Hannibal: Potage

Deze review is een recap van Hannibal, aflevering 3 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Hannibal intro

Hannibal: Potage (S01E03)

Aan het begin van de episode Potage gaan we terug in de tijd. Garrett Jacob Hobbs en zijn dochter Abigail zijn aan het jagen in de bossen van Minnesota en het is aan dochterlief om een ree te schieten. Nadat Abigail het nietsvermoedende dier een kogel tussen de ogen heeft gejaagd, zien we hoe het tweetal met hun buit terugkeert naar de jachthut. Het is op zich niet zo vreemd als familieleden gezamenlijk op jacht gaan, maar de achtergrond van vader kennende maakt het dit gebeuren wel een beetje sinister. Ook dwingt hij haar om de ingewanden van de ree te verwijderen en dat is het moment waarop het meisje uit haar coma ontwaakt in het ziekenhuis.

Tegen de zin van Dr. Alana Bloom wordt Will Graham op het onderzoek gezet. Jack Crawford heeft het vermoeden dat Garrett zijn dochter gebruikte als lokaas voor zijn moorden, maar zowel Graham als Bloom zijn daar niet zeker van. Als de twee in het ziekenhuis aankomen treffen ze de sluwe roodharige tabloidjournalist Freddie Lounds bij Abigail aan. Lounds was het meisje aan het uithoren en laat zich weer van haar beste kant zien door te zeggen dat Graham een onstabiel persoon is en geen echte FBI-agent. Iets later zien we hoe Lounds Graham in een hoek probeert te duwen door te stellen dat zij de zaak gemakkelijker maar ook zeker veel moeilijker kan maken. Graham is echter niet onder de indruk van de persmuskiet en laat dit duidelijk merken. "It’s not smart to piss off a guy who thinks about killing people for a living!" De volgende dag publiceert Lounds de quote van Graham en komt in contact met Nicholas Boyle, de broer van Cassie Boyle, het slachtoffer van Hobbs’ copycat. Boyle weet echter niet beter dan dat Hobbs zijn zusje heeft vermoord en vermoed, net als Crawford, dat Abigail dieper bij de zaak betrokken is.

Hannibal 103-1

Abigail keert samen met Will Graham, Hannibal Lecter en Dr. Bloom terug naar haar ouderlijk huis in Minnesota. Het meisje stelt voor om het gebeuren na te spelen, zodat ze zich beter kan herinneren wat er is gebeurd op de dag, dat haar vader probeerde om haar keel door te snijden. Graham mag de vader spelen, Bloom is de moeder en Lecter mag de anonieme beller zijn. Lecter reageert niet, maar krijgt wel het gevoel dat Abigail meer weet dan ze laat blijken. Terwijl het viertal door het huis lopen zegt Abigail dat ze hoogstwaarschijnlijk geen enkel spoor van de vermiste meisjes zullen vinden, omdat haar vader altijd heel precies was in zijn werk. Vader hield niet van verspilling en het begint langzaam tot het meisje door te dringend wat voor vlees het gezin te eten kregen. Abigail wordt van de ellende afgeleid als haar vriendin Marissa op bezoek komt. Als de twee meisjes de achtertuin ingaan om een praatje te maken staat daar opeens een verwarde Nicholas Boyle allerlei beschuldigingen te uiten. Nadat Marissa hem een steen voor zijn kop gooit gaat Boyle er vandoor. Graham en Lecter zetten nog even de achtervolging in maar kunnen de man niet meer vinden. Lecter ziet wel de bebloede steen liggen maar verstopt deze voor later gebruik.

De daaropvolgende dag gaat het stel naar de jachthut van Hobbs. Tot ieders schrik blijkt de copycat weer toegeslagen te hebben en is Abigails beste vriendin Marissa het slachtoffer. In tegenstelling tot de vorige moord is er ditmaal ook bewijsmateriaal, het meisje heeft bloed van de 'dader' op haar tanden. Crawford zet Graham op de zaak en vraag Lecter om samen met Abigail terug te keren naar Baltimore. Hannibal en Abigail gaan eerst terug naar het ouderlijk huis, waar zich inmiddels een meute nieuwsgierig volk heeft verzameld. Terwijl Lecter en Bloom met de aanwezige politie spreken gaat Abigail het huis in. Als Abigail zich in een vlaag herinnert dat haar vader de gewoonte had om alles te hergebruiken pakt ze een mes en snijdt een kussen open. Net op het moment dat het meisje het haar van één van de slachtoffers van haar vader in het kussen heeft aangetroffen staat Nicholas Boyle in de kamer. Boyle zegt dat hij Marissa niet heeft vermoord, maar Abigail reageert zoals ze dat geleerd heeft van haar vader en maakt hem genadeloos af.

Als Lecter en Bloom het huis betreden heeft de eerste meteen door wat er aan de hand is. Lecter slaat Bloom met haar hoofd tegen een muur knock-out en geeft Abigail de keuze; ze claimt zelfverdediging en wordt opgemaakt voor moord of ze verbergen het lichaam en bedenken een dekmantel. Het meisje kiest voor de laatste optie waardoor Boyle opeens de vermiste verdachte van de moordzaken is. Als Lecter later op zijn kantoor aan het werk is hoort hij Abigail binnenkomen. Het meisje is uit het psychiatrische ziekenhuis weggelopen en kan verder nergens naar toe. Abigail uit ook haar vermoedens dat ze denkt dat Lecter de anonieme beller was en Lecter geeft het toe. Hij zegt echter dat hij probeerde om een afspraak te maken met haar vader en zich daarbij per ongeluk versprak. Abigail gelooft de psychiater en het tweetal besluit elkaar geheim te bewaren. Het hele gebeuren heeft ook Will Graham niet ongemoeid gelaten. In een angstaanjagende droom ziet hij zichzelf het meisje de keel doorsnijden terwijl een gevederd hert toekijkt.

Hannibal 103-2

Toen ik aan de recap van deze aflevering zou beginnen, moest ik eerst even goed checken hoeveel afleveringen er al waren geweest van Hannibal. In relatief korte tijd is er namelijk al heel wat gebeurd in deze intense thrillerreeks van Bryan Fuller. Waar we na het zien van de vorige aflevering nog even vreesden dat Hannibal een serie zou gaan worden, waarin we elke week een nieuwe seriemoordenaar op zou gaan zien duiken, blijkt nu dat deze vermoedens ongegrond zijn. Het verhaal rond de zaak Hobbs is namelijk verre van afgelopen. Fuller weet op een gewiekste wijze veel verwarring te creëren rondom de werkelijke moordenaar en zijn mogelijke kompaan, want wie is nou de moordenaar; Garrett, Hannibal Lecter of Abigail?

In deze ijzersterke derde aflevering laat Hannibal Lecter voor het eerst zijn ware gezicht zien. Als hij Abigail in het huis met bebloede handen ziet lopen slaat hij vanuit het niets dr. Bloom knock-out, om te voorkomen dat zij het meisje ook ziet in die toestand. Al vanaf het begin speelde Lecter een kat-en-muisspel met Graham en heeft met Abigail weer een ijzersterke troef in handen. Dan is er ook weer die verschrikkelijke feeks van een Lounds. De laag-bij-de-grondse riooljournaliste lijkt het echt op Graham te hebben voorzien en weet niet hoe hard ze hem tegen moet werken met haar schrijfsels op haar blog. Elke keer als het mens weer in beeld komt weet je al dat ze weer wat smerigs aan het uithalen is. Lara Jean Chorostecki weet zeker te overtuigen als het misselijkmakende sujet, waarvan we toch stiekem hopen dat ze nog een keer bij Lecter op het menu komt te staan.

Hannibal 103-3

Potage is een aflevering die de sfeer heeft die we ook kennen van Silence of the Lambs. Cameraman Karim Hussain levert prachtige opnames, waarbij zelfs de meest gruwelijke beelden op stilistische wijze in beeld worden gebracht. Eerlijkheidshalve gebied het mij wel te zeggen dat er een plothole in het verhaal van deze aflevering zit. Want hoe wis je ongezien een moordzaak weg in een huis waar het wemelt van de politie? Maar ach, misschien ben ik wat dat betreft wel een ouwe zeur en is Lecter inderdaad al zo geniaal als dat hij later vele malen zou bewijzen. Lecters missie blijkt een puzzel te zijn waarvan langzaam de stukjes in elkaar lijken te vallen. Mads Mikkelsen slaagt er absoluut in om Anthony Hopkins te doen vergeten in deze alsmaar sterker wordende serie. Maar de vraag die op ieders lippen ligt is; wat is Lecter van plan met Abigail? We wachten nu alweer in spanning op de aflevering van volgende week.