Waxinelichthouderwerper in cel op 30 april

Redactie

Erwin L., die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, zit tijdens de troonswisseling in de gevangenis. De rechter-commissaris in Zutphen bepaalde vrijdag dat L. in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

L. werd ongeveer anderhalve maand geleden in Duitsland aangehouden op verzoek van Nederland wegens bedreiging en stalking van een oud-huisgenote van zijn broertje. Zijn advocaat George Menick zei begin deze maand nog dat L. ervan overtuigd was dat zijn nieuwe arrestatie een complottheorie is. Het zou hem weghouden bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april.

Deze week werd L. overgeleverd aan Nederland. De waxinelichthouderwerper diende vrijdag nog een wrakingsverzoek in, waarmee hij voor elkaar probeerde te krijgen dat een andere rechter zijn zaak zou behandelen omdat deze rechter-commissaris partijdig zou zijn. Dat verzoek wees de wrakingskamer echter af.

De grieven van L. zijn volgens de wrakingskamer te algemeen van aard. Zo had L. kritiek op eerdere beslissingen, die niet door deze rechter-commissaris zijn genomen, en op het politiesysteem. "Daarin is geen partijdigheid van deze rechter-commissaris te zien", legt een zegsvrouw van de rechtbank uit.

Erwin L. kwam in november vrij, nadat hij twee jaar had uitgezeten voor het gooien van de waxinelichthouder. In hoger beroep kreeg hij in februari voor het incident vijf maanden cel opgelegd, waardoor hij recht heeft op een schadevergoeding.