'Spaghetti' van sporen rond Utrecht verdwijnt

Redactie

Spoorbeheerder ProRail verwijdert de komende jaren ruim 130 van de tweehonderd wissels rond station Utrecht Centraal. Dat moet zorgen voor een betere doorstroming, minder verstoringen en ruimte voor meer treinen. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) heeft hiervoor 270 miljoen euro uitgetrokken, maakte de bewindsvrouw donderdag bekend tijdens een bezoek aan het station.

"Wie van bovenaf naar het station kijkt, ziet een spaghetti van sporen. Door deze spaghetti te ontwarren, geven we het treinverkeer meer ruimte", stelt Mansveld. Hierdoor neemt de betrouwbaarheid van het knooppunt toe, verwacht de staatssecretaris. Behalve het verwijderen van de wissels wordt ook de afstand tussen de seinen verkleind, waardoor treinen dichter op elkaar kunnen rijden.

De werkzaamheden moeten in 2016 zijn afgerond en vormen onderdeel van het programma waardoor reizigers op den duur op de drukste trajecten in de Randstad en naar Brabant en Gelderland 'spoorboekloos' kunnen rijden. Iedere tien minuten vertrekt dan een trein.

Op de plannen klinkt ook meteen kritiek. De reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV noemt het saneren van de wissels 'funest' voor de reiziger. "Van de flexibiliteit van het treinverkeer blijft dan nauwelijks iets over en al bij geringe storingen zal het treinverkeer op bepaalde trajecten van en naar Utrecht stilvallen", waarschuwt de organisatie.

Voor Beter OV zegt tegen FOK!: "Een flexibel spoorsysteem is onontbeerlijk voor een behoorlijk reizigersvervoer op het spoor. Er zullen onvermijdelijk zo nu en dan treinen met pech komen te staan of wissels, bovenleidingen of seinen kapotgaan. Dat geldt evenzeer voor de uitgedunde infrastructuur in Utrecht. Het is verstandig om te bezien of het spoor met wat minder wissels toe zou kunnen, maar op het station van Utrecht schiet dit zijn doel voorbij. Twee derde van de wissels schrappen betekent de nekslag voor de mogelijkheid om op het station van Utrecht onverwachte gebeurtenissen goed op te vangen."