FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 februari 2013

Volgepakte terrasboot Bagdad gezonken

Een volgepakte terrasboot is donderdagavond in hartje Bagdad gezonken. Tientallen gasten raakten te water, en zeker acht van hen zijn verdronken, liet de Iraakse politie weten. Negen mensen zijn nog zoek.

Alles wijst er volgens de politie op dat het om een ongeluk gaat. De boot, die aangemeerd lag aan de oever van de Tigris, zou te zwaar zijn beladen.

Het drijvende restaurant hoort bij een populair Libanees etablissement in de mondaine wijk Karrada.

Eerste testdag Barcelona (28/2/2013)

Mark Webber heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste testdag van deze testweek op het circuit van Barcelona. De Red Bull-coureur was ruim anderhalve seconde sneller dan Lewis Hamilton. Jean-Eric Vergne zette de derde tijd op de klokken op het circuit waar het 's ochtends nog regende maar 's middags opklaarde.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Webber Red Bull Racing 1:22.693 -.--- 90
2 L. Hamilton Mercedes 1:24.348 +1.655 113
3 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:25.017 +2.324 59
4 V. Bottas Williams 1:26.458 +3.765 85
5 S. Perez McLaren-Mercedes 1:26.538 +3.845 100
6 E. Gutiérrez Sauber 1:26.574 +3.881 92
7 P. di Resta Force India 1:27.107 +4.414 57
8 F. Massa Ferrari 1:27.541 +4.848 112
9 M. Chilton Marussia 1:28.166 +5.473 78
10 C. Pic Caterham 1:28.644 +5.951 83
11 R. Grosjean Lotus 1:34.928 +12.235 52

Lijk Oostvoorne naar NFI voor onderzoek

Het lichaam dat woensdag werd gevonden op het strand in Oostvoorne, is donderdagavond naar het Nederlands Forensisch Instituut gebracht voor onderzoek. Dat meldt de politie. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Een wandelaar trof het lichaam, dat in plastic was gewikkeld, woensdagmiddag aan op het strand van het Oostvoornse Meer in de Zuid-Hollandse plaats. Hij zag een stuk plastic uit de grond steken en had niet direct door dat het om een lichaam ging. Toen hij het er later over had met een vriend besloten ze toch nog eens te gaan kijken. Ze ontdekten dat het om een lijk ging en stapten naar de politie.

Omdat het toen al donker was, werd de omgeving afgezet en het onderzoek uitgesteld tot donderdag. De politie heeft donderdag uitgebreid onderzoek gedaan op de vindplaats.

Beruchte Servische hooligan gepakt in Spanje

De Spaanse politie heeft donderdag een beruchte, voortvluchtige Servische hooligan aangehouden. Djordje Prelic, supporter van de Servische voetbalclub Partizan, is schuldig bevonden aan de dood van een aanhanger van het Franse Toulouse in 2009.

Voor een Europese wedstrijd tussen beide clubs vielen Partizan-supporters de Franse fan aan. Die overleefde dat niet. Een Servische rechter veroordeelde Prelic tot vijftien jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in het drama.

De politie van Barcelona betrapte Prelic bij een routinecontrole. Het Tsjechische paspoort dat hij gebruikte bleek vals.

Weer paardenvlees aangetroffen in monsters NVWA

In een partij rundvleessnippers en een gehaktbal waar volgens het etiket alleen rund- en varkensvlees in zou zitten, is paardenvlees aangetroffen. Het paarden-dna bleek te zitten in de monsters genomen bij een vleesproducent en een koelhuis waar vlees van een uitsnijderij opgeslagen ligt, maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag bekend.

De monsters worden ook getest op resten van verboden diergeneesmiddelen. Bij beide bedrijven worden inspecties gedaan er ook de administratie wordt onderzocht. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn nog niet bekend.

Bij de uitsnijderij vindt ook een traceringsonderzoek plaats. Afhankelijk daarvan worden mogelijk meer monsters genomen en eventueel verdere maatregelen genomen.

De NVWA heeft tot nu toe ruim 370 monsters genomen bij bedrijven variërend van slachthuizen tot supermarkten. De monsters worden gecontroleerd op gebruik van paardenvlees en verboden diergeneesmiddelen. Eerder leverde dat al bij twee bedrijven verdachte monsters op, waaronder bij een vleesverwerker in Oss.

Donderdag werd ook bekend dat grote supermarkten in navolging van de NVWA ook zelf extra laboratoriumonderzoeken gaan doen op kant-en-klaarmaaltijden vanwege het paardenvleesschandaal. Hoeveel extra onderzoeken dit zijn is niet bekend.

Onderzoek naar lekken gegevens VUmc

Het VU medisch centrum in Amsterdam stelt een onafhankelijk onderzoek in naar het lekken van vertrouwelijke medische gegevens. Een medewerker heeft met een anonieme brief medische gegevens naar buiten gebracht, laat het Amsterdamse ziekenhuis donderdag weten.

De raad van bestuur van het ziekenhuis heeft direct de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gesteld. De raad vindt het 'volstrekt onacceptabel' als met opzet onjuist met medische gegevens wordt omgegaan, omdat die vallen onder het beroepsgeheim. Het ziekenhuis heeft verder geen details naar buiten gebracht.

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 9

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4
Interview: Sander de Heer (seizoen 5)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 5
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 6
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 7
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 8

Rapport schokt nabestaanden Tripoli

Nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp bij Tripoli zijn geschrokken van de uitkomsten in het rapport over de ramp. Onder meer de vermoeidheid van de piloten heeft hen geschokt. Dat zegt advocaat Anouk Oude Hergelink van het advocatenkantoor Beer Advocaten donderdag.

Het Amsterdamse advocatenkantoor staat met enkele tientallen nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp naar eigen zeggen het grootste aantal nabestaanden bij. De advocate heeft een aantal van hen gesproken over het onderzoeksrapport van de Libische autoriteiten dat donderdag openbaar werd gemaakt.

De nabestaanden zijn vooral opgelucht dat het rapport er nu is, aldus Oude Hergelink. "Ze zijn opgelucht dat er nu eindelijk duidelijkheid lijkt te zijn. Ze hebben erg lang op het rapport moeten wachten." Het onderzoek is volgens de advocate belangrijk voor de rouwverwerking van de nabestaanden.

Een complete reactie is er nog niet namens de nabestaanden. Sommige van de nabestaanden hebben nog vragen over bijvoorbeeld technische aspecten. Vrijdag geeft voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Tjibbe Joustra tijdens een besloten bijeenkomst een toelichting aan de nabestaanden. "Het is even afwachten wat daarbij wordt gezegd", aldus Oude Hergelink.

Verwarde man schiet met spijkerpistool op agenten

Een verwarde man heeft donderdagavond op een camping in het Noord-Brabantse Heeze met een spijkerpistool op agenten geschoten. Niemand raakte gewond. De 43-jarige Heezenaar kon worden aangehouden met de hulp van een onderhandelaar, meldt de politie.

Agenten gingen rond 18.45 uur naar de camping na een melding over een verwarde man in een gehuurd chalet. Toen ze naar de man riepen, verscheen hij voor het raam met een voorwerp dat op een vuurwapen leek. Vervolgens hoorden de agenten enkele knallen, waarna ze dekking zochten. Een onderhandelaar wist de man uiteindelijk te overtuigen zich over te geven.

De man zit vast voor verder onderzoek. Zijn spijkerpistool is in beslag genomen.

We hebben geen paus meer!

Paus Benedictus XVI is paus af. In het pauselijke buitenverblijf Castel Gandolfo legde hij donderdagavond om 20.00 uur zijn ambt neer. De kerkvorst bracht de laatste uren van zijn pontificaat buiten het zicht van de camera's door. Slechts de aftocht van de pauselijke lijfwacht, de Zwitserse Garde, verbeeldde het eind van Benedictus' bijna acht jaar durende pontificaat.

Benedictus trad af omdat hij zich naar eigen zeggen niet langer opgewassen voelde tegen zijn taak. De nu emeritus paus trekt zich binnenkort terug in het Karmelklooster in Vaticaanstad, bij de Vaticaanse Tuinen. Het Vaticaan maakt zich geen zorgen over het feit dat er feitelijk twee pausen tegelijkertijd in het Vaticaan zijn. Benedictus heeft eerder verklaard zijn leven aan het gebed te willen wijden en 'onzichtbaar te zijn voor de wereld'.

Benedictus kwam donderdagmiddag per helikopter aan in Castel Gandolfo. Daar werd hij wederom opgewacht door een grote menigte enthousiaste katholieken die juichten toen de kerkvader hen vanaf een balkon toezwaaide. Tegen zijn gehoor zei de paus zijn laatste levensfase te beginnen als 'eenvoudige pelgrim'.

Op Twitter nam de paus eerder op de dag afscheid van zijn volgelingen. Hij dankte hen voor hun liefde en steun en wenste hen toe dat zij de vreugde zullen ervaren die volgt wanneer zij in hun leven Christus centraal stellen.

Benedictus is de eerste paus in zeshonderd jaar die aftreedt en met pensioen gaat. Hij zei te willen dat het College van Kardinalen, dat nu een nieuwe kerkvorst moet kiezen, 'als een orkest' optreedt zodat 'overeenstemming en harmonie' bereikt kunnen worden. Hij zei de komende dagen en weken te bidden voor de kardinalen als zij een opvolger proberen te vinden.

Racist aangehouden in Griekenland

In Griekenland is een 20-jarige man aangehouden in verband met een reeks aanvallen op Pakistaanse immigranten in Athene vorig jaar. Het aantal racistisch gemotiveerde misdrijven in Griekenland, een belangrijke toegangspoort voor immigranten naar het Europese vasteland, is de laatste tijd sterk toegenomen.

De verdachte, vermoedelijk lid van een bende racisten, zou deel hebben gehad aan drie steekpartijen en een andere aanval. Bij een van deze uitbarstingen van geweld bestormden negen mannen een Pakistaanse kapperszaak, staken de Pakistaanse medewerker en een Griekse klant neer en probeerden de zaak in brand te steken.

Filmmaker brengt kunstexposities naar de bios

Kunstliefhebbers die het geld niet hebben om voor spraakmakende tentoonstelling naar Londen of Parijs te reizen, kunnen sommige exposities binnenkort ook meemaken in de bioscoop. De Britse documentairemaker Phil Grabsky wil met een nieuwe reeks films een breder publiek in aanraking brengen met belangrijke kunstenaars en musea.

De eerste documentaire in de reeks gaat over de Franse kunstenaar Édouard Manet, waar de Royal Academy of Arts in Londen nu een overzichtstentoonstelling aan wijdt. Grabsky volgde de samenstellers en organisatoren van de tentoonstelling, liet experts aan het woord over de getoonde schilderijen en vertelt over het leven van Manet.

De eerste vertoningen staan gepland in Australië en de Verenigde Staten. Ook in Nederland en tal van andere Europese landen moet de documentaire over Manet in de bioscopen draaien. Grabsky gaat ook films maken over Johannes Vermeer en Edvard Munch.

Politie trekt alle verloven in om troonswisseling

Politieagenten die rond 30 april een paar dagen vrij willen, krijgen voorlopig nul op het rekest. Ook al verleende verloven zijn vanwege de troonswisseling ingetrokken. Volgens een woordvoerder van de politie is de verlofstop voor agenten ingesteld omdat nog wordt gewerkt aan de invulling van de precieze inzet.

De woordvoerder reageert daarmee op een bericht van de Amsterdamse zender AT5 donderdag. Die meldde over de verlofstop op gezag van de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. Die zei tegen AT5 ook dat in Amsterdam op 30 april zo'n negenduizend agenten worden ingezet. De zegsvrouw kon dat niet bevstigen.

Volgens Aalbersberg is de politie in Amsterdam veel gewend en is er veel ervaring met grote evenementen. "Maar ook voor ons is dit een hele grote operatie. Zelfs zo groot dat we na de bekendmaking een verlofstop voor de hele Nederlandse politie hebben afgekondigd", zo citeert AT5 de hoofdcommissaris.

De hoofdcommissaris vertelt voorts dat de Amsterdamse politie naar verwachting zo'n drieduizend medewerkers inzet. Daarnaast komen uit de rest van het land nog eens zesduizend politiemensen om 'ervoor te zorgen dat we een groot veilig feest in de stad hebben'.

Hotdogs IKEA Nederland blijven in handel

Klanten van Nederlandse vestigingen van IKEA hoeven niet te vrezen voor paardenvlees in hotdogs van de Zweede meubelgigant. In Nederland worden alleen kiphotdogs verkocht, die worden gemaakt door een Nederlandse leverancier. Dat meldt het bedrijf donderdag.

Het bedrijf meldde woensdag dat in een aantal landen hotdogs en wienerworstjes uit de schappen zijn gehaald omdat er paardenvlees in was aangetroffen. In Nederland worden de wienerworstjes niet verkocht.

Eerder haalde IKEA in heel Europa al de bekende gehaktballetjes van het menu en uit de schappen na de vondst van paardenvlees in balletjes die in de Tsjechische vestigingen van de meubelgigant werden verkocht. In Nederland wordt nog op de testresultaten gewacht.

Groot buurtonderzoek in Rotterdam om moord

De Rotterdamse politie houdt donderdagavond een uitgebreid buurt- en passantenonderzoek vanwege de moord op een 32-jarige man uit Valkenswaard twee weken geleden op de Aalbes. De politie wil onder meer weten wat de Brabander in Rotterdam deed.

De Valkenswaarder werd op 14 februari dood gevonden in een auto. Een voorbijganger vond hem even voor middernacht op de Aalbes in de wijk Ommoord. De vader van drie kinderen bleek te zijn doodgeschoten.

De politie kreeg onder meer naar aanleiding van een item in het televisieprogramma Opsporing Verzocht al meerdere tips over de moord binnen, maar is nog altijd op zoek naar meer informatie.

Vijay Mallya:"Het was een lastige keuze"

Het was een lastige beslissing voor Vijay Mallya om een keuze te maken tussen Adrian Sutil en Jules Bianchi. Uiteindelijk koos Force India-baas voor de ervaren Duitser Adrian Sutil. De 30-jarige Sutil reed al tussen 2008 tot 2011 voor Force India.

"Besluiten wie er dit jaar voor ons ging rijden was niet makkelijk en we hebben er de laatste maanden ons hoofd behoorlijk over gebroken", zegt Mallya. "Het zat dicht bij elkaar, maar de ervaring van Adrian en zijn historische banden met het team gaven hem net even dat beetje meer."

Mallya ziet in Bianchi een toekomstig Formule 1-coureur. Hij maakte een goede indruk op het team tijdens de tweede testweek. "Jules Bianchi heeft een hele goede indruk op ons gemaakt met zijn snelheid en werklust. Hopelijk kunnen we dit jaar verder met hem werken, zodat we een Grand Prix-coureur van hem kunnen maken."

Bradley Manning wilde publiek inlichten

De Amerikaanse militair die verdacht wordt van het lekken van een grote hoeveelheid geheime documenten aan Wikileaks, Bradley Manning, deed dat om het publiek in te lichten over Amerikaans buitenlands en militair beleid. Dat zei hij donderdag in een verklaring voor de krijgsraad. Manning bekende schuldig te zijn aan tien punten die hem ten laste worden gelegd, maar hij ontkent dat hij de informatie lekte om de vijand te helpen.

Manning zei dat hij niet van mening was dat de informatie schadelijk is voor de Verenigde Staten. Wel zei hij dat sommige geheime documenten het ministerie van buitenlandse zaken mogelijk in verlegenheid konden brengen.

Als hij schuldig wordt bevonden kan Manning een levenslange gevangenisstraf krijgen.

QWOP binnenkort op Android

De populaire, maar niet echt geliefde game QWOP komt binnenkort naar Android. Noodlecake Studios, de ontwikkelaar die verantwoordelijk is voor Super Stickman Golf, neemt de port onder zijn hoede.

In de game QWOP moet je een atleet naar de finish loodsen door de vier toetsen uit de naam op de juiste tijdstippen in te drukken. Dit is echter niet gemakkelijk en leidt vaak tot hilarische, maar ook frustrerende situaties.

App Store Update: week 10

Elke week verschijnen er in de App Store een heleboel nieuwe games. Om te weten welke van deze games belangrijk zijn, maken we bij FOK! elke week een lijst van de opvallendste spellen. Deze week zitten er weer heel wat  toppers bij.

Up in Flames, €0,89

De puzzelgame van Chillingo lijkt deze week sterk op ‘die ene game met vogels’. Het grootste verschil is het vuur dat zich vanzelf over de verschillende constructies verspreidt.

Toy Story: Smash It!, €0,89

Deze game speelt als een 3D-versie van Angry Birds. Door de geweldige graphics en de Toy Story-licentie is deze game echter veruit de beste physics puzzelgame van het jaar tot nu toe.

Real Racing 3, gratis

Inderdaad, je leest het goed. Het derde deel uit deze raceserie is free-to-play. Het ziet er fantastisch uit, maar je denkt best goed na hoe je zoveel mogelijk kan spelen zonder te betalen.

Penumbear, €1,79

Deze platformgame bevat meer dan 100 levels. Om deze allemaal uit te spelen, zal je handig gebruik moeten maken van het aan-en uitzetten van lichten om onbereikbare plaatsen te bereiken.

King Cashing 2, €2,69

Deze RPG combineert slot machines met zombies. Klinkt leuk!

Gravity Duck, €0,89

De nieuwste platformgame van Ravenous Games laat je toe met een eend te splen die de zwaartekracht kan beïnvloeden. Het spel is leuk, maar oppervlakkig en na een dik uur ben je al bij het laatste level.

1001 Attempts, €0,89

Net zoals Super Hexagon, biedt deze game supersnelle, maar vooral genietbare actie.

Pornobedrijf Girls gone Wild is failliet

Liefhebbers van de 'Girls gone Wild' pornofilmpjes hebben wellicht een groot probleem. Het bedrijf achter de redelijk softe porno is namelijk failliet.

Girls gone Wild filmpjes gaan vaak over aandachtsgeile studentes die zich tijdens bepaalde evenementen, bijvoorbeeld de zogenaamde 'Spring break', compleet misdragen. Studenten reizen af naar de stranden om zich daar goed te doen aan drank en elkaar. Het valt dus te vergelijken met carnaval. Alleen dan op het strand.

De makers van Girls gone Wild filmen de studentes die onder luid gejuich hun tieten laten zien voor de camera. Erg gewillige dames laten zich betalen om seks met elkaar of andere mensen te hebben. Het laten zien van je tieten levert je een leuk t-shirt of een petje op.

Volgens het bedrijf valt het allemaal wel mee en is het een boekhoudkundige oplossing om het bedrijf te redden. Door failliet te gaan ontstaat er ruimte om een plan te maken waardoor alle schulden afgelost kunnen worden. Volgens het bedrijf zal de gemiddelde rukker er weinig van merken.

Eric Clapton stopt na 70e met toeren

Eric Clapton is niet van plan om na zijn 70e nog te gaan toeren. De 67-jarige muzikant voelt er niks voor om op die rijpe leeftijd nog de wereld rond te reizen voor optredens.

"Het reizen vind ik het moeilijkst", vertelt Clapton aan het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone. "De enige manier om daar voorgoed van af te zijn is er zo veel geld tegenaan te gooien dat je verlies gaat lijden. Dus heb ik maar besloten ermee te stoppen als ik 70 ben."

De singer-songwriter is niet van plan helemaal te stoppen met muziek maken. "Ik stop niet met optreden maar wel met toeren, denk ik." Clapton is bekend van nummers als Layla en Tears in Heaven.

Geen Turkse homo's bij Canal Parade dit jaar

Er vaart dit jaar geen boot met Turkse homo's en lesbiennes mee tijdens de Canal Parade. Vorig jaar was de boot met homoseksuele Turken, die voor het eerst meevoer, nog een van de opvallendste boten tijdens de Canal Parade. Maar dit jaar zit een deelname er door geldgebrek helaas niet in.

"Vorig jaar was het, mede door de viering van 400 jaar Turks - Nederlandse relaties, wat makkelijker om de sponsoring rond te krijgen", laat een woordvoerder weten: "Maar het is crisis en zo'n boot is kostbaar. Dit jaar is het financieel niet haalbaar om mee te doen."

De deelname van Turkse homo's en lesbiennes zorgde vorig jaar voor de nodige ophef. Een aantal deelnemers aan de botenparade werd, met name via internet, bedreigd. Deze bedreigingen zijn echter geen reden om dit jaar niet mee te doen. "We hebben er bewust voor gekozen ons daar niks van aan te trekken. Het lijkt ons juist leuk om nog een keer mee te varen. Maar helaas, hopelijk volgend jaar weer," stelt de organisatie.

De Turkse boot is niet de enige boot die de gevolgen van de financiële crisis voelt. Dit jaar schreven zich 124 boten in voor de tachtig beschikbare plekken. Mede door de crisis is dit aantal fors lager dan de 188 inschrijvingen van vorig jaar.

Overigens hoef je dit jaar niet helemaal verstoken te blijven van Turkse deelname aan de Canal Parade. Op 4 maart gaat in Paradiso namelijk de documentaire De Turkse Boot in première. De documentaire volgt de Turkse boot die meevoer met de Canal Parade tijdens de Gay Pride in 2012. De film kwam overigens tot stand dankzij crowdfunding en er kan nog gedoneerd worden...

Schansspringer Stoch pakt WK-goud

De Poolse skispringer Kamil Stoch is wereldkampioen skispringen op de grote schans geworden. Op de schans in Val di Fiemme maakte hij sprongen van 131,5 en 130 meter. Met deze sprongen kwam hij tot puntentotaal van 295,8. De 25-jarige Stoch volgde hiermee Gregor Schlierenzauer op die twee jaar geleden in Oslo wereldkampioen werd. Schlierie moest vandaag genoegen nemen met de achtste plaats.

De Sloveen Peter Prevc won zilver in het Italiaanse Val di Fiemme (289,7). De Noor Anders Jacobsen werd met 289,1 punten derde.  Zondag wordt het WK afgesloten met de landenwedstrijd. 

Van der Ven en Elzinga in EK-finale boogschieten

Handboogschutters Rick van der Ven en Peter Elzinga hebben donderdag in het Poolse Rzeszow de finale bereikt van het EK indoor. Van der Ven, actief op het olympische onderdeel recurve, stuit zaterdag op wereldkampioen outdoor Jean-Charles Valladont uit Frankrijk. Compoundschutter Elzinga treft dan de Fransman Pierre-Julien Deloche.

Van der Ven, die vorig jaar net naast brons greep op de Olympische Spelen in Londen, rekende in de halve finale af met Matteo Fissore. De Italiaan verloor ook de strijd om de derde plaats van een Nederlander. Sjef van den Berg was hem daarin de baas. Elzinga rekende bij de laatste vier af met de Deen Stephan Hansen.

[PL Darts] Voorbeschouwing week 4

In de vierde week van de Premier League of Darts reizen de tien deelnemers naar het zuidwesten van Engeland, waar gespeeld zal worden in de Exeter Westpoint Arena. Na drie speelronden begint de eerste tekening in de stand te komen.

Zesvoudig Premier League kampioen Phil Taylor staat ‘gewoon’ weer bovenaan en de spelers onderaan de ranglijst moeten zich langzaam zorgen gaan maken of ze na negen weken de competitie mogen voortzetten. Deze week krijgen we met de confrontatie tussen Robert Thornton en Gary Anderson voor het eerst in de geschiedenis een duel tussen twee Schotten in de Premier League. Wij blikken wederom vooruit op de partijen van de Nederlanders Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld.

Programma week 4:

 Robert Thornton  -  Gary Anderson
 Andy Hamilton  -  Michael van Gerwen
 James Wade  -  Phil Taylor
 Wes Newton  -  Adrian Lewis
 Raymond van Barneveld  -  Simon Whitlock


Andy Hamilton – Michael van Gerwen
Na de prachtige overwinning van vorige week op landgenoot Raymond van Barneveld (7-3) en de tussentijdse successen in Crawley waar hij tweemaal de UK Qualifiers won, moet Michael van Gerwen zich haast onverslaanbaar voelen. De vorm van Mighty Mike wordt door alle spelers gevreesd en ook Andy Hamilton zal niet met een gerust gevoel afreizen naar Exeter.

Hoewel beide spelers qua punten (vier) gelijk staan, is de Nederlander huizenhoog favoriet. Voor de camera’s speelden beide heren vier keer tegen elkaar en beide wonnen twee van die duels. De laatste keer was het Hamilton die won tijdens de Players Championship Finals van 2012. Ook toen gaf overigens niemand een stuiver voor de kansen van The Hammer, want ook toen was Van Gerwen al in topvorm. Vlak Hamilton dus niet uit.

Raymond van Barneveld – Simon Whitlock

Simon Whitlock en Raymond van Barneveld verloren vorige week allebei ruim van respectievelijk Phil Taylor en Michael van Gerwen. Beide heren hebben morgenavond dus wat recht te zetten.

Barney en The Wizard kwamen elkaar onlangs nog tegen op het WK, toen Van Barneveld veel te sterk was in de kwartfinale met 5-1. In de Premier League is de onderlinge stand echter 4-1 in het voordeel voor de Australiër. De wedstrijden tussen Whitlock en Van Barneveld zijn altijd leuk om te zien omdat voor de winst goed spel een vereiste is. Hopelijk kunnen ze elkaar opstuwen naar een hoog niveau.

Morgen is de Premier League te zien op TV via RTL7 vanaf 20.15 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur op RTL7. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.

El Shaarawy nog vijf jaar bij AC Milan

Stephan el Shaarawy blijft de komende vijf jaar verbonden aan AC Milan. De 20-jarige aanvaller zette donderdag zijn handtekening onder een nieuw contract, meldt de Italiaanse club op zijn website. De oude verbintenis van El Shaarawy, die twee jaar geleden werd overgenomen van Genoa, liep in 2017 af.

De viervoudig Italiaans international moest vorig seizoen veelal genoegen nemen met een rol als invaller, maar heeft zich inmiddels ontpopt tot een dragende speler in Milaan. In 25 wedstrijden in de Serie A scoorde hij zestien keer.

El Shaarawy vormt zowel bij de Rossoneri als in het nationale elftal in de voorhoede een koppel met Mario Balotelli. Zondag was hij nog trefzeker in de stadsderby tegen Internazionale (1-1).


El Shaarawy nog vijf jaar bij AC Milan (Foto: Novum)

Taekema maakt herstart competitie niet mee

Amsterdam hervat zondag de competitie zonder Taeke Taekema. De cornerspecialist van de hoofdstedelingen herstelt nog van zijn operatie. Taekema ging begin januari onder het mes vanwege een dubbele nekhernia. Hierdoor moest hij de lucratieve Hockey India League laten schieten.

De oud-international leek hard op weg om de start van de tweede seizoenshelft mee te maken. Drie weken geleden maakte hij zijn terugkeer op het trainingsveld. Het belangrijke duel van zondag, tegen Kampong, komt echter nog te vroeg voor Taekema. Coach Taco van den Honert hoopt dat zijn routinier binnen één of twee weken weer inzetbaar is tijdens competitieduels.

Friso weg bij Belgisch telecombedrijf

Prins Friso is niet langer lid van de raad van bestuur van het Belgische telecombedrijf Telenet. Het bedrijf heeft donderdag op verzoek van de familie van de prins zijn terugtreden aanvaard. Friso was sinds 2004 lid van de raad van bestuur van Telenet.

De familie van de 44-jarige Friso had volgens het Belgische bedrijf om het terugtreden gevraagd omdat Friso 'zijn rol als bestuurder in de nabije toekomst vanwege zijn gezondheidstoestand niet opnieuw kan opnemen'. Friso ligt na zijn skiongeluk vorig jaar in Oostenrijk nog altijd in coma.

De raad van bestuur aanvaardde het terugtreden van de prins donderdag 'met spijt', meldt het Belgische bedrijf. "Friso heeft Telenet meer dan acht jaar gesteund met zijn kennis en overtuigingskracht", stellen voorzitter van de raad van bestuur Frank Donck en bestuursvoorzitter Duco Sickinghe. "Hij staat bij ons bekend als een bescheiden, bedachtzame en intelligente collega.

Ruim een maand na het skiongeluk liet het bedrijf nog weten dat Friso als het aan het bedrijf lag voorlopig bestuurder zou blijven. De prins treedt officieel terug op de algemene aandeelhoudersvergadering van Telenet op 24 april.


Friso weg bij Belgisch telecombedrijf (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: Deuce Bigalow Male Gigolo

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Rob Schneider is Deuce Bigalow en dus een mislukkeling die aquariums schoon maakt. Als hij op een dag op het huis van een mannelijke escort past, neemt hij per ongeluk een zakelijk telefoontje aan. Vanaf dat moment staat hij bekend als Deuce Bigalow Male Gigolo, om 20.30 uur op Veronica.

Een in de steek gelaten baby geeft twee eenzame mensen een tweede kans op een gelukkig leven. Blessings is te zien op RTL8 om 20.30 uur.

Vol spécial is een documentaire op CANVAS om 23:10 uur. In afwachting van hun definitieve uitwijzing van Zwitsers grondgebied, worden uitgeprocedeerde asielzoekers gevangen gezet in het detentiecentrum van Frambois. Een aantal van hen leeft al jaren in Zwitserland, werkt, betaalt belasting en hebben een gezin gesticht. De opsluiting in de gevangenis van Frambois kan zomaar twee jaren duren, alvorens ze zonder aankondiging opeens op transport worden gezet. Degenen die weigeren mee te werken worden geboeid en onder dwang op het vliegtuig gezet.

Wanneer een zwerm gigantische prehistorische insecten per ongeluk gekweekt worden bij ondergrondse verbouwingen, wordt de mensheid al snel met uitsterven bedreigd. FBI agent Matt Pollack moet de strijd tegen deze insecten aangaan, voordat zij zich kunnen gaan vermenigvuldigen. Bugs start om 00:00 uur op RTL7.

'Coalitie wil half miljard voor infrastructuur'

De coaltie van VVD en PvdA wil niet alleen ongeveer vier miljard euro bezuinigen, maar ook een half miljard euro extra uittrekken voor investeringen in infrastructuur. Dat meldt De Telegraaf donderdag op basis van anonieme bronnen.

De coalitie wil met het extra geld zorgen voor werk in de bouw. Verder trekken de coalitiepartijen volgend jaar driehonderd miljoen euro uit voor koopkrachtcompensatie voor de laagste inkomens.

De extra uitgaven maken naar verluidt deel uit van het bezuinigingspakket dat premier Mark Rutte (VVD) naar verwachting vrijdag presenteert. Eerst buigt de ministerraad zich vrijdag over de plannen.

De coalitie wil bezuinigen door een nullijn voor salarissen in de zorg en de overheid. Dat moet twee miljard euro opleveren. Verder worden de belastingschijven niet geïndexeerd en krijgen gemeentes, provincies en ministeries minder geld.

Favorieten stellen niet teleur in Dubai

De hoogstgeplaatste spelers op het ATP 500-toernooi in Dubai zijn hun kwartfinales zonder kleerscheuren doorgenomen. De nummers één tot en met vier van de plaatsinglijst wonnen allemaal met klinkende cijfers.

Juan Martín del Potro had geen enkele moeite met de Duitse Daniel Brands. De lange Argentijn, die een paar maanden geleden nog drie tiebreaks nodig had om Brands te verslaan, won met 6-4 en 6-2. Ook Tomas Berdych, als derde geplaatst in de hoofdstad van de Emiraten, won eenvoudig van zijn tegenstander, de Russische Dmitri Tursunov; 6-3 en 6-2.

Tursunovs landgenoot, Nikolay Davydenko, verloor kansloos van Roger Federer, die vorig jaar de titel greep in het oliestaatje. De Zwitser gunde Davydenko slechts vier games; 6-2, 6-2. De nummer één van de wereld, Novak Djokovic, boekte de meest overtuigdende overwinning. De Serviër droogde Andreas Seppi uit Italië met 6-0 en 6-3 af.

Morgen staan Federer en Berdych tegenover elkaar in de halve finale van het toernooi. Del Potro neemt het daarin op tegen Djokovic.

Ambtenaren kunnen niet rekenen

Het verplaatsen van een vergadersessie van de provincie Noord-Brabant van Parma naar Sint-Michielsgestel heeft slechts een minimale besparing opgeleverd. De daadwerkelijke kosten van de conferentie in Sint-Michielsgestel waren nauwelijks lager dan de geschatte kosten voor de reis naar Italië.

De sessie kostte uiteindelijk 47 duizend euro, zo blijkt uit gegevens op de website van de provincie. Discussieleider Felix Rottenberg kreeg daarvan zesduizend euro, de huur voor conferentiecentrum De Ruwenberg bedroeg een kleine 38 duizend euro. De beveiligingkosten bedroegen ruim 2200 euro. De kosten voor de reis naar Parma werden geschat op zo'n vijftigduizend euro.

Het provinciebestuur van Noord-Brabant wilde in Parma met onder meer Statenleden praten over het onderwerp 'transitie stad en platteland'. Het provinciebestuur koos voor Parma om de vergadersessie in 'een inspirerende omgeving' te laten plaatsvinden.

De plannen zetten kwaad bloed bij onder meer de fracties van PVV, CDA en de Partij voor de Dieren in de provincie. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wilde geen oordeel vellen over de reis, maar benadrukte dat er in Nederland ook uitstekende vergaderlocaties zijn.

Medio januari besloot de provincie de conferentie toch in Nederland te houden. De ophef dreigde de inhoudelijke discussie volgens de provincie ondergeschikt te maken.

"Suarez beste speler in Engeland"

Luis Suarez is van een hoger niveau dan Robin van Persie en Gareth Bale. Althans, dat vindt Liverpool-trainer Brendan Rodgers.

Suarez scoorde dit seizoen achttien keer voor Liverpool. Van Persie vond één keer vaker het doel, terwijl middenvelder Bale al op vijftien staat. Rodgers stelt dat het belang in het team bij eerstgenoemde het grootst is. "Hij is maandenlang de enige spits in de selectie geweest en heeft geen training gemist. Ik weet niet wat ik zonder hem moet."

Rodgers: "Suarez is in de afgelopen maanden ongelooflijk geweest. Er zijn veel goede spelers in de Premier League, maar ik ken niemand zoals hij."

De oefenmeester was blij voor zijn oude werkgever Swansea City, de winnaar van de Engelse beker. "Ik ben blij dat ik er deel van uit heb mogen maken. De vorige trainers en Michael Laudrup hebben er voor gezorgd dat er een professionele filosofie heerst hier."

Overleg over blinden in het OV

Wilma Mansveld (PvdA) gaat met vervoerders en belangenorganisaties overleggen over problemen die blinden en slechtzienden ondervinden bij het gebruik van de OV-chipkaart. Dat zegde de staatssecretaris van Infrastructuur donderdag toe tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de chipkaart.

Een aantal fracties, waaronder regeringspartij PvdA, de SP en GroenLinks, uitten hun zorgen tijdens het debat. Dan gaat het onder meer over de problemen die blinden en slechtzienden ondervinden bij het in- en uitchecken met de OV-chipkaart. "Ik heb u heel goed gehoord", zei Mansveld. Ze wil met alle betrokken organisaties overleggen. Het is belangrijk dat deze zorgen worden doorgesproken en uitgesproken, aldus Mansveld.

De bewindsvrouw kondigde ook aan dat zij met de grote steden gaat praten over het weigeren van blindengeleidehonden door taxi's. Pownews berichtte daar onlangs over. PVV-Kamerlid Machiel de Graaf noemde het weigeren een 'grove schande' en eiste dat de chauffeurs worden aangepakt. Het weigergedrag is volgens hem ingegeven door het islamitische geloof van veel taxichauffeurs, die niet 'de reiziger' maar 'Allah' centraal stellen.

Mansveld noemde het weigeren van blindengeleidehonden 'ongepast en ongewenst'. Het is verder aan gemeenten om tegen hen op te treden.

Sagan de sterkste in GP Camaiore

Peter Sagan heeft donderdag de Italiaanse wielerwedstrijd GP Camaiore gewonnen. De Slowaak van Cannondale bleef in de 183 kilometer lange koers door Toscane de Italianen Diego Ulissi en Rinaldo Nocentini voor. Het drietal maakte deel uit van een kopgroep van twaalf renners, die op de laatste klim van de dag waren weggereden.

Onder anderen Michele Scarponi (tiende) en Vincenzo Nibali (elfde) finishten ook bij de eerste twaalf. Astana-renner Nibali, de winnaar van 2009, probeerde een sprint te ontlopen in de slotkilometers, maar werd tot twee keer toe teruggehaald door Sagans ploeggenoot Moreno Moser.

Voor de 23-jarige Sagan is het de derde overwinning van het seizoen. Eerder deze maand schreef hij twee ritten in de Ronde van Oman op zijn naam.

'Powned hackt Henk Krol'

Het twitteraccount en de Facebook-pagina van 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol zijn donderdag gehackt. Op beide sociale media verscheen een bericht over 'stinkende oude mensjes'.

Op zowel Twitter als Facebook verscheen de mededeling dat Krol net een gesprek had gehad met een deel van de achterban. "Nadeel blijft toch dat ze een beetje stinken, die oude mensjes", ging het bericht verder.

Korte tijd later twitterde Krol dat zijn account was gehackt. Volgens het boegbeeld van de ouderenpartij zit de omroep Powned erachter.

Op het bericht over de stinkende oudjes kwamen veel verontwaardigde reacties. "Zoiets zeg je toch niet, Henk! Ben je dronken?" informeerde iemand op Facebook. Anderen reageerden instemmend: "Geen wonder als je een keer in de week onder de douche mag van dit kabinet."

Krol kreeg vorige week een boete opgelegd omdat hij had ingebroken in het computersysteem van een diagnostische kliniek en daarmee naar Omroep Brabant was gegaan.


Twitter en Facebook van Henk Krol gehackt (Foto: Novum)

De geboorte van een planeet

Diep in een obscure uithoek van de niet-hippe kant van de westelijke spiraalarm van de melkweg ligt een kleine onopvallende gele zon. Rond die zon klonterde 4,5 miljard jaar geleden wat sterrenstof samen, et voilà: Aarde was geboren. Tenminste, dat is wat wetenschappers veronderstellen, want de formatie van een planeet is nog nooit waargenomen. Tot nu.

Rond de relatief jonge ster HD 100546, die 'slechts' 335 lichtjaar van Aarde ligt, zweeft een schijf van gas en stof. Maar, zo ondekte een team van de European Southern Observatory (ESO) met hun Very Large Telescope, in die schijf lijkt het eerste begin van een zich vormende planeet te zien te zijn.

Als het daadwerkelijk om een beginnende planeet gaat, zou die de grootte van Jupiter aannemen. We hoeven er echter niet te zoeken naar groene mannetjes: het zou, opnieuw net als Jupiter, om een gasreus gaan en bovendien ligt de veelbelovende plek tien keer verder van z'n zon dan de aarde van haar zon.

Toch mag dit een ontdekking van formaat genoemd worden, zo zegt teamleider Sascha Quanz: "Als onze ontdekking inderdaad een zich vormende planeet is, dan zullen wetenschappers voor het eerst in staat zijn het formatieproces van een planeet en de interactie tussen de zich vormende planeet en haar geboortegebied empirisch kunnen bestuderen vanaf een heel vroeg moment."

Wie zijn ruimteschip reeds heeft volgetankt om de terra nova te gaan claimen ter meerdere eer en glorie van het vaderland, kan beter even wachten. Hoewel een protoplaneet de meest logische uitleg is, zijn er volgens de onderzoekers andere plausibele verklaringen die eerst uitgesloten moeten worden. Zo zou het kunnen gaan om achtergrondruis, of om een reeds bestaande planeet die uit z'n baan geworpen is.

Specificaties cpu van nieuwe Xbox gelekt

Nadat vorige week de specificaties van de nieuwe Kinect opdoken, zijn nu ook specificaties opgedoken van de processor van de nieuwe Xbox. De specificaties lijken eerdere geruchten te bevestigen. Ook dit keer was het VGLeaks die met de cijfers kwam.

De nieuwe processor bestaat uit twee modules van elk vier cores, waardoor het totaal op acht cores komt. Elk van deze cores draait op een kloksnelheid van 1.6 GHz. De processor ondersteunt de x64 instructieset (ook wel x86-64 of AMD64 geheten), dezelfde instructieset als vrijwel alle moderne pc's en de nieuwe PlayStation 4.

Dit zou het leven van developers een stuk makkelijker moeten maken, doordat zowel de PlayStation 4, de nieuwe Xbox en de pc allemaal dezelfde architectuur hebben. Hierdoor moet het een stuk makkelijker worden om cross-platform games te maken.

Wat opvallend is, is dat de kloksnelheid slechts de helft is van de Xbox 360. Toch zou de nieuwe Xbox per core sneller zijn dan de Xbox 360, die overigens maar slechts drie cores heeft.

De specificaties lijken in ieder geval opvallend veel op die van de PlayStation 4, die ook acht cores heeft en volgens de geruchten ook op 1.6 GHz of wellicht op 2 GHz gaat draaien.

Mocht de architectuur van de processoren ook nog hetzelfde zijn, dan zal het erom spannen wie van de twee de snelste processor heeft.

Bron: VGLeaks

Bron afbeelding: VGLeaks

Prins Harry hoopt dat moeder Diana trots is

Prins Harry hoopt dat zijn moeder Diana trots op hem is. Dat zei de Britse prins, die 12 jaar oud was toen zijn moeder stierf, tijdens een liefdadigheidsgala in Lesotho. Harry is in Afrika om een nieuw project van zijn goede doel Sentebale te lanceren.

Een nieuw tehuis voor kinderen en jongeren met hiv en aids is vernoemd naar de in 2003 overleden koningin Mamohato Bereng Seeiso. "Zij was net zo geliefd als de moeder van dit land", zei Harry volgens verschillende Britse media tijdens een diner. "Ik hoop dat zij trots is op wat we hier in haar naam doen. En ik hoop dat mijn moeder ook trots is."

De 28-jarige Harry houdt zich niet alleen bezig met liefdadigheid. Hij is helikopterpiloot en kwam vorige maand terug uit Afghanistan. De prins komt bovendien geregeld in het nieuws vanwege zijn feestgedrag. Zo doken vorig jaar foto's van Harry in zijn blote kont in een hotelkamer in Las Vegas op. In januari zei de prins over het voorval dat hij zijn familie had teleurgesteld.

Paus verlaat Vaticaan

Paus Benedictus XVI heeft het Vaticaan verlaten en is onderweg naar het buitenverblijf waar hij de laatste uren van zijn pontificaat doorbrengt. De paus ging aan boord van een helikopter en verliet het kerkstaatje.

Even voordien nam de paus afscheid van zijn volgelingen op Twitter. Hij dankte hen voor hun liefde en steun en wenste hen toe dat zij de vreugde zullen ervaren die volgt wanneer zij in hun leven Christus centraal stellen.

Rangers raken geen titels kwijt

De Glasgow Rangers raken geen titels kwijt die ze in de Schotse Premier League hebben gewonnen. Dat heeft een commissie bepaald die door de Schotse voetbalbond was aangesteld.

In de periode 2000 tot 2011 betaalde het bedrijf dat destijds eigenaar was van de Rangers, Oldco, spelers en technische staf uit via een omweg in de vorm van belastingvrije leningen die niet werden gedeclareerd bij de bond. De commissie concludeerde echter dat daarmee geen sportief voordeel kon worden behaald en dat de titels van de Schotse club niet in het geding komen. Wel moet Oldco een boete betalen van 250.000 pond.

De huidige coach van de Rangers, Ally McCoist, toonde zich verheugd met de beslissing. "Ik ben in veel opzichten erg blij met de uitspraak van vandaag," aldus de oefenmeester. "Als voormalig speler weet ik hoe moeilijk het is om succesvol te zijn op het veld en de suggestie dat Rangers op welke manier dan ook een oneerlijk voordeel probeerde te behalen vond ik zeer beledigend."

De Rangers wonnen de Schotse Premier League vijf keer in de periode dat de fraude werd gepleegd.

Servers Xbox 360-versie Nexuiz offline

Na het nieuws dat de laatste franchises van wijlen THQ in april verkocht worden, zijn de servers van Nexuiz offline gehaald. Althans voor de Xbox 360-versie, aangezien ontwikkelaar Illfonic de pc-servers zelf zal ondersteunen.

Illfonic meldde op Facebook dat bij een aankoop van Nexuiz op Xbox 360 het geld enkel naar THQ ging, en dus niet naar de ontwikkelaar zelf. Daarbovenop kost het onderhouden van Xbox 360-servers veel meer dan het onderhouden van pc-servers.

Naast het offline halen van de servers wordt de game ook van de Xbox Live Marketplace gehaald.

Nexuiz

Schietgrage Finse tiener krijgt levenslang

Een tiener die in mei vorig jaar vanaf een dak in het centrum van het Zuid-Finse Hyvankaa lukraak op voorbijgangers schoot is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De 19-jarige Eero Hiltunen heeft bekend dat hij schoten loste op een groep mensen voor een restaurant in de binnenstad, maar hield vol dat het slechts om doodslag ging. De rechtbank in Hyvankaa wees Hiltunens pleidooi donderdag van de hand, en bevond hem schuldig aan moord, poging tot moord en het in ernstig gevaar brengen van anderen.

De kogelregen die Hiltunen in de kleine uurtjes van 26 mei vorig jaar afvuurde kostte twee mensen het leven en verwondde er zeven. Het is nog onduidelijk of hij beroep aantekent tegen het vonnis.

Arnhems raadslid langer vast voor kinderpornobezit

Het Arnhemse gemeenteraadslid Martin van Meurs blijft langer vastzitten. De 61-jarige politicus, die dinsdag werd opgepakt voor het bezit van kinderporno, mag in ieder geval nog zeven dagen worden vastgehouden, heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Arnhem donderdag bepaald.

Van Meurs werd in 2011 veroordeeld tot een jaar cel en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een halfjaar voor het bezitten en verspreiden van kinderporno. Een van de voorwaarden was dat de Arnhemmer zijn gegevensdragers regelmatig moet laten controleren door de politie. Bij zo'n controle werd nieuwe kinderporno gevonden, meldde het Openbaar Ministerie woensdag.

Het raadslid was eerder wethouder voor de PvdA. Hij werd vanwege zijn veroordeling uit zijn partij Pro Arnhem gezet. Na het uitzitten van zijn straf keerde hij echter terug in de Arnhemse gemeenteraad onder de naam Nieuw Leefbaar Arnhem. De terugkeer van Van Meurs in de gemeenteraad zorgde destijds voor veel ophef. Van Meurs gaf bij zijn terugkeer aan te vinden dat hij een tweede kans verdiende.

Piloten faalden bij vliegramp Tripoli

De vliegramp bij Tripoli op 12 mei 2010, waarbij zeventig Nederlanders om het leven kwamen, was het gevolg van slechte communicatie door de piloten. Ook maakten ze fouten en hadden ze te kampen met technische problemen. Dat staat in het donderdag openbaar gemaakte onderzoeksrapport van de Libische autoriteiten.

De piloten vlogen te laag en hadden geen goed zicht op de grond. Bovendien hadden ze foutieve weersinformatie gekregen. Doordat ze slecht communiceerden en niet goed getraind waren, waren ze niet in staat 'de situatie te herkennen en bij te sturen voor ze op de grond neerkwamen', staat in het rapport.

De piloot en de copiloot waren ook vermoeid, maar in hoeverre dat een rol heeft gespeeld is niet vast te stellen. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat ze drugs of alcohol hadden gebruikt.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zegt in een eerste reactie nog niet inhoudelijk te kunnen reageren op het rapport. "We willen het rapport eerst goed analyseren en de nabestaanden inlichten", laat een woordvoerder weten. Vermoedelijk gebeurt dat op een bijeenkomst in de komende dagen.

Bij de crash stortte een toestel van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways neer bij de Libische hoofdstad Tripoli. Daarbij kwamen in totaal 103 mensen om het leven. Een Nederlandse jongen van 9 jaar was de enige overlevende. Het onderzoek heeft lang geduurd als gevolg van de opstand die in 2011 uitbrak.

Oppositie mag meedenken over leenstelsel

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) staat open voor alternatieven voor het sociaal leenstelsel voor studenten. Ze nodigt de Tweede Kamer uit om mee te denken over manieren om de kwaliteit in het hoger onderwijs te verhogen. Bussemaker heeft steun van oppositiepartijen nodig om haar plan door de Eerste Kamer te krijgen.

"Ik zie geen alternatieven, maar ik sta er wel voor open", zei ze donderdag in een Kamerdebat. Deze zomer wil Bussemaker een wetsvoorstel presenteren. "Ik zit nog aan de tekentafel. U kunt aanschuiven en meetekenen", zei ze tegen de Kamer.

De bewindsvrouw leek zich daarbij in de eerste plaats te richten tot D66 en GroenLinks, de meest voor de hand liggende fracties om de kabinetsplannen te steunen. De twee partijen hadden de invoering van een leenstelsel in het verkiezingsprogramma staan.

D66 en GroenLinks staan echter zeer sceptisch tegenover het voorstel zoals dat nu is vormgegeven. D66-Kamerlid Paul van Meenen eist dat het leenstelsel, waarin de studiefinanciering voortaan terugbetaald moet worden, gepaard gaat met extra investeringen in het onderwijs. "Iedere euro die afgaat van onderwijs, brengt de steun van D66 aan het leenstelsel verder weg."

Voor Jesse Klaver van GroenLinks is het plan zoals dat er nu ligt een 'njet', zei hij. Hij wil dat de studenten voor wie het leenstelsel gaat gelden, direct profiteren van de investeringen in het onderwijs.

Toch lijkt er wel enige bereidheid te zijn bij de Kamerfracties om mee te denken aan het voorstel van Bussemaker. Ook SGP-Kamerlid Roelof Bisschop is tegen het sociaal leenstelsel zoals dat nu is vormgegeven, maar hij wil wel meedenken over aanpassingen. Een punt van grote zorg bij de Tweede Kamer is de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Het Centraal Planbureau (CPB) maakte maandag bekend dat invoering van het leenstelsel jaarlijks leidt tot 10.700 minder studenten: 7700 hbo'ers en drieduizend universitaire studenten.

Bussemaker wil eerst meer duidelijkheid over deze cijfers. Ze wil inzichtelijk krijgen wel deel van de afhakers niet gaat studeren vanwege het leenstelsel en heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau gevraagd dit te onderzoeken. De resultaten hiervan worden in mei verwacht.

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis zei dat er ruimte is om 'aan knoppen te draaien' als blijkt dat het aantal afvallers door het leenstelsel echt zeer negatief uitvalt. Ook VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg zei open te staan voor aanpassingen.

Zo lijkt de minister wel ruimte te hebben om aan de bezwaren van oppositiepartijen tegemoet te komen. PVV-Kamerlid Harm Beertema, die pertinent tegen is, ziet dit met lede ogen aan. "U staat boven aan het bangalijstje van partijen die mee gaan doen", beet hij D66'er Van Meenen toe. "En ik hoop dat u er meer dan een breezer voor terugkrijgt." Ook GroenLinks en SGP staan op dit lijstje. "Ik denk niet dat het opportuun is om in dit verband te spreken van bangalijstjes", antwoordde de strenggelovige Bisschop afgemeten.

Adele krijgt wassen evenbeeld in Amsterdam

Adele is vanaf deze zomer in Amsterdam te vinden. De zangeres krijgt een wassen evenbeeld in Madame Tussauds, maakte het wassenbeeldenmuseum donderdag bekend.

"Adele is de perfecte toevoeging aan de musiciopstelling hier in Amsterdam", vindt een woordvoerder van het museum. "Ze is op dit moment een van de succesvolste zangeressen ter wereld en een van de populairste persoonlijkheden."

Volgens Madame Tussauds Amsterdam is sinds het succes van Adeles Bondnummer Skyfall veel vraag naar een beeld van de Britse zangeres. "Dit leek ons het juiste moment om haar te eren na het fenomenale succes met het nummer." Adele won onder meer een Oscar en Golden Globe voor het lied.

De wassen dubbelganger van de zangeres neemt niet alleen haar intrek in Amsterdam, ook in Londen krijgt Adele een plek tussen wereldsterren. Het beeld in Amsterdam is geïnspireerd op Adele tijdens de uitreiking van de Grammy's van vorig jaar, waar ze in een lange zwarte jurk op de rode loper verscheen. Ze krijgt in juli een plek tussen de dubbelgangers van Lady Gaga, Beyoncé en Justin Bieber.


Adele krijgt wassen evenbeeld in Amsterdam (Foto: Novum)

Duitsland stuurt militairen naar Mali

De Duitse Bondsdag heeft ingestemd met plannen om 330 militairen naar Mali te sturen voor een trainingsmissie en logistieke steun. De militairen zullen niet worden ingezet voor gevechtsmissies.

Honderdtachtig militairen worden ondergebracht in een taakgroep van de Europese Unie die zich toelegt op de training van Malinese troepen. De overige honderdvijftig militairen zullen deelnemen aan bevoorradingsoperaties.

Samen met militairen uit diverse Afrikaanse landen zijn Franse troepen de strijd aangegaan met islamitische rebellen, die vorig jaar Noord-Mali vrijwel geheel in handen kregen. Inmiddels zijn de opstandelingen in het defensief gedrongen en lijken de Fransen hen in het noordoosten van het land in te sluiten.

Twaalfhonderd Franse militairen vechten zij aan zij met achthonderd militairen uit Tsjaad en een onbekend aantal Malinese militairen in het Adrar des Ifoghas-gebergte, waar volgens de Franse kolonel Thierry Burkhard het 'zwaartepunt van de strijd' ligt.

Meisje met de Parel vervolgt wereldreis in ItaliŽ

De wereldtournee van Het Meisje met de Parel wordt verlengd. De tentoonstelling waarin het schilderij van Johannes Vermeer is te zien, reist na de Verenigde Staten door naar Bologna in Italië. Daar is het werk tot mei volgend jaar te zien in het Palazzo Fava, meldt het Mauritshuis donderdag.

De selectie topstukken uit het museum in Den Haag is al te zien geweest in twee Japanse musea en trok daar 1,2 miljoen bezoekers. Het komende jaar worden de schilderijen tentoongesteld in de Verenigde Staten, waarna ze in februari weer teruggaan naar Europa.

Het Mauritshuis zelf is nu gesloten voor een ingrijpende verbouwing. Naar verwachting heropent het museum halverwege 2014 de deuren. De hele vaste collectie is dan weer te zien.


Meisje met de Parel vervolgt wereldreis in Italië (Foto: Novum)

Doelman Krul mist Estland en RoemeniŽ

Doelman Tim Krul mist waarschijnlijk de interlands van het Nederlands elftal in de WK-kwalificatie tegen Estland (22 maart) en Roemenië (26 maart). De keeper van Newcastle United moet naar verwachting minimaal 4 weken revalideren van een enkelblessure. "We denken dat hij er 4 of 5 weken uit is", zei trainer Alan Pardew van de Engelse club. "We hopen natuurlijk minder."

Krul raakte vorige week geblesseerd tijdens het duel in de Europa League met Metalist Charkov. Hij stond in het begin van het seizoen enkele weken aan de kant met een elleboogblessure die hij op een training van Oranje opliep.

Dennis Rodman ziet Kim Jong Un als vriend voor het leven

Dennis Rodman heeft zijn vriendenkring uitgebreid. De ex-basketballer ziet niemand minder dan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un tegenwoordig als 'vriend voor het leven'.

De sportman deed die uitspraak toen hij met Kim Jong Un naar een basketbalwedstrijd keek, vertelde een woordvoerder van het mediabedrijf dat een documentaire over Rodman maakt. Een basketbalkamp zou de relatie van Noord-Korea, dat eerder deze maand nog een kernproef uitvoerde, met andere landen moeten verbeteren.

Rodman twitterde eerder deze week al over zijn bezoek aan het omstreden land. Al had de voormalige topsporter wel moeite om Noord- en Zuid-Korea uit elkaar te houden. "Misschien kom ik hier die Gangnam Style-gast wel tegen", twitterde Rodman over de Zuid-Koreaanse PSY.

Verdachte fatale schietpartij Amsterdam gepakt

De politie heeft vorige week een tweede verdachte opgepakt van de fatale schietpartij eind december in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. De 28-jarige man werd vrijdag in Rotterdam gearresteerd, meldt de politie donderdag.

De vrijdag opgepakte verdachte is maandag aan de rechter-commissaris voorgeleid. Hij blijft voorlopig vastzitten. Volgens de politie wist de man in december te ontkomen door in het water te springen. Omdat het onderzoek nog loopt, wil de politie verder niets kwijt.

Bij de schietpartij kwamen 29 december twee Amsterdammers van 21 en 28 jaar, bekenden van de politie, om het leven. Twee motoragenten werden ook beschoten, maar zij gingen direct liggen en bleven ongedeerd.

De eerste verdachte werd eind vorige maand aangehouden. Daarna werden in meerdere woningen in Amsterdam-West huiszoekingen gedaan. Daarbij trof de politie onder meer een aantal automatische vuurwapens, bijbehorende munitie en kogelwerende vesten aan. De politie liet eerder weten van minstens vijf verdachten uit te gaan.

Britse treinrover Bruce Reynolds overleden

Bruce Reynolds, het brein achter de Grote Britse Treinroof, is donderdag na een kort ziekbed op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Nick bekendgemaakt.

Reynolds maakte deel uit van een bende die in 1963 de posttrein van Glasgow naar Londen beroofde. De buit was 2,6 miljoen pond, omgerekend naar nu meer dan 46 miljoen euro. Reynolds werd vijf jaar later opgepakt en tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar kwam na tien jaar al weer vrij.

De meeste overige bendeleden werden eveneens opgepakt. Een van hen, Ronnie Biggs, wist in 1965 uit de gevangenis te ontsnappen en leefde tientallen jaren als vrij man in Brazilië. In 2001 keerde Biggs terug naar Groot-Brittannië.

Agent krijgt werkstraf voor neerschieten inbrekers

Een 39-jarige agent is donderdag veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur voor het neerschieten van twee inbrekers in februari 2010 in Deventer. De rechtbank in Zwolle legde de politieman ook een voorwaardelijke celstraf van zes maanden op voor een dubbele poging tot doodslag.

De opgelegde straf is zwaarder dan geëist. Het Openbaar Ministerie vroeg twee weken geleden de agent weliswaar schuldig te bevinden, maar geen straf op te leggen.

De agent had de twee inbrekers betrapt bij een inbraak in de Kijkshop aan de Bisschopstraat. Toen ze de winkel wilden verlaten, stuitten ze op de agent. Bij hun aanhouding schoot hij gericht op ze. Een van de inbrekers werd in zijn been geraakt en de ander in zijn hoofd. Ze liepen vermoedelijk blijvend letsel op.

De agent heeft verklaard dat hij schoot omdat hij zich bedreigd voelde. Het OM stelde twee weken geleden echter dat de inbrekers zich niet dusdanig hebben gedragen dat de agent kon en mocht aannemen dat hij werd aangevallen en dat hij zich dus mocht beroepen op noodweer.

Desondanks vond het OM dat de agent geen straf verdient omdat hij in een 'split second' het verkeerde middel koos. Een agent mag niet vluchten in een dergelijke situatie, maar hoort op te treden, aldus de officier van justitie. Ook hield het OM rekening met het feit dat de verdachte al drie jaar in onzekerheid leefde over de afloop van de zaak.

De rechtbank vindt echter dat als geen straf wordt opgelegd, 'onvoldoende uitdrukking wordt gegeven aan de ernst' van wat de agent heeft gedaan. "Twee jonge personen hadden door onrechtmatig optreden van de verdachte de dood kunnen vinden en zijn zeer ernstig gewond geraakt", aldus de rechtbank.

Andrť Kuipers gaat techniekonderwijs promoten

Astronaut André Kuipers wordt ambassadeur van het Techniekpact, een initiatief dat ervoor moet zorgen dat meer jongeren kiezen voor een technische opleiding. Dat hebben minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag bekendgemaakt.

Kuipers gaat het land door om bij jong en oud interesse te wekken voor techniek. "Er zijn volop kansen in de techniek, maar helaas bestaat er nog een verkeerd beeld van", zegt Kuipers in een verklaring. Hij vindt dat het onderwijs en het bedrijfsleven meer moeten inspelen op de belevingswereld van jongeren.

Het Techniekpact wordt dit voorjaar gesloten door het kabinet, werkgevers, vakbonden en het onderwijs. Het initiatief moet zorgen voor meer samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, beter techniekonderwijs en meer interesse bij jongeren. Voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) is belast met de totstandkoming en de uitvoering van het pact.


André Kuipers gaat techniekonderwijs promoten (Foto: Novum)

Cel en tbs geŽist voor misbruik doofstomme vrouw

Tegen twee mannen die een doofstomme vrouw uit Utrecht maandenlang tegen haar wil zouden hebben vastgehouden in een huis en haar daar zouden hebben mishandeld en verkracht, zijn celstraffen van zeven en zes jaar en tbs geëist. De vrouw werd in februari vorig jaar aangetroffen in een huis in Hoevelaken.

De Utrechtse verdween in november 2011 uit een psychiatrische kliniek en was sindsdien vermist. Maanden later werd ze pas teruggevonden. Ze was vrijwillig meegegaan naar het huis in de Gelderse plaats, maar toen ze wegwilde, bleken de deuren op slot en werd haar telefoon afgenomen.

In de maanden dat ze in het huis gevangenzat, moest ze volgens justitie pillen slikken, meer alcohol drinken dan ze wilde en elke dag seks hebben. Ook werd ze vernederd doordat ze bijvoorbeeld de grond moest likken of poep moest eten. Toen de vrouw uiteindelijk werd gevonden, zat ze onder de blauwe plekken, had ze een gebroken neusbeen, een verbrijzelde jukboog en een breuk in haar onderkaak.

Een 41-jarige verdachte gaat als het aan justitie ligt zeven jaar de cel in en zijn 21-jarige kompaan zes jaar. Het Openbaar Ministerie wil ook dat beiden tbs krijgen opgelegd, omdat de mannen volgens deskundige verschillende stoornissen en verslavingen hebben en verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Ook hebben ze een crimineel verleden en is er een verhoogde kans dat ze weer in de fout gaan.

Amerikaanse (106) krijgt schooldiploma

Een 106-jarige Amerikaanse vrouw krijgt alsnog haar middelbareschooldiploma. Reba Williams zegt dat zij van haar school in Ohio nooit een einddiploma heeft gekregen, omdat zij weigerde een door haar leraar opgedragen laatste boek te lezen. Zij had het boek al een keer gelezen en weigerde dat nog eens te doen.

Volgens de Mansfield News Journal heeft de betreffende onderwijsraad besloten Williams alsnog haar diploma te geven. Een gepensioneerde leerkracht Engels had de raad daar om gevraagd na over haar te hebben gelezen.

Williams was in haar werkzame leven kok. Zij is nog scherp van geest en woont bij haar dochter.

KNVB betreurt dat verlies AZ wellicht helpt

De bekerfinale tussen AZ en PSV zorgt voor een vreemd duel tussen beide teams op 20 april. In de competitiewedstrijd zijn de Alkmaarders mogelijk gebaat bij een verliespartij.

Als PSV eerste of twee wordt in de competitie, dan is AZ ongeacht de uitslag in de finale verzekerd van een Europees ticket. De KNVB baalt van deze situatie en heeft om dit soort situaties te voorkomen geregeld bij de UEFA aangeklopt. De Europese voetbalbond houdt eraan vast dat verliezend finalisten Europa in gaan.

"We hebben dit meerdere malen aangekaart bij de UEFA, maar het is voor Europese competities verplicht de verliezend bekerfinalist een ticket te geven als ze verliezen van een club die in de competitie Champions League-voetbal heeft afgedwongen", zegt een persvoorlichtster van de KNVB tegen Voetbal International.

"We zijn uiteraard niet blij dat het voor AZ nu mogelijk aantrekkelijk is om in de competitie van PSV te verliezen, al is het natuurlijk niet zeker dat ze dit zullen doen. Dit soort gevallen willen we in de toekomst voorkomen, maar dat kan alleen met medewerking van de UEFA", aldus de zegsvrouw van de Nederlandse voetbalbond.

Huta Galung naar kwartfinales Cherbourg

Tennisser Jesse Huta Galung heeft donderdag de kwartfinales bereikt van het challengertoernooi van Cherbourg. De Nederlander die als lucky loser in het hoofdtoernooi was beland, versloeg de Roemeen Adrian Ungur in drie sets: 5-7, 7-6 (4) en 7-5. De partij nam bijna 3 uur in beslag.

Ungur was de nummer 3 van de plaatsingslijst in de Normandische stad. De volgende tegenstander van Huta Galung is de ongeplaatste Tsjech Jan Mertl.

Sutil keert terug in Formule 1

Adrian Sutil keert na een jaar afwezigheid terug in de Formule 1. De 30-jarige Duitser wordt weer in genade aangenomen door zijn oude team Force India, dat hem vorig jaar nog aan de kant schoof ten faveure van de inmiddels naar Sauber vertrokken Nico Hülkenberg. Met de aanstelling van Sutil zijn alle stoeltjes voor komend seizoen in de Formule 1 bezet.

Sutil, die in het verleden ook reed voor het Nederlandse Spyker, heeft vijf jaar ervaring in de Formule 1. Een podiumplaats wist hij nooit te bemachtigen. Bij Force India wordt de Brit Paul di Resta zijn ploeggenoot.

Afgelopen seizoen kwam Sutil in geen enkele raceklasse uit. Wel haalde de Duitser het nieuws door de nasleep van een vechtpartij in een nachtclub, waarbij hij de eigenaar van een andere renstal met een glas verwondde. Het leverde hem uiteindelijk een fikse boete en een voorwaardelijke celstraf op.


Sutil keert terug in Formule 1 (Foto: Novum)

China slachtoffer van hackers

Buitenlandse hackers hebben twee websites van het Chinese leger vorig jaar gemiddeld 144 duizend keer per maand aangevallen. Twee derde van de digitale inbrekers kwam uit de Verenigde Staten. Dat heeft het Chinese ministerie van defensie donderdag gezegd.

De opmerkingen volgen op een vergelijkbare klaagzang uit de VS. Het Amerikaanse bedrijf voor cyberveiligheid zei vorige week dat cyperspionnen van het Chinese Volksleger grote hoeveelheden data hadden gestolen van Amerikaanse bedrijven en organisaties. China ontkent de beschuldigingen ten stelligste en het Chinese leger liet weten zich niet in te laten met hackersactiviteiten.

Defensiewoordvoerder Geng Yansheng zei op een persconferentie dat 62,9 procent van de digitale bestormingen van de website van het ministerie en de legerkrant in de VS werden georganiseerd. "Net als andere landen wordt China ernstig bedreigd door hackers en is het een van de voornaamste slachtoffers van hackers in de wereld", zei hij.

Straf voor bezwangeren dochter blijft tien jaar cel

Een 53-jarige Groninger die zijn 11-jarige dochter zwanger maakte is in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot tien jaar cel. Het gerechtshof in Leeuwarden kwam tot dezelfde straf als de rechtbank in Groningen. Die veroordeelde de vader in april ook tot tien jaar cel, waarop de man in hoger beroep ging. Het OM eiste beide keren tien jaar gevangenisstraf.

Het misbruik kwam aan het licht toen het toen 12-jarige meisje in maart 2011 tijdens een schoolreisje beviel van een dochter. Uit een dna-test bleek dat haar vader het kind had verwekt. Ook in de jaren ervoor misbruikte hij het meisje al meerdere keren per week.

In 1995 werd de vader al eens veroordeeld voor incest. In dat jaar en het jaar ervoor verkrachtte hij een andere dochter, een halfzus van de Groningse basisscholiere, die destijds ook 12 jaar was.

Het meisje en haar kind wonen nu samen bij een pleeggezin onder voogdij van Bureau Jeugdzorg.

Geen bewijs voor matchfixing in WK-kwalificatieduel

Een onderzoek naar de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Libanon en Qatar heeft geen bewijs voor omkoping opgeleverd. Dat concludeert de Aziatische voetbalbond AFC op basis van een rapport uit Libanon. De voor het leven geschorste Ramez Dayoub hielp Qatar vorig jaar juni met een enorme verdedigingsfout aan een 1-0 overwinning.

De Libanese voetbalbond maakte dinsdag bekend dat internationals Dayoub en Mahmoud al Ali nooit meer welkom zijn in het voetbal. Nog eens 22 voetballers kregen schorsingen variërend van een tot drie seizoenen. Zij worden ervan beschuldigd om in ruil voor grote sommen geld met opzet wedstrijden te hebben verloren.

De zaak was voor het AFC het signaal om, voornamelijk door de grote fout van Dayoub, de wedstrijd Libanon-Qatar onder de loep te nemen. Een dag later heeft de bond de conclusie al klaar. "Er is ons niets bekend over verdachte omstandigheden rondom die wedstrijd", staat in een verklaring. Qatar is door de zege nog volop in de race voor een plaats op het WK voetbal van volgend jaar in Brazilië.

Wees een demon in Bound by Flame

Terwijl een deel van het team van Spiders Studio team de ontwikkeling van Mars War Logs afrondt, kondigen Focus Home Interactive en Spiders Studio vandaag Bound by Flame aan.

Bound by Flame is een actie-RPG dat zich afspeelt in een donkere fantasywereld waarin jij een huurling bent die bezeten is van een vuurdemon. Als speler kies je jouw vaardigheden: ga je voor de kwade krachten in je of laat je ze juist liggen en overwin je het kwaad met andere heroische skills? De gevaren en vijanden worden moelijker in het verloop van het spel, waardoor je geneigd gaat zijn een stuk van je goede ziel op te geven voor meer kwade maar ook sterkere krachten. Hoe meer je personage bezeten is, hoe boosaardiger hij er uit komt te zien.

Het spel bestaat uit meerdere hoofdstukken met allerlei opdrachten rondom de verhaallijn. Afhankelijk van de keuzes die je als speler maakt krijg je verschillende verhaallijnen, ervaring en scenario's. De real-time gevechten worden uitgevochten met allerlei vaardigheden die over drie skilltrees zijn uitgesmeerd en die logischerwijs uitgebreid worden naarmate je in het spel vordert.

Je personage is aan te passen door niet alleen een geslacht te kiezen, maar ook het gezicht aan te passen. Dat heeft allemaal invloed op het uiterlijk van de demon, mocht je die kant op gaan. Een craftingmechanisme zorgt voor de aanpassingen in wapens en armor. Op je toch kom je verschillende personages tegen. Deze ontwikkelen een band met je, die afhankelijk is van je keuzes. Vriendschap, rivaliteit of zelfs liefde is mogelijk.

Mogelijkheden en scenario's genoeg dus om de vele vijanden te vernietigen. Hieronder is een eerste screenshot met een van de vele vijanden, de Swamp Beast. Bound by Flame komt eind dit jaar uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Bound by Flame

'Voormalig PVV'er wordt moslim'

Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn, een voormalige PVV'er, lijkt zich te hebben bekeerd tot de islam. Hij heeft op Twitter de islamitische geloofsbelijdenis gepubliceerd, gevolgd door de woorden 'nieuwe start'.

Van Doorn twitterde de geloofsbelijdenis in het Arabisch. In het Nederlands is de tekst: "Ik getuig dat er geen god is behalve Allah, en ik getuig dat Mohammed de boodschapper is van Allah." Van Doorn wil er verder niet op ingaan, en stelt dat het al dan niet aanhangen van een religie een privézaak is.

Van Doorn werd eind 2011 uit de PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad gezet. Hij ging verder als onafhankelijk raadslid. Vorige maand werd hij aangehouden omdat hij geheime stukken had gelekt. Ook zou hij softdrugs hebben verkocht aan kinderen.

Afwezige Afellay: "Kan het niet opbrengen"

Ibrahim Afellay is naar eigen zeggen mentaal niet in staat om tijdens zijn revalidatie zijn gezicht te laten zien bij Schalke 04. De huurling heeft het zwaar met zijn blessure. Technisch directeur Horst Heldt uitte onlangs kritiek op Afellay, die sinds zijn blessure niet meer gezien is bij Schalke 04.

De huurling van FC Barcelona revalideert in Nederland. De oud-PSV'er wilde wel naar Duitsland gaan, maar vindt het moeilijk om alleen maar toe te kijken. "Heel bizar om dan te ervaren hoezeer de blessure vat op me heeft gekregen", aldus de middenvelder op de website van Sport-Promotion, zijn belangenbehartigers.

"Eerst mijn kruisbandblessure bij Barcelona. Daarna de peesblessure in mijn bovenbeen. Ik ben de afgelopen anderhalf jaar meer aan het revalideren geweest dan ik kon spelen. Ik weet dat ik door moet zetten. Dat zal ik ook doen. Maar er zijn momenten geweest dat ik aan alles twijfelde. Het valt me zwaar. Natuurlijk wil ik wel bij de jongens van Schalke zijn. Het liefst wens ik ze voor elke wedstrijd zelf succes, ben ik erbij als ze spelen."

"Zo zit ik in elkaar. Als je ergens voor kiest, dan moet je er ook voor gaan. Met die instelling heb ik ook voor een verhuur aan Schalke gekozen. Maar ik weet zeker dat ik het nu niet trek als ik daar zou zijn en ze moet zien trainen, of als ik de groep zie voorbereiden op de wedstrijd. Ik kan het gewoon niet opbrengen", aldus Afellay, die maar op één manier zo snel mogelijk terug wil keren op het veld. De huurling leeft nog in onzekerheid.

"Ik moet me, voor mezelf, helemaal afsluiten nu voor de buitenwereld en me concentreren op één ding: mijn herstel. Dat domineert mijn hele denken en doen. Hoe lang duurt het voordat ik kan spelen? Met die gedachte ga ik naar bed. En sta ik er weer mee op. Iets anders bestaat er niet meer voor me", zegt Afellay, die nog wel communiceert. "De medische staf van Schalke wordt van a tot z op de hoogte gehouden, zoals het hoort."

'Mansveld schoffeert treinreizigers Benelux'

Voor Beter OV vindt de uitspraak van staatssecretaris Mansveld over de lage punctualiteits- en uitvaleisen voor de tijdelijke Beneluxverbinding tussen Den Haag en Brussel onacceptabel. De staatssecretaris stelde vandaag in de Tweede Kamer dat de lage eisen nog altijd hoger zijn dan de prestaties van de Beneluxtrein tot december vorig jaar. Daarmee beloont ze de NS dus voor slecht gedrag, vindt de reizigersclub.


De ‘oude’ Beneluxtrein vertoonde buitengewoon slechte prestaties. Vaak uitgevallen, vaak te laat. Dat kwam met name door gebrekkig onderhoud aan de treinen en een tekort aan rijvaardig materieel. "Dat zijn zaken die onder verantwoordelijkheid vallen van de exploitant, de NS dus. Het feit dat dit prutswerk van de NS nu een argumentatie vormt om aan de tijdelijke Beneluxtrein extreem lage kwaliteitseisen te verbinden, is een klap in het gezicht van de reiziger en beloont de NS voor de door dit bedrijf geleverde wanprestatie."


In plaats van de NS te belonen voor zijn slechte gedrag, had de staatssecretaris kwaliteitseisen behoren op te leggen die overeenkomen met de Fyra, voor welke deze tijdelijke Beneluxtrein een vervanger is. De handelwijze van de staatssecretaris getuigt van buitengewoon slecht opdrachtgeverschap, vindt Voor Beter OV.

Altidore: "We toonden onze kwaliteiten"

Mede dankzij twee treffers van Jozy Altidore staat AZ op 9 mei in de bekerfinale tegen PSV. De Amerikaan toonde zich gelukkig na de winst in de halve finale tegen Ajax.

AZ won met 0-3 in Amsterdam. Dankzij de finaleplaats worden de teleurstellende resultaten in de competitie even vergeten. De Alkmaarders staan in de Eredivisie op de dertiende plaats. "De wedstrijd tegen Ajax was een mooie kans om de mensen te laten zien wat we kunnen. We toonden onze kwaliteiten", zei uitblinker Altidore.

Na zijn tweede doelpunt, een prachtige stift, werd direct afgefloten. De spelers van AZ vierden vervolgens een feestje met de meegereisde fans. "Prachtig dat het hele vak met uitsupporters vol zat. Zondag tegen RKC Waalwijk hebben we hun steun weer hard nodig", aldus de Amerikaanse spits op de officiële website van AZ.

"Onze supporters hebben dit seizoen misschien nog wel meer te lijden gehad dan wij. Na afloop van het duel met Ajax hebben we ze daarom even goed bedankt voor hun geweldige support. Hopelijk reizen de fans ook mee naar Waalwijk en zit ons stadion vol tegen ADO Den Haag. Zo kunnen we samen de weg naar boven inslaan."

Ubisoft bevestigt Assassin's Creed IV: Black Flag

Assassin's Creed IV: Black Flag is in de maak voor de pc, Playstation 3, Wii U en Xbox 360. De versie voor de Playstation 3 wordt geleverd met extra missies. Dat heeft uitgever Ubisoft donderdag bekendgemaakt. Woensdag waren al beelden van het spel uitgelekt. Vermoedelijk ligt het spel dit najaar in de winkel.

De Franse game-uitgever heeft verder niet bekendgemaakt waar het verhaal precies om draait. Eerdere berichten en een vrijgegeven afbeelding van de hoes van het spel suggereren dat Assassin's Creed IV: Black Flag zich afspeelt in de Cariben en onder meer draait om piraterij.

In de Assassin's Creed-reeks vindt altijd een strijd plaats tussen de assassijnen en de tempeliers. Hierbij worden de tempeliers doorgaans neergezet als de machtsbeluste, gevestigde orde. Binnen de reeks zijn sinds eind 2009 meer dan vijftig miljoen spellen verkocht.


Ubisoft bevestigt Assassin's Creed IV: Black Flag (Foto: Novum)

Akť: "Bijna niet kunnen slapen"

Nathan Aké maakte woensdag zijn debuut in de basis van Chelsea. De net 18-jarige Nederlander speelde een goede partij in de FA Cup tegen Middlesbrough (2-0).

De oud-Feyenoorder keek met een tevreden gevoel terug op zijn prestatie tijdens het bekerduel. "Gisteren hoorde ik dat ik in de basis mocht beginnen", zei Aké in gesprek met Chelsea TV. "Ik heb bijna niet kunnen slapen. Midden in de nacht werd ik al wakker. Dat was moeilijk, maar ik had kracht genoeg vandaag.""Toen de wedstrijd begon, was ik de zenuwen meteen vergeten. Als je het veld op loopt, voel je de ambiance in het stadion. Vanaf de eerste minuut ben je alles vergeten en speel je gewoon de wedstrijd", aldus Aké. De verdediger maakte op 26 december van het vorige jaar zijn debuut voor Chelsea. Hij viel destijds in blessuretijd in voor Juan Mata.

Justin Bieber heeft een volle luier

Dat de 18-jarige Justin Bieber nog niet helemaal volwassen is blijkt maar weer. Toen de Canadees zijn hotel in London verliet om te gaan shoppen, bleek dat hij nodig verschoond moest worden. Een fotograaf zette Bieber en zijn volle luier op de foto.

Het is al langer bekend dat Bieber moeite heeft met het uitkiezen van zijn eigen kleding. Zo draagt hij wel vaker vreemde combinaties. Een paar dagen geleden droeg hij een gasmasker om zo niet op te vallen tussen het winkelende publiek.

Naast zijn persoonlijke hygiëne en kledingkeuze heeft de zanger ook problemen met klokkijken. Het blijkt bijzonder lastig om op één horloge de tijd af te lezen. Bieber gebruikt daar liever twee horloges voor.

'Boogerd betaalde zeventien mille aan dopingarts'

Michael Boogerd heeft diep in de buidel moeten tasten om dopingarts Stefan Matschiner te betalen. De Nederlandse oud-wielrenner maakte in 2006 en 2007 in totaal bijna zeventienduizend euro over aan de Oostenrijker, die later werd veroordeeld voor zijn duistere praktijken.

Dat blijkt uit nota's die in handen zijn van NRC Handelsblad. Op de rekeningen wordt het woord doping niet vermeld. "Als ik 'trainingsplan' schreef, dan ging het in werkelijkheid om een innameplan voor doping", vertelt Matschiner aan de NRC. Op de rekeningen aan Boogerd komt het woord 'trainingsplan' in totaal vier keer voor.

Boogerd gaf eerder al toe dat hij geld had betaald aan Matschiner. Volgens de Hagenaar ging het echter om kleine bedragen, uitsluitend bedoeld voor het leveren van vitamines. Matschiner heeft echter een andere lezing."Boogerd moet naar voren stappen en ophouden met liegen", liet hij eerder deze week optekenen.

Matschiner was de spil in het schandaal rond de Oostenrijkse bloedbank Humanplasma. De voormalig atleet en sportmanager mocht onder anderen Thomas Dekker, Michael Rasmussen en Bernhard Kohl tot zijn klantenkring rekenen.

'Lindsay Lohan weigert voorstel justitie'

Lindsay Lohan zou niets voelen voor de door de Californische justitie voorgestelde straf. De officier van justitie liet eerder deze week doorschemeren genoegen te nemen met een nieuwe afkickpoging en met een taakstraf voor de 26-jarige actrice. Volgens entertainmentwebsite TMZ ziet Lohan dat echter niet zitten.

Lindsay riskeert een celstraf omdat ze na een aanrijding in juni loog tegen de politie. Bovendien gaan geruchten dat de Lohan wederom dronken achter het stuur zat. Met het ongeval overtrad ze de voorwaarden van haar proeftijd, waardoor ze mogelijk 245 dagen moet zitten.

Justitie in Santa Monica, waar de aanrijding plaatsvond, liet doorschemeren niet aan te sturen op een celstraf. Donderdag werd overlegd met de advocaat van Lohan, die de voorgestelde straf van zestig dagen in aan afkickkliniek en een taakstraf te hoog vond.

Ingewijden vertellen TMZ dat Lindsay helemaal geen straf wil, omdat ze volhoudt onschuldig te zijn. Als ze er met justitie niet uit komt, volgt 18 maart een rechtszaak.

'Inhuldigingsfeest veel duurder dan begroot'

Het inhuldigingsfeest van koning Willem-Alexander kost de gemeente Amsterdam vermoedelijk veel meer dan de begrote zeven miljoen euro van burgemeester Eberhard van der Laan. Dat stelt de SP in Amsterdam. Volgens de partij kunnen de kosten oplopen tot tien miljoen euro, terwijl een normale Koninginnedag de gemeente zo'n vier ton kost.

De gemeenteraad moet het college nog toestemming geven voor de kosten van het feest, maar de SP doet dat in ieder geval niet. "Het feestje is het probleem niet. Maar de gemeente moet dit niet betalen. Het is niet hun feest", zegt fractievoorzitter Laurens Ivens in een reactie. De extra inkomsten zijn volgens hem vergelijkbaar met een 'gewone' 30 april.

Volgens Ivens heeft Van der Laan de kosten voor extra mankracht bij de politie niet meegenomen en gaan allerlei werkzaamheden van de stadsdelen geld kosten. Zo moeten bijvoorbeeld bankjes worden weggehaald. Daarnaast steekt het hem dat het geld dat wordt besteed niet terugkomt. "Er zal extra omzet worden gedraaid maar dat gaat allemaal naar het bedrijfsleven en rijksoverheid."

Van der Laan maakte woensdag de festiviteiten bekend op de dag van de troonswisseling. Het stadsbestuur is nog in gesprek met het rijk en private partijen over een bijdrage.


'Inhuldigingsfeest veel duurder dan begroot' (Foto: Novum)

Aantal boetes via trajectcontroles verdubbeld

Het aantal boetes dat via trajectcontroles werd uitgedeeld is vorig jaar verdubbeld. In 2011 leverden de trajectcontroles nog 740.000 boetes op, vorig jaar, toen in juli de trajectcontrole op de A2 van Amsterdam naar Utrecht werd ingevoerd, waren dat er ruim 1,4 miljoen. Dat blijkt donderdag uit het jaaroverzicht verkeersboetes van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Bij de trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid 24 uur per dag over een langer stuk gemeten. Als die hoger is dan toegestaan, volgt een boete. Over de trajectcontrole op de A2 was veel te doen omdat die net was verbreed naar twee keer vijf rijstroken. Sommige automobilisten vonden dat de verbreding hun het recht zou moeten geven het gaspedaal verder in te trappen.

Op het traject zijn vorig jaar dan ook de meeste snelheidsovertredingen begaan. Er werden bijna 484.000 boetes opgelegd. Automobilisten worden zich volgens het ministerie wel steeds meer bewust van de trajectcontrole. Het aantal overtredingen loopt namelijk terug. In september werden er nog 194.000 geconstateerd, in december ruim zestigduizend.

Het totaal aantal boetes dat in Nederland werd uitgedeeld daalde vorig jaar met bijna 68.000 om uit te komen op bijna 9,7 miljoen. In 7,6 miljoen gevallen ging het om een snelheidsovertreding. In de meeste gevallen was dat binnen de bebouwde kom.

In de eerste helft van het jaar daalde het aantal overtredingen door de hogere boetes en doordat andere trajectcontroles vanwege onderhoud waren uitgezet. In de tweede helft van het jaar was het onderhoud afgerond en steeg het aantal boetes weer.

Dat kwam ook doordat meer flitspalen zijn gedigitaliseerd. Het uitdelen van boetes gaat de laatste jaren steeds vaker via automatische systemen en minder vaak nadat iemand aan de kant is gezet. Hierdoor daalt het aantal boetes voor zaken als het niet dragen van een gordel, niet handsfree bellen of het ontbreken van verlichting.


Aantal boetes via trajectcontroles verdubbeld (Foto: Novum)

Politie lost schot bij wilde achtervolging

Bij de aanhouding van twee mannen in het Gelderse Elst heeft de politie woensdagnacht een waarschuwingsschot gelost. Aan de arrestaties ging een wilde achtervolging door de omgeving vooraf, meldt de politie.

Agenten gingen achter de mannen uit het Brabantse Bavel aan omdat ze bij een controle niet stopten maar er in hun bestelwagen met hoge snelheid vandoor gingen. Ze scheurden onder meer door de bebouwde kom van Herveld, Andelst en Slijk-Ewijk.

In Elst stelde de politie een blokkade op. In een poging om die te omzeilen knalde de auto op een zwerfkei en kwam vervolgens tegen een stroomkast tot stilstand. Waarom de twee mannen op de vlucht sloegen is nog niet duidelijk. Wel bleken hun kentekenplaten te zijn gestolen.

Bradley Cooper in remake Duitse hitkomedie

Bradley Cooper heeft getekend voor een rol in de remake van de Duitse filmhit Kokowääh. De Amerikaanse acteur gaat de film mogelijk ook regisseren, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Kokowääh gaat over de vriendschap tussen een zorgeloze vrijgezel en een getrouwde man met een dochter die niet van hem blijkt te zijn. De Duitse film was een groot succes in 2011. De vervolgfilm draait vanaf begin februari in de Duitse bioscopen. Welke rol Cooper gaat spelen, is nog niet bekend.

De 38-jarige Cooper is momenteel in de bioscopen te zien in de tragikomedie Silver Linings Playbook. Voor zijn rol was hij genomineerd voor een Oscar, maar die prijs ging naar Daniel Day-Lewis. Later dit jaar komt het derde deel uit van de komedietrilogie The Hangover.


Bradley Cooper in remake Duitse hitkomedie (Foto: Novum)

Morbide iPhonitas

Terwijl Sonalie en vriendin alleen nog maar kunnen gieren, schiet ik het ene plaatje na het andere. Kan mij het schelen. Uiteindelijk zegt Sonalie: “Mevrouw, nu doen Sandra en ik echt serieus. U kunt nu een foto van ons maken.” Als op bevel zit Sandra in een pose die ik niet anders kan omschrijven dan ‘borstjes vooruit, lipjes getuit’ en Sonalie springt al even soepel in de zelfde houding.

Will Ferrell krijgt nieuwe komedieprijs van MTV

Will Ferrell wordt door de Amerikaanse 'muziekzender' MTV geëerd voor zijn komedietalenten. De acteur en komiek ontvangt tijdens de MTV Movie Awards de eerste Comedic Genius Award.

"Will Ferrell toont aan wat het betekent om een komediegenie te zijn en het is louter gepast dat hij deze prijs in ontvangst nemen", zegt de baas van MTV in een verklaring op de website.

De 43-jarige Ferrell verwierf in de jaren negentig bekendheid met de sketchshow Saturday Night Live. Later speelde hij in komedies als Anchorman: The Legend of Ron Burgundy uit 2004 en Step Brothers uit 2008. Hij werkt momenteel aan het vervolg op Anchorman, Anchorman: The Legend Continues.

Ferrell neemt de MTV-prijs 14 april in ontvangst. De MTV Movie Awards worden gepresenteerd door de Australische actrice Rebel Wilson.


Will Ferrell krijgt nieuwe komedieprijs van MTV (Foto: Novum)

Cougar laat toyboy deporteren na bedrog

De 52-jarige Toni Chippendale was zo boos nadat ze door haar toyboy was bedrogen en bestolen dat ze hem het land uit liet zetten.

De 29-jarige toyboy 'Danny' wist de vrouw over te halen om met hem te trouwen zodat hij een visum kon krijgen voor Groot-Brittannië. Daarnaast bedroog hij zijn vrouw meerdere malen en stal hij sieraden van haar overleden moeder. Als klap op de vuurpijl wist hij de hopeloos verliefde vrouw ook nog 60.000 pond afhandig te maken.

Vlak na het overlijden van haar moeder in 2006 besloot Toni met haar dochter naar Barbados te gaan voor een complete zonvakantie. "Ik heb een aantal lange relaties gehad sinds mijn scheiding in 1997 maar ik was nu niet meer op zoek naar liefde. Ik wilde gewoon een leuke vakantie en wist zeker dat ik niet meer wilde trouwen."

Haar dochter vond echter dat haar moeder wel een pleziertje kon gebruiken tijdens hun vakantie. Tijdens een boottochtje op een boot met een glazen bodem sprak ze een matroos van het bootje aan. Dat was de 29-jarige, exotische versnapering Danny. Ze hosselde Danny met het verhaal dat haar moeder erg verdrietig was en dus niet helemaal lekker in haar vel zat.

De donkere Danny had aan een half woord genoeg en besloot gelijk gebruik te maken van de situatie en sprak Toni aan. "Danny kwam naar mij toe en zei gelijk hoe erg hij het voor mij vond. Ik voelde een rilling door m'n lichaam komen. Hij was zo lief." Aldus de gewillige cougar. De daarop volgende weken leerde het verse stelletje elkaar beter kennen. "Danny complimenteerde mij steeds en zei precies de juiste dingen. Hij werkte zeven dagen per week en was erg gul met zijn geld."

Toni vloog terug naar huis om drie maanden later terug te keren voor het vieren van haar verjaardag. Na hun eerste kus kwam ze erachter hoe oud haar donkere snoepje echt was. Hij bleek toen pas 24 te zijn terwijl toni net 46 was geworden. Haar zoon bleek vier jaar ouder dan Danny. "Na onze eerste kus wist ik het zeker. Ik wist dat ik het niet meer kon negeren. Hij bezorgde mij dat unieke gevoel. Ik was verliefd."

In 2007 woonde het stel samen en stelde Danny voor om te gaan trouwen. Niet lang daarna merkte Toni dat ze geld kwijt was. Ze dacht eerst dat haar kinderen het hadden gepakt. Danny brak echter in tranen uit en bekende, hij had het gepakt om een verlovingsring voor haar te kopen. Op hun dure bruiloft op Barbados werd Danny jaloers op een barman en gooide zijn trouwring tegen haar hoofd. Nadat Danny zei dat het hem speet bedreven de twee de liefde. Wat ze overigens twee keer per dag deden.

Toen het stel weer in Groot-Brittannië was bedroog Danny haar met verscheidene dames. Hij stal haar sieraden en grote hoeveelheden geld. Toni besloot om de immigratiedienst te vertellen dat Danny zijn visum niet verlengd had. Nadat Danny schoon schip wilde maken en de sieraden terug wilde geven, bracht Toni hem naar het politiebureau waar ze hem afzette. Hij werd gelijk in de cel gezet en gedeporteerd naar Barbados.

Ondanks alles heeft Toni er geen spijt van dat ze met hem getrouwd is. Ze heeft er nog minder spijt van dat ze hem heeft laten deporteren. Ze is momenteel single en iets voorzichtiger met mannen. Foto's zijn hier te vinden.

Duitse schaatsers vrezen voor rest seizoen

Het Duitse schaatsen staat er enkele weken voor de WK afstanden in de olympische stad Sochi niet goed voor. Volgens bondscoach Stephan Gneupel is de voorbereiding volledig verpest door een virus dat de meeste rijders heeft getroffen. "Op dit moment weet ik niet hoe we nog wat kunnen maken van de rest van het seizoen", zei Gneupel vlak voor het begin van de wereldbekerwedstrijden in Erfurt.

Stephanie Beckert en Claudia Pechstein zijn weliswaar hersteld van hun ziekte, maar hebben een grote trainingsachterstand. Moritz Geisreiter heeft voor het komende weekeinde echter af moeten zeggen voor de ritten in eigen land. "Ik maak me grote zorgen", aldus Gneupel. "Eerlijk gezegd zie ik op dit moment weinig lichtpuntjes."

'Castelen in Rusland per minuut betaald'

Het salaris van Romeo Castelen bij zijn nieuwe club Volga Nizhny Novgorod wordt vastgesteld op basis van het aantal speelminuten. Dat meldt het Russische blad Sport Express. Als de 29-jarige Nederlander niet in actie komt, zou hij naar zijn geld kunnen fluiten.

De carrière van Castelen wordt al jarenlang overschaduwd door blessures. In vijf seizoenen bij Hamburger SV kwam de oud-international, die eerder speelde voor ADO Den Haag en Feyenoord, slechts tot zeventien wedstrijden in de hoofdmacht.

Castelen had na zijn vertrek in de zomer bij HSV grote moeite om een nieuwe club te vinden. Proefperiodes bij Espanyol, Middlesbrough en Birmingham City liepen op niets uit. Deze maand vond hij uiteindelijk onderdak bij de nummer dertien van de Russische competitie. Zijn contract loopt tot het einde van het seizoen.

'Religieus geweld IndonesiŽ neemt toe'

De Indonesische regering, de veiligheidsdiensten en de rechtbanken moeten meer doen om religieuze minderheden te beschermen tegen intolerantie en geweld. Daartoe heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch donderdag opgeroepen. In een rapport van HRW staat dat religieus geweld in Indonesië de afgelopen jaren is toegenomen.

De Indonesische regering is er volgens HRW niet in geslaagd om geweld tegen christenen, sjiitische moslims en leden van Ahmadiyah, een islamitische sekte, tegen te gaan. HRW merkte op dat niet alleen deze religieuze minderheden gediscrimineerd worden, maar ook soennitische moslims in gebieden in het oosten van Indonesië waar christenen een meerderheid vormen.

Volgens de Indonesische regering is in het land juist sprake van religieuze harmonie. Het is volgens de regering oneerlijk om alle aanvallen op minderheden te scharen onder de noemer intolerantie.

Nadal zet zegereeks voort in Mexico

Rafael Nadal heeft de kwartfinale bereikt van het graveltoernooi van Acapulco. De Spanjaard (2) was op het Mexicaanse gravel met 6-0, 6-4 te sterk voor de Argentijnse qualifier Martin Alund. Voor Nadal was het zijn negende overwinning sinds zijn terugkeer na een knieblessure. Alleen in de finale van Vina del Mar werd hij verslagen.

Nadal begint zich steeds beter te voelen op de baan. "De laatste drie dagen gaat mijn knie met sprongen vooruit. Ik sta er veel beter voor dan in Chili en Sao Paulo. Dit geeft me hoop dat ik weer de oude kan worden." De Spanjaard laat desondanks de masterstoernooien van Indian Wells en Miami, die worden gespeeld op hardcourt, dit jaar schieten.

Ook David Ferrer bereikte de kwartfinale. De nummer een van de plaatsinglijst won met 6-2, 6-1 van de Amerikaan Wayne Odesnik. Hij speelt in de volgende ronde tegen Paolo Lorenzi uit Italië. De Argentijn Leonardo Mayer is de komende tegenstander van Nadal.


Nadal zet zegereeks voort in Mexico (Foto: Novum)

[NBA] Verrassende nederlaag San Antonio in NBA

De basketballers van San Antonio Spurs hebben in de NBA een verrassende nederlaag geleden. De koploper van de Western Conference ging in eigen huis na verlenging met 105-101 onderuit tegen laagvlieger Phoenix Suns. Daarmee komt voor San Antonio een abrupt einde aan een reeks van achttien opeenvolgende thuiszeges.

Na de reguliere speeltijd stond er in de AT&T Arena 100-100 op het scorebord. In de verlenging gingen alle tien de schotpogingen van de thuisploeg mis, waardoor het voor Phoenix een koud kunstje was om de overwinning in de wacht te slepen. Jermaine O'Neal had met 22 punten en dertien rebounds het grootste aandeel in de zege.

Oklahoma City Thunder profiteerde optimaal van de misstap van de Spurs. De nummer twee van het westen hakte thuis New Orleans Hornets met 119-74 in de pan. Oklahoma brengt het totaal daarmee op 42 overwinningen, drie minder dan koploper San Antonio.

Overige uitslagen
Orlando - Sacramento 101-125
Cleveland - Toronto 103-92
New York - Golden State 109-105
Washington - Detroit 95-96
Memphis - Dallas 90-84
Houston - Milwaukee 107-110
Utah - Atlanta 91-102
Portland - Denver 109-111


Verrassende nederlaag San Antonio in NBA (Foto: Novum)

Hoger risico op kanker in Fukushima-gebied

Mensen die woonden in het zwaarst getroffen gebied van de ramp met de Fukushima-kerncentrale in Japan lopen een hoger risico om bepaalde vormen van kanker te ontwikkelen. Dit zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag.

Een zware aardbeving en een daarop volgende tsunami op 11 maart 2011 doodde bijna 19.000 mensen en verwoestte de Fukushima Daiichi kerncentrale. Door de vrijgekomen radioactieve straling moesten 160.000 mensen hun huizen ontvluchten.

De WHO schat dat in het meest vervuilde gebied er voor baby's een 70 procent hogere kans is om schildklierkanker te ontwikkelen in hun leven. De schildklier is het meest blootgestelde orgaan waar radioactief jodium zich concentreert en vooral kinderen zijn daar zeer kwetsbaar voor.

Helmond gaat verder met trainer Meijers

Eric Meijers is ook volgend seizoen trainer van Helmond Sport. De eerstedivisionist heeft het aflopende contract van de Nijmegenaar met een jaar verlengd. Meijers is met Helmond bezig aan een uitstekend seizoen. De Brabantse club staat op de derde plaats en is nog volop in de race voor promotie naar de Eredivisie.

"Er is een goede klik tussen Meijers, de club en het gehele team", licht algemeen directeur Mario Captein de beslissing toe op de clubsite. "Dit in combinatie met de goede prestaties van Helmond Sport is voor ons reden om nu al tot verlenging over te gaan en niet te wachten tot het einde van het seizoen."

Meijers werd afgelopen zomer aangesteld als opvolger van de naar Volendam vertrokken Hans de Koning. Kort daarvoor was hij met Achilles'29 amateurkampioen van Nederland geworden.

Paus belooft gehoorzaamheid aan opvolger

Paus Benedictus XVI heeft donderdag afscheid genomen van zijn kardinalen. Hij beloofde 'onvoorwaardelijke eerbied en gehoorzaamheid' aan de nieuwe paus.

Benedictus drong er bij de kardinalen op aan om samen te werken. Hij wil dat het College van Kardinalen 'als een orkest' optreedt zodat 'overeenstemming en harmonie' bereikt kunnen worden. Hij zei de komende dagen en weken te bidden voor de kardinalen als zij een opvolger proberen te vinden.

Na de korte toespraak van de paus namen de kardinalen afscheid. Ze kusten de hand van Benedictus. Kardinaal Angelo Sodano, de deken van het College van Kardinalen, bedankte Benedictus voor het werk dat hij de afgelopen jaren heeft verricht.


Paus belooft gehoorzaamheid aan opvolger (Foto: Novum)

God of War HD gratis voor PS Plus-leden

God of War HD is vanaf gisteren twee weken lang gratis te downloaden voor PlayStation Plus-leden. God of War: Ascension komt bijna uit, Sony wilt daarom ongetwijfeld het spel promoten door de opgepoetste versie van het eerste deel gratis aan te bieden.

De eerste God of War verscheen voor de PS2 in 2005 en was gelijk een groot succes. Ascension wordt alweer het zevende deel in de bloederige-reeks.

Man vrijgesproken van jongensmisbruik Maassluis

Een man die was veroordeeld voor het misbruiken van drie jongens is daar donderdag van vrijgesproken. De verklaringen van de vermeende slachtoffers zijn niet consistent, oordeelt het gerechtshof in Den Haag. Wel staat volgens het hof vast dat de man in 2010 pornofilms aan de kinderen heeft getoond, die toen tussen de 12 en 16 jaar waren.

De rechtbank in Rotterdam had de man eerder anderhalf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Het hof concludeert niet alleen dat de verhalen van de slachtoffers inconsistent zijn, maar ook dat ze niet overeenkomen met de verhalen van getuigen. Het gaat dan niet om getuigen die erbij waren, maar om getuigen tegen wie de kinderen eerder hun verhaal hadden gedaan.

Voor het tonen van de pornofilms legde het hof een halfjaar cel op, zonder tbs. Het hof woog daarbij mee dat de man eerder is veroordeeld voor strafbare feiten.

Jaar cel geŽist voor bedreigen hulpverleners

Een 41-jarige Delftenaar die vorig jaar ambulancepersoneel met een kapmes bedreigde, gaat als het aan justitie ligt een jaar de cel in. De man wordt naast bedreiging van twee ambulancemedewerkers ook verdacht van een poging tot doodslag op een agent.

De vriendin van de verdachte belde in mei het alarmnummer omdat ze dacht dat haar vriend een zelfmoordpoging had gedaan met een overdosis medicijnen. Toen een ambulance naar de woning aan de Chopinlaan in Delft kwam, werd de man agressief. Hij pakte een kapmes en zei de hulpverleners dat ze zijn huis uit moesten gaan. De geschrokken ambulancemedewerkers brachten zichzelf vervolgens in veiligheid in hun ambulance, waar ze om versterking vroegen.

Toen vijf agenten daarop bij de woning kwamen, rende de verdachte als een dolle de woning uit met een breekijzer boven zijn hoofd. Omdat hij op een van de agenten afrende en niet reageerde, schoot de agent de man neer. Daarop kon hij worden aangehouden. De Delftenaar zegt zich niets te kunnen herinneren van het incident.

Naast de celstraf van een jaar eiste het OM in Den Haag een voorwaardelijke straf van een halfjaar. Bij geweld tegen mensen met een publieke taak verdubbelt justitie de strafeis.

Chris Cooper als Norman Osborn in The Amazing Spider-Man 2!

Vers casting nieuws: Chris Cooper gaat Norman Osborn a.k.a. The Green Goblin spelen in de nieuwe Spider-Man film. Hiermee neemt hij het stokje over van Willem Dafoe, die de rol in de Sam Raimi trilogie op zich nam.

Het is niet bekend of The Green Goblin ook zijn opwachting zal maken in The Amazing Spider-Man 2, zeker gezien het feit dat er al twee bad guys zijn gecast, namelijk: Electro (Jamie Foxx) en Rhino (Paul Giamatti). Mogelijk transformeert Osbourne dus in The Amazing Spider-Man 3, in zijn kwaadaardige alter ego. Eerder werd bekend dat Chronicle-acteur Dane DeHaan de rol van Norman's zoon, Harry op zich neemt.  

Marc Webb's The Amazing Spider-Man 2 met ondermeer Andrew Garfield (Spider-Man), Emma Stone (Gwen Stacy) en Shailene Woodley (Mary-Jane) is vanaf 24 april 2014 in de bioscoop te zien. Hieronder de teaser poster met daarop het nieuwe Spider-Man kostuum.

Trailer: Cloudy with a Chance of Meatballs 2

Een paar jaar geleden werden we getrakteerd op een animatiefilm waarin voedsel uit de hemel kwam vallen. Als je dacht dat het niet veel gekker kon, dan heb je het mis. De eerste kleurrijke trailer voor Cloudy with a Chance of Meatballs 2 bewijst het tegendeel.

Het plot van Cloudy with a Chance of Meatballs 2 speelt zich direct af na het eerste deel en is gebaseerd op een origineel verhaal en dus niet op een boek zoals zijn voorganger. De wetenschapper Flint krijgt de kans om bij het bedrijf The Live Corp Company te werken en zo bij te dragen aan het verbeteren van de wereld. Flint komt er hier achter dat zijn machine, waarmee hij eerder voedsel liet regenen, nu gebruikt wordt om kruisingen tussen dieren en voedsel te creëren. Hiermee komen enkele schattige wezentjes tot leven, maar ook monsterlijke beesten.

De nieuwe film wordt geregisseerd door Cody Cameron en Kris Pearn. Het merendeel van de stemacteurs uit het eerste deel zullen weer te horen zijn. Alleen de rol van Earl de agent wordt overgenomen door een ander, omdat Mr. T niet aan de sequel meewerkt. Terry Crews is zijn vervanger.

Cloudy with a Chance of Meatballs 2 draait vanaf 19 december in de Nederlandse bioscopen.

VVD en PvdA zien sprankje licht

De coalitiepartijen VVD en PvdA zien licht aan het einde van de tunnel. Dat hebben de fractievoorzitters Halbe Zijlstra en Diederik Samsom donderdag gezegd in reactie op de economische ramingen van het Centraal Planbureau.

Zijlstra zei dat het huidige jaar 'geen best jaar' wordt. "We zagen allemaal aankomen dat we de drie procent niet zouden halen. Dat blijkt ook zo te zijn." Zijlstra wees erop dat de wereldhandel en de investeringen gaan aantrekken. "In het verleden zijn dat altijd de eerste tekenen geweest van herstel van de Nederlandse economie."

Ook PvdA-leider Diederik Samsom sprak van licht aan het einde van de tunnel, maar hij tekende er wel bij aan dat herstel van het vertrouwen een voorwaarde is. "We kunnen het ook weer stukmaken met z'n allen", zei hij tegen RTL-Z.

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat er dit jaar niet extra wordt bezuinigd. Om de Europese norm te halen van drie procent had het kabinet zo'n drie miljard euro moeten bezuinigen, zei Zijlstra. Volgend jaar moet het begrotingstekort wel onder de drie procent komen. "We kunnen ons niet veroorloven elk jaar meer geld uit te geven dan er binnenkomt."

De PvdA wil dat het kabinet komt met voorstellen om in samenwerking met de oppositie en de sociale partners om te bezuinigen, en tegelijkertijd de economie en de werkgelegenheid te stimuleren.

Donderende World of Warcraft-teaser

Blizzard Entertainment heeft ter ere van patch 5.2 een nieuwe teaser voor World of Warcraft uitgebracht. Deze patch moet binnenkort uitkomen en vernieuwingen brengen in de spelwereld van de MMO.

Lei Shen heeft zijn macht op Isle of Thunder verstevigd. Als hij niet verslagen wordt, zal zijn herboren leger geheel Pandaria bedreigen. Maar de terugkeer van de Thunder King betekent voor de spelers dat er nieuwe uitdagingen en triomfen op ze wachten in patch 5.2. Een nieuwe zone, een nieuwe raid, server-brede gebeurtenissen rond de belegering op het Isle of Thunder, nieuwe facties, wereldbazen en meer.


Horecazaken draaien iets hogere omzet

De Nederlandse horeca heeft in het vierde kwartaal 0,6 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde periode in 2011. De groei is voornamelijk toe te schrijven aan hogere prijzen. Het aantal consumpties daalde met 1,3 procent, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hotels zagen hun omzet in het vierde kwartaal voor het eerst in 2012 dalen, met 0,2 procent. Cafés kampten met de grootste omzetdaling, zij leverden 1,2 procent in. Consumpties in cafés werden, mede door de btw-verhoging op 1 oktober, gemiddeld drie procent duurder.

De prijzen in restaurants stegen met gemiddeld 1,8 procent. Restaurants deden het verder met een omzettoename van 2,9 procent en een volumetoename van 1,1 procent beter dan de overige horecabranches.

Over heel 2012 boekten de Nederlandse hotels, cafés en restaurants anderhalf procent meer omzet. Het aantal consumpties daalde echter wel met 0,3 procent, na een positief eerste kwartaal waarin bijna twee procent meer buitenshuis werd gegeten en gedronken.

'Gran Turismo 6 in de maak voor PS3'

Het racespel Gran Turismo 6 verschijnt niet voor de PlayStation 4, maar voor de PlayStation 3. Sony-topman Michael Denny noemde het racespel samen met Assassin's Creed, The Last of Us en Beyond: Two Souls om te laten zien dat er nog genoeg spellen voor de PS3 verschijnen. Dit zei hij in gesprek met techwebsite Silicon Republic.

Het is een publiek geheim dat de Japanse gamestudio Polyphony Digital werkt aan een nieuwe editie van Gran Turismo. Europese en Amerikaanse media gingen er echter van uit dat Gran Turismo 6 in de maak zou zijn voor de PlayStation 4. De racegame werd echter niet getoond toen de dit najaar te verschijnen spelcomputer vorige week werd onthuld.

Het laatste spel in de reeks, Gran Turismo 5, verscheen in november 2010 voor de PS3. Gran Turismo 6 zou dan de tweede volwaardige game voor de laatste PlayStation-spelcomputer zijn. Het derde en vierde deel in de reeks verschenen voor de PS2, terwijl de eerste twee spellen gemaakt werden voor de eerste PlayStation.


Gran Turismo 6 in de maak voor PS3 

One Direction uitgeroepen tot slechtste band

De lezers van muziekblad NME zijn geen fans van One Direction. De Britse boyband kreeg woensdagavond de NME Award voor slechtste band. Bandlid Harry Styles kreeg de titel boef van het jaar toegekend.

One Direction was woensdag niet aanwezig bij de uitreiking van de prijzen, maar de bandleden kregen al snel lucht van hun 'succes'. "Glasgow, bedankt voor vanavond", twitterde Harry Styles na het concert in de Schotse stad. "En NME bedankt voor mijn award. Je moet het ruige en het gladde een beetje combineren, niet?"

The Rolling Stones, dit jaar de grootste kanshebbers bij de NME Awards, wisten twee van hun vier nominaties te verzilveren. De rockers werden uitgeroepen tot beste liveband en de film over de band viel in de prijzen. Ook onder meer The Killers, Florence + The Machine en Blur gingen niet met lege handen naar huis.

De openingsceremonie van de Olympische Spelen, die vorig jaar plaatsvonden in Londen, werd verkozen tot muziekmoment van het jaar. Volgens de lezers van NME heeft rockband Muse de beste fans.

Deel A1 dicht door ongeluk met vrachtwagen

Door een ongeluk met een vrachtwagen is donderdagochtend de A1 bij knooppunt Hoevelaken in beide richtingen afgesloten. De truck is door nog onbekende oorzaak door de middenberm geschoten, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Bij het ongeluk, dat gebeurde rond 10.00 uur, is in ieder geval een gewonde gevallen. Volgens de ANWB is een traumahelikopter opgeroepen. In beide richtingen staat inmiddels enkele kilometers file. Hoelang de afsluiting nog gaat duren, is niet bekend.

Marokkaanse jongens minder vaak verdachte

Het aantal minderjarige Marokkaanse jongens dat verdachte is geweest van een misdrijf daalt. In 2011 was een op de zes 12- tot 18-jarigen uit deze groep in aanraking met de politie geweest. In 2007 was dat nog een op de vijf, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoewel het aantal verdachten van Marokkaanse komaf de afgelopen jaren daalde, daalde de criminaliteit in deze groep in verhouding minder snel dan bij andere herkomstgroepen. Zo daalde het aandeel autochtone jongens van een op de twintig in 2007 naar een op de 33 in 2011. Van de Antilliaanse jongeren werd in 2011 een kwart minder verdacht dan in 2007.

Doordat de criminaliteit onder Marokkaanse jongens minder sterk is gedaald, blijven zij naar verhouding het vaakst verdachte van een misdrijf. Daarna volgen minderjarigen uit de Antillen en Suriname. Autochtone jongens plegen in verhouding het minst vaak misdrijven.

Marokkanen plegen met 103.000 stuks vooral veel vermogensmisdrijven, zoals diefstal en inbraak. Bij geweldsmisdrijven en vernieling of verstoring van de openbare orde waren dat er 37.000.

De politie registreerde in 2011 in totaal 262.000 personen een of meer keer als verdachte van een misdrijf. Dat waren er twintig procent minder dan in 2007. Onder de 25 jaar worden relatief de meeste verdachten geregistreerd, maar de verschillen met de oudere leeftijdsgroepen zijn de laatste jaren wel kleiner geworden. De grootste daling werd met 36 procent in de leeftijdsgroep 12- tot 18-jarigen genoteerd.

Maak je eigen wapens in Sacred Citadel

Deep Silver onthult vandaag meer informatie over de RPG-elementen in Sacred Citadel. De Khukuri Shaman, de Ancarian Ranger, de Safiri Warrior en een personage dat later onthuld wordt, hebben hun eigen set vaardigheden die sterkere aanvallen garanderen, afhankelijk van hun ervaringsniveau.

In de game kunnen personages veel verschillende elementen voor hun uitrusting uitkiezen: wapens die de aanvalswaarden versterken of een harnas om de verdedigingsstats te verbeteren. Met Sacred Citadel kan iedereen zelf combinaties van wapens maken.

Vul de voorraad van je personage aan met de schatten die hij vindt tijdens zijn missie en besteed het bij een van de vele handelaren in de stad. Spelers bezitten ook een aantal drankjes die gebruikt kunnen worden om de health- of de krachtmeter aan te vullen om zo verwoestende aanvallen te ontketenen. Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat spelers hun personages kunnen invullen zoals zij dat willen.

De gebeurtenissen in Sacred Citadel fungeren als een proloog op het volgende hoofdstuk van het Sacred-verhaal. De ontdekkingen in het spel hebben rechtstreeks betrekking op de aankomende actie-RPG Sacred 3. Sacred Citadel komt uit als digitale download via PlayStation Store, Xbox LIVE Arcade, en via onder andere Steam voor pc-spelers.

Steven Spielberg leidt jury in Cannes

Steven Spielberg wordt de juryvoorzitter van de komende editie van het filmfestival van Cannes. De Amerikaanse regisseur heeft er zin in. "Mijn bewondering voor de standvastige missie om te strijden voor internationale films is ongeëvenaard", zegt hij in een verklaring op de website van het festival.

De 66-jarige Spielberg neemt het stokje over van de Italiaan Nanni Moretti, die de jury vorig jaar leidde. De festivalvoorzitter verklaart Spielberg al jaren te hebben benaderd voor het juryvoorzitterschap. "Maar hij was altijd een film aan het opnemen."

Twee jaar geleden gaf Spielberg al aan het graag te willen doen. Hij maakte in 1975 de haaienfilm Jaws, de eerste film die meer dan honderd miljoen dollar opleverde. Daarna maakte hij films als E.T., Saving Private Ryan en Amistad. Zijn laatste drama Lincoln maakte zondagnacht kans op twaalf Oscars, maar wist er maar twee te verzilveren.

De jury van het filmfestival bekroonde vorig jaar onder meer het veelgeprezen Amour met een Gouden Palm. Het filmfestival van Cannes wordt dit jaar gehouden van 15 tot en met 26 mei in de Franse kustplaats.


Steven Spielberg leidt jury in Cannes (Foto: Novum)

Double Fine stuurt aan op losse verkoop

Gamestudio Double Fine wil dat de spellen in de veiling van de failliete uitgever THQ per stuk worden verkocht. Dit levert meer geld op, beweert een woordvoerder van Double Fine tegenover gameweblog Polygon. De gamestudio wil de uitgeefrechten in handen krijgen voor de eigen spellen Stacking en Costume Quest.

Stacking en Costume Quest worden op dit moment met 34 andere games verkocht als totaalpakket. Voor veel van deze spellen geldt dat THQ alleen de rechten had om bepaalde versies van het spel op een beperkt aantal spelcomputers uit te geven.

Double Fine staat niet alleen. Rainbow Studios, de makers van de raceserie MX vs ATV, hebben ook interesse de licenties voor hun eigen games op te kopen.


Double Fine stuurt aan op losse verkoop (Foto: Novum)

Piraatje spelen in Assassin's Creed IV: Black Flag

Na eerdere geruchten en verschillende gelekte foto's en posters is vandaag een mogelijke boxart van Assassin's Creed IV: Black Flag gelekt. Het is nog even afwachten op een officiële bekendmaking van Ubisoft, maar het lijkt erop dat we richting de Caribische Eilanden gaan met Assassin's Creed.

Assassin’s Creed IV: Black Flag speelt zich af in 1715 rondom de Caribische Eilanden. Volgens geruchten speel je met Edward Kenway, vader van Haytham Kenway uit Assassin's Creed III. Edward is naast een assassin ook een piraat, die gebruikmaakt van een schip. In de game speel je onder andere in Jamaica, Cuba en de Bahamas. Assassin’s Creed IV: Black Flag moet aan het einde van dit jaar verkrijgbaar zijn voor de huidige generatie consoles, alsmede next-gen consoles.

Skyrim-uitbreiding voor PS3

Het is Bethesda dan toch eindelijk gelukt, de Skyrim-uitbreiding Dawnguard is vanaf nu beschikbaar voor PlayStation 3-gebruikers en kan gedownload worden via Playstation Store.

In Dawnguard verschijnt Lord Harkon ten tonele. Hij wil de Elder Scrolls gebruiken om het ondenkbare te verwezenlijken; de zon vernietigen. Zul je de rangen van de oeroude orde van Dawnguard vervoegen en hem stoppen, of zul je zelf een Vampire Lord worden? Om jouw verhaal verder te laten gaan is er een nieuwe factie, een nieuw verhaallijn, nieuwe wapens, nieuwe wezens en meer. Hoe nieuw wil je het hebben?

Misschien is het omdat de PlayStation 3-gebruikers zo lang hebben moeten wachten ten opzichte van de Xbox 360- en pc-gebruikers, maar de eerste week is de Dawnguard-uitbreiding met 50% korting te koop in de PlayStation Store. Daardoor kost de uitbreiding €7,99.Gratis Warhammer eind maart offline

Het gratis spel Warhammer Online: Wrath of Heroes gaat 29 maart offline. Gamebedrijf Mythic stopt met het competitieve actierollenspel omdat het spel niet winstgevend is. Dat heeft Mythic woensdagnacht bekendgemaakt. Warhammer Online: Wrath of Heroes werd eind 2011 als testversie op de markt gebracht, maar is niet doorgegroeid naar een afgerond product.

Gamers die de game dit jaar nog gespeeld hebben voor 27 februari, of spelers met een tegoed op hun spelaccount, krijgen een promotiecode voor Mythics online rollenspel Warhammer Online: Age of Reckoning. Deze code geeft recht op gratis speeltijd, virtuele kleding- en goudstukken en een beest om op te rijden.

Het spel was Mythics eerste poging een slag te slaan in de free-to-playmarkt, waarbij spellen gratis worden aangeboden. Dit verdienmodel wordt ook gebruikt bij onder meer spellen op Facebook en bepaalde games voor smartphones en tablets.


Gratis Warhammer eind maart offline 

Nieuwe guildmissies in Guild Wars

Het ontwikkkelteam van Guild Wars 2 heeft het tweede gedeelte van de vierdelige 'Flame and Frost'-series beschikbaar gesteld. In navolging op de bestaande Living Story, waar steeds meer vluchtelingen Shiverpeaks verlaten om aan het gevecht te ontkomen, biedt deze update de volgende verbeteringen:

  • Groepeer je voor de Guild Missies - Neem met je mede-guild members deel aan deze missies. Ze zijn ontworpen voor gecoördineerd groepsspel en bevatten onder andere premies, groepspuzzels en landoverstijgende uitdagingen.
  • Two Team Rated Play in PvP - In dit nieuwe type competitieve PvP nemen twee teams van gelijke sterkte het tegen elkaar op in een korte, intense wedstrijd. De score voor elk afzonderlijk teamlid wordt na de wedstrijd aangepast.
  • Gloednieuwe PvP Map - Spirit Watch
  • Kies je eigen dagelijkse achievements
  • Preview items in de Trading Post

Guild Wars

In plastic gewikkeld lijk gevonden in Oostvoorne

Een wandelaar heeft woensdagavond op het strand van het Oostvoornse meer een lijk gevonden. Het lichaam was in plastic gewikkeld, meldt de politie.

De man had het plastic, dat uit de grond stak, 's middags al zien liggen. Hem was volgens een politiewoordvoerder opgevallen dat het stonk, maar daarna liep hij verder. Toen hij het er later over had met een vriend besloten ze toch nog eens te gaan kijken. Toen ontdekten zij dat het om een lijk ging en waarschuwden zij agenten die toevallig in de buurt waren.

Omdat het toen al donker was, is de omgeving afgezet en het onderzoek uitgesteld tot donderdag. Het is niet bekend wie de dode is.

Groei aantal bijstandsuitkeringen zet door

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering blijft groeien. Vorig jaar werden er ruim 325.000 uitkeringen verstrekt, zo'n negenduizend meer dan een jaar eerder. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds begin 2009 is het aantal uitkeringen met 66.000 toegenomen. In de afgelopen twee jaar steeg het aantal met negenduizend wel minder snel dan in 2010, toen er zo'n 26.000 bijkwamen.

De groei in 2012 komt geheel voor rekening van de bijstandsontvangers van 27 jaar of ouder. Het aantal uitkeringen in deze leeftijdsgroep nam met veertienduizend toe. Volgens het CBS past die ontwikkeling bij het beeld van een verslechterde arbeidsmarkt. Het aantal uitkeringen aan mensen jonger dan 27 jaar daalde desondanks met vijfduizend.

De ontwikkeling van het aantal bijstandsuitkeringen varieert per gemeente en loopt uiteen van een toename van dertien procent in Breda tot een daling van zeven procent in Haarlemmermeer. De groei in de vier grote steden ligt onder het landelijk gemiddelde van drie procent.

Trackmania 2 nu ook op steam

Ubisoft en Nadeo kondigen aan dat ManiaPlanet-titels en –diensten, waaronder de aankomende multiplayer first person-shooterShootMania Storm, beschikbaar worden op Valve’s Steam. Door de introductie van ManiaPlanet maakt ook TrackMania² Stadium, de racegame met meer dan 12 miljoen geregistreerde spelers, zijn debuut op Steam.

ShootMania Storm bevindt zich momenteel in open bèta en gamers overal ter wereld en van alle niveaus zijn uitgenodigd om mee te doen aan dit pijlsnelle, competitieve schietfestijn. Deze open bèta maakt het voor ontwikkelaar Nadeo mogelijk om de laatste onderdelen af te stellen en de spelervaring te optimaliseren. Ook testen zij zo de servers en voegen zij gaandeweg elementen en mogelijkheden toe. Tot aan de release van ShootMania Storm op 10 april aanstaande zijn er reeds verschillende updates ingepland.

“De samenwerking met Steams wereldwijde distributieplatform maakt het voor ons mogelijk om ShootMania Storm en alle andere ManiaPlanet-games voor een breder publiek toegankelijk te maken. Sterker nog, het is voor ons van vitaal belang dat zoveel mogelijk spelers meedoen en de groeiende gemeenschap nog groter wordt. Zo wordt de game voor iedereen het leukst“, zegt Anne Blondel-Jouin, Nadeo Publishing Managing Director.

“Met Steam maken we de droom ‘competitie voor iedereen’ werkelijkheid voor gamers, levelmakers en modders. Zij ontwikkelen de eigen content die ShootMania Storm zo aantrekkelijk en vernieuwend maakt voor het competitieve FPS-genre op de PC”, voegt Anne Blondel-Jouin toe. “Ik wil meteen van deze gelegenheid gebruik maken om de spelers te bedanken die al volop meedoen met ShootMania Storm en nieuwe spelers van harte welkom heten; we kijken uit naar hun deelname op onze servers”.

Voor zowel ShootMania Storm als TrackMania² Stadium kunnen nu pre-orders geplaatst worden. Hiervoor geldt tot aan release een korting van 10% wanneer de pre-order wordt geplaatst via Steam of de officiële website ManiaPlanet.com. De open bèta van ShootMania Storm en die van TrackMania2 Stadium zijn nu al speelbaar.

Voor de mensen die de ManiaPlanet-titels niet kennen staan hieronder korte impressies.


Pinkpop strikt ook Stereophonics

Ook Stereophonics is dit jaar van de partij tijdens Pinkpop. De rockband uit Wales, bekend van nummers als Maybe Tomorrow en Handbags and Gladrags, speelt op de zondag. Dat maakte de festivalorganisatie donderdag bekend.

Na een pauze van 3,5 jaar keert Stereophonics dit jaar terug. Maandag verschijnt het achtste studioalbum van de band, Graffiti on the Train. De eerste single Indian Summer heeft zijn weg naar de radiostations al gevonden.

Pinkpop kondigde vorige week aan dat onder meer The Killers, Kings of Leon en Thirty Seconds to Mars naar Limburg komen. Green Day, dat vanaf volgende maand weer gaat toeren, sluit de 44e editie van het festival af. Kaarten voor Pinkpop, dat dit jaar op 14, 15 en 16 juni plaatsvindt, zijn al te koop.

Neoprof Coquard pakt ritzege in Langkawi

Bryan Coquard heeft de achtste etappe in de Ronde van Langkawi gewonnen. De 20-jarige Fransman, bezig aan zijn eerste seizoen bij de profs, was in de sprint te sterk voor de Brit Andrew Fenn en de Italiaan Franscesco Chicchi, de ritwinnaar van woensdag. Coquard was dit jaar ook al twee keer de snelste in de Ster van Bessèges.

De leiderstrui blijft om de schouders van Julian Arredondo. De Colombiaan van het kleine Team Nippo heeft een voorsprong van 1.15 minuten op Pieter Weening. De rittenkoers door Maleisië eindigt zaterdag.

Oppositie wil kostenonderzoek naar stopzetten Fyra

Een onafhankelijk onderzoek moet duidelijk maken wat het kost om definitief te stoppen met de hogesnelheidstrein Fyra. Dat vinden D66 en CDA.

Het is moeilijk keuzes maken als niet duidelijk is wat de kosten van die keuzes zijn, zegt een woordvoerder van het CDA. De partijen benadrukken niet per se op het afschieten van de hogesnelheidslijn uit te zijn, maar vooral duidelijk te willen hebben wat de kosten van de verschillende opties zijn.

Een dochterbedrijf van NS en KLM, NS Hispeed, heeft nu het recht om op het traject te rijden. Door problemen rijdt de Fyra echter niet meer. "Als je je huis laat verbouwen en de aannemer doet zijn werk voortdurend niet goed, dan wil je na een tijd ook weten wat het kost om het contract te verbreken", licht een CDA-woordvoerder toe.

Als noodoplossing rijden sinds 18 februari dagelijks twee intercity's vanuit Nederland naar Brussel. Vanaf 11 maart worden dit er acht, maar woensdag tekende zich een Kamermeerderheid af die dit wil verdubbelen naar zestien.

Het is nog onduidelijk of het fabrikant AnsalsoBreda gaat lukken de problemen met de Fyra snel te verhelpen. Een optie is om de Fyra met een andere hogesnelheidstrein te vervangen. Een andere mogelijkheid alleen nog intercity's in plaats van de Fyra te laten rijden. De Tweede Kamer vergadert donderdagochtend over de problemen met de Fyra en het alternatief dat in het leven is geroepen.

Achter de schermen bij The Last of Us

In plaats van keihard aan de game te werken, heeft Naughty Dog een nieuwe ‘achter de schermen’  video vrijgegeven van The Last of US. Hierin praten Neil Druckmann en Michael Knowland over het creative proces achter de geïnfecteerde vijanden.

Zij discussiëren met elkaar over het concept achter de vijanden, geven informatie over wat je allemaal kan verwachten en laten nieuwe gameplaybeelden zien.

The Last of Us ligt vanan 14 juni in de winkel en is exclusief verkrijgbaar voor de PlayStation 3.

Extra controles supermarkten om paardenvlees

De grote supermarkten gaan in navolging van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra laboratoriumonderzoeken doen op de eigen kant- en klaarmaaltijden vanwege het paardenvleesschandaal. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

De supers willen onder meer controleren of de etiketten op producten van het huismerk wel kloppen en of de inhoud voldoet aan de regels wat betreft hygiëne en voedselveiligheid. Hoeveel extra onderzoeken er komen, is niet bekend. De resultaten worden alleen bekendgemaakt als er fouten zijn geconstateerd.

De NVWA stelde eerder al extra onderzoeken in bij bedrijven variërend van slachthuizen tot supermarkten. Bij twee vleesbedrijven zijn verdachte monsters aangetroffen. Verder leverden de controles geen bijzonderheden op.

Will Wright speelt met SimCity

Maxis Studio heeft de opa van simulatiegames, Will Wright, uitgenodigd om SimCity te spelen voordat hij wordt uitgebracht. Hoofdontwerper Stone Librande ondervraagt Will Wright over hoe hij steden bouwt. Ontdek wat Will, de uitvinder van het genre, vindt van de uitdagingen van stedenbouw in onderstaande video.

In de nieuwe SimCity wordt door de GlassBox Engine alles gesimuleerd: van alle Sims in een stad, tot elke kilowatt aan energie die door een stadsregio wordt gepompt. De gameplay speelt zich dit keer af over meerdere steden. Je hoeft niet meer in één enkele stad te spelen. Je kunt nu zestien steden tegelijk managen met verschillende specialisaties en de uitdagingen aangaan die daarmee gepaard gaan. Jij bepaalt waar en hoe je speelt.

Er zijn nu ook multiplayermogelijkheden. Beslissingen hebben invloed op de stad en de regio. Door samen te spelen of tegen elkaar te spelen kun je de verschillende uitdagingen en prestaties die de ontwikkelaars continue updaten behalen. Neem het op tegen je vrienden en de hele wereld en strijd om wie bijvoorbeeld de meest vervuilde, of de rijkste stad heeft.

SimCity komt 7 maart uit op pc. Een Mac-versie is in de maak.

Henk Westbroek vreesde asbestkanker

Henk Westbroek heeft een moeilijk halfjaar achter de rug. Bij de 61-jarige zanger werden de eerste symptomen van asbestkanker geconstateerd. Woensdag, op zijn verjaardag, volgde goed nieuws. "Van levensgevaar is godzijdank geen sprake meer", vertelt Henk aan het AD.

"Ik had al een mooie afscheidsvakantie geboekt omdat de dood met rasse schreden leek te naderen." Hoewel Westbroek goed nieuws heeft gekregen, heeft hij nog een tijd nodig om alle gebeurtenissen te verwerken. "Echt blij ben ik nog lang niet. Ik zal de komende tijd aan het idee moeten wennen dat ik net niet over het randje ben gevallen."

Na onderzoek bleek dat Westbroek geen levensbedreigende vorm van asbestkanker in zijn longen heeft. "Hooguit heb ik een iets verhoogde kans om dat ooit te krijgen", legt de zanger uit.

Vorig jaar ging Henk, op aandringen van zijn vrouw, met hoestklachten naar de huisarts. "Ik werd direct doorverwezen naar een specialist die allereerst constateerde dat ik al maanden bleek rond te lopen met een zwaar verwaarloosde longontsteking. Vervolgonderzoeken toonden aan dat ik raadselachtige vlekjes op mijn longen bleek te hebben. Bij die diagnose stortte mijn wereld in."

De afscheidsvakantie naar Vietnam die Westbroek al had geboekt, wordt nu een nieuwe start. "Het begin van mijn derde jeugd. Zo ervaar ik dat." De zanger, die na zijn vakantie aan een nieuw soloalbum wil werken, is nog niet helemaal de oude. "Hoe dan ook hebben mijn longen een fikse opdonder gekregen. Die asbestlittekentjes gaan nooit meer weg."

Of Westbroek ook nog naar België of Luxemburg gaat is niet bekend. 

Langeler trots op prestatie PEC Zwolle

PEC Zwolle verloor dan wel met 3-0 van PSV in de halve finale van de KNVB Beker, trainer Art Langeler kijkt zeer positief terug op zijn ploeg. Zwolle mocht veel aanvallen van PSV, merkte de oefenmeester. "PSV leunde achterover en wachtte op onze fouten. Daar hadden we voor gewaarschuwd, maar we waren niet in staat dat te voorkomen. PSV had zelfs nog voor een hogere uitslag kunnen zorgen", begint hij tegenover Eredivisie Live.

"Ik zie het wel als een compliment als de nummer één van de competitie hier komt en met tien man achter de bal blijft. Maar ze waren wel uiterst effectief." Langeler zal de club met opgeheven hoofd verlaten aan het einde van dit seizoen. "Als ik volgend jaar terugkijk, weet ik zeker dat ik af en toe denk: Er zijn mooie dingen gebeurd. Maar wat we nu hebben gehaald is bonus, ons doel blijft om erin te blijven."

Keeper Diederik Boer bemerkte hetzelfde als zijn trainer. "PSV liet ons aan de bal. Over het middenveld kwam de volledige druk van hen erop. Daar loerden ze op. Uiteindelijk had de score hoger uit kunnen vallen, wij hebben ons niveau van de afgelopen weken niet gehaald. En dat is jammer."

De Boer: "AZ tweede helft beter? Ga weg"

Ajax-trainer Frank de Boer was na afloop ontgoocheld over de bekeruitschakeling van zijn ploeg tegen AZ (0-3). De oefenmeester sprak van een onnodige bekernederlaag en vond dat zijn elftal opnieuw te weinig had gekregen. "Dit is heel zuur. We hebben de wedstrijd gedomineerd", sprak de gefrustreerde keuzeheer tegen SBS 6.

"AZ kwam in de tweede helft beter in de wedstrijd? Ga toch weg man", riep De Boer tegen de verslaggever. "AZ kwam pas in de 74ste minuut voor het eerst voor ons doel. AZ heeft niet gevoetbald."

"We kregen vier a vijf open schietkansen. Dan moet er minimaal één in. Het is dan helemaal zuur als je op zo'n manier een tegendoelpunt krijgt."

Centrum Steenwijk heeft weer stroom

Het centrum van Steenwijk heeft sinds donderdagochtend 5 uur weer stroom. Alleen een paar woningen in de Waagstraat moeten nog even wachten. Dat meldde een woordvoerder van de politie. De energiemaatschappij heeft steengoed werk verricht door gedurende de nacht door te werken aan een oplossing, die nu dus gevonden is.

Ongeveer 150 woningen en winkels in de Steenwijkse binnenstad zaten sinds woensdagmiddag zonder elektriciteit. Oorzaak was een brand in het monumentale horecapand De Rechter van Steenwijk. Enkele omwonenden moesten de nacht ergens anders doorbrengen.

De hulpdiensten gaan donderdag de schade aan het getroffen gebouw opnemen. Bij de brand, die ongeveer 6 uur duurde, vielen geen gewonden. De brand brak uit in een frituurpan in de keuken van het grand café.

Centrum Steenwijk heeft weer stroom
Centrum Steenwijk heeft weer stroom (Foto: ANP)

Bisdommen eren terugtredende paus

Vrijwel alle Nederlandse bisdommen houden donderdag, op de dag dat paus Benedictus XVI terugtreedt, speciale vieringen ter ere van de 85-jarige kerkvader. Met de missen danken de bisdommen de paus voor het werk dat hij heeft gedaan voor de rooms-katholieke kerk. Ook bidden ze met parochianen voor de keuze van een nieuwe paus.

Paus Benedictus XVI abdiceert om 20.00 uur. In veel bisdommen worden 's middags al speciale vieringen gehouden. Zo begint in de Sint Catharinakathedraal in Utrecht om 12.30 uur een eucharistieviering. Daarbij is kardinaal en aartsbisschop van Utrecht Wim Eijk overigens niet aanwezig. Hij is in Rome om de abdicatie bij te wonen.

Verder worden onder meer in Den Haag, Den Bosch, Groningen en Roermond dankvieringen gehouden. Sommige parochies staan niet alleen stil bij het afscheid van de paus, maar ook hebben ook in de periode daarna een speciaal programma. Zo organiseert de pastorale eenheid Heilige Maria en Heilige Johannes van Den Bosch en Rosmalen een avond over het conclaaf.

De paus neemt donderdag ook afscheid van het College van Kardinalen, waar Eijk deel van uitmaakt. De kardinalen beginnen na het aftreden van Benedictus met de voorbesprekingen voor het conclaaf, waarin zij de opvolger van Benedictus kiezen. Eijk is de enige Nederlander die stemrecht heeft bij het kiezen van een nieuwe paus.

Benedictus werd in april 2005 tot paus gekozen. Eerder deze maand kondigde hij aan op 28 februari terug te treden. Hij zei zich niet meer opgewassen te voelen tegen zijn taken. Na zijn aftreden wordt hij emeritus paus genoemd. Zijn aanspreektitel blijft Uwe Heiligheid en hij blijft zijn witte gewaad dragen.

De katholieke omroep RKK zendt de abdicatie donderdagavond live uit op Nederland 2. Hoofd van de omroep Leo Fijen en priester en kunsthistoricus Antoine Bodar blikken na afloop terug op het pausschap van Joseph Ratzinger.

'Ergste kopschopper niet uitgeleverd'

De hoofdverdachte van de ernstige mishandeling in Eindhoven kan niet worden uitgeleverd omdat hij minderjarig is. Het Belgische hof van cassatie heeft eerder in een andere zaak bepaald dat alleen meerderjarigen worden uitgeleverd om terecht te staan of een straf uit te zitten, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Bij de mishandeling begin januari werd een 22-jarige man uit Oirschot door een groep jongeren aangevallen en tegen de grond gewerkt. Hij werd daarbij veelvuldig tegen zijn hoofd geschopt. Een van de jongeren, de 17-jarige die nog in België rondloopt, ging zelfs door toen het slachtoffer plat op de grond lag en trapte hem toen boven op zijn hoofd.

Het Laatste Nieuws wijst op een uitspraak van het hof van cassatie van 6 februari over een Roemeense 17-jarige jongen. Hij werd op 19 oktober veroordeeld door een Roemeense rechtbank voor misdrijven die hij op zijn zestiende had gepleegd. In de Belgische wet staat echter dat iemand niet kan worden uitgeleverd voor zaken waar hij in België niet voor zou worden vervolgd. De jongen was in Roemenië als volwassene berecht en in België kan dat met 16- en 17-jarigen niet. Daarom werd de jongen niet uitgeleverd.

De mishandeling in Eindhoven veroorzaakte een golf van verontwaardiging toen de politie een video van de mishandeling vrijgaf. Al snel circuleerden op internet foto's met namen van de betrokken jongeren, waarop zij zich bij de politie meldden. Drie jongens van 15, 16 en 17 jaar meldden zich in Nederland. Alleen de 15-jarige jongen zit nog vast. In België meldden zich vijf verdachten, onder wie de 17-jarige. Zij zijn inmiddels allemaal op vrije voeten.

De rechtbank in Turnhout bepaalde eerder dat de vijf moeten worden uitgeleverd, maar zij gingen in beroep. Het hof van beroep in Antwerpen zou dinsdag over de uitlevering beslissen, maar omdat de advocaten van de jongeren conclusies hadden ingediend neemt het hof pas 26 maart een beslissing.

Samsom: dit jaar niet verder bezuinigen

Het kabinet moet niet verder bezuinigen nu het begrotingstekort boven de drie procent uitkomt. "Er is geen felle discussie nodig om tot de conclusie te komen dat het niet verstandig is om in een krimpende economie met snelle maatregelen het begrotingstekort naar drie procent te trekken", zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdag in Pauw & Witteman.

Samsom hoopt dat nog in april een 'oranjeakkoord' kan kan worden gepresenteerd, verwijzend naar de troonswisseling op 30 april. Vorig jaar leek het erop dat het begrotingstekort dit jaar onder de drie procent zou uitkomen door het Lenteakkoord. De Europese Commissie schatte vorige week dat het begrotingstekort van Nederland dit jaar op 3,6 procent uitkomt. Dat zou vooral door de nationalisatie van SNS Reaal komen. De raming die het Centraal Planbureau donderdag presenteert zit daar waarschijnlijk niet ver naast.

Economen en politici vinden het volgens Samsom onverstandig meer te bezuinigen. Als voorbeeld noemde hij Eurocommissaris Oli Rehn, die vrijdag aangaf dat Nederland genoeg maatregelen heeft genomen tegen het tekort. Hij benadrukte dat Nederland nog altijd zelf bepaalt welke maatregelen hier worden genomen. "Maar als je de drie procent overschrijdt moet je dat wel even wat langer uitleggen in Brussel."

Samsom wees erop dat voor volgend jaar een groei van 1,1 a 1,2 procent wordt verwacht. Dan kan volgens hem pas weer meer worden bezuinigd.


Samsom: dit jaar niet verder bezuinigen (Foto: Novum)

#twexit voor Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI gaat donderdagavond na een pontificaat van bijna acht jaar met pensioen. Hij is de eerste paus in zeshonderd jaar die aftreedt. Benedictus heeft aangegeven niet meer de kracht te hebben om zijn taak te kunnen vervullen.

Woensdag hield de paus zijn laatste audiëntie op het Sint-Pietersplein. Het plein stond volgepakt met gelovigen. Benedictus zei in een persoonlijke toespraak momenten van 'licht en vreugde' te hebben gekend, maar ook moeilijke tijden wanneer 'het leek alsof God sliep'.

In zijn (vooralsnog) laatste tweet prijsde de Paus het christendom nog even aan:

Donderdagochtend voert de kerkvader voor de laatste keer overleg met de kardinalen. Aan het eind van de middag vertrekt hij per helikopter naar het pauselijke Castel Gandolfo, waar hij een laatste groet zal brengen vanaf het balkon van zijn verblijf. Om 20.00 uur worden de deuren van het palazzo gesloten en trekt de Zwitserse Garde zich terug. De taak van de hellebaardiers, het beschermen van de kerkvorst, zit er dan, voorlopig in ieder geval, op.

'Drie schoppers grensrechter bekennen'

Drie van de zeven verdachten bekennen grensrechter Richard Nieuwenhuizen tegen het hoofd te hebben geschopt. De overige verdachten ontkennen hem daar te hebben geschopt, schrijft De Telegraaf donderdag op basis van het recherchedossier.

Uit het onderzoek is volgens de krant gebleken dat de grensrechter omkwam door een trap tegen het hoofd, de hals of de nek. De meeste verdachten zouden medewerking aan een psychologisch onderzoek hebben geweigerd.

De 41-jarige grensrechter van Buitenboys uit Almere werd in december na een wedstrijd tegen het Amsterdamse Nieuw-Sloten zwaar mishandeld. Later overleed hij. Er zijn volgens de krant verklaringen dat het slachtoffer de verdachten tijdens de wedstrijd opzocht en verhaal kwam halen. Daarbij zou hij zich verbaal en fysiek hebben geuit.

Ook zou zijn verklaard dat Nieuwnhuizen met een vlaggenstokje prikte en een slaande beweging maakte. Verder zou hij hebben gezegd dat 'er maar één tik nodig is'. De zaak wordt eind mei inhoudelijk behandeld.

Zangeres Anastacia heeft weer borstkanker

Anastacia heeft opnieuw borstkanker. Vanwege de ziekte, die de 44-jarige zangeres in 2003 overwon, moet Anastacia haar geplande Europese tournee afgelasten.

"Ik vind het verschrikkelijk om mijn geweldige fans teleur te moeten stellen", schrijft Anastacia, die op 16 april in Paradiso zou staan, op Facebook. De zangeres laat weten vastbesloten te zijn de kanker opnieuw te overwinnen.

Hoewel Anastacia haar tournee af moet zeggen, blijft ze wel aan een nieuw album werken. De zangeres, die in 2000 doorbrak met de hit I'm Outta Love, hoopt ook zo snel mogelijk weer te kunnen optreden.

Afgematte Locadia: "Wist van buitenspel"

Jürgen Locadia was de grote man bij PSV woensdagavond. Hij scoorde alle drie de goals in de met 3-0 gewonnen halve finale beker tegen PEC Zwolle. Ondanks zijn goede prestatie bleek de 19-jarige spits niet helemaal okselfris. "Gisteren had ik al 45 minuten gespeeld. Ik had niet verwacht vandaag te spelen. Ik ben echt kapot nu. Eerlijk gezegd was ik na 10 minuten al kapot. Maar ik mocht gewoon spelen van de dokter. Ik zit er nu helemaal doorheen", vertelde hij aan Eredivisie Live.

De eerste twee goals van Locadia hadden een vleug van buitenspel. Dat beaamde hij. "Buitenspel bij mijn eerste doelpunt? Ik wist dat inderdaad. Ik wilde meelopen met Gini, maar had niet verwacht dat hij hem zou afspelen. Ik keek direct naar de grensrechter, maar hij vlagde gelukkig niet."

"Drie doelpunten is lekker. Het is mijn tweede bal die ik mee mag nemen voor een hattrick. Ik ga mijn best doen er nog meer te kunnen meenemen. Na de wedstrijd ging ik direct op zoek naar de bal." Locadia kon schitteren door de afwezigheid van Tim Matavz. Hij gaat echter nog niet met zijn hoofd in de wolken lopen. "Ik nu een concurrent van Matavz? Dat denk ik niet. Matavz is nog verder dan mij. Ik moet nog meer meevoetballen en sterker worden in de duels. Maar ik zet wel goede stappen."

FOK! wat een weer...Geregeld zon

Goedemorgen! Gisteren loste de bewolking op sommige plaatsen helemaal op, maar in andere delen van het land bleef het grotendeels bewolkt. Hier en daar kwam er ook mist voor. Na een nacht met lichte vorst hebben we vandaag vrijwel hetzelfde weerbeeld.

Ik denk dat de zon vanmiddag op meer plaatsen zal gaan doorbreken, echter dit kan in de winter soms nog vrij lastig te voorspellen zijn. In de zon is het heerlijk weer, want met 7 graden is het toch weer een graadje warmer dan gisteren. Mocht het bewolkt blijven zal de temperatuur wat achter blijven. Wind is er niet of nauwelijks.

De winter verloopt tot nu toe slechts iets kouder dan normaal. Ondanks de vele kou die we gehad hebben is de afwijking nog géén halve graad. Dit komt door drie erg zachte periodes in december en januari. Ook de maand februari zal té koud te gaan worden en dat is al de tweede maand op rij die als 'te koud' de boeken in zal gaan. Op zich hebben we dus een redelijke winter gehad.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zwaan in de winter Een prachtige zwaan in ijskoud water. KlapMongeaul zorgde voor dit mooie plaatje.
Bertens zonder problemen naar kwartfinale Acapulco

Kiki Bertens heeft zich zonder problemen geplaatst voor de kwartfinale van het WTA-toernooi van Acapulco. In de Mexicaanse stad won de Nederlandse,  als vijfde geplaatst,  met 6-1 en 6-2 van de Spaanse qualifier Maria Jose Martinez Sanchez.

In de kwartfinale treft Bertens vandaag de als eerste geplaatste Sara Errani. De Italiaanse was ook al de opponente van Bertens toen ze een maand geleden moest opgeven in de halve finale van Parijs.i

Releasedatum voor Remember Me

Capsom heeft een trailer uitgebracht voor hun aanstaande spel Remember Me. De trailer legt het verhaal uit van de hoofdpersoon Nilin. Zij is een geheugenjager in het Neo-Parijs van 2084 die de geheugens van mensen herschikt op zoek naar haar eigen geheugen.

Naast de verhaallijn komen we met deze trailer ook de releasedatum van het spel te weten. Remember Me komt 7 juni uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Goedkoop drukwerk

'Dag Bas,' begroet de stadsdichter mij. 'Mag ik Bas zeggen?' Hij schudt druppels van zijn natte jas.
'Sommige mensen noemen mij God,' antwoord ik. 'Dan zeggen ze: “God, hou toch 's op met je gezeik,” maar dan hoor ik altijd alleen maar 'God' en niet wat ze verder zeggen. Is dat erg?'
'Integendeel,' zegt de stadsdichter. 'Als je maar gezond blijft.'
'Net wat ik zeg.'
'Nietes. Ik zei het. Jij niet.'

Chaos in Kamer door PVV-motie van afkeuring

Een grote chaos in de Tweede Kamer woensdagavond als gevolg van een motie van de PVV aan het adres van premier Mark Rutte, die door de rest van de Kamer werd opgevat als een motie van afkeuring. En daar moest meteen over worden gestemd.

Kamerleden werden vervolgens uit bed gebeld om zich te melden in de plenaire zaal van de Kamer. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg constateerde na een hoofdelijke stemming dat er slechts 18 Kamerleden waren en het quorum (helft plus 1) daarmee niet gehaald was. Donderdagochtend om 10 uur wordt er daarom opnieuw over de motie gestemd.

De motie van de PVV-Kamerleden Barry Madlener en Geert Wilders riep premier Mark Rutte op het Torentje te verlaten en zich als medewerker te melden bij EU-president Herman Van Rompuy.

Chaos in Kamer door PVV-motie van afkeuring
Chaos in Kamer door PVV-motie van afkeuring (Foto: ANP)

Man vrijgesproken van 'bestellen' moord

Een man die ervan werd verdacht een opdracht tot een moord in de Dominicaanse Republiek te hebben gegeven is hier woensdag van vrijgesproken. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde een andere verdachte hiervoor wel tot 3,5 jaar cel.

Tegen de verdachten waren celstraffen van vier en zes jaar geëist. De verdachte die wel is veroordeeld voor de moordopdracht, werd er door justitie van beschuldigd ook een andere liquidatie te hebben 'besteld'. De rechtbank acht dit echter niet bewezen. Wel is hij schuldig bevonden aan het voorbereiden van drugshandel.

De man die werd vrijgesproken van de moordopdracht kreeg wel veertien maanden cel opgelegd voor de voorbereiding van handel in verdovende middelen. Tegen hem was de celstraf van vier jaar geëist.

Het moordcomplot, dat zijn oorsprong vond in de georganiseerde handel in cocaïne, kwam in 2011 aan het licht in een onderzoek naar het witwassen van misdaadgeld. Dit onderzoek werd in mei van dat jaar gestart na een overval op een geldkoerier die twee tassen met ruim zeven miljoen euro bij zich had. Toen de politie achter het moordcomplot kwam, werd ingegrepen.

De rechtbank in Rotterdam stelde woensdag dat de verdachten zich uitsluitend hebben laten leiden door hun 'zucht naar geldelijk gewin'.

Poetin wil Russisch leger moderniseren

De Russische president Vladimir Poetin wil het Russische leger grondig moderniseren. Poetin zei woensdag tegen zijn legerleiders dat de modernisering nodig is om de 'strategische balans' tussen Rusland en de NAVO in stand te houden.

Volgens Poetin proberen onder meer de Verenigde Staten voortdurend deze strategische balans te verstoren. Hij hekelde de plannen van de VS voor een raketschild in Europa en het feit dat voormalige Sovjet-republieken zich mogelijk aansluiten bij de NAVO.

"Gezien de geopolitieke ontwikkelingen moet onze reactie snel zijn en goed worden uitgedacht", aldus Poetin. "De Russische krijgsmacht moet zo snel mogelijk naar een nieuw niveau worden getild, binnen drie tot vijf jaar."


Poetin wil Russisch leger moderniseren (Foto: Novum)

'Kamer wil meer intercity's naar Brussel'

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er meer treinen komen die rechtstreeks naar Brussel rijden. Nu rijden er dagelijks twee intercity's vanuit Nederland naar de Belgische hoofdstad en vanaf 11 maart worden dit er acht. Als het aan VVD, PvdA, CDA en D66 ligt, wordt dit aantal verdubbeld naar zestien, zo meldt de NOS.

De intercityverbinding die sinds 18 februari rijdt, is een noodoplossing voor de Fyra, die wegens problemen niet langer naar Brussel rijdt. Staatssecretaris van verkeer Wilma Mansveld (PvdA) overweegt om de treinverbinding permanent te maken. De Kamerleden van de vier partijen vinden het aantal treinen echter te karig. Overigens rijdt ook de Thalys van Amsterdam via België naar Parijs.

De Tweede Kamer vergadert donderdagochtend over de Fyra en over het alternatief dat hiervoor in het leven is geroepen. Dan leggen alle fracties hun grieven en wensen op tafel.

Den Haag maakte overigens woensdag bekend door te gaan met de voorbereidingen voor een treinlijn tussen de hofstad en Brussel, de zogenoemde Lage Landenlijn. Ook de gemeente vindt de huidige dienstregeling onvoldoende en streeft ernaar om zestien keer per dag een treinverbinding tussen Den Haag en België te hebben.

Steenwijkers nog niet naar huis na grote brand

De bewoners van 34 woningen in Steenwijk moeten de nacht elders doorbrengen. Ze moesten woensdag hun woning uit als gevolg van een grote brand in een restaurant in het centrum van de Overijsselse plaats. Een aantal bewoners is inmiddels wel terug naar huis, maar zit mogelijk nog de hele nacht zonder stroom, meldt een woordvoerder van de politie.

De brand ontstond rond 11.00 uur in het monumentale pand aan de Markt. Een frituurpan in de keuken van het restaurant is waarschijnlijk de oorzaak geweest. Vanwege de rookontwikkeling werden naburige woningen en winkels ontruimd.

Pas om 17.45 uur kon de brandweer het sein brand meester geven, waarop het nablussen van start ging. Niemand raakte gewond en bij de brand kwam geen asbest vrij. Het pand kan vrijwel zeker als verloren worden beschouwd.

Een deel van de binnenstad van Steenwijk zat rond 18.00 uur nog zonder stroom, omdat de transformator zich in het brandende pand bevond. De energiemaatschappij werkt woensdagavond aan een oplossing. Een deel van de bewoners van de ontruimde panden zit mogelijk komende nacht nog zonder stroom.

Verbreding A1 en A6 gaat door

De financiering voor de verbreding van de A1 en de A6 tussen Amsterdam en Almere is rond. Acht buitenlandse banken en de Europese Investeringsbank financieren het project. Dat hebben de bouwbedrijven die de werkzaamheden gaan uitvoeren woensdag bekendgemaakt.

Rijkswaterstaat en een consortium van bouwbedrijven sloten eind vorig jaar een contract over de verbreding van de snelwegen tussen Diemen en Almere Havendreef. Met het contract is ruim een miljard euro gemoeid. De werkzaamheden moeten eind dit jaar van start gaan en duren tot 2020.

Het consortium bestaat uit de bouwbedrijven VolkerWessels, Boskalis, Hochtief en Dif.

Motie van afkeuring tegen Rutte van PVV

De PVV dient een motie van afkeuring in tegen premier Mark Rutte (VVD). De partij van Geert Wilders vindt dat Rutte de belangen van Nederland in Europa verkwanselt. Dat zei PVV-Kamerlid Barry Madlener woensdag tijdens het debat over de meerjarenbegroting van de Europese Unie.

De Tweede Kamer moet woensdagnacht nog stemmen over de motie. De kans dat die een meerderheid haalt is nihil.

[Copa Del Rey] Atlťtico volgt rivaal Real naar finale

In navolging van Real Madrid heeft Atlético Madrid zich geplaatst voor de finale van de Copa del Rey. De ploeg van trainer Diego Simeone trok voor de tweede keer aan het langste eind in Sevilla. Net als in Madrid won Atlético vanavond in Andulusië met 2-1. Al binnen zes minuten was de spanning uit het duel, toen Diego Costa de score opende namens de bezoekers.

Topschutter Radamel Falcao gooide de wedstrijd net voor het half uur op slot door op aangeven van Costa raak te schieten: 0-2. Vijf minuten voor rust deed Sevilla wat terug, toen Jesus Navas zichzelf vrij maakte in het strafschopgebied en met een geplaatst schot voor de aansluitingstreffer zorgde (1-2).

Een kwartier voor tijd moest Sevilla met tien man verder, nadat Gary Medel tegen zijn tweede gele kaart aanliep. Toch liet Atlético een tweede zege nog uit handen glippen; Ivan Rakitic zorgde vlak voor tijd voor de 2-2 eindstand. Vlak daarna kreeg ook Sevilla-speler Geoffrey Kondogbia een rode kaart, waardoor de thuisploeg het duel met negen man eindigde.

Atlético plaatst zich voor de finale van de Copa en komt daarin uit tegen Real, dat zich gister al ten koste van FC Barcelona verzekerde van een plaats.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.