FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 6

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4
Interview: Sander de Heer (seizoen 5)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 5


Martijn van Veen

Het gaat snel, veel te snel. We zijn nog maar precies een maand verwijderd van het moment dat we het allemaal weten, het antwoord op de vraag wie de Mol is. Dan kunnen we onszelf weer voor ons eigen hoofd slaan en afvragen waarom wij bepaalde dingen niet gezien hadden. Maar dat is uiteraard nog iets te vroeg om het daarover te hebben. Wel valt er volgende week al een finalevrijstelling te verdienen, het einde nadert.

In de eerste opdracht viel geen geld te verdienen. De kandidaten namen één voor één het stuur over van een enorm vliegtuig om vervolgens een tekst voor te lezen over de geschiedenis van een bepaald Zuid-Afrikaans gebied. Maar in de tekst stond ook een vraag uit de komende tekst. Vreemd genoeg koos iedereen ervoor om dat te delen, met uitzondering van Carolien.

De tweede opdracht was een oude bekende. In seizoen 7 hadden we al een soortgelijke opdracht waarbij kandidaten konden praten met de Mol ('Is Ego de Mol?'). De deelnemers moesten eerst vragen beantwoorden over wie de eerdere afvallers verdachten. Alleen als die vier vragen goed waren, dan sprak de Mol de waarheid via een orgel. Ze mochten de Mol drie vragen stellen en een hoge toon betekende 'ja' en een lage toon 'nee'.

Het wordt vrijwel onmogelijk om erachter te komen of de vragen met waarheid beantwoord werden, aangezien de makers er alles aan doen om te verbergen wie de afvallers verdachten. Anders werd het misschien iets te makkelijk om de Mol te vinden. Het meest opvallende tijdens de opdracht is dat iedereen ergens in het shot met de Mol achter het orgel stonden, behalve Kees en Paulien. Zij waren niet in één beeld met de Mol te zien. Erg verdacht.

Na de meet met de Mol kwam Tania onder druk te staan. Ze was namelijk de pot verloren. Even hoopte ik op een George-achtige actie uit seizoen 3, die 10.000 euro uit de pot stal, waarbij pas in de ontknoping duidelijk werd wie het geld had gestolen. Maar helaas was het een test van Daniël en Kees, die de envelop met geld zagen liggen in de bus. Meteen daaropvolgend werd er een nieuwe penningmeester gekozen, die een belangrijke rol kreeg in de laatste opdracht. Toeval?

Bij de derde opdracht moesten de kandidaten met een paard de berg op klimmen. Tijdens de route vinden ze puzzelstukken, waarmee ze aan het eind moeten puzzelen. Drie minuten kregen ze de tijd om te puzzelen, maar die werden niet gehaald. Een minuut extra kost 250 euro en vooral Zarayda schreeuwt meteen dat ze het moeten doen, gevolgd door Kees. In die extra minuut lossen ze de puzzel wel op, waarna er een pijl ontstaat.

De penningmeester mag vervolgens in een helicopter die pijl volgen, waar zes enveloppen liggen met de namen van de kandidaten en geld erin. In de envelop van de Mol zit het meeste geld. Kees kiest Carolien en verdient daarmee 1500 euro. Niet weinig, maar ook niet bijster veel. Het zegt dus eigenlijk vrij weinig over of Carolien de Mol is of niet. Wat wel verdacht is, is dat de nieuwe penningmeester Kees, als hij de Mol is, natuurlijk weet dat de rol als penningmeester belangrijk is in deze opdracht.

Tania is uiteindelijk degene die afscheid moet nemen van de groep. Qua aflevering zijn we wederom nauwelijks opgeschoten in de verdenkingen. Volgende week belooft eindelijk weer een spannende aflevering te worden. Ik blijf gewoon bij Paulien als Mol en blijft Kees een goede tweede. Vooral de theorie dat deze kandidaten tijdens opdracht twee niet tegelijk in beeld waren met de Mol zelf lijkt mij een sterke theorie, die best nog wel eens waar zou kunnen zijn.

Lees op de volgende pagina de meningen en ideeën van de FOK!crew over de identiteit van de Mol.
Lees op pagina drie de hints en theoriëen van René.