Steven Spielberg leidt jury in Cannes

Steven Spielberg wordt de juryvoorzitter van de komende editie van het filmfestival van Cannes. De Amerikaanse regisseur heeft er zin in. "Mijn bewondering voor de standvastige missie om te strijden voor internationale films is ongeëvenaard", zegt hij in een verklaring op de website van het festival.

De 66-jarige Spielberg neemt het stokje over van de Italiaan Nanni Moretti, die de jury vorig jaar leidde. De festivalvoorzitter verklaart Spielberg al jaren te hebben benaderd voor het juryvoorzitterschap. "Maar hij was altijd een film aan het opnemen."

Twee jaar geleden gaf Spielberg al aan het graag te willen doen. Hij maakte in 1975 de haaienfilm Jaws, de eerste film die meer dan honderd miljoen dollar opleverde. Daarna maakte hij films als E.T., Saving Private Ryan en Amistad. Zijn laatste drama Lincoln maakte zondagnacht kans op twaalf Oscars, maar wist er maar twee te verzilveren.

De jury van het filmfestival bekroonde vorig jaar onder meer het veelgeprezen Amour met een Gouden Palm. Het filmfestival van Cannes wordt dit jaar gehouden van 15 tot en met 26 mei in de Franse kustplaats.


Steven Spielberg leidt jury in Cannes (Foto: Novum)