Samsom: dit jaar niet verder bezuinigen

Redactie

Het kabinet moet niet verder bezuinigen nu het begrotingstekort boven de drie procent uitkomt. "Er is geen felle discussie nodig om tot de conclusie te komen dat het niet verstandig is om in een krimpende economie met snelle maatregelen het begrotingstekort naar drie procent te trekken", zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdag in Pauw & Witteman.

Samsom hoopt dat nog in april een 'oranjeakkoord' kan kan worden gepresenteerd, verwijzend naar de troonswisseling op 30 april. Vorig jaar leek het erop dat het begrotingstekort dit jaar onder de drie procent zou uitkomen door het Lenteakkoord. De Europese Commissie schatte vorige week dat het begrotingstekort van Nederland dit jaar op 3,6 procent uitkomt. Dat zou vooral door de nationalisatie van SNS Reaal komen. De raming die het Centraal Planbureau donderdag presenteert zit daar waarschijnlijk niet ver naast.

Economen en politici vinden het volgens Samsom onverstandig meer te bezuinigen. Als voorbeeld noemde hij Eurocommissaris Oli Rehn, die vrijdag aangaf dat Nederland genoeg maatregelen heeft genomen tegen het tekort. Hij benadrukte dat Nederland nog altijd zelf bepaalt welke maatregelen hier worden genomen. "Maar als je de drie procent overschrijdt moet je dat wel even wat langer uitleggen in Brussel."

Samsom wees erop dat voor volgend jaar een groei van 1,1 a 1,2 procent wordt verwacht. Dan kan volgens hem pas weer meer worden bezuinigd.


Samsom: dit jaar niet verder bezuinigen (Foto: Novum)