VVD en PvdA zien sprankje licht

Redactie

De coalitiepartijen VVD en PvdA zien licht aan het einde van de tunnel. Dat hebben de fractievoorzitters Halbe Zijlstra en Diederik Samsom donderdag gezegd in reactie op de economische ramingen van het Centraal Planbureau.

Zijlstra zei dat het huidige jaar 'geen best jaar' wordt. "We zagen allemaal aankomen dat we de drie procent niet zouden halen. Dat blijkt ook zo te zijn." Zijlstra wees erop dat de wereldhandel en de investeringen gaan aantrekken. "In het verleden zijn dat altijd de eerste tekenen geweest van herstel van de Nederlandse economie."

Ook PvdA-leider Diederik Samsom sprak van licht aan het einde van de tunnel, maar hij tekende er wel bij aan dat herstel van het vertrouwen een voorwaarde is. "We kunnen het ook weer stukmaken met z'n allen", zei hij tegen RTL-Z.

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat er dit jaar niet extra wordt bezuinigd. Om de Europese norm te halen van drie procent had het kabinet zo'n drie miljard euro moeten bezuinigen, zei Zijlstra. Volgend jaar moet het begrotingstekort wel onder de drie procent komen. "We kunnen ons niet veroorloven elk jaar meer geld uit te geven dan er binnenkomt."

De PvdA wil dat het kabinet komt met voorstellen om in samenwerking met de oppositie en de sociale partners om te bezuinigen, en tegelijkertijd de economie en de werkgelegenheid te stimuleren.