KNVB betreurt dat verlies AZ wellicht helpt

Maarten (rubbereend)

De bekerfinale tussen AZ en PSV zorgt voor een vreemd duel tussen beide teams op 20 april. In de competitiewedstrijd zijn de Alkmaarders mogelijk gebaat bij een verliespartij.

Als PSV eerste of twee wordt in de competitie, dan is AZ ongeacht de uitslag in de finale verzekerd van een Europees ticket. De KNVB baalt van deze situatie en heeft om dit soort situaties te voorkomen geregeld bij de UEFA aangeklopt. De Europese voetbalbond houdt eraan vast dat verliezend finalisten Europa in gaan.

"We hebben dit meerdere malen aangekaart bij de UEFA, maar het is voor Europese competities verplicht de verliezend bekerfinalist een ticket te geven als ze verliezen van een club die in de competitie Champions League-voetbal heeft afgedwongen", zegt een persvoorlichtster van de KNVB tegen Voetbal International.

"We zijn uiteraard niet blij dat het voor AZ nu mogelijk aantrekkelijk is om in de competitie van PSV te verliezen, al is het natuurlijk niet zeker dat ze dit zullen doen. Dit soort gevallen willen we in de toekomst voorkomen, maar dat kan alleen met medewerking van de UEFA", aldus de zegsvrouw van de Nederlandse voetbalbond.