We hebben geen paus meer!

Paus Benedictus XVI is paus af. In het pauselijke buitenverblijf Castel Gandolfo legde hij donderdagavond om 20.00 uur zijn ambt neer. De kerkvorst bracht de laatste uren van zijn pontificaat buiten het zicht van de camera's door. Slechts de aftocht van de pauselijke lijfwacht, de Zwitserse Garde, verbeeldde het eind van Benedictus' bijna acht jaar durende pontificaat.

Benedictus trad af omdat hij zich naar eigen zeggen niet langer opgewassen voelde tegen zijn taak. De nu emeritus paus trekt zich binnenkort terug in het Karmelklooster in Vaticaanstad, bij de Vaticaanse Tuinen. Het Vaticaan maakt zich geen zorgen over het feit dat er feitelijk twee pausen tegelijkertijd in het Vaticaan zijn. Benedictus heeft eerder verklaard zijn leven aan het gebed te willen wijden en 'onzichtbaar te zijn voor de wereld'.

Benedictus kwam donderdagmiddag per helikopter aan in Castel Gandolfo. Daar werd hij wederom opgewacht door een grote menigte enthousiaste katholieken die juichten toen de kerkvader hen vanaf een balkon toezwaaide. Tegen zijn gehoor zei de paus zijn laatste levensfase te beginnen als 'eenvoudige pelgrim'.

Op Twitter nam de paus eerder op de dag afscheid van zijn volgelingen. Hij dankte hen voor hun liefde en steun en wenste hen toe dat zij de vreugde zullen ervaren die volgt wanneer zij in hun leven Christus centraal stellen.

Benedictus is de eerste paus in zeshonderd jaar die aftreedt en met pensioen gaat. Hij zei te willen dat het College van Kardinalen, dat nu een nieuwe kerkvorst moet kiezen, 'als een orkest' optreedt zodat 'overeenstemming en harmonie' bereikt kunnen worden. Hij zei de komende dagen en weken te bidden voor de kardinalen als zij een opvolger proberen te vinden.