Agent krijgt werkstraf voor neerschieten inbrekers

Redactie

Een 39-jarige agent is donderdag veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur voor het neerschieten van twee inbrekers in februari 2010 in Deventer. De rechtbank in Zwolle legde de politieman ook een voorwaardelijke celstraf van zes maanden op voor een dubbele poging tot doodslag.

De opgelegde straf is zwaarder dan geëist. Het Openbaar Ministerie vroeg twee weken geleden de agent weliswaar schuldig te bevinden, maar geen straf op te leggen.

De agent had de twee inbrekers betrapt bij een inbraak in de Kijkshop aan de Bisschopstraat. Toen ze de winkel wilden verlaten, stuitten ze op de agent. Bij hun aanhouding schoot hij gericht op ze. Een van de inbrekers werd in zijn been geraakt en de ander in zijn hoofd. Ze liepen vermoedelijk blijvend letsel op.

De agent heeft verklaard dat hij schoot omdat hij zich bedreigd voelde. Het OM stelde twee weken geleden echter dat de inbrekers zich niet dusdanig hebben gedragen dat de agent kon en mocht aannemen dat hij werd aangevallen en dat hij zich dus mocht beroepen op noodweer.

Desondanks vond het OM dat de agent geen straf verdient omdat hij in een 'split second' het verkeerde middel koos. Een agent mag niet vluchten in een dergelijke situatie, maar hoort op te treden, aldus de officier van justitie. Ook hield het OM rekening met het feit dat de verdachte al drie jaar in onzekerheid leefde over de afloop van de zaak.

De rechtbank vindt echter dat als geen straf wordt opgelegd, 'onvoldoende uitdrukking wordt gegeven aan de ernst' van wat de agent heeft gedaan. "Twee jonge personen hadden door onrechtmatig optreden van de verdachte de dood kunnen vinden en zijn zeer ernstig gewond geraakt", aldus de rechtbank.