Man vrijgesproken van 'bestellen' moord

Een man die ervan werd verdacht een opdracht tot een moord in de Dominicaanse Republiek te hebben gegeven is hier woensdag van vrijgesproken. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde een andere verdachte hiervoor wel tot 3,5 jaar cel.

Tegen de verdachten waren celstraffen van vier en zes jaar geëist. De verdachte die wel is veroordeeld voor de moordopdracht, werd er door justitie van beschuldigd ook een andere liquidatie te hebben 'besteld'. De rechtbank acht dit echter niet bewezen. Wel is hij schuldig bevonden aan het voorbereiden van drugshandel.

De man die werd vrijgesproken van de moordopdracht kreeg wel veertien maanden cel opgelegd voor de voorbereiding van handel in verdovende middelen. Tegen hem was de celstraf van vier jaar geëist.

Het moordcomplot, dat zijn oorsprong vond in de georganiseerde handel in cocaïne, kwam in 2011 aan het licht in een onderzoek naar het witwassen van misdaadgeld. Dit onderzoek werd in mei van dat jaar gestart na een overval op een geldkoerier die twee tassen met ruim zeven miljoen euro bij zich had. Toen de politie achter het moordcomplot kwam, werd ingegrepen.

De rechtbank in Rotterdam stelde woensdag dat de verdachten zich uitsluitend hebben laten leiden door hun 'zucht naar geldelijk gewin'.