'Inhuldigingsfeest veel duurder dan begroot'

Het inhuldigingsfeest van koning Willem-Alexander kost de gemeente Amsterdam vermoedelijk veel meer dan de begrote zeven miljoen euro van burgemeester Eberhard van der Laan. Dat stelt de SP in Amsterdam. Volgens de partij kunnen de kosten oplopen tot tien miljoen euro, terwijl een normale Koninginnedag de gemeente zo'n vier ton kost.

De gemeenteraad moet het college nog toestemming geven voor de kosten van het feest, maar de SP doet dat in ieder geval niet. "Het feestje is het probleem niet. Maar de gemeente moet dit niet betalen. Het is niet hun feest", zegt fractievoorzitter Laurens Ivens in een reactie. De extra inkomsten zijn volgens hem vergelijkbaar met een 'gewone' 30 april.

Volgens Ivens heeft Van der Laan de kosten voor extra mankracht bij de politie niet meegenomen en gaan allerlei werkzaamheden van de stadsdelen geld kosten. Zo moeten bijvoorbeeld bankjes worden weggehaald. Daarnaast steekt het hem dat het geld dat wordt besteed niet terugkomt. "Er zal extra omzet worden gedraaid maar dat gaat allemaal naar het bedrijfsleven en rijksoverheid."

Van der Laan maakte woensdag de festiviteiten bekend op de dag van de troonswisseling. Het stadsbestuur is nog in gesprek met het rijk en private partijen over een bijdrage.


'Inhuldigingsfeest veel duurder dan begroot' (Foto: Novum)