Oppositie mag meedenken over leenstelsel

Redactie

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) staat open voor alternatieven voor het sociaal leenstelsel voor studenten. Ze nodigt de Tweede Kamer uit om mee te denken over manieren om de kwaliteit in het hoger onderwijs te verhogen. Bussemaker heeft steun van oppositiepartijen nodig om haar plan door de Eerste Kamer te krijgen.

"Ik zie geen alternatieven, maar ik sta er wel voor open", zei ze donderdag in een Kamerdebat. Deze zomer wil Bussemaker een wetsvoorstel presenteren. "Ik zit nog aan de tekentafel. U kunt aanschuiven en meetekenen", zei ze tegen de Kamer.

De bewindsvrouw leek zich daarbij in de eerste plaats te richten tot D66 en GroenLinks, de meest voor de hand liggende fracties om de kabinetsplannen te steunen. De twee partijen hadden de invoering van een leenstelsel in het verkiezingsprogramma staan.

D66 en GroenLinks staan echter zeer sceptisch tegenover het voorstel zoals dat nu is vormgegeven. D66-Kamerlid Paul van Meenen eist dat het leenstelsel, waarin de studiefinanciering voortaan terugbetaald moet worden, gepaard gaat met extra investeringen in het onderwijs. "Iedere euro die afgaat van onderwijs, brengt de steun van D66 aan het leenstelsel verder weg."

Voor Jesse Klaver van GroenLinks is het plan zoals dat er nu ligt een 'njet', zei hij. Hij wil dat de studenten voor wie het leenstelsel gaat gelden, direct profiteren van de investeringen in het onderwijs.

Toch lijkt er wel enige bereidheid te zijn bij de Kamerfracties om mee te denken aan het voorstel van Bussemaker. Ook SGP-Kamerlid Roelof Bisschop is tegen het sociaal leenstelsel zoals dat nu is vormgegeven, maar hij wil wel meedenken over aanpassingen. Een punt van grote zorg bij de Tweede Kamer is de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Het Centraal Planbureau (CPB) maakte maandag bekend dat invoering van het leenstelsel jaarlijks leidt tot 10.700 minder studenten: 7700 hbo'ers en drieduizend universitaire studenten.

Bussemaker wil eerst meer duidelijkheid over deze cijfers. Ze wil inzichtelijk krijgen wel deel van de afhakers niet gaat studeren vanwege het leenstelsel en heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau gevraagd dit te onderzoeken. De resultaten hiervan worden in mei verwacht.

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis zei dat er ruimte is om 'aan knoppen te draaien' als blijkt dat het aantal afvallers door het leenstelsel echt zeer negatief uitvalt. Ook VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg zei open te staan voor aanpassingen.

Zo lijkt de minister wel ruimte te hebben om aan de bezwaren van oppositiepartijen tegemoet te komen. PVV-Kamerlid Harm Beertema, die pertinent tegen is, ziet dit met lede ogen aan. "U staat boven aan het bangalijstje van partijen die mee gaan doen", beet hij D66'er Van Meenen toe. "En ik hoop dat u er meer dan een breezer voor terugkrijgt." Ook GroenLinks en SGP staan op dit lijstje. "Ik denk niet dat het opportuun is om in dit verband te spreken van bangalijstjes", antwoordde de strenggelovige Bisschop afgemeten.