'Boogerd betaalde zeventien mille aan dopingarts'

Michael Boogerd heeft diep in de buidel moeten tasten om dopingarts Stefan Matschiner te betalen. De Nederlandse oud-wielrenner maakte in 2006 en 2007 in totaal bijna zeventienduizend euro over aan de Oostenrijker, die later werd veroordeeld voor zijn duistere praktijken.

Dat blijkt uit nota's die in handen zijn van NRC Handelsblad. Op de rekeningen wordt het woord doping niet vermeld. "Als ik 'trainingsplan' schreef, dan ging het in werkelijkheid om een innameplan voor doping", vertelt Matschiner aan de NRC. Op de rekeningen aan Boogerd komt het woord 'trainingsplan' in totaal vier keer voor.

Boogerd gaf eerder al toe dat hij geld had betaald aan Matschiner. Volgens de Hagenaar ging het echter om kleine bedragen, uitsluitend bedoeld voor het leveren van vitamines. Matschiner heeft echter een andere lezing."Boogerd moet naar voren stappen en ophouden met liegen", liet hij eerder deze week optekenen.

Matschiner was de spil in het schandaal rond de Oostenrijkse bloedbank Humanplasma. De voormalig atleet en sportmanager mocht onder anderen Thomas Dekker, Michael Rasmussen en Bernhard Kohl tot zijn klantenkring rekenen.