Weer paardenvlees aangetroffen in monsters NVWA

In een partij rundvleessnippers en een gehaktbal waar volgens het etiket alleen rund- en varkensvlees in zou zitten, is paardenvlees aangetroffen. Het paarden-dna bleek te zitten in de monsters genomen bij een vleesproducent en een koelhuis waar vlees van een uitsnijderij opgeslagen ligt, maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag bekend.

De monsters worden ook getest op resten van verboden diergeneesmiddelen. Bij beide bedrijven worden inspecties gedaan er ook de administratie wordt onderzocht. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn nog niet bekend.

Bij de uitsnijderij vindt ook een traceringsonderzoek plaats. Afhankelijk daarvan worden mogelijk meer monsters genomen en eventueel verdere maatregelen genomen.

De NVWA heeft tot nu toe ruim 370 monsters genomen bij bedrijven variërend van slachthuizen tot supermarkten. De monsters worden gecontroleerd op gebruik van paardenvlees en verboden diergeneesmiddelen. Eerder leverde dat al bij twee bedrijven verdachte monsters op, waaronder bij een vleesverwerker in Oss.

Donderdag werd ook bekend dat grote supermarkten in navolging van de NVWA ook zelf extra laboratoriumonderzoeken gaan doen op kant-en-klaarmaaltijden vanwege het paardenvleesschandaal. Hoeveel extra onderzoeken dit zijn is niet bekend.