Overleg over blinden in het OV

Wilma Mansveld (PvdA) gaat met vervoerders en belangenorganisaties overleggen over problemen die blinden en slechtzienden ondervinden bij het gebruik van de OV-chipkaart. Dat zegde de staatssecretaris van Infrastructuur donderdag toe tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de chipkaart.

Een aantal fracties, waaronder regeringspartij PvdA, de SP en GroenLinks, uitten hun zorgen tijdens het debat. Dan gaat het onder meer over de problemen die blinden en slechtzienden ondervinden bij het in- en uitchecken met de OV-chipkaart. "Ik heb u heel goed gehoord", zei Mansveld. Ze wil met alle betrokken organisaties overleggen. Het is belangrijk dat deze zorgen worden doorgesproken en uitgesproken, aldus Mansveld.

De bewindsvrouw kondigde ook aan dat zij met de grote steden gaat praten over het weigeren van blindengeleidehonden door taxi's. Pownews berichtte daar onlangs over. PVV-Kamerlid Machiel de Graaf noemde het weigeren een 'grove schande' en eiste dat de chauffeurs worden aangepakt. Het weigergedrag is volgens hem ingegeven door het islamitische geloof van veel taxichauffeurs, die niet 'de reiziger' maar 'Allah' centraal stellen.

Mansveld noemde het weigeren van blindengeleidehonden 'ongepast en ongewenst'. Het is verder aan gemeenten om tegen hen op te treden.