FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 maart 2013

Met je extra dikke reet naar het WK 2014

Mensen met een enorme reet kunnen met een gerust hart afreizen naar het WK voetbal van 2014 in Brazilië. Ze hebben namelijk extra brede stoeltjes geplaatst voor dikzakken.

De speciale stoeltjes op de tribunes van de Braziliaanse stadions kunnen een gewicht tot 254 kilo ondersteunen. Beste papzak die nu nog thuis moet blijven omdat hij niet in het stoeltje past. De 'vethouders' zijn een keer zo groot als de normale stoeltjes.

Volgens een wet is het noodzakelijk dat 1% van alle stoeltjes in een stadion geschikt zijn voor mensen met een handicap. Waaronder dus mensen die last hebben van een overactieve mond. Uiteraard betalen mensen die zo'n stoeltje nodig hebben wel dubbel voor hun tickets. Pics.

Tweede testdag Barcelona (1/3/2013)

Romain Grosjean heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede testdag op het circuit van Barcelona. De Fransman was bijna vijf tienden sneller dan Jenson Button. Pastor Maldonado bracht de derde tijd op de klokken, gevolgd door regerend wereldkampioen Sebastian Vettel en Nico Hülkenberg.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 R. Grosjean Lotus 1:22.716 -.--- 88
2 J. Button McLaren-Mercedes 1:23.181 +0.465 72
3 P. Maldonado Williams 1:23.628 +0.912 75
4 S. Vettel Red Bull Racing 1:23.743 +1.027 65
5 N. Hülkenberg Sauber 1:23.744 +1.028 79
6 A. Sutil Force India 1:24.215 +1.499 62
7 D. Ricciardo Toro Rosso 1:25.483 +2.767 61
8 M. Chilton Marussia 1:25.598 +2.882 75
9 G. van der Garde Caterham 1:26.316 +3.600 48
10 N. Rosberg Mercedes 1:26.655 +3.939 120
11 F. Alonso Ferrari 1:27.878 +5.162 102

[Bundesliga] De Jong matchwinner voor Mönchengladbach

Luuk de Jong is vrijdagavond matchwinner geworden voor Borussia Mönchengladbach. De Nederlandse spits maakte de enige goal in de uitwedstrijd bij Eintracht Frankfurt: 0-1. Voor De Jong, die afgelopen zomer overkwam van FC Twente, was het pas zijn vierde competitiegoal.

De Jong werd een kwartier voor tijd vervangen. Landgenoot Roel Brouwers bleef de gehele wedstrijd op de reservebank. Borussia kon een zege goed gebruiken na een reeks van vier wedstrijden zonder overwinning.

De club uit West-Duitsland steeg door de driepunter vier plaatsen naar de zesde stek, met 34 punten uit 24 duels. Frankfurt staat met vier punten meer nog altijd verdienstelijk vierde.

Heleen van Royen is portemonnee kwijt

Heleen van Royen is haar beurs kwijt. "Argg! Ik ben woensdag in de omgeving van de Rotterdamse Mathenesserlaan m'n portemonnee kwijtgeraakt", twittert de schrijfster vrijdag.

Van Royen denkt dat ze haar portemonnee, een beige exemplaar van Armani, in een taxibusje heeft laten liggen. De schrijfster hoopt dat haar volgers haar kunnen helpen en looft een beloning uit. "De eerlijke vinder krijgt een gesigneerd boek naar keuze en mijn eeuwige dankbaarheid."

'Badr Hari-roman Bad Boy wordt verfilmd'

Het boek Bad Boy over Badr Hari wordt wellicht verfilmd. Abdelkader Benali is in onderhandeling over de filmrechten van zijn roman over de omstreden kickbokser. Dat zei de schrijver vrijdag in het NTR-programma De Halve Maan. Eerder deze week liet Uitgeverij De Arbeiderspers weten dat Bad Boy in augustus uitkomt.

"Ik ben al een tijdje in gesprek met een bekende Nederlandse filmmaker, de onderhandelingen gaan de goede kant op", licht Benali toe tegen Novum Nieuws. De schrijver wil de naam van de filmmaker nog niet onthullen. "Dan help ik mijn eigen onderhandelingen om zeep", lacht hij.

Hari, die sinds de zomer een relatie heeft met Estelle Cruijff, wordt verdacht van een reeks geweldsdelicten, die hij deels heeft bekend. Zo zou hij miljonair Koen Everink hebben mishandeld op dancefeest Sensation.

Hari zat maanden vast en kwam 21 januari onder voorwaarden vrij. Hij mag niet praten met getuigen en mag tussen 20.00 uur en 08.00 uur niet in horecagelegenheden komen. Deze maand staat Hari voor het eerst in lange tijd weer in de ring, in Kroatië. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak staat gepland voor na de zomer.

Badr Hari blijft vastzitten (Foto: ANP)

Uitslag Vitesse - FC Utrecht

Vanavond speelden in Arnhem Vitesse en FC Utrecht tegen elkaar. De wedstrijd, die werd overschaduwd door het overlijden van clubicoon Theo Bos, werd door de thuisploeg gewonnen met 2-0. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd. 

Vitesse

2 - 0

FC Utrecht

 15' Havenaar
 56' Bony
   
 
 Gele kaart: , Oar, Van der Maarel, (FC Utrecht)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 18.608
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Kalas
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Cziommer (van der Struijk/19)
Van Ginkel
Kakuta
Ibarra
Havenaar
Bony
  Ruiter
Van der Hoorn
Martensson (De Kogel/70)
Duplan
Mulenga
Oar (Schepers/80)
Van der Gun
Van der Maarel
Kali
Bulthuis
Wuytens

Fransen net buiten EK-medailles op vijfkamp

Remona Fransen heeft vrijdag op het EK in Göteborg net naast een medaille op de vijfkamp gegrepen. De 27-jarige Dordrechtse eindigde in het eindklassement als vierde. Fransen stond na drie onderdelen zevende, maar sprong vervolgens 6,29 meter ver en rende de 800 meter in 2.17,88 minuten. Ze kwam daardoor uit op een puntentotaal van 4571, 37 punten minder dan nummer drie Hanna Melnychenko uit Oekraïne.

Nadine Broersen stond na drie onderdelen vijfde, maar viel uiteindelijk terug naar de twaalfde plaats. Een diskwalificatie op de 800 meter lag daar aan ten grondslag. Het verspringen ging haar met een afstand van 6.11 meter ook al niet geweldig af.

Ida Antoinette Nana Djimou uit Frankrijk pakte uiteindelijk het goud. Ze hield de Wit-Russin Yana Maksimava, die erg op dreef was bij de afsluitende 800 meter, net achter zich.

Messi: "Niet gewend om te verliezen"

Barcelona verloor in korte tijd twee belangrijke duels, tegen Real Madrid en AC Milan. Maar de ploeg laat zich niet gek maken, vertelt Lionel Messi. De Argentijn zegt dat zijn ploeg zulke negatieve publiciteit niet gewend is, na twee belangrijke nederlagen in twee weken tegen Real Madrid en AC Milan. Maar hij heeft er vertrouwen in dat zijn ploeg zal terugveren.

Messi sprak op zijn Weibo-profiel, een Chinese vorm van social media, over de nederlagen in de Champions League en de beker. "We zijn het niet gewend om zulke momenten mee te maken, zoals het moment waar we nu in zitten." De Argentijnse voetballer, die afgelopen week met griep kampte, laat zich echter niet van zijn stuk brengen. "Ik heb er veel vertrouwen in dat deze groep voorwaarts zal blijven gaan."

Palestijnse premier vlucht voor traangas

Een naar adem happende Palestijnse premier Salam Fayyad is vrijdag geëvacueerd nadat hij tijdens een demonstratie op de Westelijke Jordaanoever traangas had binnengekregen. Het Israëlische leger had het gas afgevuurd om de betogers uiteen te drijven.

Fayyad nam deel aan een demonstratie in Bilin, ter gelegenheid van de achtste verjaardag van de Palestijnse protesten tegen de veiligheidsmuur die Israël op de Westoever heeft gebouwd. De premier sprak op de betoging om de wekelijkse protesten van de dorpelingen te steunen. Maar het traangas benam hem de adem. Hij werd ter plekke behandeld en vervolgens haastig in veiligheid gebracht.

Elders op de Westoever eisten Palestijnen voor de zoveelste dag op rij de vrijlating van een aantal volksgenoten die uit protest tegen hun opsluiting in Israëlische cellen in hongerstaking zijn gegaan. Verscheidene demonstranten bekogelden Israëlische soldaten met stenen en brandbommen. Tientallen betogers hadden volgens de Rode Halvemaan verpleging nodig omdat ze door traangas en rubberkogels waren getroffen.

Poolse heldinnen stoppen stuurloze bus

Twee Poolse vrouwen die een bus onder controle wisten te krijgen waarvan de chauffeur onwel was geworden, zijn lokale heldinnen geworden. Door het kordate optreden van de vrouwen is een groot ongeluk waarbij veel mensen gewond hadden kunnen raken voorkomen, aldus Piotr Topolewicz van de busmaatschappij PKS Gdansk.

De meeste passagiers raakten in paniek en begonnen te schreeuwen toen de chauffeur plots van zijn stoel viel terwijl de bus door Kierzemark denderde. Op beelden van bewakingscamera's is te zien hoe Irena, een vrouw van middelbare leeftijd, het stuur grijpt terwijl het voertuig op de tegengestelde rijbaan terechtkomt en een auto schampt. Vervolgens raakt de bus een verkeersbord waardoor de voorruit aan diggelen gaat. Met behulp van medepassagier Gabriela Donke-Banach lukt het Irena het voertuig onder controle te krijgen en de bus de juiste rijbaan op te sturen.

De chauffeur, die niet veel leek te mankeren, is voor testen in het ziekenhuis opgenomen.

"Ik weet niet hoe ik het heb gedaan, ik was in shock", zei Irena tegen TVN24 en voegde eraan toe dat ze niet eens een rijbewijs heeft. Veel Poolse televisiestations hebben de beelden van de bewakingscamera's uitgezonden en zetten Irena neer als de grote heldin. Irena wilde, mogelijk uit bescheidenheid of om haar privacy te waarborgen, haar achternaam niet geven. Op de vraag waarom Donke-Banach, een twintiger, Irena te hulp schoot antwoordde zij: "Het was een instinctieve daad om de vrouw te helpen en om te leven, want ik wil leven."

De vrouwen mogen als dank vanaf nu gratis met de bus reizen.

Bonden boos om bezuinigingen

De vakbonden zijn uiterst kritisch over het pakket aan extra bezuinigingen voor 2014 dat het kabinet vrijdag presenteerde. Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag dat hij de steun van de vakbonden zeer belangrijk vindt, maar vooralsnog noemen die de plannen onacceptabel. Met name de nullijn voor ambtenaren en zorgpersoneel valt verkeerd.

CNV Publieke Zaak zit niets in het voorstel van het kabinet om ambtenaren en zorgpersoneel in 2014 op de nullijn te zetten. "Dit zullen wij niet accepteren", liet de voorzitter van de vakbond Eric de Macker vrijdag weten.

Abvakabo FNV vindt de voorstellen, die door Rutte en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) slechts de 'inzet van het kabinet' worden genoemd, onacceptabel. "Deze werknemers hebben de afgelopen jaren al zwaar aan koopkracht ingeleverd. De bezuinigingsplannen zullen de Nederlandse economie alleen maar verder doen verslechteren en de werkloosheid doen stijgen", laat de vakbond in een reactie weten.

CNV-voorzitter Jaap Smit, met wie het kabinet moet onderhandelen om tot een sociaal akkoord te komen, mist in de plannen het perspectief voor de lange termijn. Hij wil dat het kabinet zorgt voor meer werk, minder flexbanen en een goede werkloosheidsuitkering. "De nu gepresenteerde extra kabinetsvoorstellen bemoeilijken het sociaal overleg", zegt Smit. Het CNV wil dat er alternatieven komen voor de nullijn.

Ton Heerts, voorzitter van vakcentrale FNV in Beweging wijst het extra bezuinigingspakket 'met kracht' af. "Het domste wat je nu kunt doen is nog meer miljarden bezuinigen dan ze al deden. Hiermee help je de economie om zeep", zegt hij. "Dit pakket aan maatregelen heeft gevolgen voor de verkennende gesprekken die werkgevers en werknemers zijn aangegaan met het kabinet."

Krol definitief veroordeeld

De veroordeling van bejaardengoeroe Henk Krol is definitief. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch gaat niet in beroep tegen de boete van 750 euro die de rechtbank in Den Bosch Krol eerder deze maand oplegde. Dat heeft een woordvoerder van het OM vrijdag gezegd. Krol had zelf eerder al aangegeven niet tegen de veroordeling in beroep te gaan.

Krol werd 15 februari veroordeeld wegens computervredebreuk. Hij wist aan de hand van een tip dossiers van de Brabantse kliniek Diagnostiek voor U in handen te krijgen. Volgens de rechtbank stapte de politicus te snel naar de media met zijn bevindingen in plaats van de kliniek in te lichten.

Chirurg vervolgd voor roekeloze operatie

Een orthopedisch chirurg uit Oss wordt vervolgd omdat hij bij een operatie roekeloos te werk is gegaan. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Bosch vrijdag gezegd. Bij een herniaoperatie in 2009 raakte een patiënt verlamd aan het onderlichaam.

Onderzoek moet nog uitwijzen wat er precies is misgegaan tijdens de operatie. Vrijdag vond een zogeheten regiezitting in de zaak plaats. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.

Bonnie Franklin is niet meer

Bonnie Franklin is vrijdag overleden. De Amerikaanse actrice, bekend van de sitcom One Day at a Time, stierf thuis op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Franklins familie had in september bekendgemaakt dat de actrice kanker had.

Franklin, die 29 jaar getrouwd was met tv-producent Marvin Minoff, werd bij het grote publiek bekend met haar vertolking van gescheiden moeder Ann Romano in One Day at a Time. De serie was van 1975 tot en met 1984 te zien op de Amerikaanse televisie.

De actrice stond ook op Broadway en werd in 1970 genomineerd voor een Tony Award voor haar rol in de musical Applause. Vorig jaar kwam Franklin nog voorbij in de tv-serie The Young and the Restless en het jaar daarvoor was ze te zien in een aflevering van de comedy Hot in Cleveland.

Italiaanse voetbalbond wil biologisch paspoort

De Italiaanse voetbalbond overweegt sterk om het biologisch paspoort in te voeren. Het onderwerp staat hoog op de agenda voor de bestuursvergadering van volgende week. Volgens Pino Capua, president van de antidopingcommissie, wordt momenteel al gewerkt aan een project, waarbij het Italiaanse nationale team het eerste proefkonijn zou kunnen zijn.

De voetbalbond zegt dat het komend jaar voor 941 voetbalwedstrijden testen gepland heeft, met een totaal aantal testen van 2804. De totale kosten zijn op zo'n anderhalf miljoen euro geraamd.

Eerder maakte de internationale voetbalbond FIFA al bekend dat het komende zomer bij de Confederations Cup een biologisch paspoort wil invoeren. De voetbalwereld was even daarvoor in opspraak geraakt, toen een voormalig voorzitter van Real Sociedad onthulde dat de Spaanse club jarenlang gebruikmaakte van de diensten van de dopingarts Eufemiano Fuentes.

Het biologische paspoort wordt onder meer al bij het wielrennen en het schaatsen ingezet. Daarbij worden van alle afgenomen dopingtests bepaalde waarden opgeslagen zodat gecontroleerd kan worden op afwijkingen die op dopinggebruik kunnen wijzen. Toptennissers als Roger Federer en Andy Murray pleitten al voor de introductie van het biologisch paspoort in hun tak van sport.

Vrouw Henk Schiffmacher heeft kanker

Louise Schiffmacher kampt met leverkanker. Bij de vrouw van tatoeëerder Henk Schiffmacher werd eerder hepatitis C ontdekt en die leveraandoening heeft geleid tot kanker.

"Ze is vandaag thuis, maar ligt lekker op de bank", zegt Schiffmacher tegen RTL Boulevard. "Ik kan niet meer voor haar doen dan een pannetje soep maken en dat doe ik dan ook met liefde." Over de vooruitzichten kan de tatoeëerder weinig zeggen. "Het is net als het weerbericht: de ene dag is het positief, de andere dag negatief."

'Blote Wandelaar' weer opgepakt voor naaktlopen

Een Brit die het grootste deel van het afgelopen decennium naakt - en in de gevangenis - doorbracht zit weer in de cel, omdat hij weigerde iets aan te trekken.

Stephen Gough, beter bekend als de Blote Wandelaar, werd donderdag opgepakt toen hij de rechtbank in Southampton verliet, met alleen schoenen en sokken aan en een rugzak over zijn schouder. Een rechter had hem kort daarvoor nog opgedragen 'om in het openbaar voldoende kleding te dragen om ten minste zijn genitaliën en billen te bedekken'.

De 54-jarige voormalige marinier werd opgepakt en hoorde vrijdag dat hij tot de volgende zitting op 25 maart blijft vastzitten.

Gough heeft sinds 2003 twee lange wandelingen door Groot-Brittannië gemaakt in adamskostuum, met geregelde onderbrekingen vanwege arrestaties, hoorzittingen en gevangenisstraffen. Hij is van mening dat naaktheid een mensenrecht is.

Kupers door op 800 meter EK, Lathouwers niet

Thijmen Kupers heeft zich vrijdag bij het EK indoor geplaatst voor de halve finale van de 800 meter. De Groninger eindigde in het Zweedse Göteborg in zijn serie als tweede (1.50,78 minuten), wat hem een direct startbewijs voor de halve eindstrijd van zaterdag opleverde.

Landgenoot Robert Lathouwers redde het niet. De Rotterdammer werd gediskwalificeerd omdat hij in de beginfase van de race buiten de lijnen liep. Lathouwers was in zijn serie als laatste geëindigd.

Sharona Bakker slaagde er niet in de finale van de 60 meter horden te bereiken. De Noord-Hollandse eindigde in haar serie als vijfde, terwijl een plek bij de eerste vier benodigd was. Bakker was met een tijd van 8,05 seconden wel zes honderdsten sneller dan in de series eerder vrijdag. Extra zuur voor Bakker was dat ze overall als zevende eindigde, omdat de andere halve finale aanmerkelijk langzamer werd gelopen.

Cel geëist tegen leraar die kinderporno maakte

Tegen een 43-jarige basisschoolleraar uit Wijchen die onder meer wordt verdacht van het maken van kinderporno en ontucht met minderjarige meisjes heeft justitie een gevangenisstraf van drie jaar geëist. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De man stond vrijdag voor de rechter in Arnhem.

Het OM Oost-Nederland verdenkt de man van ontucht met zeven minderjarige meisjes. Hij zou hen voornamelijk hebben betast. Van drie van die meisjes zou hij ook beelden hebben gemaakt terwijl ze deels of helemaal naakt waren.

Van vijf andere kinderen maakte hij volgens justitie ook beelden die als kinderporno kunnen worden betiteld. Ook die meisjes waren deels of helemaal naakt. In totaal zouden twaalf kinderen het slachtoffer zijn geworden van de leraar. De man wordt verder ook verdacht van het bezit van kinderporno.

Volgens deskundigen die de man onderzochten vertoont hij afwijkend seksueel gedrag. Mede vanwege de kans op herhaling adviseren zij langdurige behandeling.

Omdat verdachte 'grote inbreuk heeft gemaakt op de integriteit van jonge meisjes' en omdat de man veel onrust veroorzaakte in zijn omgeving en de scholen waar hij werkte, vindt justitie een lange celstraf gepast. Daarnaast wil het OM dat de man behandeld wordt en onder toezicht van de reclassering komt met een relatief lange proeftijd van tien jaar. Ook wil justitie dat de man niet meer voor de klas mag staan en geen contact mag opnemen met de slachtoffers.

De zaak kwam in april aan het rollen, toen de verdachte na een melding over ontoelaatbaar gedrag direct buiten dienst werd gesteld. De politie stelde daarop een onderzoek in en hield de man in mei aan. De verdachte was onder meer werkzaam op basisscholen in de gemeenten Druten en West Maas en Waal.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Benedictus ontspant, Vaticaan gonst

Terwijl de even tevoren afgetreden Benedictus XVI zich aan het gebed, het televisiejournaal en de piano wijdde maakte zijn 'camerlengo' donderdagavond na achten alles gereed voor een pausloos tijdperk. Behalve voor Benedictus' kamerheer brak ook voor de deken van het college van kardinalen een drukke tijd aan. Hij riep zijn ambtgenoten vrijdag officieel samen in het Vaticaan.

Deken Angelo Sodano verwacht de kardinalen die in conclaaf zullen gaan om een nieuwe paus te kiezen maandag in Rome voor een voorbespreking, schreef hij hen vrijdag. Pas als zij allen zijn gearriveerd prikken ze de dag dat het conclaaf begint.

Ondertussen nam de rechterhand van de pauselijke kamerheer, Benedictus' vertrouweling Tarcisio Bertone, de leiding over het Vaticaan over. Bertone verzegelde de studeerkamer en slaapkamer van de paus en nam het Apostolisch Paleis symbolisch in bezit tot hij dat aan Benedictus' opvolger kan overdragen.

Alleen het buitenverblijf Castel Gandolfo laat Bertone voorlopig links liggen, aangezien de emeritus paus daar de komende twee maanden verblijft. Benedictus versoepelde op de valreep de voorschriften voor de camerlengo, zodat die Castel Gandolfo voorlopig ongemoeid mag laten.

In het pauselijk buiten, in de heuvels ten zuiden van Rome, doodde Benedictus ondertussen de tijd met bidden en ontspannen. De eerste paus in zeshonderd jaar die niet in het harnas wilde sterven hield zich volgens Benedictus' secretaris Georg Gänswein ook na zijn aftreden aan zijn gewone regelmaat. Na achten at hij een hapje, keek het televisiejournaal en maakte een ommetje. De emeritus sliep vervolgens als een roos. Dat de ex-paus eindelijk weer eens achter de piano kroop toont hoe ontspannen hij is, zei Gänswein.

Benedictus mag kennelijk vrede hebben met zijn besluit, de kritiek is niet verstomd. De Australische kardinaal George Pell waarschuwde vrijdag dat hij er niet op zit te wachten dat 'de opvolger van Petrus (de paus, red.) komt en gaat'. "Ik hoop dat we niet overgaan op een reeks van pausen die het spoedig na elkaar voor gezien houden." Pell verwacht daarom dat de kardinalen een jongere paus verkiezen.

Het Vaticaan heeft verzekerd dat Benedictus zich na zijn aftreden niet met zijn opvolger zal bemoeien. Maar hij blijft wel binnen de muren van het Vaticaan wonen en zal zich weliswaar niet in het openbaar vertonen, maar wel zijn vrienden en collega's blijven ontmoeten. Ook behoudt hij enkele pauselijke privileges.

Bianchi vervangt Razia bij Marussia

Luis Razia zal komend seizoen dan toch niet uitkomen voor Marussia in de Formule 1. De Braziliaan kende al betalingsproblemen en nu heeft de leiding van het team besloten hem uit zijn stoeltje te halen. Die is nu vergeven naar de Fransman Jules Bianchi, die eerder misgreep bij een zitje bij Force India.

"Ik ben dolblij dat ik een racestoeltje bij Marussia bemachtigd heb", zei Bianchi tegen Autosport. "Ik heb de afgelopen winter hard gewerkt om dit jaar Formule 1 te kunnen racen. Er waren verschillende mogelijkheden. Ik ben heel erg blij dat ik de kans krijg om te laten zien dat ik klaar ben voor de volgende stap in mijn carrière."

Bianchi, die lang deel uitmaakte van de jeugdopleiding van Ferrari, moet ongeveer 5,7 miljoen euro betalen voor het zitje. Bianchi greep vorig jaar nog naast de titel in de World-Series by Renault. Die titel ging naar Robin Frijns, die nog hoopt op een zitje in de GP2 en testcoureur is bij Sauber.

Berdych overleeft matchpoints tegen Federer

Tomas Berdych heeft vrijdag de finale van het tennistoernooi in Dubai bereikt. De 27-jarige Tsjech (3) rekende in de halve eindstrijd af met Roger Federer (2): 3-6, 7-6 (8) en 6-4. Berdych overleefde in de tiebreak van de tweede set drie matchpoints. In de finale stuit de mondiale nummer zes op wereldlijstaanvoerder Novak Djokovic, die eerder vrijdag Juan Martin del Potro versloeg met 6-3 en 7-6 (4)

Federer won de eerste set met 6-3 door in de achtste game een break te plaatsen. In het tweede bedrijf moest een tiebreak uitkomst bieden, nadat beide toptienspelers een break hadden verzilverd. Titelverdediger Federer, al vijf keer eerder de beste in Dubai, kreeg daarin drie matchpoints, maar ging uiteindelijk toch met 10-8 de boot in.

Berdych domineerde vervolgens het derde bedrijf. Hij liet bij 5-3 nog twee wedstrijdpunten onbenut, maar bleef een game later op eigen service wel koelbloedig.

Regen verpest testdag Van der Garde

Giedo van der Garde beleefde vrijdag geen topdag tijdens de officiële testraces van de Formule 1 in Barcelona. De autocoureur van Caterham F1 ondervond veel hinder van de regen, waardoor hij maar 48 rondjes aflegde op Circuit de Catalunya. Zijn snelste ging in 1.26,316 en met die tijd stond hij aan het einde van de sessie op de negende plaats.

Romain Grosjean was de snelste in zijn Lotus. De Fransman klokte 1.22,716 in zijn beste ronde, 3,6 seconden sneller dan Van der Garde. Jenson Button van McLaren reed de tweede tijd (1.23,185) en Pastor Maldonado van Williams de derde (1.23,628). Fernando Alonso reed was in zijn Ferrari de langzaamste van de dag (1.27,878), maar de Spanjaard testte vooral de harde banden en daarop gaan de formule 1-bolides per definitie minder hard.

FOK!filmtips van de dag: Lust, Caution (Se, jie)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Wanneer een aantal bizarre gebeurtenissen wereldwijd plaatsvindt, komt een groep wetenschappers erachter dat de kern van de aarde door onbekende oorzaak gestopt is met draaien. Als er niet snel iets wordt gedaan zal iedereen op aarde sterven omdat het beschermende elektromagnetische veld rond de aarde verdwijnt. De enige manier om de aarde van zijn ondergang te redden is de kern weer draaiende te krijgen door in het diepst van de aarde deze met kernbommen te bestoken. Een groep van zes 'terranauten' gaat met een experimenteel voertuig richting de kern, niet wetende of ze op tijd zullen zijn of de reis überhaupt zullen overleven...

Regisseur Jon Amiel was zo gefascineerd door het mysterie van de kern van de aarde, dat hij besloot er maar eens een film over te maken. Zelf is hij een liefhebber van rampenfilms en bedacht dat het dus wel origineel zou zijn om de ramp nu niet eens vanuit het heelal te laten komen maar vanuit de aarde zelf. Onder de ensemble-cast bevinden zich Hilary Swank, Aaron Eckhart, Stanley Tucci en Delroy Lindo. The Core om 20.30 uur op RTL5.

Scenarioschrijver van Four Weddings and a Funeral, Richrad Curtis en Salt-regisseur Phillip Noyce maakte deze film in het kader van het Britse Comic Relief ten behoeve van malaria. De westerse vrouwen Hilary Swank en Brenda Blethyn komen in aanraking met de ziekte wanneer hun beide zonen overlijden aan de gevolgen van malaria. De vrouwen vinden elkaar in hun verdriet en maken zich sterk om het bewustzijn over het gevaar van de ziekte groter te maken. In het drama Mary & Martha van dit jaar, is ook een rol weggelegd voor Sam Claflin. Te zien op BBC1 om 21.30 uur.

Rose, vertolkt door Amy Adams en haar zus Norah, gespeeld door Emily Blunt, hebben moeite om rond te komen en starten vervolgens een ongewoon schoonmaakbedrijf dat gespecialiseerd is in misdaadlocaties: Sunshine Cleaning. De zussen worden gesteund door hun vreemde vader Joe, een rol voor Alan Arkin, die helemaal in hun idee mee gaat. Sunshine Cleaning is een bitterzoete komedie over een onconventionele familie die de American dream nastreeft en probeert te leven in een wereld van idealen en chaos tegelijk.

Deze komedie werd gemaakt door dezelfde producenten die eerder voor de Oscarwinnende film Little Miss Sunshine verantwoordelijk waren. Acteur Alan Arkin is in beide films te zien als de merkwaardige opa. Hoofdrolspeelsters Amy Adams en Emily Blunt waren eerder ook allebei te zien in Charlie Wilson’s War. Te bekijken om 22.10 uur op CANVAS.

Met Lust, Caution (Se, jie) maakt de Taiwanese regisseur Ang Lee zijn eerste Aziatische film sinds Crouching Tiger, Hidden Dragon uit 2000. James Schamus, Lee's vaste producent en scenarioschrijver, baseerde het script op een verhaal van Eileen Chang. Naar verluidt werd hoofdrolspeelster Wei Tang gekozen uit tienduizend kandidaten. Voor zijn drama Brokeback Mountain uit 2005, wist Ang Lee nog de Oscar voor Beste Regie in de wacht te slepen. Het is dan ook niet vreemd dat Lust, Caution voor Taiwan de eerste keus was om in te zenden als Beste Buitenlandse Film. De Academy was echter van mening dat er te weinig Taiwanezen aan de film hadden meegewerkt en dus kwam het drama niet in aanmerking.

China 1938, de Tweede Wereldoorlog staat op het punt van uitbreken. Op de universiteit ontmoet het meisje Wong Chia Chi de idealistische student Kuang Yu Min. Die betrekt haar in een complot om de Japanse collaborateur Mr. Yee te vermoorden, door zich voor te doen als een ander en een affaire met Yee te beginnen. Het plan loopt echter helemaal mis en Wong slaat op de vlucht. Drie jaar later komt ze Kuang opnieuw tegen in het door Japan bezette Shanghai. Kuang, die in het verzet is zit, weet Wong over te halen haar oude rol opnieuw op zich te nemen. De gevaarlijke Yee is ondertussen echter alleen maar machtiger geworden. Op Nederland 2 om 23.15 uur.

Wederom is er vanavond ruime keuze uit films. Je kan ook nog kijken naar Ever After, Out For a Kill, Out for Justice, On a Clear Day, Planet Terror, Armageddon, Lucky You, Michel Vaillant en They Shoot Horses, Don’t They?

[WB] Sábliková blijft Duitsen voor op 5.000 meter

Martina Sábliková heeft de 5.000 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Erfurt. De Tsjechische bleef met 7.01,33 de Duitse dames Stephanie Beckert en Claudia Pechstein voor. 

Diane Valkenburg werd op zeven seconden van Sábliková vijfde en lijkt daardoor vrijwel zeker van deelname voor het WK afstanden in het Russische Sochi Waarschijnlijk gaat ze samen met Linda de Vries (zesde) en Marije Joling (achtste).

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsj 7.01,33
2 Stephanie Beckert Dui +1,51
3 Claudia Pechstein Dui +5,63
4 Masako Hozumi Jap +6,36
5 Diane Valkenburg NED +7,04
6 Linda de Vries NED +8,31
8 Marije Joling NED +12,03
10 Annouk van der Weijden NED +16,90

Wilders: plek op dodenlijst beangstigend

PVV-leider Geert Wilders noemt het 'vreselijk en beangstigend' dat hij op een dodenlijst van de islamitische terreurorganisatie Al Qaeda zou staan.

Volgens een aan Al Qaeda gelieerd internetmagazine zou Wilders nummer vier staan op deze lijst. De hoofdredacteur van de Deense krant Jyllands-Posten, Carsten Juste, zou de eerste plek bezetten. Zijn krant publiceerde de door moslims gewraakte Mohammedcartoons. Ook Ayaan Hirsi Ali en de schrijver Salman Rushdie komen op de lijst voor.

Wilders zegt met afschuw kennis genomen te hebben van het bericht. "Maar wat er ook gebeurt, ik zal altijd de waarheid over de islam blijven spreken."

Overleg VS mislukt, 'dom' snijden onafwendbaar

Het valreepoverleg van het Witte Huis en het Amerikaanse Congres om de aanstaande automatische bezuinigingen af te wenden is vrijdag mislukt. Dat betekent dat vrijdagavond 85 miljard dollar (65 miljard euro) gekort wordt op het budget van onder meer de gezondheidszorg en defensie. President Barack Obama maakte dat vrijdag bekend. Obama noemde de bezuinigingen 'dom' en 'lukraak'.

De president ontving de leiders van de Democratische en Republikeinse Partij in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden op het Witte Huis om te elfder ure tot een akkoord te komen. Maar dat liep, zoals verwacht, op niets uit. Obama gaf de Republikeinen de schuld van de mislukking. Zij zouden zich niet alleen verzetten tegen belastingverhogingen, maar ook niet bereid zijn 'schadelijke mazen' in de belastingwetgeving te dichten.

De automatische miljardenbezuinigingen die de Verenigde Staten nu te wachten staan, zijn het gevolg van een wet die twee jaar geleden werd aangenomen. De verwachting was toen dat de politici in het Congres zich genoopt zouden zien tot overeenstemming te komen, omdat de gevolgen van de bezuinigingen fors zijn.

Op 27 maart loopt een soortgelijke deadline af, die zes maanden geleden was afgesproken. Als er op die dag geen akkoord is dreigen nog ernstiger gevolgen. Verscheidene overheidsdiensten moeten dan waarschijnlijk tijdelijk de deuren sluiten.

Obama moet, nu hij er met de Congresleiders niet is uitgekomen, voor het eind van vrijdag de bezuinigingen aankondigen. Defensie, gezondheidszorg en binnenlandse veiligheid zijn de sectoren die het zwaarst geraakt worden.

David Bowie zet nieuwe cd onverwacht online

David Bowie heeft onverwacht zijn nieuwe plaat op internet gezet. Zijn cd The Next Day, die pas vanaf volgende week verkrijgbaar is, kan al via iTunes worden beluisterd. Dat heeft de 66-jarige zanger bekendgemaakt via zijn website.

Bowie zorgde al eerder voor een verrassing door twee maanden geleden plotseling de single Where Are We Now? uit te brengen. Het nummer kwam toen nieuw binnen op de negende plek van de Single Top 100.

The Next Day is het eerste studioalbum van Bowie in tien jaar. De zanger, die al sinds de jaren zestig actief is, bracht in 2003 zijn laatste cd Reality uit. De artiest scoorde hits met nummers als Heroes, Let's Dance en Space Oddity.


David Bowie zet nieuwe cd onverwacht online (Foto: Novum)

Mishandeling Oosterhout: poging doodslag

De vijf verdachten van een schokkende mishandeling in Oosterhout worden beschuldigd van het medeplegen van poging tot doodslag. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie heeft dat vrijdag gezegd.

De rechter-commissaris bepaalde dat de vijf jongemannen nog zeker 2 weken in de cel blijven. Een verzoek van de verdachten om vrijlating werd afgewezen, aldus een rechtbankwoordvoerster.

Vier van de vijf verdachten meldden zich deze week bij de politie nadat beelden van de mishandeling op tv waren getoond. De vijfde werd door de politie opgespoord.

De politie toonde de beelden maandagavond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant. Op beelden is te zien hoe vijf jongens een 25-jarige man slaan en schoppen. Het slachtoffer blijft bewusteloos en met een blauw oog, tand door de lip en beschadigde neus achter in de drukke uitgaansstraat in Oosterhout.

Alle verdachten komen uit Oosterhout. Vier zijn minderjarig (17 jaar) en eentje is meerderjarig (18 jaar).

Mishandeling Oosterhout: poging doodslag
Mishandeling Oosterhout: poging doodslag (Foto: ANP)

Moordslachtoffer Rotterdam was 28-jarige bewoner

De dode die maandagavond werd aangetroffen in een woning in Rotterdam is een 28-jarige Rotterdammer. Hij was een van de bewoners van het pand. Uit sectie op het lichaam bleek de man, zoals eerder werd vermoed, door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. Dat maakt de politie vrijdag bekend.

Een 37-jarige medebewoner van de woning aan de Sint-Annalandstraat, die de dode rond 19.30 uur aantrof en vervolgens werd aangehouden als verdachte, is donderdag vrijgelaten. Hij wordt niet meer als verdachte beschouwd.

De afgelopen dagen deed de politie uitgebreid buurtonderzoek. Twintig rechercheurs zijn op de zaak gezet en de politie zet het onderzoek voort. Donderdag zijn buurtbewoners door de politie op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen.

Vers fruit op weg naar ruimtestation

De particuliere Amerikaanse ruimtevaartonderneming SpaceX heeft vrijdag een onbemande capsule met vers fruit en andere voorraden voor de bemanning van het internationale ruimtestation ISS gelanceerd. Het is al de derde bevoorradingstrip van de Dragon-capsule.

De lancering met behulp van een Falcon-draagraket verliep vlekkeloos. De Dragon moet zaterdagochtend al bij het ruimtestation aankomen. Naast fruit bevat de capsule plantenzaden, muizenstamcellen, eiwitkristallen, ruimtevoedsel en -kleding, vuilniszakken, luchtzuiveringsapparaten, computeronderdelen en andere spullen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zegt dat het efficiënter is om voor dergelijke bevoorradingsvluchten particuliere bedrijven in te schakelen. SpaceX heeft een contract voor twaalf vluchten afgesloten. Het bedrijf, dat is opgericht door PayPal-miljardair Elon Musk, wil vanaf 2015 ook bemande vluchten aanbieden.

Fors minder files in februari

Nederlandse automobilisten stonden in februari een stuk minder vaak in de file dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal stonden er veertig procent minder files dan in februari vorig jaar. Dat heeft de ANWB vrijdag bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van de ANWB gaat het om een daling die al langer gaande is. "Als je kijkt naar de afgelopen maanden zie je een daling van zo'n dertig procent ten opzichte van een jaar eerder." De afname is volgens de woordvoerder hoofdzakelijk te wijten aan de economische omstandigheden.

Vooral het wegverkeer van de transport- en bouwsector is afgenomen ten opzichte van vorig jaar. In februari is daar nog eens een breed gespreide voorjaarsvakantie bijgekomen, waardoor het aantal files nog verder afnam.

[Historische fotospecial] Ajax in 1995

Elke eerste van de maand duiken we voortaan de fotoarchieven in voor mooie foto's van bijzondere sportgebeurtenissen uit het verleden. Vandaag blikken we terug op de gloriejaren van Ajax in de jaren '90 en vooral van het jaar 1995, één van de succesvolste jaren ooit van de club uit Amsterdam. Ze werden landskampioen, wonnen de Champions League, de Europese Supercup en ten slotte ook nog de wereldbeker. Een aantal hoogtepunten uit dat jaar op een rij

Metal Gear Rising verovert vierde plek

De actiegame Metal Gear Rising: Revengeance heeft zich naar de vierde plaats gevochten in de verkooptoptien. Revengeance is hiermee de hoogste binnenkomer in de dertiende week van het jaar. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Call of Duty: Black Ops 2 is nog altijd het bestverkochte spel van Nederland.

Binnen de top drie zijn wel wat wisselingen opgetreden. Het dansspel Just Dance 4 is weggezakt van de tweede naar de vijfde plaats. Skylanders Giants is nu tweede, gevolgd door de PS3-versie van het schietspel Crysis 3, die vorige week nog zevende stond.

Ook de Xbox 360-versie van Crysis 3 is een plaats gestegen, van de achtste naar zevende plek. Terwijl de pc-versie van het schietspel met een negende plek nieuw binnenkomt in de top tien.

De volledige verkooptoptien van GfK ziet er in de dertiende week als volgt uit:
01. Call of Duty Black Ops 2 (PlayStation 3)
02. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
03. Crysis 3 (PlayStation 3)
04. Metal Gear Rising: Revengeance (PlayStation 3)
05. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
06. FIFA 13 (PlayStation 3)
07. Crysis 3 (Xbox 360)
08. Call of Duty Black Ops 2 (Xbox 360)
09. Crysis 3 (pc)
10. Far Cry 3 (PlayStation 3)


Metal Gear Rising verovert vierde plek

Willem Dafoe werkt mee aan Beyond: Two Souls

Willem Dafoe, onder andere bekend uit The Boondock Saints, gaat inderdaad een rol spelen in Beyond: Two Souls. Eerder waren er al geruchten, maar nu heeft Sony dit daadwerkelijk bekendgemaakt. Naast een aankondiging van Dafoe is er ook een releasedatum bekendgemaakt.

De game komt in de Verenigde Staten op 8 oktober uit, maar een release voor Europa is nog niet bekendgemaakt. Waarschijnlijk zal de game een aantal dagen later verkrijgbaar zijn in de Nederlandse winkels. Willem Dafoe gaat een wetenschapper spelen in de game. Hij zal onder andere de bovennatuurlijke krachten van Jodie gaan onderzoeken, gespeeld door Ellen Page. Naast de bekendmaking zijn er ook twee trailers vrijgegeven.

[WB] De Jong verslaat Bergsma op tien kilometer

Bob de Jong heeft de tien kilomter in Erfurt op zijn naam geschreven. Hij versloeg in de laatste rit Jorrit Bergsma met 0,2 seconden. De Jong klokte 12.53,36 en Bergsma 12.53,56. Beide heren plaatsen zich ook voor de wereldkampioenschappen afstanden over drie weken in Sochi.  

Het brons ging naar Seung-Hoon Lee. Ted-Jan Bloemen werd met 13.22,38 vierde. Rob Hadders eindigde als negende. Bergsma is nu de leider in het klassement over de lange afstanden(5000m/10000m) gecombineerd. Sven Kramer kwam niet in actie. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Bob de Jong Ned 12.53,36
2 Jorrit Bergsma Ned 12.53,56
3 Seung-Hoon Lee Z-Ko 13.19,84
4 Ted-Jan Bloemen Ned 13.22,38
5 Marco Weber Dui 13.23,58
9 Rob Hadders Ned 13.37,13

Klassement lange afstanden

1 Jorrit Bergsma Ned 400
2 Bob de Jong Ned 380
3 Sven Kramer Ned 300
4 Seung-Hoon Lee Z-Ko 257
5 Jan Blokhuijsen Ned 230
8 Ted Jan Bloemen Ned 151
21 Rob Hadders Ned 30

Vandewalle wint proloog West-Vlaanderen

Kristof Vandewalle heeft vrijdag de proloog van de Driedaagse van West-Vlaanderen gewonnen. De 27-jarige Belg van Omega Pharma-Quick-Step volbracht de zeven kilometer in Middelkerke in acht minuten en negen seconden. De Portugees Tiago Machado van Radioshack-Leopard finishte op acht seconden als tweede. Vandewalles ploeggenoot Gert Steegmans werd derde.

Niki Terpstra, eveneens rijdend voor Omega Pharma-Quick-Step, was op de vierde plaats de beste Nederlander. Hij kwam zestien honderdsten tekort voor een podiumplaats. Zaterdag staat de eerste etappe op het programma van Brugge naar Harelbeke over 175 kilometer. De slotrit voert de renners zondag van Nieuwpoort naar Ichtegem. De Belg Julien Vermote verdedigt zijn titel.

Gratis Xbox LIVE Gold Weekend‏ in aantocht

Van 8 tot 10 maart vindt het 'Xbox LIVE Gold Unlock Weekend' plaats, gesponsord door Bioshock Infinite. Xbox-eigenaren krijgen in dat weekend gratis toegang tot online gamen en entertainment. Multiplayergames spelen zal mogelijk zijn in alle Xbox-games die multiplayerfuncties bevatten.

Gedurende het weekend zullen er wat leuke acties plaatsvinden, zoals 'Rockstar Friday', waarbij spelers op vrijdag 8 maart tussen 13.00 en 18.00 uur  tegen de ontwikkelaars van GTA IV, Max Payne 3, Red Dead Redemption en Midnight Club LA kunnen gamen.

Vanaf vrijdag 8 maart om 13.00 uur tot zondag 10 maart om 23:59 uur kunnen spelers ook gebruikmaken van entertainment op Xbox, zoals muziek streamen via Xbox Music, live voetbalwedstrijden of –samenvattingen bekijken via de Eredivisie Live app, televisieprogramma’s terugkijken via de RTL XL app en video’s via YouTube. Of een van de films bekijken op Xbox Video. Let op, lidmaatschappen of toeslagen kunnen nodig zijn voor toegang tot content in sommige apps.

Gebruikers kunnen daarnaast Internet Explorer ervaren via de Xbox 360 en Xbox SmartGlass gebruiken om van hun tablet of smartphone een tweede scherm te maken en de Xbox mee te besturen. Om deze toepassingen gratis te ervaren log je tussen 8 maart en 10 maart in op Xbox LIVE.

Xbox LIVE

A2 weer open na brand in Limburgse varkensstal

De A2 tussen de Limburgse plaatsen Weert en Nederweert is vrijdag rond 16.00 uur weer vrijgegeven. Dat meldt de brandweer. De weg werd eerder op de dag afgesloten vanwege een grote brand in een nabijgelegen varkensstal. Vanwege de rookontwikkeling was het niet veilig op de weg.

Het vuur brak even na 11.00 uur door nog onbekende oorzaak uit in een van de in totaal vijf stallen bij een boerderij in Nederweert. In de stallen zaten ruim duizend varkens. Twee stallen zijn afgebrand.

De brandweer was met groot materieel uitgerukt. Rond 14.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Het nablussen gaat nog zeker tot 22.00 uur duren.

De vierhonderd zeugen die in de eerste stal zaten zijn allemaal dood, zei de woordvoerder. In de tweede stal zaten tweehonderd zeugen en zevenhonderd biggen. Vanwege instortingsgevaar heeft nog niemand de stal kunnen betreden en is het nog onduidelijk of ook die dieren allemaal zijn omgekomen.

Behalve enkele aangrenzende woningen konden ook de drie andere stallen worden gered.

Ook hulpdiensten getroffen door storing KPN

Door de grote storing bij KPN vrijdagmiddag in het centrum van Amsterdam zijn ook hulpdiensten getroffen. Het communicatienetwerk voor hulpverleners C2000 ligt plat en telefoontjes naar het alarmnummer moeten worden omgeleid, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

"De gebruikelijke protocollen bij problemen met C2000 zijn opgestart en er zijn extra mensen ingezet", licht de zegsman toe. "Het contact tussen de meldkamer en de wagens verloopt nog wel via het communicatienetwerk, maar hulpdiensten onderling hebben contact via mobiele telefoons."

Telefoontjes naar 112 worden omgeleid via aanpalende masten en doorgezet naar meldkamers in andere regio's. Tot dusverre heeft het omleiden nog niet voor problemen gezorgd, aldus de woordvoerder. Hoelang de storing duurt is niet bekend.

De storing, die even voor 13.30 uur ontstond, treft zowel vaste telefoonlijnen als mobiele gebruikers. Hoeveel klanten exact niet kunnen bellen of internetten kon een woordvoerder eerder nog niet zeggen. KPN meldt op Twitter dat het gaat om 'een grote storing'. Of de storing ook gevolgen heeft voor het betalingsverkeer is niet bekend. Wat de oorzaak ervan is evenmin.

Versoepeling vloeistofverbod EU-luchtvaart in 2014

Het vloeistofverbod voor luchtvaartpassagiers in de Europese Unie wordt vanaf januari 2014 geleidelijk versoepeld. Dat heeft de Belgische Europarlementariër Saïd El Khadraoui, die namens de socialistische fractie in het Europees Parlement in de transportcommissie zit, vrijdag laten weten.

Vanaf 31 januari 2014 mogen reizigers weer medicijnen en babyvoeding meenemen in hun handbagage, aldus El Khadraoui. Daarnaast moet het door de versoepeling van de regels niet meer voorkomen dat mensen die van buiten de EU naar Europa reizen vloeistoffen moeten inleveren die ze eerder op hun reis tax free hebben gekocht, iets wat nu nog wel voorkomt.

De versoepeling is mogelijk doordat er nieuwe scanners zijn om explosieve vloeistoffen op te sporen. De Europese Commissie en het EP hadden eerder al gezegd het verbod vanaf 2014 te willen afbouwen, maar dit hing af van de ontwikkeling van de nieuwe scanners.

Volgens El Khadraoui is de volledige afschaffing van het verbod een streven, maar nog niet een zekerheid. Na de versoepeling van volgend jaar zal geëvalueerd worden of het verbod wellicht geheel kan verdwijnen, zodat reizigers ook weer dingen zoals flesjes drinkwater mee kunnen nemen.

Pre-orderbonussen Dead Island Riptide

Deep Silver maakt vandaag meer details bekend van de verwachte DLC-pakketten voor spelers die Dead Island Riptide, het volgende hoofdstuk in de Dead Island-franchise, pre-orderen.

Pre-order DLC #1: The Survivor Pack
• Een BBQ-mes; dit speciale pre-order pakket bevat een exclusief wapen die alleen in dit pakket verkrijgbaar is. Pas het wapen zelf aan op de werkbank en sluit deze aan op brandstoftanks waarmee je het zombiehart fijn kunt opwarmen.
• Een XP / stats booster
• Een speciale winkel; de Survivor Pack geeft je toegang tot een winkel met speciale kortingen op wapens en items.

De Survivor Pack-DLC is overal beschikbaar.

DLC #1
Pre-order DLC #2: Fashion Victim
De 'Fashion Victim'-DLC bevat een set nieuwe skins voor alle personages in co-op modus. De DLC is in Nederland alleen beschikbaar via pre-orders bij Gamemania en bol.com. Content is beschikbaar voor download via Xbox LIVE, pc en via de PlayStation Store.

DLC #2 

Deze DLC-pakketten zijn ook beschikbaar voor aankoop tijdens de release van Dead Island Riptide. De Survivor Pack is beschikbaar voor 400 Microsoft Points op Xbox LIVE Marketplace of voor € 4,99 op PlayStation Network en Steam. Fashion Victim kost 160 Microsoft Points of voor € 1,99. Dead Island Riptide staat gepland voor release op 23 april 2013 in de USA en Canada en op 26 april 2013 in de Europese landen.

FOK!sport foto onderschrift woensdag 27 februari

:FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen woensdag was de dertiende ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was TargaFlorio met het volgende onderschrift: "Van Persie mist voor open doel en kan wel door de grond zakken"

Opgave van woensdag 27 februari

Het was het meest besproken moment van afgelopen weekend. De confrontratie tussen Joris Matthijsen en Jeremain Lens. Er is al veel over gesproken, maar wat is er nu echt gezegd of gebeurd? (Foto: Pro Shots)

'Atheïsten wereldwijd gediscrimineerd'

Afgelopen maandag presenteerde de International Humanist and Ethical Union (IHEU) een schokbarend rapport aan de VN- Mensenrechtenraad (UNHRC). Volgens hun onderzoek worden atheïsten, humanisten en niet-gelovigen om hun overtuigingen in veel landen gediscrimineerd en in enkele zelfs vervolgd .

"Uitgebreide discriminatie door overheden tegen atheïsten, humanisten en niet-religieuze mensen gebeurt wereldwijd," zo valt in het rapport te lezen. IHEU wijst erop dat in Afghanistan, Iran, de Maldiven, Mauretanië, Pakistan, Saudi-Arabië en Sudan atheïsten de doodstraf kunnen krijgen wegens hun wereldbeeld, alhoewel dat tegen internationale verdragen in gaat.

Daarnaast, zegt IHEU in het rapport, wordt in verschillende andere landen met wettelijke maatregelen 'atheïsme en het uitdrukken en uitdragen van atheïstische overtuigingen praktisch gecriminaliseerd' of leiden die maatregelen tot systematische discriminatie tegen de vrijdenker.

Het rapport is een reactie op de roep vanuit de moslimwereld om strenger op te treden tegen het blasfemie en 'islamofobie'. Leiders van de islamitische Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) pleitten daar de afgelopen maanden meermaals voor. Volgens IHEU wordt zulke wetgeving in veel moslimlanden echter reeds misbruikt om atheïsten en andere niet-moslims te discrimineren.

De effectiviteit van een pleidooi tegenover de UNHRC is echter twijfelachtig. 15 van de 47 leden van de raad zijn ook lidstaten van de OIC, en drie van de zeven landen waar atheïsten de doodstraf kunnen krijgen (de Maldiven, Mauretanië en Pakistan), zijn lid van de raad.

Metro: Last Light gepland voor mei

Het schietspel Metro: Last Light ligt vanaf 17 mei in de winkel. De game verschijnt voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Dat heeft uitgever Deep Silver bekendgemaakt. Moederbedrijf Koch Media nam de rechten voor de Metro-reeks eind januari voor 5,8 miljoen dollar over uit de boedel van het failliete THQ.

"We willen fans niet te lang laten wachten, maar de extra tijd gebruiken om het spel beter te maken", laat Koch Media weten in een verklaring. Gamestudio 4A Games en voormalig uitgever THQ wilden de game oorspronkelijk deze maand op de markt brengen.

Het spel speelt zich af in het jaar 2034, een tijd waarin een nucleaire oorlog de wereld heeft veranderd. In Moskou leven mensen ondergronds in de metrotunnels. Een burgeroorlog breekt uit terwijl mutanten op de deur kloppen. De speler speelt in Metro: Last Light de held die de mensheid van de ondergang moet redden.


Metro: Last Light gepland voor mei

Man verzwolgen door gat in slaapkamer

Een man in Florida is verdwenen in een gat dat plotseling onder de vloer van zijn slaapkamer ontstond. Zijn broer hoorde donderdag rond middernacht een luide knal en hulpkreten, maar kon niets uitrichten. "Toen hij er was, was er geen slaapkamer meer", zei een woordvoerster van de hulpdiensten. "Alle meubels waren weg, hij zag alleen nog een deel van het matras naar buiten steken."

Van de verdwenen man ontbreekt ieder spoor. Hulpdiensten hebben elektronica in het gat laten zakken, maar niets bespeurd wat op leven wees.

Het gat is ongeveer negen meter in doorsnee. Het is nog niet bekend waardoor het is ontstaan. Uit voorzorg zijn twee woningen naast het getroffen huis ontruimd.


Man verzwolgen door gat in slaapkamer (Foto: Novum)

Kabinet presenteert nieuwe bezuinigingen

De ministerraad heeft vrijdag een besluit genomen over een pakket extra bezuinigingen. Premier Mark Rutte (VVD) geeft later op de middag uitleg over wat de maatregelen precies inhouden.

De bezuinigingen gaan gelden voor 2014. Het Centraal Planbureau maakte donderdag bekend dat het begrotingstekort dit jaar 3,3 procent bedraagt en volgend jaar 3,4 procent. Voor dit jaar worden geen extra bezuinigingsmaatregelen genomen.

Oude Rambo-films gebruikt voor nieuwe game

Audio-opnames van de actiefilms First Blood, First Blood Part 2 en Rambo 3 worden gebruikt voor het geluid van het actiespel Rambo: The Video Game. Hierdoor wordt de stem van Sylvester Stallone in het spel verwerkt. Dat heeft gamebedrijf Reef Entertainment vrijdag bekendgemaakt. Rambo: The Video Game verschijnt later dit jaar.

"We gebruiken dialogen, special effects en muziek van de films", laat Reef Entertainment weten. Studiocanal, het bedrijf dat de rechten over de Rambo-films bezit, heeft de originele opnames beschikbaar gesteld aan het gamebedrijf.

Rambo: The Video Game is niet het eerste spel over de filmheld John Rambo. In 1985 verscheen een eerste game, later gevolgd door nog een paar spellen. Rambo: The Video Game is in de maak voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc.


Oude Rambo-films gebruikt voor nieuwe game

Toivonen terug in wedstrijdselectie PSV

PSV kan weer beschikken over Ola Toivonen. De Zweedse spits is door trainer Dick Advocaat opgenomen in de wedstrijdselectie voor het treffen met VVV-Venlo zaterdag. Jürgen Locadia start net als afgelopen woensdag in de bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle in de spits. Toen scoorde hij drie keer. Jeremain Lens is geschorst.

Toivonen raakte begin oktober geblesseerd tijdens een training van de Zweedse nationale ploeg. Hij scheurde een van zijn hamstringpezen af. Na een operatie werd een klein halfjaar revalidatie verwacht. Deze week maakte hij zijn eerste speelminuten bij Jong PSV.

Broersen vijfde op EK na drie onderdelen vijfkamp

Meerkampster Nadine Broersen staat na drie onderdelen op het EK in Göteborg vijfde op de vijfkamp. Ze liep de 60 meter horden in 8,32 seconden, sprong 1,84 meter hoog en stootte de kogel 13,16 meter ver. Daarmee behaalde ze 2824 punten. Remona Fransen (8,43 seconden, 1,81 meter en 13,42 meter) staat zevende met 2778 punten.

De Wit-Russin Yana Maksimava gaat met 2932 punten aan de leiding. Ze heeft dertig punten voorsprong op Ida Antoinette Nana Djimou uit Frankrijk. De Belgische Nafissatou Thiam is derde met 2842 punten, een meer dan nummer vier Hanna Melnychenko uit Oekraïne. De pas 18-jarige Zweedse Sofia Linde staat tussen Broersen en Fransen in op de zesde plaats met 2804 punten.

De vijfkamp wordt vrijdag nog afgerond. In het middag-/avondprogramma staan het verspringen en de 800 meter gepland.

Definitief twaalf jaar schorsing Ricco

Wielrenner Riccardo Ricco blijft definitief tot 2024 geschorst. Die straf die de Cobra kreeg opgelegd van het Italiaans olympisch comité CONI werd vrijdag door het internationaal sportarbitragehof CAS bekrachtigd. Ricco werd geschorst nadat hij in februari 2011 moest worden opgenomen. Hij bekende aan een arts zichzelf een bloedtransfusie te hebben toegediend.

Ricco was bij het CAS in beroep gegaan omdat het antidopingtribunaal van het CONI niet onpartijdig zou zijn. Ook wees de 29-jarige Italiaan op procedurefouten. Het CAS was het daar echter niet mee eens.

Ricco's straf kwam uit op twaalf jaar omdat het niet zijn eerste dopingvergrijp was. In 2008 werd hij tijdens de Tour de France betrapt op het gebruik van cera, een epovariant. Eind 2010 kwam hij terug en in 2011 gaf Vacansoleil hem een kans totdat Ricco zichzelf opnieuw in de problemen bracht.


Definitief twaalf jaar schorsing Ricco (Foto: Novum)

Eastwood steunt homohuwelijk VS

Clint Eastwood wil dat het homohuwelijk mogelijk wordt in Californië. De 82-jarige acteur heeft zich geschaard bij een groep van meer dan honderd Republikeinen die aan het Federaal Hooggerechtshof vragen het homohuwelijk mogelijk te maken en een wet uit 2008 af te keuren. Dat meldt persbureau AFP. 

In de wet, de zogenoemde Proposition 8, staat dat alleen huwelijken tussen een man en een vrouw worden erkend. De zaak dient 26 maart.

De regering van Obama, die officieel geen partij is in de zaak, stuurde donderdag een brief aan het gerechtshof waarin deze wordt opgeroepen de Californische wet af te keuren. De negen rechters hoeven zich niets aan te trekken van de brieven.

 Dirty Harry nu officieel cultureel erfgoed (Foto: Novum)

Drent ontsnapt twee keer aan dood

Een automobilist uit het Drentse Zeijen is donderdag tot twee keer toe aan de dood ontsnapt. De man werd eerst bijna doorboord in zijn auto, om vervolgens met zijn voertuig in het water te belanden, waar hij ternauwernood van de verdrinkingsdood werd gered, meldt de politie vrijdag.

De 43-jarige man reed over de Kolonievaart in Huis ter Heide bij Assen. Naar eigen zeggen week hij uit voor een vogel op de weg. Hij ramde daarop de houten reling van een bushalte. Een houten balk van vier meter boorde zich hierbij door de voorruit en kwam er deels via de achterkant weer uit. De bestuurder werd niet geraakt.

De auto kwam vervolgens in het water terecht. De man, die alleen in de auto zat, kon niet zelf uit zijn voertuig komen. Een aantal voorbijgangers sprong direct het water in. Het lukte de auto deels te kantelen en de man eruit te halen. De man bleek uiteindelijk slechts een nat pak en een paar schrammen te hebben opgelopen. Ambulancemedewerkers hebben hem naar huis gebracht.

Zoektocht naar lichaam vermiste man in duinen

Agenten van de mobiele eenheid zoeken vrijdag in een duingebied bij Noordwijk naar het lichaam van een vermiste man uit Leidschendam. De politie heeft aanwijzingen dat hij daar voor zijn vermissing is geweest.

Van de man is sinds 23 januari niets meer vernomen. Hij vertrok vanuit Leidschendam naar zijn werk op Schiphol maar kwam nooit aan. Na onderzoek bleek dat zijn auto later die nacht geparkeerd stond op een parkeerplaats op de Langevelderslag in Noordwijk. Bij de zoektocht wordt gericht gezocht naar menselijke resten en kleding.

Beveiliging voor beschoten advocaat Waalre

De advocaat uit Waalre die vorige week werd beschoten krijgt beveiliging. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Bosch gezegd. Een beveiligingscontainer wordt vrijdag bij het huis van de advocaat geplaatst.

De 36-jarige Marcel Senders werd 21 februari onder vuur genomen in zijn auto. Hij werd niet geraakt. Afgelopen zondag werd brand gesticht in het kantoor waar Senders werkzaam is. De woordvoerder kon niet zeggen hoe lang hij beveiligd zal worden.

Of er een verband is tussen de beschieting en de brandstichting wordt nog onderzocht. Het opsporingsprogramma Bureau Brabant besteedde maandagavond aandacht aan de zaak, maar tot dusver zijn er geen tips binnengekomen.

Demonstranten beletten weghalen stuk Muur Berlijn

Bouwvakkers hebben vrijdag het verwijderen van een klein deel van een van de weinige overgebleven stukken van de Berlijnse Muur moeten afbreken. Enkele honderden demonstranten maakten hun het werken onmogelijk. De politie heeft drie betogers aangehouden.

Een twintig meter lang gedeelte van de zogenoemde East Side Gallery moet plaats maken voor luxe appartementen en weer elders worden neergezet. De bouwvakkers moesten hun werkzaamheden staken nadat zij pas anderhalve meter hadden weggehaald. Een demonstrant hield een bord omhoog met de vraag 'Heeft cultuur geen waarde meer?', met daaronder in kleine letters, 'Sterf, yuppie-tuig'.

De 1,3 kilometer lange openluchtgalerie is het langste stuk van de muur dat nog overeind staat en is een van de populairste toeristische trekpleisters in de ooit verdeelde Duitse hoofdstad. Het betreffende stuk stond aan de oostelijke kant en bleef daardoor verschoond van de graffiti die de westelijke kant sierde. Enkele maanden na de val van de muur op 9 november 1989 werd het omgetoverd in een kunstwand, die nu bedekt is met schilderingen van meer dan honderd kunstenaars. Het werd nog niet zo lang geleden op kosten van de stad voor ruim twee miljoen euro gerestaureerd.


Demonstranten beletten weghalen stuk Muur Berlijn (Foto: Novum)

Rijkswaterstaat erkent fout bij ongeluk Servaasbrug

Rijkswaterstaat erkent aansprakelijk te zijn voor een ongeluk op de Servaasbrug in Maastricht in november. Dat heeft een woordvoerder vrijdag bevestigd. Bij de intocht van Sinterklaas raakte een meisje bekneld toen het beweegbare deel van de brug dichtging. De erkenning maakt de weg vrij voor een schadeclaim.

Het destijds 6-jarige meisje kwam met haar been vast te zitten toen de brug in het centrum van de stad dichtging en raakte ernstig gewond. Een vrouw liep lichte verwondingen op.

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het beweegbare deel van de brug en voor de bediening ervan, aldus de woordvoerder. Het was bekend dat er een risico bestond bij het ophalen en neerlaten van de brug, maar dat werd zeer klein geacht. Na het ongeluk zijn aanpassingen gedaan om soortgelijke ongelukken te voorkomen.

Doordat Rijkswaterstaat schuld heeft erkend is de weg nu vrij voor een eventuele schadeclaim. Volgens de woordvoerder heeft de familie van het meisje reeds een letselschadeadvocaat in de arm genomen. Vooralsnog is er echter geen schadeclaim ingediend.

Lissabon nog twee keer halteplaats Ocean Race

De Volvo Ocean Race doet ook de komende twee edities Lissabon aan. Dat heeft de organisatie van de zeilrace rond de wereld vrijdag bekendgemaakt. De Portugese hoofdstad was tijdens de voorbije editie voor het eerst de finishplaats van een etappe. Lissabon is de achtste stad die in 2014 en 2015 door de Ocean Race wordt aangedaan.

Met de bekendmaking van Lissabon is de route voor de editie die volgend jaar van start gaat weer een stukje duidelijker. Vanaf de start in het Spaanse Alicante zetten de deelnemers koers naar Recife in Brazilië. Van daar wordt de race om Afrika heen vervolgd naar Abu Dhabi.

De volgende etappeplaats die bekend is, is het Nieuw-Zeelandse Auckland dat de zeilers uitzwaait op weg naar Itajai in Brazilië. Newport in de Amerikaanse staat Rhode Island ontvangt de deelnemende jachten vanuit Itajai. Vanuit Newport steken de zeiljachten de Atlantische Oceaan over naar Lissabon. Göteborg is de finishplaats.

De komende weken worden de resterende halteplaatsen bekendgemaakt.

Tienduizenden euro's gevonden bij inval hotelkamer

De Amsterdamse politie heeft donderdagavond tijdens een inval in een hotelkamer enkele tienduizenden euro's gevonden. Een man is aangehouden. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

De politie kreeg donderdag een melding binnen van een taxichauffeur, die een man en een vrouw had afgezet bij het Ibis-hotel bij Amsterdam Centraal. De chauffeur zei een vuurwapen te hebben gezien toen zijn passagiers uitstapten.

Nadat de politie had ontdekt dat de twee een kamer hadden gehuurd is een arrestatieteam de kamer binnengevallen. De verdachten waren op dat moment weg, maar wel werden enkele tienduizenden euro's gevonden. De mannelijke verdachte keerde later terug naar de kamer en werd aangehouden. Hij zit nog vast. Zowel het wapen als de vrouwelijke verdachte is spoorloos.

[WB] Wang wint 500 meter bij afwezigheid van Lee, Oenema tweede

Beixing Wang heeft de wereldbekerwedstrijd over 500m in Erfurt gewonnen. Zij won in een tijd van 38.07. De nummer één in de wereldbeker Sang-Hwa Lee deed niet mee in Erfurt. De Zuid-Koreaanse won alle acht de voorgaande wedstrijden en kan de wereldbeker eigenlijk nier meer ontgaan. 

Nummer twee in Erfurt werd Thijsje Oenema in 38.34 en het brons ging naar de Duitse Jenny Wolf(38,39). Margot Boer werd met 38,63 zevende. Laurine van Riessen en Marrit Leenstra werden veertiende en zeventiende. Morgen wordt er opnieuw een 500 meter verreden. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Beixing Wang Chi 38.07
2 Thijsje Oenema Ned 38.34
3 Jenny Wolf Dui 38.39
4 Olga Fatkulina Rus 38.42
5 Heather Richardson VS 38.51
7 Margot Boer Ned 38.63
14 Laurine van Riessen Ned 38.97
17 Marrit Leenstra Ned 39.33

Stand 

# Naam Land Punten
1 Sang-Hwa Lee Z-Ko 800
2 Jenny Wolf Dui 551
3 Heather Richardson VS 485
4 Beixing Wang Chi 416
5 Nao Kodaira Jap 391
6 Margot Boer Ned 378
9 Thijsje Oenema Ned 296
10 Laurine van Riessen Ned 250
22 Marrit Leenstra Ned 89

18.000 liter whisky door het putje gespoeld

In een whiskybottelarij in het Schotse Dumbarton hebben medewerkers per abuis duizenden liters whisky in het riool laten lopen. Het alcoholmisbruik werd opgemerkt door werknemers van het rioleringsbedrijf die een sterke dranklucht roken, meldt de BBC.

Het incident gebeurde dinsdagnacht tijdens het schoonmaken van apparatuur. In plaats van het afvalwater werd volgens Schotse media circa 18.000 liter whisky door het putje gespoeld. De waarde van de drank wordt geschat op zo'n half miljoen euro.

De bottelarij waar het incident plaatsvond is eigendom van het bedrijf Chivas Brothers. Het bedrijf heeft circa 600 medewerkers en produceert onder andere whisky van het merk Ballantine's, het op een na grootste whiskymerk ter wereld.

Ribéry: "Aanpak Van Gaal werkte niet"

Franck Ribéry heeft dit seizoen maar één doel. Hij wil met Bayern München alles winnen wat er te winnen valt. Bayern staat ruim aan kop in de Bundesliga en maakt ook nog kans op de winst van de Champions League en de DFB Pokal.

"Het seizoen verloopt briljant in de Bundesliga", zegt Ribéry. "Hopelijk houden we dit niveau vol tot het einde. Er zijn nog genoeg wedstrijden te gaan dus we moeten gefocust blijven."

De Fransman zit lekker in zijn vel in München. Onder trainer Jupp Heynckes geniet Ribéry meer vrijheid dan onder Louis van Gaal. "Van Gaal gaf me altijd instructies en wilde dat ik die nauwkeurig uitvoerde, terwijl ik mijn eigen spel moet spelen. Ik gaf destijds ook aan dat zo'n aanpak bij mij niet werkt."

"En natuurlijk, ik moet ook mijn defensieve taken uitvoeren. En dat doe ik ook. Maar aan de bal moet ik mijn acties maken op intuïtie. En die vrijheid heb ik nu wel. Het is geweldig om met Jupp Heynckes te werken", aldus Ribéry.

Janssen: Vitesse heeft boegbeeld verloren

Vitesse heeft met Theo Bos een boegbeeld verloren. Dat zegt Theo Janssen vrijdag tegen Omroep Gelderland. Janssen noemt de oud-verdediger, die vijftien jaar bij Vitesse speelde en er jeugdtrainer, assistent-trainer en hoofdcoach was 'de grootste man die bij Vitesse heeft gespeeld'. "Geliefd bij iedereen", besluit hij.

"Wat er ook gebeuren gaat, het is nooit genoeg om Theo te herdenken", blikt Janssen, die nog een seizoen met Bos voetbalde, vooruit naar het eredivisieduel met FC Utrecht van vrijdagavond. Applaus in plaats van een minuut stilte vindt de geschorste middenvelder wel een goed idee. "Hij verdient alleen maar applaus. Ik ga ook applaudiseren."

Ook Nick Hofs toont zich aangeslagen door het verscheiden van Bos, die donderdagavond op 47-jarige leeftijd overleed aan alvleesklierkanker. "Ik kan het nog steeds niet geloven dat je er niet meer bent", twittert de speler die door Vitesse aan Willem II wordt verhuurd. "Je zit voor altijd in me hart ik zal je nooit meer vergeten."

Zeljko Petrovic noemt Bos op de website van Vitesse 'een echte vriend'. De Montenegrijn liep bij Bos, destijds trainer van FC Den Bosch, stage. Later werd hij Bos' assistent. "Als er iemand is die iets verdient in het leven, is het Theo. Ik ken niemand die iets verkeerd over hem heeft gezegd. En uitgerekend hij krijgt dit. Zo oneerlijk."

Technisch manager Marco Boogers van FC Dordrecht laat zijn emoties de vrije loop op Twitter. "En toen je me vroeg in Mallorca op een berg laat in de nacht, zal je huilen op mijn begrafenis", herinnert hij zich. "Ja Theo, als een klein kind. Rust zacht, vriend."

Verdachte Schipholbrand vrijgesproken

De verdachte van de Schipholbrand is vrijdag vrijgesproken. Volgens het gerechtshof in Den Haag heeft hij de brand niet opzettelijk veroorzaakt. Justitie stelde eerder dat hij dat wel had gedaan door achteloos een brandende sigaret weg te gooien. Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol in oktober 2005 kwamen elf ingesloten vreemdelingen om het leven.

De zaak moest opnieuw toen De Hoge Raad stelde dat het gerechtshof in Amsterdam fouten had gemaakt. De zaak werd daarop terugverwezen. Het hof had Ahmed Al-J. in eerste instantie tot anderhalf jaar cel veroordeeld, nadat de rechtbank hem in eerste instantie een celstraf van drie jaar oplegde. Het hof stelde echter dat Al-J. niet aansprakelijk was voor het overlijden en gewond raken van de slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie is verbaasd over de uitspraak van vrijdag. ?De rechtbank in Haarlem en daarna het gerechtshof in Amsterdam hebben eerder wel opzettelijke brandstichting bewezen verklaard. De Hoge Raad heeft daar vervolgens ook niets over gezegd.? Het OM heeft twee weken de tijd om te beslissen of cassatie wordt ingesteld. "Wij gaan zeker het arrest bestuderen op aanknopingspunten hiervoor."

Gary Oldman leidt verzet tegen mensapen

Gary Oldman heeft getekend voor een hoofdrol in Dawn of the Planet of the Apes. De Britse acteur speelt Dreyfus, de man die het menselijk verzet tegen de alles overheersende mensapen leidt. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De film is een direct vervolg op Rise of the Planet of the Apes uit 2011, waarin apen door uit de hand gelopen experimenten superintelligent worden.

In Dawn of the Planet of the Apes is te zien hoe de apen, die eerst nog in de bossen schuilen, uiteindelijk de macht grijpen en de mensheid aan zich onderwerpen. De film is losjes gebaseerd het Franse boek La Planète des Singes uit 1963 van Pierre Boulle. Tot nu toe inspireerde het boek al zeven filmmakers en leidde het tot twee tv-series.

Dawn of the Planet of the Apes staat onder regie van Matt Reeves, die eerder onder meer Cloverfield en Let Me In maakte. Naast Oldman is ook Andy Serkis in de film te zien. Hij neemt de rol van chimpansee Caesar weer op zich. De film verschijnt 22 mei 2014 in de Nederlandse bioscopen.


Gary Oldman leidt verzet tegen mensapen (Foto: Novum)

KPN-storing in centrum Amsterdam

In het centrum van Amsterdam kunnen KPN-klanten vrijdagmiddag niet bellen of internetten. Hoeveel klanten precies zijn getroffen door de storing, weet een zegsman van KPN nog niet. Ook kon hij niet zeggen of de storing gevolgen heeft voor het betalingsverkeer in de hoofdstad.

De storing treft zowel vaste telefoonlijnen als mobiele gebruikers. De woordvoerder laat rond 13.30 uur weten dat de storing nog 'heel vers' is. Wat de storing heeft veroorzaakt, weet de zegsman nog niet. "We concentreren ons eerst op het herstel, dat heeft de prioriteit."

Eerste levering Ouya eind maart

De Ouya-spelcomputer wordt vanaf 28 maart geleverd aan de mensen die de productie financieel ondersteund hebben. Vanaf dat moment worden met regelmaat nieuwe functies aan de spelcomputer toegevoegd, laten de makers weten. De op het Android-besturingssysteem draaiende spelcomputer moet in juni voor iedereen verkrijgbaar zijn.

Vorig jaar zomer haalde Ouya ruim 8,5 miljoen dollar op via crowdfundingwebsite Kickstarter. Binnen een dag hadden de makers al 2,4 miljoen dollar opgehaald.

Spellen voor Ouya kunnen tegen betaling gedownload worden, terwijl er van elke game ook een gratis testversie verkrijgbaar is. Verschillende gameontwikkelaars werken aan spellen voor Ouya, waaronder Airtight Games, bekend van het puzzelspel Quantum Conundrum, en Minority Media, bekend van Papo & Yo.


Eerste levering Ouya eind maart

Richard Burton postuum geëerd met Hollywoodster

De Britse acteur Richard Burton heeft achtentwintig jaar na zijn overlijden een ster gekregen op de Walk of Fame in Hollywood. Zijn ster komt te liggen naast zijn ex-vrouw en Hollywoodlegende Elizabeth Taylor, meldt de Britse omroep BBC.

De ceremonie wordt vrijdagmiddag in Los Angeles bijgewoond door Burtons familie en acteur Michael Sheen, die net als Burton uit Wales komt. De onthulling valt samen met de dag van waarop Sint-David, de beschermheilige van Wales, wordt geëerd.

Burton maakte furore in Hollywood met rollen in films als Who's Afraid of Virginia Woolf, Becket en Hamlet. Hij ontmoette Liz Taylor op de set van Cleopatra uit 1963, waar de twee gehuwden een veelbesproken affaire kregen. Het stelde trouwde tweemaal, maar diende ook twee keer scheidingspapieren in.

Burton stierf in 1984 op 58-jarige leeftijd. Taylor was 73 toen zij in 2011 stierf.


Richard Burton postuum geëerd met Hollywoodster (Foto: Novum)

Dertien kinderen achter reeks vernielingen scholen

Dertien kinderen van 11 tot en met 14 jaar zijn de afgelopen week als verdachten gehoord over vernielingen bij twee basisscholen in het Friese Haulerwijk. Dat meldt de politie vrijdag. Bij de scholen werden in de voorjaarsvakantie brandjes gesticht en diverse muren en deuren beklad.

Onder meer een speeltoestel en een fietsenhok moesten het ontgelden. Bij een van de branden moest de brandweer een gat in een muur maken om te controleren of het vuur niet nog verder om zich heen had gegrepen.

Onderzoek heeft volgens de politie uitgewezen dat de dertien jongens en meisjes achter de brandjes en bekladdingen zitten. De groep opereerde in wisselende samenstellingen.

Alle kinderen zijn in het bijzijn van hun ouders verhoord. Tegen de dertien is proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie moet beslissen wat er verder moet gebeuren.

Huta Galung naar halve finale Cherbourg

Tennisser Jesse Huta Galung heeft de halve finale van het challengertoernooi in Cherbourg bereikt. De nummer 346 van de wereld rekende op het Franse hardcourt met 6-4 en 6-4 af met de 162 plaatsen hoger gerangschikte Tsjech Jan Mertl. Bij de laatste vier wacht Huta Galung de winnaar van het treffen tussen Vincent Millot uit Frankrijk en de Chinees Di Wu.

Huta Galung had tegen Mertl een schrikmoment nodig om bij de les te zijn. Hij werd in de vierde game gebroken, maar zette dat een game later direct recht. Via nog een break liep de Nederlander uit naar de setwinst. In het tweede bedrijf sloeg Huta Galung in de derde game toe. Vervolgens serveerde hij de partij uit.

Dode bij schietpartij woonwagenkamp Eindhoven

Op een woonwagenkamp in Eindhoven heeft zich vrijdag een schietpartij voorgedaan. Daarbij is een man om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

De politie heeft een signalement van de verdachte, die na de schietpartij in het kamp aan de Brestlaan zou zijn weggelopen. Het lijkt erop dat het gaat om één verdachte, maar de woordvoerder zei meerdere schutters nog niet uit te kunnen sluiten.

Halfbroer Obama dingt mee naar gouverneurspost

Een politicus met de achternaam Obama die in zijn vaderland Kenia gouverneur wil worden, heeft alvast één ding mee: bekendheid door zijn bloedbanden met de president van de Verenigde Staten. Malik Obama is een halfbroer van Barack Obama en dingt in de verkiezingen van aanstaande maandag mee naar een baan als gouverneur.

Malik zei vrijdag in een telefonisch interview met persbureau AP dat hij niet kan weglopen voor zijn naam en de associatie met zijn broer. Hij zei het gevoel te hebben dat mensen willen weten wie de broer van de Amerikaanse president is. Een van Maliks belangrijkste thema's is, in navolging van Barack tijdens diens campagne in 2008, verandering.

Maandag vinden in Kenia de eerste verkiezingen sinds de stembusgang van 2007 plaats. Die leidde toen tot massaal stammengeweld waarbij meer dan duizend mensen omkwamen en zeshonderdduizend van huis en haard werden verdreven.

Daniel Radcliffe assisteert Frankenstein

Daniel Radcliffe hoopt op een rol in een nieuwe verfilming van Frankenstein. De Harry Potter-acteur onderhandelt voor het personage van butler Igor, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De thriller wordt geregisseerd door Paul McGuigan, bekend van Lucky Number Slevin uit 2006.

De film moet een sciencefictionvertelling worden van het beroemde verhaal van Mary Shelley. De 23-jarige Radcliffe toonde al eerder interesse in de verfilming. Igor is de misvormde assistent van Dr. Frankenstein en staat bekend om zijn haveloze voorkomen.

Eerder was Shawn Levy nog als regisseur verbonden aan het filmproject. De regisseur van Night at the Museum wilde flink uitpakken, maar filmmaatschappij Fox geeft de voorkeur aan een kleiner budget. De film moet in het najaar worden opgenomen. Radcliffe staat vanaf juni eerst nog in Londen op de planken met het stuk The Cripple of Inishmaan.


Daniel Radcliffe assisteert Frankenstein (Foto: Novum)

Geldstraf voor FC Den Bosch voor oerwoudgeluiden

FC Den Bosch moet 12,5 duizend euro boete betalen. Die straf kreeg de eerstedivisionist vrijdag opgelegd door de KNVB. Den Bosch wordt beboet voor de oerwoudgeluiden die supporters tijdens het bekerduel met AZ eind januari op de Alkmaarse spits Jozy Altidore loslieten. Ook werden scheidsrechter en grensrechters bekogeld. Het duel werd tijdelijk stilgelegd.

Behalve de boete kreeg Den Bosch ook een voorwaardelijke straf van een wedstrijd zonder publiek opgelegd. Aan die straf is een proeftijd van twee jaar verbonden. Den Bosch kan nog tot en met woensdag in beroep tegen de straf.

Balotelli mist topper tegen Lazio

AC Milan moet dit weekend Mario Balotelli missen tijdens de topper tegen SS Lazio. Coach Massimiliano Allegri meldde vrijdag dat de Italiaanse aanvaller niet beschikbaar is vanwege een blessure. "Hij heeft een flinke blauwe plek op zijn scheenbeen en hij kan daardoor niet spelen." De trainer vreest dat hij de komende dagen ook niet kan trainen.

AC Milan staat in de Serie A vierde, slechts twee punten achter Lazio. "We moeten echt drie punten pakken", weet Allegri. "Vooral thuis hebben we de punten hard nodig. We zullen heel geconcentreerd moeten spelen." Milan en Lazio trappen zaterdag om 20:45 uur af in San Siro.

Tot slot ging Allegri ook nog in op de contractverlenging van Stephan El Shaarawy. "Hij is de laatste tijd enorm gegroeid. Nu moet hij blijven aantonen wat hij voor ons waard is. Stephan zal hard moeten blijven werken om succesvol te zijn."

Florant met record naar finale hink-stap-sprong

Hink-stap-springer Fabian Florant heeft vrijdag de finale van het EK indoor bereikt. In Göteborg deed hij dat met een Nederlands record van 16,69 meter, goed voor de vierde plaats in de kwalificatie. Florant sprong vorig jaar al eens 16,75 meter en eerder dit jaar 16,73 meter, maar beide keren was niet op tijd dopingcontrole voorhanden zodat die afstanden niet als record telden.

Madiea Ghafoor bereikte de halve finale op de 400 meter. Ze liep in haar reeks 52,88 seconden. Daarmee zette ze de achtste tijd neer. De halve finale staat zaterdagmiddag op het programma. Sharona Bakker ging in 8,11 seconden, de twaalfde tijd, door naar de halve finale van de 60 meter horden. In haar serie werd ze vierde. Bij de mannen strandde Koen Smet in de eerste ronde. Hij snelde naar 7,86 seconden, maar bleef daarmee ruim verwijderd van plaatsing.

Vijf filmtips voor de maand maart

De Oscars zijn uitgereikt en nu wordt er alweer hevig gespeculeerd welke films het aankomende jaar een gooi gaan doen naar de beeldjes. De verwachtingen zijn in ieder geval hoopgevend, met nieuwe films van onder andere Martin Scorsese, Paul Greengrass, Steve McQueen, Alexander Payne, George Clooney en de gebroeders Coen op komst. Een aantal van deze films zullen te zien zijn tijdens het aankomende filmfestival van Cannes in mei, waar Steven Spielberg als juryvoorzitter een prominente rol zal vervullen.

In maart is er wederom een actieheld die zijn kunsten laat zien. Na eerder Bruce Willis in A Good Day to Die Hard en Arnold Schwarzenegger in The Last Stand, is er nu Sylvester Stallone met Bullet to the Head. Een andere grote actiefilm die deze maand uitkomt is G.I. Joe: Retaliation, een film met een indrukwekkende cast die de herinneringen aan het matige eerste deel moet doen vergeten. Met Oz the Great and Powerful, Jack the Giant Slayer en The Host zijn er nog een paar gigantische fantasyfilms die uitkomen deze maand en binnen het horrorgenre mag er wat verwacht worden van Mama en Dark Skies. In ieder geval genoeg om naar uit te kijken en vergeet ook de filmtips niet, ondanks dat deze films niet te zien zullen zijn in iedere bioscoop.


Emma Watson speelt Assepoester

Emma Watson (The Perks of Being a Wallflower) is in onderhandeling om de titelrol van Cinderella te gaan spelen. De film die door Kenneth Branagh (Thor) wordt geregisseerd ziet ook Cate Blanchett (The Hobbit) in een van de hoofdrollen als boze stiefmoeder.

De opnames voor de film staan gepland in de herfst van dit jaar en vinden plaats in Londen. Het is de bedoeling dat de film in 2014 gaat draaien in de bioscoop, maar een datum is nog niet bekend.

Emma Watson heeft het er maar druk mee. Binnenkort kunnen we haar zien in Darren Aronofsky's Noah en in de komedie This is the End. In het laatste geval zien we haar samenspelen met Seth Rogen en Evan Goldberg die we beiden kennen uit Pineapple Express. Ook beginnen binnenkort de opnames van het drama Your Voice in My Head, een film over het leven van journalist Emma Forest. Hierin speelt ze samen met Stanley Tucci.

Emma Watson als Sam in The Perks of Being a Wallflower
Emma Watson als Sam in The Perks of Being a Wallflower

Weer dagzege Coquard op Langkawi

De Fransman Bryan Coquard heeft vrijdag zijn tweede dagzege op rij geboekt in de Ronde van Langkawi. De Franse neoprof van Europcar won de sprint in Tanah Merah van Andrew fenn (Omega Pharma-Quick-Step), Francesco Chicchi (Vini Fantini-Selle Italia) en Astana-renner Andrea Guardini.

In het algemeen klassement blijft de leiding in handen van de Colombiaan Julian Arredondo (Team Nippo-De Rosa). Hij heeft nog altijd een voorsprong van 1.15 minuten op Pieter Weening (Orica-Greenedge). Zaterdag staat de laatste rit op het programma.

Nadal halvefinalist in Acapulco

Rafael Nadal heeft de halve finale bereikt van het ATP-toernooi van Acapulco. De nummer vijf van de wereld won met 6-1 en 7-5 van Leonardo Mayer uit Argentinië. Sinds zijn rentree enkele weken geleden verloor Nadal (2) slechts een partij. In de halve eindstrijd treft hij landgenoot Nicolas Almagro (3). Die won van Horacio Zeballos met 6-3 en 6-4.

David Ferrer (1) is de derde Spanjaard bij de laatste vier in Mexico. Hij was Paolo Lorenzi uit Italië met 6-3 en 6-1 de baas. In de halve eindstrijd wacht Ferrer weer een Italiaanse opponent. Fabio Fognini rekende af met Santiago Giraldo: 7-5 en 6-4.

'Hugo Chavez vecht voor leven'

President van Venezuela Hugo Chavez vecht voor zijn leven, zo verklaarde vice-president Nicolas Maduro. Chavez kampt al gedurende lange tijd met kanker, en is niet meer in het openbaar verschenen sinds hij in december een behandeling tegen de ziekte onderging in Cuba.

Op de Venezolaanse tv zei Maduro verder: "Onze commandant is ziek omdat hij zijn leven gaf voor hen die niets hebben." Daarmee verwijst hij naar de overtuigend socialistische koers die Chavez gedurende zijn 14 jaar als president aanhield.

Maduro haalde ook uit naar de geruchten over de gezondheid van Chavez. Dat zouden 'leugens en valsheid op Twitter en Facebook' zijn, en het werk van een 'kleine doch giftige minderheid'.

Chavez, die in oktober tot nog een ambtstermijn van zes jaar werd gekozen, is een controversieel persoon in zowel nationale als internationale politiek. Met de nationalisatie van bedrijven en het opkomen voor minderheden zoals de inheemse indianen heeft hij veel populariteit verworven bij de grote Venezolaanse onderklasse.

Tegelijkertijd oogst hij veel kritiek door zijn virulent antiwesterse en anti-VS retoriek. Ook wordt hij beschuldigd van dictatoriale trekjes, ondermeer vanwege de manier waarop hij de Venezolaanse media in een wurggreep houdt.

Kleine penis blijkt dodelijk voor kind

De gemiddelde FOK!ker heeft het maar makkelijk. Met zijn penis van 20cm (in slappe toestand) blijft hij verschoond van veel gêne en schaamte. Een Indonesisch jochie had echter een nog betere reden om te willen dat hij een gemiddelde FOK!ker was: zijn moeder doodde hem namelijk vanwege zijn kleine penis.

Het jongetje, slechts negen jaren oud, werd door zijn eigen moeder verdronken in de badkuip. De vrouw, die met haar 38 jaren beter had moeten weten, dacht namelijk dat de bescheiden penis van haar zoon zijn vooruitzichten voor de toekomst ernstig zou aantasten, zo vertelt een politiewoordvoerder.

De vrouw zei dat haar zoon altijd al een kleine penis heeft gehad, maar dat dat erger werd na diens besnijdenis: de penis leek nog verder gekrompen te zijn. Daarom verdronk ze hem, en politiewoordvoerder Rikwanto vertelt wat er daarna gebeurde: "Daarna kleedde ze hem aan en legde hem op een bed. Vervolgens ging ze naar een nabijgelegen politiebureau om haar misdaad te vertellen."

Hoewel de vrouw volgens Rikwanto bij haar volle verstand was tijdens haar daad, heeft de politie haar toch bevolen een psychiatrisch onderzoek te ondergaan.

Deel A2 dicht door brand in varkensstal

De A2 tussen Weert en Nederweert is vrijdagochtend in beide richtingen dicht vanwege een grote brand in een nabijgelegen varkensstal. Vanwege de grote rookontwikkeling is het niet veilig, laat de politie weten. Automobilisten worden omgeleid via de N266.

Het vuur woedt door nog onbekende oorzaak bij een boerderij in het Limburgse Nederweert. De brandweer is met groot materieel uitgerukt.

Recordwerkloosheid in eurozone

De werkloosheid in de eurozone is in januari opgelopen tot 11,9 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan de recordhoogte die in december werd bereikt. In totaal steeg het aantal werklozen met 222 duizend tot negentien miljoen mensen. Nederland heeft een van de laagste werkloosheidscijfers. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag.

In Nederland was de werkloosheid volgens de definitie van Eurostat opgelopen van 5,8 procent in december, naar zes procent in januari. Alleen Oostenrijk, Duitsland en Luxemburg hadden in de muntunie een lagere werkloosheid.Volgens de definitie van het Centraal Bureau voor de Statistiek lag de werkloosheid in januari op 7,5 procent. In Griekenland en Spanje was de werkloosheid het hoogst, met respectievelijk 27 en 26,2 procent.

De werkloosheid in de eurozone stijgt al sinds het begin van 2011. In januari vorig jaar stond de werkloosheid nog ruim een procentpunt lager op 10,8 procent. De jeugdwerkloosheid is in diezelfde periode opgelopen van 21,9 procent tot 24,2 procent. In totaal zijn 3,6 miljoen mensen onder de 25 jaar werkloos in de muntunie.

Militairen VS Japanse cel in na verkrachting

Twee matrozen van de Amerikaanse marine zijn vrijdag door een rechtbank op het eiland Okinawa tot gevangenisstraffen van negen en tien jaar veroordeeld voor de verkrachting en beroving van een Japanse vrouw. Beiden hebben schuld bekend.

De zaak leidde tot grote beroering onder de bevolking van Okinawa, die al langer klaagt over wangedrag van de duizenden Amerikaanse militairen op het eiland. Sinds het voorval afgelopen oktober gelden er strengere gedragsregels voor alle vijftigduizend Amerikaanse militairen in Japan, zoals een avondklok en alcoholrestricties.

De Amerikaanse krijgsmacht handelt de meeste strafzaken waar Amerikaanse militairen bij betrokken zijn zelf af, maar zaken kunnen voor Japanse rechtbanken worden gebracht als delicten buiten de basis worden gepleegd of bijzonder ernstig zijn, zoals verkrachting en moord. In dit geval waren de twee militairen op doorreis en verbleven zij in een hotel buiten de basis. Ze zullen hun straf in een Japanse gevangenis moeten uitzitten.

VS niet blij met Erdogans zionismestandpunt

De Verenigde Staten verwerpen de uitlatingen van de Turkse premier Reçep Tayyip Erdogan over het zionisme. Erdogan stelde op een VN-vergadering in Wenen zionisme en fascisme op een lijn. De vergadering had als thema het bevorderen van een dialoog tussen alle godsdiensten.

In een toespraak zei de Turkse premier dat islamofobie moet worden beschouwd als 'een misdaad tegen de menselijkheid, net als zionisme, antisemitisme en fascisme'.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is vrijdag in Ankara voor overleg met Erdogan en andere Turkse leiders. De kwestie zal dan naar verwachting aan de orde komen.

Van Dijkhuizen nieuwe topman ABN AMRO

Kees van Dijkhuizen wordt de nieuwe financiële topman van ABN AMRO. Dat maakte de genationaliseerde bank vrijdag bekend. Van Dijkhuizen is nu nog de financiële topman van de kleine bank NIBC. Vorig jaar leidde de voormalige topambtenaar van het ministerie van Financiën nog een commissie die zich moest buigen over veranderingen in de inkomstenbelasting.

Van Dijkhuizen volgt Jan van Rutte op, die op 1 juni met pensioen gaat. Een maand eerder wordt Van Dijkhuizen alvast benoemd tot lid van de raad van bestuur.

Van Dijkhuizen was onder meer thesaurier-generaal en directeur-generaal rijksbegroting bij het ministerie van Financiën. De huidige topman van ABN AMRO Gerrit Zalm was jarenlang minister van Financiën toen Van Dijkhuizen topambtenaar was op het departement.

ABN AMRO maakte vrijdag ook de jaarcijfers over 2012 bekend. De winst steeg van 689 miljoen euro naar 948 miljoen euro. De bank keert tweehonderdvijftig miljoen euro daarvan als dividend uit aan de staat.

Tina Fey herenigd met Date Night-regisseur

Tina Fey gaat in de komedie This Is Where I Leave You spelen. De actrice wordt net als in de komedie Date Night uit 2010 geregisseerd door Shawn Levy. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 42-jarige Fey speelt de oudere zus van het personage van Jason Bateman. De laatste wens van hun overleden vader is dat zijn vier kinderen voor het eerst in tien jaar weer een week met elkaar doorbrengen. De komedie wordt in juni opgenomen in New York.

This Is Where I Leave You is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jonathan Tropper, dat in Nederland werd uitgebracht als Zeven Dagen, Zeven Nachten. Tropper schrijft ook het scenario van de film.

Fey is bekend van haar komedieserie 30 Rock die ze schreef en waarin ze de hoofdrol speelde. De serie stopte in januari na zeven seizoenen. In die maand presenteerde ze ook met Amy Poehler de Golden Globes. De actrice werkt momenteel met Ricky Gervais aan de opnamen van The Muppets...Again.

Tina Fey wil musical maken van Mean Girls (Foto: Novum)

Berlusconi wil grote betoging tegen justitie

Ex-premier Silvio Berlusconi heeft de Italianen vrijdag opgeroepen om op 23 maart massaal de straat op te gaan om te betogen tegen de 'kanker van de magistratuur'. Hij besloot tot de stap, die voor een politicus in een West-Europese democratie ongebruikelijk is, daags nadat bekend was geworden dat het Openbaar Ministerie een nieuw onderzoek tegen hem heeft geopend.

De centrumrechtse leider zou in 2006 een senator hebben 'gekocht'. Sergio De Gregorio stapte toen over van de anticorruptiepartij IdV naar het kamp van Berlusconi. Die zou daar volgens het OM 3 miljoen euro voor hebben betaald. De Gregorio heeft al bekend dat hij geld heeft aangenomen, maar is volgens Berlusconi 'gedwongen om te liegen'.

Berlusconi wil grote betoging tegen justitie
Berlusconi wil grote betoging tegen justitie (Foto: ANP)

United-icoon Giggs gaat nog een jaar door

Ryan Giggs speelt ook volgend seizoen voor Manchester United. De 39-jarige Welshman tekende vrijdag een contract voor een jaar. Hij gaat dan zijn 24e seizoen bij de Red Devils in. Hij debuteerde in maart 1991 voor de club en speelde al 931 wedstrijden waarin hij 168 keer scoorde. In al zijn 23 seizoenen in de Premier League trof hij doel.

Sir Alex Ferguson is blij dat Giggs doorgaat. "Wat kan ik over Ryan zeggen dat niet al gezegd is", vraagt de manager van United zich af. "Hij is een geweldige speler en een uitzonderlijk mens. Ryan is een voorbeeld voor ons allemaal."

Giggs zelf stelt zich nog altijd goed genoeg te voelen voor het hoogste niveau. "Ik geniet meer dan ooit van het voetbal en, belangrijker, heb het gevoel dat ik nog altijd iets kan betekenen voor de ploeg."

Martin Scorsese's The Wolf of Wall Street

Vandaag is voor het eerst een releasedatum bekendgemaakt voor de nieuwe film van Martin Scorsese. De regisseur die verantwoordelijk was voor kaskrakers als Goodfellas, The Departed en Shutter Island komt aan het einde van dit jaar met The Wolf of Wall Street naar de bioscoopzalen.

Op 15 november zou de film op het witte doek moeten verschijnen, samen met Ridley Scott's The Counselor en Bill Condon's The Fifth Estate. Naast deze titels mogen we ook nog een komedie verwachten met Robert DeNiro en Sylvester Stallone, genaamd Grudge Match.

The Wolf of Wall Street is de eerste film van Scorsese sinds Hugo (2011) en ziet Leonardo DiCaprio in de hoofdrol als Belfort. DiCaprio speelt een effectenmakelaar aan het einde van de tachtiger jaren. Hij ziet zijn carrière ten onder gaan wegens aanklachten tegen fraude waarbij corruptie op Wall Street en invloed van de maffia de grootste rol spelen.

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio

FC Dordrecht speelt niet na overlijden Theo Bos

De wedstrijd FC Dordrecht - Cambuur Leeuwarden gaat vrijdag niet door. Het overlijden van oud-trainer Theo Bos van FC Dordrecht is daar de reden voor. Dat meldt de Zuid-Hollandse eerstedivisionist vrijdag op Twitter. Bos overleed donderdagavond op 47-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker.

Bos werkte tot hij eind 2011 ziek werd bij Dordrecht. Pas in de zomer van 2012 nam hij officieel afscheid bij de club. Dat deed hij na een oefenwedstrijd tegen de Arnhemse amateurclub Presikhaaf.

Wilders biedt ministerraad pamflet aan

PVV-leider Geert Wilders heeft vrijdagochtend bij het ministerie van Algemene Zaken een pamflet aangeboden aan het kabinet. Het vormde de aftrap voor zijn 'verzetstoer' door Nederland. Wilders wil een vuist maken tegen het in zijn ogen 'asociale kabinetsbeleid'.

Samen met zijn PVV-collega's uit de Eerste en de Tweede Kamer liep Wilders met een groot pamflet over het Binnenhof naar het ministerie van Algemene Zaken, waar de ministerraad plaatsvindt. "Het is geweldig om naast Kamerlid nu ook actievoerder te zijn", zei Wilders.

In het pamflet dat hij overhandigde aan een medewerker van de Rijksvoorlichtingsdienst stond het wensenpakket van de PVV. De partij wil onder meer lagere belastingen en minder geld naar Brussel, naar windmolens en 'multikul'.

De komende maanden gaat de PVV het land in om burgers te mobiliseren 'in verzet te komen' tegen het kabinet. Wilders wil voor Prinsjesdag een grote demonstratie organiseren.

Overigens werd vrijdag ook bekend dat Wilders hoog op een dodenlijst van Al Qaida staat. Journalist Harald Doornbos bericht dat in een blad van de terreurorganisatie de politicus op de vierde plaats staat van personen die volgens de moslimextremisten vermoord moeten worden.

Agenten van schokkende video Zuid-Afrika geschorst

De Zuid-Afrikaanse politieagenten wier uiterst gewelddadige optreden tegen een Mozambikaanse taxichauffeur op een videofimpje is vastgelegd, zijn geschorst. De plaatselijke politiecommandant is van zijn functie ontheven. Dit heeft de nationale chef van de Zuid-Afrikaanse politie vrijdag bekendgemaakt.

Generaal Riah Phiyega zei dat zij enorm geshockeerd en verontwaardigd is over het brute gedrag van de politiemensen. Volgens Phiyega zijn de rechten van de 27-jarige Mozambikaan Mido Macia 'in de meest extreme vorm geschonden'.

De videobeelden kwamen donderdag in de openbaarheid. Te zien is hoe zwarte politieagenten Macia vastketenen aan de achterkant van een politiewagen, waarna de auto wegrijdt en Macia over de weg wordt voortgesleept. De Mozambikaan werd later dood in zijn politiecel aangetroffen.

Het filmpje bevat schokkende beelden.

'Actiegames goed tegen dyslexie'

Het spelen van actiegames kan er voor zorgen dat kinderen met dyslexie beter gaan lezen. Door bepaalde spellen te spelen, kunnen dyslectische kinderen hun aandacht beter vasthouden. Dit komt hun leesvaardigheid ten goede. Dat concluderen wetenschappers van de universiteit van Padua in een gepubliceerd onderzoek.

Het onderzoek door de Italiaanse universiteit is gedaan met tien kinderen van zeven tot dertien jaar. De kinderen moesten in twee weken tijd zeker twaalf uur de game Rayman Raving Rabbids op Nintendo Wii spelen. De snelle, korte opdrachten in de game hadden bij zes van de tien kinderen een positievere invloed op de leesvaardigheid dan hun normale dyslexielessen.

"Door games met veel actie te spelen, leren ze om informatie effectief uit de omgeving te halen", zei een van de wetenschappers tegen het wetenschapsweblog Science Daily. De kinderen kunnen dankzij games hun aandacht beter richten op een tekst.


'Actiegames goed tegen dyslexie'

Gevangene sticht brand in cel

Een gedetineerde van de gevangenis in Vught is vrijdag naar een ziekenhuis gebracht, nadat hij brand had gesticht in zijn cel. De man had rook ingeademd, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De brand brak omstreeks 05.00 uur uit op de psychiatrische afdeling van de Brabantse gevangenis. Gevangenispersoneel wist het vuur zelf te blussen. Vanwege de rookontwikkeling werden omliggende cellen ontruimd. De geëvacueerde gevangenen zijn naar andere cellen gebracht.

Hoe het de gevangene lukte brand te stichten, wordt nog onderzocht.

Politie en GVB zien niks in capuchonverbod

Zowel de politie als het GVB in Amsterdam ziet niks in het voorstel van de VVD om als proef op een aantal bussen in die stad een capuchonverbod in te voeren.

Dit bleek gisteravond bij de behandeling van dit voorstel door de commissie Algemene Zaken. In antwoord op het voorstel van VVD'er Robert Flos stelde burgemeester Van der Laan dat de politie geen juridisch haalbare basis ziet voor het voorstel. "Het is lastig om in de praktijk een juridische definitie van herkenbaar of niet herkenbaar te hanteren", stelde Van der Laan.

Ook het GVB ziet weinig in de plannen van de VVD. "Het GVB vreest dat deze maatregel juist aanleiding tot escalatie kan geven", vervolgde de burgemeester. "Als je nou zeker wist dat dit heel veel zou opleveren, zou je dit voorstel kunnen volgen. Ik denk dat we probleemsituaties creëren tussen chauffeurs en Amsterdammers en dat we er heel weinig overvallen mee voorkomen", sloot Van der Laan af.

De VVD kwam met het voorstel om alleen nog maar 'herkenbare passagiers' toe te laten in de bus nadat enkele weken geleden in korte tijd twee keer een buschauffeur werd overvallen in Noord. In beide gevallen werd de overval gepleegd door een man met een capuchon op.

Deadfall Adventures aangekondigd

Uitgever Nordic Games heeft een nieuwe first-person shooter aangekondigd van de makers van Painkiller Hell & Damnation. Het gaat hier om de game Deadfall Adventures die ontwikkeld wordt door studio The Farm 51. 

Deadfall Adventures speelt zich af in het jaar 1938 waar de protagonist James Lee Quatermain, samen met wat vrouwelijk schoon, door een Egyptische tempel heen ploetert om een oud artefact op te sporen. Ze willen het artefact, The Heart of Atlantis, bemachtigen voordat de Nazi's het in hun handen krijgen. Het is ook niet geheel gek als dit verhaal associaties oproept van onze held Indiana Jones. 

De game wordt beschreven als een first-person shooter, met avontuur- en puzzelelementen. Deadfall Adventures wordt 30 juli 2013 verwacht voor pc en Xbox 360. Om een wat duidelijker beeld van Deadfall Adventures te krijgen is een trailer van de game hieronder te bekijken. 

Trein gestrand bij Roosendaal

Een trein met 300 passagiers is vrijdag in de ochtendspits vlak voor Roosendaal gestrand. De oorzaak is nog niet bekend, meldde een woordvoerder van de NS. De trein staat op een spoorwegovergang. Bussen zijn onderweg om de passagiers op te halen.

Het treinverkeer tussen Roosendaal en Breda is in beide richtingen stilgelegd. Reizigers tussen de twee Brabantse plaatsen kunnen omreizen via Dordrecht.

[PL Darts] Van Barneveld en Van Gerwen winnen

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld hebben beide in week vier van de Premier League darts gewonnen. In het Westpoint Arena van Exeter rekende Van Gerwen af met Andy Hamilton, het werd 7-2. Barney won van Simon Whitlock met 7-3.

Hamilton kwam nog wel op voorsprong, maar Mighty Mike nam daarna direct de regie over en liep uit naar 4-1. Hamilton gooide nog wel 100 uit en dat was de laatste leg die hij won. Van Gerwen gooide gemiddeld 95,88 en Hamilton 93,63.

Barney had twee breaks nodig om een gat te slaan. Bij de eerste poging brak Whitock direct terug. Een knappe dubbel tien, dubbel vijf finish bracht Whitlock terug tot 4-3. De Australiër kreeg twee kansen om op gelijke hoogte te komen maar dat deed hij niet. Met finishes van 104 en 70 maakte Barney een eind aan de partij.

James Wade en Phil Taylor deelde met een 6-6 gelijkspel de punten. Adrian Lewis verloor voor de vierde keer deze competitie. Dit keer van Wes Newton het werd 7-3. Het Schotse onderonsje tussen Robert Thornton en Gary Anderson werd gewonnen door The Thorn, het werd 7-3.

Uitslagen 

Naam Naam Uitslag
Robert Thornton Gary Anderson 7-2
Andy Hamilton Michael van Gerwen 2-7
James Wade Phil Taylor 6-6
Wes Newton Adrian Lewis 7-3
Raymond van Barneveld Simon Whitlock 7-3

Stand

# Naam Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Legs voor Legs tegen Legsaldo
1 Phil Taylor 4 2 2 0 6 26 17 9
2 Michael van Gerwen 4 2 2 0 6 26 17 9
3 Raymond van Barneveld 4 3 0 1 6 24 16 8
4 Robert Thornton 4 2 2 0 6 26 19 7
5 James Wade 4 2 1 1 5 24 21 3
6 Andy Hamilton 4 2 0 2 4 21 23 -2
7 Wes Newton 4 1 1 2 3 19 23 -4
8 Simon Whitlock 4 1 0 3 2 17 24 -7
9 Gary Anderson 4 1 0 3 2 18 26 -8
10 Adrian Lewis 4 0 0 4 0 13 28 -15

Programma

Naam Naam
James Wade Robert Thornton
Raymond van Barneveld Andy Hamilton
Adrian Lewis Michael van Gerwen
Phil Taylor Gary Anderson
Wes Newton Simon Whitlock

[Upd] Derde deel The Hobbit uitgesteld

Het blijkt dat een film in Middle-Earth in de zomer toch niet zo'n goed idee is. Waar het derde deel van The Hobbit: There and Back Again eerst werd verwacht in juli 2014, is nu besloten door Peter Jackson en kornuiten dat ze toch wat langer nodig hebben. De film zal nu 17 december 2014 uitkomen.

Het project The Hobbit heeft niet zo'n soepele levensweg als de eerdere Lord of the Rings trilogie. Voordat er überhaupt werd gefilmd was men al jaren verwikkeld in allerlei rechtszaken. Vervolgens worden twee films toch drie films, en uiteindelijk wordt het derde deel nog een half jaar uitgesteld. In ieder geval is het kostje voor de komende kerstvakanties verzorgd voor de bioscopen. Want hoewel het eerste deel gematigd enthousiast werd ontvangen, zullen de komende films weer meer dan genoeg geld in het laatje brengen. Het tweede deel, The Desolation of Smaug, zal nog steeds 13 december 2013 verschijnen.

Update 12.00 uur

Naar verluidt is de 'vertraging' te danken aan het feit dat de producenten de concurentie met X-Men: Days of Future Past willen voorkomen. Zowel het derde Hobbit deel als de nieuwste telg in de X-Men franchise stonden gepland voor 16 juli 2014.

Gollum Santa
Een kerstmuts staat Gollum toch beter dan zomers hoedje

Pentagon staat vluchten JSF weer toe

De testvluchten met de F35 JSF-straaljager mogen weer doorgaan. Dat liet het Amerikaanse ministerie van Defensie donderdag (lokale tijd) weten.

Bij een routinecontrole van de motor van een testtoestel op de luchtmachtbasis Edwards in Californië werd vorige week een scheur in een turbineblad ontdekt. Het Pentagon zette het gevechtstoestel daarna aan de grond. De scheur is ontstaan door langdurige blootstelling aan hitte tijdens een oefening en komt niet voort uit een constructiefout, liet het ministerie weten.

Het JSF-programma geldt onder meer wegens de alsmaar oplopende test- en ontwikkelingskosten al lange tijd als een hoofdpijndossier, ook voor de Nederlandse regering. Die koos de F35 Joint Fight Striker in 2001 in principe als vervanger van de verouderde F-16's en stak honderden miljoenen euro's in de ontwikkeling ervan. De oplevering van de JSF is door alle tegenslag vele jaren vertraagd.

Het is de bedoeling dat het Nederlandse kabinet eind dit jaar definitief beslist of de F35 de F-16 gaat vervangen.

Pentagon staat vluchten JSF weer toe
Pentagon staat vluchten JSF weer toe (Foto: ANP)

Verplegers werken niet mee aan nullijn kabinet

Verplegers- en verzorgersvakbond NU '91 werkt niet mee aan het plan van het kabinet om een miljard euro te bezuinigen door verzorgers en verplegers voorlopig geen salarisverhoging meer te geven. Dat meldt de NOS vrijdag.

Het geld zou moeten komen van een vrijwillige nullijn, maar volgens de bond gaat het kabinet helemaal niet over cao's. Bovendien zijn de salarissen in de zorg al laag en gaat het niet lukken om nieuwe mensen aan te trekken met een nog lager salaris.

Het kabinet wil volgend jaar vier miljard euro extra bezuinigen. De extra bezuinigingen zijn volgens het kabinet onvermijdelijk vanwege de nieuwe voorspellingen over de economie van het Centraal Plan Bureau.

Moordzaak De Blesse heropend

De politie heropent het onderzoek naar de moord op een vrouw in juni 2008 in het Friese De Blesse. Dat is gebeurd na het toepassen van nieuwe technieken op sporen die rechercheurs naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben gestuurd. De politie meldt vrijdag dat in die sporen voldoende aanleiding is gevonden voor de heropening.

Het team grootschalig onderzoek dat op de moord zat werd begin 2010 stilgelegd. Een aantal rechercheurs ging daarna nog wel verder met onderzoek. Afgelopen jaar stuurden zij diverse sporen, waaronder dna-sporen, opnieuw naar het NFI.

De politie is van plan nieuwe getuigen te gaan horen. Ook wordt een aantal getuigen met wie de politie eerder al eens sprak, opnieuw gehoord.

Het levenloze lichaam van het 52-jarige slachtoffer werd 23 juni 2008 door haar man en dochter gevonden in haar woning aan de Franke Deddenstraat in De Blesse. De vrouw, Ida Klijnstra, bleek te zijn doodgeschoten.

Obama vraagt hof homohuwelijk weer toe te staan

De Amerikaanse regering heeft het hooggerechtshof verzocht het verbod in de staat Californië op homohuwelijken ongedaan te maken. Ook vraagt de regering van president Barack Obama het hof zich met kritische blik te buigen over de verboden op huwelijken tussen homoseksuelen in andere staten. Het is voor het eerst dat de regering-Obama zich zo duidelijk pro-homorechten opstelt.

In 2008 had het hooggerechthof van Californië het licht op groen gezet voor huwelijken tussen homo's en lesbiennes. In een referendum tijdens de verkiezingen in november van dat jaar sprak een kleine meerderheid van de kiezers zich echter uit voor het zogeheten Proposition 8 amendement, waardoor homohuwelijken in de staat weer onmogelijk werden. Wel kunnen homo- en lesboparen een partnerschapcontract sluiten.

Voordat Proposition 8 van kracht werd waren in Californië al heel wat homoparen in het huwelijk getreden. Er werden vervolgens rechtszaken aangespannen tegen de wetswijziging. Het is nu aan het hooggerechtshof om zich over de geldigheid van Proposition 8 te buigen. De brief van de regering-Obama betekent een grote steun in de rug voor de voorstanders van het homohuwelijk. Het hof buigt zich op 26 maart over de grondwettelijkheid van het Proposition 8 amendement in Californië.

Illusioniste Sittah: iemand wil mij kapotmaken

Sittah is ervan overtuigd dat iemand haar kapot wil maken. Deze week werden uit een loods goochelspullen ter waarde van zo'n honderdduizend euro gestolen van de 42-jarige illusioniste. De dader lijkt goed op de hoogte te zijn, omdat strategische stukken werden ontvreemd.

"Het is voor mij glashelder dat er iemand is die zoveel nijd en jaloezie naar mij toe heeft, dat kennelijk niets wordt geschuwd om mij kapot te maken", zegt Sittah vrijdag in De Telegraaf. "Je begrijpt dat ik niemand onterecht wil beschuldigen. Maar als ik eerlijk ben, kan ik wel zo vier potentiële kandidaten opnoemen."

De illusioniste geeft toe met enkele mensen 'financieel gedoe' te hebben gehad. Daarnaast zou het volgens Sittah ook iemand kunnen zijn die zich door haar miskend voelt. "Maar misschien is het wel gewoon alleen maar een brutale roof. Het politieonderzoek zal alles wel uitwijzen."

'Rabo ziet Blok-hypotheek als haastwerk'

De Rabobank vindt dat het hypotheekplan van minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) haastwerk is. De topman van de bank Piet Moerland wil dat het plan versimpeld wordt. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.

Het kabinet sloot in februari een akkoord met drie oppositiepartijen over de woningmarkt. In dat akkoord werd onder meer afgesproken dat mensen de verplichte aflossing van hun hypotheek deels mogen financieren met een extra lening. Daardoor dalen de maandlasten, maar blijft de huiseigenaar aan het einde van de looptijd wel met een restschuld achter.

Moerland zegt tegen de krant 'wat nu is verzonnen is onder tijdsdruk tot stand gekomen'. Rabobank heeft op de hypotheekmarkt een marktaandeel van 31 procent. De bank wil liever een zogeheten 'forfaitaire annuïtaire hypotheek' die slechts deels wordt afgelost, in plaats van helemaal, zoals Blok voorstelt. De staat zou dan wel de hypotheekrenteaftrek over de hypotheek elk jaar licht beperken.


'Rabo ziet Blok-hypotheek als haastwerk' (Foto: Novum)

Susan Boyle maakt acteerdebuut in kerstfilm

Susan Boyle heeft een rolletje te pakken in de kerstfilm The Christmas Candle. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De Schotse zangeres maakt hiermee haar acteerdebuut. Bekende Britse namen als Sylvester McCoy, John Hannah en Barbara Flynn tekenden eerder al voor de film.

Welke rol de 51-jarige Boyle gaat spelen, is nog onbekend. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver en priester Max Lucado. Het speelt zich af tijdens kerst in 1890 en staat bol van de engelen, wonderen en kerstwensen.

"Ik vind het geweldig om deel uit te maken van dit team", laat Boyle weten, die zegt nog steeds moeilijk te kunnen geloven dat ze nu op een filmset staat. "Ik vind het enig om steeds van die prachtige kostuums te mogen dragen en me ruim honderd jaar terug in de tijd te wanen. Het is nog erg koud op locatie, maar met die lange jurken kan ik gelukkig extra warm ondergoed aantrekken."

The Christmas Candle wordt geheel in het Verenigd Koninkrijk opgenomen en moet waarschijnlijk dit jaar met kerst in de bioscoop verschijnen. Of de film ook naar Nederland komt, is nog onbekend.


Susan Boyle maakt acteerdebuut in kerstfilm (Foto: Novum)

Dood Theo Bos klap voor Vitesse

De dood van Theo Bos is hard aangekomen bij Vitesse. "We zijn verbijsterd en vol ongeloof, ook al hebben we het zien aankomen", zei technisch directeur Ted van Leeuwen vrijdag tegen de NOS. Bos overleed donderdag aan de gevolgen van alvleesklierkanker, hij werd 47 jaar.

"Theo was zo sterk in zijn geest. Het is heel hard dat ook hij de strijd verloren heeft. Theo heeft het nog heel lang volgehouden. We gingen stiekem hopen op een wonder maar het mocht helaas niet zo zijn."

Van Leeuwen omschreef Bos als iemand die altijd zichzelf is gebleven. "Hij had een rustig temperament, was trouw en was te allen tijde zichzelf, als speler en als coach. Als trainer had hij voelhorens voor alles wat er gebeurde binnen de club. Hij was de baas, maar hij trad nooit op de voorgrond."

Nederlanders in 2012 klein halfuur zonder stroom

Nederlandse huishoudens zaten vorig jaar gemiddeld 27 minuten zonder stroom als gevolg van een storing. Dat is vier minuten langer dan een jaar eerder. De gemiddelde gasonderbreking bedroeg een minuut en vier seconden, ruim dertig seconden langer. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Netbeheer Nederland.

Hoewel de cijfers iets hoger liggen dan in 2011 is de betrouwbaarheid van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk wel iets beter dan het vijfjaarlijkse gemiddelde. Volgens Netbeheer Nederland is de beschikbaarheid van elektriciteit in Nederland met 99,996 procent beter dan de meeste omringende landen.

In de meeste gevallen was vorig jaar graafwerkzaamheden de belangrijkste oorzaak voor storingen. Zo'n dertig procent van alle storingen bij het gasnet en het laagspanningsnet kwam door graafschade. In totaal zijn acht miljoen huishoudens en bedrijven op het elektriciteitsnet aangesloten en 7,1 miljoen op het gasnet.

ABN AMRO keert 250 miljoen uit aan staat

ABN AMRO keert een dividend van 250 miljoen euro uit aan de staat. De genationaliseerde bank zou eigenlijk een groter percentage van de winst uitkeren aan de staat, maar wil de kapitaalbuffers versterken. ABN AMRO rapporteerde een winst van 948 miljoen euro. Dat maakte de bank vrijdag bekend.

De genationaliseerde bank heeft als doelstelling om veertig procent van de winst uit te keren aan de enige aandeelhouder. De zogeheten 'core tier 1' kapitaalbuffer van de bank steeg van 10,7 procent naar 12,1 procent. Toch zegt de bank 'voorzichtigheidshalve en in nauw overleg met de aandeelhouder' extra geld te reserveren voor de kapitaalbuffer.

Zonder de kosten van de integratie van nieuwe onderdelen in de bank en het afstoten van andere onderdelen, steeg de winst van 960 miljoen euro naar 1,3 miljard euro.

De voorzieningen voor slechte leningen en andere vorderingen die de bank vorig jaar opzij zette, daalde met 529 miljoen euro naar 1,2 miljard euro. Volgens ABN AMRO komt dat voornamelijk doordat vorig jaar nog voor bijna negenhonderd miljoen euro een voorziening moest worden genomen op Griekse bedrijfsobligaties. Zonder deze post, zouden de voorzieningen dit jaar juist met 54 procent zijn gestegen. Dat komt door de economische crisis en met name de malaise in de bouw en de vastgoedsector.

Tientallen doden bij rellen in Bangladesh

Rellen in Bangladesh hebben aan zeker 42 mensen het leven gekost. Onder de doden zijn zes politiemensen. De rellen braken uit nadat de leider van de islamitische politieke partij Jamaat-e-Islami donderdag tot de doodstraf was veroordeeld. Dit heeft de Bengalese politie vrijdag gemeld.

Jamaat-e-Islami-leider Delwar Hossain Sayedee werd schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden, begaan tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1971. De rechtbank achtte bewezen dat Sayedee zich schuldig heeft gemaakt aan massamoord, verkrachtingen en wreedheden gedurende de negen maanden durende oorlog met Pakistan.

De politiek beladen uitspraak leidde verspreid over het land tot felle protesten. Aanhangers van Sayedee gingen de straat op om hun woede over de uitspraak te koelen. Sommigen trokken relschoppend door de straten. Overheidsgebouwen werden aangevallen en tientallen huizen van mensen die bekend staan als aanhangers van de regering werden in brand gestoken. Het kwam op veel plaatsen tot harde confrontaties met de politie.

Jamaat-e-Islami heeft opgeroepen tot een algemene staking en eist dat Sayedee op vrije voeten wordt gesteld. De veiligheidstroepen zijn in staat van paraatheid gebracht omdat voor vrijdag nog meer protest wordt verwacht. Het ministerie van binnenlandse zaken zei dat tienduizend man aan paramilitaire grenstroepen wordt ingezet als extra veiligheidsmaatregel.

Brand in Chinese kolenmijn

Een brand in een kolenmijn in Zhangjiakou, in het noorden van China, heeft aan zeker elf mijnwerkers het leven gekost. Er waren dertien mijnwerkers ondergronds aan het werk toen de brand uitbrak. Twee kompels worden nog vermist. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag gemeld.

Volgens Xinhua is een luchtcompressor in de mijn in brand gevlogen en zijn de mijnwerkers bezweken aan koolmonoxidevergiftiging.

De Chinese mijnen zijn berucht. Jaarlijks vinden er talloze branden, overstromingen en andersoortige ongelukken plaats. Vorig jaar alleen al kwamen 1384 mijnwerkers bij mijnongelukken om het leven.

Peter Jan Rens niet bang voor de politie

Peter Jan Rens is naar eigen zeggen 'niet bang voor de wouten'. De voormalige presentator wordt door verschillende mensen verdacht van oplichtingspraktijken en er zou inmiddels een politieonderzoek tegen hem lopen.

"Ik heb voor het politiebureau gestaan, ik heb gezegd: hier ben ik", zei hij donderdagavond in Shownieuws. "Ze wilden me niet eens. En ik ben niet bang voor de wouten."

"Als je gaat ondernemen, als je iets wil en het mislukt: niet zeuren", vindt Rens. "Maar niet dit gaan doen en dan zeggen: Peter Jan Rens die heeft weer wat gedaan."

Errani weer te sterk voor Bertens

Kiki Bertens is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finale van het WTA-toernooi van Acapulco. De Nederlandse was in Mexico niet opgewassen tegen de als eerste geplaatste Sara Errani; 6-4 en 6-4.

Bertens kwam al snel 0-3 achter in de eerste set, maar knokte knap terug tot 4-4. Vervolgens leverde ze weer haar service in en verloor de set. In de tweede set miste de nummer vijf van de plaatsingslijst meerdere breakkansen en verloor weer haar service op 4-4. Errani, nummer acht van de wereld, wist de eerdere twee ontmoetingen met Bertens ook al winnend af te sluiten.

FOK! wat een weer...Wolkenvelden en af en toe zon

Goedemorgen! De titel schetst al bijna het volledige weerbeeld voor vandaag. Ik kan er nog wel aan toevoegen dat er hier en daar een spatje regen kan vallen. De middagtemperatuur loopt op tot ongeveer 5 graden en de wind doet het ook vandaag rustig aan.

Gelukkig zit er na het weekend wel een verandering aan te komen. Vanaf maandag breken er enkele behoorlijk zonnige dagen aan en de temperatuur loopt op tot bóven de 10 graden! De wind draait daarbij naar het zuidoosten toe en daarmee komt de zachtere lucht onze kant op. Het blijft daarbij ook droog.

Nu wil ik de pret niet bederven, maar helaas lijkt het zachte weer maar een tijdelijke zaak te worden, want tegen het einde van volgende week lijken we over te schakelen op een wisselvalliger weerbeeld met maartse buien. Ook de temperaturen zullen dan weer flink moeten inleveren. Maar goed, gelukkig is dat nog ver weg.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Blauwe Reiger Deze blauwe reiger is helemaal niet bang voor KlapMongeaul!




Voetbaltrainer Theo Bos (47) overleden

Voormalig voetballer en trainer Theo Bos is donderdag overleden. Dat meldt Voetbal International. Bij Bos werd begin vorig jaar alvleesklierkanker geconstateerd. Hij is 47 jaar geworden.

Als speler kwam Bos zijn hele loopbaan uit voor Vitesse. In vijftien seizoenen tijd speelde de verdediger 369 wedstrijden waarin hij negen keer scoorde. Na zijn voetbalcarrière ging hij bij de Arnhemmers aan de slag als jeugdtrainer. In 2005 vertrok hij naar FC Den Bosch, waarna hij in 2009 bij Vitesse terugkeerde, dit keer als hoofdtrainer. Vanwege teleurstellende resultaten werd hij oktober 2010 ontslagen waarna hij Polonia Warschau en FC Dordrecht leidde.

Toen bij hem vorig jaar januari alvleesklierkanker werd geconstateerd, moest hij vanwege zijn gezondheid een stap terug doen. Virgil Breetveld maakte het seizoen af bij Dordrecht, maar Bos zat wel vrijwel iedere wedstrijd op de tribune.

[Pro League] Club wint Brugse derby

Club Brugge heeft donderdagavond de stadskraker tegen Cercle Brugge met 3-0 gewonnen. De Costaricaanse verdediger Oscar Duarte maakte vlak voor rust het eerste doelpunt voor Club in het Jan Breydelstadion, de invallers Eidur Gudjohnsen en Vadis Odjidja Ofoe voerden de score in blessuretijd van de tweede helft verder op.

Club stijgt door de zege naar de vierde plaats, Cerlce blijft stijf onderaan staan. De Nederlandse trainer Foeke Booy trad begin november aan als trainer van Cercle, maar hij heeft het tij nog niet kunnen keren. De ploeg zal de rest van het seizoen moeten vechten tegen degradatie.

Franse dopingwaakhond en UCI werken samen in Tour

Het Franse antidopingagentschap AFLD gaat tijdens de Tour de France extra dopingcontroles uitvoeren. De AFLD wordt door de UCI geïnformeerd over de verblijfplaats van renners en krijgt inzage in het biologisch paspoort. Daarover werd donderdag een akkoord bereikt met de internationale wielerunie, meldt de organisatie.

Eerder deze maand werd nog bekend dat het agentschap geen controles zal uitvoeren tijdens Parijs-Nice, dat zondag begint. De Fransen wilden geen medewerking verlenen aan de UCI vanwege de 'ernstige fouten die in het verleden zijn gemaakt'.

Volgens de AFLD zijn er nieuwe ontwikkelingen die het nu wel mogelijk maken om samen te werken. De organisatie van de Tour, de ASO, drong al aan op de steun van het agentschap. De honderdste editie van de Tour begint 29 juni op Corsica.

Schleck tevreden na uitrijden GP Camaiore

Andy Schleck is blij dat hij voor het eerst in tien maanden een wedstrijd heeft uitgereden. De Luxemburgse renner kwam donderdag in de GP Camaiore op 5.30 minuten van winnaar Peter Sagan over de streep. "Ik ben tevreden. Het was zwaar, maar dit is goed voor mijn zelfvertrouwen en voor de aankomende races", zei hij tegen Cyclingnews.com.

De laatste keer dat de 27-jarige renner van Radioshack-Leopard de eindstreep haalde was vorig jaar april in Luik-Bastenaken-Luik. Na een val in juni in het Critérium du Dauphiné, waarbij hij zijn heiligbeen brak, heeft de winnaar van de Tour de France van 2010 moeite om op zijn oude niveau te komen.

Schleck, die al in oktober zijn rentree maakte, stapte dit jaar af in de Ronde van Australië en de Ronde van de Middellandse Zee. Volgens Radioshack-ploegleider Luca Guercilena hebben de blessure, de schorsing van broer Fränk en een gebrek aan motivatie ook psychologisch hun sporen achtergelaten bij de klimmer.

Schleck is echter hoopvol dat het nu eindelijk de goede kant opgaat. Zaterdag doet hij mee aan de Strade Bianchi en vervolgens staat hij aan de start van de Tirreno-Adriatico. "Ik heb tien dagen doorgebracht op Mallorca om kilometers te maken. Ik ben daardoor niet heel fris momenteel, maar mijn vorm zal in deze wedstrijden beter worden."


Schleck tevreden na uitrijden GP Camaiore (Foto: Novum)

Leeftijdsgrens sigaretten in Texas naar 21

De Amerikaanse staat Texas is van plan de minimumleeftijd voor het kopen van sigaretten te verhogen van 18 naar 21 jaar. Dat zei senator Carlos Uresti donderdag. Daarmee zou de leeftijdsgrens de hoogste van de Verenigde Staten zijn.

De hogere leeftijdsgrens zou tot een vermindering van 40 miljoen dollar (30,6 miljoen euro) aan belastingopbrengsten leiden, maar Uresti zegt dat de medische kosten met 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro) zullen dalen.

Het Nederlandse kabinet wil volgend jaar de leeftijd voor de verkoop van sigaretten optrekken van 16 naar 18 jaar.

Johan Vlemmix zoekt op fiets verhalen over Beatrix

Johan Vlemmix gaat op een bierfiets op zoek naar verhalen over koningin Beatrix. De 54-jarige Oranjegek trekt de hele maand april langs plaatsen waar Beatrix sinds haar inhuldiging in 1980 Koninginnedag heeft gevierd.

Tijdens zijn fietstocht nodigt Vlemmix mensen met een verhaal over Beatrix uit voor een drankje. "Dat is het rondje van de koningin", legt Johan uit aan Novum Nieuws. Het blijft echter bij een biertje per persoon. "Het is niet de bedoeling dat studentenverenigingen komen voor een bierfestijn. Iedereen krijgt een biertje, daarna is er onbeperkt fris."

Vlemmix hoopt op een aantal bekende fietsgasten. "Frans Bauer, Ali B en Ronnie Tober bijvoorbeeld, die hebben allemaal wel wat met het koningshuis." Ook is Vlemmix van plan met zijn rijdende kroeg langs burgemeesters en commissarissen van de koningin te gaan.

Johan is echter niet alleen op zoek naar verhalen over Beatrix en andere leden van de koninklijke familie. "Er komt ook een spel, de appeltjes van Oranje, over wie het meest weet over het koningshuis."

Ook hoopt Vlemmix te scoren met een moderne versie van het Wilhelmus. "Iedereen heeft het nu over een koningslied, maar ik heb alle vijftien coupletten van het Wilhelmus laten moderniseren. Daarvoor zoek ik nog een goede zanger. Ik klink als een valse kraai."

Vlemmix klimt op 1 april voor het eerst op zijn bierfiets. "Dat is geen grap of zo, het is gewoon de eerste dag van april. Misschien begin ik maar op 31 maart." Johan legt zijn fietsavontuur vast op een website, maar hoopt dat hij dagelijks aandacht krijgt op televisie. "De regionale omroepen willen wel, maar ik hoop op een landelijke zender."

Ook fastfoodketens testen vlees op paard

Ook fastfoodketens hebben extra onderzoek gedaan op hun rundvleesproducten om er zeker van te zijn dat er geen paardenvlees in zit. Eerder donderdag bleek al dat de grote supermarkten extra laboratoriumonderzoeken doen op de eigen kant-en-klaarmaaltijden vanwege het paardenvleesschandaal.

McDonald's heeft toeleveranciers gesommeerd een dna-test uit te voeren op hun vlees. "De resultaten die we tot nu toe hebben ontvangen, geven geen indicatie dat er paarden-dna in ons rundvlees aanwezig is", aldus een woordvoerder van de hamburgerketen, die in Nederland zo'n 230 vestigingen heeft.

Ook Burger King heeft een aantal weken geleden, toen paardenvlees werd aangetroffen in rundvleesproducten, in verschillende landen onaangekondigde bezoeken gebracht aan de leveranciers van het rundvlees en monsters afgenomen. Alle tests waren volgens een woordvoerder van het bedrijf negatief. Er zijn ruim vijftig Burger Kings in Nederland.

Burger King en McDonald's wilden of konden niet zeggen of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) langs is geweest voor het nemen van monsters. Snackbarketen Febo bevestigt dat wel. "En daar hebben we niets meer van gehoord, dus we gaan ervan uit dat het goed zit", aldus een zegsman.

De drie bedrijven geven bovendien aan sowieso doorlopend onderzoek te doen naar het vlees dat ze gebruiken voor onder meer hun hamburgers.

De NVWA heeft ondertussen bij drie bedrijven paarden-dna in rundvlees aangetroffen. Inmiddels zijn ruim 370 monsters afgenomen bij bedrijven, variërend van slachthuizen tot supermarkten.


Ook fastfoodketens testen vlees op paard (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.