Ambtenaren kunnen niet rekenen

Het verplaatsen van een vergadersessie van de provincie Noord-Brabant van Parma naar Sint-Michielsgestel heeft slechts een minimale besparing opgeleverd. De daadwerkelijke kosten van de conferentie in Sint-Michielsgestel waren nauwelijks lager dan de geschatte kosten voor de reis naar Italië.

De sessie kostte uiteindelijk 47 duizend euro, zo blijkt uit gegevens op de website van de provincie. Discussieleider Felix Rottenberg kreeg daarvan zesduizend euro, de huur voor conferentiecentrum De Ruwenberg bedroeg een kleine 38 duizend euro. De beveiligingkosten bedroegen ruim 2200 euro. De kosten voor de reis naar Parma werden geschat op zo'n vijftigduizend euro.

Het provinciebestuur van Noord-Brabant wilde in Parma met onder meer Statenleden praten over het onderwerp 'transitie stad en platteland'. Het provinciebestuur koos voor Parma om de vergadersessie in 'een inspirerende omgeving' te laten plaatsvinden.

De plannen zetten kwaad bloed bij onder meer de fracties van PVV, CDA en de Partij voor de Dieren in de provincie. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wilde geen oordeel vellen over de reis, maar benadrukte dat er in Nederland ook uitstekende vergaderlocaties zijn.

Medio januari besloot de provincie de conferentie toch in Nederland te houden. De ophef dreigde de inhoudelijke discussie volgens de provincie ondergeschikt te maken.