Bisdommen eren terugtredende paus

Vrijwel alle Nederlandse bisdommen houden donderdag, op de dag dat paus Benedictus XVI terugtreedt, speciale vieringen ter ere van de 85-jarige kerkvader. Met de missen danken de bisdommen de paus voor het werk dat hij heeft gedaan voor de rooms-katholieke kerk. Ook bidden ze met parochianen voor de keuze van een nieuwe paus.

Paus Benedictus XVI abdiceert om 20.00 uur. In veel bisdommen worden 's middags al speciale vieringen gehouden. Zo begint in de Sint Catharinakathedraal in Utrecht om 12.30 uur een eucharistieviering. Daarbij is kardinaal en aartsbisschop van Utrecht Wim Eijk overigens niet aanwezig. Hij is in Rome om de abdicatie bij te wonen.

Verder worden onder meer in Den Haag, Den Bosch, Groningen en Roermond dankvieringen gehouden. Sommige parochies staan niet alleen stil bij het afscheid van de paus, maar ook hebben ook in de periode daarna een speciaal programma. Zo organiseert de pastorale eenheid Heilige Maria en Heilige Johannes van Den Bosch en Rosmalen een avond over het conclaaf.

De paus neemt donderdag ook afscheid van het College van Kardinalen, waar Eijk deel van uitmaakt. De kardinalen beginnen na het aftreden van Benedictus met de voorbesprekingen voor het conclaaf, waarin zij de opvolger van Benedictus kiezen. Eijk is de enige Nederlander die stemrecht heeft bij het kiezen van een nieuwe paus.

Benedictus werd in april 2005 tot paus gekozen. Eerder deze maand kondigde hij aan op 28 februari terug te treden. Hij zei zich niet meer opgewassen te voelen tegen zijn taken. Na zijn aftreden wordt hij emeritus paus genoemd. Zijn aanspreektitel blijft Uwe Heiligheid en hij blijft zijn witte gewaad dragen.

De katholieke omroep RKK zendt de abdicatie donderdagavond live uit op Nederland 2. Hoofd van de omroep Leo Fijen en priester en kunsthistoricus Antoine Bodar blikken na afloop terug op het pausschap van Joseph Ratzinger.