FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 oktober 2010

'Fors ingrijpen nodig bij Dierenpark Emmen'

Dierenpark Emmen moet fors snijden in de kosten wil het financieel gezond worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Emmen heeft laten uitvoeren naar de financiële situatie bij de noodlijdende dierentuin. In mei vroeg het dierenpark de gemeente om steun.

Een onafhankelijk onderzoeksbureau concludeerde dat de personeelskosten van het park veel hoger liggen dan bij vergelijkbare recreatiebedrijven. Daar moet stevig op worden gekort wil het dierenpark overeind blijven.

De gemeenteraad besluit donderdag of er aan de steunaanvraag tegemoet wordt gekomen. Het college heeft al aangegeven dat het zich Emmen zonder dierenpark niet kan voorstellen, maar stelt ook eisen aan de steun.

'Tanja Nijmeijer niet vervolgd bij overgave'

Colombia zal Tanja Nijmeijer niet vervolgen als ze zich terugtrekt uit de Farc. Dat heeft de Colombiaanse vicepresident Angelino Garzon gezegd tegen de NOS. Garzon adviseert Nijmeijer om terug te gaan naar haar familie. "Dan kan ze rekenen op de steun en het mededogen van het volk en de regering van Colombia".

De 32-jarige Nijmeijer sloot zich in 2002 aan bij de rebellenbeweging. "We betreuren het dat een Nederlandse dit absurde besluit heeft genomen om zich aan te sluiten bij een guerrilla die steeds meer werkt met drugshandelaren en misdadigers" zegt Garzon, die de strijd van de Farc zinloos noemt.

Donderdag werd bekend dat de dode vrouw die onlangs werd gevonden na een aanval op een kamp van de Farc niet Tanja Nijmeijer is. Bij de aanval op het kamp kwam de prominente Farc-leider Mono Jojoy om het leven. Nijmeijer stond lange tijd onder zijn bevel, maar was overgeplaatst. Haar nieuwe commandant, Mauricio, kwam echter ook om bij de aanval.


Tanja Nijmeijer (Foto: Novum)

Willem II krijgt opnieuw geld van Tilburg

De gemeenteraad van Tilburg is opnieuw akkoord gegaan met een kapitaalinjectie van 1,2 miljoen euro. De Tilburgse coalitiepartijen gingen unaniem akkoord. De Tilburgse ploeg krijgt het geld, uitgesmeerd over vijf jaar, om maatschappelijke activiteiten te ontplooien.

De armlastige nummer achttien van de Eredivisie zal met dit geld zijn selectiespelers laten deelnemen aan activiteiten zoals bezoek van selectiespelers aan ziekenhuizen, trapveldjes en de ontvangst van schoolkinderen in het stadion. Eerder dit jaar moest een voorstel van PvdA-wethouder Jan Hamming om vier ton subsidie aan Willem II te geven nog worden ingetrokken omdat het ontbrak aan steun in de raad.De raad ging mede door eerdere toezeggingen en onder dreiging van een rechtszaak akkoord.

De oppositie stemde unaniem tegen de subsiedie aan de eredivisionist. De oppositiefracties verwijten de wethouder onder meer dat ze wederom met de rug tegen de muur zijn gezet. Een motie van wantrouwen aan het adres van de 'gewaarschuwde' PvdA-wethouder Hamming kreeg nog minder steun (9 tegen 36 stemmen) en haalde het niet.

Eerder dit jaar moest de gemeenteraad van Tilburg al ingrijpen door een dreigend faillisement. Het gemeentebestuur besloot toen de huur van het stadion te verlagen.

C4 gevonden op kerkhof VS

Schoonmakers hebben maandag een bijzondere vondst gedaan op een begraafplaats in New York. Ze stuitten op een plastic tas met een verdachte lading. Onderzoek door de politie wees uit dat het ging om C-4, kneedbaar explosief materiaal.

Een woordvoerder van de politie zei dat de hoeveelheid C-4 ongeveer gelijk staat aan de partij die werd gebruikt door de daders van de terreuraanslagen in de metro van Londen in 2005. In de tas zouden geen ontstekers zijn aangetroffen. Deze zijn noodzakelijk om C-4, dat ook wordt gebruikt door de legers van diverse landen, tot ontploffing te brengen.

Het is onduidelijk wie de tas met C-4 heeft achtergelaten op de begraafplaats in de wijk East Village. De politie vermoedt dat de tas met de explosieven al jaren op het kerkhof heeft gelegen.

Zvonareva sluipt top drie binnen

Vera Zvonareva hoort voor het eerst in haar carrière bij de beste drie tennissters van de wereld. De 26-jarige Russische klimt dankzij haar finaleplaats in Beijing van de vierde naar de derde plaats op de wereldranglijst. Zoals donderdag al bekend werd, is de koppositie in handen van Caroline Wozniacki. De Deense stoot Serena Williams van de troon.

Net als haar zus Serena levert ook Venus Williams een plaatsje in. Zij daalt van de derde naar de vierde plek. Verder zijn er geen veranderingen in de top tien.

Beste Nederlandse blijft Arantxa Rus, die een plaats daalt naar nummer 127. Michaëlla Krajicek komt iets dichterbij en stijgt van 135 naar 134. Elisa Tamaëla maakt een flinke sprong. Ze wint 39 plaatsen en staat nu 244e.


Vera Zvonareva (Foto: Novum)

Activisten plannen nieuw hulpkonvooi voor Gaza

Pro-Palestijnse activisten willen in februari opnieuw proberen met een hulpflottielje de Israëlische blokkade van de Gazastrook te slechten. De vloot zal groter zijn dan degene die eerder dit jaar door Israëlische commando's werd tegengehouden, een confrontatie die uitmondde in een bloedbad en aan negen Turkse activisten het leven kostte.

Het doel van de nieuwe vloot is aan te tonen dat de Israëlische blokkade kan worden gebroken, zei Huwaida Arraf van de Freedom Flotilla Coalition. Activisten uit landen als Turkije, de Verenigde Staten en Zwitserland zullen zich aansluiten.

Een woordvoerster van de Israëlische ambassade in Bern zei dat hulpgoederen over land worden toegelaten tot de Gazastrook en dat de zeeblokkade bedoeld is om te voorkomen dat er wapens naar het kustgebied worden gesmokkeld.

Sarkozy wacht confrontatie om pensioenleeftijd

Machinisten in Frankrijk hebben maandag het werk voor onbepaalde tijd neergelegd uit protest tegen plannen van de regering om de pensioengerechtigde leeftijd met twee jaar te verhogen tot 62. Dinsdag sluiten werknemers uit andere beroepsgroepen zich bij hen aan.

Vakbonden hebben voor dinsdag en zaterdag ook straatprotesten aangekondigd. Vorige maand deden bij vergelijkbare demonstraties een miljoen mensen mee.

Na maanden van gesteggel over de pensioenleeftijd kan deze week wel eens bepalend zijn. Vakbonden hopen daarom hun eisen kracht bij te zetten door geen einddatum aan de stakingen te verbinden, zodat deze dagenlang kunnen voortduren. Vorige stakingen duurden slechts een dag.

Voor Sarkozy is het een principekwestie geworden. Zijn conservatieve bondgenoten willen het begrotingstekort dichten en de economische groei stimuleren door de financiën op orde te brengen. Zelfs wanneer de pensioenleeftijd wordt verhoogd, is deze nog altijd een van de laagste in Europa. Verwacht wordt dat vooral de spoorwegen, scholen en het openbaar vervoer getroffen worden door bezuinigingen.

De burgerluchtvaartautoriteit droeg luchtvaartmaatschappijen maandag op het aantal vluchten op de luchthaven Charles de Gaulle met dertig procent te verminderen en op de luchthaven Orly zelfs met vijftig procent. De spoorwegen verwachten door een tekort aan personeel dat slechts één op de drie hogesnelheidslijnen kan rijden en dat ook de metro in Parijs te maken zal krijgen met ernstige vertragingen.

Mark Verheijen waarnemend partijvoorzitter VVD

Mark Verheijen is benoemd tot waarnemend partijvoorzitter van de VVD. Hij neemt de plaats in van Ivo Opstelten, die minister van Veiligheid en Justitie wordt. Verheijen werd maandag door het partijbestuur benoemd, zo meldt hij op zijn twitterpagina.

De 34-jarige Verheijen is momenteel wethouder in Venlo. Daarvoor was hij namens de liberalen gemeenteraadslid in Grubbenvorst en Venlo en lid van de Provinciale Staten van Limburg. In 2005 werd hij door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uitgeroepen tot jong raadslid van het jaar.

High Road terug in het wielerpeloton

High Road zal als sponsor terugkeren in het peloton. Het zal Columbia vervangen bij Team HTC-Columbia, dat dus verder gaat als Team HTC-High Road. Columbia maakte afgelopen week bekend zijn contract als hoofdsponsor niet te verlengen.

High Road was al eerder sponsor van de ploeg, wat eerder door het leven ging als T-Mobile. Bij de formatie rijdt onder andere Mark Cavendish, die eerder aangaf niet tevreden te zijn, omdat zijn contract nog niet verlengd is.

Franse speleoloog dood gevonden

Een reddingsteam heeft het lichaam gevonden van een Franse speleoloog die acht dagen geleden in een grot in het zuidoosten van Frankrijk verdween. Een woordvoerder van het reddingsteam in de regio Ardeche zei dat twee Britse duikers het lichaam van Eric Establie hebben geborgen.

Reddingswerkers hadden aanvankelijk de hoop dat ze de 45-jarige speleoloog levend zouden vinden toen zij ondergronds geluiden hoorden die leken op geklop. Ze hoopten dat de geluiden afkomstig waren van de vermiste, die zo wilde aangeven waar hij vastzat. Maar toen ze hem eenmaal vonden, bleek de man te zijn verdronken.

Roelofsen stopt per direct als assistent van Kalezic

Richard Roelofsen is per direct gestopt als assistent-trainer van Darije Kalezic bij De Graafschap. Dat meldt Omroep Gelderland.

De voormalige spits heeft volgens het medium een ernstig verstoorde relatie met Kalezic. Van een goede samenwerking was dan ook al geen sprake meer. Kalezic en Roelofsen zouden zelfs op trainingen amper communiceren.

Ondanks dat Roelofsen stopt als assistent-trainer, blijft hij nog wel aan als hoofd jeugdopleiding van De Graafschap. Voor een reactie in de media vond Roelofsen het nog te vroeg. Ook technisch directeur Leen Looyen wil nog niet reageren.

Totti wil met AS Roma terug naar de top

AS Roma kent een dramatische start van het seizoen. Na zes wedstrijden staat Roma op de voorlaatste plaats in de Serie A.

Clubicoon Francesco Totti is niet blij met de huidige situatie bij Roma. Hij was dan ook niet te spreken over zijn wissel in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Inter. Van buitenaf kreeg de Italiaanse aanvaller veel kritiek te verwerken. Hier kon hij maar moeilijk mee omgaan.

"Ik accepteer kritiek op het veld, maar niet als persoon. Ik geef alles in het shirt van Roma. Ik heb veel aanbiedingen geweigerd en om dan bepaalde dingen te horen, doet dat mij pijn", zegt hij tegenover Sky Sports.

Zijn band met trainer Claudio Ranieri zou niet optimaal zijn. "Ik heb gesproken met Ranieri. Als ik goed speel kan hij zien wat ik Roma kan bieden. Maar als hij me op de bank zet of zelfs naar de tribune stuurt, dan is dat oké. We zullen terugkeren als het oude Roma. De fans zullen dan ook de echte Totti zien."

Bondscoach Cesare Prandelli gaf onlangs aan dat hij Totti wel eens op wil roepen voor de interland in november tegen Roemenië. "De woorden van Prandelli maken mij gelukkig. Ik ken hem nog niet heel goed. Maar mensen om mij heen hebben altijd positief over hem gesproken. Als hij me belt wil ik best praten. Maar nu wil ik me focussen op Roma."

Baby uit 20 jaar ingevroren embryo geboren

Een 42-jarige vrouw heeft in de Verenigde Staten een gezonde jongen ter wereld gebracht die geboren is uit een embryo dat bijna twintig jaar was ingevroren. Nog nooit was een kind voortgekomen uit een embryo dat zo lang was ingevroren, aldus het vaktijdschrift Fertility and Sterility maandag.

De baby werd al in mei geboren. De behandeling gebeurde in The Jones Institute for Reproductive Medicine van de Eastern Virginia Medical School in Norfolk. De vrouw was daar volgens de arts Sergio Oehninger sinds tien jaar in behandeling wegens onvruchtbaarheid.

De embryo's waren negentien jaar en zeven maanden lang ingevroren. Ze waren door een anoniem gebleven echtpaar na behandeling gedoneerd en bewaard op het instituut. In totaal werden vijf embryo's ontdooid, waarvan er twee overleefden en bij de nu gelukkige moeder werden ingeplant. Een van de twee embryo's leidde tot het succes.

Baby uit 20 jaar ingevroren embryo geboren
Baby uit 20 jaar ingevroren embryo geboren (Foto: ANP)

Ferdinand verrast door aanvoerderschap

Rio Ferdinand mag bij de nationale ploeg van Engeland de aanvoerdersband dragen. Deze neemt hij over van Steven Gerrard.

Door een knieblessure moest aanvoerder Ferdinand het WK in Zuid-Afrika aan zich voorbij laten gaan. Door zijn afwezigheid nam Gerrard zijn taak als aanvoerder over. Nu de verdediger van Manchester United weer fit is en is teruggekeerd in de nationale selectie, heeft hij de band weer terug.

Morgenavond speelt Engeland tegen koploper Montenegro. "Ik wist niet of ik aanvoerder zou zijn. Ik maakte me meer zorgen over of ik wel bij de ploeg zou zitten en fit zou zijn", zei Ferdinand op de persconferentie.

"Het is een geweldige eer om aanvoerder van Engeland te zijn. Om nu terug te keren en gelijk benoemd te worden tot aanvoerder is fantastisch. Maar Steven (Gerrard) heeft het geweldig gedaan. De bondscoach ziet mij als de geschikte kandidaat en daar ben ik blij mee. Maar als het anders was gegaan dan had ik de hand van Steven geschud en hem succes gewenst."

"We hebben meerdere leiders in dit team. En hoe meer er zijn, des te beter we zijn als team. Steven en Wazza (Wayne Rooney) hebben de band eerder al gedragen. We hebben dus spelers die ervaren zijn en hun weg weten op het veld."

Mogelijk extra vlucht met ruimteveer

Het is een kwestie van geld, maar het lijkt er steeds meer op dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA toch nog een extra ruimtemissie met de spaceshuttle gaat uitvoeren. President Barack Obama ondertekende maandag daartoe een speciale wet, die vorige week door het Amerikaanse Congres werd goedgekeurd.

Officieel resteren er nog twee missies met het ruimteveer, de eerstvolgende is op 1 november. De nieuwe wet maakt het echter mogelijk dat NASA nog een vlucht kan uitvoeren. De extra missie vindt, als de benodigde fondsen zijn gevonden, waarschijnlijk in juni volgend jaar plaats.

Door de extra vlucht wordt de klap van het verlies van banen, als gevolg van het einde van de missies met het ruimteveer, enigszins opgevangen.

[Upd] Jongeman verhangt zich live voor webcam

Een 21-jarige Zweed heeft zichzelf vanmiddag live op internet van zijn leven beroofd. De jongeman had op een Zweeds internetforum aangekondigd dat hij zichzelf ging ophangen. Vervolgens plaatste hij een webcam en pleegde zelfmoord.

"Ik heb besloten mijzelf om het leven te brengen middels ophanging", schreef de onbekende jongeman om 13.06 uur plaatselijke tijd op het forum Flashback.org. "Om aan het gevoel te wennen, heb ik getest met mezelf te wurgen. Ik heb een groot aantal pijnstillers genomen die nog moeten inwerken. Ik heb een webcam neergezet dat via een programmaatje iedere twee seconden een foto op een FTP-server zet."

"Ik ben een man van 21 jaar oud", schreef hij in een latere post. "Ik heb een goed leven, ik studeer, heb mijn eigen flatje en krijg goed geld van de overheid. Ik heb het syndroom van Asperger, autisme en ben emotioneel extreem kwetsbaar. Mijn sociale vaardigheden zijn slecht. Dit alles maakt me een eenzaam persoon."

"Ik krijg langzaam het gevoel dat ik van gedachten ga veranderen dus ik moet opschieten", luidde zijn laatste post. Hierna was live te zien hoe de jongeman zichzelf van het leven beroofde. De politie was snel ter plaatse om de webcam uit te schakelen en de boel af te zetten. De politie en amculancedienst hebben zich inmiddels ontfermd over het levenloze lichaam.

Update 21.30 uur:

Inmiddels is bekend geworden wie de jongeman is die zichzelf van het leven heeft beroofd. Volgens de site Cute Dead Guys gaat het hier om de 21-jarige Marcus Jannes. De Zweedse media hebben inmiddels lucht gekregen van de live zelfmoord en brengen het nieuws momenteel naar buiten.

De Zweedse politie is geschokt door het voorval. Ze vinden het erg dat niemand heeft ingegrepen om dit drama te voorkomen. Ook mensen die rustig via de webcam toekeken hebben niets gedaan om de zelfmoord te voorkomen.

De uiterst schokkende foto's zijn te vinden in het bronartikel

Kazachstan naar UEFA om fouten scheidsrechter

De Kazachstaanse voetbalbond (FFK) wil bij de Europese voetbalbond UEFA protest aantekenen. Dat melden media uit dat land vandaag. De FFK vindt dat de nederlaag in de EK-kwalificatie tegen België (0-2) vrijdag te wijten was aan de Poolse arbitrage.

Volgens de Kazachstanen onthield scheidsrechter Marcin Borski het thuisland een strafschop. Ook keurde hij een doelpunt van Kazachstan af. "Beide fouten waren van enorme invloed op het resultaat van deze wedstrijd", zo stelt de FFK.

Kazachstan speelt morgen thuis tegen Duitsland.

Naakte vrouw crasht met busje

Een naakte vrouw is gisteren in het oosten van Australië gecrasht met een busje. Naar verluidt had de vrouw te diep in het glaasje gekeken.

De 47-jarige vrouw raakte gisteravond rond zeven uur plaatselijke tijd van de weg en belandde met het witte busje in de sloot. De politie zette hierop de weg af, terwijl uitgerukte spuitgasten zich in het zweet joegen om de beknelde vrouw uit haar benarde positie te bevrijden.

De politie heeft verklaard dat de vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze is behandeld aan kleine verwondingen. Uit een alcoholtest kwam naar voren dat ze stevig had gedronken. De politie heeft echter nog geen idee waarom de vrouw naakt achter het stuur zat.

Doorbraak in stamcelonderzoek

Amerikaanse artsen zijn begonnen met een proef waarbij een deels verlamde patiënt embryonale stamcellen krijgt toegediend. Volgens medische deskundigen gaat het om een doorbraak wat betreft stamcelonderzoek, zo meldden Amerikaanse en Britse media maandag.

Een patiënt in een ziekenhuis in de stad Atlanta werd vrijdag als eerste geïnjecteerd met zogeheten GRNOPC1 stamcellen, die zijn ontwikkeld door het Amerikaanse biotechbedrijf Geron.

Het zal nog geruime tijd duren voordat duidelijk wordt of de behandeling het gewenste effect heeft in beschadigde ruggenwervels van patiënten. De stamcellen kunnen zich volgens wetenschappers ontwikkelen tot een reeks verschillende cellen, waaronder zenuwcellen. De behandeling is al getest op dieren. Verlamde ratten kwamen weer in beweging nadat ze waren geïnjecteerd met de stamcellen.

Doorbraak in stamcelonderzoek
Doorbraak in stamcelonderzoek (Foto: ANP)

Nieuwste clip Miley Cyrus te sexy voor VS

De nieuwste videoclip van Miley Cyrus heeft in de VS de woede gewekt van talloze verontruste ouders. Een machtige organisatie van Amerikaanse ouders heeft de clip van 'Who Owns My Heart' bestempeld als vulgair.

In de gewaagde clip toont het tienermeisje, dat volgende maand achttien wordt, haar sensualiteit. In het fimpje ontwaakt ze geblinddoekt, en kronkelt ze in ondergoed over haar bed. Hierna gaat ze naar een geil dansfestijn waar ze tegen verschillende danspartners oprijdt.

"Het is jammer dat ze wilde meewerken aan een dergelijke, seksistische video als deze", huilt Tim Winter, voorzitter van de Parents Television Council. "Het geeft een signaal af naar haar fans dat haaks staat op alles wat ze tot nu toe heeft gedaan. Miley heeft haar roem en fortuin volledig over de rug van jonge meisjes vergaard en het bedroeft ons dat ze zich zo snel van haar fans afwendt."

Miley lag eerder dit jaar al onder vuur toen ze een lesbische kus simuleerde met een achtergronddanseres. Na de commotie die hierop volgde, uitte ze zich via haar site. Hierin gaf ze aan dat mensen moesten doorgaan met hun leven aangezien er wel belangrijkere dingen in het leven zijn.


Niks te sexy, gewoon lekker!

Land uit voor strelen vrouwenkont

De rechtbank van Dubai heeft vandaag een 25-jarige Egyptenaar tot drie maanden cel veroordeeld. Na het uitzitten van de straf wordt de beste man het oliestaatje uitgezet. De veroordeelde heeft namelijk de billen van een 25-jarige huisvrouw gestreeld.

"Hij raakte mijn kont aan", vertelde de Syrische huisvrouw. "Vervolgens draaide hij zich om, keek me aan en lachte." De rechter heeft de Egyptenaar, een kleermakersknecht, veroordeeld wegens aanranding.

De vrouw is aangerand tijdens het winkelen. "Ik liep de winkel uit en liep met mijn winkelwagentje door de supermarkt. Ik was stomverbaasd toen een man ineens mijn billen beroerde. Hij liep snel, draaide zich om, lachte en ging er snel vandoor. Ik was te beschaamd om het mijn man te vertellen, dus besloot ik het mijn zus te vertellen."

"Toen ik hem tien dagen later weer tegenkwam, kon ik het niet langer voor me houden. Ik biechtte het hele verhaal aan mijn man op."  Deze belde samen met zijn broer de politie die de man weldra inrekende.

De aanrander zegt spijt te hebben van zijn daden en vroeg de vrouw om vergiffenis. Hij geeft de duivel de schuld van hetgeen hij heeft begaan en ontkent alle aantijgingen. Desondanks was de rechter onvermurwbaar. De rechter legde hem drie maanden gevangenisstraf op, gevolgd door uitzetting.

Monaco volgende tegenstander De Bakker

Thiemo de Bakker moet het in de tweede ronde van het Masters-toernooi van Shanghai opnemen tegen Juan Monaco. De 26-jarige Argentijn won zijn openingpartij met 6-4, 7-6 (3) van de Franse qualifier Florent Serra. De Bakker bereikte eerder op de dag ten koste van de als negende geplaatste Fernando Verdasco de tweede ronde.

De Bakker klopte Monaco twee maanden geleden op het hardcourt van Cincinnati. Bij hun eerste onderlinge ontmoeting, vorig jaar in de Davis Cup, trok de Argentijn aan het langste eind.

Verdasco was de enige geplaatste speler die vandaag uit het toernooi vloog. Jo-Wilfried Tsonga (12) won met 7-6 (4), 6-3 van Feliciano Lopez, Jürgen Melzer (13) klopte Tsung-Hua Yang met 6-4, 7-6 (5).

Orde van Medisch Specialisten krijgt concurrentie

Vrijgevestigde specialisten gaan hun eigen branchevereniging oprichten. De organisatie Bezorgd, momenteel nog een stichting, is van plan om leden toe te laten en zo een tegenhanger te worden van de Orde van Medisch Specialisten. Die zou de belangen van vrijgevestigde specialisten niet goed behartigen, vindt directeur Milco Linssen van Bezorgd.

De stichting is fel gekant tegen de plannen van demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) om maatschappen onder de ziekenhuisdirecties te laten vallen. Volgens Bezorgd verzet de Orde zich onvoldoende tegen dit voornemen.

Het voorstel dat de Orde vorige week opperde om alle specialisten onder één coöperatie per ziekenhuis onder te brengen die de specialisten hetzelfde basissalaris betaalt, schoot Linssen in het verkeerde keelgat. "Dat was de druppel die de emmer deed overlopen." Hierop besloot Bezorgd om zelf een vereniging op te richten.

"De Orde is een koepelorganisatie die de belangen van alle specialisten in Nederland behartigt. Maar de belangen van specialisten in loondienst lopen niet parallel met die van vrijgevestigde specialisten", zegt Linssen. De kabinetsplannen die nu op tafel liggen, waar de Kamer zich overigens nog niet over heeft uitgesproken, zijn volgens Linssen zo ingrijpend dat Bezorgd een eigen vereniging gaat oprichten.

Momenteel kent de stichting drieduizend donateurs. Volgens Linssen moeten zich minimaal 1500 specialisten aanmelden voor een lidmaatschap bij de vereniging om voldoende draagvlak te generen. Hij vindt het geen probleem dat specialisten zowel bij de Orde als bij Bezorgd lid zijn. "Waar het ons om gaat is dat specialisten wat te kiezen hebben." Over een of twee weken denkt Linssen te hebben bepaald of zijn plannen definitief doorgang vinden.


' de werkplek' (Foto: Novum)

Gamende kinderen sneller last van psychische stoornis

Kinderen die meer dan twee uur per dag gamen of televisie kijken hebben een hogere kans op psychische problemen, volgens een Brits onderzoek. Wat de kinderen de rest van de dag deden was volgens de onderzoekers niet van belang. Het onderzoek is gepubliceerd in het Britse blad Pediatrics.

Dr. Angie Page van de Universiteit van Bristol had met haar team ruim 1000 kinderen onderzocht tussen de 10 en 11 jaar. Zeven dagen lang zouden de kinderen een enquête invullen met vragen over hoe lang ze games speelden en televisie keken. Daarnaast werd er gevraagd naar hun psychische gesteldheid, waaronder gedrags- en emotieproblemen. Ondertussen werd hun activiteit in de gaten gehouden middels een accelerometer.

De kans op psychische stoornissen zou volgens het onderzoek met 60 procent stijgen als de kinderen twee uur of langer televisie keken of games speelden. Hoe langer, hoe groter de kans. Het zou onafhankelijk van geslacht, leeftijd, puberteitsniveau, educatie of armoede zijn.

Het zou zelfs nog verder stijgen als er minder fysieke activiteit werd ondernomen. Volgens de onderzoekers zou fysieke activiteit, de tijd achter computer of televisie niet kunnen compenseren.

 

Man neergeschoten bij metrostation Gein

Op het Wethouder de Roosplein, bij metrostation Gein in Amsterdam Zuidoost, is maandagmiddag een man neergeschoten. Dat melden meerdere getuigen aan AT5. Een daarvan heeft 'een stuk of drie' schoten gehoord.

De man werd rond 17.15 uur op straat neergeschoten. Hij zou in zijn gezicht zijn geraakt. Volgens een ooggetuige vluchtte de schutter daarna in een gereedstaande auto. Een andere getuige zegt drie daders te hebben gezien, die zijn weggerend.

Er waren meerdere ambulances ter plaatse, zo meldt onze verslaggever. Volgens de politie is het slachtoffer levensgevaarlijk gewond geraakt. Hij is inmiddels met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Het is nog niet bekend wat de aanleiding is voor de schietpartij. De politie heeft het gebied afgezet voor onderzoek en vraagt getuigen zich te melden.

Politici Afrika handelen in lichaamsdelen albino's

Politici en zakenlieden in Afrika maken zich schuldig aan het handelen in lichaamsdelen van albino's. Zij gebruiken ze als talismannen die geluk moeten brengen. Dat heeft de in de Verenigde Staten gevestigde lobbygroep Salif Keita Global Foundation gezegd.

Lichaamsdelen van albino's worden in sommige delen van Afrika voor honderden en soms wel duizenden euro's verhandeld. Diegenen die de lichaamsdelen kopen zijn dikwijls zakenmensen en politici, aldus Coumba Makalou van Salif Keita Global Foundation, een groep die zich inzet voor de rechten van albino's.

Sinds 2007 zijn in Tanzania zeker 57 albino's vermoord en in Burundi zeker veertien. Naar schatting zijn duizenden albino's ondergedoken uit vrees te worden vermoord.

Schaatsers in opstand tegen nieuwe regel

De schaatsers lijken zich niet neer te leggen bij een nieuwe regel van de internationale schaatsbond ISU, die rijders verbiedt om op de rechte stukken met de schaats over de lijn te komen. Olympisch kampioen Mark Tuitert gebruikt het sociale netwerk Twitter voor een opstand en veel collega's sluiten zich bij hem aan.

Tuitert, die in februari bij de Spelen de 1.500 meter won, spreekt over de Dr Bibberregel. Hij vindt dat de nieuwe regel de schaatssport kapotmaakt. Bij testwedstrijden in Thialf volgde gisteren diskwalificatie voor TVM-schaatsers Wouter Olde Heuvel en Jan Blokhuijsen.

De ISU voerde de 'lijnregel' in juni in tijdens een congres in Barcelona. Daar werd ook besloten dat schaatsers de finishlijn niet meer mogen passeren met een schoppende beweging.

Schaatsers in opstand tegen nieuwe regel
Schaatsers in opstand tegen nieuwe regel (Foto: ANP)

WoW: Cataclysm krijgt anderhalf uur aan video

De Britse film-ratingbond heeft WoW: Cataclysm een leeftijdsgrens van 12 jaar gegeven, daarnaast komen er op de DVD twee extra filmpjes. Het ene filmpje zal gaan over Deathwing en wie hij is, het andere filmpje zal een retrospective van de oude wereld van World of Warcraft zijn.

Met deze twee filmpjes erbij zal de totaal lengte van alle videos in World of Warcraft: Cataclysm boven de anderhalf uur liggen. In Cataclysm komt Deathwing terug en verandert daarbij de gehele wereld. Daarnaast zijn er twee nieuwe rassen speelbaar: de Worgen en de Goblins.
De nieuwe uitbreiding ligt vanaf 7 december in de winkel.

Ferguson: "Gesprek heeft Berbatov goed gedaan"

Dimitar Berbatov is dit seizoen helemaal opgeleefd. Vorig seizoen was het een ander verhaal, maar een gesprek met Alex Ferguson bracht verandering. Met zes doelpunten uit de eerste zeven competitiewedstrijden doet de Bulgaarse spits van Manchester United het uitstekend. Zijn hattrick tegen Liverpool was het hoogtepunt.

Tot aan het begin van dit seizoen zag het er echter niet zo florisant uit voor Berbatov. Hij werd eerder voor dertig miljoen pond gekocht van Tottenham Hotspur, maar kwam in Manchester niet uit de verf. Manager Sir Alex Ferguson geeft nu aan nooit getwijfeld te hebben aan zijn spits. "Aan het begin van het seizoen heb ik gesproken met hem. Ik zei: 'Alleen jij kan dit raadsel oplossen. Jij bent degene die de controle heeft. Je hebt het vermogen en moet dat ook gebruiken om de hoge verwachtingen waar te maken. Wij staan achter je'."

De woorden van Ferguson hebben Berbatov goed gedaan. Volgens de ervaren manager hebben sommige spelers wat meer tijd nodig dan anderen. "Hij is het seizoen fantastisch begonnen. Wanneer je een speler naar Manchester United haalt, is het niet zo dat ze direct een grote hit worden."

DVD: Growth

Aan de filmposter is al te zien dat dit geen gezellige zaterdagavondfilm is. Growth is namelijk een thriller/science-fiction over een groep onderzoekers die in het jaar 1989 op het zogenaamde Cittyhunk Island een rare ontdekking doen. Na het doen van proeven op parasieten gaat er iets gruwelijk mis waardoor driekwart van de bevolking op het eiland uitgeroeid wordt. Eén persoon, Jamie Akerman, wist te ontkomen en gaat twintig jaar later weer terug om haar familie-eigendommen te verkopen. Maar natuurlijk is het op het eiland nog niet helemaal veilig.

Rutte: 'Geen vrouwenquotum in kabinet'

Mark Rutte (VVD) geeft toe dat er weinig vrouwen in zijn kabinet zitten, maar hij voelt niets voor een quotum aan vrouwelijke bewindslieden. Dat zei de aankomend premier maandagavond na een dag gesprekken met beoogd ministers en staatssecretarissen. "Het was mooi geweest als het er meer waren."

Onder anderen partijprominent Neelie Kroes (VVD) vindt dat Rutte te weinig vrouwen laat toetreden in zijn kabinet. De teller staat nu op twee -Melanie Schultz (VVD) en Edith Schippers (VVD) - en mogelijk worden het er drie als ook Marja van Bijsterveldt (CDA) wordt gevraagd. Het nieuwe kabinet telt in totaal twaalf ministers.

"Ik begrijp de opmerkingen, het zijn niet veel vrouwen", zei Rutte. Hij heeft samen met beoogd vicepremier Maxime Verhagen (CDA) echter gekeken naar kwaliteit en niet naar geslacht of huidskleur. "Ik heb gekeken naar de beste mensen voor de post, niet of ze man of vrouw zijn."

Voor hetzelfde geld had ook de meerderheid van de nieuwe ministers vrouw kunnen zijn, stelde Rutte. Hij ziet niets in het maken van afspraken op dit gebied. "Het laatste dat je moet doen is het instellen van quota."

Man begaat duizend zedenmisdrijven: 10 jaar cel

Een Düsseldorfer rechter toonde zich vandaag opvallend mild tegenover een Duitse giga-aanrander. Hij legde Jörg P. slechts tien jaar cel op. De 46-jarige vader uit de Eifel-streek heeft bekend ruim duizend zedendelicten te hebben begaan in slechts vijftien jaar tijd.

"Ik kan slechts 'sorry' zeggen tegen iedereen", was het enige dat P. te zeggen had. Volgens een deskundige lijdt hij aan een ziekelijke seksverslaving. Hij zal zijn straf dan ook uitzitten in een gesloten psychiatrische kliniek. "Hij kan alleen vrijkomen als hij door deskundigen niet meer als gevaarlijk wordt beschouwd", verklaart een woordvoerder van de rechtbank.

De man, een slotenmaker van beroep, werd berecht voor negen verkrachtingen of pogingen tot verkrachting. Tijdens de rechtszaak bekende hij echter meer dan twintig vrouwen te hebben verkracht en ruim duizend andere zedenmisdrijven. De meeste keren maakte hij zich schuldig aan schennispleging.

Om tot zijn gerief te komen, had de Duitser een truucje bedacht dat hij veelvuldig toepaste. Hij deed alsof hij zijn armen niet kon bewegen. Hiermee hoopte hij medelijden op te wekken, hetgeen dikwijls lukte. De vrouwen hielpen hem zijn penis vast te houden opdat hij kon plassen. De beste man gaf toe een kick te krijgen goed opgeleide vrouwen en studentes over te halen zijn penis aan te raken. Hij begon zijn meeste misdaden dan ook in studentensteden.

Tussen 1995 en 2010 heeft hij op deze manier honderden vrouwen aangerand in steden als Krefeld, Bonn, Düsseldorf, Keulen en Aken. Ook in Venlo en het Belgische Eupen was hij actief. Hij kon het zelfs niet laten vrouwen aan te randen terwijl hij met zijn gezin op vakantie was. Zijn vrouw is inmiddels van hem gescheiden en heeft een andere naam aangenomen.

Automobilist overlijdt na 'mechanisch mankement'

Een automobilist is zondag op de A58 overleden nadat hij de controle over het stuur had verloren. Een mechanisch gebrek is vermoedelijk de oorzaak van het ongeval, meldt de politie, die onderzoekt wat er precies mis was.

De 35-jarige automobilist uit Geldrop reed in de richting van Eindhoven toen hij rond 01.30 uur bij Moergestel de controle over het stuur verloor. Hij week uit naar links en belandde in de vangrail. De bestuurder werd uit de auto geslingerd en kwam in een sloot terecht

De hulpdiensten waren te laat om de man nog te redden. De politie heeft de snelweg enkele uren afgezet voor een uitgebreid onderzoek. Nader onderzoek moet uitwijzen wat er precies aan het voertuig mankeerde.

Manager Kohl moet de cel in

De manager van oud-wielrenner Berhard Kohl is door een Oostenrijkse rechtbank schuldig bevonden aan het gebruiken en verschaffen van diverse diverse soorten doping. De 35-jarige Stefan Matschiner, zelf een voormalig atleet, werd veroordeeld tot vijftien maanden cel. Daarvan waren wel veertien maanden voorwaardelijk, zodat Matschiner na een maand weer vrij man is.

De zaak kwam aan het rollen toen Kohl in 2008, nadat hij derde werd in de Tour de France en de bolletjestrui won, op het verboden bloeddopingsmiddels Cera werd betrapt. De toen 26-jarige Oostenrijker gaf zijn dopinggebruik direct toe en bood zijn volledige medewerking aan de onderzoekers aan.

De rechter achtte bewezen dat Matschiner epo, testosteron, insuline en groeihormonen had verschaft aan Kohl, diens oud-ploeggenoot Markus Zberg, triatlete Lisa Hütthaler en vijf anderen. Dat deed hij tussen 2005 en 2008. Aan het begin van zijn proces in augustus erkende Matschiner het tenlastegelegde.

George Michael weer op vrije voeten

George Michael heeft maandag de gevangenis verlaten. Dat meldt CNN. De 47-jarige zanger zat bijna een maand achter de tralies in Londen wegens rijden onder invloed van drugs.

Michael werd halverwege september veroordeeld tot een celstraf van acht weken, nadat hij onder invloed van cannabis met zijn auto tegen de voorzijde van een Londens winkelpand reed. Het was al duidelijk dat hij waarschijnlijk maar vier weken daadwerkelijk achter de tralies zou doorbrengen en zich de resterende tijd onder toezicht van de Britse reclassering moet stellen.

Het ongeluk gebeurde op 4 juli. Het was het zoveelste drugsgerelateerde incident waar Michael bij betrokken was. De rechter besloot hem daarop een celstraf van acht weken op te leggen. Daarnaast kreeg hij een boete van 1250 pond en een rijverbod voor de komende vijf jaar.

De voormalig Wham!-zanger beweert inmiddels drugs te hebben afgezworen.


George Michael weer op vrije voeten(Foto: Novum)

Eigenaren Liverpool verliezen eerste slag

Royal Bank of Scotland heeft de eerste slag van de eigenaren van Liverpool gewonnen. Door een voorlopig gerechtelijk bevel kunnen eigenaren Tom Hicks en George Gillett de leden van het driekoppige bestuur van de voetbalclub nu niet meer ontslaan. RBS en het bestuur van Liverpool zijn in een juridisch gevecht verwikkeld over de bevoegdheid om de club te verkopen.

Vorige week probeerden Hicks en Gillett bestuursleden Christian Purslow en Ian Ayre te vervangen door twee stromannen. Zo wilden de Amerikaanse eigenaren een verkoop van Liverpool aan New England Sports Ventures, dat ook eigenaar is van honkbalclub Boston Red Sox, te voorkomen. De overnamesom van driehonderd miljoen pond, ruim 340 miljoen euro, was volgens Hicks en Gillett onvoldoende.

Volgens bestuursvoorzitter Martin Broughton, door de eigenaren aangesteld om de club te verkopen, overtraden Hicks en Gillett daarmee de regels van een contract met RBS. De bank eiste dat Broughton volledige controle zou krijgen over de verkoop en gaf in ruil daarvoor uitstel van betaling van een lening.

RBS claimt nu dat Hicks en Gillett contractbreuk hebben gepleegd. Een zitting voor het Engelse High Court dient dinsdag. Eind deze week verstrijkt de deadline voor het terugbetalen van de lening aan RBS. Wordt er niet betaald, dan kan de bank het faillissement van Liverpool aanvragen. Dat levert de Engelse club negen strafpunten op en betekent naar verluidt dat de overname op losse schroeven komt te staan.

Negen jaar cel voor wurgen ex-vrouw

Een 57-jarige Amsterdammer die in november zijn ex-vrouw wurgde, is veroordeeld tot negen jaar cel. De rechtbank in Amsterdam oordeelde maandag dat de man schuldig is aan doodslag.

Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar geëist, omdat sprake zou zijn geweest van moord. De rechtbank denkt dat de verdachte na een ruzie met zijn ex-vrouw in een opwelling handelde en veroordeelde hem voor doodslag. Wat het precieze motief is geweest, is niet duidelijk. Wel is bekend dat de man het niet eens was met de scheiding.

Uit psychiatrisch onderzoek komt volgens de rechtbank een beeld naar voren van een agressieve, zwakbegaafde man met een gebrekkige ontwikkeling, in combinatie met een beperkt emotioneel aanpassingsvermogen. De man heeft volgens de rechtbank zijn eigen vrouw 'op vreselijke wijze gedood' en haar lichaam 'vervolgens respectloos in een donkere kelderbox achtergelaten'.

Zoolander 2 toch in de maak

Ben Stiller en Owen Wilson keren terug in het vervolg op Zoolander uit 2001 en ook de terugkeer van Will Ferrell is zo goed als zeker. Tevens lijkt er een rol te zijn weggelegd voor Jonah Hill. Dat zei scenarist Justin Theroux zaterdag tijdens de stripbeurs Comic-Con in New York tegen MTV. De eerste versie van het script is af, vertelde hij.

Over een tweede Zoolander wordt al jaren gespeculeerd. Het origineel, waarin Stiller de modegoeroe Derek Zoolander speelt, is nog altijd een van Stillers meest succesvolle films. Tot nog toe was er over een vervolg vrijwel niets bekend, behalve dat productiemaatschappij Paramount de film in 2012 wil laten uitkomen. Naar nu blijkt, kruipt Wilson weer in de huid van het hippiefotomodel Hansel en neemt Ferrell weer de rol van dictator Mugatu op zich.

"Het gaat slecht met Derek en Hansel", verklapt de 39-jarige Theroux. "Ze zijn bijna 40 en moeten zich op de een of andere manier terugvechten in de mode-industrie."

Over de personages kan hij nog niet al te veel zeggen. "In Hollywood is alles mogelijk, maar ik denk dat we Mugatu weer terugzien. En er worden een paar nieuwe slechteriken geïntroduceerd, waarvan eentje is gebaseerd op Jonah Hill." Het is de vraag of Hill deze laatste rol zelf gaat spelen.


Ben Stiller keert terug als Zoolander (Foto: Novum)

Hoofd Hongaarse aluminiumfirma onder arrest

De Hongaarse politie heeft de directeur van het aluminiumbedrijf dat verantwoordelijk is voor het vrijkomen van giftig rood slib opgepakt. Vorige week barstte bij een fabriek van het bedrijf een reservoir open, waarna honderdduizenden kubieke meters rood slib vrijkwamen. Een gebied van 41 vierkante kilometer werd bedekt door de rode smurrie. Acht mensen kwamen om.

Directeur Zoltan Bakonyi van de firma MAL Rt. is voor verhoor opgepakt. Hij zal aan de tand worden gevoeld naar aanleiding van de verdenking dat zijn bedrijf de volksgezondheid in gevaar heeft gebracht en het milieu schade heeft toegebracht, zei de politie.

Premier Viktor Orban zei dat de regering MAL Rt. onder staatstoezicht wil stellen om er zeker van te zijn dat de fabriek snel weer veilig kan draaien. Dat is nodig om de werkgelegenheid voor duizenden fabrieksarbeiders te behouden. Ook gaat de regering ervoor zorgen dat uit de gelden van het bedrijf schadevergoeding aan de slachtoffers van de ramp wordt betaald.


Directeur van bedrijf dat voor giframp verantwoordelijk is opgepakt (Foto: Novum)

Rottweilers verwonden vrouw in Tilburg

Een 59-jarige Tilburgse is zondag ernstig gewond geraakt toen ze onverwacht werd aangevallen door twee loslopende rottweilers. Het slachtoffer had bijtwonden over haar hele lichaam en is naar een ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat de verwondingen aan haar been zo ernstig waren dat ze direct geopereerd moest worden.

Het slachtoffer werd om 15.40 uur in de Ommenstraat in Tilburg aangevallen. Omstanders wisten de vrouw te ontzetten. Nog onduidelijk is waarom de honden de vrouw aanvielen. Volgens de 29-jarige eigenaresse zitten haar honden altijd in de tuin en lopen ze nooit los op straat. Zondag waren ze ontsnapt omdat de garagedeur op een kier stond, meldt de politie.

De honden zijn beide in beslag genomen en opgehaald door een dierenambulance. De dieren zijn in afwachting van een beslissing van de rechter in een asiel gestopt. De eigenaresse is als verdachte verhoord.

Marechaussee pakt drie verdachten cocaÔnehandel op

De marechaussee heeft in een onderzoek naar drugshandel drie mannen aangehouden. Zaterdagnacht werden in Amsterdam een 42-jarige Goirlenaar en een 37-jarige Amsterdammer aangehouden. Hierbij is een kilo cocaïne in beslag genomen.

Een 41-jarige Nigeriaanse man die eerder in vreemdelingenbewaring zat, is maandag in Tilburg gearresteerd. De zaak kwam aan het rollen na een tip, die leidde naar de vermeende drugshandelaars. De marechaussee gaat verder met het onderzoek.

Dead Space: Ignition gratis bij pre-orders

EA heeft bekend gemaakt dat Dead Space: Ignition gratis zal zijn bij pre-orders van Dead Space 2. Helaas is deze actie voorlopig alleen nog in Amerika bij retailers die meedoen met de actie. Ignition is een prequel voor deel twee en vertelt alvast een stukje van het verhaal enkele uren voordat deel twee begint.

Dead Space: Ignition is een soort van interactieve comic die je doorloopt tot het begin van Dead Space 2. Ignition komt morgen uit in Amerika en overmorgen in Europa en zal te downloaden zijn voor het PSN en Xbox Live. Dead Space 2 komt 28 januari 2011 uit voor de PS3, Xbox 360 en de PC.

DSI

'Ploeggenoot Huntelaar opgenomen met malaria'

De Kameroener Joel Matip van Schalke 04 is met spoed opgenomen in het ziekenhuis na klachten die wijzen op malaria.

De 19-jarige middenvelder van Schalke werd opgenomen met het vermoeden dat het om malaria zou gaan. Dat meldt Express. Matip had last van hoge koorts en had ondermeer problemen met zijn maag.

Matip was onlangs op reis met het nationale elftal van Kameroen, waar hij niet werd ingezet. Na zijn terugkeer is hij opgenomen in de universitaire kliniek van Essen. Het is niet bekend hoe het momenteel met hem gaat en wanneer hij eventueel terug zal keren.

Tennisster Bertens naar hoofdtoernooi Torhout

Tennisster Kiki Bertens heeft zich vandaag geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Challenger in Torhout. De 18-jarige Nederlandse won met 6-3 en 6-2 van de Tsjechische Kristyna Pliskova.

In de eerste ronde zal Bertens het op gaan nemen tegen de als zesde geplaatste Belgische Kirsten Flipkes. Het verschil tussen beide speelsters is tweehonderd plaatsen op de wereldranglijst.

WSR-kampioen Aleshin wil F1-stoeltje

De World Series by Renault-kampioen Mikhail Aleshin wil volgend jaar in de Formule 1 racen. De 23-jarige Rus werd gisteren kampioen in de raceklasse door in de laatste wedstrijd in Barcelona de Australiër Daniel Ricciardo nog te passeren in het klassement.

"We zijn momenteel aan het kijken naar een racestoeltje in de Formule 1. We hebben wel wat plannen, maar op dit moment ligt er nog niets vast," zei Aleshin tegen GPUpdate. Hij wilde niet zeggen met welke teams hij nu in gesprek is. "Maar het is niet moeilijk om daarachter te komen. Kijk naar de teams die nog een racestoeltje vrij hebben en je hebt je antwoord."

Hij zal dit jaar in ieder geval wel in een Formule 1-bolide gaan stappen, want het winnen van de titel in de World Series by Renault leverde hem een test bij het Formule 1-team van Renault op.

Verdachte fatale schietpartij Amsterdam meldt zich

Voor de schietpartij waarbij op 28 september een 38-jarige Amsterdammer omkwam in de Lodewijk van Deijsselstraat in Amsterdam-West, heeft zich twee dagen later een verdachte gemeld. Hij claimt de schutter te zijn, maakte de politie maandag bekend.

De 29-jarige verdachte meldde zich 30 september even na 21.00 uur op het politiebureau en werd aangehouden. De oorzaak van de schietpartij ligt waarschijnlijk in de relationele sfeer.

China zegt gesprek met Noorse minister af

China heeft maandag een gepland gesprek met de Noorse minister van visserij afgezegd. De regering in Beijing is woedend over de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan de veroordeelde dissident Liu Xiaobo en liet vorige week weten dat de bilaterale betrekkingen met Noorwegen schade zouden oplopen.

De Noorse minister Lisbeth Berg-Hansen, die in Shanghai de Wereldtentoonstelling bezoekt, zou woensdag een gesprek met de Chinese onderminister van visserij hebben. Een Noorse woordvoerder zei dat voor de afzegging geen reden is opgegeven.

Europese diplomaten meldden maandag dat zij geen bezoek mochten brengen aan Liu's echtgenote, die sinds vrijdag onder huisarrest staat. Een stuk of tien diplomaten vergezelden Simon Sharpe, eerste secretaris voor politieke aangelegenheden van de EU-delegatie in China, die Liu Xia persoonlijk een felicitatiebrief van EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso wilde overhandigen. Het gezelschap werd echter bij de hoofdingang van haar appartementencomplex door drie bewakers in uniform tegengehouden.

"Ons werd verteld dat wij iemand binnen moesten bellen, die naar buiten kon komen om ons te ontvangen. Maar natuurlijk kunnen wij Liu Xia niet bellen, omdat het onmogelijk is haar telefonisch te bereiken", zei Sharpe. Hij las daarom maar de boodschap van Barroso voor, dat de toekenning van de prijs aan Liu 'een krachtige steunbetuiging is aan al diegenen in de wereld die soms met grote persoonlijke offers strijden voor vrijheid en mensenrechten'.

Het openbare veiligheidsbureau van Beijing en het Chinese ministerie van buitenlandse zaken wilden niet uitleggen waarom de bewegingsvrijheid van Liu Xia, die klaarblijkelijk niets heeft misdaan, wordt beperkt. Maar zogenoemde 'zachte detentie' is een vaak gebruikte tactiek van de regering om activisten en critici te intimideren en monddood te maken.

Liu Xiaobo (54) werd vorig jaar tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens 'aanzetten tot staatsondermijning'. Met het toekennen van de vredesprijs aan 'een veroordeelde misdadiger' heeft het Nobelcomité zijn eigen grondbeginselen geschonden, zegt China.

Vier mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties hebben China maandag opgeroepen Liu en 'alle personen die gevangen zitten voor het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting' per direct vrij te laten. De verklaring is ondertekend door de onafhankelijke onderzoekers Frank La Rue, El Hadji Malick Sow, Margaret Sekaggya en Gabriela Knaul. Zij noemen Liu 'een moedig verdediger van mensenrechten, die voortdurend en vreedzaam heeft gepleit voor meer respect voor mensenrechten'.


(Foto: Novum)

Foto's: Cirque du Soleil

 

TOTUM is de nieuwe spectaculaire show van Cirque Du Soleil. Het is de achtste keer dat het ‘circus’ in Nederland te zien is.

Zoals altijd zijn de spectaculaire shows van Cirque du Soleil opgezet rond een thema. 
Met TOTEM, een woord dat zich misschien het beste laat vertalen als ‘levensboom’, volgen we de fascinerende ontwikkeling van de wereld en het menselijk ras in een show die lijkt te spotten met de wetten van zwaartekracht en fysiek menselijk kunnen.

TOTEM laat zien dat de mensheid de kwaliteiten van álle levende wezens in zich draagt, zelfs de mogelijkheid om te kunnen vliegen.

Cirque du Soleil begon in 1984 met een twintigtal mensen. Inmiddels is het bedrijf  uitgegroeid tot een organisatie waar meer dan 5000 mensen werken, waaronder 1200 artiesten uit veertig landen. Zo’n 100 miljoen toeschouwers, verdeeld over vijf continenten, hebben de shows inmiddels gezien. Het wordt de achtste keer dat Cirque du Soleil in Nederland te zien is, voor het laatst was dat in 2008 met de internationaal geprezen show Varekai. 

In 2010 zal Cirque du Soleil met verschillende shows tegelijkertijd op 20 locaties wereldwijd te zien zijn. TOTUM: een show voor jong en oud.

www.cirquedusoleil.com

 

Toetreding Antillen verjongingskuur voor Nederland

Nu Saba, Sint Eustatius en Bonaire Nederlandse gemeenten zijn, is de Nederlandse bevolking iets jonger geworden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde leeftijd ligt in Europees Nederland rond de 40, terwijl de achttienduizend inwoners van de drie eilanden gemiddeld 35,7 jaar zijn. Het gaat om een minimale verlaging van bijna twee dagen.

Sinds zondag zijn de drie eilanden staatkundig onderdeel van Nederland geworden. Daarmee telt Nederland achttienduizend Caribische inwoners meer.

Rwandese rebellenleider opgepakt in Parijs

De politie van Parijs heeft maandag een beruchte Rwandese rebellenleider gearresteerd. Dat heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag gezegd. Callixte Mbarushimana wordt ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan opstandelingen die verantwoordelijk worden gehouden voor verkrachtingen en moorden in Congo.

Tegen Mbarushimana zijn elf aanklachten wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden ingediend, waaronder moord en verkrachting. De rebellengroep FDLR, waaraan Mbarushimana leiding gaf, zou de misdaden in 2009 hebben begaan.

Meer actie in First-Person Shooters

Senior producer Steven ter Heide van Guerrilla Games, heeft in een interview met Gamesinterview.biz, aangegeven dat de ontwikkelingen binnen het FPS-genre nog lang niet klaar zijn. Deze ontwikkelingen zullen volgens Steven garant staan voor grotere, betere en spectaculairdere actie-games.

Hij zei: "Ik denk op dit moment het FPS-genre aan het veranderen is in een actiegenre, als je kijkt naar een game als Read Dead Redemption, ik zal het geen echte shooter noemen, maar het grootste deel van de game bestaat hier wel uit".

"Ik denk dat het genre zich aan het uitbreiden is, het vormt zich steeds meer richting de filmwereld. Waar je bijvoorbeeld een 'buddy cop' film hebt, die prima binnen het actiegenre past. Dit zal zich gaan uitbreiden en games zullen vaker dingen gaan lenen uit andere genres, zoals Borderlands dat deed met RPG elementen".

Steven had ook nog leuk nieuws over Killzone 3, hij vertelde:

"In Killzone was de over-de-top Hollywood actie altijd al een belangrijk item geweest, waar we dingen op spectaculaire wijze laten exploderen, dat is een beetje onze eigen niche. Maar ik denk dat we meer elementen van andere titels zullen lenen, er is nog veel ruimte voor innovatie".

Wat Steven hiermee precies bedoelde is onduidelijk, maar het feit dat de producer bezig is met innovatie, is altijd goed nieuws.

Killzone 3 staat gepland om 22 februari 2011 in de winkels te liggen, exclusief voor de PS3.

killzone
 

Van Marwijk: "Van Bommel speelt"

Mark van Bommel is fit genoeg om dinsdagavond in de Amsterdam Arena in actie te komen voor Oranje in het duel met Zweden. Dat zei Bert van Marwijk maandag op een persconferentie in Noordwijk. Van Bommel had last van zijn knie. De bondscoach verwacht ook dat Wesley Sneijder ondanks wat lichte pijntjes gewoon kan spelen.

Van Marwijk zei dat Zweden 'weinig geheimen voor hem heeft'. "Het is een team met specifieke kwaliteiten. Voorin hebben ze met Zlatan Ibrahimovic en Ola Toivonen twee goede spelers", zegt de keuzeheer. "Het is een fysiek sterk elftal met veel lengte. Net als Denemarken hebben ze ook veel spelers die in buitenlandse competities gelouterd zijn. Maar we zijn overal op voorbereid."

De bondscoach hoopt dat Oranje de stijgende lijn van vrijdag bij Moldavië, waar Nederland met 1-0 won, kan voortzetten. "Ik vind dat wij als team daar zeer sterk gespeeld hebben. Op een heel slecht veld hebben we het tempo hoog gehouden en gedomineerd. Dat was knap."

"We hebben altijd de intentie om aanvallend voetbal te spelen", vervolgde Van Marwijk. "Maar dan moet het hele elftal meedoen, anders zijn we kwetsbaar. Dat zag je aan de slechte tweede helft tegen Finland en de laatste minuten tegen Moldavië. Met wat pech hadden we nog zomaar de gelijkmaker tegen kunnen krijgen."

Gran Turismo 5 gepre-ordered als een dolle in de UK

Het duurt nog een maand tot de game uitkomt, maar Sony's Gran Turismo 5 heeft ruimschoots de leiding genomen in de pre-order charts volgens één verkoper.

Gran Turismo 5, welke pas op 5 november 2010 verschijnt, staat bovenaan in de multiplatform pre-order chart van shopto.net. Bovendien, zo laat deze chart zien, verkoopt de nieuwste Medal of Honor game beter dan de nieuwste Call of Duty, Black Ops. Wel dient te worden aangetekend dat Medal of Honor deze week uitkomt en het dus geen verrassing is dat deze beter verkoopt dan de titel van Activision.

In gesprek met IncGamers geeft ShopTo's Phil Driver aan dat Medal of Honor op dit moment 20% meer verkoopt, maar met nog twintig dagen te gaan voor de nieuwste Call of Duty zal deze de titel geheel volgens verwachting terugpakken.
Toch blijft de ware ster, the man of the match, het langverwachte Gran Turismo 5.

Opvallend feit is dat in de Verenigde Staten Call of Duty: Black Ops de leiding pakt in de pre-order charts. Verkoper Gamestop heeft aangegeven dat de game een nieuw record heeft geboekt.

"Gamestop heeft op dit moment de cijfers dat de pre-orders van de game, Call of Duty: Black Ops, een record hebben gebroken. Nooit is een game zo vaak gepre-ordered" aldus Gamestops Senior Vice President Merchandising, Bob McKenzie.

Op dit moment ligt de verkoop hoger dan het vorig jaar uitgekomen CoD: Modern Warfare 2, welke een nieuwe standaard had gezet.

 

Gran Turismo 5

Man overleden na eten giftige paddenstoel

Een man uit Heerlen is overleden na het eten van een zeer giftige paddenstoel. Dat heeft een woordvoerder van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen maandag bevestigd. De Limburger plukte en at de zeer giftige groene knolamaniet. Deze paddenstoel wordt ook wel Death Angel genoemd.

De man overleed op 12 september. De vriendin van de man, die het nieuws naar buiten bracht, wil iedereen waarschuwen voor het eten van wilde paddenstoelen, zeg de woordvoerder.

Het eten van de groene knolamaniet zorgt voor acute misselijkheid, diarree en braken maar leidt uiteindelijk tot nier- en leverfalen. Omdat die ziekteverschijnselen vaker voorkomen, ging de man te laat naar het ziekenhuis. Zijn lever was aangetast. De man kreeg direct antistoffen toegediend, maar dat bleek niet meer te helpen.

De enige mogelijkheid om het 61-jarige slachtoffer te redden was een levertransplantatie. Dat is gebeurd in Leuven, maar bleek niet levensreddend.

Het Voedingscentrum waarschuwde vorige maand voor het plukken en eten van wilde paddenstoelen, omdat de meeste mensen niet weten welke giftig zijn.

Moeder van Gordon overleden

De moeder van Gordon, Marie Heuckeroth, is maandagochtend op 79-jarige leeftijd in haar slaap overleden. Vorige week werd ze na een lichte hartaanval kort opgenomen in het ziekenhuis. Gordon heeft zijn verplichtingen voor deze week afgezegd, bevestigde zijn woordvoerder.

"Mijn broers en ik zijn nu bij haar om afscheid te nemen", zegt Gordon tegen De Telegraaf. "Mijn broer heeft er voor gezorgd dat ze netjes op bed ligt en heeft een rozenkrans in haar handen gelegd. Ze zal hier ook opgebaard worden."

Marie blies haar laatste adem uit in haar woning in Amsterdam. Hoewel ze al enige tijd kwakkelde met haar gezondheid kwam haar overlijden toch als een verrassing, blijkt uit een persverklaring. Vorig jaar belandde ze ook al met hartproblemen in het ziekenhuis.

"Ze was mijn steun en toeverlaat", zei de 42-jarige Gordon. "Het was een schat." Marie had naast Gordon nog twee zoons en vijf dochters. De uitvaart vindt later deze week plaats.


Gordon zegt verplichtingen af na overlijden moeder (Foto: Novum)

Dodental Hongarije naar acht

De giframp in het westen van Hongarije heeft een achtste dode geëist. Het lichaam van de laatste nog vermiste persoon is maandag teruggevonden. Dat heeft het regionale hoofd van de rampenbestrijding, Tibor Dobson, bekendgemaakt.

Onder de doden zijn een drie jaar oud meisje en haar jongere zusje. Ook enkele bejaarden overleefden de vloedgolf niet.

Dorpen ten zuidwesten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest overstroomden vorige week maandag deels toen de dam van een slibreservoir van een aluminiumfabriek het begaf. Honderden huizen stroomden onder met het slib, een bijproduct van de aluminiumproductie, dat is verontreinigd met zware metalen. De stroom heeft de rivier de Donau bereikt, maar de schade daar lijkt mee te vallen.

Dodental Hongarije naar acht
Dodental giframp Hongarije naar acht (Foto: ANP)

Man geŽlektrocuteerd tijdens klussen

Een 60-jarige man uit Voorhout is maandag overleden nadat hij tijdens het klussen onder stroom kwam te staan. De man was in zijn woning aan de Zwanebloemstraat aan het klussen en was vergeten de stroom uit te zetten, zegt een woordvoerder van de politie.

De politie kreeg om 13.20 uur een melding van de vrouw van de man dat hij geëlektrocuteerd was. Hulpverleners van een traumahelikopter hebben de man nog gereanimeerd, maar de Zuid-Hollander overleed ter plekke.

Katy Perry in maart naar Amsterdam

Katy Perry komt volgend jaar naar Amsterdam. De 25-jarige zangeres verzorgt op 15 maart een optreden in de Heineken Music Hall, maakte concertorganisator Mojo maandag bekend. De reguliere voorverkoop voor het concert gaat zaterdagochtend van start.

Katy scoorde deze zomer samen met Snoop Dogg een hit met het vrolijke California Gurls. De single is afkomstig van Perry's laatste album Teenage Dream. De zangeres brak twee jaar geleden wereldwijd door met het nummer I Kissed a Girl, wat vooral in haar thuisland Amerika voor veel ophef zorgde. Ook haar tweede single, Hot N Cold, werd een wereldhit.

De populaire zangeres verzorgde vorig jaar maart haar eerste optreden in Nederland. Toen stond ze in de Melkweg. De brunette was vorig jaar ook op Pinkpop te vinden, waar ze de Tent Stage plat speelde.


Katy Perry (Foto: Novum)

Golfer Van der Valk krijgt nul op het rekest

Golfer Giedo van der Valk is door de rechter in het ongelijk gesteld. De Nederlander had de organisatie van de Asia Tour aangeklaagd omdat deze hem een boete van 5.000 dollar opgelegd heeft omdat hij een toernooi bij de rivaliserende OneAsia Tour had gespeeld.

De Asian Tour legde Van der Valk en nog vier andere spelers hoge boetes op voor het overtreden van de regels. Wilden ze deze niet betalen dan zouden ze geschorst worden, iets wat Van der Valk overkomen is. Om de schorsing op te heffen spande de Nederlander een kort geding aan. "Ik moet toch toernooien kunnen spelen om geld te verdienen. Mijn bankrekening begint al aardig leeg te raken," zei Van der Valk die naast het opheffen van de schorsing ook eiste dat hij toernooien op de OneAsia Tour mocht blijven spelen.

Behulpzaam hondje in The Last Guardian-screenshots

Afgelopen TGS kregen we eindelijk weer nieuwe beelden te zien van The Last Guardian waaronder nieuwe screenshots en een trailer. Ook kregen we te horen dat de game zeker in 2011 uit zou komen. Tot dan moeten we het doen met de kleine beetjes informaties die we krijgen zoals de nieuwe screenshots hieronder.

The Last Guardian is de derde game van developer ICO die volgend jaar hun eerste twee games, Ico en Shadow of the Colossus, opnieuw zullen uitbrengen in HD.Er is nog weinig over de game bekend. Wel weten we dat je een jongetje zult spelen die een vriendschap heeft opgebouwd met een groot wezen. Ze zullen elkaar moeten helpen met puzzels en combat.

The Last Guardian The Last Guardian

The Last Guardian

The Last Guardian The Last Guardian

The Last Guardian

Oma 263 dagen de cel in voor misbruik baby

Een 57-jarige vrouw uit het Brabantse Vught is maandag veroordeeld tot 263 dagen cel met tbs vanwege het seksueel misbruiken van haar vijf weken oude kleinzoon en het maken van kinderporno. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald. De vrouw lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis.

De vrouw misbruikte de baby samen met haar vriend vorig jaar op 5 september in Den Bosch. Ze bracht onder meer haar tong en tepel in de mond van de baby. Ook hield ze de penis van haar partner tegen de mond van de jongen. Daarnaast zijn er opnames gemaakt van de seksuele handelingen.

De straf die de rechtbank oplegde, is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De zaak tegen de 48-jarige vriend van de vrouw dient op 6 december.

Blogger beboet voor beledigen moslims

Een 30-jarige weblogger is maandag veroordeeld tot een boete van vijfhonderd euro voor het plaatsen van beledigende teksten op zijn website. Daar schreef hij onder meer dat moslims 'van bil gaan met kamelen'. De blogger kon het gerechtshof in Amsterdam er niet van overtuigen dat de uitingen op zijn site misdefinitie.nl satirisch bedoeld waren. In hoger beroep was veertig uur voorwaardelijke werkstraf en een boete van negenhonderd euro geëist. De rechtbank sprak de man eerder vrij.

Het hof oordeelde dat de man moslims en personen van Turkse afkomst heeft beledigd door deze aan te duiden als berberapen, kakkerlakken, ratten en verkrachters. Volgens de verdachte sloegen deze aanduidingen louter op radicalen, extremisten en terroristen. Bovendien was het satirisch bedoeld en dienen de citaten het maatschappelijke debat, stelt de blogger, die vindt dat het hof 'niet begrijpt waar het om gaat'.

Volgens het hof zijn de uitlatingen 'onmiskenbaar beledigend voor moslims en Turken in het algemeen'. "Het recht op vrijheid van meningsuiting gaat niet zover dat uitlatingen als die van de verdachte toelaatbaar zouden zijn." Het hof legde de man maast de onvoorwaardelijke boete ook een voorwaardelijke boete van vijfhonderd euro op.

Wozniacki is de beste in Peking

Caroline Wozniacki heeft het WTA-toernooi van Peking op haar naam geschreven. De Deense tennisster, die ook de nieuwe nummer één van de wereld is, was in de finale sterker dan haar opponente, de Russin Vera Zvonareva. De standen waren 6-3, 3-6 en 6-3.

Wozniacki boekte in de Chinese hoofdstad haar zesde toernooizege van dit jaar. De finale van dit WTA-toernooi zou aanvankelijk op zondag worden gespeeld, maar het slechte weer zorgde ervoor dat de wedstrijd naar maandag verplaatst moest worden.

De onderlinge verhoudingen tussen Wozniacki en Zvonareva staan na deze finale weer gelijk. Beide speelsters troffen elkaar in 2010 al vier keer, waar beide twee keer wisten te winnen.


Caroline Wozniacki wint in Peking (Foto: Novum/AP)

Ferrari wil beter kwalificeren

Ferrari wil zich dit seizoen nog verbeteren in de kwalificaties. Volgens teambaas Stefano Domenicali ligt de sleutel tot het binnenhalen van de titel in de Formule 1 hierin. Qua racetempo is het Italiaanse team met Fernando Alonso gewaagd aan Red Bull Racing.

"Ons tempo in de race is niet slecht, maar het probleem is dat wanneer je verder naar achteren start, het verschil nauwelijks kunt goedmaken. We hebben eerder laten zien dat we Red Bull kunnen verslaan als we het beter doen in de kwalificatie," zei Domenicali.

In Japan waren de Red Bulls van Sebastian Vettel en Mark Webber dominant, maar Alonso hield met een derde plaats de schade beperkt voor het Italiaanse merk. "We hebben vooraf al gezegd dat dit een van de moeilijkste banen voor ons was. We waren in ieder geval competitief en hebben we ons doel bereikt door het podium te halen. Met drie races te gaan ligt alles nog open."

Mido sluit deze week aan bij selectie Ajax

Het heeft even geduurd, maar Ahmed 'Mido' Hossam zal deze week voor het eerst met de selectie van Ajax gaan meetrainen. Dit heeft de Amsterdamse formatie vandaag bekend gemaakt.

Ajax nam Mido eind augustus over van het Engelse Middlesbrough, nadat hij in het verleden ook al voor de club uit de hoofdstad speelde. De Egyptenaar kampte echter met overgewicht, dat hij eerst moest kwijtraken.

Het is overigens nog niet duidelijk wanneer Mido zijn opwachting in een officiële wedstrijd van Ajax zal maken.

'The Hobbit duurste productie ooit'

Het ziet ernaar uit dat The Hobbit-films de duurste aller tijden worden. De kosten voor het tweeluik lijken uiteindelijk een half miljard dollar te gaan bedragen, zegt een bron binnen productiemaatschappij Warner Bros. Dit is zo'n tweehonderd miljoen meer dan de duurste film tot nog toe, Pirates of the Caribbean: At World's End. Dat schrijft de Australische nieuwssite news.com.

De kosten zijn vooral opgelopen als gevolg van het gesteggel over rechten tussen medeproducent New Line Cinema en de erven van J.R.R. Tolkien, die het boek schreef waarop de film is gebaseerd. Hoewel de partijen de strijdbijl inmiddels hebben begraven, worden de kosten van het proces geschat op ruim honderd miljoen dollar. Dat is nog voordat ook maar een seconde film is opgenomen.

De opnames worden hoe dan ook niet goedkoop. The Hobbit wordt verfilmd in twee delen van elk ongeveer twee uur. Producent Peter Jackson, die eerder de The Lord of the Rings-trilogie regisseerde, heeft al aangegeven beide delen te willen opnemen in HD en 3D. Daarnaast krijgen de acteurs die terugkeren uit The Lord of the Rings, zoals Ian McKellen als Gandalf en Andy Serkis als Gollum, een veel hoger salaris dan bij de opnames van de trilogie.

Er is nog veel onduidelijk over de verfilming van The Hobbit. Zo is er officieel nog geen regisseur, hoewel alom wordt aangenomen dat Jackson de regie ter hand neemt. Ook wordt nog gezocht naar een hoofdrolspeler. Er doen geruchten de ronde dat Martin Freeman de jonge Bilbo Baggins gaat spelen.

Daarnaast loopt er een conflict tussen de filmproducenten en de Nieuw-Zeelandse acteursvakbond. Deze bond vindt dat acteurs in Nieuw-Zeeland, waar de films worden opgenomen, te weinig betaald krijgen en probeert daarom de productie te boycotten.

De twee Hobbit-films staan op het programma voor 2012 en 2013. Gezien de vele problemen rond de productie van de twee films is het maar de vraag of de planning gehaald wordt.


The Hobbit mogelijk duurste filmproductie ooit (Foto: Novum)

Meespelen Drenthe tegen Real dure aangelegenheid

Mocht Royston Drenthe met zijn club Hercules Alicante spelen tegen Real Madrid dan zou dat volgens de Spaanse krant Marca de club twee miljoen euro gaan kosten. De Nederlander is gehuurd van de Koninklijke en zou in het huurcontract deze opmerkelijke clausule hebben staan.

Drenthe is bij promovendus Hércules inmiddels uitgegroeid tot een basisspeler. Bij de nummer twaalf van de Primera División is de Nederlandse middenvelder in de vier duels die hij speelde nog niet tot scoren gekomen.

Forse boete voor misleidend postorderbedrijf

De Consumentenautoriteit heeft postorderbedrijf Garant-o-Matic een boete opgelegd van 120.000 euro voor het verzenden van misleidende mailings. Ook wekte het bedrijf ten onrechte de indruk dat consumenten een prijs hadden gewonnen.

Het bedrijf had in 2008 aan de Consumentenautoriteit beloofd dat het zich voortaan aan de regels zou houden bij de informatieverstrekking, maar consumenten worden nog steeds onvoldoende geïnformeerd over het aanbod en de kosten daarvan. Er waren meldingen van onder meer Consuwijzer binnengekomen.

Garant-o-Matic is een postorderbedrijf voor gezondheids-, schoonheids- en cadeauartikelen die via catalogi aan consumenten worden verkocht. Om de catalogus onder de aandacht te brengen organiseert het bedrijf acties, waarbij prijzen worden verloot.

De mailings waren vooral gericht op oudere consumenten. Het lijkt alsof belangstellenden na betaling van twintig euro een LCD-tv, MP3-speler, mobiele telefoon of digitale camera zouden krijgen, maar in werkelijkheid ontvingen ze een goedkope draagbare cd-speler en werden de genoemde elektronische producten als prijs onder snelle inzenders verloot. Reden voor de Consumentenautoriteit een boete op te leggen.

Het bedrijf kan nog bezwaar aantekenen tegen de boete.

[Upd] FIA inspecteert F1-circuit Zuid-Korea

De internationale autosportfederatie FIA is aan een laatste inspectie van het circuit in Yeongam begonnen. Op die baan moet, als de inspectie goed verloopt, over twee weken de eerste Formule 1 Grand Prix van Zuid-Korea worden verreden. Door aanhoudend slecht weer is het circuit echter pas net helemaal klaar. De laatste asfaltlaag werd pas vorige week aangebracht.

Een woordvoerder van de organisator van de Koreaanse Grand Prix meldde maandag dat technisch gedelegeerde Charlie Whiting in Yeongam, zo'n vierhonderd kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Seoul, was aangekomen. Als de baan niet wordt goedgekeurd, wordt de Koreaanse Grand Prix volgens FIA-regels zowel voor dit jaar als volgend jaar geschrapt.

Twee weken geleden uitte F1-baas Bernie Ecclestone al zijn zorgen over de baan.

Update

De FIA heeft de baan geïnspecteerd en volgens de organisatie was Whiting lovend. "Tot dusver hebben we alleen maar positieve opmerkingen ontvangen." Het garandeert echter nog niet het doorgaan van de race. Woensdag zal bekend worden of de teams naar Korea af kunnen reizen en of de race doorgang zal vinden.

Leers ziet bruggen bouwen als missie

Gerd Leers (CDA) wil als nieuwe minister voor Immigratie en Asiel 'bruggen bouwen' en wil af van de 'negatieve polarisatie' in Nederland. Dat zei Leers maandagmiddag na zijn bezoek aan formateur Mark Rutte (VVD). "Ik zie dit als een missie."

De oud-burgemeester van Maastricht wil een eind maken aan de verdeeldheid in de samenleving. "Dit is een geweldig mooi land, maar gespleten." Door het slaan van bruggen en het genereren van draagvlak voor zijn beleid wil hij voorkomen dat de tegenstellingen groter worden. "Ik doe een appèl aan iedereen om mee te doen."

En dat beleid moet 'streng maar rechtvaardig' worden. "Ik ga niet om de problemen heen. Iedereen moet zich aan de wet houden; we moeten duidelijk maken wat kan, maar ook wat niet kan. Dat is in het belang van het land." Leers zei geen problemen te hebben met de harde afspraken die CDA, VVD en PVV hebben gemaakt op het gebied van immigratie en integratie. "Ik onderschrijf het regeerakkoord ten volle."

De beoogd minister zei verder 'terughoudend' te zullen omgaan met zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid, waarmee hij bijvoorbeeld uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog een verblijfsvergunning kan toekennen. Ook daar geldt het adagium 'streng maar rechtvaardig'.

Demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) maakte vorige week nog bekend dat Leers de problemen rond de invoering van de OV-chipkaart zou onderzoeken. Dat wordt nu iemand anders. "Dat ga ik niet meer doen", aldus Leers.

Verburg: ik word geen fractievoorzitter

CDA-Kamerlid Gerda Verburg heeft zich niet kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de CDA-fractie. "Alles overwegende heb ik dit weekeinde besloten het niet te doen", zei ze maandag tegen het ANP.

Verburg: "Half september heeft Maxime Verhagen mij gevraagd of ik fractievoorzitter zou willen worden. Ik heb er heel zorgvuldig over gedacht om me kandidaat te stellen, maar dit weekeinde besloten het niet te doen." Ze wil niet zeggen of Verhagen haar half september als enige heeft benaderd om hem als fractievoorzitter op te volgen. "Het was een indringend beroep. Dat doe je niet aan 21 fractieleden."

Verburg, momenteel demissionair minister van Landbouw, zegt dat ze heel graag weer minister was geworden, maar dat dat er nu niet in zit. "Zo gaat dat." Ze zegt dat ze haar besluit bekendmaakt omdat haar naam de afgelopen week circuleerde als kandidaat om Maxime Verhagen op te volgen als fractievoorzitter.

CDA-Kamerleden konden zich maandag tot 12 uur melden als kandidaat-fractievoorzitter. Volgens Verburg zijn er meerdere kandidaten, maar namen wil ze niet noemen.

Verburg: ik word geen fractievoorzitter
Verburg: ik word geen fractievoorzitter (Foto: ANP)

Assassin's Creed 3 in Tweede Wereldoorlog?

Ubisoft heeft de mogelijkheid besproken om de volgende Assassins Creed in de Tweede Wereldoorlog te laten plaats vinden, verklaart producent Sébastien Puel. Hij vertelt dat het team heeft gekeken naar de Tweede Wereldoorlog en de mogelijkheid van een vrouwelijke assassin.

Ubisoft is alleen nog aan het zoeken naar de meerwaarde van een vrouwelijk personage. "We willen niet een vrouwelijke assassin toevoegen als het geen meerwaarde heeft. We zijn nu aan het zoeken naar de toegevoegde waarde. De Tweede Wereldoorlog is hierin een goed tijdsperk. Veel vrouwen in Engeland en Frankrijk vochten terwijl hun mannen te bang waren om de strijd aan te gaan. Dus misschien ben je in het volgende deel wel een Engelse vrouw gedurende de Tweede Wereldoorlog."

Het originele plan voor Assassin's Creed bestond uit een trilogie, maar daar is Ubisoft vanaf gestapt. "Het fijne aan Assassin's Creed is dat de mogelijkheden eindeloos zijn. We kunnen steeds meer uitbreiden. Ik word wel eens gevraagd of we nog een game gaan maken na Assassin's Creed 3. We kunnen er in theorie nog wel 35 maken," aldus Puel.

 

De Bakker verslaat Verdasco in Shanghai

Thiemo de Bakker heeft zijn eerste partij op het Masterstoernooi van Shanghai verrassend gewonnen van de Spanjaard Fernando Verdasco. In het sterk bezette toernooi liet de Nederlander de nummer 9 van de wereld in twee sets achter zich: 7-6 (4) en 7-5.

De eerste set ging gelijk op en eindigde uiteindelijk in een tiebreak. Na een mini-break achter te hebben gestaan, sloeg de Bakker toe en won hij de tiebreak uiteindelijk met 7-4. In de tweede set moest De Bakker zich terugvechten van een 5-2 achterstand, maar sloeg hij het gat laat tegen de Spanjaard. Hij mocht uiteindelijk zelf de wedstrijd uitserveren.

In de volgende ronde neemt De Bakker het op tegen de winnaar van de partij tussen de Argentijn Juan Monaco of the Fransman Florent Serra. Aan het toernooi in Shanghai doet de volledige top van de wereld mee.

Hake nieuwe trainer FC Emmen

René Hake wordt de nieuwe trainer van FC Emmen. De 38-jarige Drent komt over van FC Twente, waar hij trainer is van de beloften. 

Hake heeft een contract getekend tot medio 2014 en begint volgende week met zijn werkzaamheden bij Emmen. Tot die tijd moet hij nog een aantal zaken afwikkelen bij FC Twente. René Hake was eerder jeugdtrainer en Hoofd Opleidingen bij de Drentse profclub.

De huidige trainer, Azing Griever, keert terug in zijn rol als Technisch Manager en zal vrijdagavond voor het laatst op de bank plaats nemen tijdens de wedstrijd tegen Telstar. Voor Griever is het dan bovendien de 250ste wedstrijd in het betaalde voetbal als trainer.

'Geweld Belgrado doet EU-aspiraties geen goed'

De gewelddadige rellen tegen de rechten van homoseksuelen in Servië hebben het streven van Belgrado naar het lidmaatschap van de Europese Unie geen goed gedaan. De onlusten 'geven blijk van een elementair gebrek' aan verdraagzaamheid voor rechten van minderheden en brengen ook het onvermogen van de overheid om ze te voorkomen aan het licht. "Belgrado heeft een erg slechte boodschap afgegeven", zegt Jelko Kacin, verantwoordelijk voor de evaluatierapporten van het Europees Parlement over Servië.

De Servische oproerpolitie leverde zondag slag met enkele duizenden sympathisanten van extreem rechts, die een gay pride optocht met ongeveer duizend deelnemers probeerden te verstoren. Het ging er hard aan toe en meer dan 150 mensen raakten gewond, van wie 132 politieagenten. De politie hield 249 mensen aan, onder wie 54 minderjarigen. De komende dagen gaan politie en justitie door met het oppakken en vervolgen van mensen die verdacht worden van deelname aan het geweld.

Het protest was gericht tegen het besluit van de autoriteiten om een gay pride toe te staan. Tijdens de protesten werden kogels afgeschoten en molotovcocktails gegooid naar het hoofdkantoor van de pro-westerse Democratische Partij, waarvan de garage in brand vloog. Ook kantoren van de staatstelevisie en andere partijen werden bekogeld.

Volgens de politie was het geweld 'niet spontaan'. De relschoppers waren 'uitermate goed georganiseerd en gesynchroniseerd'. De meeste relschoppers waren jonge voetbalhooligans, waar zich neonazi's en andere extremisten tussen hadden gemengd. Politiewoordvoerder Milorad Beljovic zei dat bij een van de opgepakte leiders van extreemrechts een lijst is aangetroffen met de namen van mensen die het protest moesten organiseren.


'Geweld Belgrado doet EU-aspiraties geen goed' (Foto: Novum)

Ook krakers Utrecht spannen kort geding aan

In navolging van Amsterdam hebben nu ook krakers in Utrecht een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat. Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht wacht daarom met ontruimen, zo zei een woordvoerster maandag.

Het OM liet begin deze maand aan krakers in een pand aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht weten het gebouw te gaan ontruimen. Het kort geding dat de groep aanspande dient op 10 november. Tot de uitspraak onderneemt justitie geen actie.

In Amsterdam spande krakerscollectief Schijnheilig een geding aan omdat 'het ontruimen van kraakpanden op basis van het kraakverbod een onaanvaardbare schending van het grondrecht op huisvrede is', zo valt te lezen op de website van de groep. De zaak dient donderdag bij de rechtbank in Amsterdam.

Op 1 oktober ging het kraakverbod in. Amsterdam en Utrecht lieten beide weten het verbod te handhaven.

Ook krakers Utrecht spannen kort geding aan
Ook krakers Utrecht spannen kort geding aan (Foto: ANP)

Duitse serieverkrachter naar gesloten inrichting

De rechtbank in Düsseldorf heeft maandag een 46-jarige Duitse serieverkrachter tot tien jaar in een gesloten psychiatrische inrichting veroordeeld.

De man heeft bekend in de afgelopen twintig jaar ruim duizend zedendelicten te hebben gepleegd.

Omwille van een snelle berechting legde het openbaar ministerie hem alleen negen verkrachtingen in Düsseldorf, Bonn, Keulen, Aken en Krefeld ten laste.

Castlevania: LOS sequel bevestigd

Er zal een vervolg komen op de game Castlevania: Lords of Shadow, aldus Oscar Araujo. Araujo is de componist van de soundtrack voor de game en heeft dit zojuist bevestigd op de Spaanse radio. "If you like the first [game], hope that the second is even more spectacular."

Het developerteam van MercurySteam zal de game gaan maken. Het was al langer bekend dat Konami een game klaar had liggen bij MercurySteam, maar het was tot nu nog niet bekend welke dit zou worden. Araujo zei verder dat Konami had verzocht om de game wat ruwer en ruiger te maken om af te komen van het "vrouwelijke" imago.

Castlevania: Lords of Shadow is een griezelgame die pas uitgekomen is op de PS3 en Xbox 360. Het is een actiegame in de derdepersoon waarbij je in de huid van vampierjager Gabriel Belmont. Hij moet het hierin opnemen tegen een duistere kracht die het broederschap tussen hemel en aarde verstoord heeft, de Lord of Shadow.

 

 

Voorwaardelijke boete voor discriminatie AH to Go

Vier medewerkers van AH to Go-winkels in Amsterdam en Den Haag zijn maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 1250 euro. Ze maakten zich schuldig aan discriminatie door aan te geven geen Marokkaanse medewerkers te willen.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag had een boete van 1250 euro, waarvan vijfhonderd euro voorwaardelijk, geëist. De rechter heeft besloten tot een geheel voorwaardelijke boete, omdat AH to Go de verdachten niet voldoende had geïnstrueerd over het personeelsbeleid.

Het gaat om drie managers van filialen van de Albert Heijn-winkels op NS-stations en een medewerker personeelszaken van Servex, een dochteronderneming van de NS die verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid. In een interne mail over de noodzaak van nieuwe medewerkers stond vorig jaar 'Dringend! Geen Marokkanen'.

Eerder boog de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) zich over de zaak. Die stelde vast dat er inderdaad werd gediscrimineerd op ras, maar ook op leeftijd. Er werden namelijk ook medewerkers boven een bepaalde leeftijd geweigerd. De leeftijdsdiscriminatie speelt geen rol in de rechtszaak.

Oranjevrouwen: De Haan moet coach worden

De Nederlandse voetbalvrouwen zijn ambitieus. Ze hebben het liefst een aansprekende naam voor Oranje staan en denken hierbij aan Foppe de Haan. De Fries is momenteel trainer bij Ajax Cape Town en is naar eigen zeggen nog niet benaderd.

"Ik heb ook gehoord dat hij een kandidaat is. Na de organisatie van het EK in 2013 te zijn misgelopen zou het een goed signaal van de KNVB zijn om iemand van het kaliber Foppe aan te trekken. Zijn komst zou een impuls voor het vrouwenvoetbal betekenen," zei aanvoerster Daphne Koster. Ze hoopt dat er iemand van naam komt in plaats van een minder bekende coach. "Dat zou een gemiste kans zijn. Men moet nu ambities tonen."

De Haan sluit het bondscoachschap niet uit. "Ik ben nog niet benaderd. Ik sta tot juni onder contract bij Ajax Cape Town. Daarna breekt een periode aan voor nieuwe dingen," aldus de Fries.

De KNVB-directeur amateurvoetbal Ruud Bruijnis zegt dat De Haan niet benaderd is. "We zijn met een aantal mensen in gesprek zijn en schieten aardig op."

The Darkness 2 is altijd nog in de planning

Afgelopen weekend was de Comic-Con in New York en ook Top Cow was hier aanwezig. De Marketing Director van Top Cow heeft aangegeven dat ze nog steeds geïnteresseerd zijn in een sequel van het in 2007 uitgekomen origineel maar er zijn nog een aantal versperringen.

Top Cow heeft vorig jaar het spel al wel aangekondigd maar er zijn problemen met de rechten ervan en daarom hebben we nog niks gehoord. Top Cow wil in ieder geval een sequel en kan ook geen reden bedenken dat hij niet moet komen, dus zodra het rechten-probleem is opgelost gaan ze eraan werken.

Wat voor een problemen er zijn met de rechten is niet bekend maar Top Cow is eigenaar van de Darkness-comics waar het eerste deel op is gebaseerd.

Darkness

Epic Mickey details

Nintendo Everything heeft een waslijst aan feiten online gezet over Epic Mickey, deze lijst is ontstaan aan de hand van een interview met Junction Point creative director Warren Spector. Hierbij de leukste feiten en weetjes.

Epic Mickey wordt een spel voor de echte verzamelaars en detectives, er zullen namelijk door het hele spel hidden Mickey's, verstopte kamers en geheimen te vinden zijn. Bovendien zijn er door het hele spel 'pins' te vinden voor iedereen met een verzameldrift.

Door dit enorme aanbod aan speuropties en verzamelmogelijkheden, zal volgens Specter de game ongeveer drie keer uitgespeeld moeten worden om alles te vinden. Bovendien kostte het Specter 26 uur om het spel de eerste keer uit te spelen. Hij gaf echter wel toe dat de doorgewinterde gamer en ongeveer vijftien uur over zal doen.

Om de gameplay leuk te houden, is het bij Epic Mickey niet mogelijk om te 'falen'. Specter vindt dit niet nodig en heeft volgens hem ook geen toegevoegde waarde, aangezien de spelers toch teruggaan naar een eerdere save-game.

De ingame muziek wordt geregeld door componist Jim Dooley, Spector heeft twaalf componisten auditie laten doen. Hij gaf hen de opdracht, klassieke Disney-muziek op zijn kop te keren en er iets speciaals van te maken. Met uiteraard Jim Dooley als winnaar.

Als laatste toevoeging zal door middel van 'logische systemen' het verloop van het spel worden aangepast op de keuzes van de speler. Hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn is nog niet bekend.

Genoeg om enthousiast over te worden. Mocht er interesse zijn om het hele interview te lezen, de link is te vinden in de bron.

Epic Mickey staat gepland om in Europa in de winkels te liggen op 26 november 2010, exclusief voor de Wii.

Epic Mickey

Drie verdachten gepakt na klopjacht en politieschot

De politie heeft maandag na een klopjacht in Utrecht drie verdachten aangehouden voor een misdrijf in Amsterdam. Bij de achtervolging is door de politie geschoten.

De voortvluchtigen reden zichzelf rond 12.30 uur door een stuurfout klem op de Verlengde Vleutenseweg. Daarop namen de inzittenden de benen. Later werden drie verdachten aangehouden. Of daarmee alle inzittenden vastzitten, is volgens een politiewoordvoerder niet bekend. Volgens RTV Utrecht waren er vier vluchters.

Ook is niet duidelijk wat voor misdrijf in Amsterdam is gepleegd. Bij de achtervolging werd onder meer een politiehelikopter ingezet. Waarom de politie heeft geschoten is niet bekend.

'Helft werkzoekenden negatief over banenmarkt'

De banenmarkten van het UWV Werkbedrijf leveren werkzoekenden niet veel op. Dat concludeert FNV Bondgenoten uit onderzoek onder bezoekers van de Landelijke Banenmarkt, die het UWV donderdag hield. Iets minder dan de helft van de bezoekers zei iets aan banenmarkten te hebben.

Tijdens banenmarkten kunnen werknemers en werkgevers elkaar ontmoeten in vestigingen van het UWV. Volgens Maaike Zorgman van de FNV was het ontmoeten van andere werklozen volgens veel werkzoekenden het enige nuttige aan de banenmarkt van donderdag.

De baanlozen waren ook niet positief over het UWV zelf. Op de vraag of het UWV Werkbedrijf - voorheen Centrum voor Werk en Inkomen - helpt bij het vinden van werk, antwoordde bijna zestig procent van de ondervraagden ontkennend. Bijna tachtig procent zei geen hulp te krijgen bij scholing.

Zorgman adviseert het UWV de focus te verleggen van het controleren van werklozen naar het gericht helpen bij het vinden van een passende baan. Veel werkzoekenden zouden 'meer last dan lust' hebben van het UWV. Daarnaast zijn de banenmarkten volgens Zorgman te druk en te slecht afgestemd op de wensen van de werkzoekende.

Het UWV vindt de kritiek van FNV onterecht. "Er waren ongeveer 111.000 mensen op de banenmarkt afgekomen", reageert een woordvoerder. "Als minder dan de helft negatief is over de banenmarkten, dan is meer dan de helft er positief over. Dat zijn meer dan vijftigduizend mensen."

Ook is het volgens de woordvoerder niet waar dat het UWV vooral werklozen controleert en hen nauwelijks aan een baan helpt. "We zijn niet voortdurend bezig met controleren, maar doen er alles aan om mensen weer zo snel mogelijk aan het werk te helpen. Natuurlijk moeten de werkzoekenden daarbij ook eigen inzet tonen."

Elfjarige jongen overlijdt na val

Een elfjarige Japanse jongen is zondagmiddag bij een triest ongeluk om het leven gekomen. De jongen was met twee andere kinderen op het dak van een appartementencomplex aan het spelen toen hij door een dakraam heen viel. Hij wist de val van zeven verdiepingen niet te overleven.

De Japanse politie kreeg rond twee uur een melding binnen van het ongeval. Toen hulp arriveerde was de tiener al overleden.

De toegang tot het dak van het gebouw was afgesloten. De drie jongens wisten via een andere manier toegang te krijgen tot de hoogste verdieping van het complex. Tijdens het spelen hoorden twee van de jongens opeens glasgerinkel. Even later beseften ze pas dat hun vriend naar beneden gevallen was.

Berg: "Zweden maakt goede kans tegen Oranje"

Marcus Berg denkt dat Zweden dinsdagavond in Amsterdam voor een verrassing kan zorgen in het EK-kwalificatieduel met Oranje.

"Nederland is de favoriet in eigen huis, maar wij maken ook zeker kans", zegt de 24-jarige aanvaller van PSV tegen Novum Nieuws. "We moeten slim spelen en een goede balans vinden tussen offensief en verdedigend spel."

Onder de nieuwe bondscoach Erik Hamrén is er bij het Zweedse nationale team veel veranderd. Het afwachtende en berekende spel van de laatste jaren heeft plaatsgemaakt voor een offensieve speelwijze. Berg voelt zich daar lekker bij. "We moeten scoren om te winnen. Dus is het lekker om aanvallend te spelen."

Toch zal Zweden tegen het elftal van Bert van Marwijk achterin geen open huis houden. "We moeten vooral slim spelen. Nederland is een grote ploeg met veel goede spelers. Het is daarom belangrijk om defensief goed te staan", vindt de aanvaller die in de Eredivisie een schorsing van vier wedstrijden uitzit. "Maar het doel is om hier drie punten te pakken. We hebben veel zelfvertrouwen."

De Zweedse selectie is sinds vrijdag in Amsterdam. Berg ziet de lange voorbereidingstijd als een voordeel. "Het is lekker dat we ons in alle rust hebben kunnen voorbereiden en niet pas de dag voor de wedstrijd arriveren. Iedereen vindt het ook leuk hier. Nederland is een mooi land en Amsterdam een leuke stad."


(Foto: Novum)

Heroes on the Move krijgt nieuwe naam

Het PlayStation Move spel Heroes on the Move heeft een naamsveranderingen gekregen, het spel zal nu voortaan PlayStation Move Heroes heten. Sony heeft dit afgelopen weekend bekend gemaakt tijdens de Comic-Con in New York. Er is helaas nog steeds geen datum bekend van het spel.

In Playstation Move Heroes is een mysterieuze alien langs-gekomen en heeft stukjes planeten van verschillende PlayStation helden gestolen en samengevoegd tot één planeet. Aan jou dit te onderzoeken en op te lossen.

Heroes

Bond ziet meer gevloek in bekroonde kinderboeken

De kinderboeken die dit jaar in de prijzen vallen bevatten 'opvallend veel grof en godslasterlijk taalgebruik'. Dat stelt de Bond tegen het vloeken maandag. Een lezersjury van de bond screent kinderboeken ieder jaar op scheld- en vloekwoorden.

Vooral het boek Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp is volgens de bond een 'negatieve uitzondering'. In de eerste pagina's van het boek zoekt een minderjarig meisje op straat naar een geschikte man om seks mee te hebben omdat ze een kind wil. In het boek komen woorden als 'shit', 'wicht' en 'godsamme' voor. Het boek is bekroond met een zilveren griffel.

Het boek Hoe het Varken aan Zijn Krulstaart Kwam van Gerda Dendooven - dat ook een zilveren griffel kreeg - is volgens de bond 'ronduit blasfemisch'. In het boek wordt een karikatuur gemaakt van God, die ook nog eens vloekt. Ook het boek Voordat Jij er Was komt niet zonder kleerscheuren door de keuring van de bond. Er staan dan wel geen scheldwoorden in, maar het zou kunnen worden gezien als een parodie op het scheppingsverhaal.

De bond kondigt aan contact op te nemen met de auteurs. Ook gaat de bond bij de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek aandringen op netter taalgebruik.

Tilburgse taxichauffeur werd doodgeschoten

De 37-jarige Tilburgse taxichauffeur die zaterdag dood werd aangetroffen in Kaatsheuvel is door vuurwapengeweld om het leven gebracht. Dat heeft sectie uitgewezen. De politie had al gezegd dat vermoedelijk sprake was van een misdrijf. Door hoeveel kogels hij is geraakt en met wat voor wapen er is geschoten, wil de politie niet bekendmaken.

Het slachtoffer werd zaterdag tegen 08.00 uur op de Duinlaan aangetroffen, waarna 25 rechercheurs op de zaak werden gezet. Gasten van naburige campings en omwonenden zijn bevraagd over de vrijdagavond en -nacht. Zeker vijftien mensen hebben informatie aangedragen. De politie is nog op zoek naar getuigen en onderzoekt ook camerabeelden.

Ongeveer vijftig collega's van het slachtoffer hebben zondagochtend tussen 03.30 uur tot 04.30 uur op de Heuvelring in Tilburg stilgestaan bij de dood van de Brabander. Een aantal durft geen nachtdiensten meer te draaien.

Taxichauffeurs hebben tegen Omroep Brabant gezegd dat hij drie mannen vervoerde, die in Kaatsheuvel zonder te betalen wegliepen. Het slachtoffer zou achter hen aan zijn gegaan, waarna de drie mannen hem zouden hebben vermoord. Getuigen zouden 's nachts knallen hebben gehoord. De politie heeft nog geen verdachten op het oog, meldt een woordvoerder.

Matt Damon laat vierde Bourne-film gaan

Matt Damon speelt definitief niet mee in The Bourne Legacy. De afwezigheid van Damon blijkt echter niets met de afwezigheid van regisseur Paul Greengrass te maken te hebben. Jason Bourne komt gewoon helemaal niet in het scenario voor. Dat zegt regisseur Tony Gilroy tegen de Amerikaanse filmwebsite Hollywood Elsewhere.

Lange tijd was onduidelijk of Damon de hoofdrol van geheimagent Jason Bourne weer zou oppakken in de vierde film in de reeks. De acteur zei alleen te willen terugkeren als Greengrass de regie zou voeren, net als bij de vorige twee Bourne-films. Greengrass leek echter voorlopig geen zin te hebben in weer een Bourne-film en maakte eerst Green Zone, ook met Matt Damon, over de oorlog in Irak. Hij is nu bezig met het oorlogsdrama They Marched into Sunlight, dat zich afspeelt in Vietnam.

Hoewel het boek The Bourne Legacy wel Jason Bourne als hoofdrolspeler heeft, gooit de film het over een heel andere boeg. "Het script is helemaal nieuw", zegt Gilroy. "Het is geen reboot of remake van de filmserie. Niemand vervangt Matt Damon. Er komt een nieuwe held, een heel nieuw hoofdstuk. Dit project staat op zich."

De 54-jarige regisseur benadrukt dat Bourne een belangrijk onderdeel vormt van de wereld waarin zijn film zich afspeelt. "Hij leeft nog steeds. Ik probeer het verhaal breder te trekken, met opzetjes naar de andere drie films. Wie bij de vorige films goed heeft opgelet, gaat nog genieten. De acties van Bourne zijn de aanleiding voor deze film."

Wie de nieuwe held is en wie hem gaat spelen, is nog in nevelen gehuld. Hoe dan ook staat The Bourne Legacy gepland voor 2012.


Matt Damon laat vierde Bourne-film gaan (Foto: Novum)

Snorfietser (74) overleden na aanrijding Amsterdam

Een 74-jarige snorfietser is zondag overleden nadat ze vrijdag gewond was geraakt bij een aanrijding met een auto in Amsterdam. De aanrijding vond plaats op de kruising van de IJburglaan en de Zuiderzeeweg.

De vrouw kwam zaterdag rond 10.30 uur in botsing met een auto en werd met ernstig letsel naar een ziekenhuis overgebracht. Daar overleed ze zondagochtend aan haar verwondingen, meldt de politie.

De automobilist raakte niet gewond. De politie wil verder nog niets over het ongeval bekendmaken, maar meldt wel dat de automobilist door groen licht reed.

"Contador kan tot een jaar straf krijgen"

Alberto Contador kan tot een jaar geschorst worden voor het gebruik van het verboden clenbuterol. Gisteren werd de Italiaan Alessandro Colo voor een jaar geschorst nadat hij op het verboden middel betrapt was.

"Ik testte positief in de Ronde van Mexico. Een advocaat kon aantonen dat achttien procent van het vlees in Mexico wordt behandeld met clenbuterol," zei Colo tegen Cyclingnews. "Het CONI geloofde me, maar schorste me toch voor een jaar. Renners zijn zelf verantwoordelijk voor wat ze eten en drinken. Ik vind dat niet eerlijk."

Hij vindt dan ook dat Contador geen straf verdient. "Zelf had ik nog nooit van gehoord van clenbuterol. Contador zou gek zijn geweest om het te gebruiken: het middel blijft twee tot drie dagen in je lichaam zitten. Ik denk dat hij net als ik voor een jaar wordt geschorst."

Nobelprijs economie naar Amerikanen en Brit

De Nobelprijs voor economie 2010 is maandag toegekend aan de Amerikanen Peter Diamond en Dale Mortensen en de Brits-Cypriotische Christopher Pissarides. De Zweedse Academie van Wetenschappen zei dat de drie worden onderscheiden voor hun analyse van markten met zogeheten search frictions. Hun onderzoek spitste zich toe op de ontwikkeling van een nieuw arbeidsmarktmodel.

De economieprijs is de laatste Nobelprijs die dit jaar is vergeven. Het is de enige prijs die niet door de naamgever Alfred Nobel zelf is ingesteld, maar later door de Zweedse centrale bank in het leven is geroepen.

Aan de prijs is een bedrag van tien miljoen kroon (ruim een miljoen euro) verbonden. De prijs wordt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, in Stockholm uitgereikt.

Rode Wii ook naar Europa

Vorige week lieten we jullie weten dat Nintendo met een rode Wii op de proppen komt voor het 25-jarig bestaan van Mario. Deze Wii leek eerst alleen voor Japan te zijn maar vandaag is bevestigd dat de rode Wii en eerder genoemde DSi-bundel ook naar Europa zal komen.

De DSi-bundel zal een rode DSi bevatten met speciale karakter-art erop en de bundel zal ook het spel New Super Mario Bros bevatten, de bundel komt 22 oktober uit en er is nog geen prijs beschikbaar. De Wii-bundel komt samen met New Super Mario Bros Wii, Wii Sports en de originele Donkey Kong want daar kwam Mario voor het eerst in voor. Donkey Kong zal vooraf op de Wii geïnstalleerd zijn.

De Wii-bundel heeft ook nog geen prijs gekregen maar komt 29 oktober uit in Europa. In Japan zal de Wii-bundel rond de €175,- kosten en de DSi bundel rond de €157,-

DSi
Wii

 

Janssen hervat groepstraining FC Twente

Theo Janssen lijkt bijna hersteld te zijn van zijn knieblessure. De middenvelder moest vanwege de kwetsuur afhaken bij het Nederlands elftal. De verwachting is hij komende zaterdag in de uitwedstrijd tegen Feyenoord zijn rentree kan maken. Hij heeft vandaag de groepstraining bij FC Twente weer hervat.

Ondanks het spoedige herstel van Janssen heeft Twente nog wel een aantal spelers in de ziekenboeg, meldt De Telegraaf. Emir Bajrami mist dinsdag met Zweden de wedstrijd tegen Oranje vanwege een enkelblessure, terwijl Bart Buysse al lange tijd eruit was. Marc Janko hield aan een duel van Oostenrijk een spierblessure over.

Na de uitwedstrijd tegen Feyenoord komt FC Twente volgende week woensdag weer in actie in de Champions League. Werder Bremen komt op bezoek voor de derde poulewedstrijd van de Tukkers. Vier dagen later ontvangt Twente in eigen huis ADO Den Haag.

Protest na beledigende advertentie

Bij het kantoor van uitzendbureau Randstad in de Belgische plaats Mol heeft een protest van de socialistische vakbond plaatsgevonden. De vakbond is woest over de tekst in een personeelsadvertentie voor een lasser van het uitzendbureau.

In de advertentie wordt expliciet vermeld dat voormalig medewerkers van DAF Trucks niet welkom zijn: "Belangrijk!! Geen mensen die op DAF gewerkt hebben, totaal andere wijze + attitude van deze WN's binnen hun bedrijf."

Een woordvoerder van het uitzendbureau bood zijn excuses aan voor de tekst. "Dit is een professionele fout die wij nu aan het rechttrekken zijn. Die advertentie moet zo snel mogelijk van onze website. Dit kan natuurlijk niet en daarvoor wens ik mij ook te verontschuldigen bij de ex-werkgevers van DAF en bij de vakbond."

Na dit excuus werd de actie opgeschort. "Voor de (oud-)medewerkers van DAF is daarmee de fout een beetje rechtgezet, maar het kwaad blijft natuurlijk geschied. Wij zullen als vakbond bekijken of we hiermee voortgaan, want dit gaat echt te ver," aldus Hans Vaneerdewegh van de vakbond ABVV Metaal.

"Yu Suzuki wilde Shenmue op 360 of PS3"

Osuma Marutu was verantwoordelijk voor al het geluid in de game Shenmue, hij heeft gereageerd op het bericht over een nieuwe Shenmue-game voor mobiele telefoons in Japan. Murata heeft samen met wat medewerkers van SEGA gesproken en daar kwamen wat opmerkelijke dingen uit.

Marutu geeft aan dat hij er moeite mee heeft dat Yu Suzuki, de bedenker van Shenmue, zijn kwaliteiten zo verlaagd heeft. Suzuki was namelijk iemand die top-kwaliteit eiste en geen compromissen wilde, kwamen er toch compromissen dan was Suzuki erg boos. Murata is er zeker van dat Suzuki het spel op de Xbox of de PS3 had willen uitbrengen en dat wat er nu gemaakt wordt niet is wat Suzuki eigenlijk zou willen.

Daarnaast geeft Murata aan dat hij heeft gesproken met mensen van SEGA en deze houden zich nog afzijdig van de mobiele-game. Waarschijnlijk als het spel een succes gaat worden zal SEGA zijn naam eraan lenen. SEGA heeft al eerder aangegeven dat bereid zijn het spel exclusief te produceren voor één van de drie grote consoles als deze meefinancieren.

Shenmue

Terry mist interland Engeland

Engeland moet het dinsdag tegen Montenegro zonder John Terry stellen. Dat maakte de Engelse voetbalbond FA maandag bekend. Uit onderzoek bleek zondag dat de verdediger van Chelsea te veel last heeft van een rugblessure om de interland te halen. Bondscoach Fabio Capello roept geen vervanger op. Het is onduidelijk hoelang Terry is uitgeschakeld.

Terry moest de eerste twee EK-kwalificatieduels van Engeland ook al aan zich voorbij laten gaan. Omdat hij herstelde van hamstring en bilspierblessures moest hij toekijken hoe zijn land van Bulgarije en Zwitserland won. Voor Chelsea speelde Terry dit seizoen zes competitiewedstrijden.


John Terry (Foto: Novum)

FIFA bespreekt doellijnsystemen

Dertien systemen om te bepalen of een voetbal de doellijn is gepasseerd zijn door de FIFA geselecteerd voor mogelijke invoering. Op 20 oktober bespreekt de wereldvoetbalbond de systemen tijdens een vergadering van de IFAB. Dat orgaan, waar naast de FIFA de Engelse, Welshe, Schotse en Noord-Ierse voetbalbond zitting in hebben, bepaalt spelregelwijzigingen in het voetbal.

Tijdens de vergadering op 20 oktober in het Welshe Newport beslist de IFAB welke zaken er op de agenda komen voor de jaarlijkse vergadering in maart volgend jaar. Dan worden beslissingen genomen over regelwijzigingen.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter moest tijdens het WK noodgedwongen het debat over technologische hulpmiddelen in het voetbal heropenen. Dat gebeurde nadat een goal van Engeland tegen Duitsland ten onrechte niet werd toegekend omdat het arbitrale trio niet zag dat de bal via onderkant lat een meter achter de doellijn stuiterde. Blatter toonde zich daarvoor altijd tegenstander van technologie in het voetbal.

Toestel KLM maakt voorzorgslanding in Uganda

Een passagierstoestel van KLM heeft zondagnacht in Uganda een voorzorgslanding gemaakt nadat een motor was uitgevallen. Tijdens het opstijgen vanaf het vliegveld in Entebbe vloog een vogel de motor in, zegt een woordvoerder van KLM.

De Airbus A330-200 is daarop weer op het vliegveld geland. De passagiers zijn dezelfde nacht nog op een ander vliegtuig richting Amsterdam gestapt.

Iron Man, Iron Lady

Hordes vrouwen kwamen op mij af. Het was zaterdag in een winkelcentrum, dus er waren hordes vrouwen. Ik voelde ze naar me kijken, hunkerend naar een hunk met plank. Als ik geen Axe-allergie had en als mijn vriendin niet met me meeliep, dan wist ik zeker dat ik niet alleen een BH van de Kijkshop op mijn achterbank had liggen. Best stoer zo’n strijkplank. Voor nog geen vijftien euro was ik vier trappen hoog een lekkere vent.

Opnieuw auto's uitgebrand in Weert

In Weert zijn zondagnacht weer twee auto's uitgebrand. De politie gaat uit van brandstichting. Volgens een politiewoordvoerder zijn er afgelopen jaar in de Limburgse plaats rond de 26 auto's uitgebrand.

Brandweerlieden ontdekten dat een auto op de Sint Maartenlaan in brand stond toen ze terugkeerden van het blussen van een eerdere autobrand op de Brechterstraat. De politie heeft een onderzoek ingesteld. Het is nog niet duidelijk of er een relatie is met de eerdere autobranden.

Kompels willen allen als laatste gered worden

De 33 mijnwerkers die al ruim twee maanden ondergronds vastzitten in een mijn in Chili willen allemaal als laatste gered worden. Afgelopen weekend werd een nieuwe belangrijke stap gezet in het proces dat tot de bevrijding van de kompels moet leiden. De boren waarmee de schacht werd geboord waardoor zij naar boven kunnen komen bereikten hun eindbestemming, zevenhonderd meter onder de grond. Nu wordt de schacht verstevigd. Woensdag zullen mogelijk de eerste mijnwerkers naar boven kunnen worden gehaald.

Sinds de boren hen bereikten kibbelen de kompels over de vraag wie van hen als allerlaatste gered moet worden. Allemaal willen ze dat hun collega's eerder worden gered dan zijzelf, zei de Chileense minister van volksgezondheid Jaime Manalich. De definitieve volgorde wordt evenwel niet door de kompels, maar door artsen bepaald op basis van de gezondheidstoestand van de individuele mijnwerkers.

De 33 mijnwerkers zitten sinds 5 augustus, toen een mijnschacht instortte, ondergronds vast. Pas ruim twee weken later ontdekten reddingswerkers op welke plek de 33 vastzitten.


Kompels Chili willen allemaal als laatste gered worden (Foto: Novum)

Duitsland vraagt uitlevering extremist

Duitsland wil Afghanistan om uitlevering vragen van de islamitische extremist Ahmad Wali Siddiqui. Een woordvoerder van het federale parket heeft dit maandag meegedeeld.

De 36-jarige Duitser van Afghaanse afkomst werd in juli door het Amerikaanse leger in Afghanistan opgepakt. Zijn verhoor bracht plannen voor terreuraanslagen in Europa aan het licht.

De Duitse justitie verdenkt Siddiqui van lidmaatschap van een buitenlandse terroristische organisatie. Hij zou deel uitmaken van de militantenscene in Hamburg, waar ook sommige kapers van 11 september 2001 toe behoorden.

Volgens de Duitse autoriteiten is hij in maart 2009 uit Duitsland naar Pakistan vertrokken om in de tribale gebieden aan de grens met Afghanistan terreurtraining te ondergaan.

Wekelijkse Engelse top 40


Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 03-10-2010 t/m zaterdag 09-10-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.


Het lukt Pro Evolution Soccer 2011 niet om FIFA 11 van de eerste en tweede plaats af te stoten, daarnaast zien we toch wel dat Engeland van sportspellen houdt want er staan maar liefst 17 sportspellen in de top 40. De nieuwe Guitar Hero en Civilization zakken beide met 22 plaatsen en zijn daarmee gedeeld de grootste zakkers van de week.

Stijger van de week is Dance on Broadway, die stijgt met 20 plaatsen van 40 naar 20. Pro Evolution Soccer 2011 is de hoogste binnenkomer met plaats drie en zes. Daarnaast zien we nog enkele grote namen zoals Enslaved en Castlevania die vorige week zijn uitgekomen.

De lijst bestaat uit tien Wii-games, dertien Xbox 360-games, tien PlayStation 3-games, één PC-game, één PSP-game, vier DS-games en voor deze keer ook één PlayStation 2-game

Top40

Favoriet Gesink niet in Lombardije

Wielrenner Robert Gesink gaat zaterdag niet van start in de Ronde van Lombardije. De 24-jarige Varssevelder besloot terug te vliegen naar Nederland omdat zijn vader in het ziekenhuis ligt, meldt de Rabobankploeg. Gesink senior kwam zondag tijdens de mountainbikerace Bart Brentjens Challenge hard ten val en moest worden opgenomen. Hoe ernstig zijn verwondingen zijn, maakte de wielerploeg niet bekend.

Gesink was een van de favorieten voor de zege in de laatste klassieker van het jaar. Zaterdag was de Rabotroef de beste in de Giro dell'Emilia. Wie Gesink vervangt in de Noord-Italiaanse koers beslist de ploegleiding later deze week.


Robert Gesink (Foto: Novum)

Hamilton: "Blij dat ik aan de finish kwam"

Lewis Hamilton werd in de Grand Prix van Japan gisteren slechts vijfde. Waar de Brit mikte op een podiumplaats kende hij problemen met de versnellingsbak en moest hierdoor rustiger rijden. Eerder in het weekend had McLaren zijn versnellingsbak ook al moeten vervangen en had Hamilton op de startgrid vijf plaatsen in moeten leveren.

"Dit was een erg teleurstellend weekend voor mij en het team. We hebben hard gewerkt om hier een goed resultaat te kunnen scoren, maar hadden eerst het probleem dat we de versnellingsbak moesten vervangen en daarna raakte ik in de race de derde versnelling nog kwijt. Ik ben echter wel blij dat ik nog aan de finish ben gekomen en zo nog wat punten heb kunnen scoren," meldde Hamilton aan de BBC.

In het kampioenschap lijkt de Brit af te haken nu hij met nog drie races te gaan op 192 punten staat, terwijl kampioenschapsleider Mark Webber er 220 heeft. "Er zijn nog 75 punten te winnen, maar de anderen blijven elke race maar punten scoren, dus het wordt erg moeilijk nu."

Dodelijk busongeluk in India

Een busongeluk in de Noord-Indiase deelstaat Uttar Pradesh heeft maandag aan zeker achttien inzittenden het leven gekost. Een tiental passagiers raakte gewond, zei de politie.

De buschauffeur verloor bij een inhaalmanoeuvre de macht over het stuur, waardoor de bus van de weg raakte en naar beneden stortte in een rivier. De bus vervoerde mensen die hun stem wilden uitbrengen in verkiezingen voor een nieuwe dorpsraad, zei de politie.

Fan van Madonna krijgt straatverbod

Een 59-jarige fan van popzangeres Madonna heeft een straatverbod opgelegd gekregen. De gepensioneerde brandweerman Robert Linhart moet minimaal tien woonblokken van het New Yorkse appartement van de zangeres vandaan blijven.

De man werd eind september betrapt op het schilderen van boodschappen op de stoep voor het appartementencomplex van de 52-jarige zangeres. De fan werd op borgtocht vrijgelaten. Zijn advocaat voerde ter verdediging aan dat Linhart 'de zangeres niet bedreigde'. "Het is geen misdaad om Madonna te bewonderen," aldus de advocaat.

Japans schip gekaapt

Somalische piraten hebben een Japans schip met twintig Filipijnse bemanningsleden gekaapt. Dit heeft een woordvoerder van de EU-vloot die in de Somalische wateren patrouilleert om kapingen tegen te gaan, maandag bekendgemaakt.

De eigenaar van het onder Panamese vlag varende schip kreeg zondagmiddag een noodmelding binnen van de kapitein van de Izumi, die zei dat piraten het schip aanvielen. Een Deense oorlogsbodem van de EU-patrouillevloot ging op onderzoek uit en wist contact te leggen met de kapitein. Deze meldde toen dat de Izumi inmiddels door de piraten was overmeesterd.

De Izumi was onderweg van Japan naar de Keniaanse havenstad Mombasa.

Politie bekijkt camerabeelden Tilburg na taximoord

De politie bekijkt beelden van diverse camera's in Tilburg om te weten te komen wat er is gebeurd met de taxichauffeur die zaterdag dood werd gevonden in Kaatsheuvel. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht hierover van Omroep Brabant. Hij benadrukt dat het volkomen logisch is dat de rechercheurs alles proberen om na te gaan wat er is gebeurd.

De politie hoopt op beelden van bijvoorbeeld tankstations een glimp van de taxi en eventuele inzittenden op te vangen. Het slachtoffer, een 37-jarige Tilburger, werd zaterdag rond 08.00 uur op de Duinlaan gevonden. De politie vermoedt dat hij door een misdrijf is omgekomen.

Ongeveer vijftig collega's van het slachtoffer hebben zondagochtend tussen 03.30 en 04.30 uur op de Heuvelring in Tilburg stilgestaan bij de dood van de chauffeur. Volgens collega's van het slachtoffer waren drie mannen bij hem in de taxi gestapt en waren ze in Kaatsheuvel uitgestapt zonder te betalen, meldt Omroep Brabant. Daarop zou hij hen achterna zijn gegaan, waarop hij werd vermoord.

Stosur en Bartoli probleemloos door in Osaka

De nummers een en twee van de plaatsingslijst hebben zich bij het tennistoernooi in Osaka simpel geplaatst voor de tweede ronde. Samantha Stosur (1) en Marion Bartoli (2) stonden beiden maar drie games af. De Australische Stosur won met 6-0 en 6-3 van de Japanse wildcardhoudster Sachie Ishizu. Bartoli won een Frans onderonsje van Julie Coin met 6-2 en 6-1.

Ook Maria Kirilenko, als vierde geplaatst, won met overmacht. De Russin stond slechts een game af aan thuisspeelster Kurumi Nara: 6-1 en 6-0. Alla Kudryavtseva (5) kon het succes van de andere geplaatste speelsters niet evenaren. De Russin ging roemloos onderuit tegen Coco Vandeweghe uit de Verenigde Staten.

Rutte spreekt verder met kandidaten

Formateur Mark Rutte (VVD) is maandagochtend verdergegaan met de serie gesprekken die hij voert met beoogd bewindslieden. Hij ontvangt in totaal zeven kandidaten in het gebouw van de Eerste Kamer.

Als eerste was het de beurt aan VVD-Kamerlid Paul de Krom, die staatssecretaris van Sociale Zaken wordt. Na hem kwam Edith Schippers (VVD) langs, de nieuwe minster van Volksgezondheid. Zij stelde bij binnenkomst als belangrijkste taak te zien om de zorg te verbeteren en 'dichter bij huis' te brengen. Verder liet Schippers weten zin te hebben in haar nieuwe baan.

Verder ontvangt Rutte Jan Kees de Jager (CDA), die op Financiën blijft, de nieuwe minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), de kandidaat-staatssecretaris van Economische Zaken en Innovatie Henk Bleker (CDA), beoogd staatssecretaris Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en de nieuwe staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

Ook voor dinsdag staan nog enkele gesprekken gepland. Voor de post van minister van Onderwijs en Cultuur wordt huidig staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA) genoemd. Naar alle verwachting staat het nieuwe kabinet donderdag op het bordes bij koningin Beatrix.

Race vol pech voor Renault

Het Formule 1-team van Renault kende gisteren een korte Grand Prix van Japan. Vitaly Petrov beleefde een startcrash, terwijl er bij de als tweede rijdende Robert Kubica een wiel afbrak en hij de bolide in de tweede ronde langs de baan moest parkeren.

Het geluk voor Kubica was dat de race vanwege de startcrash geneutraliseerd was. "Ik probeerde mijn banden op temperatuur te houden en verloor de auto bijna. Hoewel ik in eerste instantie dacht ik dat ik een probleem had met de overbrenging, bleek er toch iets met het wiel te zijn. Ik kon de safetycar daardoor niet meer goed volgen en ging aan de zijkant van de baan rijden, totdat ik het wiel ineens kwijtraakte," zei Kubica.

Petrov haalde de eerste bocht van de race helemaal niet. "Ik had een goede start, haalde Felipe Massa in en kwam daarna langszij bij Nico Hülkenberg, totdat Nick Heidfeld ineens mijn kant op kwam en ik moest uitwijken. Toen kwam ik jammergenoeg in aanraking met Hülkenberg en crashte ik," zei de Rus.

Help mee met Mega Man Legends 3

Jij krijgt vanaf nu de mogelijkheid om mee te helpen met de ontwikkeling van Mega Man Legends 3. Capcom heeft een verzoek gedaan naar al zijn fans om ideeën over gameplay, karakters, bazen en andere elementen op te sturen naar Capcom. Dit kan via het speciaal opgezette Capcom Dev Room. Hier kan je ook al kiezen welke heldin jij graag wilt zien in de nieuwe game van Capcom. Negen ontwikkelaars - waaronder Capcom R&D opperhoofd Keiji Inafune - hebben al talloze ideeën opgestuurd.

Mega Man Legends 3 is een game die zal uit komen op de Nintendo 3DS. De reeks is onder hardcore gamers altijd gewaardeerd geweest. Dit zal de eerste uit de reeks zijn die niet vanuit een 2d-scrolling viewpoint gespeeld zal worden, maar zal juist gebruik maken van de kracht van de 3DS.

 

Flower nagemaakt in LittleBigPlanet 2

Dat we straks met LittleBigPlanet 2 vrijwel alles kunnen maken wat we zelf willen is bekend. Toch verschijnen er steeds meer voorbeelden van levels die gebouwd zijn door bèta-testers die nog meer mogelijkheden met de nieuwe tools laten zien.

Zo ook nu waarin een speler de game Flower als inspiratie heeft genomen en er een level van heeft gemaakt. Hieronder is het resultaat te zien.

Flower verscheen in in 2009 voor de Playstation 3. De game is meer een belevenis dan een echte game waarin je de dromen van een bloem kunt bezoeken. Door de wind te sturen moet je proberen zoveel mogelijk bloemen mee te nemen.

LittleBigPlanet 2 zal ergens begin volgend jaar verschijnen voor de Playstation 3.

 

Budget gamesontwikkeling zal blijven stijgen

Op het Eurogamer Expo afgelopen weekend sprak GamesIndustry.biz met Steven ter Heide, lead-producer van ons eigen Guerrilla. Hier vertelde Steven, dat hij verwacht dat het budget voor games de eerste tijd nog zal stijgen. Wel geeft hij aan dat er ook vergrote mogelijkheden zijn, voor games welke juist het tegenovergestelde doen van het huidige budgetbeleid.

Ter Heide verwees naar een uitspraak van David DeMartini, hier te vinden, dat EA de limiet van het budget had bereikt en dat daadwerkelijk zouden dalen in de nabije toekomst.

 "Met de grotere budgetten van games, zoals in de filmindustrie, wordt de druk steeds groter, omdat je de ontwikkelingskosten terug moet verdienen in de verkoop van het product." Aldus Ter Heide. Hij vervolgt: "Maar er zullen altijd titels met een groot budget blijven bestaan, omdat het publiek graag games zien, welke over-the-top zijn."

"In welke richting de budgetten gaan weet ik niet, maar de eerstkomende jaren zullen deze waarschijnlijk blijven stijgen. Dit door de enorme hoeveelheid aan aspecten welke in de game dienen te worden gestopt, omdat het publiek steeds hogere eisen stelt. Ik zie echter niet dat de top bereikt gaat worden, maar aan beide kanten van het budgetbeleid zal er groei plaatsvinden. Vanaf de grond, tot aan de top."

Ook had Ter Heide nog advies voor nieuw te starten studio's en studio's in een pril stadium binnen de game-industrie: zet hoog in en neem risico's.

"Denk groot. Stel je eigen doelen en ga er voor. Het is erg verleidelijk om klein te beginnen en je langzaam op te werken met kleinere games, maar je moet wel een einddoel voor ogen hebben, waar je naar wilt streven. Je moet jezelf vragen ‘Hoe ga ik er komen, welke stappen moet ik nemen, hoe bouw ik een nieuwe engine, hoe kan ik innoveren op technologisch gebied, wat is mijn artistieke visie, welk talent dien ik aan te trekken?'

"Je moet weten wat je doet, wat het is en hoe je er 100 procent voor kan gaan. Het is risicovol, maar er is geen andere weg. Op veilig spelen gaat niet werken, je moet er toe bereid zijn risico's te nemen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, makkelijker voor mij, omdat ik bij een grote publisher werk en de hulp krijg welke nodig is, maar ik denk dat het voor nieuwe ontwikkelaars zeer belangrijk is om hoge eisen te stellen en risico's te nemen.

"Ga voor de titel welke je echt graag wilt maken, in plaats van je weg naar boven op te werken."

Om het volledige interview met Steven Ter Heide te lezen, waarbij wordt ingegaan op zijn blik op Sony, Guerrilla's nieuwste titel en het belang van de Killzone-community klik je hier.

Killzone 3

Huta Galung nadert top honderd

Jesse Huta Galung komt steeds dichter bij de top honderd van de wereldranglijst. De 25-jarige tennisser steeg dankzij zijn kwartfinaleplaats bij het challengertoernooi in Bergen acht plaatsen. Op de nieuwste ranglijst staat hij daardoor 116e. Ook Igor Sijsling haalde bij het Belgische toernooi de kwartfinale. Hem leverde dat drie plaatsen winst op, van de 149e naar de 146e positie. Beiden stonden nog nooit hoger.

Thiemo de Bakker en Robin Haase, de Nederlanders bij de beste honderd, moesten allebei een plaatsje inleveren. De Bakker, die in Tokio in de eerste ronde verloor, ging van 46 naar 47. Haase kwam niet in actie. Hij is deze week 69e.

In de top tien vond maar een verschuiving plaats. David Ferrer, die de finale in Beijing verloor, klom van de elfde naar de tiende positie. Dat ging ten koste van Andy Roddick. Rafael Nadal staat stevig op de eerste plaats.


(Foto: Novum)

'Blijf bewegen bij artrose'

Patiënten met artrose aan de heup of knie hebben baat bij een nieuwe vorm van fysiotherapie die hen stimuleert langer door te gaan met oefeningen. Zij ervaren minder pijn en beperkingen en hoeven minder snel een ingrijpende operatie te ondergaan waarbij het versleten gewricht wordt vervangen.

Dat blijkt uit onderzoek van Martijn Pisters van het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel. Hij promoveert op 15 oktober aan het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam.

Fysiotherapie helpt bij artrose maar veel mensen hebben moeite om in beweging te blijven als de behandeling is afgelopen. In de aanpak die Pisters heeft onderzocht, krijgen patiënten meer eigen verantwoordelijkheid en treedt de fysiotherapeut op als coach. Actief gedrag wordt beloond, klagen over pijn juist niet. Dat komt de therapietrouw ten goede.

'Blijf bewegen bij artrose'
'Blijf bewegen bij artrose' (Foto: ANP)

Griekse politieman schuldig aan moord op tiener

Een Griekse rechtbank heeft de politieman die op 6 december 2008 in Athene een tiener doodschoot schuldig bevonden aan moord. De dood van de 15-jarige Alexandros Grigoropoulos leidde destijds tot massale rellen.

Een panel van zeven rechters en juryleden oordeelde maandag dat politieman Epaminondas Korkoneas de tiener doelbewust heeft doodgeschoten en zich daarmee schuldig heeft gemaakt aan moord. Hem hangt als maximumstraf levenslang boven het hoofd.

Een tweede politieman werd door het panel schuldig bevonden aan medeplichtigheid.

De dood van Grigoropoulos leidde tot grootscheepse rellen in verschillende Griekse steden, waar pas na twee weken een einde aan kwam.

Duke Nukem Forever demo voor iedereen

Het moge geen verrassing zijn maar Gearbox heeft officieel laten weten dat de demo van Duke Nukem Forever voor iedereen speelbaar zal zijn. Mensen die de Game of the Year Edition van Borderlands aanschaffen zullen echter eerder toegang hebben tot de demo.

De marketingman Steve Gibson van Gearbox wil dat iedereen net zo enthousiast over de game wordt als hij zelf is: “The demo is going to go out to everybody, yeah!” Verder snapt hij dat mensen sceptisch zijn wat betreft de lang uitgestelde game, mede hierdoor vond hij het belangrijk dat er zo snel mogelijk bewijs de wereld in werd geholpen dat Duke Nuke ForNever er nu toch echt gaat komen. Gibson:”We want people to know that, 'Holy crap, they're actually making plans! These guys are making concrete plans, they're are putting stuff in a box already with Duke's face on it. It's actually like a certificate, and you'll see that it's like 'In Duke We Trust'. It's fun. We're thrilled to death."

Helaas is de datum voor de demo nog niet bekend, maar de GotY-editie van Borderlands zal vrijdag in de winkels liggen.

Helft op stap in Nederland tijdens herfstvakantie

De helft van de Nederlanders die de herfstvakantie aangrijpen om op pad te gaan blijft in eigen land. Van de 1,3 miljoen vakanties worden er 650.000 in Nederland gehouden. Die verwachting spreekt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen maandag uit. Deze cijfers zijn grosso modo hetzelfde als vorig jaar.

In Nederland zijn bungalows het populairst. Bij de vakanties in het buitenland zijn vooral Duitsland, België en Frankrijk gewilde bestemmingen. Er wordt vooral veel gewandeld en gefietst. Ook grote exposities in musea doen het goed.

De herfstvakantie valt in Midden-en Zuid Nederland van 16 tot 24 oktober. In de Regio Noord is dat van 23 oktober tot en met 31 oktober.

Overstromingen in oosten van AustraliŽ

Sommige delen van het oosten van Australië hebben maandag na zware regenbuien te kampen met overstromingen. In Brisbane, de hoofdstad van Queensland, viel sinds zondagavond zestien centimeter neerslag en op sommige plekken langs de Gold Coast zelfs 28 centimeter, meldt de meteorologische dienst.

De regen ging gepaard met windstoten tot honderd kilometer per uur. Twintigduizend huizen en bedrijven zaten zonder stroom nadat elektriciteitskabels door afgewaaide takken waren vernield. In Brisbane moesten verscheidene automobilisten uit hun gestrande voertuigen worden gered. Veel straten stonden blank.

Dost gelooft nog in kwalificatie Jong Oranje

Jong Oranje is na de 1-3 nederlaag tegen Oekraïne ver verwijderd van een EK-ticket. Aanvaller Bas Dost heeft echter nog hoop.

Het beloftenteam van Nederland verloor zaterdagavond met duidelijke cijfers, waardoor de ploeg woensdag in Kiev voor een bijna onmogelijke opgave staat. "Ook bij 0-2 hebben we de kwaliteiten en kansen om het om te draaien en drie of vier keer te scoren. Met zulke buitenspelers en Ricky van Wolfswinkel als spits kun je altijd een goal maken", zegt de spits van sc Heerenveen op de website van zijn club.

Dost, die zelf genoegen moest nemen met een invalbeurt, zegt dat Jong Oranje de opponent niet heeft onderschat. "We hebben gewoon niet allemaal ons maximale niveau gehaald. De scherpte was er niet honderd procent." De ploeg van bondscoach Cor Pot begon pas in het laatste kwartier, na de goal van Luuk de Jong, goed te voetballen.

Volgens Dost heeft Jong Oranje nog kans om het EK in Denemarken te halen. "De reis naar Oekraïne is geboekt, dus laten we toch maar gaan. Ik hoop dat ik daar een belangrijke rol mag spelen, dit keer viel ik in ieder geval lekker in. En nogmaals, wij kunnen vier keer scoren met onze kwaliteiten, dus waarom niet daar?"

CD: 21 Eyes of Ruby

Een donkerblauwe hemel. Een bulk zonlicht die op en door de wolken schijnt. De donkere schaduw op en rondom de wolken. Het is een mysterieuze, spannende en prikkelende foto die op de hoes van Conquer The World pt. 5, het nieuwe album van 21 Eyes of Ruby, staat. De woorden mysterieus, spannend en prikkelend beschrijven niet alleen de foto, maar vatten de hele  cd van de progressieve rockband samen.

21 eyes of ruby

Aardbeving doet Islamabad wakker schrikken

Een aardschok heeft zondagnacht inwoners van Islamabad uit bed gejaagd. De schok deed zich voor om 02.45 uur en het epicentrum lag 28 kilometer ten noorden van de Pakistaanse hoofdstad.

De kracht van de beving was maar 5,3, maar omdat die zich slechts op tien kilometer diepte voordeed, werd hij wel sterk gevoeld. Schade of slachtoffers zijn echter niet gemeld.

In oktober 2005 kwamen door een beving met een kracht van 7,6 meer dan tachtigduizend mensen om in het Pakistaanse deel van Kashmir. In Islamabad stortte toen een flatgebouw in, waardoor 74 doden vielen.

Duitse belangstelling voor voormalig Organon

Een Duitse partij is in gesprek met Merck & Co over een overname van medicijnenfabrikant MSD in Oss, inclusief de onderzoeksafdeling, schrijft dagblad De Telegraaf maandag.

Daarmee zou hoop gloren voor honderden medewerkers van het met sluiting bedreigde bedrijf, het vroegere Organon.

Afronding van de deal zou een kwestie van weken kunnen zijn, aldus de krant. Behalve de Duitsers zouden er nog meer partijen serieus in de race zijn voor MSD Oss.

Begin juli kondigde MSD, onderdeel van de Amerikaanse farmaciereus Merck, het ontslag aan van 2175 medewerkers bij het voormalige Organon. De onderzoekstak moest worden opgedoekt.

In september zwichtte Merck echter voor Nederlandse druk om te kijken of de werkgelegenheid behouden zou kunnen blijven. Het concern geeft gegadigden nu tot het einde van het jaar de tijd om een bod uit te brengen.

'Freire stopt na 2011'

Oscar Freire rijdt naar verwachting volgend seizoen voor de laatste keer rond als profwielrenner. Dit liet de Spanjaard na afloop van Parijs-Tours aan de Belgische krant Het Nieuwsblad weten. Volgens de renner van Rabobank is zijn afscheid voor 90 procent zeker.

"Ik sta nog tot eind volgend jaar onder contract bij Rabobank. In het begin van mijn carrière had ik me voorgenomen om door te gaan tot mijn 40ste, maar ik besef dat de tijd erg snel gaat. Laten we zeggen dat ik met 90 procent zekerheid volgend jaar stop", lichtte Freire toe.

Freire wilde in zijn laatste seizoen graag met de regenboogtrui om zijn schouders rond rijden, maar slaagde er twee weken geleden niet in om het WK wielrennen in het Australische Geelong te winnen. "Ieder jaar probeer ik vooral in vorm te zijn op het WK, en dat was ook dit jaar weer het geval. Maar in Australië is alles wat slecht kon gaan voor mijn ploeg, slecht gegaan."

"Ik heb veel energie in de koers moeten steken. Ik heb een prachtkans de nek omgedraaid maar zo gaat dat nu eenmaal, Hushovd is een verdiende kampioen."

Gymkhana

Enige tijd geleden hebben we een ultiem autofilmpje gepost van Ken Block. Nu vonden we in de submit een aantal andere filmpjes van hem en omdat de reacties zo goed waren, wil ik jullie nogmaals het genot geven van Gynkhana. Kijk en geniet van de stuurmanskunst van deze wagenbeheerser. 

Zie de lees verder voor meer van zijn briljante filmpjes, met dank aan PoederSuikerPoeder voor de submit.

EU-commissie wil antirookwetten verscherpen

De Europese Commissie komt volgend jaar met nieuwe richtlijnen om het roken sterker aan banden te leggen. "Het ideaal is een rookvrij Europa", zegt Europees commissaris voor gezondheid en consumentenbescherming John Dalli maandag in de Duitse krant Die Welt.

Dalli zegt dat bijvoorbeeld bepaalde bestanddelen zoals nicotine verminderd kunnen worden. Ook een verbod om sigaretten in een winkel uit te stallen en veranderingen in de verpakking van sigaretten worden overwogen. "Hoe eenvormiger en onopgesmukter sigarettenverpakkingen zijn, des te beter", zegt Dalli.

De uit Malta afkomstige politicus verlangt ook de invoering van rookvrije zones. Nodig is een compleet rookverbod in alle openbare ruimten, vervoersmiddelen en op de werkplek. "Uitzonderingen voor buurtkroegen of biertenten acht ik niet zinvol, want het gaat hier niet alleen om de gezondheid van de bezoekers, maar ook om die van het personeel", zegt Dalli.

Elk jaar sterven 650.000 Europeanen aan de gevolgen van roken, zegt Dalli. Door groter ziekteverzuim leidt roken ook tot productiviteitsverlies. Daarnaast kost roken de gezondheidszorg jaarlijks miljarden.

Ibrahimovic snapt niets van uitsluiting De Jong

Zlatan Ibrahimovic was verbaasd toen hij hoorde dat oud-teamgenoot Nigel de Jong uit de selectie van Oranje werd gezet.

Ibrahimovic speelde twee jaar met De Jong samen bij Ajax. "Je haalt toch geen speler uit het team vanwege een tackle? Als coach moet je altijd de beste spelers selecteren", reageerde de topschutter volgens Sp!ts. "Wanneer meer coaches op die manier gaan selecteren, zullen veel meer spelers buiten de boot vallen."

De Zweed vindt het ook overdreven dat er veel commentaar is op het harde spel van Oranje tijdens de WK-finale. "Ik vind niet dat het Nederlands elftal te hard heeft gespeeld. Voetballend ben je tegen Spanje kansloos, met hard spel hadden ze een betere kans. Maar nogmaals, ik vind niet dat ze tè hard hebben gespeeld."

Met de nationale ploeg van Zweden staat Ibrahimovic dinsdag in de ArenA tegenover het Nederlands elftal. Oranje won al haar drie duels, terwijl Zweden in twee duels ook alle mogelijke punten pakte. Hongarije heeft ook zes punten, maar kwam al drie keer in actie.

[NHL] Flames herstellen zich tegen Kings

De Calgary Flames hebben hun tweede wedstrijd van het seizoen omgezet in winst. Nadat de openingswedstrijd tegen de Edmonton Oilers, vorig seizoen nog het slechtste team in de NHL, teleurstellend met 4-0 verloren ging werden nu thuis de Los Angeles Kings met 3-1 verslagen. Veteraan Craig Conroy maakte de winnende treffer.

In de openingsperiode werd niet gescoord ondanks twaalf schoten op doel door de Flames. Curtis Glencross opende shorthanded de score in de tweede periode. Kings-verdediger Jack Johnson verloor tijdens een powerplay de puck in de aanvalszone, waarna Brett Sutter de puck de boarding in schoot. Glencross pikte de puck op en schaatste voor het doel van goalie Jonathan Bernier langs om te scoren met een backhander.

Conroy maakte na een minuut spelen in de derde periode de 2-0 die uiteindelijk de winnende treffer bleek. Hij schoot en afstandsschot vanaf de rechtervleugel binnen. De Kings kwamen via Dustin Brown nog wel terug met nog ruim vijf minuten te spelen, maar Niklas Hagman scoorde 23 seconden voor tijd in het lege doel toen goalie Bernier het doel had verlaten voor een extra aanvaller.

Er werden gisteren nog twee andere wedstrijden gespeeld in de NHL. De Boston Bruins versloegen de Phoenix Coyotes met 3-0 en de Edmonton Oilers gaven hun goede start tegen de Flames een vervolg door ondanks dat ze slechts dertien schoten op doel produceerden met 3-2 van de Florida Panthers te winnen.

Bruggink: "Heb nog wel een achterstand"

Arnold Bruggink gaat deze week proberen een contract bij FC Twente te verdienen. De aanvaller, die sinds afgelopen zomer zonder club zit, traint vanaf vandaag met De Tukkers mee. Afgelopen zaterdag sprak de speler al met voorzitter Joop Munsterman.

"Het gesprek met Munsterman was super positief. In eerste instantie ga ik meetrainen om te laten zien hoe ik er fysiek voor sta. Dat begrijp ik goed. Ik heb natuurlijk wel een achterstand ten opzichte van de andere spelers, die volop in competitie zijn"
, aldus Bruggink.

"Ik heb de afgelopen tijd alleen voor mezelf getraind en mis wedstrijdritme, maar ik ben verder wel fit. Er komt ook nog een gesprek met trainer Michel Preud'homme."

Bruggink beleefde in 1993 zijn debuut in het profvoetbal en deed dit bij FC Twente. Daarna speelde hij ook nog voor PSV, Real Mallorca, SC Heerenveen en Hannover 96. "Ik ben een Tukker en woon in Enschede. Het is een heel apart gevoel om te gaan spelen voor de club uit mijn stad, waar ik mijn carrière ben begonnen. De afgelopen tijd ben ik een paar keer bij FC Twente geweest en dat heeft veel indruk gemaakt. De club is enorm gegroeid en ik vind het een mooi laatste hoofdstuk van mijn carrière om weer deel uit te maken van FC Twente."

Loonstijging onder inflatieniveau

De stijging van de cao-lonen lag in het derde kwartaal van dit jaar voor het eerst sinds 2005 onder het niveau van de inflatie. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Gemiddeld lagen de lonen in de afgelopen drie maanden 1,3 procent hoger dan in dezelfde periode van 2009. De inflatie kwam in het derde kwartaal uit op 1,6 procent.

Loonstijging onder inflatieniveau
Loonstijging onder inflatieniveau (Foto: ANP)

VS-politicus poseert in nazi-uniform

Een Amerikaanse kandidaat-senator is in opspraak gekomen door foto's waarop hij een nazi-uniform draagt. Meerdere foto's tonen de Republikein Rich Iott in uniformen van de Waffen-SS.

Zelf zegt de 59-jarige politicus uit Ohio dat hij deelneemt aan een groep die veldslagen van de vijfde SS Panzer Division Wiking naspeelt. Hij meldde de Britse omroep BBC maandag dat hij ook wel in Amerikaanse uniformen oorlogen naspeelt. Dat zou hij al doen sinds zijn schooltijd.

Toch heeft de Republikeinse partij moeite met dit gedrag van haar kandidaat in Ohio voor de verkiezingen op 2 november. Rich Iott behoort tot de zeer conservatieve Tea Party-beweging binnen de Republikeinse partij, waartoe ook de voormalige vicepresidentskandidate Sarah Palin behoort. Onder de aanhangers bevinden zich verder kandidaten die geloven in heksen en iemand die gelooft dat wetenschappers menselijke hersens implanteren in muizen.

Voor een foto waarop Iott te zien is (tweede van rechts): klik hier.

Mathijsen speelt interlands liever op woensdag

Joris Mathijsen is geen voorstander van het feit dat interlands tegenwoordig niet meer op woensdag, maar op dinsdag worden gespeeld.

Doordat de thuisduels zijn verzet naar een andere dag, lopen de stadions minder vol. "Op woensdag zijn veel kinderen 's middags vrij en is het voor vader en moeder makkelijker om naar Amsterdam te reizen. Als het stadion dan wel volzit, speel ik liever op woensdag", aldus de centrumverdediger in De Telegraaf.

Mathijsen vindt het besluit van de UEFA en FIFA echter wel begrijpelijk. "Voor de clubs is het lekker dat hun internationals een dag eerder terug zijn. Dat De Kuip tijdens Nederland-Finland halfleeg was, vond ik echter niks." Morgen zal de Amsterdam ArenA waarschijnlijk meer gevuld zijn voor de topper tegen Zweden, dat net als Oranje nog geen punten inleverde.

Bondscoach Bert van Marwijk is wel tevreden met de nieuwe wedstrijddagen van Oranje. "In het belang van de spelers en de clubs in het overvolle programma. Sportief kan ik geen enkele reden vinden om hiervan af te wijken. Gebeurt dat na een evaluatie toch dan is het louter en alleen om commerciële redenen. Ik vind dat we daarvoor niet moeten wijken."

Seizoen lijkt voorbij voor Williams

Serena Williams komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie op de tennisbaan. De Amerikaanse topspeelster heeft een nieuwe blessure aan haar rechtervoet opgelopen, zegt ze op haar website. Williams trok zich afgelopen weekeinde al terug voor het WTA-evenement in het Oostenrijkse Linz.

Williams heeft sinds haar overwinning op Wimbledon in juli geen toernooien meer gespeeld. Ze verwondde haar voet, doordat ze in een restautant in kapot glas trapte. De 13-voudig grandslamwinnares onderging zelfs een operatie aan de diepe snee.

De 29-jarige tennisdiva was wel weer in training, maar ze heeft haar voet overbelast door de zware trainingsarbeid. "Ik zal waarschijnlijk dit jaar niet meer in actie komen." De Deense Caroline Wozniacki zal haar maandag aflossen als nummer één op de wereldranglijst.

Seizoen lijkt voorbij voor Williams
Seizoen lijkt voorbij voor Williams (Foto: ANP)

Hoogerland: "Ik had zelf kunnen winnen"

Johnny Hoogerland gaf de finale van de Ronde van Emilië, die dit weekend werd verreden, kleur. Op die manier nam de renner van Vacansoleil revanche op het mislopen van het WK wielrennen in het Australische Geelong, dat vorig weekend werd gehouden.

Hoogerland eiste de bergprijs voor zich op en zette kopman Riccardo Riccò in een zetel voor de laatste kilometers. Tot ontsteltenis van de renner was het beste er bij zijn nieuwe ploeggenoot, voor aanvang van de klim, al vanaf.

"Ik heb me in mijn rol geschikt, maar ik had beter voor mijn eigen kansen kunnen rijden", aldus Hoogerland, die er flink de balen in had. "Ik vroeg aan Riccò hoe goed hij was, maar hij antwoordde niet. In dienst van hem ben ik in de vlucht nooit voluit gegaan, maar misschien had ik zelf kunnen winnen."

Dode bij brand in Emmen

Een 44-jarige man is maandagochtend omgekomen bij een kleine brand in Emmen. Het lijkt er in eerste instantie op dat hij in de rook is gestikt, zegt een politiewoordvoerder.

Rond 06.30 uur merkte de moeder van de man dat haar rijtjeshuis aan de Laan van het Kinholt vol stond met rook. Ze vluchtte naar buiten en liet 112 bellen. Toen bleek dat haar zoon nog op zijn slaapkamer was.

Hij is uit het huis gehaald en er is nog geprobeerd hem te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Waardoor de brand is ontstaan, is niet bekend. De brand was zo klein dat de naastliggende woningen niet hoefden te worden ontruimd. De brand gaf volgens de politie echter wel veel rook.

"Pieters wacht rustig op PSV"

Het contract tussen PSV en Erik Pieters loopt in de zomer van 2012 af, maar de Eindhovenaren spraken tot op heden nog niet over een contractverlenging. Hakim Slimani, zaakwaarnemer van de verdediger, heeft voorlopig nog alle tijd en wacht rustig af.

"Of dat niet vreemd is? Dat weet ik niet. Erik is een vaste kracht bij PSV en inmiddels ook een volwaardige international. Dus zou je zeggen: ja. Maar aan de andere kant is Marcel Brands nog niet zo heel lang werkzaam bij PSV. Hij zal het ook druk hebben met andere zaken. Erik wacht rustig op PSV", lichtte Slimani toe.

Pieters begon zijn carrière in 2006 bij FC Utrecht, maar vertrok in het seizoen 2007/2008 naar Eindhoven. Daar speelde hij sinds zijn komst 52 competitiewedstrijden.

David O. Russell gaat Uncharted-film regisseren

Realisme komt terug in Uncharted-film, aldus David Russell. Sony heeft bekendgemaakt dat Russell alsnog hun film over Uncharted zal gaan regisseren. Russell was al eerder in beeld om de film te regisseren, maar gaf toen de voorkeur om te gaan werken aan een ander project Pride and Prejudice and Zombies.

Toen Natalie Portman echter besloot om te stoppen met laatstgenoemde film door een te drukke agenda, besloot Russell om zijn activiteiten daar ook te staken. Sony haakte hierop in en besloot om Russell nogmaals te vragen voor hun film.

Naast de regie zal Russell waarschijnlijk ook een deel gaan herschrijven. Momenteel is een groot deel van het script geschreven door Thomas Dean Donnelly en Joshua Oppenheimer - die we kennen van klassiekers als Sahara, Sound Thunder en Thoughtcrimes. "David [Russell] is een geweldige keus voor deze film", aldus Matt Tolmach, co-president van Sony's Colombia Pictures.

"Hij is bedreven genoeg om alle klassieke elementen te verwerken in deze film: personages die groeien in hun rol, geweldige humor en schitterende actiescenes. Hij heeft een briljante visie en wij zijn er dan ook zeker van dat de unieke aanpak te zien zal zijn."

De verfilming van het epische spel Uncharted is gepland om in de zomer van 2011 uit te komen, maar zal waarschijnlijk later verschijnen. Zookeeper, een komedie met Kevin James komt ook uit in de zomer van 2011 en Sony is bang dat ze daardoor publiek zullen verliezen. 

 

I approve

Cvitanich mogelijk terug naar Ajax

Er bestaat een mogelijkheid dat Ajax na de winterstop weer over Dario Cvitanich kan beschikken. De Argentijn wordt op dit moment verhuurd aan het Mexicaanse FC Pachuca, maar door de financiële crisis slaagt de club er niet in om de aanvaller definitief over te nemen.

"De club mist op dit moment de financiën om hem over te nemen. Zoals het er nu naar uit ziet, komt hij terug naar Ajax", aldus de zaakwaarnemer van Cvitanich, Sören Lerby. "En dat is jammer want iedereen in Mexico is bijzonder tevreden over hem en dat is hijzelf ook."

"Dario had een wat moeilijke start, maar inmiddels loopt het lekker. Hij is volledig hersteld van zijn achillespeesblessure en heeft de laatste drie wedstrijden gescoord. In december gaat hij het WK voor clubteams spelen."


Voor Ajax is de terugkeer van Cvitanich slecht nieuws. De Amsterdammers haalden de Argentijn in 2008, onder het bewind van Marco van Basten, voor ongeveer 6,5 miljoen euro, waarbij de spits een contract voor de duur van vijf jaar tekende. Ajax wilde graag van de speler af, verhuurde hem aan CF Pachuca en zette een gelimiteerde transfersom van vier miljoen euro in het contract met de Mexicanen.

Lerby verblijft op dit moment nog in Buenos Aires, maar zal op korte termijn weer naar Nederland reizen. Bij terugkomst neemt de zaakwaarnemer van Cvitanich contact op met Rik van den Boog, directeur van Ajax. "Ik ken het standpunt van Ajax niet. De club heeft Mido al als breekijzer gehaald. Misschien is men daardoor wel bereid de prijs voor Dario te laten zakken. Wat er precies gaat gebeuren, ligt ook aan Ajax."

Kalveren gestikt door schuurbrand Otterlo

Ongeveer vijfhonderd jonge koeien hebben zondag een brand in een schuur in het buitengebied van Otterlo niet overleefd. In de schuur van ongeveer dertig bij zestig meter was rond 11.00 uur door nog onbekende oorzaak brand ontstaan, laat een woordvoerder van de Gelderse hulpdiensten weten.

De vijfhonderd pinken waren niet meer te redden. Buren hebben nog geprobeerd een aantal dieren -ze waren ongeveer tien weken oud- te redden, maar de brand aan de Lange Heideweg was al uitslaand. Er was genoeg water in de buurt, zodat de brandweer kon voorkomen dat een soortgelijke schuur op twee meter afstand van de afgebrande stal ook vlam vatte.

Commonwealth Games opgeschrikt door dopinggeval

De Commonwealth Games zijn opgeschrikt door het eerste dopinggeval. Osayemi Oludamola, atlete uit Nigeria en winnares van het goud op de 100 meter, is bij een controle betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dit heeft de voorzitter van de organisatie, Mike Fennell, vandaag gemeld.

Oludamola heeft inmiddels een contra-expertise aangevraagd. De Nigeriaanse won haar gouden plak overigens met de nodige hulp. Sally Pearson kwam aanvankelijk als eerste over de finish, maar werd later gediskwalificeerd. De Australische zou een valse start hebben gemaakt.

Fennell liet daarnaast nog weten dat er op de Commonwealth Games rond de 950 dopingcontroles hebben plaatsgevonden. Van dit aantal zijn inmiddels 700 monsters, waarvan het resultaat bekend is.

Djokovic zegeviert opnieuw in Peking

Novak Djokovic is er voor het tweede jaar op rij in geslaagd om het ATP-toernooi van Peking op zijn naam te schrijven. De Serviër was in de eindstrijd veel sterker dan zijn Spaanse opponent, David Ferrer. De standen waren 6-2 en 6-4.

De finale van het ATP-toernooi in de Chinese hoofdstad werd over twee dagen uitgesmeerd, omdat zware regenval ervoor had gezorgd dat spelen niet verantwoord was. Tijdens deze 'pauze' stond Djokovic met 3-1 voor.

Na een nachtje slapen scheen de zon uiteindelijk weer in Peking, wat Djokovic nog meer energie gaf. Ferrer kon alleen in het tweede bedrijf voor wat tegenstand zorgen, maar verder dan 4-4 kwam de Spanjaard niet.

Het is voor Djokovic de tweede toernooizege van dit jaar, aangezien in hij februari van dit jaar de beste was in Dubai. In die finale was hij te sterk voor de Rus Michail Joezjny

Kroes bepleit vrouwenquotum bij vorming kabinet

Dat pas twee vrouwen zijn gevraagd om minister te worden bewijst dat vooraf een quotum moet worden afgesproken. Dat zei VVD-topvrouw Neelie Kroes op Radio 1. Ze is niet de enige die kritiek heeft.

In het AD zegt VVD-coryfee Annemarie Jorritsma dat ze VVD-leider Mark Rutte op deze 'misstap' gaat aanspreken. Oud-minister Hanja Maij-Weggen (CDA) vindt dat CDA-leider Maxime Verhagen beter had moeten zoeken.

"Met intenties kom je er niet", zei Eurocommissaris Kroes op Radio 1. Dat er geen vrouwen gevonden konden worden, gaat er bij haar niet in. "U wilt toch niet beweren dat er geen kwalitatief hoogstaande vrouwen in Nederland voorhanden zijn?"

Volgens Kroes hangt het af van hoe wordt gezocht. "In het bedrijfsleven werd ook vaak geroepen dat er geen geschikte vrouwen waren. Dan moet men het zand uit de ogen halen en de oren open doen."

Een quotum is volgens haar onvermijdelijk. "Anders komt het er niet van. Dat blijkt nu. Ik zou graag zeggen dat het vanzelf gaat, maar dat is niet zo." Kroes benadrukt dat uit onderzoek en uit de praktijk blijkt dat een gemengd team efficiënter en eigentijdser werkt.

Zelf is Kroes niet beschikbaar, omdat ze al een 'zeer belangrijke' portefeuille in Brussel heeft die ze niet 'in de steek' kan laten. Ze is daar belast met de digitale agenda. Hoewel ze Rutte van tevoren op het hart heeft gedrukt er op te letten dat er goede vrouwen in het kabinet komen, gaat ze hem niet opnieuw bellen. "Dat heeft geen zin, de race is al gelopen."

Tot nu toe wordt Melanie Schultz van Haegen (VVD) genoemd als de nieuwe baas van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Edith Schippers (VVD), medeonderhandelaar naast Rutte, is genoemd als de nieuwe minister van Volksgezondheid.

Pianist zonder armen wint China's Got Talent

Een pianist zonder armen heeft de tv-talentenjacht China's Got Talent gewonnen. De 23-jarige Liu Wei bespeelde de pianotoetsen met zijn tenen.

De Chinees had beide armen verloren toen hij op tienjarige leeftijd werd geëlektrocuteerd terwijl hij verstoppertje speelde. Hij leerde zichzelf pianospelen vanaf zijn achttiende jaar.

Bij de wedstrijd won hij zondagavond de eerste plaats vóór de pas zevenjarige standup komiek Zhang Fengxi. De gehandicapte winnaar is bij de prijsuitreiking door de Taiwanese zangeres Jolin Tsai uitgenodigd om mee te gaan bij een tournee. De Chinees kan daardoor drie maanden spelen in Las Vegas.

De tv-reeks China's Got Talent is afgeleid van het Britain's Got Talent, bekend van de doorbraak van de Schotse zangeres Susan Boyle.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag een potje verdringing.

De regeling dat werkgevers geen premies hoeven te betalen voor jongeren met kleine banen, wordt verlengd. Voor jongeren die zo weinig uren werken dat ze nog niet de helft van het minimumloon verdienen, is hun baas geen premie verschuldigd. Klinkt goed, maar is het niet:

'Slachtoffers eerwraak vaak misbruikt door familie'

Slachtoffers van eergerelateerd geweld blijken vaak ook seksueel misbruikt door hun familie. Dat concludeert hulpverleningsorganisatie Fier Fryslân, schrijft de Volkskrant maandag. Fier voert met een eerwraakopvang een pilot uit voor de ministeries van Justitie en Volksgezondheid.

Van de 89 vrouwen die de organisatie tussen januari 2008 en maart 2010 opving, bleken er 45 seksueel misbruikt door familieleden, sommigen zelfs door meerdere. In 52 procent van de gevallen ging het om een neef. De broer was in 22 procent van de gevallen de dader en in twintig procent van de gevallen ging het om een oom. Acht procent werd misbruikt door haar vader. Het overige misbruik komt van de stiefvader of een kennis.

Psychiater bij de organisatie Zohra Acherrat-Stitou is volgens de krant verbaasd dat het überhaupt voorkomt. "Je verwacht het niet in culturen waar eer en maagdelijkheid zo belangrijk zijn." Hulpverleners waren er dan ook niet alert op. Sommige slachtoffers die al langer in de opvang zaten begonnen er echter voorzichtig over te vertellen.

De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in het boek Dochters van Zahir. Zahir is de naam van de opvanglocatie.

Karzai bevestigt overleg met Taliban

De Afghaanse president Hamid Karzai bevestigt dat hij met de Taliban heeft gesproken. Het 'onofficiële' vredesoverleg duurt nog voort, zegt hij in een interview dat maandag door het CNN-programma Larry King Live wordt uitgezonden.

"Wij praten met de Taliban als landgenoot tegen landgenoot", zegt Karzai. "Het is geen regulier officieel contact met de Taliban met een vast adres, maar het zijn eerder onofficiële persoonlijke contacten die al geruime tijd gaande zijn."

Zondag benoemde de Afghaanse regering oud-president Burhanuddin Rabbani tot hoofd van een nieuwe vredesraad die met de opstandelingen moet gaan praten. Het zeventig leden tellende panel werd door Karzai in het leven geroepen om vredesonderhandelingen te leiden. Taliban-leider Mullah Omar heeft steeds gezegd dat er niet met de Afghaanse regering gesproken wordt zolang er buitenlandse troepen in Afghanistan zijn.

Text-adventures nu ook op e-book readers

Met de opmars van e-book readers lijken de oldschool text-adventures een comeback te maken. Vele van deze games zijn al beschikbaar en er komen er steeds meer bij. Typen blijft een beetje lastig, maar verder schijnen de apparaten zich goed te lenen voor deze spellen. Dit komt doordat de tekst mooi wordt weergegeven en de readers draagbaar zijn. Bovendien kan er anno 2010 eindelijk elk moment worden gesaved.

Voor Amazons Kindle is nu de Zork-serie beschikbaar, maar er zullen meer games bijkomen. De iPad heeft al een wat breder aanbod. De games worden in originele staat geleverd en zo is de reactie op het commando 'plugh' in Zork nog steeds: "'A hollow voice says 'Fool'"

Zlatan heeft poulewinst als doel

Zlatan Ibrahimovic neemt het dinsdag met Zweden op tegen Nederland. Een bijzonder moment voor de spits. "De Arena is toch mijn oude stadion. Ik heb er veel wedstrijden gespeeld en geweldige goals gescoord", zegt de oud-Ajacied tegen Novum Nieuws. Emoties zullen zijn doel niet in de weg staan. "Ik wil eerste worden in de poule."

Zweden is net als Oranje tot nu toe zonder puntverlies. De Scandinaviërs wonnen vorige maand in eigen huis met 2-0 van Hongarije en met 6-0 van San Marino. Desondanks is Nederland de grote favoriet in de poule, maar Zlatan ziet dat alleen maar als een voordeel voor zijn land. "Iedereen kijkt nu naar Nederland, dus zij hebben alle druk om te winnen. Ik denk dat wij het ze heel lastig kunnen maken."

De sinds het WK lopende discussie dat Nederland te negatief speelt, is wat Zlatan betreft onzin. "Ze hebben de WK-finale gehaald, dus hebben ze het goed gedaan. Tegen Spanje is het moeilijk voetballen. Dan kun je agressief spelen of mee proberen te voetballen. Ik denk dat Nederland de juiste tactiek koos. Ze hadden wat pech tegen een betere tegenstander."

Zlatan was vanaf eind 2009 niet beschikbaar voor de Zweedse nationale ploeg, maar besloot onder bondscoach Erik Hamren na het WK weer terug te keren. "Ik was niet gemotiveerd, maar nu ben ik terug. Ik heb hoge verwachtingen van deze ploeg en kijk uit naar de mooie wedstrijden in de EK-kwalificatiereeks."

"Hier tegen Nederland spelen voelt heel goed, want in Nederland heb ik, denk ik, het meeste over voetbal geleerd", onderschrijft Zlatan het belang van zijn tijd in de Eredivisie. "Ik zal die jaren nooit vergeten. Voor mij is Ajax nog altijd een van de beste voetbalscholen ter wereld", laat de 29-jarige aanvaller weten.

Feyenoord staat voor fusie amateurs en profs

Feyenoord, de amateurtak en Stadion Feijenoord gaan mogelijk deze maand nog fuseren. Dat denkt Aad van der Laan, voorzitter van SC Feyenoord.

Van der Laan verwacht dat er alleen nog enkele formaliteiten moeten worden afgerond. "Ik heb het gevoel dat we eruit komen. Neem van mij aan dat het gebeurt. Eenwording is van cruciaal belang om verder te gaan met de club. De leden moeten akkoord gaan en dan moeten de statuten aangepast worden", zegt hij tegen RTV Rijnmond.

Tijdens de ledenvergadering van SC Feyenoord zullen de leden hun mening geven over een mogelijke fusie met de profs. Alleen als de leden positief zijn, kan er een fusie plaatsvinden. "Verder hoor je van mij niets over de eenwording: niet voordat mijn leden zijn geïnformeerd", aldus Van der Laan.

Feyenoord zit financieel nog steeds diep in de rode cijfers. De Rotterdamse club hoopt dat op te lossen door onder meer de proftak samen te voegen met de amateurs. Door ook te fuseren met Stadion Feijenoord wil men de schulden langzaam maar zeker aflossen.

Machinist: Prorail ook schuldig aan crash Stavoren

Prorail en de Inspectie Verkeer en Waterstaat hebben net zo veel schuld aan het treinongeluk in het Friese Stavoren als de machinist die toezicht hield. Dat zegt de machinist, Jan ten Kate, maandag in De Telegraaf. Onder zijn begeleiding reed een onderhoudstrein eind juli door een watersportwinkel en belandde op een plein.

Ten Kate erkent dat hij zelf fouten heeft gemaakt, maar beschuldigt ook Prorail en de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Die lieten treinen rijden op een baanvak dat geen beveiliging voor sommige buitenlandse treinen heeft.

"Jarenlang klagen wij al over de onveilige situatie. Kort voor het ongeluk heeft een collega nog gewaarschuwd", zegt Ten Kate. "Maar uit kostenoverweging gebeurde er niets." Ook zou hij hebben vertrouwd op kaarten van Prorail waarop twee seinen zijn te zien, maar die waren enkele jaren geleden al weggehaald.

Bouwbedrijf BAM had de Italianen van Speno ingehuurd om het spoor te slijpen. Ten Kate was via Spoorflex ingehuurd als een soort loods omdat de Italianen de situatie ter plekke niet kennen. Hij miste in het donker drie onverlichte borden die aangeven dat de snelheid omlaag moet.

Dat kwam volgens hem doordat de Italianen voortdurend vragen stelden en gebrekkig Duits en Engels spraken. Daarom moest hij ze steeds aankijken. "Ik moest zien of ze het begrepen."

Toen opeens het perron opdoemde, werd aan de noodrem getrokken. "Maar we wisten dat het te laat was. Je hebt dan nog driehonderd meter tot het stootjuk, maar we reden te hard."

De trein reed door een stootblok en sleurde een lege brandstofwagon achter het stootblok mee. Het incident vond plaats in de late avonduren. Er vielen slechts twee lichtgewonden. Na het ongeluk mocht Spoorflex een tijd niet werken op het Nederlandse spoor. De werktreinbegeleiders zouden niet scherp genoeg toezicht houden.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of Ten Kate moet worden vervolgd. FNV Bondgenoten vindt dat machinisten na een fout niet strafrechtelijk moeten worden vervolgd. "Een machinist maakt niet expres fouten. Er zijn andere manieren om te straffen", zegt bestuurder Egon Groen. Tot het ongeluk was Ten Kate volgens eigen zeggen een vaak gevraagd man. Nu komt hij niet meer aan de bak.


(Foto: Novum)

Voorzitter InHolland stapt op

Geert Dales stapt per direct op als bestuursvoorzitter van hogeschool InHolland. De aanleiding is een 'verschil van inzicht' over hoe de school moet worden bestuurd, zei een woordvoerder van de hogeschool op Radio 1.

Het verschil van inzicht met de overige bestuursleden zou al langer bestaan. "Je kunt een school niet met twee stijlen besturen." De diplomafraude zou de verschillen 'accentueren'.

Vrijdag liet de medezeggenschapsraad weten geen vertrouwen te hebben in het bestuur onder leiding van Dales. De medezeggenschapsraad vroeg de raad van toezicht in te grijpen. Dit heeft volgens de woordvoerder echter niet meegespeeld bij het besluit op te stappen.

De commissie Leers concludeerde vorige maand dat de Media & Entertainment Management opleiding in Haarlem te gemakkelijk een diploma heeft gegeven aan studenten die lang over hun studie deden. De hogeschool moet zeker anderhalf miljoen euro aan onterecht ontvangen diplomabonussen terugbetalen aan de staat.

De taken van Dales worden overgenomen door de medebestuursleden, Joke Snippe en Lein Labruyère.

Politie Ecuador biedt excuus aan voor opstand

De politie van Ecuador heeft maandag excuses aangeboden voor de politierellen van eind september, waardoor enkele mensen om het leven kwamen. Dat gebeurde bij monde van commandant-generaal Patricio Franco, die na de rellen werd aangesteld.

Begin oktober gingen politieagenten de straat op om te betogen tegen bezuinigingen. In de hoofdstad Quito werd president Rafael Correa in een ziekenhuis, waar hij werd behandeld omdat hij was blootgesteld aan traangas, door woedende agenten belaagd. Hij moest door een speciale eenheid worden ontzet uit zijn benarde positie. De linkse president stelde dat het een couppoging was.

Franco bood 'oprechte verontschuldigingen' aan 'aan het Ecuadoriaanse volk en de grondwettelijke president van de republiek voor de ongelukkige gebeurtenissen van 30 september'. Hij zei verder de resultaten van het onderzoek naar de betrokken agenten af te wachten en het oordeel daarover te respecteren.

Braziliaanse volleyballers prolongeren titel

De Braziliaanse volleyballers hebben gisteravond in Rome hun wereldtitel geprolongeerd.

De Zuid-Amerikaanse favoriet versloeg Cuba, dat een verrassend goed toernooi speelde en de Brazilianen in de eerste groepsfase nog had bedwongen, overtuigend met 3-0 (25-22 25-14 25-22).

Servië veroverde het brons door een zege op gastland Italië: 3-1 (25-21 25-20 26-28 25-19).

Braziliaanse volleyballers prolongeren titel
Braziliaanse volleyballers prolongeren titel (Foto: ANP)

Rutte ontvangt beoogd bewindslieden

Formateur Mark Rutte ontvangt maandag diverse beoogd bewindsleiden. Het gaat om Paul de Krom (VVD, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Edith Schippers (VVD, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Jan Kees de Jager (CDA, minister van Financiën); Gerd Leers (CDA, minister voor Immigratie en Asiel), Henk Bleker (CDA, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), Fred Teeven (VVD, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie) en Frans Weekers (VVD, staatssecretaris van Financiën).

Rutte verwacht donderdag met het nieuwe kabinet op het bordes te staan.

Rutte ontvangt beoogd bewindslieden
Rutte ontvangt beoogd bewindslieden (Foto: ANP)

Geluidsoverlast verhoogt risico op hartaanval

Mensen die langdurig onder een luidruchtige vliegroute wonen, lopen een aanzienlijk hoger risico om te sterven door een hartaanval. Volgens Zwitserse wetenschappers neemt het risico in sommige gevallen wel met 50 procent toe. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Epidemiology.

De wetenschappers onderzochten 4,6 miljoen mensen ouder dan dertig jaar in Zwitserland. Van hen kwamen tussen 2000 en 2005 ruim 15.000 mensen om door een hartaanval. De onderzoekers keken hoe dicht de mensen bij een vliegroute woonden en hoeveel geluidshinder ze van de vliegtuigen hadden.

Daaruit bleek dat mensen die dagelijks gemiddeld blootgesteld worden aan geluidsoverlast van 60 decibel (ongeveer het volume van een stofzuiger), 30 procent meer kans hebben om te sterven aan een hartaanval dan mensen die dagelijks minder dan 45 decibel te verwerken krijgen. Mensen die meer dan vijftien jaar in de luide herrie zitten, kampen zelfs met een verhoogd risico van 50 procent.

Veteranen boos om kinderboek Servische ex-militair

Veteranen zijn diep verontwaardigd dat vanuit Nederland een kinderboek van een Servische ex-militair is gesubsidieerd. De militair vocht in 1999 tijdens de Balkan-oorlog aan Servische zijde mee tegen troepen van de NAVO, schrijft De Telegraaf maandag. Nederland leverde destijds ook een bijdrage aan de NAVO-missie.

Het kinderboek met de titel 'Het sprookje van de dappere ridder. Over een oorlog die nog jarenlang doorging nadat hij al voorbij was' gaat over een ridder die na een oorlog letterlijk en figuurlijk niet meer uit zijn harnas komt. De schrijver is Boris Djurovic, naast ex-militair ook psycholoog.

Hij behandelde vier jaar lang veteranen met een trauma en hun gezinsleden. Het boek is mede tot stand gekomen met steun van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de dienst Geestelijke Verzorging van het Veteraneninstituut in Doorn. Het boek was op 26 juni, Veteranendag, voor het eerst in Nederland verkrijgbaar.

"Hoe goed de bedoelingen wellicht ook zijn, deze auteur was tegenstander van onze jongens", zegt veteranenvoorman Fred Janssen in de krant. "Het is toch ook ondenkbaar dat een boek wordt gesubsidieerd over het in de Tweede Wereldoorlog opgedane leed van een oud-SS'er?"

De uitgeverij hoopt volgens de krant juist dat oude vijandbeelden verdwijnen. Het boekje is in een oplage van 2500 gedrukt.

Neejlants isse pragtege tŠl

Sinds ik voor de klantenservice van een groot bedrijf belletjes en emails verwerk, merk ik dat een zeer groot deel van de Nederlanders hun spelling niet helemaal onder de knie hebben. Velen spellen met de pre-1995-spelling en schrijven dus alles zonder tussen-n en met een k, maar een groter probleem lijkt het standaardiseren van uitzonderingen(loopte, werpte, etc.), alsmede het correct vervoegen van werkwoorden (beloond/beloont?).

"Het plezier is heel groot in Nederlands elftal"

Klaas-Jan Huntelaar voelt zich in zijn element bij Oranje. De spits van Schalke 04 scoorde al zes keer in de drie EK-kwalificatieduels.

"Ik voel me lekker. Ik speel altijd negentig minuten. Dat geeft vertrouwen', zegt Huntelaar tegenover OnsOranje. "En dan kun je jezelf ook goed laten zien. En voetballend gaat het ook heel lekker, zoals je hebt kunnen zien tegen Moldavië bij combinaties met Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Het loopt gewoon goed."

Zijn overgang van AC Milan naar Schalke heeft bijgedragen aan zijn huidige vorm. "Het gaat allemaal automatisch als je speelt. Als je niet speelt zoek je continu naar mogelijkheden om jezelf te laten zien. En nu ik altijd speel, dan komen die mogelijkheden heel natuurlijk", vervolgt de eerste spits van het Nederlands elftal.

Huntelaar is tevreden over de huidige vorm van Oranje. "Het plezier is heel groot in het team. We voetballen goed. We zoeken ook echt naar bepaalde dingen in het veld. Korte combinaties, snel spel, waardoor de tegenstander ook niet de kans krijgt om te bewegen, om goed te gaan staan. We genieten als we op het veld staan."

De oud-Ajacied weet dat dinsdag een zwaar duel op het programma staat. "De Zweden hebben een goede ploeg. We zijn ermee bezig, maar toch zijn we meer gefocust op ons eigen spel. Als we dat goed doen, hebben we een goede kans. Wij willen weer zo'n ongeslagen serie neerzetten, net als voor het WK. Ik denk dat we goed bezig zijn, en al een aantal jaren heel weinig punten gemorst hebben."

Bijleveld heet Bonaire welkom bij Nederland

Nederland heeft Bonaire zondagavond (lokale tijd) welkom geheten als bijzondere gemeente. Demissionair staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die menig keer op Bonaire, Saba en Sint Eustatius is geweest om te overleggen over de staatkundige hervormingen, gaf op het podium in het centrum van Kralendijk een speech voor de bevolking.

Bon bini, welkom bij Nederland”, zei Bijleveld. Ook overhandigde zij de eerste twee nieuwe identiteitskaarten aan de gezaghebber en de eilandssecretaris en de gezaghebber kreeg als 'burgemeester’ van Bonaire een speciaal gemaakte zilveren ambtsketen. De staatssecretaris kreeg op haar beurt een schilderij van het bestuurskantoor van Bonaire. Met muziek van verschillende bands is tenslotte 10-10-’10 geëindigd en het nieuwe tijdperk ingeluid.

Marseille neemt juridische stappen tegen De Jong

Olympique Marseille bereidt juridische stappen voor tegen Manchester City. De Franse club wil compensatie vanwege de tackle waarmee Nigel de Jong het been van vleugelspeler Hatem Ben Arfa op twee plaatsen brak.

Marseille heeft Ben Arfa voor een seizoen uitgeleend aan Newcastle United. Marseille-voorzitter Jean-Claude Dassier zei zondag dat de advocaten van de club al aan de zaak werken en een aanklacht tegen De Jong in voorbereiding hebben.

Dassier zei op de Franse televisie niet welke juridische stappen de club precies gaat nemen, maar wel 'dat de Europese velden van dit type speler moet worden ontdaan'. De Jong heeft al veel kritiek te verduren gehad vanwege de overtreding. Zo heeft bondscoach Bert van Marwijk hem uit de selectie gezet voor de interlands tegen Moldavië en Zweden.

Manchester City-speler De Jong ging al vaker in de fout. Zo trof de middenvelder in de WK-finale Spanjaard Xabi Alonso met een karatetrap op zijn borst en hield Amerikaan Stuart Holden aan een charge van de Nederlander een botbreuk over.

Opmerkelijk genoeg kreeg De Jong voor zijn overtreding op Ben Arfa geen kaart. Volgens Brian Kidd, assistent-trainer van Manchester City, was er geen opzet in het spel.


(Foto: Novum)

"Wij hebben betalingsakkoord over Loovens"

Cardiff City heeft naar eigen zeggen geen problemen met Feyenoord over de afhandeling van de transfersom van Glenn Loovens.

Cardiff City verklaart dat er geen problemen zijn met Feyenoord over de afhandeling van de transfer van Loovens naar Celtic. De Nederlander, die zijn jeugdopleiding in Rotterdam doorliep, vertrok twee seizoenen geleden naar Schotland.

Feyenoord heeft als eerste club van Loovens recht op een opleidingsvergoeding. In het geval van de verdediger zou het gaan om een half miljoen euro. De Rotterdammers hebben nog geen geld ontvangen van de club uit Wales.

De Welshmen laten weten dat er geen problemen zijn met Feyenoord. "We werken keihard aan het aflossen van de schulden", verklaart de club tegenover The People. "We hebben met Feyenoord een betalingsafspraak gemaakt inzake Loovens."

Bejaarde man eist omgangsregeling

De hoogbejaarde Cees Kwikkel is ten einde raad en probeert via een kort geding het contact met zijn vriendin te herstellen. Dat meldt dagblad Trouw maandag.

De 86-jarige man woonde in Didam samen met zijn geliefde Jet Schalij en werd een jaar geleden plotseling van haar gescheiden, Jet is 85 en lijdt aan de ziekte van alzheimer. Sindsdien probeert hij stad en land te bewegen om weer met haar in contact te komen, maar de mentor en bewindvoerder van Jet werken niet mee.

Zijn dochter Liesbeth staat volledig achter haar vader, ook zij heeft geen idee waarom er zo moeilijk gedaan wordt. Zij wil met het kort geding ‘de ongebreidelde macht van de bewindvoerder en mentor aan de kaak stellen’. “De bewindvoerder en mentor hebben ons nooit een reden gegeven. Het lijkt alsof ze vinden dat hij een bedreiging vormt voor Jet. Maar er gaat geen enkele dreiging van mijn vader uit. Hij was liefdevol en toegewijd in zijn zorg voor Jet”, aldus Liesbeth.

Kwikkel woont inmiddels in Amsterdam en hij wil zijn geliefde alleen af en toe zien of per telefoon spreken. Ook zijn gezondheid laat te wensen toe, dus hij heeft een beetje haast.  Hij zegt: “De relatie is woest verbroken. Het is voor mij nauwelijks te verdragen. Ik begrijp niet wat die mensen willen met Jet. Dat ze haar zo apart houden.

Ook met de dementieconsulente die het stel destijds begeleidde is geen overleg gepleegd, “Ik was zeer verbaasd, maar ook geschokt”. Zij is van mening dat er nog genoeg mogelijkheden waren om de twee geliefden samen te laten zijn, bijvoorbeeld in een verpleeg- of verzorgingstehuis. “Om op deze manier bij je partner weggehaald te worden kan niet. Waarom niet met betrokkenen om de tafel om de situatie te bespreken? Dat had mevrouw Schalij in de fase van haar ziekte zeker nog gekund”.

De bewindvoerder is een neef van mevrouw Schalij en wilde aan Trouw wel vertellen dat er ‘redenen’ zijn om haar bij Cees Kwikkel weg te houden en dat die redenen bij alle instanties bekend zijn. “Er is overleg geweest met haar arts en verpleegkundigen en die raden contact af.  We spelen niet met het welzijn van mijn tante. Soms lopen de zaken zoals ze lopen, en daar moet je je bij neerleggen. Tot op heden zijn de acties van de familie Kwikkel gericht op contact. Dat lijkt me geen zin hebben.

De mentor van Jet is niet bereikbaar voor vragen. Het kort geding dient maandag.

'Op zoek naar Jet Schalij'

Interview: Cory Davis over Spec. Ops: The Line

Spec Ops: The Line is een tactische shooter die wordt ontwikkeld door het Duitse Yager Development. Het spel speelt zich af in het luxe Dubai dat is overspoeld door zandstormen waardoor de hele stad onbewoonbaar is geworden. In deze omgeving ga je met je squad opzoek naar kolonel John Konrad die zich in de omgeving moet bevinden. FOK!games sprak met lead designer Cory Davis over de game.

Spec Ops: The Line

Er is geen land ter wereld dat meer tot de verbeelding spreekt dan Dubai. Niets is te gek en dus staat er ook in Dubai de grootste overdekte skihal, de grootste golfbaan ter wereld en de grootste fontein. In Spec Ops: The Line heeft het zand de stad teruggeclaimd. De stad is door zandstormen met zand overspoeld en onbewoonbaar geworden. Buiten is alles een grauwe stoffige massa terwijl binnenin de gebouwen alle pracht en praal van vóór de zandstorm nog aanwezig is.

Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.