Sarkozy wacht confrontatie om pensioenleeftijd

Machinisten in Frankrijk hebben maandag het werk voor onbepaalde tijd neergelegd uit protest tegen plannen van de regering om de pensioengerechtigde leeftijd met twee jaar te verhogen tot 62. Dinsdag sluiten werknemers uit andere beroepsgroepen zich bij hen aan.

Vakbonden hebben voor dinsdag en zaterdag ook straatprotesten aangekondigd. Vorige maand deden bij vergelijkbare demonstraties een miljoen mensen mee.

Na maanden van gesteggel over de pensioenleeftijd kan deze week wel eens bepalend zijn. Vakbonden hopen daarom hun eisen kracht bij te zetten door geen einddatum aan de stakingen te verbinden, zodat deze dagenlang kunnen voortduren. Vorige stakingen duurden slechts een dag.

Voor Sarkozy is het een principekwestie geworden. Zijn conservatieve bondgenoten willen het begrotingstekort dichten en de economische groei stimuleren door de financiën op orde te brengen. Zelfs wanneer de pensioenleeftijd wordt verhoogd, is deze nog altijd een van de laagste in Europa. Verwacht wordt dat vooral de spoorwegen, scholen en het openbaar vervoer getroffen worden door bezuinigingen.

De burgerluchtvaartautoriteit droeg luchtvaartmaatschappijen maandag op het aantal vluchten op de luchthaven Charles de Gaulle met dertig procent te verminderen en op de luchthaven Orly zelfs met vijftig procent. De spoorwegen verwachten door een tekort aan personeel dat slechts één op de drie hogesnelheidslijnen kan rijden en dat ook de metro in Parijs te maken zal krijgen met ernstige vertragingen.