Veteranen boos om kinderboek Servische ex-militair

Redactie

Veteranen zijn diep verontwaardigd dat vanuit Nederland een kinderboek van een Servische ex-militair is gesubsidieerd. De militair vocht in 1999 tijdens de Balkan-oorlog aan Servische zijde mee tegen troepen van de NAVO, schrijft De Telegraaf maandag. Nederland leverde destijds ook een bijdrage aan de NAVO-missie.

Het kinderboek met de titel 'Het sprookje van de dappere ridder. Over een oorlog die nog jarenlang doorging nadat hij al voorbij was' gaat over een ridder die na een oorlog letterlijk en figuurlijk niet meer uit zijn harnas komt. De schrijver is Boris Djurovic, naast ex-militair ook psycholoog.

Hij behandelde vier jaar lang veteranen met een trauma en hun gezinsleden. Het boek is mede tot stand gekomen met steun van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de dienst Geestelijke Verzorging van het Veteraneninstituut in Doorn. Het boek was op 26 juni, Veteranendag, voor het eerst in Nederland verkrijgbaar.

"Hoe goed de bedoelingen wellicht ook zijn, deze auteur was tegenstander van onze jongens", zegt veteranenvoorman Fred Janssen in de krant. "Het is toch ook ondenkbaar dat een boek wordt gesubsidieerd over het in de Tweede Wereldoorlog opgedane leed van een oud-SS'er?"

De uitgeverij hoopt volgens de krant juist dat oude vijandbeelden verdwijnen. Het boekje is in een oplage van 2500 gedrukt.