Gamende kinderen sneller last van psychische stoornis

Kinderen die meer dan twee uur per dag gamen of televisie kijken hebben een hogere kans op psychische problemen, volgens een Brits onderzoek. Wat de kinderen de rest van de dag deden was volgens de onderzoekers niet van belang. Het onderzoek is gepubliceerd in het Britse blad Pediatrics.

Dr. Angie Page van de Universiteit van Bristol had met haar team ruim 1000 kinderen onderzocht tussen de 10 en 11 jaar. Zeven dagen lang zouden de kinderen een enquête invullen met vragen over hoe lang ze games speelden en televisie keken. Daarnaast werd er gevraagd naar hun psychische gesteldheid, waaronder gedrags- en emotieproblemen. Ondertussen werd hun activiteit in de gaten gehouden middels een accelerometer.

De kans op psychische stoornissen zou volgens het onderzoek met 60 procent stijgen als de kinderen twee uur of langer televisie keken of games speelden. Hoe langer, hoe groter de kans. Het zou onafhankelijk van geslacht, leeftijd, puberteitsniveau, educatie of armoede zijn.

Het zou zelfs nog verder stijgen als er minder fysieke activiteit werd ondernomen. Volgens de onderzoekers zou fysieke activiteit, de tijd achter computer of televisie niet kunnen compenseren.