Rutte: 'Geen vrouwenquotum in kabinet'

Mark Rutte (VVD) geeft toe dat er weinig vrouwen in zijn kabinet zitten, maar hij voelt niets voor een quotum aan vrouwelijke bewindslieden. Dat zei de aankomend premier maandagavond na een dag gesprekken met beoogd ministers en staatssecretarissen. "Het was mooi geweest als het er meer waren."

Onder anderen partijprominent Neelie Kroes (VVD) vindt dat Rutte te weinig vrouwen laat toetreden in zijn kabinet. De teller staat nu op twee -Melanie Schultz (VVD) en Edith Schippers (VVD) - en mogelijk worden het er drie als ook Marja van Bijsterveldt (CDA) wordt gevraagd. Het nieuwe kabinet telt in totaal twaalf ministers.

"Ik begrijp de opmerkingen, het zijn niet veel vrouwen", zei Rutte. Hij heeft samen met beoogd vicepremier Maxime Verhagen (CDA) echter gekeken naar kwaliteit en niet naar geslacht of huidskleur. "Ik heb gekeken naar de beste mensen voor de post, niet of ze man of vrouw zijn."

Voor hetzelfde geld had ook de meerderheid van de nieuwe ministers vrouw kunnen zijn, stelde Rutte. Hij ziet niets in het maken van afspraken op dit gebied. "Het laatste dat je moet doen is het instellen van quota."