'Geweld Belgrado doet EU-aspiraties geen goed'

De gewelddadige rellen tegen de rechten van homoseksuelen in Servië hebben het streven van Belgrado naar het lidmaatschap van de Europese Unie geen goed gedaan. De onlusten 'geven blijk van een elementair gebrek' aan verdraagzaamheid voor rechten van minderheden en brengen ook het onvermogen van de overheid om ze te voorkomen aan het licht. "Belgrado heeft een erg slechte boodschap afgegeven", zegt Jelko Kacin, verantwoordelijk voor de evaluatierapporten van het Europees Parlement over Servië.

De Servische oproerpolitie leverde zondag slag met enkele duizenden sympathisanten van extreem rechts, die een gay pride optocht met ongeveer duizend deelnemers probeerden te verstoren. Het ging er hard aan toe en meer dan 150 mensen raakten gewond, van wie 132 politieagenten. De politie hield 249 mensen aan, onder wie 54 minderjarigen. De komende dagen gaan politie en justitie door met het oppakken en vervolgen van mensen die verdacht worden van deelname aan het geweld.

Het protest was gericht tegen het besluit van de autoriteiten om een gay pride toe te staan. Tijdens de protesten werden kogels afgeschoten en molotovcocktails gegooid naar het hoofdkantoor van de pro-westerse Democratische Partij, waarvan de garage in brand vloog. Ook kantoren van de staatstelevisie en andere partijen werden bekogeld.

Volgens de politie was het geweld 'niet spontaan'. De relschoppers waren 'uitermate goed georganiseerd en gesynchroniseerd'. De meeste relschoppers waren jonge voetbalhooligans, waar zich neonazi's en andere extremisten tussen hadden gemengd. Politiewoordvoerder Milorad Beljovic zei dat bij een van de opgepakte leiders van extreemrechts een lijst is aangetroffen met de namen van mensen die het protest moesten organiseren.


'Geweld Belgrado doet EU-aspiraties geen goed' (Foto: Novum)