Orde van Medisch Specialisten krijgt concurrentie

Vrijgevestigde specialisten gaan hun eigen branchevereniging oprichten. De organisatie Bezorgd, momenteel nog een stichting, is van plan om leden toe te laten en zo een tegenhanger te worden van de Orde van Medisch Specialisten. Die zou de belangen van vrijgevestigde specialisten niet goed behartigen, vindt directeur Milco Linssen van Bezorgd.

De stichting is fel gekant tegen de plannen van demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) om maatschappen onder de ziekenhuisdirecties te laten vallen. Volgens Bezorgd verzet de Orde zich onvoldoende tegen dit voornemen.

Het voorstel dat de Orde vorige week opperde om alle specialisten onder één coöperatie per ziekenhuis onder te brengen die de specialisten hetzelfde basissalaris betaalt, schoot Linssen in het verkeerde keelgat. "Dat was de druppel die de emmer deed overlopen." Hierop besloot Bezorgd om zelf een vereniging op te richten.

"De Orde is een koepelorganisatie die de belangen van alle specialisten in Nederland behartigt. Maar de belangen van specialisten in loondienst lopen niet parallel met die van vrijgevestigde specialisten", zegt Linssen. De kabinetsplannen die nu op tafel liggen, waar de Kamer zich overigens nog niet over heeft uitgesproken, zijn volgens Linssen zo ingrijpend dat Bezorgd een eigen vereniging gaat oprichten.

Momenteel kent de stichting drieduizend donateurs. Volgens Linssen moeten zich minimaal 1500 specialisten aanmelden voor een lidmaatschap bij de vereniging om voldoende draagvlak te generen. Hij vindt het geen probleem dat specialisten zowel bij de Orde als bij Bezorgd lid zijn. "Waar het ons om gaat is dat specialisten wat te kiezen hebben." Over een of twee weken denkt Linssen te hebben bepaald of zijn plannen definitief doorgang vinden.


' de werkplek' (Foto: Novum)