'Slachtoffers eerwraak vaak misbruikt door familie'

Slachtoffers van eergerelateerd geweld blijken vaak ook seksueel misbruikt door hun familie. Dat concludeert hulpverleningsorganisatie Fier Fryslân, schrijft de Volkskrant maandag. Fier voert met een eerwraakopvang een pilot uit voor de ministeries van Justitie en Volksgezondheid.

Van de 89 vrouwen die de organisatie tussen januari 2008 en maart 2010 opving, bleken er 45 seksueel misbruikt door familieleden, sommigen zelfs door meerdere. In 52 procent van de gevallen ging het om een neef. De broer was in 22 procent van de gevallen de dader en in twintig procent van de gevallen ging het om een oom. Acht procent werd misbruikt door haar vader. Het overige misbruik komt van de stiefvader of een kennis.

Psychiater bij de organisatie Zohra Acherrat-Stitou is volgens de krant verbaasd dat het überhaupt voorkomt. "Je verwacht het niet in culturen waar eer en maagdelijkheid zo belangrijk zijn." Hulpverleners waren er dan ook niet alert op. Sommige slachtoffers die al langer in de opvang zaten begonnen er echter voorzichtig over te vertellen.

De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in het boek Dochters van Zahir. Zahir is de naam van de opvanglocatie.