Bond ziet meer gevloek in bekroonde kinderboeken

De kinderboeken die dit jaar in de prijzen vallen bevatten 'opvallend veel grof en godslasterlijk taalgebruik'. Dat stelt de Bond tegen het vloeken maandag. Een lezersjury van de bond screent kinderboeken ieder jaar op scheld- en vloekwoorden.

Vooral het boek Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp is volgens de bond een 'negatieve uitzondering'. In de eerste pagina's van het boek zoekt een minderjarig meisje op straat naar een geschikte man om seks mee te hebben omdat ze een kind wil. In het boek komen woorden als 'shit', 'wicht' en 'godsamme' voor. Het boek is bekroond met een zilveren griffel.

Het boek Hoe het Varken aan Zijn Krulstaart Kwam van Gerda Dendooven - dat ook een zilveren griffel kreeg - is volgens de bond 'ronduit blasfemisch'. In het boek wordt een karikatuur gemaakt van God, die ook nog eens vloekt. Ook het boek Voordat Jij er Was komt niet zonder kleerscheuren door de keuring van de bond. Er staan dan wel geen scheldwoorden in, maar het zou kunnen worden gezien als een parodie op het scheppingsverhaal.

De bond kondigt aan contact op te nemen met de auteurs. Ook gaat de bond bij de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek aandringen op netter taalgebruik.