China zegt gesprek met Noorse minister af

Redactie

China heeft maandag een gepland gesprek met de Noorse minister van visserij afgezegd. De regering in Beijing is woedend over de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan de veroordeelde dissident Liu Xiaobo en liet vorige week weten dat de bilaterale betrekkingen met Noorwegen schade zouden oplopen.

De Noorse minister Lisbeth Berg-Hansen, die in Shanghai de Wereldtentoonstelling bezoekt, zou woensdag een gesprek met de Chinese onderminister van visserij hebben. Een Noorse woordvoerder zei dat voor de afzegging geen reden is opgegeven.

Europese diplomaten meldden maandag dat zij geen bezoek mochten brengen aan Liu's echtgenote, die sinds vrijdag onder huisarrest staat. Een stuk of tien diplomaten vergezelden Simon Sharpe, eerste secretaris voor politieke aangelegenheden van de EU-delegatie in China, die Liu Xia persoonlijk een felicitatiebrief van EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso wilde overhandigen. Het gezelschap werd echter bij de hoofdingang van haar appartementencomplex door drie bewakers in uniform tegengehouden.

"Ons werd verteld dat wij iemand binnen moesten bellen, die naar buiten kon komen om ons te ontvangen. Maar natuurlijk kunnen wij Liu Xia niet bellen, omdat het onmogelijk is haar telefonisch te bereiken", zei Sharpe. Hij las daarom maar de boodschap van Barroso voor, dat de toekenning van de prijs aan Liu 'een krachtige steunbetuiging is aan al diegenen in de wereld die soms met grote persoonlijke offers strijden voor vrijheid en mensenrechten'.

Het openbare veiligheidsbureau van Beijing en het Chinese ministerie van buitenlandse zaken wilden niet uitleggen waarom de bewegingsvrijheid van Liu Xia, die klaarblijkelijk niets heeft misdaan, wordt beperkt. Maar zogenoemde 'zachte detentie' is een vaak gebruikte tactiek van de regering om activisten en critici te intimideren en monddood te maken.

Liu Xiaobo (54) werd vorig jaar tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens 'aanzetten tot staatsondermijning'. Met het toekennen van de vredesprijs aan 'een veroordeelde misdadiger' heeft het Nobelcomité zijn eigen grondbeginselen geschonden, zegt China.

Vier mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties hebben China maandag opgeroepen Liu en 'alle personen die gevangen zitten voor het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting' per direct vrij te laten. De verklaring is ondertekend door de onafhankelijke onderzoekers Frank La Rue, El Hadji Malick Sow, Margaret Sekaggya en Gabriela Knaul. Zij noemen Liu 'een moedig verdediger van mensenrechten, die voortdurend en vreedzaam heeft gepleit voor meer respect voor mensenrechten'.


(Foto: Novum)