Zlatan heeft poulewinst als doel

Zlatan Ibrahimovic neemt het dinsdag met Zweden op tegen Nederland. Een bijzonder moment voor de spits. "De Arena is toch mijn oude stadion. Ik heb er veel wedstrijden gespeeld en geweldige goals gescoord", zegt de oud-Ajacied tegen Novum Nieuws. Emoties zullen zijn doel niet in de weg staan. "Ik wil eerste worden in de poule."

Zweden is net als Oranje tot nu toe zonder puntverlies. De Scandinaviërs wonnen vorige maand in eigen huis met 2-0 van Hongarije en met 6-0 van San Marino. Desondanks is Nederland de grote favoriet in de poule, maar Zlatan ziet dat alleen maar als een voordeel voor zijn land. "Iedereen kijkt nu naar Nederland, dus zij hebben alle druk om te winnen. Ik denk dat wij het ze heel lastig kunnen maken."

De sinds het WK lopende discussie dat Nederland te negatief speelt, is wat Zlatan betreft onzin. "Ze hebben de WK-finale gehaald, dus hebben ze het goed gedaan. Tegen Spanje is het moeilijk voetballen. Dan kun je agressief spelen of mee proberen te voetballen. Ik denk dat Nederland de juiste tactiek koos. Ze hadden wat pech tegen een betere tegenstander."

Zlatan was vanaf eind 2009 niet beschikbaar voor de Zweedse nationale ploeg, maar besloot onder bondscoach Erik Hamren na het WK weer terug te keren. "Ik was niet gemotiveerd, maar nu ben ik terug. Ik heb hoge verwachtingen van deze ploeg en kijk uit naar de mooie wedstrijden in de EK-kwalificatiereeks."

"Hier tegen Nederland spelen voelt heel goed, want in Nederland heb ik, denk ik, het meeste over voetbal geleerd", onderschrijft Zlatan het belang van zijn tijd in de Eredivisie. "Ik zal die jaren nooit vergeten. Voor mij is Ajax nog altijd een van de beste voetbalscholen ter wereld", laat de 29-jarige aanvaller weten.