Leers ziet bruggen bouwen als missie

Gerd Leers (CDA) wil als nieuwe minister voor Immigratie en Asiel 'bruggen bouwen' en wil af van de 'negatieve polarisatie' in Nederland. Dat zei Leers maandagmiddag na zijn bezoek aan formateur Mark Rutte (VVD). "Ik zie dit als een missie."

De oud-burgemeester van Maastricht wil een eind maken aan de verdeeldheid in de samenleving. "Dit is een geweldig mooi land, maar gespleten." Door het slaan van bruggen en het genereren van draagvlak voor zijn beleid wil hij voorkomen dat de tegenstellingen groter worden. "Ik doe een appèl aan iedereen om mee te doen."

En dat beleid moet 'streng maar rechtvaardig' worden. "Ik ga niet om de problemen heen. Iedereen moet zich aan de wet houden; we moeten duidelijk maken wat kan, maar ook wat niet kan. Dat is in het belang van het land." Leers zei geen problemen te hebben met de harde afspraken die CDA, VVD en PVV hebben gemaakt op het gebied van immigratie en integratie. "Ik onderschrijf het regeerakkoord ten volle."

De beoogd minister zei verder 'terughoudend' te zullen omgaan met zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid, waarmee hij bijvoorbeeld uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog een verblijfsvergunning kan toekennen. Ook daar geldt het adagium 'streng maar rechtvaardig'.

Demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) maakte vorige week nog bekend dat Leers de problemen rond de invoering van de OV-chipkaart zou onderzoeken. Dat wordt nu iemand anders. "Dat ga ik niet meer doen", aldus Leers.