FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 september 2010

Bayern vreest zware blessure Ribéry

Bayern München vreest het een tijd zonder de Franse ster Franck Ribéry moet doen. De aanvaller viel dinsdag in de gewonnen uitwedstrijd tegen Hoffenheim (2-1) uit met een enkelblessure.

Hij strompelde in de tweede helft van het veld. Voor de ploeg van Louis van Gaal een nieuwe tegenvaller. Aanvaller Arjen Robben is al geruime tijd uitgeschakeld door een hamstringblessure.

"Het kan zijn dat hij voor langere tijd is uitgeschakeld", zei voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München na afloop. "Er is iets mis met de enkelband."

Bayern München vreest zware blessure Ribéry
Bayern München vreest zware blessure Ribéry (Foto: ANP)

Nederwaard: Hoedjesdag

Want ook op de krant heerste een rare stemming. Gregor Nekslag, die dagelijks een cartoon aanleverde, had een raar bericht van het Openbaar Ministerie gekregen. Nadat hij twee jaar geleden van zijn bed was gelicht en in een politiecel was gesmeten omdat Justitie vond dat hij met zijn cartoons meermalen de grenzen van de wet had overschreden, was het stil geworden. Van de strafzitting die Gregor in het vooruitzicht was gesteld, wilde het maar niet komen.

Bentleys teruggeroepen om roestend logo

Het leven van een fabrikant van peperdure auto's gaat niet over rozen. Was er eerst al een terugroepactie van de nieuwste Ferrari, nu moet ook Bentley eraan geloven. Enkele recente modellen van de Britse autofabriek worden geplaagd door de roestduivel. Bij het embleem, welteverstaan.

Het logo van een kleine zeshonderd Bentleys Arnage, Azure en Brooklands die tussen 2007 en 2009 van de band rolden blijken namelijk te roesten bij het embleem op de motorkap. Het logo, een waar ornament zelfs, kan door de roest niet wegklappen in de motorkap. Levensgevaarlijk, als je als voetganger op de motorkap van een dergelijke auto terechtkomt.

Volgens Autoblog kun je eenvoudig testen of jouw Bentley ook terug moet naar de dealer. Haal simpelweg de bolide even van het contact. Als jouw ornament met een gevleugelde 'B' niet wegzinkt in de motorkap, moet je toch even bij de dealer langsrijden.

Uitslagen derde ronde KNVB beker (21/09/2010)

Vanavond werden er verschillende wedstrijden gespeeld in de derde ronde van de KNVB-beker. Hieronder vind je alle uitslagen.

 

Thuis Uit Uitslagen
BV Veendam * Helmond Sport 2-1 (n.v.)
FC Zwolle * Willem II 2-2 (n.s.)
RKC Waalwijk * Almere City FC 4-1
Telstar * Fortuna Sittard 3-1
Noordwijk * Voorschoten '97 3-1
Spakenburg * RBC Roosendaal 0-0 (n.s.)
Hollandia FC Volendam * 1-2
SC Genemuiden * ACV 2-0
HSC '21 Go Ahead Eagles * 0-2
Sparta Nijkerk * Kozakken Boys 2-1
Excelsior '31 ADO Den Haag * 0-2
Flevo Boys Vitesse * 0-6
SDC Putten * DOVO 1-1 (n.s.)
FC Emmen SC Heerenveen * 1-3

Massale demonstratie ambtenaren Tsjechië

Tienduizenden politieagenten, verpleegsters en andere ambtenaren hebben dinsdag in de Tsjechische hoofdstad Praag gedemonstreerd. De demonstranten gingen de straat op, omdat ze het niet eens zijn met plannen van de regering om op hun salarissen te korten.

De naar schatting dertigduizend mensen verzamelden zich in Praag en droegen spandoeken met zich mee en bliezen op toeters. Ook militairen, brandweerlieden, agenten en leden van andere vakbonden namen deel aan de demonstraties. Het was waarschijnlijk een van de grootste demonstraties sinds de val van het communisme in 1989.

Het voorstel van de Tsjechische regering te bezuinigen op de salarissen is onderdeel van een pakket maatregelen die erop gericht zijn het begrotingstekort van 5,3 procent dit jaar terug te brengen tot 4,6 procent volgend jaar. Vergelijkbare maatregelen worden in andere Europese landen doorgevoerd om de financiële crisis het hoofd te bieden.

De vakbonden zeggen een bevriezing van de salarissen te kunnen accepteren maar vinden een bezuiniging van tien procent onacceptabel. De bonden hebben gedreigd met meer demonstraties als hun eisen niet worden ingewilligd.

De regering gaat 'onder geen beding' op de eisen in, zei premier Petr Necas. De regering is echter wel bereid verder te praten met de bonden. De Tsjechische president Vaclav Klaus, wiens salaris eveneens op de tocht staat, was sceptisch over de demonstratie. "Een demonstratie lost niet alles op", zo zei hij. "Alle redelijke mensen zouden dat moeten weten."

Spijbelaartje steekt z'n moeder neer

Een twaalfjarige, Duitse jongen ontstak gisteren in woede toen zijn moeder ontdekte dat hij al dagen niet op school was verschenen. Het ventje uit Hannover pakte een mes en stak moederlief in haar hoofd en nek. De 36-jarige raakte wonder boven wonder slechts lichtgewond en is overgebracht naar een ziekenhuis.

De jongen en zijn moeder kregen ruzie in hun appartement over het spijbelgedrag van het kereltje. De spijbelaar greep een mes en stak zijn moeder neer. De moeder vluchtte naar buiten, maar ook hier bleek ze niet veilig voor haar zoon. Uiteindelijk vluchtte ze naar de buurman, die direct de politie inschakelde.

De schooljongen sloot zich na het gevecht op in de woning. De politie moest maar liefst twee deuren forceren om het spijbelaartje op te pakken. Het ventje heeft de daad bekend en is overgeleverd aan maatschappelijk werk.

Staking spelers Serie A voorlopig van de baan

De geplande staking in de Serie A gaat dit weekeinde niet door. De spelersvakbond heeft besloten de onderhandelingen met de clubs voort te zetten. De staking is echter nog niet van de baan, waarschuwt Sergio Campana van de spelersvakbond. "Als er voor 30 november geen nieuw contract getekend is, zal het alsnog doorgaan."

De spelersvakbond wilde dit weekend staken, omdat het de rechten van de spelers bij transfers wil beschermen. De door de clubs gestelde voorwaarde in het contract, dat spelers die in het laatste contractjaar zitten en een transfer weigeren automatisch een nieuwe verbintenis moeten tekenen, is de bond een doorn in het oog.

Het vorige contract liep in juni af en daarom onderhandelen spelers en clubs over een nieuwe verbintenis. Een voorstel is onlangs door de spelersvakbond van de hand gewezen. "Met de huidige voorwaarden wordt het sowieso straks een staking", zegt Campana.

Een staking dit weekend zou zijn samengevallen met de topper Inter Milan en AS Roma.

Fed bereid te pompen, maar nu nog niet

De Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed) neemt voorlopig geen nieuwe maatregelen om de Amerikaanse economie verder te stimuleren. Wel staat de Fed klaar om in te grijpen als het economisch herstel verder vertraagt.

Dit maakte de centrale bank dinsdagavond bekend na een vergadering. "Het herstel van de productie en de werkgelegenheid is de laatste maanden vertraagd", zo luidt een van de conclusies van de Fed. Ook zegt de centrale bank van voorzitter Ben Bernanke dat het economisch groeitempo de komende tijd bescheiden zal zijn.

De Fed zal verder het belangrijkste rentetarief handhaven op 0 tot 0,25 procent. Deze staan nog steeds op historisch lage standen in een poging het economisch herstel aan te jagen. De centrale bank handhaaft het monetaire beleid, hoewel er iets meer zorgen zijn over de economische groei en de lage inflatie dan tijdens de vorige vergadering in augustus.

In reactie op de uitlatingen van de Fed steeg de goudprijs wederom tot een nieuw record van 1.291 dollar per ounce (31,1 gram). Ook zwakte de dollar tegen andere wereldvaluta af, nu krijgt men 1,32 dollar voor elke euro.


Fed bereid verder te pompen bij verzwakking economie

Vinokourov past ook voor WK wielrennen

De organisatie van het wereldkampioenschap wielrennen heeft nog maar een afzegging binnengekregen. Alexandre Vinokourov vindt zichzelf kansloos op het parcours dat de renners in Australië voorgeschoteld krijgen.

De 34-jarige renner won eerder dit jaar Luik - Bastenaken - Luik en een etappe in de Tour de France. Naast Vino hebben ook andere grote namen afgezegd. Alberto Contador, Andy Schleck, Joaquim Rodriguez, Robert Gesink, Roman Kreuziger en Ryder Hesjedal pasten eerder al voor de verre reis.

007 schreef brieven met sperma

Het ruige seksleven van James Bond blijkt zeker op waarheid te zijn gebaseerd. Want hoewel het lijkt dat de meesterspion gewoon de liefde bedrijft, schrijft 007 stiekem een geheime boodschap met zijn paarsgepunte lans. Uit een dagboek van een oud-medewerker van de Britse geheime dienst MI6 blijkt dat de spionnen vroeger onzichtbare inkt gebruikten dat bij iedere man ruim voorhanden is: sperma.

Ene Walter Kirk schreef in juni 1915 dat MI6-baas Walter Cumming (ja, zo heet hij echt) onderzoek deed naar onzichtbare inkt. In oktober schreef hij in zijn dagboek dat hij had gehoord dat sperma de beste, onzichtbare inkt is. Met bestaande opsporingsmethoden kon de geheime tekst niet leesbaar worden gemaakt. Samen met het feit dat iedere kerel wel voldoende kan produceren maakt sperma dit het ideale middel.

De enige manier om de tekst leesbaar te maken, is de boodschap onder een UV-lamp te houden. Met chemicaliën krijg je namelijk nog steeds een blanco vel te zien. De hoge pieten bij de Britse geheime dienst zouden zeer verrukt zijn geweest toen ze ontdekten dat de tekst zelfs met jodiumdampen onzichtbaar bleef, schreef Kirk in zijn dagboek.

Ondanks de voordelen, leverde ontdekking ook een nadeel op. De ontdekker van de spermainkt werd namelijk overgeplaatst omdat de hoeveelheid flauwe grappen naar aanleiding van de vondst niet van de lucht was. Op zijn minst een geheim agent werd erop gewezen altijd nieuw fapsel te gebruiken, omdat oud zaad een onwelriekende geur verspreidt.

De onthullingen worden gedaan in een boek dat onlangs is verschenen. De schrijver van dit boek, een professor aan een universiteit in Belfast, kreeg voor zijn schrijfsels toegang tot alle dossiers van de geheime dienst.

De vele gezichten van LittleBigPlanet 2

In de eerste LittleBigPlanet kon je je eigen platformlevels maken. Sommigen waren iets creatiever en hebben bijvoorbeeld een rekenmachine of een simpele racebaan gemaakt. In LittleBigPlanet 2 ben je echter niet beperkt tot alleen het maken van platformgames. Zo zijn er nu al voorbeelden uit de beta-versie van LBP2 die laten zien wat allemaal mogelijk is. Een paar hiervan willen we met jullie delen:

Zo is er bijvoorbeeld een Street Fighter-level gemaakt met Guile in de hoofdrol:

Hiernaast is er een leven gemaakt die een ode brengt aan de Zone of the Enders-games:

En als laatste hebben we nog een FPS. Hij ziet er leuk uit, maar heeft naar ons gevoel meer weg van een schiethal

Er is in elk geval genoeg ruimte om je creativiteit in kwijt te kunnen, zo wijst de beta uit.

Geen Super Street Fighter 4 voor PC dankzij piraterij

De release van de arcade versie van Super Street Fighter IV staat in Japan gepland voor december. Super Street Fighter IV is speelbaar op meerdere platformen. De PC staat echter hier niet bij als platform.

In een interview met de Japanse gameswebsite 4gamer zegt de producer, Yoshinori Ono, dat dit ligt aan de grote mate van piraterij op de PC. Dit werd duidelijk met de release van de PC-versie van Street Fighter IV. De game geniet sterke verkoop, maar is tegelijkertijd nummer één in aantal illegale downloads.

Ono bekijkt echter niet alleen de negatieve kant. Hij zegt namelijk dat de game beter is verspreid dankzij de piraterij. Omdat hij de naam van de franchise wil beschermen, brengt hij de game niet uit op de PC. Als er in de tussentijd een systeem wordt ontwikkeld dat originele exemplaren beschermt, dan wil Ono het overwegen om hem alsnog voor de PC uit te brengen.

FC Utrecht mist Mertens en Demouge

FC Utrecht speelt morgen in de derde ronde van de KNVB beker tegen De Graafschap en zal het zonder Dries Mertens en Frank Demouge moeten doen. Het tweetal heeft last van lichte blessures en wordt uit voorzorg aan de kant gehouden.

"Deze wedstrijd komt nog te vroeg", liet Ton du Chatinier, trainer van FC Utrecht weten. "We willen geen risico nemen dat we ze te vroeg inzetten en gaan er nu voor zorgen dat ze zaterdagavond weer inzetbaar zijn als we tegen AZ spelen. We hebben een goede en brede selectie waarmee we dit moeten kunnen opvangen."

Naast de absentie van het eerdergenoemde tweetal geeft ook Sander Keller forfait. De verdediger is hersteld van zijn blessure, maar deed vanavond wedstrijdrimte op bij de beloften. Jan Wuytens keert wel terug in de selectie. De Belg viel afgelopen weekend uit, maar is weer fit.

Raboploeg mist Omloop van het Houtland door ziekte

De Rabobank zal morgen niet deelnemen aan de Omloop van het Houtland. De wielerploeg kampt met vijf zieke renners.

De ziekte kwam afgelopen zondag al op tijdens de Grand Prix d'Isbergues, waar Lars Boom en Bauke Mollema niet konden starten. Inmiddels is het aantal ziektegevallen opgelopen en de ploegleiding zag geen mogelijkheid deze op korte termijn allemaal te vervangen.

Vorig jaar won Rabobank dankzij sprinter Graeme Brown nog de Belgische wedstrijd.

Brama ontloopt schorsing

Wout Brama zal geen schorsing krijgen. Dit heeft de aanklager van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) vandaag laten weten.

Brama maakte afgelopen weekend, tijdens het duel tegen Heracles Almelo (0-0) een merkwaardige overtreding op Everton Ramos da Silva. De middenvelder van de Tukkers ging namelijk op de voet van de aanvaller staan, waardoor de laatstgenoemde zijn voet blesseerde.

De aanklager liet weten over onvoldoende bewijs te beschikken om Brama te vervolgen. Dit was de conclusie na het horen van de verklaringen van zowel FC Twente als Heracles Almelo.

Doodse stilte bij 'grap' Tijl Beckand

Tijl Beckand heeft maandagavond in het programma Voetbal International wederom geen beste beurt gemaakt. Eerst was de komiek, die vroeger in het improvisatieprogramma De Lama's speelde, al tien minuten te laat voor de start van de uitzending, maar maakte vervolgens ook bij binnenkomst een flinke domper als grap.

"Ja sorry, ik kon een schnabbel overnemen van Wilfred, dus eh... die kon ik niet laten schieten", aldus Beckand waarop de 'grap' gevolgd werd door een doodse stilte van het aanwezige publiek. Presentator Wilfred Genee zei daarop: "Ik zou het nog één keer proberen..."

"Als het niet werkt, werkt het niet. Mijn begin is ook nooit zo sterk, dus dat sla ik dan liever over", vervolgde Beckand. Johan Derksen kon wel lachen om de mislukte binnenkomstgrap van de komiek. Andere grappen van Beckand later in de uitzending vielen echter ook allemaal in het water bij het publiek.

De kritiek van Voetbal International-kijkers op de gastoptredens van Beckand in het programma wordt steeds heviger. Volgens hen voegt de komiek nauwelijks iets toe aan het RTL-programma en is zijn voetbalkennis zeer gebrekkig. Toch blijft Beckand het keer op keer proberen.


Doodse stilte bij 'grap' Tijl Beckand in Voetbal International maandagavond

Paris Hilton opgepakt in Japan

Paris Hilton is door de Japanse immigratiedienst op het vliegveld van Tokio opgepakt. Zodra de Amerikaanse socialite voet zette in het land van de rijzende zon werd ze vastgehouden door de Japanners. Mogelijk wordt ze het land uitgezet.

De 29-jarige hotelerfgename mag Tokio mogelijk niet in, omdat ze veroordeeld is voor het bezit van drugs. Hilton is in Japan om een handtassenlijn te promoten samen met haar zusje Nicky. De socialite bekende gisteren bij de rechtbank schuld om zo onder een celstraf uit te komen. Wel kreeg ze een jaar voorwaardelijk opgelegd, een boete van tweeduizend dollar en een werkstraf van tweehonderd uur.

Seksshop Texel dicht

Seksshop Joël in Den Burgh op Texel is gesloten. De eigenaresse van de winkel is ernstig ziek geworden, dat heeft haar dochter bekend gemaakt.

De seksshop is sinds twee jaar gevestigd op Texel en is de enige seksshop op het eiland. Dankzij de seksshop hoefden de bewoners niet meer naar het vasteland om seksspeeltjes in te slaan.

De shop was in eerste instantie verboden. Maar dankzij de burgemeesters en wethouders op het eiland konden de regels daarvoor aangepast worden.

Bekertreffen met Ajax heeft geen prioriteit bij MVV

MVV-trainer René Trost gaat niet koste wat het kost het bekerduel met Ajax aan. Dat liet hij optekenen door De Limburger.

De prioriteit van de trainer ligt bij de uitwedstrijd tegen BV Veendam, die voor aankomende zaterdag op de rol staat. Over de confrontatie met Ajax: "We moeten er het beste van maken en genieten van deze wedstrijd."

"Maar ik kijk al een stuk verder. We spelen achter elkaar bij Veendam en Telstar en ik wil daar niet met lege handen weggaan. Het zou doodzonde zijn als we onze mooie competitiestart gaan vergooien", meent Trost.

MVV zal waarschijnlijk met een ietwat gewijzigde basiself beginnen aan de wedstrijd tegen Ajax. Het lijkt erop dat Gideon Boateng en Malcolm Esajas het beweeglijke aanvallende duo vormen. Waarschijnlijk doet Ajax het ook zonder de bekende namen.

Fietser komt om bij botsing met bus

Een 59-jarige vrouw uit Oldenzaal is dinsdag in haar woonplaats om het leven gekomen toen zij op de fiets in botsing kwam met een bus. De vrouw overleed ter plaatse aan haar verwondingen, meldt de politie.

Het ongeval vond rond 16.15 uur plaats op de kruising van de Beatrixstraat met de Prins Hendrikstraat. De buschauffeur heeft de vrouw vermoedelijk over het hoofd gezien toen hij rechtsaf sloeg.

Tien minuten gameplay van Bioshock: Infinite

Vorige maand heeft 2K games Bioshock Infinite onthuld en lieten ze overal achter de schermen een demo zien van het spel. Vanaf vandaag is een video van die demo te downloaden via Xbox Live en die laat ons tien minuten gameplay van het spel zien. Bioshock: Infinite komt in 2012 naar de PC, PS3 en Xbox 360.

Bekijk onze Bioshock: Infinite preview hier, en bekijk hieronder het filmpje en vijf nieuwe screens.

 

Bioshock: InfiniteBioshock: InfiniteBioshock: InfiniteBioshock: InfiniteBioshock: Infinite

Feyenoord vier tot zes weken zonder Vlaar

Feyenoord kan minimaal een maand niet beschikken over Ron Vlaar. De centrale verdediger heeft aan de klassieker tegen Ajax (1-2) een scheurtje in zijn hamstring overgehouden. Voor het herstel van de blessure staat vier tot zes weken. Hij mist daardoor in ieder geval de bekerwedstrijd tegen Roda JC en de competitieduels met NEC, De Graafschap en FC Twente.

Vlaar liep de blessure op na een botsing met Ajax-doelman Maarten Stekelenburg aan het eind van de eerste helft. Trainer Mario Been sprak direct na de wedstrijd het vermoeden uit dat Vlaar enkele weken niet in actie zou kunnen komen. Een echo-onderzoek, waarbij een scheurtje werd geconstateerd, gaf hem vandaag gelijk.

Plants vs Zombies in World of Warcraft Cataclysm

Het populaire spel Plants vs Zombies zal een opwachting maken in de nieuwe uitbreiding van World of Warcraft, Cataclysm. Alhoewel het spel niet dezelfde naam krijgt is het principe hetzelfde. In WoW: Cataclysm zal het namelijk Peaceblooms vs Ghouls krijgen en is te spelen als quest in Hillsbrad Foothills.

Als de quest voorbij is zal het mogelijk zijn het spelletje te blijven spelen voor achievements. Vermoedelijk heeft Blizzard dit in overleg met Popcap-games gedaan. The Cynical Brit heeft de hele quest opgenomen en van commentaar voorzien, hieronder kan je het filmpje bekijken.

Boek over echte 'James Bonds' verschenen

Het eerste officiële boek over de vroege geschiedenis van MI6, de Britse buitenlandse spionagedienst, dat dinsdag verscheen, onthult dat de dienst overwoog nazi-leiders om te brengen en dat er werd geëxperimenteerd met ontploffende archiefkasten. Ook wordt echter duidelijk dat de dienst worstelde met andere departementen en dat er maar een beperkt budget was.

Het boek vertelt het verhaal van samenzweringen, papierwerk, huichelarij, vermomde geheim agenten en vrees voor een miltvuuraanval door de nazi's. "De echte James Bonds zijn veel interessanter dan de fictieve James Bond", aldus de schrijver van het boek, Keith Jeffery, een historicus aan de Queen's Universiteit in Belfast. "Het gaat om mannen en vrouwen, het zijn echte mensen. Ze hebben echte zwakheden en echte moed."

De figuren die in het boek voorkomen zijn vaak enorm intrigerend. Wilfred 'Biffy' Dunderdale, een Russisch sprekende agent die tussen de twee wereldoorlogen in Parijs was gestationeerd, had volgens Jeffery 'een beruchte neiging naar mooie vrouwen en snelle auto's'. Biffy was een vriend van de bedenker van James Bond, Ian Fleming, en stond mogelijk zelfs model voor 007.

Geheim agent Peter Tazelaar, een Nederlandse Engelandvaarder, spreekt eveneens tot de verbeelding. Hij werd door MI6 voor het casino in Scheveningen in zee gedropt, gekleed 'in smoking en ruikend naar alcohol'. Tazelaar droeg een speciaal rubberen pak dat hem droog moest houden. Op het strand sprenkelde een collega een paar druppels Hennessy XO cognac over hem heen om zijn imago als feestganger nog eens op te halen.

In het boek wordt ook beschreven hoe het er aan toe ging in de begindagen van MI6. De dienst werd in 1909 opgericht en had toen één medewerker: Mansfield Cumming. Hij schreef na de eerste werkdag in zijn dagboek: "Ben naar kantoor geweest en de hele dag gebleven, maar zag niemand en er was niets te doen."

Al snel werd het echter drukker. Maar het budget van MI6 was karig en er was een chronisch gebrek aan kantoorruimte.

Rond 1930 was MI6 bezorgd over de dreigende oorlog met Duitsland en in het bijzonder over de mogelijkheid dat de nazi's biologische wapens zouden inzetten. In een memo werd gevraagd of de levering van melk aan de premier beveiligd was, omdat 'er gerommeld zou kunnen worden met de melkflessen op de stoep'. Ook werd overwogen nazi-leiders om te brengen. Dit werd uiteindelijk afgeblazen uit vrees voor bloedige represailles.

Sommige onthullingen in het boek liggen ook vandaag de dag nog gevoelig. In het boek wordt beschreven hoe de spionagedienst na de oorlog schepen in Italiaanse havens opblies om zo joodse vluchtelingen te ontmoedigen naar Palestina, toen nog Brits grondgebied, te varen.

Jeffery ontkracht in zijn boek ook een aantal mythes. Zo is het bijvoorbeeld niet waar dat MI6-agenten een 'license to kill' -een bevoegdheid tot doden- hebben. Gelukkig blijken sommige dingen ook echt gebeurd te zijn. Q, de uitvinder die in de James Bond-films allerlei technische snufjes bedacht, heeft echt bestaan. MI6-onderzoekers hebben gewerkt aan gereedschap om kluizen te kraken, zelfvernietigende archiefkasten en stille wapens.

Bommen uit Tweede Wereldoorlog gevonden in Cadzand

In Cadzand zijn dinsdag twee Amerikaanse vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De vijfhonderdponders werden opgespoord tijdens werkzaamheden van een explosievenruimingsbedrijf op een oefenveld naast een voetbalveld, meldt de gemeente.

De vindplaatsen zijn met een container zand afgedekt. Rond de locaties zijn bouwhekken geplaatst. In het gebied is tot 1 november een noodverordening van kracht waardoor mensen het gebied niet meer in mogen. De gemeente bekijkt momenteel hoe en wanneer de beide bommen onschadelijk kunnen worden gemaakt.

Het explosievenruimingsbedrijf zocht naar eventuele niet ontplofte bommen in het gebied. Het uitvoeren van dergelijke onderzoeken is gebruikelijk bij op stapel staande grotere bouwprojecten. In het gebied moeten onder meer recreatievilla's komen.

Co-op voor Lara Croft komt later op PSN en Steam

Crystal Dynamics heeft bekendgemaakt dat de online co-op tot nader order uitgesteld is voor Lara Croft and the Guardian of Light die volgende week op het PSN en Steam uit zal komen. De Xbox Live Arcade-versie van de co-op ligt nog steeds op schema voor het einde van de maand.

Volgens de ontwikkelaars is er gekozen om het uit te stellen om te zorgen dat alles correct werkt. Voor de PS3 versie zal lokale co-op wel werken en op de Steam versie zal je het moeten doen met de AI van het spel.

Vanaf oktober tot december zullen er nog eens vijf DLC-pakketten komen waarvan de eerste drie nieuwe gebieden, puzzels en gevechten bevatten. De laatste twee zullen bekende karakters bevatten om Lara en Totec te kunnen vervangen.

Lara Croft and the Guardian of Light komt 28 september naar het PSN en Steam. De XBLA versie is al een poosje beschikbaar.

LC
Hoe bedoel je uitgesteld?

Volleybalsters lopen World League mis

De Nederlandse volleybalvrouwen kunnen zich niet meer plaatsen voor de World Grand Prix. Nederland verloor zojuist op het kwalificatietoernooi in Cagliari met 0-3 van Bulgarije waardoor de minimaal vereiste tweede plaats niet meer haalbaar is.

In de derde set kregen de Nederlandse vrouwen nog wel uitzicht op een vierde set maar bij de stand 22-22 waren de volgende drie punten en dus de winst voor Bulgarije.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 38

Ook dit jaar zal FOK!sport weer verslag brengen over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Engelse Premier League verloor Wigan Atletic met 0-2 thuis van Manchester City. Ronnie Stam kwam bij de thuisploeg in de tweede helft als invaller op het veld, terwijl Nigel de Jong in de basis stond bij de winnende ploeg. Wigan heeft na vijf duels vier punten en staat daarmee achttiende. Newcastle United won de uitwedstrijd bij Everton, met John Heitinga in de basis, met 0-1. Tim Krul maakte zijn debuut in de Premier League toen de eerste doelman van Newcastle, Steve Harper, in de 54e minuut geblesseerd van het veld af moest. 

Swansea City had afgelopen week een dubbel programma. Midweeks werd thuis, met Dorus de Vries in de goal, met 2-1 gewonnen van Coventry City. En ook afgelopen weekend pakte Swansea de drie punten. Tegen Scunthorpe werd, wederom met de Vries in het doel, met 2-0 gewonnen. Na zeven speelrondes in de npower championship staat Swansea zevende met twaalf punten. Shelton Martis had met Doncasters Rovers ook een dubbel programma en beide keren stond hij ook in de basis. Midweeks werd met 3-1 thuis gewonnen van Norwich City. De drie goals van de thuisclub werden gemaakt door James Coppinger. De wedstrijd tegen Leeds United afgelopen weekend bleef 0-0. In de npower championship staat Doncaster inmiddels derde met twaalf punten uit zeven wedstrijden.

In de npower league 1 won Plymouth Argyle afgelopen weekend de thuiswedstrijd tegen Sheffield Wednesday met 3-2. Het was voor Plymouth, waar Marcel Seip aan het begin van de tweede helft inviel, de eerste thuisoverwinning van dit seizoen.

In navolging van Glasgow Rangers heeft ook Celtic zijn vijfde competitieduel op rij gewonnen. De Schotse grootmacht zegevierde op bezoek bij Kilmarnock met 1-2. Verdediger Glenn Loovens speelde de hele wedstrijd mee aan de kant van Celtic. Met Edwin de Graaf negentig minuten als rechtshalf kwam Hibernian thuis niet verder dan 1-1 tegen Hamilton. De middenvelder liep kort na rust tegen een gele kaart op.

SV Zulte Waregem ging met 5-3 onderuit bij AA Gent. Jeremy Bokila viel bij de bezoekers in. SV Zulte Waregem staat in de Belgische competitie twaalfde met zeven punten uit zeven duels. Anderlecht speelde afgelopen de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League. De Belgen gingen met 1-3 onderuit. Mbark Boussoufa begon bij Anderlecht in de basis en kreeg een aantal kleine kansen om tot scoren te komen. In De Belgische competitie een paar dagen later versloeg Anderlecht thuis Kortrijk met 3-0. Boussoufa, die wederom in de basis van start ging, zorgde in de 86e minuut voor de derde treffer. Club Brugge, met Ryan Donk in de basiself, speelde in zijn eerste wedstrijd in Groep D van de Europa League met 1-1 gelijk tegen PAOK Saloniki. Dorge Kouemaha bracht blauw-zwart op het uur verdiend op voorsprong, maar de Grieken konden tien minuten voor tijd gelijk maken. Een paar dagen erna werd in de competitie, wederom met Donk in de basis, met 0-5 bij Charleroi gewonnen. 

In de Deense competitie had Brøndby IF afgelopen weekend een ideale kans om in te lopen op koploper FC Kopenhagen. Brøndby mocht namelijk op bezoek bij de koploper, maar kon de wedstrijd niet in winst omzetten. De ploeg, met Remco van der Schaaf negentig minuten lang binnen de lijnen, verloor met 2-0 en zag daardoor de achterstand op Kopenhagen naar acht punten groeien. Een andere landgenoot verging het beter afgelopen weekend. Tim Janssen was eenmaal trefzeker voor zijn ploeg Esbjerg fB. De ploeg won de uitwedstrijd bij AC Horsens met overtuigende cijfers; 0-3. Janssen scoorde het laatste doelpunt. De ploeg klom door de overwinning naar de negende plaats, maar staat nog steeds in de buurt van de degradatieplekken.

FC Inter Turku mocht afgelopen weekend op bezoek bij VPS en won ruim met 0-3. Aanvaller Guillano Grot speelde de hele wedstrijd mee in het team van trainer Job Dragstma, maar hij wist niet tot score te komen. De Finse ploeg kwam door dit resultaat een stuk dichter bij de plaatsen die rechtgeven op het spelen van Europees voetbal. De achsterand op deze plaatsen bedraagt, met nog vier speelrondes te gaan, vijf punten.

In de competitie van Cyprus heeft Anorthosis Famagusta de koppositie niet weten te behouden. De ploeg mocht op bezoek bij het sterke APOEL Nicosia en ging met 2-1 ten onder. Aan de kant van Anorthosis speelde oud-NEC'er Jeffrey Leiwakabessy de volle negentig minuten mee. Bij APOEL Nicosia kwam Joost Broerse niet binnen de lijnen. APOEL klom door de overwinning naar de zesde plaats en heeft nu evenveel punten als Anorthosis, dat na deze ronde vierde staat. AEK Larnaca, de ploeg van trainer Tom Caanen en technisch directeur Jordi Cruijff, heeft de tweede overwinning van het seizoen geboekt. Met Kevin Hofland, Danny Schenkel en Gregoor van Dijk binnen de lijnen, won de ploeg met 2-0 van Doxa Katokopia. De ploeg staat na dit weekend op een knappe vijfde plaats.

In de Australische A-League gaat Adelaide United ook na dit weekend op kop. De ploeg, waar Sergio van Dijk onder contract staat, mocht op bezoek bij Brisbane Roar, de oude ploeg van Van Dijk. De Nederlandse spits begon in de basis, maar kwam niet tot scoren. De wedstrijd eindigde in 1-1. Van Dijk werd kort voor tijd naar de kant gehaald. Adelaide heeft na dit weekend drie punten voorsprong op nummer twee Central Coast Mariners. De ploeg, waar Patrick Zwaanswijk speelt, speelde met 1-1 gelijk tegen Gold Coast United. Zwaanswijk speelde de hele wedstrijd en pakte in de 85e minuut een gele kaart. Melbourne Heart boekte een broodnodige 2-0 zege op het Nieuw-Zeelandse Wellington Phoenix. Gerald Sibon speelde de volle negentig minuten mee, terwijl Rutger Worm al na achttien minuten binnen de lijnen kwam voor de geblesseerde Hamill. Beide aanvallers kwamen deze speelronde niet tot scoren.

Collins John heeft zijn ploeg Chicago Fire ook afgelopen weekend niet aan een zege kunnen helpen. De ploeg verloor met 1-0 van Real Salt Lake. John begon in de basis en werd vijf minuten voor tijd naar de kant gehaald. Door de nederlaag blijft Chicago Fire op de vijfde plaats staan in de Eastern Conference.

 

Starcraft II krijgt mods gemaakt door Blizzard

Er komt morgen één van de eerste grote patches voor Starcraft II en Dustin Browder, hoofd-ontwikkelaar, heeft wat informatie gegeven over de toekomst van mods en user content. Het is de bedoeling dat Blizzard intern mods gaat maken om te distributeren via battle.net, dit wordt onder andere gedaan als voorbeelden voor spelers.

Door de goed afgewerkte mods te leveren via battle.net wil Blizzard dat spelers een goede spel-ervaring hebben maar ook dat mensen ervan kunnen leren voor hun eigen mods. Browder geeft aan dat er momenteel nog hard gekeken wordt naar een goede manier hoe spelers hun eigen content zouden kunnen verkopen via battle.net. Er wordt momenteel druk gekeken naar een goede interface, bescherming van digitale rechten en beveiliging dat mensen niet zomaar content kunnen stelen.

Bekijk de details van de patch hier.

SCII

Kuijt mogelijk zaterdag al inzetbaar

Dirk Kuijt herstelt sneller dan verwacht van zijn schouderblessure. De 30-jarige Katwijker is mogelijk zaterdag al inzetbaar in de wedstrijd tegen Sunderland. Dat meldt zijn club Liverpool op de website. De verwachting was dat Kuijt dat duel en het treffen van volgende week donderdag met FC Utrecht aan zich voorbij moest laten gaan.

"Dirk heeft de laatste dagen alweer meegetraind", zegt trainer Roy Hodgson. "We nemen hem nog in bescherming, maar het wordt interessant hoe hij de komende dagen hersteld met het oog op de wedstrijden van zaterdag en donderdag."

Kuijt liet de afgelopen weken al diverse malen doorschemeren alles op alles te willen zetten om het duel met zijn oude club FC Utrecht te halen. Desondanks is Hodgson verbaasd over het snelle herstel van de 70-voudig international. "We hielden rekening met drie tot zes weken hersteltijd, dus we bevinden ons momenteel op het eerste punt van die schaal."

Kuijt liep de blessure 6 september op bij een training van het Nederlands elftal, dat zich toen voorbereidde op het EK-kwalificatieduel met Finland. De aanvaller kwam bij een omhaal ongelukkig op de grond terecht.

Eerste beelden Wie is de Mol? verschenen

De eerste beelden van het elfde seizoen van het AVRO-programma Wie is de Mol? zijn verschenen op internet. De redactie achter het programma heeft in een nieuwsbrief, ter promotie van de Gouden Televizierring, de beelden vrijgegeven. Op de beelden is verder weinig te zien, omdat de gezichten zijn gecensureerd.

Ook is een aantal keer een naam van een persoon of tv-programma weggecensureerd, waardoor de kandidaten nog niet bekend zijn. Maar op vele fora verschijnen de namen van onder andere Anna Drijver en Doloris Leeuwin. Dit zijn slechts geruchten. De locatie van de opnames is zeer waarschijnlijk Nicaragua.

In het programma bezoekt een groep Nederlanders het buitenland om opdrachten te vervullen en om geld te verdienen voor in de pot. Alleen één iemand is een saboteur, de Mol. De taak aan de andere deelnemers om hem of haar te ontmaskeren. Vorig jaar deden onder andere Erik van der Hoff, Loretta Schrijver, Frits Sissing en Kim Pieters mee aan het programma. Laatstgenoemde was uiteindelijk de saboteur.

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen is traditiegetrouw op de eerste donderdag van het nieuwe jaar. Wie de deelnemers zijn, is nog niet bekend. Het vrijgegeven filmpje is hier te bekijken.

Wil je op het forum praten over De Mol? Dat kan in het topic in het Film- en TV-subforum.

Dissidia [Duodecim] 012: Final Fantasy komt naar Amerika en Europa

Dissidia [Duodecim] 012: Final Fantasy komt naar Amerika en Europa in 2011 heeft Square Enix bekendgemaakt. Het spel zal exclusief voor de PSP zijn. Duodecim is Latijn voor twaalf en refereert naar het twaalfde gevecht tussen Cosmos en Chaos die hulp nodig hebben, goed of kwaad.

Het spel zal alle karakters uit het eerste deel bevatten en daarbij zijn er al drie nieuwe toegevoegd, Kain Highwind (FF IV), Tifa Lockheart (FF VII) en Lightning (FF XIII). Hiernaast zullen er nog meerdere nieuwe karakters toegevoegd gaan worden, nieuwe modussen, items, verhaal-lijnen, kledingstukken en een nieuwe assist-mode en nog meer.

Dissidia
Exclusief voor de PSP

[Upd] Rijkeluisgaystudent verontwaardigt DWDD-publiek

Het publiek van De Wereld Draait Door (DWDD) heeft maandagavond verontwaardigd gereageerd op de rijkeluisgaystudent Joris Lam. In de dagelijkse rubriek De Tv Draait Door liet DWDD een paar fragmenten zien van de Amsterdammer die afgelopen zaterdag in het programma Bij ons in de PC van presentator Jort Kelder te gast was.

Zo zei Lam onder andere: "Ikea is eigenlijk een terrasje. Heerlijk. Lekker kijken naar die dikke tienermeiden achter een buggy die een halfbloedje voortduwen. Dan kom je terug van de Ikea en dan rij je weer door Zuid en dan denk je 'Oh eindelijk, gewoon weer mooie mensen'"

Het DWDD-publiek kon bepaald niet lachen om te boute uitspraken van de hbo-privéschoolstudent en ontving de fragmenten met een verontwaardigde "Ooooh" en nee-geschud. Jack van Gelder vond de beelden zo genant dat hij de relnicht zelfs een 'facepalm' gaf. Tafelheer Jan Mulder kon er echter wel gemeen lachen om de uitspraken.

Update 18:40 - Lam op 3FM
Lam trok dinsdagavond op radiozender 3FM het boetekleed aan voor zijn quote over het winkelende publiek bij de Ikea: "Die quote kan echt niet, wat verschrikkelijk. Ik schaam me diep. Het kwam er zo erg uit. Echt erg. Heel erg. Het geeft het beeld dat ik iets tegen dikke tieners en halfbloedjes hebt, maar dat is echt niet zo. Ik wil m'n excuses aanbieden."

Volgens de jongeman dikte de montage en de voice-over het beeld dat van Lam ontstaan is wel enigszins aan. Ook onthulde de student dat hij niet meer in Amsterdam woont, maar sinds drie weken Parijs onveilig maakt. Een lokale Franse krant zou hem de bijnaam 'de mannelijke Paris Hilton van Nederland' hebben gegeven.

Daarnaast zei Lam op 3FM dat verschillende televisiezenders met de student in gesprek waren voor een productie met hem in Parijs.


DWDD-publiek reageert verontwaardigd op rijkeluisgaystudent Joris Lam

Interlands voor Blom, Braamhaar en Nijhuis

Scheidrechters Kevin Blom, Eric Braamhaar en Bas Nijhuis fluiten begin oktober een interland, meldt de KNVB. Blom en Braamhaar fluiten EK-kwalificatieduels, Nijhuis komt in actie bij Jong IJsland - Jong Schotland. Dat duel is de heenwedstrijd van een van de zeven play-offduels voor plaatsing voor het EK 2011.

Blom krijgt de leiding over Ierland - Rusland. In Dublin krijgt hij op 8 oktober assistentie van Rob van de Ven en Arie Brink. Ed Janssen treedt op als vierde official. Diezelfde dag komt ook Braamhaar in actie. Hij fluit Portugal - Denemarken in Porto. Nicky Siebert en Patrick Langkamp zijn de assistent-scheidsrechters, Reinold Wiedemeijer is de vierde man.

Mepper ov-personeel gepakt dankzij vergeten jas

Een 22-jarige man is opgepakt op verdenking van het mishandelen van een schoonmaker en een machinist op het station Groningen zondagavond. De verdachte was zo slim zijn jas op het station te laten liggen. De 22-jarige man uit Groningen kwam maandag aangifte doen van vermissing van de jas, waarop hij werd ingerekend.

De man zou zondagavond een abri op het station hebben vernield. Een machinist die hem daar op aansprak kreeg klappen. De machinist liep hierbij een forse hoofdwond op en moest worden opgenomen in een ziekenhuis. Ook sloeg de man een schoonmaker die hem aantrof in een stilstaande trein. Vervolgens sloeg de man op de vlucht.

Na zijn vlucht bleek de jas van de verdachte nog op het station te liggen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De Groningse politie is op de hoogte gebracht van het verhaal. Die waarschuwde het KLPD maandag toen de man zich meldde op het hoofdbureau van de politie in Groningen.

De man zit nog vast. Hij is mogelijk ook betrokken bij andere mishandelingen en vernielingen.

Oudste man ter wereld wordt 114

De Amerikaan Walter Breuning, van wie wordt aangenomen dat hij de oudste man ter wereld is, is dinsdag 114 jaar geworden.

Hij kreeg dinsdagmiddag in het bejaardenhuis in zijn woonplaats Great Falls, in de staat Montana, een feestje met taart aangeboden. Onder de genodigden zijn de gouverneur van Montana, Brian Schweitzer, en vertegenwoordigers van Guinness World Records.

Breuning werd op 21 september 1896 geboren in Melrose, in de staat Minnesota. Hij verhuisde naar Montana in 1918. Hij werkte vijftig jaar lang voor de Great Northern Railway. De vrouw van Breuning overleed in 1957. Het echtpaar bleef kinderloos.

Onderzoek naar nieuw stembiljet

Het kabinet laat onderzoek doen naar de invoering van een nieuw stembiljet. De nieuwe biljetten moeten gemakkelijker te tellen zijn. Dat staat in de begroting voor volgend jaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bij de afgelopen twee verkiezingen, voor de gemeenteraad en voor de Tweede Kamer, moest er weer met het rode potlood worden gestemd. Het gebruik van stemcomputers bleek niet veilig genoeg. Het tellen van de stemmen moest met de hand gebeuren en duurde daardoor veel langer.

Het nieuwe stembiljet moet met behulp van machines te tellen zijn. Verder moet het nieuwe biljet beter te gebruiken zijn voor blinden en slechtzienden. Het onderzoek naar het nieuwe biljet is volgend jaar klaar.

Dagelijks 40 jongeren vermoord in Europa

In Europese landen worden per dag gemiddeld veertig mensen in de leeftijdscategorie van 10 tot 29 jaar vermoord. De meeste slachtoffers in deze groep vallen in Rusland, Albanië en Kazachstan. Dat meldt het Europese bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie dinsdag in een rapport over geweld onder jongeren.

Onder de 53 landen in Europa waar de WHO onderzoek heeft gedaan, zijn Armenië, Duitsland en Oostenrijk de landen met de laagste moordcijfers onder jongeren.

Ongeveer veertig procent van de jaarlijks vijftienduizend moorden onder jongeren wordt gepleegd met messen of andere scherpe wapens. Andere middelen zijn vuurwapens en verwurging.

Moord is de op twee na belangrijkste doodsoorzaak in deze leeftijdscategorie, na verkeersongevallen en zelfdoding. Vier op de vijf slachtoffers zijn mannen.

Lothar Matthäus bondscoach Bulgarije

Bulgarije heeft Lothar Matthäus aangesteld als nieuwe bondscoach. Dat maakte Borislav Mihailov, de baas van de Bulgaarse bond, vandaag bekend. De Duits recordinternational wordt over enkele dagen gepresenteerd. De wereldkampioen van 1990 tekent een contract voor een jaar met een optie voor nog twee jaar extra.

Voormalig Duits international Matthäus volgt Stanimir Stoilov op. Die nam ontslag na een teleurstellende start in de EK-kwalificatie. Begin september verloor Bulgarije uit met 4-0 bij Engeland en thuis met 1-0 van Montenegro.

Na zijn actieve loopbaan begon Matthäus aan een weinig succesvolle trainerscarrière. De 49-jarige Duitser was achtereenvolgens trainer van Rapid Wien en Partizan Belgrado, bondscoach van Hongarije en later weer trainer van Atletico Paranaense, Red Bull Salzburg en Maccabi Netanya.

Deze zomer leek het erop dat Matthäus als bondscoach van Kameroen aan de slag kon. Omdat de Duits recordinternational relatieproblemen had die veel in de publiciteit kwamen, zag het Afrikaanse land af van een dienstverband.

Weer nieuwe diffuser voor Ferrari

Het Formule 1-team Ferrari neemt naar de Grand Prix van Singapore wederom een nieuwe geblazen diffuser mee. Nadat het team in Monza met het concept al de race won is er toch nog ruimte gevonden voor verbeteringen.

De diffuser is verder geïntegreerd met de versnellingsbak en de manier waarop de hete uitlaatgassen door het systeem worden geleid is verbeterd. "Deze race zal belangrijk, maar niet beslissend zijn," zei Ferrari-teambaas over de race in Singapore. "We moeten voorkomen wat er in België is gebeurd, waar de updates niet brachten wat we van ze verwachtten, omdat we ze niet konden testen."

Wielrenner Sevilla: "Ik ben onschuldig"

Oscar Sevilla ontkent dat hij doping gebruikt heeft. De 33-jarige wielrenner werd in augustus tijdens de Ronde van Colombia positief bevonden op het gebruik van HES. "Ik ben onschuldig en gefrustreerd", zei hij tegenover de Franse sportkrant L'Equipe. De Spanjaard werd afgelopen donderdag voorlopig geschorst door de UCI.

"Ik weet niet hoe het middel in mijn lichaam is gekomen. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord", zegt Sevilla. HES is een middel dat het aantal rode bloedlichaampjes in het lichaam doet stijgen, waardoor de zuurstofopname van spieren verbetert. Daarna werd hij door zijn werkgever Orgullo Paisa op non-actief gesteld.

Sevilla, die beweert altijd 'schoon' gereden te hebben, kondigde aan een contra-expertise aan te vragen. Hij overweegt ook juridische stappen te ondernemen. "Ik wacht een mededeling van de Spaanse wielerbond af en zal dan de zaak doornemen met mijn advocaten", zegt de oud-coureur van onder meer T-Mobile en Kelme.

De klimmer kwam vier jaar geleden tijdens het dopingschandaal Operacion Puerto al in opspraak. Omdat er geen harde bewijzen waren, ontkwam de Spanjaard toen aan een schorsing. De grote teams zaten echter niet meer te wachten op de klimmer, die in 2001 indruk maakte door het jongerenklassement te winnen in de Tour de France en tweede te worden in de Ronde van Spanje.

DJ Hero 2 mixlist bekendgemaakt

DJ Hero 2 komt 22 oktober naar ons toe en vandaag heeft Activision de tracklist van 83 tracks bekend gemaakt. Er zal ook een partybundel komen met het spel, twee draaitafel-controllers en een microfoon. Het zal ook mogelijk zijn om alleen het spel te kopen of het spel samen met een draaitafel-controller.

De partybundel zal $149.99/£149.99 gaan kosten en het spel samen met één draaitafel-controller zal $99.99/£99.99 kosten. Bekijk hieronder de volledige tracklist met alle mixes. Wil je niet alle mixes doorspitten of dat ene liedje erbij zit, kijk dan hier.

Produced and Mixed by A-Trak:

 • Justice – “D.A.N.C.E.” Remix
 • Naughty By Nature – “O.P.P.” Mixed With Jackson 5 – “ABC”

Produced and Mixed by Diplo:

 • Kanye West – “Heartless” Mixed With DJ Shadow – “Midnight In A Perfect World”
 • Major Lazer feat. VYBZ Kartel – “Pon De Floor” Mixed With Harold Faltermeyer – “Axel F”

Produced and Mixed by DJ Jazzy Jeff:

 • Busta Rhymes – “Put Your Hands Where My Eyes Can See” Mixed With M|A|R|R|S – “Pump Up The Volume”

Produced and Mixed by DJ Qbert:

 • DJ Qbert – “Super Battle Breaks” Remix
 • Newcleus – “Jam On It” (DJ Qbert vocals) Remix

Produced and Mixed by DJ Shadow:

 • Kanye West – “Love Lockdown” Mixed With Metallica – “The Day That Never Comes”
 • Young Jeezy ft. Kanye West – “Put On” Mixed With DJ Shadow feat. Q-Tip and Lateef The Truth Speaker – “Enuff (DJ Fresh Remix)”

Produced and Mixed by Tiesto:

 • Adamski – “Killer” Remix
 • Lady Gaga – “Bad Romance” Remix

Produced and Mixed by Z-Trip:

 • Afrika Bambaataa and The Soul Sonic Force – “Planet Rock” Mixed With The Crystal Method – “Busy Child (Still Busy After All These Years Remix)”
 • Missy Elliott – “Get Ur Freak On” Mixed With Dillinja and Skibadee – “Twist ‘Em Out”

Produced and Mixed by RZA:

 • Damian Marley – “Welcome To Jamrock” Mixed With Walter Murphy – “A Fifth Of Beethoven”
 • LL Cool J – “I Can’t Live Without My Radio” Mixed With Grandmaster Flash & The Furious Five feat. Melle Mel & Duke Bootee – “The Message”

Produced and Mixed by The Scratch Perverts:

 • The Chemical Brothers ft. Q-Tip – “Galvanize” Remix
 • The Prodigy – “Omen” Mixed With Orbital – “The Box”

Produced and Mixed by FSG DJs:

 • 2Pac ft. Dr. Dre and Roger Troutman – “California Love Remix” (Remix by FSG)
 • 2Pac ft. Dr. Dre and Roger Troutman – “California Love Remix” Mixed With B.o.B ft. Bruno Mars – “Nothin’ On You”
 • A-Trak – “Say Whoa” (Remix by FSG)
 • Basement Jaxx – “Where’s Your Head At” Mixed With Yeah Yeah Yeahs – “Heads Will Roll (A-Trak Remix )”
 • BlakRoc ft. Pharoahe Monch & RZA – “Dollaz & Sense” (Remix by FSG)
 • Calvin Harris – “I’m Not Alone” Mixed With New Order – “Blue Monday”
 • Daft Punk – “Human After All” (Remix by FSG)
 • Damian Marley – “Welcome To Jamrock” Mixed With Dillinja and Skibadee – “Twist ‘Em Out”
 • David Guetta & Chris Willis – “Love Is Gone” Mixed With Sam Sparro – “B&G” a/k/a “Black & Gold”
 • David Guetta ft. Kid Cudi – “Memories” Mixed With Pirate Soundsystem – “Bashy Bashy”
 • Deadmau5 & Kaskade – “I Remember” (Remix by FSG)
 • Deee-Lite – “Groove Is In The Heart” Mixed With Chic – “Le Freak”
 • Dizzee Rascal & Armand Van Helden – “Bonkers” Mixed With Basement Jaxx – “Where’s Your Head At”
 • Dizzee Rascal & Armand Van Helden – “Bonkers” Mixed With The Prodigy – “Omen”
 • DJ Shadow – “Midnight In A Perfect World” (Remix by FSG)
 • Edwin Starr – “War” Mixed With Justice – “Waters Of Nazareth”
 • Eminem – “Not Afraid” Mixed With Lil’ Wayne feat. Static Major – “Lollipop”
 • Estelle ft. Kanye West – “American Boy” (Remix by FSG)
 • Estelle ft. Kanye West – “American Boy” Mixed With Chic – “Good Times”
 • Flo Rida – “Low” Mixed With David Guetta vs. The Egg – “Love Don’t Let Me Go (Walking Away)”
 • Flo Rida ft. Will.I.Am – “In The Ayer” Mixed With Clinton Sparks, DJ Class, & Jermaine Dupri – “Favorite DJ”
 • Gorillaz ft. Mos Def & Bobby Womack – “Stylo” (Remix by FSG)
 • Grandmaster Flash & The Furious Five feat. Melle Mel & Duke Bootee – “The Message” Mixed With Kool & The Gang – “Jungle Boogie”
 • House Of Pain – “Jump Around” (Remix by FSG)
 • House Of Pain – “Jump Around” Mixed With Busta Rhymes – “Put Your Hands Where My Eyes Can See”
 • Iyaz – “Replay” Mixed With Rihanna – “Rude Boy”
 • Janet Jackson – “Nasty” Mixed With Justice – “D.A.N.C.E.”
 • Kanye West – “Heartless” Mixed With Lady Gaga – “Lovegame”
 • Kanye West – “Heartless” Mixed With DJ Shadow – “Midnight In A Perfect World”
 • Kanye West – “Love Lockdown” Mixed With Donna Summer – “Bad Girls”
 • Kaskade & Deadmau5 – “Move For Me” (Remix by FSG)
 • Kelis – “Acapella (David Guetta Extended Mix)” (Remix by FSG)
 • Lady Gaga feat. Colby O’Donis – “Just Dance” Mixed With Deadmau5 – “Ghosts N Stuff”
 • Lil Jon & The East Side Boyz ft. Ying Yang Twins – “Get Low” Mixed With 50 Cent – “In Da Club”
 • Lil’ Wayne – “Go DJ” Mixed With 50 Cent – “In Da Club”
 • Lil’ Wayne feat. Static Major – “Lollipop” Mixed With Flo Rida – “Low”
 • LL Cool J – “I Can’t Live Without My Radio” Mixed With Chic – “Good Times”
 • M.I.A. – “Galang” Mixed With Wayne Smith – “Under Mi Sleng Teng”
 • Major Lazer feat. VYBZ Kartel – “Pon De Floor” Mixed With Harold Faltermeyer – “Axel F”
 • Major Lazer feat. VYBZ Kartel – “Pon De Floor” Mixed With New Order – “Blue Monday”
 • Malcolm McLaren – “Buffalo Gals” Mixed With M|A|R|R|S – “Pump Up The Volume”
 • Missy Elliott – “Get Ur Freak On” Mixed With Sean Paul – “Infiltrate”
 • MSTRKRFT ft. N.O.R.E. – “Bounce” (Remix by FSG)
 • MSTRKRFT ft. N.O.R.E. – “Bounce” Mixed With A-Trak – “Say Whoa”
 • Nas feat. Keri Hilson – “Hero” Mixed With Talib Kweli – “Get By”
 • Nelly – “Hot In Herre” Mixed With Warren G feat. Nate Dogg – “Regulate”
 • New Boyz – “You’re A Jerk” (Remix by FSG)
 • Newcleus – “Jam On It” Mixed With Donna Summer – “Bad Girls”
 • Pitbull – “I Know You Want Me (Calle Ocho)” Mixed With Nightcrawlers – “Push The Feeling On (MK Mix 95)”
 • Pussycat Dolls ft. Busta Rhymes – “Don’t Cha” Mixed With Pitbull – “I Know You Want Me (Calle Ocho)”
 • Robin S. – “Show Me Love (Stonebridge Radio Edit)” Mixed With Calvin Harris – “I’m Not Alone”
 • Salt N Pepa – “Push It” Mixed With Afrika Bambaataa and The Soul Sonic Force – “Planet Rock”
 • Salt N Pepa – “Push It” Mixed With Armand Van Helden – “I Want Your Soul”
 • Sam Cooke – “Chain Gang” (Remix by FSG)
 • Sean Paul – “Get Busy” Mixed With Harold Faltermeyer – “Axel F”
 • Sean Paul – “Get Busy” Mixed With Rihanna – “Pon De Replay”
 • Snow – “Informer” Mixed With Jackson 5 – “ABC”
 • Soulja Boy Tell ‘Em – “Crank That (Soulja Boy)” Mixed With Chamillionaire – “Ridin’”
 • Sparfunk & D-Code – “Apocalypse” (Remix by FSG)
 • Stevie Wonder – “Superstition” Mixed With Edwin Starr – “War”
 • The Chemical Brothers ft. Q-Tip – “Galvanize” Mixed With The Chemical Brothers – “Leave Home”
 • The Notorious B.I.G. ft. Mase & Diddy – “Mo’ Money, Mo’ Problems” (Remix by FSG)
 • The Prodigy – “Firestarter” (Remix by FSG)
 • Tiesto & Sneaky Sound System – “I Will Be Here” Mixed With Tiesto – “Speed Rail”
 • Tiesto vs Diplo – “Come On” (Remix by FSG)
 • Timbaland ft. Drake – “Say Something” Mixed With Young Jeezy ft. Kanye West – “Put On”
 • Timbaland ft. Keri Hilson & D.O.E. – “The Way I Are” Mixed With Tiga – “You Gonna Want Me”
 • Tweet ft. Missy Elliott – “Oops (Oh My)” Mixed With Snoop Dogg – “Who Am I (What’s My Name)?”

Contador ziet vueltawinnaar Nibali nu als rivaal

Na het winnen van de Vuelta is de ster van Vincenzo Nibali rijzende in het peloton. Alberto Contador liet al weten de Italiaan als één van zijn belangrijkste uitdagers voor de Tourzege te zien. "Hij is een zware en taaie rivaal en is net als Andy Schleck zonder twijfel een kandidaat voor de eindzege", sprak de Spanjaard vol bewondering.

De 27-jarige Contador, die twee jaar ouder is dan Nibali, vindt dat de jonge leeftijd waarop de Liquigas-rijder zijn eerste grote ronde won, de zege alleen nog maar indrukwekkender maakt. De Madrileen pakte zelf op 24-jarige leeftijd zijn eerste grote overwinning, door in 2007 de Tour te winnen.

In dienst van zijn nieuwe ploeg Saxo Bank zal Contador volgend seizoen in ieder geval meedoen aan de Tour de France en aan de Vuelta. De Giro is nog een vraagteken. "Of ik ook aan de Ronde van Italië meedoe, vind ik nog te vroeg om te zeggen." Contador is één van de vijf renners in de geschiedenis die alle drie de grote rondes al een keer wist te winnen.

Zorgpremie met 100 euro omhoog

De zorgpremie stijgt volgend jaar met gemiddeld ruim honderd euro. Ook het eigen risico gaat omhoog. Dat blijkt uit de begroting voor 2011 van het ministerie van Volksgezondheid.

De basispremie voor de zorgverzekering gaat omhoog van 1107 euro dit jaar naar 1211 euro volgend jaar, verwacht het kabinet. De precieze bedragen verschillen per verzekeraar en worden later bekend. Ook de inkomensafhankelijke premie stijgt: van 7,05 naar 7,75 procent.

Het eigen risico voor de zorgverzekering, nu 165 euro, gaat volgend jaar met vijf euro omhoog, en in 2012 met nog eens veertig euro. De stijgingen komen bovenop de gebruikelijke jaarlijkse verhoging van het eigen risico met het inflatiepercentage.

Volgens het kabinet zijn de maatregelen nodig omdat de groei van de zorgkosten veel harder groeien dan het aantal mensen dat zorgpremie betaalt.

Het kabinet snijdt ook in de kosten. Deze maatregelen zijn dit voorjaar al bekendgemaakt. Zo verdwijnt de pil uit het basispakket, behalve voor vrouwen onder de 21, en moeten 18- tot 21-jarigen voortaan zelf betalen voor de tandarts. Antidepressiva mogen minder vaak worden voorgeschreven.

Tot woensdagochtend problemen vliegverkeer

De problemen met het vliegverkeer als gevolg van de mist houden aan tot woensdagochtend. Dan vliegt alles op Schiphol naar verwachting weer volgens schema, meldt een woordvoerder van de luchthaven. De vertragingen en annuleringen vanwege de mist begonnen dinsdagochtend.

De vertragingen doen zich vooral voor bij het Europese vliegverkeer. "We hebben nu te maken met het na-ijleffect. De mist deed zich voor in ons land en in de ons omringende landen als Duitsland, Frankrijk, België en Engeland. Als een paar vliegtuigen moeten wachten om te landen, kunnen ze ook pas later weer vertrekken en wordt vertraging opgelopen. En dat zorgt voor een kettingreactie."

De rest van dinsdagmiddag en -avond heeft een gedeelte van de vluchten daarom te maken met vertragingen van ongeveer drie kwartier, met uitschieters naar boven. Schiphol heeft vooralsnog tien vluchten moeten annuleren. "Daar komen er mogelijk nog een paar bij", aldus de woordvoerder.

Hoeveel vluchten precies vertraging oplopen, kan de woordvoerder niet zeggen. Schiphol handelt dagelijks zo'n duizend vluchten en circa 120 tot 140.000 reizigers af. "Een gedeelte loopt vertraging op en dan gaat het vooral om de vluchten naar de ons omringende landen."

Lerarentekort minder groot dan verwacht

Het lerarentekort zal de komende jaren minder groot worden dan eerder gedacht. Dat blijkt uit de nota Werken in het Onderwijs 2011, die dinsdag naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

Demissionair minister André Rouvoet en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (beiden Onderwijs) stuurden die nota samen met de nieuwe begroting naar de parlementariërs.

Door de economische recessie en extra investeringen in het beroep van leraar wordt het tekort kleiner. De crisis heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat minder leraren uitstromen naar de marktsector. Daar werd in het verleden wel rekening mee gehouden. Ze gaan echter toch voor de klas staan.

Bovendien blijven oudere leraren langer doorwerken. De gemiddelde leeftijd om met pensioen te gaan is in een paar jaar tijd gestegen van 60,4 naar 62,7 jaar.

Lerarentekort minder groot dan verwacht
Lerarentekort minder groot dan verwacht (Foto: ANP)

Miljoenennota: economisch herstel is pril

Het economisch herstel in Europa en in Nederland is nog pril, 2011 wordt daarom een overgangsjaar waarin het investeren in de economie plaatsmaakt voor snijden in de overheidsuitgaven. Nederland is nog niet definitief uit de crisis, maar de voorspellingen van het Centraal Planbureau zijn hoopgevend.

Dat stelt demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag in de Miljoenennota. Nederland bezuinigt de komende jaren 3,2 miljard euro, waarvan meer dan de helft al in 2011 wordt gerealiseerd. Na een historische krimp van de economie (bijna 4 procent) vorig jaar, groeit de economie dit jaar waarschijnlijk met 1,75 procent en in 2011 naar verwachting met 1,5 procent. "Zonder de stimuleringsmaatregelen van het kabinet was de economie echter ook in 2010 nog gekrompen", aldus De Jager.

De verwachte economische groei volgend jaar is vooral te danken aan de stijgende export. De lagere koers van de euro maakt Europese producten bovendien goedkoop voor het buitenland. Nederland profiteert hier als open-handelseconomie sterk van. Het kabinet benadrukt dat een gematigde loonontwikkeling van cruciaal belang is voor een verder economisch herstel.

In de Miljoenennota wordt wel een aantal waarschuwende kanttekeningen geplaatst bij het herstel. De ervarig leert dat de crisis burgers met vertraging bereikte, en dat geldt dus ook voor het herstel. Als de economie zich herstelt neemt de werkloosheid pas na enige tijd af en ook de lonen stijgen pas later.

De noodzakelijke bezuinigingen treffen de burger ook in de portemonnee en kunnen volgens De Jager leiden tot lagere bestedingen. Verder kan het herstel worden bedreigd door nieuwe onrust op de financiële markten. "Een tegenvallende groei in Europa en de wereld heeft grote gevolgen voor Nederland, omdat onze economische groei en werkgelegenheid voor een groot deel afhangen van de export", schrijft De Jager.

Miljoenennota: economisch herstel is pril
Miljoenennota: economisch herstel is pril (Foto: ANP)

Ajax zonder Suárez tegen MVV

Ajax zal het woensdag tegen MVV moeten doen zonder Luis Suárez. De aanvoerder ontbreekt wegens een schorsing in het duel om de KNVB-beker.

Suárez kreeg in de return van de bekerfinale tegen Feyenoord een gele kaart vanwege het uittrekken van zijn shirt. Dit was een fatale kaart, want de Uruguayaan is nu geschorst. Vorig seizoen speelde Ajax enkele keren zonder Suárez in de basis tegen teams uit de Jupiler League, maar was zijn inbreng vervolgens nog hard nodig. Nu zal trainer Martin Jol zijn sterspeler dus ook niet kunnen laten invallen.

Topklassers niet meer in districtsbeker

Komend seizoen zullen de 32 clubs uit de Topklasse niet meer in actie komen in de diverse districtsbekertoernooien. Dit besluit nam de KNVB, omdat de bond vreest dat de speelkalender voor de Topklassers anders te vol wordt.

Via het toernooi om de districtsbeker kunnen amateurclubs zich plaatsen voor de KNVB-beker. Omdat de 32 Topklassers net als de clubs uit de Eredivisie en Jupiler League automatisch geplaatst zijn, zag de KNVB een mogelijkheid om dit besluit door te voeren. Niet iedereen kan zich overigens vinden in het besluit. Rijnsburgse Boys overweegt bijvoorbeeld een klacht in te dienen.

De districtsbeker is voor clubs een aantrekkelijke prijs. De zes winnaars spelen namelijk onderling om de landelijke amateurbeker. De winnaar daarvan kan een seizoen later de Supercup voor amateurs veroveren, als de landskampioen verslagen wordt. Ook gebruikten grotere clubs het toernooi vaak om jonge spelers en reserves ervaring en ritme te laten opdoen.

Mokotjo debuteert bij Feyenoord

Kamohelo Mokotjo debuteert morgen voor Feyenoord. De Zuid-Afrikaan krijgt een basisplaats in de wedstrijd tegen Roda JC voor de KNVB-beker. Vorig seizoen werd Mokotjo door de Rotterdammers gestald bij Excelsior, waarmee hij promoveerde.

Mokotjo maakte grote indruk in Kralingen, maar moest lang wachten op een kans bij Feyenoord. Hij zal starten op het middenveld. Door de blessure van Ron Vlaar verkast Kelvin Leerdam naar de defensie, waardoor er een plaats komt voor de negentienjarige Zuid-Afrikaan. Mokotjo krijgt de voorkeur boven Karim El Ahmadi.

Ook Jerson Cabral zal in de basis starten. De negentienjarige jeugdinternational vervangt de gepasseerde Rus Fedor Smolov. Voor de Rotterdamse vleugelspits wordt het zijn debuut in de basis.

Henin terug op de tennisbaan

Justine Henin is terug op de tennisbaan. De Belgische kampte sinds Wimbledon met een elleboogblessure en moest noodgedwongen rust nemen. Ze pakt nu voorzichtig de trainingen weer op, maar wedstrijden zal de voormalig nummer één van de wereld dit jaar niet meer spelen.

"Ik heb vandaag voor het eerst weer een balletje geslagen. Het gaat langzaam, maar voelt geweldig. Duim voor me!" zei Henin op Twitter. Ze wil in januari in Australië weer wedstrijden gaan spelen.

Griekse truckers demonstreren bij parlement

Ongeveer 2500 vrachtwagenchauffeurs hebben dinsdag bij het parlementsgebouw in de Griekse hoofdstad Athene geprotesteerd tegen een voorgenomen hervorming van de arbeidsmarkt. Zij droegen Griekse vlaggen met zich mee en schreeuwden 'schande' en 'dieven'. Het is al de negende dag op rij dat de truckers demonstreren.

Er braken kleine relletjes uit toen sommige demonstranten flesjes water en bekers koffie naar de oproerpolitie gooiden. De agenten schoten schrikgranaten af. Er vielen geen gewonden en er werd niemand gearresteerd.

Sinds 13 september hebben chauffeurs hun vrachtwagens langs snelwegen en drukke doorgaande wegen in Athene gezet uit protest tegen plannen van de Griekse regering om de strikte regelgeving voor vrachtwagenchauffeurs te versoepelen. De regering wil hiertoe overgaan om meer concurrentie mogelijk te maken.

Volgens de chauffeurs zijn de veranderingen te abrupt en betekenen de nieuwe regels voor sommige truckers een bankroet, omdat ze geld hebben geleend om een vrachtwagen te kopen.

Griekenland heeft beloofd de arbeidsmarkt te hervormen. De plannen zijn onderdeel van de bezuinigingen die de Griekse regering moet doorvoeren in ruil voor een lening van de EU-lidstaten en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Cartoonist Gregorius Nekschot niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen cartoonist Gregorius Nekschot geseponeerd. Het OM in Amsterdam laat weten dat zeven cartoons en twee teksten van de tekenaar nog steeds strafbaar worden geacht, maar vervolging toch niet door te zetten omdat de zaak al lang duurt, de tekeningen en teksten niet meer online staan en hij heeft vastgezeten.

Over het werk van Gregorius Nekschot werd in 2005 aangifte gedaan, omdat zijn tekeningen beledigend zouden zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur. De anonieme cartoonist, die werkt onder een pseudoniem, werd in mei 2008 opgepakt en dertig uur vastgezet.

De aanhouding leidde tot veel kritiek. SP, PVV en D66 vroegen minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) om opheldering. Ze vonden het niet kunnen dat een tekenaar in de cel werd gezet voor een belediging. Hirsch Ballin kondigde aan met een reactie te komen na een uitspraak van de rechter in die zaak.

Ex-zwager Riccò opgepakt in dopingzaak

De Italiaanse wielrenner Enrico Rossi is opgepakt tijdens een dopingonderzoek. Behalve de renner van Cermica Flaminia werden nog vier mensen in de regio's rond Rome en Rimini opgepakt, meldt de Gazzetta dello Sport dinsdag. De politie verdenkt 35 anderen, waaronder zes profwielrenners en vijftien amateurs ook van betrokkenheid bij een dopingnetwerk. Ook twee apothekers en een sportarts worden verdacht.

In totaal deed de politie veertig invallen in elf Italiaanse provincies en werden 150 agenten ingezet. Daarbij werden verschillende soorten bloeddoping waaronder Epo in beslag genomen en een hypoxische tent van Rossi, die als centrale figuur wordt aangemerkt. Met zo'n tent kan een hoogtestage worden nagebootst. In Italië is het gebruik daarvan verboden.

Rossi is de broer van Vania Rossi. De Italiaanse veldrijdster werd begin dit jaar positief getest op Cera-gebruik, maar haar B-staal bleek schoon. Vania Rossi is de ex-partner van Vacansoleil-renner Riccardo Riccò die een schorsing van 20 maanden heeft uitgezeten vanwege het gebruik van bloeddoping.

Saillant detail is de codenaam Cobra-Red die de politie voor de actie gebruikte. De Cobra is de bijnaam van Ricco. Red is een verwijzing naar de achternaam van Rossi.

Armin van Buuren: ik ben niet 's werelds beste dj

Armin van Buuren is al drie keer op rij uitgeroepen tot de beste dj ter wereld, maar de Nederlander blijft nuchter. "Ik vind mezelf zeker niet de beste", doet Armin dinsdag uit de doeken in Spits. "Ben Liebrand draait mij er zo tien keer uit, zijn techniek is echt veel beter."

Toch is Van Buuren vereerd met de titel van het toonaangevende DJ Mag. Armins platenmaatschappij voert momenteel campagne om hem in november opnieuw verkozen te krijgen. In tegenstelling tot dj Tiësto, die na drie verkiezingen genoeg had van de titel, ziet Armin een herverkiezing best zitten. "Natuurlijk. Als je aan Steven Spielberg vraagt of hij nog een Oscar wil winnen, zegt hij toch ook niet: nee bedankt, ik heb er al acht."

Armin zelf heeft echter een andere favoriet. "Als iemand het verdient te winnen, is het in mijn ogen David Guetta. Die heeft zoveel hits gescoord." De 33-jarige dj vertelt dat de verkiezing ongeacht de winnaar goed is voor de dance-industrie. "Ik voel hooguit was gezonde concurrentie met andere dj's, maar kan met iedereen prima opschieten. Wat wij vooral willen is dat het publiek over ons praat, dat iedereen naar álle feesten komt. Als je collega's het goed doen, is dat goed voor de hele scene."

Premier Somalië dient ontslag in

De Somalische premier Omar Abdirashid Ali Sharmarke heeft zijn ontslag ingediend om politieke beroering als gevolg van een geschil met de president van het land te voorkomen. Dat zei hij dinsdag. President Sheik Sharif Sheik Ahmed noemde het een 'dappere beslissing'.

Het ontslag komt na een ruzie tussen Sharmarke en Ahmed over een nieuwe grondwet. De twee politici kunnen al maanden niet meer met elkaar overweg. Er dreigde tegen de premier zelfs een motie van wantrouwen te worden ingediend. "Toen ik zag dat door de politieke beroering tussen mij en de president de veiligheid kwetsbaarder werd, besloot ik terug te treden om het land te behoeden en anderen een kans te geven", zei de premier.

Ahmed noemde de beslissing van Sharmarke 'historisch', omdat het geschil is opgelost tussen Somaliërs onderling, zonder dat er hulp van buiten moest worden ingeroepen. Sharmarke werd in 2009 premier nadat de regering een overeenkomst had gesloten met oppositiegroeperingen die onder leiding stonden van Sharmarke.

Door het aftreden van de premier moet er ook een nieuw kabinet worden gevormd.

"Beide mannen zagen er erg blij uit. Ik had niet verwacht hen zo te zien. Er moet een geheime agenda zijn, waarmee beiden hebben ingestemd", zei de parlementariër Mowlid Maane. In de hoofdstad Mogadishu doet het gerucht de ronde dat Sharmarke betaald zou zijn om plaats te maken.

Uiteindelijk heeft het ontslag maar weinig effect op de regering, die slechts enkele wijken van Mogadishu bestuurt.

Verwaarloosde pony's in Enschede afgemaakt

Een dierenarts heeft maandag in Enschede twee zwaar verwaarloosde pony's laten inslapen. De dieren leden volgens de politie al geruime tijd veel pijn.

De dieren waren ernstig hoefbevangen, wat inhoudt dat de hoefwand loslaat van het bot. Bij iedere stap die het dier zet, wordt de wand losgetrokken van het bot en dat is zeer pijnlijk. Vorige week zondag was de eigenaar, een 40-jarige vrouw uit Enschede, al gevraagd maatregelen te nemen.

De vrouw zou niets hebben ondernomen, ook niet toen de politie werd ingeschakeld. Daarop zijn de pony's in beslag genomen. Een dierenarts heeft ze laten inslapen. Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.

'Justin Bieber heeft vriendinnetje'

Justin Bieber lijkt een vriendinnetje te hebben. Het tieneridool vertelde vorige week nog dat hij single probeerde te blijven, maar dat is niet gelukt. Justin is op de gevoelige plaat vastgelegd terwijl hij op de achterbank van zijn Honda rommelt met Jasmine Villegas.

Jasmine en Justin kennen elkaar al een tijdje. De 16-jarige zangeres was te zien in Biebers video Baby en verzorgt het voorprogramma van het Canadese tieneridool. Geruchten dat de twee iets met elkaar hebben doen al langer de ronde, maar werden altijd ontkend. "We zijn gewoon hele goede vrienden", was de verklaring van de twee.

Dat verhaal lijkt weinig stand te houden nu een paar toeristen een foto maakten van Justin en Jasmine. De twee zoenen op de achterbank van Biebers auto. Entertainmentwebsite TMZ wist de hand te leggen op het kiekje, dat begin deze maand geschoten is.

De verliefdheid kan grote gevolgen hebben voor Jasmine. Justins fans, die worden gekenmerkt door de Bieber Fever, zijn erg fanatiek. Realityster Kim Kardashian ontving eerder dit jaar doodsbedreigingen van Biebers fans nadat ze Justin als grap haar vriendje had genoemd.

'F1-plannen Epsilon bleken luchtkasteel te zijn'

De autosportfederatie FIA besloot begin deze maand het dertiende gridslot voor het Formule 1-seizoen 2011 open te laten. Zowel Jacques Villeneuve/Durango als Epsilon Euskadi kregen nul op het rekest. Het Italiaanse 422race.com beweert dat de plannen van laatstgenoemde team slechts een luchtkasteel waren.

Epsilon liet zich van de meest serieuze kant zien door te claimen dat er al een ontwerp was en er al windtunneltesten waren geweest. 422race.com meent te weten dat er wel een test uitgevoerd is, maar dat het een oude Formule Renault-bolide betrof die slechts op enkele punten aangepast was. Daarnaast zouden de Formule 1-plannen uit de koker van Spaanse studenten zijn gekomen. Bovendien zou er veel minder budget voor het project zijn geweest dan wordt beweerd.

De plannen rond een mogelijke fusie met Hispania Racing zouden er bovendien helemaal niet zijn geweest. In plaats daarvan lijkt HRT in zee te gaan met Servische en Tsjechische investeerders om zo een technologische deal met Toyota te kunnen sluiten. Eén van die investeerders zou Zoran Stefanovich zijn die eerder nog beweerde geen plannen meer in de Formule 1 te hebben.

AZ zonder doelman Didulica in beker

AZ kan woensdag in het bekertreffen bij FC Den Bosch niet beschikken over Joey Didulica. De Australische doelman heeft griep. Hij werd waarschijnlijk aangestoken door zijn kind. Afgelopen weekeinde moest de keeper overigens al genoegen nemen met een plaats op de bank. Sergio Romero verdedigde voor de eerste keer dit seizoen het doel van AZ.

Ook Charlison Benschop, Brett Holman, Maarten Martens en Simon Poulsen zitten in de ziekenboeg van de Alkmaarder. Hector Moreno en Nick Viergever zijn geschorst.

Door de vele afwezigen ruimt AZ-trainer Gertjan Verbeek een plaatsje in de selectie in voor de pas 17-jarige Adam Maher. "Hij doet het erg goed bij de beloften. Hij is een slimme en creatieve middenvelder met een goed inzicht en een fijne techniek."

'Mexicaanse griep geen effect op griepprik'

Ongeveer 70 procent van de mensen die een uitnodiging hebben ontvangen voor de jaarlijkse gratis griepprik, hebben de injectie vorig jaar daadwerkelijk gehaald. Dat stelt het Nijmeegse ziekenhuis UMC St Radboud in een onderzoek dat dinsdag is gepresenteerd.

Dat percentage ligt ongeveer net zo hoog als in andere jaren. Vorig jaar werden mensen met een verminderde weerstand ook opgeroepen voor injecties tegen de Mexicaanse griep. Die oproepen hebben het opkomstpercentage voor de reguliere griepprik niet beïnvloed, concluderen de onderzoekers.

Grosso modo zijn de doelgroepen voor de griepprik en het vaccin tegen de Mexicaanse griep dezelfde: zestigplussers en patiënten met ziekten als diabetes, hart- en vaatproblemen en longaandoeningen.

'Mexicaanse griep geen effect op griepprik'
'Mexicaanse griep geen effect op griepprik' (Foto: ANP)

Oliespoor leidt naar harddruggebruiker

Door een oliespoor van anderhalve kilometer lang te volgen, hebben agenten maandag in Groningen een vrouw opgespoord die een lantaarnpaal uit de grond had gereden. Ze bleek harddrugs te hebben gebruikt.

Getuigen belden de politie toen de vrouw 's middags in het dorp Kropswolde een lantaarnpaal had omgeploegd en verder was gereden. Agenten zagen dat er vanaf de lantaarnpaal een oliespoor liep en zetten ouderwets recherchewerk in om de dader op te sporen.

Ze volgden het spoor en stuitten zo uiteindelijk op een zwaar gehavende auto. De deuren waren afgesloten en het leek erop dat de bestuurder onwel was geworden. Daarom sloegen de agenten een raampje in. Toen bleek dat de 40-jarige vrouw uit Westerbork niet gewond was, maar drugs had gebruikt.

In de auto werd ruim twintig gram heroïne en een gram cocaïne gevonden. De vrouw is aangehouden voor het verlaten van de plaats van een ongeval. Op het politiebureau is een urineproef afgenomen. De vrouw is ingesloten en wordt dinsdag gehoord.

Protest asielzoekers in Sydney

Een groep van elf asielzoekers is dinsdag uit protest op het dak geklommen van het detentiecentrum in Sydney waar de vluchtelingen worden vastgehouden. De elf Sri-Lankanen zeiden bang te zijn naar hun land van herkomst te worden teruggestuurd. Ook uitten zij hun verontrusting over de dood van een asielzoeker die op het punt stond gedeporteerd te worden.

Volgens hen is de man uit wanhoop van het dak gesprongen. De autoriteiten willen over de doodsoorzaak niets zeggen.

Australië krijgt de laatste tijd steeds meer asielzoekers uit Sri Lanka, Irak en Afghanistan binnen. De oppositie wil deze grote toestroom keren en wijt de toename van het aantal asielzoekers aan te slap immigratiebeleid van de Labor-regering.

De elf asielzoekers op het dak van het detentiecentrum Villawood in West-Sydney lieten in een verklaring weten pas van het dak af te gaan als hun de garantie wordt gegeven dat zij in Australië kunnen blijven of naar een ander land kunnen doorreizen dat het VN-vluchtelingenverdrag heeft ondertekend.

"We zijn echte vluchtelingen en we zijn naar Australië gekomen om er bescherming te zoeken, niet om op onrechtmatige wijze te worden vastgezet", luidde het in de verklaring. "Dit is een vreedzame demonstratie voor vrijheid voor vluchtelingen in heel Australië en we gaan ermee door."

Beatrix wijst op belang stabiliteit

Koningin Beatrix heeft dinsdag in de troonrede gewezen op het belang van stabiel bestuur. Dat is van belang om het economisch herstel vorm te kunnen geven, zei Beatrix.

"Intensief wordt sinds de verkiezingen gewerkt aan de totstandkoming van een nieuw kabinet", zei Beatrix aan het begin van haar jaarlijkse troonrede. "Lopende de kabinetsformatie past het huidige kabinet terughoudendheid."

Beatrix voegde er wel aan toe dat er een 'ingrijpend pakket van ombuigingen' nodig is om de financiële positie van Nederland op de lange termijn te verbeteren. Over het grootste deel daarvan moet het volgende kabinet besluiten.

De troonrede bevat dit jaar weinig nieuws, omdat het huidige, demissionaire kabinet niet met nieuwe plannen komt. Wel worden er enkele miljarden bezuinigd.

Waxinelichthoudertje tegen Gouden Koets gegooid

De Gouden Koets is dinsdag op weg naar de Ridderzaal in Den Haag bekogeld. Kort na het vertrek vanaf Paleis Noordeinde gooide iemand op de Hulstraat een waxinelichthoudertje tegen de koets aan, zegt een woordvoerder van de politie. Koningin Beatrix zat op dat moment in de koets, samen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima.

De gooier is meteen aangehouden door agenten die in overvloed aanwezig zijn. Over motieven is nog niets bekend.

[Upd] Mogelijk toch miljoenen voor N.E.C.

N.E.C. loopt mogelijk miljoenen mis die de club zou krijgen van de gemeente Nijmegen. N.E.C. zou een bedrag van 2,2 miljoen euro ontvangen ter compensatie als de club zou afzien van de aankoop van het trainingscomplex de Eendracht. De gemeenteraad heeft een onafhankelijk onderzoek laten doen naar deze deal en nu blijkt dat de afspraak niet waterdicht is.

Er staat in de overeenkomst namelijk niets op papier waaruit blijkt dat N.E.C. het recht heeft De Eendracht te kopen, maar alleen dat de gemeente verplicht is daarover te onderhandelen met N.E.C., aldus het Eindhovens Dagblad.

De club uit Nijmegen is door de KNVB ingedeeld in categorie 1. Hierin zitten alle zorgelijke clubs uit de Eredivisie en Jupiler League. N.E.C. kan het geld dan ook meer dan goed gebruiken. Woensdagavond wordt er een extra raadsvergadering belegd.

Update

Het lijkt er op dat N.E.C. Nijmegen voorlopig gered is. Uit een ronde langs alle fracties van de gemeente Nijmegen lijkt er voldoende steun te zijn voor het collegevoorstel om 2,2 miljoen euro aan de voetbalclub te betalen. In ruil hiervoor moet N.E.C. afzien van het terugkopen van het trainingscomplex de Eendracht.

Fàbregas twee tot drie weken uitgeschakeld

Cesc Fàbregas zal twee tot drie weken toe moeten kijken met een hamstringblessure. De middenvelder van Arsenal raakte in de wedstrijd tegen Sunderland geblesseerd en moest al binnen het half uur naar de kant nadat hij zijn ploeg eerst nog op voorsprong had gezet.

Door deze blessure mist Fàbregas de competitiewedstrijden tegen West Bromwich Albion en Chelsea en zal hij ook toe moeten kijken als zijn collega's het opnemen tegen Tottenham Hotspur in de Carling Cup en tegen Partizan Belgrado in de Champions League.

'PSP wordt een beetje ouderwets'

De Playstation Portable heeft zijn beste dagen gehad. Dat zegt bestuursvoorzitter Shuhei Yoshida van Sony Computer Entertainment Worldwide Studios in een interview met de zakelijke gamewebsite Gamesindustry. De draagbare spelcomputer is al vijf jaar verkrijgbaar in Nederland.

"Toen wij de PSP op de markt brachten, was het het nieuwste, grootste en beste apparaat. Na vijf of zes jaar en vele games valt het niet te ontkennen dat mensen het apparaat ouderwets vinden", vertelt Yoshida in het interview. Dat is dan ook de reden dat Sony zich met de PSP nu vooral op een jonger publiek richt.

De PSP was altijd een redelijk duur apparaat voor gericht op de volwassen gamer. In de loop der jaren is de prijs van de PSP gedaald. Door de spelcomputer voor een jonger publiek in de markt te zetten hoopt Sony de verkoop te bevorderen. Sony Computer Entertainment wil niets kwijt over een opvolger voor de PSP, maar het apparaat schijnt tijdens de Gamescom in augustus aan developers gepresenteerd te zijn. De verwachting is dus dat het apparaat op de E3 van 2011 aan het publiek gepresenteerd gaat worden.

PSP

Dumitrescu na zes weken weg bij Steaua

Ilie Dumitrescu is na zes weken al opgestapt als coach van Steaua Boekarest. Hij werd weggejaagd door de fans. "Ik neem ontslag, want ik kan niet blijven op een plaats waar ik niet gewenst ben. Deze behandeling van de fans verdien ik niet," aldus de ex-aanvaller.

Dumitrescu ging in augustus aan de slag bij Steaua als de twaalfde coach in zeven jaar tijd, nadat de vorige trainer Victor Piturca een openlijk conflict kreeg met de voorzitter en werd bedankt voor zijn diensten. Hoewel de voormalige aanvaller van onder meer Tottenham Hotspur, West Ham United en Sevilla zijn eerste twee wedstrijden nog wist te winnen pakte hij in de drie volgende wedstrijden maar twee puntjes.

Ook in Europees verband ging het niet lekker. Steaua verloor met 4-1 van Liverpool. Het laatste gelijke spel van gisteren tegen Astra Ploiesti was de druppel voor de fans. Ze eisten zijn ontslag, maar de trainer hield dus de eer aan zichzelf. Ondanks de mindere resultaten stond de Roemeense topclub nog wel op de derde plaats in de competitie, op één punt achterstand van koploper Otelul Galati.

Cammie verlaat Nintendo per 1 oktober

Cammie Dunaway verlaat de Amerikaanse tak van Nintendo voor een baan buiten de game-industrie. Dunaway is vicepresident voor de verkoop en marketing op het Amerikaanse hoofdkantoor van de spellengigant. Haar laatste werkdag is op 30 september.

Dunaway werd in november 2007 aangesteld in haar functie bij Nintendo. Sinds die tijd was zij samen met Reggie Fils-Aime het gezicht van Nintendo en was zij medeverantwoordelijk voor de presentatie van Nintendo tijdens jaarlijkse E3-beurs. Ze was onder anderen betrokken bij de introductie van Wii Fit en de Nintendo DSi.

Over de reden van haar vertrek wil Dunaway niets kwijt. Ze laat alleen weten dat ze 'dankbaar' is voor haar tijd bij Nintendo en 'trots op de prestaties van haar team'. Het is nog niet bekend wie Dunaway opvolgt.

Wii Sports Resort

Reggie en Cammie (rechts) tijdens de E3 presentatie van Wii Sports Resort

Jubilerend Oktoberfest wordt bezoeker fataal

Het jubilerende Beierse bierfestival Oktoberfest in München is een man fataal geworden. Na een bezoek aan een biertent zakte maandag een 72-jarige bezoeker dronken ineen, waardoor hij een hoofdwond opliep. Hij weigerde hulp van EHBO'ers waarop hij naar een ziekenhuis werd gebracht. Daar is hij later overleden. Dat liet de politie dinsdag weten.

De politie moest ingezet worden om de man ervan te overtuigen zich door een arts in het ziekenhuis te laten behandelen. Korte tijd later werd de man getroffen door een hartstilstand. Reanimatie mocht niet meer helpen. Volgens de politie is de man mede overleden door braaksel in de longen als gevolg van alcoholgebruik.

Het bierfestival is zaterdag begonnen en duurt zeventien dagen. Jaarlijks gaan er miljoenen liters bier door de kelen van de miljoenen bezoekers.

Jubilerend Oktoberfest wordt bezoeker fataal
Jubilerend Oktoberfest wordt bezoeker fataal (Foto: ANP)

NAC-speler Lurling onder het mes

NAC-speler Anthony Lurling zal morgen onder het mes moeten gaan, zo meldt de club uit Breda vandaag. Lurling wilde tot vlak voor de winterstop wachten alvorens een meniscusoperatie te ondergaan, maar zal noodgedwongen eerder onder het mes moeten.

"Ik kan wel wachten tot de knie is geslonken en ik weer minder pijn heb, maar volgens de artsen is het niet zeker dat ik daarna weer kan spelen," zei Lurling die hoopt in november weer in actie te kunnen komen.

Bewoners Museumplein tegen feest

De bewoners van de buurten rond het Museumplein willen niet dat het Staatsloterij Oud en Nieuwfeest dit jaar weer op die plek wordt gehouden.

Dat meldt Het Parool. Bewoners van onder andere de Concertgebouwbuurt hebben al bezwaar ingediend. Ze vinden de beslissing om het feest ook dit jaar op het Museumplein te houden 'onbegrijpelijk en onrechtvaardig'.

Eerdere edities van het feest werden op de Dam gehouden, maar vorig jaar werd er op het laatste moment naar het Museumplein uitgeweken. Op de Dam zouden te weinig vluchtroutes aanwezig zijn. Vorig jaar konden omwonenden alleen achteraf bezwaar maken, omdat de beslissing via een noodverordening was gemaakt.

Het afgelopen jaar zijn er al een aantal grote feesten gehouden op het Museumplein. Zo was er bijvoorbeeld het bevrijdingsfestival en werden verschillende wk-wedstrijden er op grote schermen getoond. Volgens het bewonersoverleg Concertgebouwbuurt staat er in het stadsdeelbeleid dat er maar zes grote feesten per jaar mogen worden gegeven op het Museumplein, en dat aantal zou al bereikt zijn.

Daarnaast vindt het bewonersoverleg dat het feest en het daarbij horende 'volkse feestgedruis' niet past bij het plein. De bewoners denken dat vooral zij last zullen krijgen van overlast, omdat het gebruik van drank of vuurwerk op het plein niet is toegestaan. Ze verwachten 'ongebruikelijk hard geweld en onbereikbaarheid voor en van hulpdiensten'. Dit zou bevestigd worden door politieagenten die vorig jaar aanwezig waren.

Huisrede 2010

Mag ik u allereerst bedanken voor het prachtige onthaal in de gang van ons huis, terwijl wij allen toch weten dat deze rede, die de huisbaas mij heeft opgelegd, vooral veel sombere vooruitzichten bevat. En huisgenoten, mag ik u ook zeker bedanken voor de tijd die jullie mij geven om dit bericht aan u voor te lezen, terwijl u weet dat ik niets nieuws heb te vertellen, aangezien alle eventuele plannen pas worden gemaakt zodra de nieuwe huisgenoot zitting heeft genomen in de tweede kamer van beneden.

Botlektunnel drie nachten dicht om storing

De Botlektunnel op de A15 wordt vanaf woensdag drie nachten afgesloten om een storing in het elektronisch systeem te verhelpen. Het herstel kan volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat niet wachten tot werkzaamheden die in oktober zijn gepland.

De storing zit in het systeem van de camera's, de verkeerslichten en de slagbomen. "Als dat systeem op een belangrijk moment uitvalt, kan het verkeerd aflopen", zegt de woordvoerder. Met hoogtedetectie, wat vaker voor storingen zorgt, heeft deze storing niets te maken. "Dat is een ander systeem."

De tunnel richting Europoort gaat woensdagnacht om 22.00 uur dicht en moet om 05.00 uur weer open zijn. In de twee nachten daarna wordt tussen dezelfde tijden gewerkt aan de tunnel richting Ridderkerk. Het verkeer wordt omgeleid.

Michael Jackson, binnenkort ook online

Er komt een Michael Jackson multiple massive online game. De game zal Planet Michael heten. Planet Michael is een multiple massive online game toegewijd aan het leven en de muziek van de alweer vijftien maanden geleden overleden Michael Jackson.

De makers willen de echte fans van Michael zichzelf laten onderdompelen in een Michael Jackson-achtige wereld, vol met videoclip-achtige omgevingen. De nadruk zal liggen op avontuur en het zo genaamde socializen."We put a focus on something that will truly allow fans to immerse themselves in a Michael Jackson-like universe or music-video-like world and interact with each other and then go on adventures and do gameplay stuff and socialize,". 

Net zoals Michael zelf zal het spel zich richten op kinder van dertien jaar en ouder. De game zal gratis zijn om te downloaden en de makers claimen dat het de ultieme online Michael Jackson-ervaring. 

MJ

 

Weer aanhoudingen gewapende overval Enkhuizen

Voor de gewapende overval op een supermarkt in Enkhuizen in april zijn nog twee verdachten aangehouden. Zij worden verdacht van medeplichtigheid. De 20-jarige man uit Alkmaar en de 19-jarige vrouw uit Enkhuizen zouden informatie hebben verstrekt die de overvallers hebben gebruikt tijdens de overval. De man zit nog in hechtenis, de vrouw is weer op vrije voeten, maar is nog wel verdachte.

Eerder werden al vier verdachten uit Alkmaar aangehouden voor deze overval. Twee van hen, de persoon die de kluis openmaakte en de chauffeur, zijn inmiddels veroordeeld tot respectievelijk 3 jaar en 16 maanden cel. De andere twee moeten 12 oktober voor de rechter komen.

Bij de gewelddadige overval werden zeven personeelsleden bedreigd met een vuurwapen en werd er een stroomstootwapen gebruikt. De slachtoffers werden vastgehouden, een aantal van hen werd ook vastgebonden.

Skil-Shimano hernieuwt contract Geniez

Het management van Skil-Shimano heeft de Fransman Alexandre Geniez een opgewaardeerd contract aangeboden tot en met 2012. Het 22-jarige klimtalent, een van de meeste veelbelovende Franse renners van zijn generatie, maakte dit jaar een opvallende ontwikkeling door.

Zo eindigde hij ondermeer als tweede in de klimtijdrit van de Route du Sud, won hij het jongerenklassement in de Ronde van Luxemburg en maakte hij indruk in de Ronde van de Middellandse Zee door in de laatste etappe, met finish op de top van de Mont Faron, in een elitekopgroep als achtste te finishen. Het was reden voor Skil-Shimano om het doorlopende contract op te waarderen en zo de Franse klimmer tot en met 2012 aan het team te laten verbinden.

[MotoGP] Edwards langer bij Tech 3

Colin Edwards heeft zijn contract bij het Tech 3 Yamaha-team met een jaar verlengd. De Amerikaan rijdt al sinds begin 2008 voor de renstal na eerst bij het fabrieksteam van het Yamaha-team gereden te hebben.

De 36-jarige Edwards weet volgend jaar Cal Crutchlow naast zich. Deze coureur is net als zijn voorgangers James Toseland en Ben Spies afkomstig uit de Superbikes. Edwars moet Crutchlow helpen om ervaring op te doen in de MotoGP-wereld.

Puber bespuugt en slaat buschauffeur

Een 16-jarige jongen uit Tilburg heeft maandagavond een buschauffeur geslagen en bespuugd, omdat hij niet mee mocht reizen. De jongen wilde volgens de politie op de Dorpsstraat in Goirle op de bus stappen, maar de chauffeur vertelde hem dat zijn abonnement daar niet geldig was.

De jongen zou daarop in woede zijn ontstoken en begon de chauffeur uit te schelden. Vervolgens bespuugde hij hem. De chauffeur werkte de jongen naar buiten, maar daar kreeg hij enkele klappen.

Een collega deed een noodoproep bij de politie, waarop de jongen is aangehouden. Hij is meegenomen naar het bureau.

Filterkoffie terug van weggeweest

Foodtrendwatchers en koffiefabrikant Douwe Egberts constateren een opmerkelijke trend. In huiskamers, cafés en restaurants is filterkoffie bezig aan een revival, ten koste van de koffiepad en de espressomachine.

De hernieuwde interesse voor het ritueel van koffiezetten en pure smaak valt wel te verklaren. "De consument wil absoluut terug naar de basis. We leven in een tijd vol haast. Daarmee is veel verloren gegaan aan tradities, maar ook aan smaakbeleving. De consument van nu is op zoek naar een goede smaak en men komt steeds vaker uit bij producten die uit het oog zijn verloren. Filterkoffie is er zo een. Die staat voor genieten en beleving van de echte smaak van koffie," aldus Marjan Ippel van trendwatcher Talkin Food.

Waar de koffiepad vijf jaar geleden nog bijna 75 procent van de koffiemarkt voor zijn rekening nam, is dat nu teruggedrongen tot circa de helft. Het Senseo-apparaat wordt dus steeds vaker naar de keukenkast verbannen. "Mensen vinden de versgezette filterkoffie weer lekkerder dan bijvoorbeeld espresso. In het buitenland zagen we die trend al. Nederland sluit zich er nu bij aan," verklaart Marjan Ippel.

Ook Douwe Egberts onderkent de trend. Van de vier koppen koffie die men gemiddeld per dag drinkt, komt de helft inmiddels alweer van het ouderwets pruttelende koffiezetapparaat. Olga Hesselink, marketing- en communicatiemanager van de koffiefabrikant stelt: "Filterkoffie wint heel snel terrein terug. Het is de methode bij uitstek waarbij je veel smaak uit de boon haalt. Na de spectaculaire opmars van Senseo en hippe espresso-apparaten gaat de consument nu terug naar nostalgie. En natuurlijk speelt de lagere prijs een rol."

Gratis spel bij Darksiders voor de PC

Darksiders is een sfeervolle game met wat kleine mankementjes die toch een bescheiden succes heeft geboekt. Nu komt negen maanden na de release op de Xbox 360 en Playstation 3 Darksiders eindelijk uit op de PC.

Om geïnteresseerde enigszins te compenseren voor het lange wachten heeft THQ besloten een gratis game te geven aan iedereen die besluit Darksiders aan te schaffen. Pre-order je het spel op Direct2Drive dan krijg je Red Faction: Guerrilla, bestel je op GameTap dan kun je Company of Heroes verwachten en besluit toch Steam te gebruiken ligt Titan Quest: Gold Edition in het verschiet.

Aardig van THQ niet?

Belgische gevangenen klagen over gevangenisvoedsel

Belgische gevangenen die in Nederland vastzitten, klagen steen en been over de kwaliteit van het gevangenis-eten. In de gevangenis in Tilburg waar ongeveer vijfhonderd Belgen vastzitten, krijgen de gevangenen magnetronmaaltijden voorgeschoteld. In België is het gebruikelijk dat er één keer per dag vers wordt gekookt.

Volgens Ivan Vandecasteele van de Belgische vakbond voor overheidspersoneel ACDO is het niet zo dat het eten in Nederland slecht is, maar heeft het er vooral mee te maken wat de Belgen gewend zijn. Hij hoopt dat er één keer per week, bijvoorbeeld in het weekend, toch vers gekookt kan worden.

Het eten is niet het enige dat wrevel opwekt bij de Belgische gevangenen. Volgens Vandecasteele werken de gevangenen hier veel minder dan in België. Daardoor hebben ze minder te doen en verdienen ze minder. Daar komt nog eens bij dat er in België meer activiteiten zijn en dat er in Tilburg minder bezoek komt vanwege de grotere afstand.

In Tilburg werken ongeveer acht Belgen ter ondersteuning van het Nederlandse personeel. De vakbondsbestuurder, die opkomt voor de belangen van Belgisch gevangenispersoneel, hoopt dat er zo snel mogelijk een oplossing komt. "Je moet hier rap op inpikken. Anders komen er vroeg of laat accidenten."

Volgens ACDO heeft de Belgische overheid al in juli verbetering beloofd, maar is daar nog niets van waargemaakt. "Er is nu nog geen sprake van oproer, maar er is wel onrust. We gaan nu naar de feestdagen en dat is altijd een moeilijke tijd in de gevangenissen. Het is goed om voor die tijd de problemen op te lossen."

De Belgische gevangenen zijn in eigen land veroordeeld, maar zitten hier vast omdat België een cellentekort heeft. In een verdrag tussen Nederland en België is geregeld dat in Tilburg cellen worden gehuurd. In tachtig procent van de gevallen is de overplaatsing naar een Nederlandse gevangenis volgens ACDO onvrijwillig.

Buysse van veld gedragen tijdens training FC Twente

De Belgische verdediger Bart Buysse heeft op het eerste oog een ernstige voetblessure opgelopen tijdens een training van FC Twente. Volgens De Telegraaf werd Buysse van het veld gedragen. De bekerwerdstrijd tegen Capelle van woensdagavond moet hij waarschijnlijk aan zich voorbij laten gaan.

Buysse werd afgelopen zomer naar Enschede gehaald en tekende een contract tot medio 2014. De regerend landskampioen nam hem over van het Belgische Zulte Waregem.

Ondanks het uitvallen van Buysse was er ook goed nieuws voor trainer Michel Preud'homme. Emir Bajrami verscheen weer op het trainingsveld nadat hij afgelopen weekend niet in actie kon komen tegen Heracles Almelo. Nacer Chadli trainde weer mee met de selectie. Hij kon afgelopen weekend niet spelen omdat hij ziek was.

Sijsling tegen Ascione in Metz

Igor Sijsling neemt het bij het ATP-toernooi van Metz op tegen Thierry Ascione. De 29-jarige Fransman was ooit de nummer 81 van de wereld, maar vindt zijn naam nu terug op de 238e plaats op de wereldranglijst. Ascione is met een wildcard toegelaten tot het toernooi in Noord-Frankrijk.

De 23-jarige Sijsling, de nummer 159 van de wereld, speelde nog nooit tegen Ascione. De Amsterdammer plaatste zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi. Het eerste duel van de Nederlander staat pas voor woensdag op de planning.

Brawn: "Goede progressie Mercedes voor 2011"

Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn vindt dat zijn team goed op weg is met de bouw van de bolide voor 2011. De huidige W01 voldoet niet aan de verwachtingen en komt veel snelheid tekort. Bij de nieuwe bolide zouden de problemen veel kleiner moeten zijn, omdat veel van de huidige problemen er in opgelost worden.

"Ik heb al eerder gezegd dat er aan de auto's twaalf maanden voordat ze gaan racen al begonnen wordt en op het moment dat de W01 werd geboren moesten we ons op vele zaken focussen. Het bedrijf moest overleven en we wilden het kampioenschap winnen, waardoor we ons niet genoeg op de nieuwe auto richtten."

"Het is niet de balans waar we volgend jaar naar streven. Onze nieuwe auto is al ver in de ontwikkeling en ik zie op vele onderdelen progressie. Ik weet waarom we er nu zo voorstaan en ik weet ook wat er beter moet om het volgend jaar beter te doen."

Voor Brawn ligt de sleutel tot succes in 2011 bij bandenfabrikant Pirelli. Op dit moment worstelt coureur Michael Schumacher met de Bridgestonebanden, omdat deze niet passen bij zijn rijstijl. "Het zou met de Pirelli-band interessant zijn om te kijken hoe Michael het doet. We bouwen de auto niet om hem heen, maar we proberen een goede raceauto te bouwen waarin alle zwakke punten van dit jaar verbeterd zijn."

Neuspeuteren verdient onderzoek

Wim Steman uit Den Haag vraagt zich al jaren af of neuspeuteren schadelijk is voor de gezondheid. Zijn idee om dit eens wetenschappelijk te onderzoeken, heeft maandagavond de Kolderbokaal gewonnen. Dit heeft De Balie, waar de prijs werd uitgereikt, dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de jury voldeed het voorstel van Steman het beste aan het idee dat lachwekkend onderzoek in eerste instantie belachelijk lijkt, maar daarna toch aan het denken zet. Het is de bedoeling dat er onderzoek komt naar neuspeuteren en dat dit kans maakt op een Ig-Nobelprijs, de alternatieve Nobelprijs, die jaarlijks aan de Harvard Universiteit wordt uitgereikt.

Henry beboet voor vieren goal

Thierry Henry heeft een boete gekregen, omdat hij bij het vieren van een doelpunt de bal had weggetrapt. De aanvaller van het Amerikaanse New York Red Bulls schoot de bal tegen de knie van FC Dallas-doelman Kevin Hartman nadat Henry's ploeggenoot Mehdi Ballouchy had gescoord. De sluitpost raakte daarbij geblesseerd aan een knieband. Henry kreeg een boete van 2000 dollar, ruim 1500 euro.

De tuchtcommissie van de Major League Soccer gaf de straf omdat de actie van Henry onsportief zou zijn. Henry verontschuldigde zich tegenover Hartman en wuifde het incident vervolgens weg. De Fransman omschreef het gebeurde als iets stoms.

Turkse drugsverdachte aangehouden in Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft een voortvluchtige Turk aangehouden die in zijn thuisland wordt gezocht voor grootscheepse heroïnehandel en het aanzetten tot moord. De politie had te horen gekregen dat de 45-jarige man in Amsterdam was. De Turkse autoriteiten hadden om zijn aanhouding gevraagd.

De man werd opgespoord en vrijdagmiddag door een arrestatieteam in een winkel in Amsterdam-West aangehouden. Dat gebeurde volgens de politie zonder problemen. Een besluit over de uitlevering van de verdachte moet nog worden genomen.

Prijzen koopwoningen dalen licht

De prijzen van koopwoningen zijn in augustus opnieuw licht gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dit blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verkochte bestaande koopwoningen waren in augustus gemiddeld 0,4 procent goedkoper dan in augustus 2009. De huizenprijzen zijn sinds februari 2009 onafgebroken lager dan een jaar eerder, maar de prijsdaling is in de loop van 2010 geleidelijk kleiner geworden, aldus het CBS.

Vrijstaande woningen waren in augustus voor het eerst in anderhalf jaar duurder dan een jaar eerder. De verkoopprijzen lagen hier 0,6 procent hoger dan in augustus 2009, blijkt uit de statistieken.

Ook appartementen waren duurder dan een jaar eerder. Alle andere woningtypen waren goedkoper dan in augustus 2009.

Ten opzichte van juli 2010 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen in augustus met 0,2 procent. In juli waren de prijzen nog met 0,6 procent gestegen ten opzichte van een maand eerder.

Ruim 10.000 bestaande woningen wisselden in augustus van eigenaar. Dat is bijna 9 procent meer dan in augustus 2009. Van alle woningtypen werden meer huizen verkocht.

[Upd] Mosquera definitief naar Vacansoleil

Ezequiel Mosquera lijkt volgens Biciclismo definitief de overstap te maken naar de Vacansoleil-ploeg. De Spanjaard, die afgelopen weekend nog tweede werd in de Vuelta à España, wordt daarmee de tweede grote aankoop van de Nederlandse ploeg naast Riccardo Riccò.

Met Mosquera in de ploeg hoopt Vacansoleil in aanmerking te komen voor een ProTour-licentie of, als dat niet lukt, een wildcard voor de Vuelta. De ploeg debuteerde in 2009 in de drieweekse tocht door Spanje, maar kreeg dit jaar geen uitnodiging.

Update

Ezequiel Mosquera gaat definitief naar Vacansoleil, zo bevestigde sportdirecteur van de ploeg Hilaire van der Schueren vandaag. De 34-jarige Spanjaard tekent een contract voor twee seizoenen bij de Nederlandse formatie.

"Met Ezequiel erbij moet de poort voor deelname aan de Vuelta van 2011 helemaal openstaan, mochten we de ProTour-status voor volgend seizoen alsnog mislopen. Het zou jammer zijn als we met deze sterke ploeg dat statuut niet krijgen. Met Riccò en Mosquera kunnen we een duidelijke rol van betekenis te spelen in de grote rittenkoersen," zei Van der Schueren.

Drukke Prinsjesdag verwacht door goed weer

De Haagse politie verwacht dat Prinsjesdag dinsdag druk bezocht kan worden doordat het waarschijnlijk droog blijft. De veiligheidsmaatregelen zijn volgens een politiewoordvoerder vergelijkbaar met vorig jaar.

Rond 13.00 uur vertrekt de Gouden Koets met Koningin Beatrix en een aantal leden van het Koninklijk Huis vanaf Paleis Noordeinde. De koets rijdt via het Lange Voorhout en de Korte Vijverberg naar het Binnenhof, waar de koets stopt voor de Ridderzaal. De tramrails waar de koets bij in de buurt komt worden door de gemeente Den Haag dichtgemaakt met touwen.

Zes kilometer hekwerk wordt geplaatst om de rit van de Gouden Koets in goede banen te leiden. De politie zet verschillende steunpunten op en richt een hal in mochten er arrestanten zijn. Politiekorpsen uit de regio staan het korps Haaglanden bij.

Het KNMI voorspelt dat het dinsdagochtend op veel plaatsen grijs en nevelig is. Aan het einde van de ochtend breekt de zon door. In de middag zijn er perioden met zon en blijft het droog. De temperatuur ligt rond de 20 graden Celsius.

Dino S. ook aangehouden voor liquidaties

De onlangs in Amsterdam opgepakte Dino S. is dinsdagochtend in zijn cel ook formeel aangehouden voor twee liquidaties. Hij wordt verdacht van de moord op Thomas van der Bijl in 2006 en Kees Houtman in 2005 en zou bovendien lid zijn geweest van een criminele organisatie, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

De twee moorden worden nu ook behandeld in het grote liquidatieproces Passage. Het OM maakt na de voorgeleiding van de 49-jarige Amsterdammer S. bekend of hij ook in die zaak wordt gedagvaard. Een andere optie is dat zijn aandeel bij de moorden later aan bod komt.

S. werd 27 augustus in een woning in het centrum van Amsterdam aangehouden. Hij was al jaren voortvluchtig en een van de meest gezochte criminelen van Nederland. Twee jaar voor zijn aanhouding was hij al bij verstek veroordeeld tot acht jaar cel in een grote drugszaak. Hij wordt gezien als een compagnon of zelfs de baas van Willem Holleeder.

'India niet klaar voor Commonwealth Games'

De Commonwealth Games kunnen volgende maand mogelijk niet doorgaan. Volgens de teammanager van Nieuw-Zeeland wordt het onmogelijk om het atletendorp voor het sportevenement in het Indiase New Delhi binnen twee dagen bewoonbaar te krijgen. Dan komen de eerste delegaties aan voor de Spelen voor leden van het Britse Gemenebest die tussen 3 en 14 oktober moeten worden afgewerkt.

Voorzitter Michael Fennell van de organiserende Commonwealth Games Federation (CGF) had eerder al aan de bel getrokken bij de Indiase regering om de accomodaties op orde te krijgen. Volgens de krant Times of India zijn slechts achttien van de 34 woontorens in het atletendorp gereed.

Nieuw-Zeeland, Canada, Ierland en Schotland noemen de accomodaties 'onleefbaar'. De Australische chef de mission houdt het erop dat het atletendorp 'waarschijnlijk niet naar Westerse standaarden is, maar hopelijk wel bruikbaar voor de atleten'.

Het toernooi in India wordt al langer overschaduwd door problemen. Deadlines werden routinematig opgeschoven waardoor twijfel ontstond over de veiligheid en kwaliteit van de stadions. De laatste tijd wordt vooral getwijfeld aan de veiligheid voor deelnemers en fans. Afgelopen weekend openden onbekenden het vuur op een toeristenbus in New Delhi waarbij twee toeristen gewond raakten.

Capcom-bestuur positief ondanks tegenvallende winst

Capcom blijft ondanks tegenvallende resultaten in het afgelopen financiële jaar optimistisch over de toekomst. De uitgever van spellen als Street Fighter en Resident Evil heeft in het afgelopen jaar 19 miljoen euro verdiend. Dat blijkt uit een rapportage van de uitgever over het financiële jaar dat in maart afliep. Vorig jaar haalde de uitgever nog 71 miljoen euro binnen.

"Vanaf nu zitten we weer op het juiste pad om te groeien", reageert bestuursvoorzitter Kenzo Tsujimoto op de winstcijfers. In de komende zes maanden heeft Capcom games als Dead Rising 2, Okamiden voor de Nintendo DS en Resident Evil 5 voor de bewegingsgestuurde Playstation Move waar de uitgever zijn hoop op vestigt.

Met negentien miljoen euro in de spaarpot zet Capcom het slechtste resultaat neer sinds 2004. Het uitstel van Dead Rising 2 en Monster Hunter Diary en de matige verkoop van Dark Void, Bionic Commando en Resident Evil: The Darkside Chronicles zijn volgens het bedrijf de oorzaken van de tegenvallende resultaten.

Douglas maakt goede kans op Nederlands paspoort

Bondscoach Bert van Marwijk ziet Twente-verdediger Douglas graag in Oranje. De geboren Braziliaan heeft een goede kans op een versnelde procedure.

Vijf jaar geleden wilde men ook Salomon Kalou in het shirt van het Nederlands elftal zien. Deze poging mislukte, maar de advocaat die de speler van Chelsea toen bijstond is optimistisch over de kansen van Douglas. "Juridisch gezien voldoet Douglas aan de criteria, dus ik acht zijn verzoek kansrijk", aldus mr. Jelle Kroes in De Telegraaf.

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken weigerde vijf jaar geleden een handtekening te zetten onder de versnelde naturalisatie van Kalou. "Wat ik ervan heb geleerd, is dat je weliswaar juridisch gelijk kunt hebben, maar dat je kansloos bent als de politieke wil er niet is", zegt Jan de Visser van SP International.

De naturalisatie kan worden versneld wanneer de zaak overeenkomt met artikel 10 van de Rijkswet op het Nederlanderschap. Hierin staat dat de naturalisatieprocedure kan worden versneld als er een bijzonder Nederlands belang mee is gediend. "In het geval van een sporter gaat het erom dat die door een autoriteit in die tak van sport, bijvoorbeeld een bondscoach, als een verrijking wordt aangeduid en bovendien voor Nederland op een groot kampioenschap uit kan komen", aldus De Visser.

In de politiek zijn het CDA en VVD tegen de versnelde naturalisatie. Alleen PvdA en D66 zijn voor.

Ajax legt beslag op bankrekening Arveladze

Ajax heeft beslag laten leggen op de bankrekening van oud-speler Shota Arveladze. De 37-jarige Georgiër zou de Amsterdammers nog een bedrag van 300.000 euro verschuldigd zijn.

Reden voor beslaglegging komt vooruit uit een uitspraak van de Hoge Raad in een belastingzaak waarin Ajax, Arveladze en Michael Laudrup betrokken waren. "De Hoge Raad eist dit, want anders volgt een extra boete voor Ajax," zei Ajax-directeur Rick van den Boog die benadrukte dat de beslaglegging slechts formeel is.

Arveladze is ondertussen woedend op Ajax. De Georgiër wil mogelijk stappen gaan ondernemen tegen de club uit Amsterdam. Toch heeft de trainer van Kayserispor geen last van het beslag, omdat hij in Turkije werkt en daar een andere bankrekening bezit waar zijn salaris op binnenkomt.

Steve Wiebe herovert Donkey Kong-record

Voor de derde keer in een jaar is er een nieuw wereldrecord gezet met het spel Donkey Kong. De Amerikaan Steve Wiebe heeft zijn troon heroverd uit handen van aartsrivaal Billy Mitchell. Dat meldt Twin Galaxies, dat alle gamerecords officieel bijhoudt.

De 41-jarige Wiebe heeft het record van 45 jaar oude Mitchell met nog geen tweeduizend punten verbroken. De nieuwe wereldkampioen zette maandag een recordaantal punten neer van 1.064.500.

De strijd om het wereldrecord tussen Wiebe en Mitchell woedt al jaren. Drie jaar geleden verscheen de documentaire The King of Kong: A Fistful of Quarters waarin de strijd tussen de twee gamers om het wereldrecord Donkey Kong centraal stond.

Gamebeurzen populairder dan ooit tevoren

Het aantal bezoekers van de drie grootste gamebeurzen ter wereld is dit jaar naar een recordhoogte gestegen. De Electronic Entertainment Expo in Los Angeles, Gamescom in Keulen en de Tokyo Game Show zagen hun bezoekersaantallen stijgen. Gamescom is nog altijd de grootste beurs met 254 duizend bezoekers.

De verklaring voor de groei van de drie beurzen ligt niet alleen bij de grote populariteit van games. "Gamen heeft in veel gevallen meer impact op jongeren dan muziek en film", geeft Jan-Johan Belderok van het Nederlandse game-evenement Firstlook, tegenover Novum Nieuws aan. "Ze willen alles weten en zo'n kans op een sneakpreview laten ze niet snel schieten."

De Tokyo Game Show werd vorige week door ruim 207 duizend mensen bezocht. Het was de eerste keer dat de Japanse beurs de magische grens van tweehonderdduizend bezoekers wist te doorbreken. Het in augustus in Keulen gehouden Gamescom presteerde met 254 duizend bezoekende consumenten net iets beter dan vorig jaar.

Op 2 en 3 oktober wordt Firstlook georganiseerd in de Westergasfabriek in Amsterdam. Volgens Belderok groeit Firstlook vooral in de kwaliteit van de games die tijdens de beurs getoond en gespeeld kunnen worden. Het Nederlandse evenement kent de Europese primeur van Duke Nukem Forever. Daarnaast komen diverse ontwikkelaars hun games presenteren aan het publiek.

Belderok zet Firstlook niet in hetzelfde straatje als de grotere gamebeurzen, maar dat is ook niet de insteek van het evenement. "We hebben zo'n zesduizend kaarten. Zo krijgen gamers genoeg tijd om lekker te spelen en gaan bezoekers en standhouders tevreden naar huis."

The Writer laatste DLC van Alan Wake

Mathias Myllrinne, de baas van Remedy, heeft gezegd dat de tweede DLC voor Alan Wake, The Writer, de laatste zal zijn. In de zomer kwam de eerste DLC, The Signal uit. Deze was gratis voor de bezitters van Alan Wake.

Er werd verwacht dat er nog een derde DLC pakket uit zou komen, maar dit is niet het geval. Er is nog geen prijs of releasedatum aan The Writer gegeven. Alan Wake kwam mei uit voor de Xbox 360.

 

Honkballer Van den Hurk geeft clinics

Honkballer Rick van den Hurk zal in november samen met een aantal Amerikaanse honkbalsterren clinics gaan geven. De werper van Baltimore Orioles neemt een aantal ploeggenoten mee, evenals de Nederlander Roger Bernadina van de Washington Nationals en Barry Zito van de San Francisco Giants.

De clinics zullen onder de naam European Big League Tour gehouden worden in Eindhoven, Haarlem en Rotterdam en zijn bedoeld om geld op te halen voor de stichting Kinderen Kankervrij KiKa. "Door middel van deze tour wil ik helpen om veel jonge kinderen hun droom te laten verwezenlijken, het honkballen in Europa nog populairder maken en mee te helpen om de baseballacademie meer steun te geven," zei Van den Hurk.

Zelfmoordaanslag in Parijs voorkomen

Een vrouwelijke zelfmoordterroriste was van plan zichzelf op te blazen in het drukke centrum van Parijs. Dit hebben Franse veiligheidsdiensten bekend gemaakt. De aanslag die afgelopen donderdag had moeten plaatsvinden was gericht op een 'druk deel van Parijs', maar kon gelukkig voorkomen worden door de veiligheidsdiensten.

De Franse binnenlandse veiligheidsdirecteur Bernard Squarcini waarschuwde dit weekend al dat het Franse boerkaverbod de terreurdreiging 'aanzienlijk verhoogd had'. Islamitische extremisten zouden aanslagen kunnen plegen in meerdere Franse steden. Ook zei hij dat er gemiddeld twee aanslagen per jaar voorkomen worden, en het slechts een kwestie van tijd is dat er één niet voorkomen wordt.

De Noord Afrikaanse tak van Al-Qaeda heeft naar aanleiding van het Franse boerkaverbod op internet aangekondigd op alle mogelijke manieren wraak te zullen nemen, 'voor de eer van onze dochters en zusters'. De informatie over de naderende aanslag kwam van agenten in Afrika en is onmiddelijk doorgespeeld aan de Franse president en premier. Afgelopen donderdagochtend is daarom onder andere het gebied rond de Eiffeltoren afgesloten en is er gezocht naar de zelfmoordterroriste.

De dreiging was even hoog als in 1995, toen een aanslag van een Algerijnse terreurgroep het leven kostte aan acht mensen en meer dan 80 personen verwondde op het Saint-Michel metrostation.

Hendriks legt beslag op rekeningen MVV

Nol Hendriks heeft beslag laten leggen op de tv-gelden en de inkomsten van de wedstrijden van MVV. De suikeroom wil zo proberen een deel van de lening aan de club uit Maastricht terug te krijgen. Vandaag zal er een onderhoud tussen de partijen volgen.

Hendriks zou betaald worden uit de inkomsten uit het spelersfonds, maar de club zou de ontvangsten voor Brian Linssen (VVV-Venlo), Christian Brüls (Westerlo) en Ruud Boffin (West Ham United) niet in het fonds gestort hebben, waardoor de suikeroom zich genoodzaakt voelde om beslag op andere gelden te laten leggen. De lening aan de Jupiler League-club betrof uiteindelijk 600.000 euro, zodat de club in haar voortbestaan gered was.

MVV-voorzitter Paul Rinkens is van mening dat de suikeroom veel te hoge eisen stelt. "Hendriks wil volledige zeggenschap over de transfers, maar volgens de regels van de KNVB mag dat niet eens."

Bus met Pakistaanse kinderen rijdt rivier in

Een busje met ongeveer dertig schoolkinderen aan boord is dinsdag in Pakistaans Kashmir een rivier ingereden. Gevreesd wordt dat de meeste kinderen het ongeval niet hebben overleefd, zei de politie.

De chauffeur en vier kinderen werden uit het water gered. Op verschillende plekken in de rivier werden verder elf lichamen geborgen. Ook het busje werd uit het water gehaald. De overige kinderen worden nog vermist.

De chauffeur verloor de controle over het stuur op de weg langs de rivier Jhelum in Muzaffarabad, de hoofdstad van Pakistaans Kashmir. Hierdoor viel het voertuig vijftien meter dieper in het water.

Mist gooit luchtverkeer in de war

De mist zorgt voor veel vertragingen en annuleringen op Schiphol. Ook in andere landen zorgt de mist voor problemen, waarvan het Europese luchtverkeer de hele dag de gevolgen zal ondervinden. Dat zegt een woordvoerder van Schiphol.

Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van gemiddeld een uur die kan oplopen tot anderhalf uur. Volgens de Schiphol-zegsvrouw zijn annuleringen ook niet uit te sluiten.

Schiphol geeft mensen die moeten vliegen het advies contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij voor actuele informatie over hun vlucht. Ook krijgen ze het advies teletekst in de gaten te houden voor vluchtinformatie.

Duizenden kippen gestikt door brand in schuur

Door een brand in een kippenschuur in Biddinghuizen zijn dinsdagochtend twaalfduizend kippen gestikt. Van de schuur staat niets meer overeind. De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar andere kippenschuren.

De felle brand in het pand van twaalf bij twintig meter aan de Zijdenettenweg werd rond 05.00 uur ontdekt. Toen de brandweer arriveerde, waren de dieren volgens een woordvoerder niet meer te redden. "Als in zo'n schuur brand uitbreekt, is alle zuurstof in de ruimte al snel verbruikt."

Alle kippen in de schuur kwamen om. De brand was rond 06.15 uur geblust. Naastliggende kippenschuren zijn gespaard gebleven.

Discovery maakt zich op voor laatste vlucht

Het ruimteveer Discovery wordt voor de laatste keer naar het lanceerplatform gebracht. Maandag werd de spaceshuttle uit de hangar gehaald. De lancering van de Discovery, voor een missie naar het internationale ruimtestation ISS, staat gepland voor 1 november.

In totaal resten nog twee missies met het ruimteveer. De laatste vlucht in februari vindt plaats met de Endeavour.

Met het einde van de shuttle-missie is ook de toekomst van ruimtevaartorganisatie NASA onzekerder. In Washington is tot dusverre nog geen overeenstemming over een toekomstige generatie ruimteschepen.

Gemeenteraad wil openheid over bouwplannen Oranjes

De gemeenteraad van Voorschoten wil dat de bouwplannen die de koninklijke familie in de gemeente heeft openbaar worden. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

De familie wil een monumentale boerderij op het landgoed De Horsten verbouwen tot een royaal woonhuis. Het landgoed ligt deels in de gemeente Wassenaar en deels in de gemeente Voorschoten. De bedoeling is dat prins Floris van Vollenhoven op het landgoed gaat wonen. De boerderij is van zijn moeder, prinses Margriet.

De fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad zijn onlangs vertrouwelijk geïnformeerd over wat er met het pand gaat gebeuren. Het CDA en de PvdA willen dat de plannen openbaar worden, zoals gebruikelijk is bij bouwplannen.

Door de plannen lijkt het landgoed zich volgens de krant te ontwikkelen tot een 'koninklijke enclave'. Kroonprins Willem-Alexander woont er al en ook prinses Margarita zou zich er vestigen.

Andere vastgoedplannen op het landgoed leidden onlangs tot beroering. In het deel in Wassenaar wil de familie twee monumentale boerderijen slopen om ruimte te bieden aan vastgoedontwikkelingen. Dat leidde tot verzet van monumentenorganisaties.

CDA wil lastige zigeuners uitzetten

Roma die voor overlast zorgen, moeten het land worden uitgezet. Dat bepleit CDA-Kamerlid Mirjam Sterk dinsdag in het AD.

In meerdere gemeenten veroorzaken zigeuners volgens haar veel overlast. Ze wijst erop dat inwoners van Roemenië en Bulgarije zich vanaf 2014 vrij in Nederland mogen vestigen. "We moeten het dus voor 2014 oplossen."

De voorvrouw van het Landelijk Romaplatform, Michelle Mila van Burik, zegt in de krant te vrezen dat een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV het Franse zigeunerbeleid kopieert. Zij wil dat de onderhandelaars garanderen dat dit niet gebeurt.

Het strenge zigeunerbeleid van Frankrijk leidde de afgelopen tijd tot tegenstellingen in de Europese ministerraad. EU-commissaris van Justitie Viviane Reding vergeleek het uitzetten van zigeuners in Frankrijk met deportaties in de Tweede Wereldoorlog, maar bood later haar excuses aan.

Terugsturen van Roma zal in Nederland volgens Van Burik niet altijd even gemakkelijk gaan. Sommigen wonen al meer dan dertig jaar in Nederland met een vestigingsvergunning. Ze hebben wel de Nederlandse nationaliteit aangevraagd, maar nooit gekregen. Ze hebben echter ook geen andere nationaliteit. Daarnaast zijn er ook straatmuzikanten uit Roemenië en Bulgarije.

Farrar kopman VS bij WK

Met nog een kleine twee weken te gaan voor het wereldkampioenschap wielrennen, heeft ook de Verenigde Staten zijn selectie bekend gemaakt. Tyler Farrar zal als kopman worden uitgespeeld in de wegwedstrijd, terwijl David Zabriskie in de tijdrit voor een medaille moet zorgen.

De selectie voor de wegwedstrijd bestaat naast Farrar uit nog eens vier renners van Garmin. Opvallend is dat de twee andere grote Amerikaanse wielerploegen HTC-Columbia en RadioShack maar één renner mogen leveren.

De volledige selectie is als volgt; Tyler Farrar, David Zabriskie (ook tijdrit), Jason McCartney, Christian Vande Velde, Danny Pate, Tejay Van Garderen (ook tijdrit), Craig Lewis, Ted King en Tom Peterson.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over rassendiscriminatie rond het ziekenhuis.

In Amsterdam wordt een speciale allochtonenkliniek geopend. Voor allochtonen die de Nederlandse gezondheidszorg niet goed genoeg vinden. Nogal wat allochtonen bezoeken tijdens bezoeken aan hun thuisland lokale artsen, en komen dan terug met overbodige operaties en enorme hoeveelheden antibiotica, met resistente bacteriën tot gevolg. En dan durven roepen dat ze de Nederlandse gezondheidszorg niet goed genoeg vinden. Zelfs een zorgverzekeraar betaalt mee aan de allochtone discriminatiekliniek Zo is Agis. Gewetensvraag:

Aanslag op paleis Mogadishu verijdeld

Beveiligingstroepen hebben maandag een zelfmoordaanslag op het presidentieel paleis in de Somalische hoofdstad Mogadishu verijdeld.

Een aanvaller was achter op een voertuig van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie gesprongen en wist op die manier langs verschillende controleposten te komen. Bij de laatste post werd hij echter ontdekt. Hij gooide een granaat, maar werd vervolgens doodgeschoten, zei een politiewoordvoerder.

De man droeg een explosievenvest, maar dat was niet ontploft.

Strijders van de radicaal-islamitische groep Al-Shabaab hebben de afgelopen maand hun aanvallen op de zwakke Somalische regering opgevoerd.

Schilderende chimpansee trekt veel publiek

Een gepensioneerde circuschimpansee toont zich tegenwoordig de Rembrandt onder de apen en trekt grote menigten belangstellenden naar de dierentuin in Rio de Janeiro om hem te zien schilderen. De 26-jarige chimpansee Jimmy produceert al drie weken lang dagelijks de meest uiteenlopende schilderijen.

Volgens zijn trainer Roched Seba heeft Jimmy weinig interesse voor het speelgoed en de andere afleidingen waar de andere chimpansees in de dierentuin gebruik van maken. Daarom probeerde Seba of Jimmy zich wilde uitleven op het witte doek.

Dat beviel goed, hoewel Jimmy, temperamentvol als een ware kunstenaar, zo nu en dan weigert te schilderen als zich al te grote scharen enthousiastelingen zich voor zijn kooi verdringen.

CD: Reel Big Fish - A Best Of Us... For The Rest Of Us

De titel maakt het al duidelijk. A best of us... for the rest us van skapunkband Reel Big Fish is een verzamel-cd. Sterker nog, het zijn er twee. Een gewone, zogezegd, en een skacoustic bonus disc. De groep is noodgedwongen verre van lui geweest en heeft bijna alle nummers van dit dubbelalbum (met daarop “the hits, the singles, the stand-outs and the crowd pleasers”) opnieuw opgenomen. Dit vanwege een rechtenkwestie met hun vorige label. In 2005 werd de band namelijk aan de kant gezet door Jive Records die de rechten heeft op alles wat ze tot dan toe hadden opgenomen. De nummers zijn er volgens trompettist en gitarist Scott Klopfenstein op vooruitgaan, aldus zijn uitspraak in het cd-boekje dat “I'm not saying that these versions are better than the older versions. All I'm saying is that these versions are better than the older versions.”

Reel Big Fish

Strengere controle schoonmaakbranche Noord-Holland

De schoonmaakbranche in Noord-Holland wordt de komende tijd strenger gecontroleerd. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werken bijna drie van de tien werknemers van schoonmaakbedrijven in de provincie zwart. In andere provincies is dat ruim twee van de tien.

De concurrentie tussen schoonmaakbedrijven is groot. Om de prijs zo laag mogelijk te houden, proberen sommige bedrijven de kosten volgens het ministerie te drukken door belasting te ontduiken en personeel zwart te betalen.

Andere schoonmaakbedrijven zien hun klanten vervolgens naar deze illegaal werkende bedrijven vertrekken omdat die goedkoper zijn. Meerdere bedrijven hebben daarom al bij instanties zoals de Belastingdienst en de Arbeidsinspectie aan de bel getrokken.

Teams met controleurs van de Belastingdienst, Arbeidsinspectie, politie en uitkeringsinstantie UWV gaan de bedrijven daarom tot volgend jaar november bezoeken. Ze gaan dan na of er werknemers illegaal in dienst zijn. Ook gaan de teams op bezoek bij klanten van de schoonmaakbedrijven. Het kan dan gaan om bedrijfsgebouwen, kantoorpanden waarvan de glazen worden gewassen of bijvoorbeeld treinen.

In Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, de Gooi en Vechtstreek, West-Brabant en Zeeland zijn dit soort teams al actief.

Prinsjesdag: veel maatregelen uitgelekt

De bezuinigingsmaatregelen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag presenteert, zijn de afgelopen dagen al uitgelekt. Sigaretten worden duurder, net als kinderopvang. Verder zijn vooral ambtenaren de klos.

Het kabinet bezuinigt 200 miljoen door de accijns op sigaretten en shag te verhogen. Een lagere bijdrage voor kinderopvang levert 445 miljoen op. Het kindgebonden budget gaat volgend jaar wel weer omhoog; hiervoor wordt ongeveer 130 miljoen extra uitgetrokken.

Op de inburgering wordt 340 miljoen bezuinigd en er wordt voor 50 miljoen gesneden in subsidies van het ministerie van Economische Zaken.

Loonmatiging voor ambtenaren moet 400 miljoen euro opleveren. Het afschaffen van financiële extraatjes voor ambtenaren nog eens 600 miljoen. Daarnaast moeten er meer banen bij de overheid verdwijnen dan al was gepland. Dat moet 230 miljoen euro opleveren.

Verder blijkt uit de stukken die dinsdag worden gepresenteerd dat de economie volgend jaar volgens de actuele voorspellingen groeit met 1,5 procent. Dat is iets minder dan de 1,75 procent die voor dit jaar wordt verwacht. De koopkracht blijft hetzelfde als dit jaar.

Hughton: "Given komt niet terug"

Shay Given keert voorlopig niet terug naar Newcastle United. Dit heeft de manager van Newcastle, Chris Hughton, gezegd. Er was sprake van een transfer omdat de huidige eerste keeper van Newcastle, Steve Harper, afgelopen zaterdag geblesseerd raakte aan zijn schouder en mogelijk maanden uit de roulatie is.

"Ik kan de geruchten begrijpen en begrijp dat het een zeer emotionele kwestie is, maar nee, het gaat niet gebeuren," aldus Hughton over een mogelijke transfer van Given, die in januari 2009 Newcastle verliet voor Manchester City, maar daar dit seizoen nog niet gespeeld heeft en van Manchester City mag vertrekken.

Dit is goed nieuws voor de Nederlandse keeper Tim Krul, die Harper afgelopen zaterdag tegen Everton al verving. Hij krijgt nu het vertrouwen van zijn club. "Krul is eerder ingevallen en heeft zich erg goed aangepast. Hij is een jonge keeper met veel kwaliteiten en ik ben ervan overtuigd dat hij het absoluut goed zal doen."

Mocht ook Krul geblesseerd raken, dan heeft Newcastle wel een probleem. Derde keeper Fraser Forster is dit seizoen verhuurd aan Celtic en kan op zijn vroegst pas in januari terug worden gehaald. Hierdoor zal morgen in het Carling Cup-duel tegen Chelsea de 20-jarige Zweed Ole Soderberg als reservekeeper op de bank beginnen.

American Football-speler McKinley dood gevonden

Wide receiver Kenny McKinley van de Denver Broncos is dood gevonden in zijn huis nadat hij vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd. Dat maakte de politie van de Amerikaanse staat Colorado bekend.

Er werd niets bekend gemaakt over een eventueel motief of een afscheidsbrief. De 23-jarige McKinley werd bij de draft in de vijfde ronde van 2009 gekozen, maar raakte in december geblesseerd aan zijn knie en werd op de reservelijst geplaatst.

Allochtonenkliniek opent in Amsterdam

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur meldde maandagavond dat volgende maand een allochtonenkliniek de deuren opent in Amsterdam. De kliniek, die Vatamkliniek gaat heten, is een initiatief van zorgverzekeraar Agis en richt zich met name op allochtonen die weinig vertrouwen in de Nederlandse gezondheidszorg hebben.

Volgens de oprichters van de kliniek, waaronder kinderarts Sukru Genco, gaan steeds meer allochtonen, vooral Turken, naar Turkije voor een behandeling. Volgens Agis bezochten 30.000 Turken vorig jaar tijdens hun vakantie een ziekenhuis in Turkije. Volgens de artsen van de kliniek worden daar echter te veel medicijnen voorgeschreven en onnodige operaties uitgevoerd. Met name allochtonen moeten beter wegwijs worden gemaakt in het Nederlandse zorgsysteem.

Noord-Korea houdt leiderschapscongres

De regerende communistische partij van Noord-Korea heeft een conferentie belegd over het leiderschap van het land. De conferentie vindt plaats op 28 september, zo heeft het staatspersbureau KNCA maandag gemeld.

De huidige leider Kim Jong-il (68) van het zeer geïsoleerde Noord-Korea is zwaar ziek. Al een tijdje circuleerden geruchten dat de leider zijn afscheid zou aankondigen op een groot congres. Volgens sommigen zou hij de macht overdragen aan zijn zoon Kim Jong-un. Maar de leider zou de opvolging door zijn zoon recent hebben afgedaan als een "westers gerucht", zei de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter vorige week.

Noord-Korea leeft op gespannen voet met Zuid-Korea. Veel westerse landen maken zich ook ongerust over de kernwapens van het land.

Noord-Korea houdt leiderschapscongres
Noord-Korea houdt leiderschapscongres (Foto: ANP)

Den Haag wacht fletse Prinsjesdag

Politiek Den Haag beleeft dinsdag een fletse Prinsjesdag. Het kabinet komt niet met nieuwe plannen, alleen met een serie bezuinigingsmaatregelen. Die zijn al grotendeels uitgelekt.

Prinsjesdag is normaal gesproken het moment waarop het kabinet de begroting voor het komende jaar bekendmaakt. Alle nieuwe plannen worden gepresenteerd via de troonrede van koningin Beatrix en het beroemde koffertje van de minister van Financiën.

Sinds de val van het kabinet in februari mag de regering echter alleen nog lopende zaken afhandelen. Nieuw beleid wordt dinsdag dus niet aangekondigd.

Wel wordt er bezuinigd, maar dat is omdat bij sommige ministeries anders een financieel tekort zou ontstaan. Het huidige kabinet wil het volgende niet met deze tekorten opzadelen. Daarnaast wordt er 3,2 miljard euro bezuinigd, zoals al in 2009 is afgesproken.

Normaal gesproken houdt de Tweede Kamer kort na Prinsjesdag een groot debat met de minister-president over de begrotingen. Dat debat gaat dit jaar niet door. De partijen in de Tweede Kamer willen hun kruit drooghouden totdat het nieuwe kabinet er is.

Omdat het debat niet doorgaat, kan premier Jan Peter Balkenende (CDA) dinsdagmiddag na de troonrede in het vliegtuig naar New York stappen, waar de jaarlijkse vergadering van de Verenigde Naties wordt gehouden.

Niettemin zijn Mark Rutte (VVD) en Maxime Verhagen (CDA), die met PVV-leider Geert Wilders onderhandelen over het nieuwe kabinet, van plan het beste van Prinsjesdag te maken, lieten zij maandag weten. Het wordt een 'mooie' en 'bijzondere' dag, luidde hun beider commentaar.

Honderden krokodillen ontsnapt

Zeker vierhonderd krokodillen zijn ontsnapt uit een natuurreservaat in de Mexicaanse deelstaat Veracruz tijdens het passeren van de orkaan Karl. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten maandag gemeld.

De reptielen wisten door overstromingen na zware regenval weg te komen uit een reservaat in de gemeente La Antigua. De ontsnapte reptielen zijn bultkrokodillen. De dieren danken de naam aan de bultachtige verhoging van de snuit vlak voor de ogen. De bultkrokodillen kunnen circa 3 meter lang worden. Voor zes gemeenten in de oostelijke deelstaat Veracruz hebben de autoriteiten een waarschuwing afgegeven.

Karl trok afgelopen weekeinde over Mexico. Zeker twaalf mensen zijn in het land door Karl omgekomen.

Honderden krokodillen ontsnapt na orkaan Karl
Honderden krokodillen ontsnapt na orkaan Karl (Foto: ANP)

Negen militairen gedood in crash

Negen militairen van de internationale vredesmacht ISAF zijn om het leven gekomen door een helikoptercrash in het zuiden van Afghanistan. Dat heeft de ISAF dinsdag in een verklaring gemeld.

Volgens de NAVO is de helikopter niet neergeschoten. Twee ISAF-militairen, een Afghaanse militair en een Amerikaanse burger raakten gewond. ISAF liet zich niet uit over de nationaliteit van de omgekomen militairen.

Negen militairen ISAF gedood in crash
Negen militairen ISAF gedood in crash (Foto: ANP)

Duizenden ontvluchten Zuid-Jemen

Duizenden burgers zijn een dorp in het zuiden van Jemen ontvlucht, waar het regeringsleger een grote groep Al-Qaidastrijders heeft omsingeld.

Tanks en pantserwagens zijn maandag het dorp Hawta binnengetrokken nadat het twee dagen lang was bestookt. Volgens Abdullah Baouda, de politiechef van het omliggende district, houden zich ongeveer 120 Al-Qaidastrijders op in het dorp, dat ligt in de bergachtige provincie Shabwa. Van de bewoners is negentig procent gevlucht, zei hij.

Bij de gevechten werden tot nog toe drie strijders gedood, zei de gouverneur van de provincie, Ali Hassan al-Ahmadi. "De belegering blijft totdat deze elementen zich overgeven en wij de terroristische groepen uit de regio hebben verdreven", zei hij. Volgens plaatselijke bestuurders namen militairen ook auto's van vluchtende burgers onder vuur, met twee doden en drie gewonden als gevolg.

Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland, zoals de lokale tak van de islamitische terreurorganisatie zich noemt, heeft de afgelopen anderhalf jaar van de zwakte van de Jemenitische regering gebruik gemaakt om zich in Shabwa te vestigen. De Verenigde Staten maken zich ernstig zorgen en zijn begonnen de Jemenitische regeringsstrijdkrachten te ondersteunen. Veel Jemenieten vinden dan weer dat de regering te veel op de Amerikanen leunt.

Al-Qaida liet maandag in een verklaring op internet weten een hooggeplaatste militair te hebben ontvoerd. De man wordt sinds 26 augustus vermist. Al-Qaida eist dat binnen 48 uur twee gevangen leden worden vrijgelaten. De groep liet in het midden wat er anders met de gijzelaar gebeurt.

De Jemenitische regering heeft moeite gebieden in het zuiden onder controle te krijgen. Ze worden beheerst door machtige stammen, die weinig met de regering ophebben en waarvan sommige Al-Qaida en andere islamitische extremisten een warm hart toedragen.

In de hoofdstad Sanaa begon mandag het proces van vier vermoedelijke Al-Qaidaleden, onder wie een 16-jarige Duitser die ook de Jemenitische nationaliteit heeft. De mannen zijn aangeklaagd wegens het beramen van aanslagen op toeristen, internationale instellingen en veiligheidstroepen. Ook zouden ze in de zuidelijke provincie Marib trainingskampen en terreurcellen hebben opgericht.

De adviseur terreurbestrijding van de Amerikaanse president Barack Obama, John Brennan, was maandag voor besprekingen met president Ali Abdullah Saleh en andere leden van de Jemenitische regering in Sanaa. Hij overhandigde een brief waarin Obama steun belooft aan Jemen, zei de Amerikaanse ambassade.

Alle Moslims Europa uit

De rook kwam uit de servers. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Tienduizenden views en honderden reacties op een bericht op onze site. Over de voorspelling van trendwatcher Gerald Celente, dat binnenkort de Moslimhaat in heel West-Europa zal betekenen dat Moslims worden gedegradeerd tot rechteloze, tweederangs burgers, die in groten getale worden teruggejaagd naar de woestijnlanden waar zij of hun voorouders vandaan zijn gekomen.

Gemeente Nijmegen wil speciale constructie voor N.E.C.

Het is algemeen bekend dat N.E.C. er financieel gezien niet heel goed voorstaat. De gemeente Nijmegen moet te hulp schieten.

N.E.C. staat al onder curatele van de KNVB, waardoor de hulp van de gemeente noodzakelijk is. De Nijmeegse raad zal woensdag wederom een voorstel behandelen, dat N.E.C. middels een speciale constructie wat lucht moet bieden.

De Nijmeegse voetbalclub wil trainingscomplex De Eendracht niet terugkopen en wil daarom gebruikmaken van de afkoopsom van 2,2 miljoen euro. Mocht het daadwerkelijk het geval zijn dat N.E.C. over dat bedrag kan beschikken, dan zal de club jaarlijks 75 duizend euro huurverhoging krijgen.

Daarnaast moet N.E.C. een lening met een bank afsluiten, waarvoor alles al klaar ligt volgens Voetbal International. Als onderpand moeten de recettes dienen. Directeur Jacco Swart stelt dat het lenen van geld de enig overgebleven oplossing is.

Van der Vaart krijgt fantastisch gevoel door Spurs-publiek

De nieuwe aanwinst van Tottenham Hotspur, Rafael van der Vaart, beleefde ongelooflijk veel plezier aan zijn debuut voor het eigen publiek.

"Het voelde alsof we voor 200.000 fans aan het spelen waren en dat voelde fantastisch", aldus de aanvallende middenvelder in een reactie op de clubsite na de 3-1 overwinning op Wolverhampton Wanderers. Van der Vaart scoorde vanaf de stip de 1-1. "Dat was een belangrijk moment."

Roman Pavlyuchenko en Alan Hutton scoorden de twee andere treffers. "Door te spelen zoals we in de eerste helft speelden, zouden we normaliter twee of drie doelpunten hebben gemaakt. We lieten kansen onbenut en dan kom je in de problemen. Ik ben daarom ook erg blij met de driepunter."

"Op sommige momenten kan je door een tegendoelpunt teleurgesteld raken. Niet alleen de spelers, maar ook het publiek. Maar zij hielpen ons aan de zege. Het is een eer om een doelpunt te scoren en zodoende belangrijk te zijn voor het elftal", besloot Van der Vaart.

Vlaar 'moet aan toekomst denken'

Ron Vlaar lijkt niet lang meer te bewonderen in het shirt van Feyenoord. De centrumverdediger 'moet aan zijn toekomst denken'.

Vlaar raakte tweemaal ernstig geblesseerd, maar lijkt weer helemaal de oude. De twee langdurige revalidaties hebben de verdediger zichtbaar beter gemaakt. Maar Feyenoord moet vrezen, omdat Vlaar vooruitkijkt.

"Het zal jaren duren voordat Feyenoord er weer bovenop is", reageert Vlaar in Voetbal International op de huidige situatie bij de Rotterdammers. "Maar tijd heb ik niet, ik word ook een jaartje ouder."

"Ik moet keuzes gaan maken, helemaal omdat mijn beste jaren er nu aan zitten te komen. Dat besef ik terdege. Een beslissing over mijn toekomst komt nu dan ook dichterbij", aldus de centrumverdediger.

Overigens staat Vlaar nu een paar weken aan de kant nadat hij in de competitiewedstrijd tegen Ajax een scheurtje in zijn hamstring opliep.

Wapenleveranciers FARC opgepakt

Het Colombiaanse leger heeft maandag 44 personen opgepakt, die worden verdacht van het leveren van wapens aan de guerrillabeweging FARC. Dat heeft de politie gemeld, aldus de Colombiaanse krant El Tiempo.

Onder de arrestanten zijn vijf militairen en twee politiemensen. Bij de actie nam het leger onder meer kisten met granaten, vuurwapens en drie voertuigen in beslag. De arrestaties zijn onder meer verricht in de hoofdstad Bogotá, de noordelijke plaats Barranquilla en de westelijke stad Medellín.

Het was de tweede slag tegen de FARC in enkele dagen tijd. In het weekeinde doodden militairen aan de grens met Ecuador zeker 27 strijders van de guerrillabeweging. De Colombiaanse autoriteiten lieten maandag weten dat onder de gedode FARC-strijders de 55-jarige Domingo Biojó is. Hij was een van de commandanten van de rebellengroep en werd door de Verenigde Staten gezocht omdat hij betrokken zou zijn geweest bij drugssmokkel naar dat land.

Een andere omgebrachte FARC-prominent is María Victoria Hinojosa. Zij gaf leiding aan een radiozender van de rebellen in het zuiden van Colombia. Hinojosa was de vriendin van Simón Trinidad, de ideoloog van de FARC die in de Verenigde Staten in de gevangenis zit.

De FARC is in de jaren zestig van de vorige eeuw opgericht. Aanvankelijk vocht de beweging voor het realiseren van een socialistische staat, maar tegenwoordig houdt de FARC zich vooral bezig met criminele activiteiten zoals drugshandel en ontvoeringen

Tientallen wapenleveranciers FARC opgepakt
Tientallen wapenleveranciers FARC opgepakt (Foto: ANP)

Caro Emerald in race voor Europese muziekprijs

Caro Emerald, Waylon en The Opposites maken kans op een MTV European Music Award. De drie Nederlandse acts nemen het in de categorie Best Dutch and Belgium Act op tegen Stromae en The Van Jets. Dat maakt muziekzender MTV maandag bekend.

De MTV European Music Awards (EMA's) worden zondag 7 november uitgereikt in Madrid. De awardshow lijkt het feestje van Lady Gaga en Katy Perry te worden. Beide dames zijn vijf keer genomineerd. In vier van de vijf categorieën is het een nek-aan-nekrace. Zowel Gaga als Perry is in de race voor het beeldje voor Best Female, Best Video, Best Song en Best Pop.

Ook Rihanna en Eminem gaan waarschijnlijk niet met lege handen naar huis. De rapper is vier keer genomineerd, Rihanna vijf keer. Hun duet Love The Way You Lie dingt mee in de categorieën Best Song en Best Video.

Tijdens de European Music Awards worden in totaal dertien beeldjes uitgereikt. De eerste namen van optredende artiesten zijn al bekend: Katy Perry en Linkin Park zijn van de partij. De awardshow is op 7 november live te volgen via verschillende MTV-kanalen. In Nederland begint de prijzenregen om 21.00 uur.

Geen onderhandelingen op Prinsjesdag

VVD, CDA en PVV zullen op Prinsjesdag niet verder onderhandelen over de vorming van een rechts minderheidskabinet. Dat heeft de Rijskvoorlichtingsdienst (RVD) maandag laten weten.

Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) zaten maandag zo'n vier uur aan tafel. Na afloop werden geen inhoudelijke mededelingen gedaan. Zij hervatten hun besprekingen woensdagochtend, aldus de RVD.

Gezien de onderhandelingen heeft Prinsjedag dit jaar een ander karakter. Vanwege de demissionaire status presenteert het huidige kabinet een uitgeklede begroting, waar geen nieuw beleid in staat.

De Tweede Kamer heeft de Algemene Beschouwingen uitgesteld tot er een nieuw kabinet is. De begroting voor 2011 wordt wel besproken, maar met demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.