Wapenleveranciers FARC opgepakt

static

Het Colombiaanse leger heeft maandag 44 personen opgepakt, die worden verdacht van het leveren van wapens aan de guerrillabeweging FARC. Dat heeft de politie gemeld, aldus de Colombiaanse krant El Tiempo.

Onder de arrestanten zijn vijf militairen en twee politiemensen. Bij de actie nam het leger onder meer kisten met granaten, vuurwapens en drie voertuigen in beslag. De arrestaties zijn onder meer verricht in de hoofdstad Bogotá, de noordelijke plaats Barranquilla en de westelijke stad Medellín.

Het was de tweede slag tegen de FARC in enkele dagen tijd. In het weekeinde doodden militairen aan de grens met Ecuador zeker 27 strijders van de guerrillabeweging. De Colombiaanse autoriteiten lieten maandag weten dat onder de gedode FARC-strijders de 55-jarige Domingo Biojó is. Hij was een van de commandanten van de rebellengroep en werd door de Verenigde Staten gezocht omdat hij betrokken zou zijn geweest bij drugssmokkel naar dat land.

Een andere omgebrachte FARC-prominent is María Victoria Hinojosa. Zij gaf leiding aan een radiozender van de rebellen in het zuiden van Colombia. Hinojosa was de vriendin van Simón Trinidad, de ideoloog van de FARC die in de Verenigde Staten in de gevangenis zit.

De FARC is in de jaren zestig van de vorige eeuw opgericht. Aanvankelijk vocht de beweging voor het realiseren van een socialistische staat, maar tegenwoordig houdt de FARC zich vooral bezig met criminele activiteiten zoals drugshandel en ontvoeringen

Tientallen wapenleveranciers FARC opgepakt
Tientallen wapenleveranciers FARC opgepakt (Foto: ANP)