Protest asielzoekers in Sydney

Redactie

Een groep van elf asielzoekers is dinsdag uit protest op het dak geklommen van het detentiecentrum in Sydney waar de vluchtelingen worden vastgehouden. De elf Sri-Lankanen zeiden bang te zijn naar hun land van herkomst te worden teruggestuurd. Ook uitten zij hun verontrusting over de dood van een asielzoeker die op het punt stond gedeporteerd te worden.

Volgens hen is de man uit wanhoop van het dak gesprongen. De autoriteiten willen over de doodsoorzaak niets zeggen.

Australië krijgt de laatste tijd steeds meer asielzoekers uit Sri Lanka, Irak en Afghanistan binnen. De oppositie wil deze grote toestroom keren en wijt de toename van het aantal asielzoekers aan te slap immigratiebeleid van de Labor-regering.

De elf asielzoekers op het dak van het detentiecentrum Villawood in West-Sydney lieten in een verklaring weten pas van het dak af te gaan als hun de garantie wordt gegeven dat zij in Australië kunnen blijven of naar een ander land kunnen doorreizen dat het VN-vluchtelingenverdrag heeft ondertekend.

"We zijn echte vluchtelingen en we zijn naar Australië gekomen om er bescherming te zoeken, niet om op onrechtmatige wijze te worden vastgezet", luidde het in de verklaring. "Dit is een vreedzame demonstratie voor vrijheid voor vluchtelingen in heel Australië en we gaan ermee door."