Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 38

Niels (DerMeister)

Ook dit jaar zal FOK!sport weer verslag brengen over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Engelse Premier League verloor Wigan Atletic met 0-2 thuis van Manchester City. Ronnie Stam kwam bij de thuisploeg in de tweede helft als invaller op het veld, terwijl Nigel de Jong in de basis stond bij de winnende ploeg. Wigan heeft na vijf duels vier punten en staat daarmee achttiende. Newcastle United won de uitwedstrijd bij Everton, met John Heitinga in de basis, met 0-1. Tim Krul maakte zijn debuut in de Premier League toen de eerste doelman van Newcastle, Steve Harper, in de 54e minuut geblesseerd van het veld af moest. 

Swansea City had afgelopen week een dubbel programma. Midweeks werd thuis, met Dorus de Vries in de goal, met 2-1 gewonnen van Coventry City. En ook afgelopen weekend pakte Swansea de drie punten. Tegen Scunthorpe werd, wederom met de Vries in het doel, met 2-0 gewonnen. Na zeven speelrondes in de npower championship staat Swansea zevende met twaalf punten. Shelton Martis had met Doncasters Rovers ook een dubbel programma en beide keren stond hij ook in de basis. Midweeks werd met 3-1 thuis gewonnen van Norwich City. De drie goals van de thuisclub werden gemaakt door James Coppinger. De wedstrijd tegen Leeds United afgelopen weekend bleef 0-0. In de npower championship staat Doncaster inmiddels derde met twaalf punten uit zeven wedstrijden.

In de npower league 1 won Plymouth Argyle afgelopen weekend de thuiswedstrijd tegen Sheffield Wednesday met 3-2. Het was voor Plymouth, waar Marcel Seip aan het begin van de tweede helft inviel, de eerste thuisoverwinning van dit seizoen.

In navolging van Glasgow Rangers heeft ook Celtic zijn vijfde competitieduel op rij gewonnen. De Schotse grootmacht zegevierde op bezoek bij Kilmarnock met 1-2. Verdediger Glenn Loovens speelde de hele wedstrijd mee aan de kant van Celtic. Met Edwin de Graaf negentig minuten als rechtshalf kwam Hibernian thuis niet verder dan 1-1 tegen Hamilton. De middenvelder liep kort na rust tegen een gele kaart op.

SV Zulte Waregem ging met 5-3 onderuit bij AA Gent. Jeremy Bokila viel bij de bezoekers in. SV Zulte Waregem staat in de Belgische competitie twaalfde met zeven punten uit zeven duels. Anderlecht speelde afgelopen de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League. De Belgen gingen met 1-3 onderuit. Mbark Boussoufa begon bij Anderlecht in de basis en kreeg een aantal kleine kansen om tot scoren te komen. In De Belgische competitie een paar dagen later versloeg Anderlecht thuis Kortrijk met 3-0. Boussoufa, die wederom in de basis van start ging, zorgde in de 86e minuut voor de derde treffer. Club Brugge, met Ryan Donk in de basiself, speelde in zijn eerste wedstrijd in Groep D van de Europa League met 1-1 gelijk tegen PAOK Saloniki. Dorge Kouemaha bracht blauw-zwart op het uur verdiend op voorsprong, maar de Grieken konden tien minuten voor tijd gelijk maken. Een paar dagen erna werd in de competitie, wederom met Donk in de basis, met 0-5 bij Charleroi gewonnen. 

In de Deense competitie had Brøndby IF afgelopen weekend een ideale kans om in te lopen op koploper FC Kopenhagen. Brøndby mocht namelijk op bezoek bij de koploper, maar kon de wedstrijd niet in winst omzetten. De ploeg, met Remco van der Schaaf negentig minuten lang binnen de lijnen, verloor met 2-0 en zag daardoor de achterstand op Kopenhagen naar acht punten groeien. Een andere landgenoot verging het beter afgelopen weekend. Tim Janssen was eenmaal trefzeker voor zijn ploeg Esbjerg fB. De ploeg won de uitwedstrijd bij AC Horsens met overtuigende cijfers; 0-3. Janssen scoorde het laatste doelpunt. De ploeg klom door de overwinning naar de negende plaats, maar staat nog steeds in de buurt van de degradatieplekken.

FC Inter Turku mocht afgelopen weekend op bezoek bij VPS en won ruim met 0-3. Aanvaller Guillano Grot speelde de hele wedstrijd mee in het team van trainer Job Dragstma, maar hij wist niet tot score te komen. De Finse ploeg kwam door dit resultaat een stuk dichter bij de plaatsen die rechtgeven op het spelen van Europees voetbal. De achsterand op deze plaatsen bedraagt, met nog vier speelrondes te gaan, vijf punten.

In de competitie van Cyprus heeft Anorthosis Famagusta de koppositie niet weten te behouden. De ploeg mocht op bezoek bij het sterke APOEL Nicosia en ging met 2-1 ten onder. Aan de kant van Anorthosis speelde oud-NEC'er Jeffrey Leiwakabessy de volle negentig minuten mee. Bij APOEL Nicosia kwam Joost Broerse niet binnen de lijnen. APOEL klom door de overwinning naar de zesde plaats en heeft nu evenveel punten als Anorthosis, dat na deze ronde vierde staat. AEK Larnaca, de ploeg van trainer Tom Caanen en technisch directeur Jordi Cruijff, heeft de tweede overwinning van het seizoen geboekt. Met Kevin Hofland, Danny Schenkel en Gregoor van Dijk binnen de lijnen, won de ploeg met 2-0 van Doxa Katokopia. De ploeg staat na dit weekend op een knappe vijfde plaats.

In de Australische A-League gaat Adelaide United ook na dit weekend op kop. De ploeg, waar Sergio van Dijk onder contract staat, mocht op bezoek bij Brisbane Roar, de oude ploeg van Van Dijk. De Nederlandse spits begon in de basis, maar kwam niet tot scoren. De wedstrijd eindigde in 1-1. Van Dijk werd kort voor tijd naar de kant gehaald. Adelaide heeft na dit weekend drie punten voorsprong op nummer twee Central Coast Mariners. De ploeg, waar Patrick Zwaanswijk speelt, speelde met 1-1 gelijk tegen Gold Coast United. Zwaanswijk speelde de hele wedstrijd en pakte in de 85e minuut een gele kaart. Melbourne Heart boekte een broodnodige 2-0 zege op het Nieuw-Zeelandse Wellington Phoenix. Gerald Sibon speelde de volle negentig minuten mee, terwijl Rutger Worm al na achttien minuten binnen de lijnen kwam voor de geblesseerde Hamill. Beide aanvallers kwamen deze speelronde niet tot scoren.

Collins John heeft zijn ploeg Chicago Fire ook afgelopen weekend niet aan een zege kunnen helpen. De ploeg verloor met 1-0 van Real Salt Lake. John begon in de basis en werd vijf minuten voor tijd naar de kant gehaald. Door de nederlaag blijft Chicago Fire op de vijfde plaats staan in de Eastern Conference.