Gemeenteraad wil openheid over bouwplannen Oranjes

Redactie

De gemeenteraad van Voorschoten wil dat de bouwplannen die de koninklijke familie in de gemeente heeft openbaar worden. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

De familie wil een monumentale boerderij op het landgoed De Horsten verbouwen tot een royaal woonhuis. Het landgoed ligt deels in de gemeente Wassenaar en deels in de gemeente Voorschoten. De bedoeling is dat prins Floris van Vollenhoven op het landgoed gaat wonen. De boerderij is van zijn moeder, prinses Margriet.

De fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad zijn onlangs vertrouwelijk geïnformeerd over wat er met het pand gaat gebeuren. Het CDA en de PvdA willen dat de plannen openbaar worden, zoals gebruikelijk is bij bouwplannen.

Door de plannen lijkt het landgoed zich volgens de krant te ontwikkelen tot een 'koninklijke enclave'. Kroonprins Willem-Alexander woont er al en ook prinses Margarita zou zich er vestigen.

Andere vastgoedplannen op het landgoed leidden onlangs tot beroering. In het deel in Wassenaar wil de familie twee monumentale boerderijen slopen om ruimte te bieden aan vastgoedontwikkelingen. Dat leidde tot verzet van monumentenorganisaties.