Zorgpremie met 100 euro omhoog

De zorgpremie stijgt volgend jaar met gemiddeld ruim honderd euro. Ook het eigen risico gaat omhoog. Dat blijkt uit de begroting voor 2011 van het ministerie van Volksgezondheid.

De basispremie voor de zorgverzekering gaat omhoog van 1107 euro dit jaar naar 1211 euro volgend jaar, verwacht het kabinet. De precieze bedragen verschillen per verzekeraar en worden later bekend. Ook de inkomensafhankelijke premie stijgt: van 7,05 naar 7,75 procent.

Het eigen risico voor de zorgverzekering, nu 165 euro, gaat volgend jaar met vijf euro omhoog, en in 2012 met nog eens veertig euro. De stijgingen komen bovenop de gebruikelijke jaarlijkse verhoging van het eigen risico met het inflatiepercentage.

Volgens het kabinet zijn de maatregelen nodig omdat de groei van de zorgkosten veel harder groeien dan het aantal mensen dat zorgpremie betaalt.

Het kabinet snijdt ook in de kosten. Deze maatregelen zijn dit voorjaar al bekendgemaakt. Zo verdwijnt de pil uit het basispakket, behalve voor vrouwen onder de 21, en moeten 18- tot 21-jarigen voortaan zelf betalen voor de tandarts. Antidepressiva mogen minder vaak worden voorgeschreven.