Douglas maakt goede kans op Nederlands paspoort

Bondscoach Bert van Marwijk ziet Twente-verdediger Douglas graag in Oranje. De geboren Braziliaan heeft een goede kans op een versnelde procedure.

Vijf jaar geleden wilde men ook Salomon Kalou in het shirt van het Nederlands elftal zien. Deze poging mislukte, maar de advocaat die de speler van Chelsea toen bijstond is optimistisch over de kansen van Douglas. "Juridisch gezien voldoet Douglas aan de criteria, dus ik acht zijn verzoek kansrijk", aldus mr. Jelle Kroes in De Telegraaf.

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken weigerde vijf jaar geleden een handtekening te zetten onder de versnelde naturalisatie van Kalou. "Wat ik ervan heb geleerd, is dat je weliswaar juridisch gelijk kunt hebben, maar dat je kansloos bent als de politieke wil er niet is", zegt Jan de Visser van SP International.

De naturalisatie kan worden versneld wanneer de zaak overeenkomt met artikel 10 van de Rijkswet op het Nederlanderschap. Hierin staat dat de naturalisatieprocedure kan worden versneld als er een bijzonder Nederlands belang mee is gediend. "In het geval van een sporter gaat het erom dat die door een autoriteit in die tak van sport, bijvoorbeeld een bondscoach, als een verrijking wordt aangeduid en bovendien voor Nederland op een groot kampioenschap uit kan komen", aldus De Visser.

In de politiek zijn het CDA en VVD tegen de versnelde naturalisatie. Alleen PvdA en D66 zijn voor.