Huisrede 2010

Huisgenoten,

Mag ik u allereerst bedanken voor het prachtige onthaal in de gang van ons huis, waarbij u enthousiast naar mij wuifde en reclameblaadjes voor mijn voeten wierp, terwijl wij allen toch weten dat deze rede, die de huisbaas mij heeft opgelegd, vooral veel sombere vooruitzichten bevat. En huisgenoten, mag ik u ook zeker bedanken voor de tijd die jullie mij geven om dit bericht aan u voor te lezen, terwijl u weet dat ik niets nieuws heb te vertellen, aangezien alle eventuele plannen pas worden gemaakt zodra de nieuwe huisgenoot zitting heeft genomen in de tweede kamer van beneden. En tot slot wil ik u bij voorbaat bedanken dat ik als enige vrouw in dit huis het woord mag doen, hoewel dit toch van symbolische aard is, omdat ik hier persoonlijk toch niets te zeggen heb.

Zoals u allen weet, verkeert dit huis in een financiële crisis. Het is dan ook belangrijk dat wij allen onze bijdrage zullen leveren aan de bezuinigingen. De huur zal met enkele procenten stijgen, zodat de kosten beter gedekt worden. Om dit niet te veel te laten stijgen, is ook besloten om te bezuinigen op de energiekosten. Vanaf heden is het raadzaam om de douche om de dag te gebruiken en niet meer individueel, maar met minimaal twee personen tegelijk. De verwarming gaat ’s winters slechts tijdens de spits aan en om het stroomtekort verder terug te dringen, zullen we alle opties bekijken om dit van de buren af te tappen. Verder zullen de energiekosten omlaag worden gebracht door uw eigen inventieve idee om kapotte lampjes niet te vervangen, maar te verwisselen, zoals u onlangs heeft gedaan door het licht in de gang uit de fitting te draaien en deze te verplaatsen naar de badruimte.

Om het huis beter schoon te houden, hanteren wij vanaf heden de kreet ‘de vervuiler betaalt.’ Dit houdt in dat ieder nu zijn eigen toiletpapier inkoopt. Daarnaast is het in het algemeen belang dat de vuilnis iedere donderdag vanaf acht uur ’s morgens aan de weg staat. Het spreekt hierbij vanzelf dat het groene vuil gescheiden wordt van papier, karton en grover vuil. Ook de zorg komt nu meer voor eigen rekening. Dit houdt in dat er geen pleisters, maandverband, aspirine, paracetamol, zakdoekjes en tandenstokers meer worden uitgeleend binnen het huishouden. Dit zal nu tot het persoonsgebonden budget behoren. Het is echter nog wel mogelijk om hiervoor aan te kloppen bij de buren, maar om deze internationale contacten goed te onderhouden, is het straatbeleid erop gericht dat er geen eenzijdige handel zal ontstaan en dat de blonde buren geen suikermonopolie zullen verkrijgen.

De huisveiligheid is een ander belangrijk onderwerp voor de komende jaren. Het is iedere huisgenoot dan ook sterk aanbevolen zijn eigen kamer keurig op slot te doen, alvorens het huis te verlaten. Het zou mij ook een zeer groot plezier doen als de sociale controle enigszins terugkomt. Het zijn dan ook mijn persoonlijke aanbevelingen om zo nu en dan aan te kloppen bij de directe buren om een praatje te maken, samen de maaltijd te delen en elkaars zorgen enigszins te verlichten tijdens een luchtig gesprek. Spreek elkaar ook immer aan op veiligheidsmaatregelen, zoals het onderhoud van de brandmelders, het niet te laat thuiskomen na een nacht op straat, de opvoeding van eventuele huisdieren en het klaarzetten van een emmer water bij een brand. Inspecteer ook regelmatig de nooduitgangen en houd deze vrij.

Ik zie dat er ook een kopje vervoer en overig verkeer is ingelast. Ik laat mij altijd rijden, maar ik zal het toch even voor u noemen. Het fietsenprobleem blijft voor veel vertraging zorgen in de gang. Er staan te veel fietsen, maar u begrijpt wel dat het geen optie is om te bikepoolen in dit jachtige leven. Er wordt daarom overwogen om de gang te verbreden, zodat er meer fietsen tegelijkertijd geplaatst kunnen worden. U kunt natuurlijk ook altijd de tuin gebruiken, zeker tijdens het onderhoud aan de gang, maar het persoonlijke gemak gaat natuurlijk voor. Er zijn wat problemen met de ov-chipfiets, maar deze zijn bekend en mijn macht reikt niet zo ver. Het is ook bekend dat de post soms te laat aankomt op de kamers, of dat post in het geheel verloren gaat in de drukte van het huis, maar ook dat ligt niet binnen mijn macht, dus daar zult u toch mee moeten leren leven.

Internet. Wat blijft het toch een vervelend kopje in de toespraak, internet. Ik moet u vertellen dat het downloaden aan banden wordt gelegd, omdat het niet legaal is en dit het dataverkeer binnen het huis danig vertraagt. Persoonlijk heb ik niets met internet, zoals u allen weet. Social media mag dan wel een term zijn in deze tijden, maar zo sociaal is de media niet. Geloof mij maar als ik met al mijn ervaring zeg dat het veel beter is om het rookbeleid aan te passen, want als u allen wat meer zou kunnen roken, zou het socialiseren binnen het huis veel meer op gang komen. Roken bindt mensen. Of ze nou Fries of Gronings spreken, met een Brabants of Limburgs accent, dat werkt veel beter dan via de persoonlijke computer berichtjes naar elkaar te tikken. Tot zover mijn mening die ik eigenlijk niet had mogen geven.

Tot slot kunnen wij nog meedelen dat het huis er met alle bezuinigingen ook enkele regels bij krijgt. Vanaf nu mogen alleen Friezen, Groningers en Limburgers worden toegelaten in het huis mits zij fatsoenlijk Nederlands spreken. Het cultuurbeleid wordt aangepast. Er is op mijn eigen beeldhouwkunst na genoeg cultuur aanwezig, dus er worden geen nieuwe dvd’s en cd’s aangekocht op dit adres. Hoewel de huisfeesten voor veel binding zorgt tussen diverse culturen, zijn deze vrij overbodig. Er wordt niet meer gefeest.

Nu rest mij niets meer dan u allen, ondanks deze sombere vooruitzichten, een heel prettig jaar te wensen. Wij hopen dat u na mijn verlaten van dit pand de reclameblaadjes weer achter mij opruimt. Mocht u in de mogelijkheid verkeren om nog een drankje met mij te doen, dan bent u van harte uitgenodigd op de receptie in het torentje. Ik zou nu nog graag af willen sluiten met de persoonlijke mededeling dat degene die nog eenmaal aan mijn haarlak in de douche komt, per direct dit huis wordt uitgezet. Mijn tolerantieniveau was ooit hoog, maar daar ben ik nu echt klaar mee. Huisgenoten, ik wens u alle sterkte voor het komende jaar. Dag.