Prinsjesdag: veel maatregelen uitgelekt

De bezuinigingsmaatregelen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag presenteert, zijn de afgelopen dagen al uitgelekt. Sigaretten worden duurder, net als kinderopvang. Verder zijn vooral ambtenaren de klos.

Het kabinet bezuinigt 200 miljoen door de accijns op sigaretten en shag te verhogen. Een lagere bijdrage voor kinderopvang levert 445 miljoen op. Het kindgebonden budget gaat volgend jaar wel weer omhoog; hiervoor wordt ongeveer 130 miljoen extra uitgetrokken.

Op de inburgering wordt 340 miljoen bezuinigd en er wordt voor 50 miljoen gesneden in subsidies van het ministerie van Economische Zaken.

Loonmatiging voor ambtenaren moet 400 miljoen euro opleveren. Het afschaffen van financiële extraatjes voor ambtenaren nog eens 600 miljoen. Daarnaast moeten er meer banen bij de overheid verdwijnen dan al was gepland. Dat moet 230 miljoen euro opleveren.

Verder blijkt uit de stukken die dinsdag worden gepresenteerd dat de economie volgend jaar volgens de actuele voorspellingen groeit met 1,5 procent. Dat is iets minder dan de 1,75 procent die voor dit jaar wordt verwacht. De koopkracht blijft hetzelfde als dit jaar.