Tot woensdagochtend problemen vliegverkeer

De problemen met het vliegverkeer als gevolg van de mist houden aan tot woensdagochtend. Dan vliegt alles op Schiphol naar verwachting weer volgens schema, meldt een woordvoerder van de luchthaven. De vertragingen en annuleringen vanwege de mist begonnen dinsdagochtend.

De vertragingen doen zich vooral voor bij het Europese vliegverkeer. "We hebben nu te maken met het na-ijleffect. De mist deed zich voor in ons land en in de ons omringende landen als Duitsland, Frankrijk, België en Engeland. Als een paar vliegtuigen moeten wachten om te landen, kunnen ze ook pas later weer vertrekken en wordt vertraging opgelopen. En dat zorgt voor een kettingreactie."

De rest van dinsdagmiddag en -avond heeft een gedeelte van de vluchten daarom te maken met vertragingen van ongeveer drie kwartier, met uitschieters naar boven. Schiphol heeft vooralsnog tien vluchten moeten annuleren. "Daar komen er mogelijk nog een paar bij", aldus de woordvoerder.

Hoeveel vluchten precies vertraging oplopen, kan de woordvoerder niet zeggen. Schiphol handelt dagelijks zo'n duizend vluchten en circa 120 tot 140.000 reizigers af. "Een gedeelte loopt vertraging op en dan gaat het vooral om de vluchten naar de ons omringende landen."