Miljoenennota: economisch herstel is pril

Redactie

Het economisch herstel in Europa en in Nederland is nog pril, 2011 wordt daarom een overgangsjaar waarin het investeren in de economie plaatsmaakt voor snijden in de overheidsuitgaven. Nederland is nog niet definitief uit de crisis, maar de voorspellingen van het Centraal Planbureau zijn hoopgevend.

Dat stelt demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag in de Miljoenennota. Nederland bezuinigt de komende jaren 3,2 miljard euro, waarvan meer dan de helft al in 2011 wordt gerealiseerd. Na een historische krimp van de economie (bijna 4 procent) vorig jaar, groeit de economie dit jaar waarschijnlijk met 1,75 procent en in 2011 naar verwachting met 1,5 procent. "Zonder de stimuleringsmaatregelen van het kabinet was de economie echter ook in 2010 nog gekrompen", aldus De Jager.

De verwachte economische groei volgend jaar is vooral te danken aan de stijgende export. De lagere koers van de euro maakt Europese producten bovendien goedkoop voor het buitenland. Nederland profiteert hier als open-handelseconomie sterk van. Het kabinet benadrukt dat een gematigde loonontwikkeling van cruciaal belang is voor een verder economisch herstel.

In de Miljoenennota wordt wel een aantal waarschuwende kanttekeningen geplaatst bij het herstel. De ervarig leert dat de crisis burgers met vertraging bereikte, en dat geldt dus ook voor het herstel. Als de economie zich herstelt neemt de werkloosheid pas na enige tijd af en ook de lonen stijgen pas later.

De noodzakelijke bezuinigingen treffen de burger ook in de portemonnee en kunnen volgens De Jager leiden tot lagere bestedingen. Verder kan het herstel worden bedreigd door nieuwe onrust op de financiële markten. "Een tegenvallende groei in Europa en de wereld heeft grote gevolgen voor Nederland, omdat onze economische groei en werkgelegenheid voor een groot deel afhangen van de export", schrijft De Jager.

Miljoenennota: economisch herstel is pril
Miljoenennota: economisch herstel is pril (Foto: ANP)