FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 september 2010

Onderzoek naar 'gratis' schoolboeken

De onderwijsinspectie is een onderzoek begonnen naar middelbare scholen die ten onrechte kosten in rekening brengen voor schoolboeken. Dat heeft een woordvoerder woensdag gezegd.

Aanleiding is de 'zwarte lijst' die de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) sinds begin juli bijhoudt van scholen die zich niet houden aan de regels rondom schoolboeken. "Dat is een duidelijk signaal dat er mogelijk iets mis is, dus we gaan kijken wat precies de aard van de klachten is", zegt de woordvoerder.

Schoolboeken horen sinds vorig jaar gratis te zijn voor ouders en leerlingen. Volgens de VOO brengen veel scholen ten onrechte verzend- en administratiekosten in rekening. Ook eisen veel scholen borg, terwijl ouders volgens de regels mogen weigeren borg te betalen. Wel moeten ze eventuele schade aan de boeken vergoeden.

Op de zwarte lijst van de VOO staan momenteel 219 scholen. De onderwijsinspectie gaat de klachten over deze scholen bekijken in het kader van een al langer lopend onderzoek naar schoolkosten. Scholen die inderdaad de regels overtreden, worden daarop aangesproken.

Catalonië stemt voor stieren bij festivals

Het parlement in Spaanse regio Catalonië heeft woensdag met een grote meerderheid voor bescherming van tradities waarbij stieren worden ingezet, zoals bij festivals en dorpsfeesten, gestemd.

In juli stemde Catalonië als tweede Spaanse regio nog voor een verbod op stierenvechten. Veel Spanjaarden vinden het dan ook vreemd dat dergelijke tradities niet tegelijk met het stierenvechten werden verboden.

Dierenrechtenactivisten noemen de tradities -zoals brandende fakkels of vuurwerk aan de hoorns van stieren bevestigen- wreed en weerzinwekkend en zijn van mening dat ze net als het stierenvechten verboden moeten worden. Een andere traditie is een stierenren waarbij waaghalzen op platforms in havens door stieren achternagezeten worden. Meestal vallen de dieren daarbij in zee.

Het Catalaanse parlement stemde woensdag met 114 tegen 14 stemmen voor de wet. Vijf parlementsleden onhielden zich van stemming. De wet is opgesteld door de regerende Catalaanse partij, de centrumrechtse nationalistische coalitie (CiU), en zal volgens hen een juridische leemte vullen door het opstellen van veiligheidsmaatregelen en andere regulaties voor de festivals en feesten. Een verbod op de gebruiken is vooralsnog niet aan de orde.

Een woordvoerder van de CiU, Francesc Sancho, benadrukte eerder woensdag dat de gebruiken niet wreed zijn en niet met stierenvechten vergeleken kunnen worden omdat de dieren blijven leven. De dieren worden op nu beschermd door in de wet bijvoorbeeld vast te leggen hoe lang dergelijke spektakels mogen duren. Een andere eis zou kunnen zijn dat een dierenarts de beesten na afloop onderzoekt op verwondingen of stress, aldus Sancho. Over de brandende hoorns zegt hij: "Als de hoorns wijd genoeg zijn, brandt de stier zich niet."

Alejandra Garcia, een dierenactiviste die deelnam aan de campagne die leidde tot het verbod op stierenvechten, zegt dat stieren wel degelijk lijden tijdens de festivals. "Het is absoluut onnodig dat het dier lijdt als vorm van entertainment, alleen omdat de mensen dan iets leuks te doen hebben in de zomer. Want dat is waar het om gaat", zegt Garcia.

Volgens Garcia geeft de wet activisten echter wel de kans om legale actie te ondernemen als organisatoren van festivals zich niet aan de regels houden. "Voor ons is dit de eerste stap in de richting van een algeheel verbod", aldus Garcia.

Wethouder Maastricht stapt op

De Maastrichtse wethouder Luc Winants (CDA) is opgestapt nadat tegen hem een motie van wantrouwen was ingediend. Hij wachtte de stemming niet af en hield de eer aan zichzelf, meldt de regionale omroep L1. Winants lag onder vuur vanwege de steun van de gemeente aan voetbalclub MVV.

De gemeenteraad verweet Winants dat hij de raad niet goed had geïnformeerd over de gang van zaken rond de aankoop van het MVV-stadion. Dit gebeurde zonder dat de club aan de gestelde voorwaarden voldeed. Zo had de club schuldenvrij moeten zijn, maar dat was niet het geval.

Punten Ronde 5/6 FOK! Voetbalmanager 2010/2011

De vijfde en zesde speelronde in de Eredivisie zitten er inmiddels weer op. Hoog tijd voor FOK! om de balans op te gaan maken in de voetbalmanager. Welke teams deden het goed deze ronde en welke juist in het klassement? Je leest het hieronder.

Bij de userteams was deze ronde Bayself de beste met 127 punten. Een eervolle tweede plaats was er weggelegd voor Lycurgus7 met 119 punten, terwijl dream-team deze ronde derde werd met 117 punten. De vierde plaats was voor Fc yolanthe met 111 punten, terwijl Wazaa FC er 109 haalde.

In het algemeen klassement is Lycirgus7 met 304 punten de nieuwe leider. Hij heeft er negen meer dan Fc yolanthe. MSNMGH Acid Crew staat derde met 294 punten. De gedeelde vierde plaats is voor Wazaa FC en Bayself met 288 punten.

Punten Managerronde 5/6

Rank Teamnaam User Ronde 5/6 Totaal
1 Bayself Bayswater 127 288
2 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 119 304
3 dream-team de-hunter 117 285
4 Fc yolanthe fcdoutzen 111 295
5 Wazaa FC Wazaa 109 288
6 MSNMGH Acid Crew MSNMGH 106 294
7 RASTANELIS RASTANELIS 105 275
8 Fc.Inspire Inspire 105 225
9 ASWH methodmich 105 220
10 OurLadyPeace OurLadyPeace 104 261


Algemeen Klassement na Ronde 5/6

Rank Teamnaam User Ronde 5/6 Totaal
1 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 119 304
2 Fc yolanthe fcdoutzen 111 295
3 MSNMGH Acid Crew MSNMGH 106 294
4 Wazaa FC Wazaa 109 288
5 Bayself Bayswater 127 288
6 LBUnited CoachLB 102 286
7 dream-team de-hunter 117 285
8 Loptr United Loptr 103 277
9 RASTANELIS RASTANELIS 105 275
10 Essche Boys VerrekteZakHooi 102 274


Bij de subleagues ging de winst deze ronde naar Toppers van Weleer met 96 punten. Dit team staat ook met 256 punten aan de leiding van het klassement. De tweede plaats is voor Birdsong met 243 punten. TUI Nederland & co staat derde met 223 punten, voor Fc Zutphen dat 190 punten verzameld heeft. PSV sluit de top vijf af met 183 punten.

Algemeen Klassement Subleagues na Ronde 5/6

Rank Teamnaam User Ronde 5/6 Totaal Leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 96 256 8
2 Birdsong Birdy012 83 243 4
3 TUI Nederland & co Snofroe 79 223 8
4 Fc Zutphen INViCTuS 77 190 6
5 PSV mortelee 62 183 10
6 Topmanagers stpn 62 172 5
7 Balle als een Malle 2010 vudi_roller 51 172 9
8 WoS neilpad 55 172 22
9 HFC ADO Den Haag louderthanabomb 66 171 4
10 Fok! open Beach 60 168 44


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht, en succes aan iedereen die degene(n) voor hem of haar in probeert te halen!

Je kunt voor Managerronde 5/6 sinds 20 september je eigen voetbalteam weer aanpassen - of als je je in de tussentijd ingeschreven had, je nieuwe team opslaan. Maar let op: de komende managerronde 7/8 sluit op zaterdag 25 september 2010 om 17:59 uur en loopt tot en met zondag 3 oktober 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie houdt.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden. Heb je nog vragen, kijk dan eerst even bij de FAQ of je daar wellicht al een antwoord kunt vinden op jouw vraag.

Ben je op vakantie geweest of ga je nog op vakantie? Er is nog niets verloren als je een ronde moet missen. Aan het begin van de competitie ligt alles nog open, en heb je nog alle kans om je concurrenten in- of bij te halen. De bal is rond, toch? Dus schrijf je in voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2010. Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Foutje ontdekt in punten voor voetbalspelers?
De FOK!managercrew kan helaas geen 100% garantie geven dat er bij het invoeren van al die uitslagen geen fouten of foutjes ingeslopen zijn, dus ik nodig jullie van harte uit om eventuele vergissingen bij het uitdelen van punten te melden (zie onderaan dit bericht hoe je de crew kunt bereiken). Een reactie onder dit bericht gaat waarschijnlijk verloren in de massa, dus probeer ons op de hieronder genoemde manieren een bericht te sturen.

Vermeld bij je foutjesmelding naast je username en managerrondenummer ook: 1) om welke voetbalspeler het gaat en van welke club; 2) bij welke wedstrijd het mogelijk is misgegaan (met datum); 3) wat het had moeten zijn volgens jou; en 4) of het ook zo op Vi.nl staat. De crew gaat in principe uit van de uitslagen zoals die gepubliceerd zijn op die site.

We zullen er dan zo snel als mogelijk naar kijken en - indien het anders had moeten zijn - ook aanpassen in de eerder ingevoerde uitslagen. Echter, het herberekenscript dat de punten en je bijbehorende budget bijwerkt draait slechts één keer per etmaal, en wel om 1:15 uur. Dat script neemt alle ronden mee die al geweest zijn, waardoor je punten en budget zowel in positieve dan wel negatieve zin kunnen veranderen. Al naar gelang de ontdekte fout.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2010/2011-topic (deel #2) in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2010/2011!

 

Geile bejaarden winnen Gouden Roos

'Benidorm Bastards' heeft vanavond een belangrijke prijs in de wacht gesleept. Tijdens de uitreiking van de Gouden Rozen gingen de schunnige oudjes met een Gouden Roos aan de haal. Het Belgische televisieprogramma won de prijs in de categorie humor.

In Benidorm Bastards bakken ouderen de jeugd van tegenwoordig een poets. En met succes. Ook in ons land is het programma ingeslagen als een bom. Vorige week hielden de oudjes ruim 1,6 miljoen Nederlanders aan de buis gekluisterd.

De makers van het programma zijn uiteraard trots op de grote prijs. "Het is de eerste keer dat een VMMa-programma (naar de productiemaatschappij-red.) een Gouden Roos wint", aldus een woordvoerster.

Uitslagen derde ronde KNVB beker (22/09/2010)

Vanavond werden er verschillende wedstrijden gespeeld in de derde ronde van de KNVB-beker. Hieronder vind je alle uitslagen.

 

Thuis Uit Uitslagen
VVSB sc Cambuur *
0-2
De Graafschap
FC Utrecht *
1-1 wns
Ajax *
MVV 5-0
FC Den Bosch
AZ* 2-3
Capelle FC Twente *
1-4
De Treffers *
Katwijk 5-1
WKE Excelsior *
0-3
Rijnsburgse Boys Deurne gest.
Groene Ster
Dijkse Boys* 2-2 wns
ARC Heracles Almelo *
0-3
Gemert AGOVV Apeldoorn* 0-4 wnv
Haaglandia/Win. FC Groningen* 1-4 wnv
EVV FC Eindhoven* 3-5
Feyenoord Roda JC* 1-1 wns
PSV* Sparta Rotterdam 3-0

JOVD tegen samenwerking met SGP

De JOVD, de jongerenvereniging van de VVD, maakt zich zorgen over concessies die Mark Rutte aan de SGP doet in ruil voor mogelijke gedoogsteun. Voorzitter Martijn Jonk heeft Rutte een brief geschreven om zijn zorgen hierover te uiten, zo liet hij woensdag weten in Nieuwsuur.

"De SGP heeft met liberalisme niets te maken", zei Vonk. "Die partij staat voor het opleggen van de collectieve mening aan het individu." Samenwerking met twee conservatieve partijen (het CDA en de PVV) en informele gedoogsteun van de SGP zou liberale kiezers wegjagen bij de VVD, vreest de jongerenorganisatie.

Ook D66 vraagt zich af of de VVD haar 'liberale beginselen verkwanselt' in ruil voor twee zetels steun voor het kabinet. Kamerlid Gerard Schouw wijst onder meer op het mogelijke voornemen van het nieuwe kabinet om het aantal koopzondagen te beperken en de positie van homo's in het onderwijs.

N.E.C. weken zonder aanvaller Latupeirissa

Cayfano Latupeirissa kan de komende weken niet in actie komen voor N.E.C. Nijmegen. De aanvaller heeft gisteren tijdens de training zijn enkelbanden afgescheurd.

Volgens De Gelderlander staat Latupeirissa ongeveer anderhalve maand langs de kant. De pas 19-jarige speler raakte geblesseerd tijdens de training toen hij op doel school. Waarna de jonge aanvaller ongelukkig op zijn voet terecht kwam.

Latupeirissa werd direct naar het ziekenhuis gebracht. Nader onderzoek wees uit dat zijn enkelbanden fikse schade hadden opgelopen. Trainer Wiljan Vloet is uitermate ongelukkig met de blessure van de aanvaller.

"We zijn hem naar verwachting ongeveer zes weken kwijt. Daarna moet hij weer optrainen, wat al snel vier weken duurt. Al met al zijn we hem een tijdje kwijt. Echt vervelend. Hij heeft al een aantal malen meegespeeld en zat er heel dicht tegenaan", aldus Vloet tegen De Gelderlander.

Vrachtauto met bier gecrasht

In München heeft zich vandaag een ware ramp voltrokken. Een vrachtauto met vele duizenden flessen bier aan boord is onderweg naar het Oktoberfest een deel van haar lading verloren. Ruim drieduizend liter bier kan als verloren worden beschouwd.

De politie heeft de weg waar het ongeluk plaatsvond drie uur achtereen moeten afsluiten. Spuitgasten waren gelukkig niet te beroerd het glaswerk op te ruimen en het vloeibare goud van de weg te spuiten.

"Het lijkt erop dat de lading is gaan schuiven toen de vrachtwagenchauffeur een bocht nam", vermoedt een verkeersagent. "Het bier schoof uit de oplegger op straat." De bierbrouwerij heeft direct een nieuwe vrachtwagen ingezet om de naar schatting 6,6 miljoen dorstige kelen van bier te voorzien.

Oktoberfest
Oktoberfest: bier en babes

Verlatingsangstige vrouw sluit man op

De Weense politie heeft deze week een ziekelijk jaloerse vrouw opgepakt. De 32-jarige vrouw heeft haar man opgesloten uit angst dat hij van haar zou gaan scheiden.

Oostenrijkse media berichtten vandaag dat de hoogopgeleide vrouw haar man enkele dagen per week opsloot in hun flatje. Daarnaast pakte ze zijn gsm af om te voorkomen dat hij om hulp zou roepen.

Het 44-jarige slachtoffer heeft verklaard dat hij geregeld door zijn liefhebbende echtgenote in elkaar werd geslagen. Naar verluidt zou het sekreet zelfs hebben gedreigd hem te vermoorden als hij de scheidingspapieren zou aanvragen.

De politie heeft de vrouw inmiddels gearresteerd. Zij wordt nu beschuldigd van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Het lullige is nog dat de man nooit van plan is geweest van haar te scheiden. Daar zal hij nu allicht anders over denken.

Duitse politie arresteert Libische spion

De Duitse politie heeft een man gearresteerd die ervan wordt verdacht in West-Europa informatie te hebben verzameld voor de Libische inlichtingendienst. Dat hebben Duitse aanklagers woensdag gezegd.

Volgens federale aanklagers wordt de man, de 45-jarige Omar K., ervan verdacht verbannen aanhangers van de Libische oppositie te hebben bespioneerd. K. zou hebben gehandeld onder toezicht van de vermoedelijke Libische agent Abdel Ab., die eerder is aangeklaagd voor het leiding geven aan een netwerk van mensen die de Libische oppositie in West-Europa bespioneerden. Een andere Libiër die eveneens voor Abdel Ab. zou hebben gewerkt is ook aangeklaagd.

K. werd dinsdag gearresteerd in Halle, in het oosten van Duitsland. Welke nationaliteit K. bezit werd niet bekendgemaakt.

Doden bij bomaanslag in Iran

Tijdens een militaire parade in het West-Iraanse Mahabad ter herdenking van de Golfoorlog tussen Iran en Irak is woensdag een bomaanslag gepleegd. Daarbij zijn minstens twaalf doden en 75 gewonden gevallen. De slachtoffers vielen voornamelijk onder vrouwelijke toeschouwers van de parade en kinderen, zei de politie.

Gouverneur Vahid Jalalzadeh zei dat de bomexplosie het werk was van 'contrarevolutionairen', een verwijzing naar Koerdische separatisten.

Iraanse militairen voeren al tientallen jaren strijd met rebellen van de Iraanse tak van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. In haar strijd voor meer rechten voor Koerdische minderheden koos de beweging zelden burgers als doelwit. Het vermoeden is dan ook dat de bom te vroeg is afgegaan.

Een radiozender meldde dat het explosief in de bosjes langs de route van de parade lag en tot ontploffing werd gebracht met behulp van een timer.

Jalalzadeh noemde de bomaanslag 'een terroristisch incident' en zei dat hij werd uitgevoerd met buitenlandse steun. "Deze actie heeft zijn wortels in het buitenland. De Verenigde Staten en de bondgenoten van de Amerikanen zijn aanwezig in het gebied", aldus de gouverneur.

Squashster David weer wereldkampioen

Nicol David is in het Egyptische Sharm El Sheikh voor de vijfde keer op rij wereldkampioene squash geworden. de Maleisische klopte in de finale de thuisspelende Omneya Abdel Kawy met 11-5 11-8 11-6.

Met haar vijfde eindzege evenaart ze het record van de Australische Sarah Fitz-Gerald. David zal komende maand in New Dehli strijden om het goud op de Gemenebest Spelen, de enige titel die nog op haar erelijst ontbreekt.

Prorail wilde salarissen directie verhogen

Spoorbeheerder Prorail wilde de salarissen van de top verhogen, maar hier heeft minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) een stokje voor gestoken. Dat meldt RTL Nieuws woensdag. Directievoorzitter Bert Klerk verdiende in 2009, exclusief pensioenpremies 223 duizend euro, een stuk hoger dan de balkenendenorm van 188 duizend euro.

Prorail, dat in handen is van de staat, stuurde eind vorig jaar een brief naar het ministerie waarin werd gevraagd om een hoger salaris voor de vier directieleden. De spoorbeheerder had een bureau ingehuurd dat advies geeft op het gebied van salarissen om uit te leggen waarom de top een hogere beloning moest krijgen. Eurlings schakelde echter een ander bureau in voor een second opinion en concludeerde dat er geen reden was om de directie meer dan de balkenendenorm te laten verdienen.

Eurlings laat de Kamer weten dat hij de balkenendenorm het meest passend vindt voor de salarissen van de top van Prorail. Een verhoging zit er dan ook niet in. Overigens gaan de directieleden er ook niet op achteruit, meldt RTL Nieuws.

Bekerduel Rijnsburgse Boys - Deurne gestaakt

Het bekerduel tussen Rijnsburgse Boys en SV Deurne is vanavond al na vijf minuten stilgelegd. De stroom op het veld van Lisse viel uit.

Om kwart over negen deden de lichtmasten het weer,  maar de spelers zaten toen al in de kantine en hadden zich al gedouched. Daarom werd het duel definitief gestaakt. Overigens week Rijnsburgse Boys naar Lisse uit omdat het zelf geen licht heeft rond het hoofdveld.

Stukje jas Van Speijk voor 6250 euro geveild

Het stukje jas van de Hollandse kapitein Jan van Speijk heeft woensdag 6250 euro opgebracht. Veilinghuis Christie's ging uit van een opbrengst van tussen de driehonderd en vierhonderd euro, maar het stukje stof leverde aanzienlijk meer op.

Van Speijk blies zichzelf en zijn schip op 5 februari 1831 in Antwerpen op toen Belgische opstandelingen het vaartuig dreigden te enteren. Hij sprak hierbij de historische woorden: "Dan liever de lucht in". Een dag voordat Van Speijk, en met hem 28 van de 31 bemanningsleden en een onbekend aantal aanvallers, overleed, had hij zijn overjas aan bemanningslid De Gelder gegeven, die naar het Zeeuwse Fort Bath zou reizen.

Toen Van Speijk zich opblies, begreep De Gelder dat hij iets unieks in handen had. Hij knipte een donkergroene reep vilt uit de jas en bevestigde deze met twee lakzegels op een brief waarin hij de geschiedenis van het bijzondere stukje stof vastlegde.

Xbox Live Marketplace-activiteit van september

Major Nelson heeft in een bericht aangegeven wat wij de komende tijd kunnen verwachten op de Xbox Live Marketplace. Hierin zijn alle arcade games opgenomen, de deals of the week en alle add-ons. De arcade games van oktober staan er ook bij, aangezien op 29 september de 'Game Feast' begint, waarin een reeks van Xbox Live Arcade-toppers uit gaan komen. Hieronder is de hele lijst te zien.

Xbox LIVE Arcade

  • September 22: Alien Breed 2: Assault Episode 2, 800 Microsoft Points
  • September 22: DeathSpank 2: Thongs of Virtue, 1200 Microsoft Points
  • September 22: Serious Sam HD: The Second Encounter, 1200 Microsoft Points
  • September 29: Hydrophobia, 1200 Microsoft Points
  • October 6: Comic Jumper, 1200 Microsoft Points
  • October 13: Pinball FX 2, Free game download. Tables purchased individually with free import from original "Pinball FX"
  • October 20: Super Meat Boy, 1200 Microsoft Points

Xbox LIVE Deal of the Week (Gold Subscribers)

  • Week of September 20: Left 4 Dead 2: The Passing, 320 Microsoft Points
  • Week of September 27: Toy Soldiers, 800 Microsoft

Xbox Avatar Marketplace

  • September 23: Guitar Hero: Warriors of Rock
  • September 28: Assassin's Creed Brotherhood

Xbox Game Add-Ons

  • September 21 Red Dead Redemption - Liars and Cheats, 800 Microsoft Points
  • September 28: Borderlands - Clap Trap's New Robot Revolution , 800 Microsoft Points
  • September 29: Toy Soldiers - Invasion! , 400 Microsoft Points

Xbox Games on Demand

  • September 21: Lara Croft Tomb Raider Anniversary
  • September 28: Assassin's Creed II

Vaticaan: onderzoek witwassen is 'misverstand'

De inbeslagname van 23 miljoen euro van een bankrekening van het Vaticaan door de Italiaanse politie dinsdag is een misverstand dat snel opgehelderd zal worden. Dat heeft het Vaticaan woensdag gezegd.

De Vaticaanse krant L'Osservatore Romano verschafte woensdag in een groot artikel details over het onderzoek dat begon toen de Italiaanse Centrale Bank de autoriteiten op de hoogte stelde van mogelijke schending van de anti-witwasregels door de Vaticaanse bank.

De Italiaanse financiële autoriteiten lieten dinsdag uit voorzorg beslag leggen op het geld. Naar de voorzitter van de bank, Ettore Gotti Tedeschi, en de algemeen directeur, Paolo Cipriani, is een onderzoek ingesteld.

Stel maakt nummertje voor brandend bankgebouw

Terwijl spuitgasten gisteren in Frankfurt met man en macht waren uitgerukt om een brandend bankgebouw te blussen, had een stelletje in het park pal tegenover wel iets beters te doen dan naar de bluswerkzaamheden te kijken. Het jonge stelletje was namelijk innig de liefde aan het bedrijven.

In de Frankfurter Taunusanlage, het hart van het Europese bankwezen, brak gisteren even na enen brand uit in een vier verdiepingen tellend bankgebouw. Maar liefst zestig brandweerlieden waren bezig om het vuur te doven. Terwijl de rook en het vuur in een groot deel van de Duitse stad te ruiken waren, brandden de harten van het tweetal van verlangen naar elkaar.

Op foto's is te zien hoe het stelletje ongeneerd aan het vrijen is. De man ligt bovenop, zijn shirt omhooggetrokken. De onderop gelegen dame spreidt haar in leren laarzen gestoken benen zo wijd mogelijk om haar liefdespartner te ontvangen. Haar handen strelen zijn ontblote rug, terwijl hun tongen met elkaar verstrengeld zijn.

Hoewel seks in de vrije natuur ook bij onze oosterburen verboden is, gaat dit stelletje vrijuit. De politie had namelijk wel iets beters te doen. De fotograaf, die ter plekke was om de door laswerkzaamheden veroorzaakte brand te fotograferen, kon het echter niet nalaten ook enkele foto's van het liefdespaar te maken.

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn te zien in het bronartikel

[WIN] TopGear Prijzen!



Wil jij kans maken op prijzen van TopGear?
FOK! mag in samenwerking met ze een jaarabonnement, DVD en boek weggeven!


Lees hieronder wat je daar voor moet doen!

Hierbij vind je de wallpaper sectie op de website van TopGear Magazine waar je jezelf op uit mag leven. Een photoshop? Een filmpje? Een onderschrift? Een user icon?
Het maakt allemaal niet uit, zolang één van de wallpapers er maar in zit. Hieronder drie voorbeelden!


Plaatjes zijn klikbaar!

Stuur je inzending (maximaal één per persoon) naar het volgende e-mailadres: pta@fok.nl
Vergeet niet in je e-mail je username en je adresgegevens te vermelden!
Niet onbelangrijk: Ook crew mag meedoen!

De inzendingen zullen in dit topic verzameld worden: [WIN] TopGear Prijzen! Inzendingentopic

Meedoen kan tot en met 23 september 2010!

*O* De prijzen *O*

1e prijs - Een jaarabonnement op TopGear Magazine
2e prijs - Een TopGear DVD
3e prijs - Een TopGear boek



Op 24 september 2010 zal er een nieuw topic geopend worden waar iedereen mag stemmen op zijn of haar favoriete inzending. De sluitingsdatum van het stemmen is 1 oktober 2010.
Na deze datum zullen de prijswinnaars bekend worden gemaakt!

Succes allemaal :P !




Heb je geen zin of tijd om mee te doen, maar wil je toch erg graag een abonnement?
Ga dan nu naar de website om je te abonneren op TopGear Magazine voor een jaar waarbij je nog t/m 16 september maar liefst 40% korting ontvangt!

Clinton: Rusland en NAVO samenwerken

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft de NAVO en Rusland woensdag opgeroepen de samenwerking op een aantal gebieden uit te breiden. Onder andere op het gebied van raketverdediging, militaire doctrines, de aanpak van de drugshandel en de beperkingen op conventionele wapens moet meer worden samengewerkt.

"We menen dat de beste manier waarop dit kan worden bereikt het verstevigen van de pilaren is die de Europese veiligheid al tientallen jaren ondersteunen en niet door het sluiten van nieuwe verdragen, zoals Rusland heeft voorgesteld", zei Clinton. Ze verwierp dan ook een vorig jaar door Rusland voorgesteld initiatief voor een nieuwe veiligheidsarchitectuur in Europa.

Clinton zei dit tijdens een bespreking van NAVO-Rusland Raad (NRC), een raad die in 2004 is opgericht om de banden tussen de voormalige rivalen tijdens de Koude Oorlog te verbeteren. De ministers van buitenlandse zaken van alle 28 lidstaten van de NAVO waren aanwezig bij de bespreking, evenals hun Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

De bespreking van woensdag was bedoeld als voorbereiding op de top die 20 november plaatsvindt in de Portugese hoofdstad Lissabon. "Deze top biedt ons een mogelijkheid om met een frisse blik naar de veiligheidsbedreigingen te kijken waarmee al onze landen te maken hebben en te reflecteren op wat er al is bereikt door de samenwerking. Bovendien kunnen we een begin maken met het uitzetten van een gezamenlijk actieplan voor de komende tien jaar", aldus Clinton.

De focus moet volgens Clinton liggen op de aanpak van specifieke kwesties, zoals het hervatten van oefeningen voor de verdediging tegen raketten, het koppelen van de radarsystemen van de NAVO en Rusland, de gezamenlijke aanpak van de drugshandel, het bijwerken van een verdrag over conventionele wapens en het verbeteren van de militaire transparantie.

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen beschreef de bespreking van woensdag als 'erg positief en een weerspiegeling van de substantiële voortgang die we de afgelopen twaalf tot veertien maanden in onze relatie hebben geboekt'.

Leerlingen thuis na brand school

Leerlingen van basisschool Tweemaster in Huizen hebben de rest van deze week vrij. Door een brand kunnen ze hun school niet meer in.

De leerlingen kunnen niet naar school omdat de lokalen rook- en waterschade hebben opgelopen. Aan het einde van deze week zal gekeken worden of de leerlingen en docenten weer terug kunnen naar hun eigen schoolgebouw of dat er voor een vervangende locatie gezorgd moet worden.

Afgelopen nacht brak er brand uit in de school. Maar die was al vrij snel geblust. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Man overleden na steekpartij Cuijk

Een 20-jarige man uit het Brabantse Cuijk is woensdagmiddag om het leven gekomen bij een steekpartij. Het incident vond rond 16.30 uur plaats op de Botdragerdreef. Twee mannen zijn aangehouden, meldt de politie.

Surveillerende agenten werden door omstanders geattendeerd op de steekpartij. Ter plaatse troffen ze een zwaargewonde man op straat aan, die bleek te zijn neergestoken. Reanimatie mocht niet meer baten. Het motief van de steekpartij is onbekend.

Verhagen wordt 'minister van bijna alles'

Volgens Vrij Nederland en ScienceGuide wordt Maxime Verhagen vice-premier en minister van Bedrijvigheid en Kennis in het beoogde kabinet-Rutte 1. Bedrijvigheid en Kennis wordt een nieuw superministerie waarin het huidige ministerie van Economische Zaken wordt samengevoegd met het gehele ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Daarnaast gaan grote delen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat onder het nieuwe ministerie vallen.

Het restant van het verkeerministerie komt samen met het ministerie van VROM in een nieuw infrastuctuur-ministerie. Ook het ministerie van Onderwijs zal delen van hun huidige beleidsterreinen moeten afstaan aan Verhagen's superministerie, met name op het gebied van kennis en innovatie.

Met deze veranderingen wordt de huidige CDA-onderhandelaar verantwoordelijk voor het beleid op alle zes sleutelgebieden van de Nederlandse kenniseconomie: High Tech Systemen en Materialen, Flowers & Food, Water, Chemie en de Creatieve Industrie.

Volgens Vrij Nederland staat persoonlijk veel op het spel voor Maxime Verhagen. Hij heeft binnen zijn partij en fractie de afgelopen weken veel kwaad bloed gezet door de intimidaties en het negeren van kritiek.

Als het kabinet er komt, wordt Verhagen vice-premier en superminister. Mocht de formatie echter niet doorgaan, dan is het gedaan met zijn politieke toekomst bij het CDA. "De dood of de gladiolen", zo schrijft Vrij Nederland.


Alles is voor Maxime

Man aangehouden na bedreiging burgemeester Epe

Een 54-jarige man is aangehouden omdat hij er van wordt verdacht dat hij de burgemeester van Epe bedreigd heeft. De man uit Epe zit inmiddels niet meer vast, maar wordt nog wel verdacht, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Zutphen woensdag.

Burgemeester Marijke van Lente (VVD) had aangifte gedaan wegens bedreiging. Om wat voor bedreiging het gaat wil het OM niet zeggen. De regionale krant de Stentor meldt op basis van bronnen dat Van Lente sinds de bedreiging beveiligd wordt. Het zou gaan om een bedreiging van een ondernemer die dwangsommen opgelegd heeft gekregen van de gemeente.

Boeken zorgen voor verkeersopstopping

Voor het nieuwste boek van Andrew Marr stopt al het verkeer, letterlijk. Honderden exemplaren van 'The Making of Modern Britain' lagen dinsdagnacht verspreid over een drukke Britse weg na een verkeersongeluk.

De vrachtwagen die de boeken vervoerde, sloeg dinsdagnacht zo'n 65 kilometer ten westen van Londen over de kop. De chauffeur had lichte verwondingen en de weg was de hele nacht afgesloten om alle boeken te kunnen opruimen.

Marr, verslaggever en presentator van de Britse nieuwszender BBC, verontschuldigde zich tegenover een ieder die overlast had gehad van het ongeluk en zei te hopen dat het boek niet 'afgevoerd werd om tot pulp vermalen te worden'.

ChristenUnie Zaanstad wil kinderburgemeester

De leden van de ChristenUnie in Zaanstad vinden dat er een kinderburgemeester moet komen. Deze kinderburgemeester moet er namens de kinderen zijn bij gelegenheden zoals de intocht van Sinterklaas en bij de dodenherdenking.

Aanleiding voor de plannen zijn de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe stadhuis van de stad. Volgens de ChristenUnie zijn dit redenen genoeg om een dergelijke burgemeester te benoemen. Naast twee voornoemde plechtigheden zou de kinderburgemeester ook aanwezig moeten zijn bij zaken die belangrijk zijn voor kinderen, zoals de opening van een speelveld.

Sno alweer uit ziekenhuis

Ajacied Evander Sno is weer thuis. Dat meldt Ajax vandaag op de clubsite. De middenvelder, die vorige week maandag tijdens de wedstrijd Jong Vitesse/AGOVV - Jong Ajax een hartstilstand kreeg als gevolg van hartritmestoornissen, werd vandaag ontslagen uit het ziekenhuis.

Sno kreeg tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis een ICD geplaatst, een inwendige defibrillator die zijn hart een schok geeft zodra hij weer last krijgt van hartritmestoornissen. Met dat apparaat kan Sno zijn carrière vervolgen. Volgende week verwacht Sno weer te kunnen beginnen met trainen.

Peterselie en the Healing Colours of Sound

Maar goed, ik dwaal af. Ik had ondertussen mijn peterselie gekocht en wandelde weer terug naar huis. Op mijn koptelefoon klinkt Spock's Beard. 
(Ik heb zo'n grote koptelefoon. Best veel mensen vinden dit ridicuul en de grapjes over warme oren volgen elkaar in hoog tempo op, maar ik vind het belangrijk om, als ik muziek luister, dit ook goed te kunnen doen. Geluidskwaliteit is zeer belangrijk als je naar muziek luistert. Mooie muziek kan echt lelijk worden wanneer je het beluistert op crappy apparatuur. Dat betekent dus ook dat mooie muziek meer tot leven kan komen wanneer je het beluistert met betere apparatuur. Slechte muziek blijft echter slecht, hoe goed de apparatuur ook is.)

[Upd] Twee tienermeiden uit Veendam zijn terecht

Twee vijftienjarige meisjes uit Veendam worden sinds zaterdagavond vermist. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de zaak. Het gaat om Lisanne Stevens en Mara Ploeger.

De twee meisjes hadden afgelopen zaterdag afgesproken in de stad. Uit onderzoek is gebleken dat het tweetal zaterdagmiddag door twee andere personen naar het NS-station van Leeuwarden is gebracht. De familie heeft sinds die tijd niets meer van de meiden vernomen. Er wordt verwacht dat de twee naar de Randstad zijn gereisd, maar daar zijn geen concrete aanwijzingen voor.

Het signalement van de meisjes is als volgt: Lisanne Stevens: 1.65 m, lang en blond haar, slank postuur, smal gezicht, mogelijk gekleed in zwarte bodywarmer en legging van spijkerstof.
Mara Ploeger: 1.70 m, lang en donker haar tot op de rug, stevig postuur, kleding niet bekend.

Getuigen wordt verzocht zo snel mogelijk de politie te contacteren. Foto's van de meisjes zijn hier te bekijken.

Update 19.21 uur:
De twee meisjes zijn weer terecht. Ze zijn door twee getuigen gezien in Scheveningen. De meisjes stapten daar in een tram waarop twee mannen, die het tweetal herkenden, de politie belden. Agenten hielden de meisjes een halte verder aan.

De meisjes zijn door de politie opgepakt en weer naar hun ouders gebracht. Het tweetal was zaterdag zonder pinpas en identiteitsbewijs en met amper geld op zak vertrokken.

Seedorf: "Ik vond het eervol dat Jol mij belde"

Clarence Seedorf keert komende week met AC Milan terug in Amsterdam. De oud-Ajacied werd deze zomer gepolst door Martin Jol.

Seedorf, die Ajax vijftien jaar geleden verliet, speelt dinsdag met Milan in de Champions League tegen Ajax. De Amsterdammers probeerden de middenvelder tevergeefs terug te halen naar de hoofdstad. "Ik vond het eervol dat Jol belde, de manier waarop hij me benaderde sprak me erg aan", zegt Seedorf tegen Voetbal International.

"Hij spreekt duidelijke taal en heeft een goede voetbalvisie. En Ajax blijft een prachtige club. Maar ik ben nog niet klaar bij AC Milan", vervolgt de oud-Ajacied, die al enkele jaren buiten beeld is voor het Nederlands elftal. Seedorf zag zijn voormalige werkgever Ajax vorige week onderuit gaan tegen Real Madrid, waarvoor hij ook uitkwam.

"Ik was onder de indruk van Real. Zo agressief en compact had ik ze lang niet gezien. Ajax had het moeilijk, omdat ze veel ruimte tussen de linies weggaven. Daar maakte Real dankbaar gebruik van", besluit Seedorf. Ajax verloor het duel in Madrid met 2-0, maar mocht doelman Maarten Stekelenburg danken voor het uitblijven van een grote nederlaag.

Roda JC wil langer door met Janssen

Roda JC Kerkrade gaat opnieuw om de tafel met Willem Janssen. Het contract van de aanvallende middenvelder loopt aan het einde van dit seizoen af. De Limburgers willen graag verder met Janssen.

Enkele weken geleden werd de 24-jarige speler nog in verband gebracht met FC Twente. Het kwam toen niet van een transfer. Janssen zou een langer verblijf bij Roda JC wel zien zitten. Daarom gaat de club maandag met hem onderhandelen over contractverlenging. "Week na week toont Willem Janssen aan een hele belangrijke speler voor ons te zijn", zegt technisch directeur Martin van Geel. "Toen er interesse van FC Twente was wilde hij even rust, die ruimte hebben we hem ook gegeven. Inmiddels is ook Willem aangenaam verrast door de goede ontwikkelingen bij Roda JC, zo was het bijtekenen van Tyton voor hem een goed signaal."

Janssen kwam in de zomer van 2007 naar Kerkrade. Roda JC nam hem over van VVV-Venlo. Janssen groeide direct uit tot basisspeler en kwam tot nu toe 101 keer uit voor Roda in de Eredivisie. Hij scoorde zeventien keer.

UEFA tegen technische hulpmiddelen

De UEFA heeft zich vandaag in Madrid uitgesproken tegen het gebruik van technische hulpmiddelen. Technisch directeur Andy Roxburgh verklaarde dat de Europese voetbalbond liever werkt met extra arbiters op de achterlijn.

"We hebben daardoor zes ogen op het strafschopgebied", aldus Roxburgh bij de afsluiting van een bijeenkomst met de bondscoaches uit alle 53 Europese landen. In de Champions League en Europa League zijn dit seizoen extra scheidsrechters op de achterlijnen actief.

Wereldvoetbalbond FIFA praat in oktober binnen de spelregelcommissie IFAB over technische hulpmiddelen op de doellijnen.

Drew Barrymore gaat voor Bollywood

Drew Barrymore gaat haar eerste schreden in Bollywood zetten. De Amerikaanse actrice heeft een hoofdrol te pakken in de Indiase film The Lifestyle - In Generation Next.

De film, die gaat over moderne vrouwen in India, wordt opgenomen met dezelfde 3D-techniek die voor de kaskraker Avatar werd gebruikt. Barrymore wordt in The Lifestyle - In Generation Next bijgestaan door twee bekende Indiase actrices, waarvan de namen nog niet zijn bekendgemaakt.

Santosh Kumar Jain, die tekent voor de productie en regie van de film, is blij dat hij de 35-jarige Barrymore heeft weten te strikken. "We hadden het script naar Drews vertegenwoordigers gestuurd, waarop zij liet weten in de film te willen spelen", zegt hij in de krant The Times of India. "Het is een op vrouwen gerichte film en wij wilden een sterk persoon hebben voor die rol."

De opnamen van The Lifestyle - In Generation Next gaan in november van start. De film moet in 2012 verschijnen.

Wildcard Skil en Vacansoleil voor Parijs - Tours

Nederland zal met drie wielerploegen vertegenwoordigd zijn in Parijs - Tours. Op 10 oktober zal Rabobank gezelschap krijgen van Vacansoleil en Skil-Shimano, die van de organisatie van het evenement, de ASO, een wildcard kregen.

Normaliter eindigt de koers op een massasprint. De afgelopen twee jaar werd de koers echter gewonnen door Philippe Gilbert, die in beide gevallen met een klein groepje overbleef. De laatste Nederlandse winnaar was Erik Dekker in 2004.

Spaanse premier: Eurocrisis voorbij

De Europese schuldencrisis is grotendeels voorbij. Dit zei de Spaanse premier José Luis Zapatero in een interview met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Ook denkt hij dat het vertrouwen in de Spaanse economie is teruggekeerd.

"Het is duidelijk dat de Spaanse regering de maatregelen heeft genomen die essentieel zijn om de uitdagingen voor de Spaanse economie in de crisis aan te gaan"
, aldus Zapatero. Spanje heeft zware bezuinigingen aangekondigd om het huidige overheidstekort van 11,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) om te buigen naar 3 procent in 2013.

Ook wordt de pensioenleeftijd verhoogd en worden de arbeidswetten versoepeld om de hoge werkloosheid van 20 procent te bestrijden.

De financiële markten lijken de premier deels gelijk te geven. Zo steeg de euro woensdag fors naar 1,34 dollar, echter blijft de rente die de zwakke eurolanden Ierland, Griekenland, Spanje en Portugal moeten betalen over hun staatsobligaties op crisisachtige hoge niveaus.


Spaanse premier zegt dat Europese schuldencrisis voorbij is (Bron: RTL Z)

Volleybalvrouwen sluiten af in mineur

De volleybalsters van Oranje hebben het kwalificatietoernooi voor de Grand Prix 2011 afgesloten met een 3-0 nederlaag tegen Turkije. De Nederlandse ploeg speelde door blessureleed zonder de buitenaanvalsters Debby Stam en Chaïne Staelens en zij werden node gemist: 25-15, 25-19, 25-20.

Nederland zat, net als een dag eerder tegen Bulgarije, geen moment echt lekker in de wedstrijd. De buitenaanvalsters Maret Grothues en Alice Blom knokten voor wat ze waard waren, maar kregen de bal niet vaak genoeg aan Turkse zijde tegen de grond. Avital Selinger bracht Judith Blansjaar en Robin de Kruijf binnen de lijnen, maar ook zij konden het tij niet keren. Dit terwijl Darnel Neslihan, de steraanvalster van Turkije, aan de lopende band bleef scoren.

Nederland won één van de vijf wedstrijden in Cagliari en zal (afhankelijk van andere uitslagen) als vijfde of zesde eindigen. Dat is teleurstellend, zeker ook omdat de wereldvolleybalbond vandaag bekend maakte dat er niet twee, maar drie deelnemers van dit plaatsingstoernooi volgend jaar mee mogen doen aan de Grand Prix.

Knutselen in Dead Rising 2 Launch trailer

Pak je hark en vergeet je auto-accu niet: het is weer tijd om aan het knutselen te gaan. Waarom? Om die gigantische massa zombies te lijf te gaan met je kant-en-klare accuhark natuurlijk! Of je mokerhouweel, Je machinegun-teddybeer en je bokshandschoenen met messen. Dead Rising 2 komt eraan, en iemand moet iets aan die zombies doen!

Dead Rising 2 is een zombieslasher met een uitdagend verhaal, waarbij je in een race tegen de klok verschillende missies moet volbrengen. Je kan allerlei soorten wapens en voedsel mixen om makkelijker al die honderden zombies om te brengen. Dead Rising komt 24 september voor Xbox 360 en PlayStation 3. De PC-versie komt vier dagen later.

Werkstraf voor hacken site Universiteit Leiden

Een 19-jarige hacker uit Enschede die onder meer de site van de Universiteit Leiden kraakte is veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur . Een 21-medeverdachte uit Eindhoven kreeg een voorwaardelijke werkstraf van negentig uur. Het Haagse Openbaar Ministerie had respectievelijk 240 en 150 uur werkstraf geëist.

Justitie wilde ook dat de twee de universiteit voor dertigduizend euro schadeloos zou stellen. Dat bedrag was de universiteit kwijt om het netwerk weer werkend te krijgen. De rechter oordeelde echter dat dit niet in deze strafzaak behandeld kon worden omdat niet vastgesteld kan worden hoe groot de schade werkelijk was. De universiteit moet daarvoor een civiele zaak beginnen.

De Universiteit Leiden deed in 2008 aangifte van hacken, waarna de politie de twee mannen op het spoor kwam. Nadat hun computers waren ingenomen vond de politie informatie waaruit bleek dat het tweetal ook andere sites had gekraakt.

KNVB gaat opnieuw met Luinge in gesprek

De Nederlandse voetbalbond wil graag in gesprek met Roelof Luinge. Dit heeft de bond vandaag laten weten. Gijs de Jong, manager competitiezaken, wil met de voormalig arbiter praten over een mogelijke kaderfunctie.

Deze gesprekken zijn in het verleden al eerder gevoerd. Luinge slaagde er toen echter niet in om zijn functie bij de KNVB te combineren met zijn baan bij De Belastingdienst. "We gaan kijken of Roelof tijdens de tweede competitiehelft of voor het komende seizoen in misschien een kleinere vorm voor de KNVB kan werken", aldus De Jong.

"We hebben een pakket voor hem met drie taken: als docent van de scheidsrechters in Zeist, als coach en het grootste deel van zijn beoogde taak zou zijn op vrijdag- en maandagavond de scheidsrechters uit de masterclass en de talenten te bekijken en te begeleiden om vervolgens aan de technische staf feedback te geven over zijn bevindingen. Roelof heeft zoveel ervaring, die willen wij graag gebruiken."

Luinge leidde op 6 mei zijn laatste wedstrijd en was verantwoordelijk voor de eerste finale van de KNVB beker tussen Feyenoord en Ajax. In de 89e minuut kreeg de arbiter een publiekswissel, waarna Kevin Blom het duel afmaakte.

Partner hoofdverdachte babylijkjes Geleen vrij

De partner van de hoofdverdachte in de zaak rond de babylijkjes in Geleen is woensdagmiddag vrijgelaten. De 51-jarige Geleendenaar is nog wel steeds verdachte in de zaak, laat het Openbaar Ministerie in Maastricht weten.

De man werd vrijdag opgepakt op verdenking van medeplichtigheid aan meervoudige moord bezit van kinderpornografie. Zijn 41-jarige partner werd eind vorige maand aangehouden op verdenking van moord op haar pasgeboren kind.

In de schuur van haar woning in Geleen troffen agenten het stoffelijk overschot van een pasgeboren kind aan. Kort daarop werden in de tuin van de vrouw nog twee babylijkjes gevonden. Zij zit nog vast.

Elf jaar cel voor op agenten schietende overvaller

Een man die na een overval in Amsterdam op agenten schoot, is woensdag veroordeeld tot elf jaar cel. De rechtbank in Amsterdam heeft de 40-jarige Marcel K. hiermee een jaar langere celstraf opgelegd dan tegen hem was geëist.

De man zonder vaste woon- of verblijfplaats pleegde in december vorig jaar een gewapende overval op een makelaarskantoor aan de Waalstraat. Een agent in burger zag hem vervolgens fietsen, waarna er over en weer werd geschoten. Een agent raakte daarbij gewond.

Een andere agent die inmiddels was gearriveerd schoot K. neer. Hij wist daarop nog het Beatrixpark in te ontsnappen, maar nadat de politie het park had afgezet, gaf de man zich over.

K. heeft zich volgens de rechtbank ook schuldig gemaakt aan de beroving van een winkel in april vorig jaar. De rechtbank komt onder meer tot een hogere straf dan geëist omdat hij eerder voor soortgelijke zaken is veroordeeld. "De rechtbank kan niet anders concluderen dan dat verdachte zich enkel laat leiden door zijn behoefte aan geld."

Daarbij heeft de man volgens de rechter blijk gegeven geen enkel respect of gezag te hebben voor de politie. "Toen hij, na een overval met de politie werd geconfronteerd, deinsde hij er niet voor terug om op een politieambtenaar te schieten en een andere politieambtenaar met een vuurwapen te bedreigen."

Talent Phinney naar BMC

De kogel is eindelijk door de kerk; wielertalent Taylor Phinney zal volgend seizoen gaan rijden voor BMC. Dit heeft de Amerikaanse renner vandaag bekend gemaakt. Phinney wordt gezien als één van de grootste talenten van het beloftenpeloton.

Het leek een meer logische stap voor Phinney om te tekenen voor RadioShack, de ploeg waar hij op dit moment stagiair is. Blijkbaar had het Zwitserse BMC hem een betere aanbieding gedaan. Phinney zal bij BMC teamgenoot worden van onder andere Karsten Kroon, Cadel Evans en George Hincapie.

Sijsling naar tweede ronde in Metz

Igor Sijsling heeft de tweede ronde van het ATP-toernooi van Metz bereikt. De 23-jarige Amsterdammer, die zich via de kwalificaties plaatste voor het hoofdtoernooi, versloeg de Fransman Thierry Ascione met 6-4, 6-4. Sijsling, de nummer 159 van de wereld, had precies een uur nodig om de mondiale nummer 238 uit te schakelen.

In de tweede ronde speelt Sijsling tegen Gilles Simon, die Dustin Brown uit Jamaica met 6-3, 6-4 versloeg. Simon stond begin vorig jaar nog op de zesde plaats van de wereldranglijst. Inmiddels is de 25-jarige Fransman afgezakt naar de 41e positie.

Geen ontslag politiechef om PVV-tweet

De districtschef van de politie Zuidwest-Drenthe die de PVV in een bericht op Twitter 'fascistisch' noemde, hoeft niet te worden ontslagen. Dat schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) in antwoord op Kamervragen.

"De politiek is nu goed wakker en buitelt over elkaar heen als het gaat om de terechte zorg over de fascistische PVV", twitterde Gerda Dijksman eind augustus. PVV-leider Geert Wilders eiste daarop dat zij op staande voet zou worden ontslagen.

Hirsch Ballin wijst er op dat de werkgever van Dijksman - de korpsbeheerder - haar al op de vingers heeft getikt. Wat zij heeft gedaan was 'onhandig en ongelukkig', maar ontslag zou een te harde straf zijn. De bewindsman is het met de korpsbeheerder eens: hij onderneemt geen nadere stappen.

'Arsenal op tribune voor Vertonghen'

Arsenal lijkt zeer gecharmeerd van Ajax-verdediger Jan Vertonghen. Scouts van The Gunners zouden de Belg enkele keren hebben bekeken.

Volgens The Daily Mirror hebben Arsenal-scouts drie keer op de tribune gezeten bij een wedstrijd van Vertonghen. De verdediger werd afgelopen zomer ook al aan de club uit Noord-Londen gelinkt. Daar kan hij worden herenigd met landgenoot Thomas Vermaelen, die vorig jaar naar Arsenal ging.

Manager Arsène Wenger zoekt mogelijk nog een extra versterking voor de centrale verdediging. De Fransman liet William Gallas, Mikael Silvestre en Sol Campbell afgelopen zomer vertrekken. Daarvoor haalde de manager twee Fransen terug, namelijk Laurent Koscielny en Sebastien Squillaci.

Naast Vertonghen wordt ook de naam van Maarten Stekelenburg genoemd in de Britse tabloids. Hij zou Manuel Almunia moeten opvolgen als eerste doelman. De Oranje-keeper wordt nog concreter in verband gebracht met Manchester United, waar Edwin van der Sar mogelijk aan zijn laatste seizoen bezig is.

Contador baalt van vertrek Cancellara

Alberto Contador baalt van het feit dat Fabian Cancellara bij Team Saxo Ban kk vertrekt. Eerder deze week maakten we bekend dat de Zwitser bij de ploeg van Bjarne Riis zal vertrekken.

"Het is een groot verlies. Ik verheugde me erover dat we samen in één ploeg zouden rijden, omdat hij een groot kampioen is", liet Contador in een reactie weten. "Maar ik respecteer zijn keuze."

Contador ziet overigens geen verband tussen zijn komst bij Team Saxo Bank en het vertrek van Cancellara. "Nee, ik zie niet in waarom die er zou zijn. Dat is pure speculatie. Ik denk Cancellara hoe dan ook zou vertrokken zijn", was zijn reactie. "We zouden geen blok aan het been van elkaar zijn geweest. We hadden elkaar zelfs kunnen aanvullen."

Tennisser González negen maanden uitgeschakeld

Fernando González zal voorlopig niet meer op de tennisbaan staan. De Chileen ondergaat op korte termijn namelijk een heupoperatie en staat door deze medische ingreep zeker negen maanden aan de kant.

González liep de blessure tijdens de US Open op. In de eerste ronde moest de voormalig nummer vijf van de wereld opgeven. Inmiddels is de winnaar van olympisc zilver (2008) afgezakt naar de 44e stek en zal naar verwachting nog verder gaan zakken.

Naast de ingreep aan zijn heup wordt González mogelijk ook zijn knie onder handen genomen.

SP: Salaris Paul de Leeuw aanpakken

De Socialistische Partij (SP) is nog steeds niet blij dat er ondanks een vorig jaar ingevoerde beloningscode nog altijd vijftien presentatoren bij de publieke omroep meer verdienen van de zogeheten balkenendenorm (rond de 188.000 euro).

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil dat de salarissen van sterren bij de publieke omroep direct gekort worden tot de balkenendenorm. "Presentatoren als Paul de Leeuw en Jack van Gelder  verdienen soms twee of drie keer meer dan de minister-president. Waar gaat het over? Dat is echt zelfverrijking die niet nodig is", aldus Van Dijk.

'Presentatoren vullen hun zakken'
Het Kamerlid wil nu eindelijk eens af van de in zijn ogen exorbitante salarissen bij de publieke omroep. Van Dijk: "De regering belooft al drie jaar met een wet te komen om de salarissen aan te pakken en die is er nog steeds niet. Het geld is bedoeld voor programma's en niet voor de zakken van presentatoren."

"Volgens mij gaat het niet zo goed met Nederland. Er is een economische crisis aan de gang en iedereen moet wat inleveren. In de zorg en in het onderwijs. En dan zouden presentatoren bij de publieke omroep nog steeds hun zakken kunnen vullen. Dat vinden wij niet goed"
, besluit Van Dijk.

De Leeuw: Liever Beatrix-norm
In 2008 haalde De Leeuw fors uit naar de politiek als het ging om zijn salaris van 650.000 euro per jaar. "Ik heb een specifiek talent en u kunt daar mijn salaris niet van bepalen. Ik werk hard, heb mijn hart verpand aan de publieke omroep en maak maatschappelijk relevante programma's. En ik ben heel goed", aldus De Leeuw toen.

Onder de noemer Beaxtrix-norm bepleitte de VARA-presentator toen de norm van de premier te laten varen ten gunste van die van de koningin.


SP wil salarissen Paul de Leeuw en Jack van Gelder eindelijk echt aanpakken

Pot maakt voorselectie Jong Oranje bekend

Jong Oranje begint op 9 oktober aan de play-offs voor deelname aan het Europees kampioenschap voetbal, dat in de zomer van 2011 in Denemarken wordt gehouden. Bondscoach Cor Pot maakte vandaag de voorselectie voor het tweeluik met Oekraïne bekend.

Op de voorlopige spelerslijst prijken 29 namen, maar daar zullen nog wat namen geschrapt worden. Pot maakt de definitieve selectie op 1 oktober bekend.



Voorlopige selectie Jong Oranje

Doel: Jasper Cillessen (N.E.C. Nijmegen), Tim Krul (Newcastle United), Sergio Padt (Go Ahead Eagles)

Verdediging: Patrick van Aanholt, Jeffrey Bruma (beide Chelsea), Daley Blind (Ajax), Rens van Eijden, John Goossens, Bram Nuytinck (allen N.E.C. Nijmegen), Daryl Janmaat (sc Heerenveen), Dirk Marcellis, Nick Viergever (beide AZ)

Middenveld: Erik Falkenburg (AZ), Donny Gorter (NAC Breda), Jan-Arie van der Heijden (Willem II), Siem de Jong (Ajax), Kelvin Leerdam, Georginio Wijnaldum, Leroy Fer (allen Feyenoord), Geert Arend Roorda (sc Heerenveen), Kevin Strootman (Sparta), Jens Toornstra (ADO Den Haag)

Aanval: Diego Biseswar, Jerson Cabral (beide Feyenoord), Bas Dost (sc Heerenveen), Luuk de Jong (FC Twente), Ricky van Wolfswinkel (FC Utrecht), Joshua John (Sparta)

Pistool-foto ontdekt van Berlusconi

Er is in het Italiaanse tijdschrift L'Espresso een spraakmakende foto opgedoken van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Het blad toont een foto van een jonge Berlusconi met daarop een pistool. De foto is in 1977 gemaakt door de Italiaanse fotograaf Alberto Roveri. Hij ontdekte de foto onlangs toen hij zijn archief aan het digitaliseren was.

De foto laat Berlusconi in maatpak zien, met achter op zijn bureau een 357 Magnum in een holster. Toentertijd was de Italiaanse premier nog een opkomend zakenman. Naar verluidt droeg Berlusconi het pistool toen altijd bij zich, omdat hij bang was voor mogelijke ontvoeringen van maffiabendes. Vroeger werden verschillende zakenmensen ontvoerd door de maffia.

"Ik wist op het moment dat ik de foto maakte helemaal niet wie Berlusconi was", vertelt de fotograaf aan de Britse krant Daily Mail. "Mijn baas zei me dat het iemand was waar we nog veel van zouden horen." Niemand uit de Berlusconi-kringen wil reageren op de opgedoken foto.


Pistool-foto uit 1977 ontdekt van een jonge Silvio Berlusconi

Italië neemt grote lading explosieven in beslag

De Italiaanse politie heeft dinsdag in een haven in de regio Calabrië een 'enorme' lading RDX, een krachtig explosief, in beslag genomen. De zending komt vermoedelijk uit Iran.

De politiechef van Reggio Calabria, Carmelo Casabona, zei woensdag tegen tv-zender Sky 24 dat de zending waarschijnlijk niet alleen voor de Calabrische maffia was, omdat de hoeveelheid daarvoor te groot was. Volgens verschillende media ging het om een zending van ten minste zeven ton. Wie er precies achter de zending zit, is nog niet bekend.

RDX, ook bekend als T4, is een krachtig militair explosief dat in het verleden door de Italiaanse maffia is gebruikt voor diverse verwoestende aanslagen.

Bouma in voorselectie Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Wilfred Bouma opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. Oranje speelt op 8 oktober een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië en komt vier dagen later uit tegen Zweden.

Bouma droeg op 17 juni 2008 voor de laatste keer het Oranje-tricot. Dat was op het Europees kampioenschap, dat destijds in Oostenrijk en Zwitersland werd gehouden, waar het Nederlands elftal tegen Roemenië speelde. Voorafgaand aan de start van het seizoen 2008/2009 liep de verdediger een zware enkelblessure op, waardoor hij twee jaar niet in actie kwam. Sinds dit seizoen heeft Bouma weer een contract. PSV wist hem namelijk voor de duur van twee jaar te strikken.

Robin van Persie, Ron Vlaar en Arjen Robben behoren niet tot de voorselectie. Het trio is geblesseerd en komt zeker niet in actie. Daarnaast vielen ten opzichte van de vorige voorselectie drie spelers af, namelijk Edson Braafheid, Siem de Jong en Ryan Babel.



Voorlopige selectie:

Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax), Piet Velthuizen (Hercules Alicante), Michel Vorm (FC Utrecht)

Verdediging: Vurnon Anita, Gregory van der Wiel (beide Ajax), Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), John Heitinga (Everton), Wilfred Bouma, Erik Pieters (beide PSV), Joris Mathijsen (Hamburger SV), Hedwiges Maduro (Valencia)

Middenveld: Ibrahim Afellay (PSV), Mark van Bommel (Bayern München), Theo Janssen (FC Twente), Nigel de Jong (Manchester City), Wesley Sneijder (Internazionale), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Demy de Zeeuw (Ajax), Stijn Schaars (AZ)

Aanval: Eljero Elia, Ruud van Nistelrooy (beide Hamburger SV), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Jeremain Lens (PSV), Dirk Kuyt (Liverpool)

Maaskant: "Wisla Krákow vergelijkbaar met PSV en Ajax"

Robert Maaskant, voormalig trainer van NAC Breda, koos een maand geleden voor een avontuur bij het Poolse Wisla Krákow. De trainer liet vandaag weten geen spijt te hebben van dit besluit.

Wisla Krákow wil zich over enkele jaren weer als topclub in de Poolse competitie profileren. "De club wil weer naar de Champions League en dus moet je eerst kampioen worden. We gaan er vol voor. Dit seizoen willen we meedoen, volgend jaar is er maar één doel: kampioen worden. We zijn alleen een hoop spelers kwijtgeraakt," liet Maaskant weten.

"In de voorbereiding hebben ze met twaalf jongens gewerkt en we zijn nu nog bezig de groep compleet te maken. De selectie is niet uitgebalanceerd, al is er zeker kwaliteit en ervaring."

Daarnaast is voetbal volgens Maaskant erg populair. "Het voetbal leeft hier enorm, zeker ook met het oog op het EK van 2012 in Polen en Oekraïne. Er wordt hier waanzinnig gebikkeld en in een enorm hoog tempo gespeeld. Individuele kwaliteit is absoluut aanwezig, alleen is de volwassenheid in tactisch opzicht matig. Maar er kunnen mooie dingen gebeuren."

Maaskant was liever naar een Nederlandse topclub gegaan, maar deze diende zich niet aan. Daarom koos de oefenmeester voor een vertrek naar Polen. "In Nederland zijn de topclubs nog wel een tijdje bezet, maar met Wisla zit ik óók bij een topclub. Je kunt het vergelijken met Ajax en PSV. Ik heb het geweldig naar mijn zijn, zit in een leuke stad en bij de club is alles goed geregeld. Ik merk aan mezelf dat dit voor mij een heel goede start is."


Robert Maaskant (Wikimedia Commons/Paulblank)

Nederlander wereldkampioen Kolonisten van Catan

Een Nederlander mag zich de komende twee jaar wereldkampioen Kolonisten van Catan noemen. Het is het de eerste keer dat een Nederlander de eretitel wint, meldt de uitgever van het bordspel, 999 Games. Het tweejaarlijkse kampioenschap werd dit jaar voor de tiende keer gehouden. De 24-jarige Erwin Pauëlsen uit Hilversum won in augustus het Nederlands kampioenschap en mocht daardoor voor het eerst meedoen met het wereldkampioenschap in een kasteel in het Duitse Leibertingen. Dat werd het afgelopen weekeinde gehouden. Pauëlsen speelde in de finale tegen Duitsland, Estland en Finland.

De zelfbenoemd 'bevlogen bordspeler' deed mee aan het nationale kampioenschap om na te gaan hoe ver hij kon komen tegen 'échte Catanspelers'. Door dat te winnen mocht hij naar het WK. "Ik wilde in de halve finale komen, maar ik had niet van tevoren bedacht dat ik de finale zou winnen."

Pauëlsen speelde de finale met oranje stukken. Hij had in de laatste beurten de grootste riddermacht en stond na het bouwen van een dorp op acht punten. Door de ontwikkelingskaart stratenbouw te spelen kwam hij in het bezit van de langste handelsroute. Daardoor kreeg hij twee punten erbij en kwam hij op tien punten, waarmee hij had gewonnen.

Van de bedenker van het spel, Klaus Teuber, kreeg Pauëlsen een trofee. Ook krijgt hij een reis voor twee personen naar Florida en een cruise door de Cariben. Woensdag keert de winnaar terug in Nederland.

Kolonisten van Catan is uitgegeven in 1995. Tot 2008 was er ieder jaar een wereldkampioenschap, maar dat werd toen omgezet in een WK om het jaar.

NS test winterdienstregeling

De NS test zondag 10 oktober een speciale winterdienstregeling waarbij treinen tussen stations heen en weer rijden in plaats van een langere route af te leggen. De pendelregeling is bedoeld voor extreem weer. De oefening gaat gepaard met overlast voor de reizigers.

Zoals afgelopen winter extra duidelijk werd, kunnen treinen door sneeuw en ijs uitvallen. Als een trein uitvalt, zorgt dat bij de normale dienstregeling voor een kettingreactie. Over het hele traject rijdt dan namelijk geen trein en de ritten die voor de rest van de dag voor de trein stonden gepland gaan allemaal niet door.

Als de treinen pendelen is het veel minder erg als een trein uitvalt, zo is de gedachte. Het leed blijft dan beperkt tot een klein stukje van het traject en de reizigers weten waar ze aan toe zijn. Een pendelsysteem heeft echter ook nadelen: reizigers moeten vaker overstappen en de reistijd wordt langer.

Het omschakelen naar zo'n regeling moet volgens de NS wel worden geoefend. Daarom wordt de dienstregeling zondag 10 oktober uitgeprobeerd. De helft van de treinreizen duurt daardoor tot vijf minuten langer. In bijna een op de tien gevallen kan de extra reistijd een half uur of meer zijn. Honderden extra medewerkers moeten de reizigers op stations begeleiden.

Reizigersvereniging Rover laat in een reactie weten het oneens te zijn met de wijze waarop de oefening wordt uitgevoerd. Volgens Rover is de overlast die de test voor reizigers veroorzaakt buiten proportie. "We vinden het een goede zaak dat NS en Prorail de problemen serieus aanpakken, maar het vrijwillig hinderen van reizigers in hun mobiliteit gaat ons te ver."

Rover ziet meer in een computersimulatie, geeft de vereniging aan. "De praktijksituatie zou er toch heel anders uitzien dan een geplande oefening op een zondag."

Rover-concurrent Maatschappij Voor Beter OV is juist voorstander van de oefening. "Het wordt van tevoren aangekondigd, dus de hinder voor de reizigers valt mee, en een computersimutaie is geen goede manier om het te testen. Maar het uitdunnen van de dienstregeling mag straks natuurlijk niet voor ieder wissewasje gebeuren."

Neushoornstropers gepakt in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse politie heeft elf vermoedelijke neushoornstropers opgepakt. Onder de verdachten bevinden zich twee dierenartsen en een boer. Tien personen werden eerder deze week ingerekend, de elfde werd woensdag gepakt.

De verdachten zijn vermoedelijk lid van een bende die in heel Zuid-Afrika op neushoorns jaagt. De hoorns van de dieren worden in China geheimzinnige en geneeskundige krachten toegedicht en om die reden verhandeld.

Politie treft zes kilo goud aan

De politie heeft zes kilo goud gevonden na een onderzoek op de A1 bij de Duitse grens. Het goud, dat de politie onderschepte in samenwerking met Duitse collega's, heeft een marktwaarde van 180.000 euro. Een 26-jarige man uit Den Haag en een 33-jarige man uit Almere zijn hiervoor aangehouden. Zij worden verdacht van het witwassen van geld.

De politie controleerde de papieren van 140 automobilisten. Tweehonderd personen werden gecontroleerd op hun identiteit. Vijf automobilisten kregen boetes van negenhonderd euro voor ongeoorloofd rijden met een Duits kenteken. Ook is er tijdens een controle een ploertendoder aangetroffen.


De verdachten konden het goud misschien beter opsturen

Fans FC Oss niet welkom in Groesbeek

Supporters van FC Oss mogen morgenavond niet afreizen naar Groesbeek, waar de club in de KNVB beker tegenover Achilles '29 zal staan.

De burgemeester van Groesbeek heeft voor de bekerwedstrijd een noodverordening afgekondigd. Hij is er namelijk niet zeker van dat de Osse fans zich aan het reisverbod van de KNVB zullen houden.

FC Oss mag tot de winterstop geen supporters meenemen naar uitwedstrijden in de Topklasse. Het verbod geldt nu ook voor bekerduels. Fans van de Topklasser zorgden bij de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen voor ongeregeldheden, waarvoor de club hard werd gestraft door de KNVB.

Het bekerduel in Groesbeek is er één tussen twee clubs uit de Topklasse van de zondagamateurs. Daarin is FC Oss koploper met zestien punten uit zes duels. Achilles '29 volgt op zes punten en staat tweede. Beide clubs kwamen elkaar in de competitie nog niet tegen.

Briatore: "Rentree Schumacher is vergissing"

Volgens Flavio Briatore is de keuze van Michael Schumacher, die dit seizoen weer in een Formule 1-bolide stapte, een slechte zet geweest. Dit liet de voormalige teambaas van Renault F1 in de Duitse media weten.

"Toen hij zijn handtekening zette, dacht hij een goede beslissing te hebben genomen. Maar ik denk dat hij vanaf de eerste serieuze oefentests heeft beseft dat hij een enorme vergissing heeft begaan", liet Briatore in een reactie weten.

"De jonge piloten zijn supersnel en supergemotiveerd. Op zijn 41e kan Schumacher niet meer wedijveren met de Rosbergs van deze wereld", vervolgde de Italiaan, die Schumacher in de jaren 90 (Benneton) zijn eerste twee wereldtitels hielp.

Schumacher keerde na een afwezigheid van drie jaar terug in de Formule 1 en rijdt momenteel voor Mercedes GP. In de tussenstand om het wereldkampioenschap staat de naam van de Duitser op de negende plaats.

Cruijff wil nog steeds instappen bij Ajax

Johan Cruijff wil nog steeds instappen bij Ajax om de club te hervormen. Dat heeft de voormalig vedette van Ajax vandaag op de open dag van de Cruyff Foundation gezegd.

In zijn column in De Telegraaf van maandag gaf Cruijff de leiding van Ajax er flink van langs. "Maar als Ajax dat wil, kunnen ze altijd bij me aankloppen. Dat moet dan niet zo gaan als de vorige keer. Halve maatregelen nemen heeft namelijk geen zin", verwijst hij naar gebeurtenissen van twee jaar geleden. Cruijff wilde toen de jeugdopleiding hervormen, maar werd door toenmalig coach Marco van Basten teruggefloten.

Cruijff vreest dat als Ajax niet snel maatregelen neemt, het net als Feyenoord in grote financiële problemen komt. "Dat is een spookbeeld. Real Mallorca mocht dit jaar daarom niet meedoen aan Europees voetbal. Dat moet Ajax niet overkomen."

Cruijff wil nog steeds instappen bij Ajax
Cruijff wil nog steeds instappen bij Ajax (Foto: ANP)

Verdediger Sunderland verdacht van verkrachting

De Engelse voetballer Titus Bramble verdwijnt mogelijk achter de tralies. De 29-jarige verdediger van Sunderland werd woensdag door de politie gearresteerd op verdenking van verkrachting. Ook zijn broer Tesfaye Bramble werd ingerekend, laat de politie weten. Sunderland onthoudt zich voorlopig van commentaar.

De politie kreeg woensdagochtend een melding binnen dat er in een hotel in Newcastle een jonge vrouw zou zijn verkracht. De leeftijd van het slachtoffer is niet bekend, maar volgens de Britse pers is ze meerderjarig.

Bramble werd deze zomer door Sunderland overgenomen van Wigan Athletic en miste voor zijn nieuwe club in competitieverband nog geen minuut. Eerder stond hij bij Newcastle United en Ipswich Town op de loonlijst.

Magath: "Schalke dit seizoen geen kampioen"

Schalke 04-coach Felix Magath denkt dat zijn team dit jaar al geen kans meer heeft op de landstitel in de Bundesliga. Ondanks dat de ploeg zich versterkte met onder meer Raúl en Klaas-Jan Huntelaar werd er in eerste vier speelronden geen enkel punt gepakt.

"In de strijd om de titel van 2011 doen we niet meer mee. Toch is deze selectie bezig ervoor te zorgen dat we binnen nu en drie jaar wel een keer kampioen worden. De club staat er beter voor dan een jaar geleden. Veel beter," zei Magath die niet in paniek is.

"Wel is het een probleem dat er intern mensen zijn die vanaf het moment dat ik hier ben begonnen, niet met mij op één lijn zitten. Het is normaal dat mensen terughoudend reageren bij veranderingen, maar het maakt het werk voor mij wel moeilijker. Te veel mensen hier zijn vooral met hun eigen zaken bezig. Pas als dat verandert, kunnen we grote stappen voorwaarts maken."

Update moet Virgin vooruit helpen

Virgin Racing zal in Singapore de laatste update van het Formule 1-seizoen 2010 gaan introduceren. De renstal wil zo proberen Lotus in te halen en het gat met het middenveld te verkleinen.

Coureur Timo Glock heeft goede herinneringen aan de baan waar hij in 2008 punten pakte en vorig jaar op het podium stond. "Ik bewaar dus goede herinneringen aan dit circuit. De eerste keer was het lastig om te gaan met het tijdsverschil en de afwijkende tijden van de sessies, maar inmiddels heb ik aardig onder de knie hoe ik het weekend moet indelen."

Teambaas John Booth weet dat het rijden in de avond en nacht voor de meeste teamleden een nieuwe ervaring is. "We maken dankbaar gebruik van de tips van Timo en enkele collega’s die al eerder in Singapore zijn geweest. De monteurs moeten hun bioritme negeren en wennen aan beginnen met werken om 14.00 uur en naar bed gaan om 5.00 uur ’s nachts. Maar het zijn noeste krachten, die dit seizoen wel vaker nachten hebben doorgehaald."

Voor Lucas di Grassi wordt het weekend extra zwaar omdat hij op vrijdagochtend zijn plaats af moet staan aan Jerôme D'Ambrosio. "Ik zal hard moeten werken om de verloren tijd in te halen. Maar ik heb me goed voorbereid in de simulator. De nieuwe onderdelen voor de komende races zien er veelbelovend uit, dus ons doel is om onze directe concurrenten achter ons te houden."

Nederlandse badmintonners snel uitgeschakeld

De Nederlandse badmintonners zijn bij het Super Series-toernooi in Tokyo al in de eerste ronde uitgeschakeld. Yao Jie, Dicky Palyama en Eric Pang konden meteen hun spullen weer inpakken.

De als achtste geplaatste Jie moest het in de eerste ronde opnemen tegen de Zuid-Koreaanse Sung Ji-hyun: 18-21 en 15-21. Ook in het dubbelspel was het snel voorbij nadat ze samen met de Indonesische Flandy Limpele met 16-21 en 14-21 van de Amerikaanses Halim Haryanto Ho en Eva Lee.

Pang had met 10-21 en 11-21 niets in te brengen tegen de Japanner Takuma Ueda, terwijl Palyama door de Deen Jan Jorgensen met 17-21 en 11-21 naar huis gestuurd werd.

Griekse truckers blokkeren snelweg

Demonstrerende vrachtwagenchauffeurs hebben woensdag het verkeer op twee drukke snelwegen rond de Griekse hoofdstad Athene geblokkeerd. Voor het parlementsgebouw raakten boze truckers slaags met de politie. De chauffeurs protesteren tegen een hervorming van de arbeidsmarkt.

De truckers sloten de snelwegen af enkele minuten nadat het parlement instemde met wetgeving die de strikte regelgeving voor vrachtwagenchauffeurs moet versoepelen. Andere demonstranten, die al sinds dinsdag voor het parlementsgebouw bivakkeren, raakten slaags met de politie. Die zette daarop traangas in.

Ook spoorwegpersoneel legde woensdag vijf uur lang het werk neer. Andere ambtenaren willen donderdag staken. Griekse boeren, die boos zijn over nieuwe belastingregels, hebben voor het ministerie van financiën kramen opgezet en deelden perziken en watermeloen uit aan voorbijgangers.

Nu de Griekse regering de regels voor truckers heeft aangepast, volgen er ook wijzigingen voor advocaten, architecten en drogisten. Ook in deze beroepsgroepen is concurrentie nauwelijks mogelijk.

Griekenland heeft beloofd de arbeidsmarkt te hervormen. De plannen zijn onderdeel van de bezuinigingen die de Griekse regering moet doorvoeren in ruil voor een lening van de EU-lidstaten en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Indie ontwikkelaars krijgen 'snel' toegang tot de Kinect

Er is nog geen specifieke datum gepland, maar indie-ontwikkelaars mogen ook gaan stoeien met de Kinect, aldus Corporate Vice President van de Microsoft Game Studios Phil Spencer. Er is nu al een platform voor indie-ontwikkelaars op de Xbox 360, die staat alleen nog niet open voor de Kinect.

Maar dat gaat 'snel' veranderen aldus Spencer. Spencer kan nog niet veel zeggen over de specifieke datum, ze zijn er op het moment druk mee bezig, ze wachten alleen nog op het juiste moment. Spencer voegt er aan toe dat ze wel bijna klaar zijn om de ontwikkelsets voor indie-ontwikkelaars te verschepen. "I'm trying to answer your question specifically about how far away we are. I think we're close...when you can simply drop the things in and go away and it works perfectly, then you're ready. And I think we're close given we're so close to shipping."

Spencer voegde er ook aan toe dat hij het opwindend vond om te zien dat er op de TSG toch al iets indie-achtig ging verschijnen. "It was one of the things that was exciting to me seeing the experiences at TGS that were a little bit out there."

Bayern maand zonder Ribéry

Bayern München kan ongeveer een maand geen beroep doen op Franck Ribéry. De Franse aanvaller heeft dinsdagavond in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Hoffenheim zijn enkelband beschadigd. De uitkomst van het medisch onderzoek komt als een kleine opluchting voor Bayern, dat vreesde voor een veel ernstigere blessure.

Ribéry moet tien dagen met zijn voet in het gips zitten en kan over drie weken de training hervatten. Een operatie blijkt niet nodig te zijn. "Ik had met een slechter scenario rekening gehouden, dus ik ben toch enigszins opgelucht", zegt trainer Louis van Gaal op de clubsite. "Ik hoop dat hij goed hersteld en snel weer bij de groep kan aansluiten."

De blessure van Ribéry komt voor Bayern op een ongelukkig moment. Van Gaal moet het nog zeker tot de winterstop stellen zonder Arjen Robben die met een blessure terugkeerde van het WK. De twee aanvallers hadden vorig seizoen een groot aandeel in de successen van de Duitse club.

FIFA waarschuwt WK-kandidaten 2018 en 2022

Wereldvoetbalbond FIFA gaat de WK-kandidaten vertellen dat het sluiten van onderlinge deals op uitsluiting komt te staan. De bond reageert daarmee op geruchten dat sommige landen het op een akkoordje willen gooien. In Engeland beschuldigde Lord Triesman, toenmalig voorzitter van de FA, Rusland en Spanje en bijvoorbeeld van dat zij een onderlinge deal hadden gesloten.

Sommige landen zouden afspraken hebben gemaakt over het toekennen van hun stem. "Er zijn veel geruchten over 2018 en 2022. Ik denk dat we goed in beeld hebben wat de negen kandidaten uitspoken", reageert FIFA-secretaris Jerome Valcke in een statement. De bond gaat de verschillende kandidaten vertellen dat de ethische commissie ze in de gaten houdt.

Voor de organisatie van het WK van 2018 zijn Engeland, Rusand, de Verenigde Staten, Spanje/Portugal en Nederland/België kandidaat. Zij doen ook mee om de organisatie van 2022, waarvoor Qatar, Australië, Japan en Zuid-Korea zich hebben aangemeld. Op 2 december wordt duidelijk waar de eindtoernooien worden gespeeld.

Nederlands Daviscupteam loot Oekraïne

Het Nederlands Daviscupteam zal het volgend jaar in de eerste ronde van de de Europees-Afrikaanse Zone I op moeten gaan nemen tegen Oekraïne. De ontmoeting zal van 4 tot en met 6 maart gehouden gaan worden in het Oost-Europese land. De winnaar van de wedstrijd speelt van 8 tot en met 10 juli tegen de nummer vier uit Afrika.

"Het is een zware loting. Drie spelers van dit team staan op dit moment in de top-100. De eerste man van het team, Sergiy Stakhovsky won dit jaar nog de Unicef Open in Rosmalen. We hadden liever thuis gespeeld. Ik heb veel vertrouwen in het team en hoop dat we de volgende wedstrijd weer voor eigen publiek kunnen spelen," zei bondscoach Jan Siemerink.

Nederland heeft met Thiemo de Bakker (46) en Robin Haase (67) twee spelers in de top-100 staan. Jesse Huta Galung (125), Thomas Schoorel (153) en Igor Sijsling (159) staan in de buurt.

De Starcraft II-patch in actie

De eerste officiele patch voor Starcraft II is vanaf nu te downloaden. Een aardige YouTube-user heeft, omdat sommige veranderingen nogal moeilijk te zien zijn op het eerste gezicht, een mooi filmpje met uitleg online gezet. Het filmpje laat iets duidelijker ziet wat er nu precies veranderd is. Het filmpje vind je onder het nieuws bericht.

De belangrijkste veranderingen die Blizzard heeft geïmplementeerd zijn:

- Reducing the effectiveness of a "Zealot rush" when playing as/against the Protoss
- Reducing the effectiveness of Terran Reapers against the Zerg
- The power of the Terran Siege Tank will be reduced when in siege mode
- Terran Battlecruisers will be less powerful against ground units
- The Zerg Ultralisks have lost their "ram" attack, as it was proving in many instances to be less powerful than its regular attack.

Ook zijn er wat veranderingen aangebracht in de hot-keys voor spelers in de VS en zijn er wat zogenaamde cooldown-tijden aangepast. 

Voor een volledige lijst met veranderingen klik je hier.

Terreurverdachte Schiphol op vrije voeten

De Britse man van Somalische afkomst die zondag op Schiphol is opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij een buitenlandse terroristische organisatie is woensdag vrijgelaten. Het onderzoek naar de man heeft geen aanvullend belastend materiaal opgeleverd. De man heeft Nederland inmiddels verlaten, meldt het Openbaar Ministerie.

De man werd zondag opgepakt op basis van informatie van de Britse autoriteiten. Het OM meldt dat de man serieuze plannen had om deel te nemen aan de terroristische strijd in Somalië en dat hij bereid zou zijn geweest daarbij te sterven. Deze informatie was afkomstig uit de directe omgeving van de Somalische Brit.

Zowel de Nederlandse als de Britse autoriteiten hebben nader onderzoek verricht. Hierbij zijn onder meer getuigen verhoord, doorzoekingen verricht, is de man verhoord en is zijn bagage doorzocht. Het onderzoek leverde niet voldoende nieuw bewijs op.

Pokémon: rauw en realistisch

Eens in de zo veel tijd verschijnt er iets speciaals op het internet, in dit geval een trailer voor een real-life pokémon-film. De makers van de trailer hebben niet voor de kleurrijke en idyllische wereld van Pokémon gekozen. In plaats daarvan hebben ze een wereld neergezet vol met dood, verderf en intrige. 

De trailer is rauw en realistisch, vol met spanning, liefde, actie en Pokémons die tot de dood vechten, iets anders dan we gewend zijn. Jammer genoeg zal Nintendo waarschijnlijk nooit met een film van dit kaliber instemmen, aangezien het niet kindvriendelijk is en niet in de geest van Nintendo past. De makers van de trailer hebben dan ook al aangegeven dat het alleen bij deze trailer blijft, jammer genoeg.

Lees hier ook een interview met de makers.

Beatrix naar Brussel

Koningin Beatrix bezoekt 26 oktober de Europese Commissie (EC). Het staatshoofd doet dat op verzoek van commissievoorzitter José Manuel Barroso, zo maakt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekend.

Behalve met Barosso spreekt Beatrix ook met een aantal Europese commissarissen, onder wie de Nederlandse commissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes (VVD). Ook wordt het staatshoofd ontvangen door de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy.

Beatrix laat zich tijdens het bezoek onder meer informeren over 'actuele ontwikkelingen betreffende de Europese integratie na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon', aldus de RVD.

Tenslotte zal Beatrix het nieuwe gebouw van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de EU en de Nederlandse ambassade in België officieel openen.

Zwaargewonde man gevonden in Mijnsheerenland

In het Zuid-Hollandse dorp Mijnsheerenland is een zwaargewonde man gevonden. Een kennis vond de 60-jarige man zaterdag rond 15.00 uur in zijn huis aan de Hoflaan. Hij was niet goed aanspreekbaar en verloor het bewustzijn. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en ligt nu op de intensive care. Hij heeft volgens de politie zwaar inwendig letsel.

Een onderzoek heeft nog geen aanwijzingen opgeleverd en de politie weet nog niet of het om een misdrijf of een ongeval gaat. Wel is duidelijk dat de man op zaterdag rond 12.30 met een buurtbewoner heeft gesproken.

De politie is op zoek naar mensen die de man zaterdag hebben gezien of iets anders is opgevallen aan de Hoflaan. Door de jaarmarkt was het in het dorp drukker dan gebruikelijk.

[GP2] ART GP gaan samenwerken met Lotus

ART Grand Prix zal voor het GP2 en GP3-seizoen 2011 samen gaan werken met Lotus Motorsport. Het betreft hier niet het Formule 1-team Lotus Racing, maar een onderdeel van de Britse Lotus Group.

Het ART van Nicolas Todt werd in de GP2 Series sinds 2005 al drie keer kampioen met Nico Rosberg, Lewis Hamilton en Nico Hülkenberg. Dit jaar moest het team de titel laten aan Rapax-rijder Pastor Maldonado. Met hulp van Lotus probeert de renstal weer kampioen te worden.

"Dit is een fantastische kans voor ons. Ons doel is duidelijk: samen kampioen worden in de GP2 en de GP3. Ik kan niet wachten om onze nieuwe livery te zien," zei teambaas Frederic Vasseur.

Die livery voor de GP2 en GP3-bolides zal waarschijnlijk de Lotus-livery zijn zoals die uit het verleden bekend is geworden: een groene bolide met twee gele strepen er in de lengte overheen. Overigens zal er vanaf volgend jaar ook een team in de GP2 en GP3 actief zijn dat wel banden heeft met Lotus Racing. Eigenaar Tony Fernandes wil Team Air Asia in beide raceklasses uit gaan komen.

[Upd] Vermiste Kaylee ongedeerd gevonden

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft een zogeheten Amber Alert verspreid waarin wordt opgeroepen uit te kijken naar het 7-jarige meisje Kaylee Geertsma uit Rotterdam. Zij kwam dinsdag niet thuis uit school. Inmiddels heeft de politie wel een verdachte gearresteerd.

Het blonde meisje, met twee paardenstaarten, is gekleed in een wit/roze gekleurde broek met bloemetjes. Daarop droeg zij een roze shirt met lange mouwen met de afbeelding van een paard. De politie vraagt mensen die haar hebben gezien, direct contact op te nemen. Een Amber Alert is een landelijk waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en -ontvoeringen.

De politie kreeg dinsdag om 17.00 uur een melding van haar vermissing en heeft direct een team van rechercheurs op de zaak gezet. Er werden vijf huiszoekingen verricht waarbij een aanhouding werd verricht, meldde een politiewoordvoerster. Het meisje is echter niet bij die persoon aangetroffen. De politie sluit niet uit dat de vermissing in de relationele sfeer ligt.

"Alle middelen worden benut om Kaylee zo snel mogelijk te vinden. Een team rechercheurs is onafgebroken bezig met het onderzoek", aldus de politie.

Update 13.48

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft Kaylee ongedeerd teruggevonden bij familie. De oma en de moeder van het meisje zijn gearresteerd. Het Amber Alert was direct weer ingetrokken.

Rotterdams meisje van zeven jaar vermist
Rotterdams meisje van zeven jaar vermist (Foto: ANP)

Berg krijgt vrijdag duidelijkheid over schorsing

Marcus Berg krijgt pas vrijdag te horen of hij wordt geschorst voor een vermeende elleboogstoot in de wedstrijd tegen ADO Den Haag (2-2). De commissie van beroep heeft de zaak aangehouden in afwachting van een aanvullende verklaring van scheidsrechter Pol van Boekel. De spits van PSV kan daarom woensdag gewoon meespelen in de bekerwedstrijd tegen Sparta.

Berg zou op 29 augustus ADO-verdediger Timothy Derijck een elleboogstoot hebben verkocht en kreeg daarvoor een schorsing opgelegd van vier wedstrijden. Omdat PSV beroep aantekende, is de straf opgeschort. De actie van Berg werd tijdens de wedstrijd door Van Boekel niet met een kaart bestraft.

Donderdagavond zal de commissie zich opnieuw over de zaak buigen. Een dag later volgt de uitspraak.

Kinect wordt een dansmachine

Mindscape gaat de dansgame Dance Paradise uitbrengen voor de Xbox 360 die gebruikmaakt van de Kinect-camera. Voorheen werd de spelcomputer vooral gebruikt voor het spelen van schietspellen als Call of Duty en Halo. De komst van de Kinect-camera brengt hier verandering in. De introductie van Kinect brengt een golf aan nieuwe dansspellen met zich mee.

Dance Paradise bevat onder andere muziek en video's van Rihanna en Lady Gaga. In totaal zijn er veertig videoclips in het spel verwerkt. Dat blijkt uit de catalogus van diverse Nederlandse webwinkels.

Naast de dansgame van Mindscape komt Microsoft in november met Dance Central. Konami heeft in diezelfde maand Dance Evolution in de planning staan. Tenslotte heeft Ubisoft een dansgame rond Michael Jackson in productie voor het begin van volgend jaar.

De Kinect-camera ligt vanaf 10 november in de winkel. De camera voor de Xbox 360 wordt gebundeld met het spel Kinect Adventures. Alle andere spellen zijn los verkrijgbaar.

Boek: Marcello Fois - Beter Dood

Ines Ledda. Dat is de naam van het vierde meisje dat in drie jaar tijd verdwijnt op het Italiaanse eiland Sardinië. Verschillende partijen zijn betrokken bij de verdwijningen, die in eerste instantie weinig met elkaar te maken lijken te hebben. Naar iedere verdwijning worden onderzoeken ingesteld, maar die leveren weinig op. Dat verandert op het moment dat het lichaam van Ledda gevonden wordt. Het is de opening van het boek Beter Dood van de op Sardinië geboren schrijver Marcello Fois. Het bekende en beruchte Sardijnse zwijgen wordt vanaf dat moment langzaam aan doorbroken...

Altijd winnen

Dit is een beetje een dubbel onderwerp voor mij. Ik verafschuw de manier waarop er steeds meer nadruk komt te liggen op competitie en het winnen, maar tegelijkertijd zet ik mezelf altijd net zo hard onder druk. Bij letterlijk alles waar ik aan begin, heb ik in mijn achterhoofd dat stemmetje dat me aanspoort om het wel gruwelijk goed te doen. Zo niet de beste worden in wat ik op dat moment doe.

'Halo kan Call of Duty niet verslaan'

Analisten zijn van mening dat de nieuwe game Halo: Reach het succes van Call of Duty niet kan evenaren. Ze zijn daarmee veel minder optimistisch over het succes van de Xbox 360-game dan Microsoft. Vorige week zei een woordvoerder van Microsoft nog tegen de website Eurogamer dat het schietspel 'beter gaat verkopen dan de nieuwe Call of Duty-game'.

"Het gaat gewoon niet gebeuren", reageert Jesse Divnich van marktonderzoeksbureau Eedar tegenover Joystiq. Michael Pachter van Wedbush & Morgan geeft toe dat het 'mooi zou zijn voor de industrie' mocht Halo beter verkopen dan Call of Duty, maar ook hij acht de kans erg klein gezien de enorme populariteit van Call of Duty in de afgelopen jaren.

De verkoop van de Xbox 360 is in het Verenigd Koninkrijk bijna verdubbeld door de release van Halo: Reach. In de eerste dag heeft het schietspel wereldwijd 154 miljoen euro opgehaald.

Halo: Reach

Cancellara toch in actie op WK

Fabian Cancellara neemt volgende week gewoon deel aan het WK wielrennen in Australië. De Zwitser zal in Melbourne zowel de tijdrit als de wegwedstrijd rijden. Cancellara twijfelde na zijn opgave in de Ronde van Spanje openlijk over zijn deelname, omdat hij tijd nodig had om de batterij weer op te laden.

Cancellara overwoog de afgelopen week serieus om zijn seizoen te beëindigen en zo het WK te laten schieten. "Het was echt fifty-fifty", zegt de wereldkampioen tijdrijden van vorig jaar. "Maar ik wil toch nog een mooi einde aan dit seizoen breien. Bovendien ben ik gemotiveerd genoeg om nog wat te laten zien."

Na het WK gaat Cancellara zich op zijn gemak buigen over zijn toekomst. De 29-jarige wielrenner heeft na zijn aangekondigde vertrek bij Saxo Bank de ploegen voor het uitkiezen. "Er zijn meerdere opties, ik zal geen overhaaste beslissing nemen", zegt de renner, die wordt gelinkt aan BMC, het Australische team Pagasus en de nieuwe formatie van de Luxemburgse broers Fränk en Andy Schleck.

R&B-zanger verdachte in ontvoeringszaak

De bekende R&B-zanger Lloyd de Meza wordt verdacht van ontvoering, afpersing en mishandeling van een man in Osdorp in maart van dit jaar. In het AT5-misdaadprogramma Blauw werd dinsdag aandacht besteed aan deze zaak.

De Meza scoorde een aantal hits met de groep Arnhemsgewijs. De laatste jaren vormde hij een duo met rapper P Moody. Toevallig of niet, de laatstgenoemde is een van de andere verdachten in de zaak.

Het slachtoffer, de 24-jarige Mohammed Ben S., is overigens geen willekeurig, onschuldig slachtoffer. Hij heeft een geschiedenis met beide verdachten. De zaak komt aanstaande vrijdag voor de rechter. Dan moet duidelijk worden of de samenwerking van beide zangers daadwerkelijk op meer gebieden was dan zang alleen. Blauw zette de feiten over de zaak tegen De Meza dinsdag op een rijtje.

Censuurlijst internet blijft geheim

De lijst met verboden websites die binnenkort onder het internetfilter voor providers moet gaan vallen blijft geheim. Ook weigert justitie bekend te maken welke afspraken er met providers zijn gemaakt, welke technologie zal worden gebruikt en wat de procedures voor plaatsing en verwijdering van de lijst zijn. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde stukken in een WOB-procedure over deze zwarte lijst.

Het ministerie van justitie kondigde eind 2009 aan dat het ernaar streeft in 2010 een lijst met verboden websites te blokkeren. Grote internetproviders en het overlegplatform ECP/EPN maken in overleg met het ministerie op dit moment afspraken over de manier waarop dat zou gebeuren. Internetonderzoeker Rejo Zenger heeft een WOB-verzoek ingediend, waarin hij onder meer vraagt om inzage in de contracten, de technologie die zou worden gebruikt en de procedures voor plaatsing op de lijst. Het ministerie maakt deze stukken echter niet openbaar.  Ze beweert niet over deze stukken te beschikken.

De procedure rond het internetfilter kan op stevige kritiek rekenenen van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Een internetblokkade is een zeer omstreden methode om informatie ontoegankelijk te maken. Ot van Daalen, directeur: "Nederland lijkt Iran wel: een geheime zwarte lijst met verboden sites, waarvan we niet weten hoe je erop komt, hoe je eraf komt, welke technologie wordt gebruikt en wat precies wordt afgesproken tussen de providers. Dit is volstrekt onacceptabel." Volgens Bits of Freedom moet verboden materiaal niet achter een filter worden verborgen, maar juist worden verwijderd.

Het geheel doet denken aan eenzelfde filter dat in Australië al voor controverse zorgde. De lijst met geblokkeerde sites en pagina's lekte uit en bleek links te bevatten naar onder meer goksites, pornosites en sites die kritiek leverden op het filter. Omdat de lijst strikt geheim wordt gehouden bestaat ook in Nederland het gevaar dat het filter zal worden gebruikt om pagina's die de politiek onwelvallig zijn te blokkeren.  Ook als die sites géén kinderporno bevatten.

Tiener veroorzaakte chaos op Twitter

Een 17-jarige Australische jongen heeft woensdag erkend dat hij ongewild een wereldwijde hackeraanval op de microblogdienst Twitter in gang heeft gezet. Dat meldden Australische media. Onder meer het Witte Huis werd dinsdag door het veiligheidslek getroffen.

Pearce Delphin, die de Twitternaam @zzap heeft, twitterde een berichtje met programmeertaal, waardoor een nieuw schermpje in beeld kwam, als mensen met de muis over zijn 'tweet’ bewogen. Dat werd opgepikt door hackers, die de code gebruikten om gebruikers naar pornosites te sturen en computervirussen te verspreiden.

De tiener beweert dat hij alleen even wilde kijken of het mogelijk was programmeertaal te twitteren. Uiteindelijk wisten de betrokken instanties de bron van het lek, Delphin, te achterhalen.

Tiener veroorzaakte chaos op Twitter
Tiener veroorzaakte chaos op Twitter (Foto: ANP)

Heerkes: "Gifbeker moet tot op de laatste druppel leeg"

Willem II wist dit seizoen nog geen punt te pakken. Ook in de KNVB Beker kreeg de hekkensluiter van de Eredivisie een domper te verwerken. Op bezoek bij FC Zwolle, koploper van de Jupiler League, vloog Willem II uit de beker. De wedstrijd eindigde in 2-2. De club uit de eerste divisie bleek beter in het nemen van strafschoppen.

Teleurstelling overheerst bij trainer Gert Heerkes "De teleurstelling is wel groot. In de kleedkamer was het doodstil", zei Heerkes na afloop tegenover Eredivisie Live. "We zijn met z'n allen teleurgesteld. Het enige dat je uit kunt spreken is dat je de zaak in de wedstrijd hebt omgekeerd. We speelden een matige eerste helft, maar een goede tweede. We kwamen twee keer terug van een achterstand en hadden kans om het duel te beslissen. Dan is het zuur als je op penalty's verliest."

Volgens Heerkes heeft Willem II de gifbeker in handen. "En die moet tot op de laatste druppel leeg, enzovoorts. In die fase zitten we. Het is zaak om de kop erbij te houden. Woensdag gaan we weer lekker trainen, de zaak napraten, ons voorbereiden op NAC en zorgen dat we dan een overwinning pakken. Bij vlagen spelen we goed in fases, maar het is te weinig. We hebben geen vaste stijgende lijn."

Met nul punten uit zes wedstrijden ziet het er niet rooskleurig uit voor de Tricolores. "Het is nog hartstikke leuk om trainer te zijn. De spelers werken hard, de rust binnen de club is groot, net als de realiteit. Het feit dat je nu op weinig punten staat maakt het zwaar. Winnen van NAC lijkt me de beste oplossing."

Meerderheid mogelijk centrumrechts Zweden

De centrumrechtse regeringscoalitie in Zweden haalt misschien toch een meerderheid in het nationale parlement. Na de verkiezingen van zondag leken de regeringspartijen daar niet in te zijn geslaagd, maar nog niet alle stemmen zijn geteld en in drie kiesdistricten is het verschil minimaal. Dat meldden Zweedse media woensdag.

De regerende Alliantie voor Zweden, een samenwerkingsverband van vier centrumrechtse partijen, heeft volgens de voorlopige uitslag 172 van de 349 parlementszetels behaald, drie te weinig voor een meerderheid. In een van de kiesdistricten, het centraal gelegen Dalarna, komt de coalitie slechts 42 stemmen tekort voor de overwinning. In totaal zou de Alliantie met minder dan driehonderd stemmen extra drie zetels kunnen winnen, genoeg voor een absolute meerderheid.

Meerderheid mogelijk centrumrechts Zweden
Meerderheid mogelijk centrumrechts Zweden (Foto: ANP)

Feyenoord vreest Tomasson tot de winterstop kwijt te zijn

Het kan nog wel even duren voordat Jon Dahl Tomasson weer in De Kuip te bewonderen is. Hij komt mogelijk tot aan de winterstop niet meer in actie. Drie maanden geleden ging het mis voor Tomassen die op het WK de Deense international een peesblessure opliep.

Hij wilde in de beslissende groepswedstrijd tegen Japan graag gewisseld worden, maar omdat bondscoach Morten Olsen toentertijd al drie keer had gewisseld, moest hij blijven staan. "Daar is de kwetsuur ernstig verergerd", zegt Casper van Eijck, de clubarts van Feyenoord, in het Algemeen Dagblad.

Tomasson werkte hard aan zijn herstel, maar een paar dagen voor de competitiewedstrijd tegen Excelsior raakte de aanvaller weer geblesseerd. "Er is een blessure bijgekomen, een spierblessure", vervolgt Van Eijck. "Hoe dat kan? Door zijn keiharde manier van trainen. Het is een complexe kwestie en vervelend voor de club en bovenal voor Jon zelf."

Trainer Mario Been baalt van de afwezigheid van Tomasson. Hij kan wel een ervaren speler gebruiken in het piepjonge elftal van Feyenoord. "Ik weet er ook niet het fijne van", zegt Been. "Ik heb lang gehoopt hem er snel weer bij te hebben, maar de berichten die ik nu krijg zijn allesbehalve optimistisch te noemen. Het gaat nog minimaal een paar weken duren. Ik vrees dat hij voor de winterstop niet inzetbaar is."

Vettel: "Achterstand in kampioenschap is niet groot"

Sebastian Vettel denkt dat hij nog steeds een goede kans maakt op de wereldtitel in de Formule 1. De Duitser ligt met nog vijf races te gaan 24 punten achter op Red Bull-teamgenoot en WK-leider Mark Webber, maar weet dat hij zich met een zege zo weer bijna het kampioenschap aan kan voeren.

"Ik geloof in de titel. Dat is het belangrijkst. De verschillen zijn klein, maar ik ben optimistisch gestemd. Er is geen enkele reden voor paniek. Ik doe gewoon rustig mijn werk," zei Vettel tegen Bild.

Het nieuwe puntensysteem baart hem geen zorgen. "Het maakt niet zo veel uit of het er 24, 25 of 30 zijn. Door de nieuwe puntentelling maken mensen zich sneller zorgen. Een overwinning levert nu 25 punten op. Onder het oude systeem zou ik dus maar acht of negen punten achter liggen. Dan klinkt het al een stuk minder dramatisch."

Kamervoorzitter: Stop met twitteren

Tweede-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet is het getwitter van parlementariërs tijdens een debat helemaal beu. Ze zei dat woensdag tijdens een vergadering met de Nationale Ombudsman.

Verbeet zou het verloop van een debat door het vele getwitter niet goed meer kunnen 'managen'. Door de constante stroom aan meningen wordt het er allemaal niet overzichtelijker op. Verbeet heeft alle kamerleden weleens betrapt op twitteren tijdens een debat.

In de kamer zitten enkele veelvuldige twitteraars, zoals Femke Halsema en Alexander Pechtold.

Belager Gouden Koets nog vast

De 29-jarige man die tijdens Prinsjesdag in Den Haag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, zit nog vast. Vrijdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag, meldt de politie.

De politie wil nog niets zeggen over het motief van de belager van de Gouden Koets. Eerder meldde de politie al wel dat de man uit Winterswijk een psychiatrisch verleden heeft. In het eerste contact met de politie kwam hij verward over. De man werd meteen na het incident aangehouden op verdenking van poging tot zware mishandeling.

De man stond tussen het publiek op de Heulstraat in Den Haag toen hij de waxinelichthouder van dertien bij acht centimeter tegen de Gouden Koets gooide. Koningin Beatrix kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zaten op dat moment in het rijtuig. Koningin Beatrix keek de andere kant op toen het voorwerp de koets raakte en ging na het incident gewoon door met zwaaien naar het publiek.

De Telegraaf meldde woensdagochtend dat de man op zijn Hyves-pagina negatieve opmerkingen over het koninklijk huis maakt. Hij zou nu in Lichtenvoorde wonen en daar bij de politie bekend zijn, omdat hij na de Koninginnedagaanslag bij de politie meldde dat hij de verantwoordelijke zou zijn voor de daad van Karst T. in Apeldoorn.

Motordief rijdt vrouw aan

Een 39-jarige vrouw is dinsdagavond gewond geraakt bij een botsing met een motordief in Amsterdam. De vrouw is met een hoofdwond opgenomen in een ziekenhuis. Ook de 18-jarige motordief raakte gewond. Hij ligt met een gecompliceerde enkelbreuk in een ziekenhuis, meldt de politie woensdag.

De 39-jarige vrouw reed op haar fiets over het Abcouderpad in Amsterdam Zuidoost. Rond 19.30 uur botste de motordief, met hoge snelheid tegen haar aan. Terwijl de vrouw gewond op de grond lag, ging de man er met zijn gebroken enkel te voet vandoor.

Op aanwijzing van getuigen vonden agenten de verdachte terug in een woning in een naastgelegen flatgebouw. De man is aangehouden voor diefstal van de motor, het veroorzaken van een ongeval en het verlaten van de plaats van het ongeval.

Mexicaanse voetballers half jaar geschorst

De Mexicaanse voetballers Carlos Vela (Arsenal) en Efrain Juarez (Celtic) mogen een half jaar niet voor hun land uitkomen. Het duo ging op 7 september na de met 1-0 gewonnen oefeninterland tegen Colombia naar een feest, iets wat tegen de interne regels van de bond is.

Bij het feest dat tot laat in de nacht duurde waren ook prostituees en een travestiet aanwezig. In de Mexicaanse kranten verschenen in de dagen na het feest hiervan enkele foto's. Overigens waren Vela en Juarez niet de enige spelers op het feest, want negen anderen die er ook bij waren kregen boetes opgelegd.

Menigte slaat ontvoerders dood in Mexico

Een menigte in de Mexicaanse staat Chihuahua heeft twee vermoedelijke ontvoerders doodgeslagen. Dat heeft een woordvoerder van de hoofdaanklager van de staat woensdag gezegd.

Tientallen mensen in het stadje Asencion sloegen dinsdag op de twee mannen in tot de politie tussenbeide kwam. De twee werden zwaargewond in een politieauto gezet, waar ze aan hun verwondingen overleden toen de menigte weigerde de auto te laten gaan.

Bewoners van het stadje riepen de politie toe en hielden borden in hun hand, met daarop de tekst 'We zijn moe en de ontvoeringen zat, geen ontvoeringen meer in Asencion'.

De twee mannen werden samen met drie anderen verdacht van de ontvoering van een 17-jarig meisje in Asencion.

Agente gewond bij achtervolging na kluiskraak

Een agente is dinsdagavond gewond geraakt bij een achtervolging na een kluiskraak in Nieuwegein. Twee verdachten raakten lichtgewond, meldt de politie woensdag.

De politie kreeg rond 22.15 uur een melding binnen van de kraak aan de Laagravenseweg. Agenten die als eerste ter plaatse kwamen, zagen meerdere mannen in een auto stappen en ervandoor gaan. De vluchtwagen reed een doodlopende weg in, waarna de bestuurder stopte en twee mannen uit de auto sprongen en de benen namen.

De bestuurder keerde de auto vervolgens en reed terug. Daarbij passeerde hij op de Laagravenseweg een verkeersheuvel aan de verkeerde kant en botste frontaal op een tegemoetkomende politieauto. Een agente liep een hoofdwond op en is ter observatie in een ziekenhuis opgenomen.

Na de botsing sprong nog een aantal verdachten uit de auto en ging er te voet vandoor. Een vrachtwagenchauffeur die getuige was van het gebeuren hield een van de vluchtende verdachte tegen, die door achtervolgende agenten in de boeien werd geslagen. Bij verder onderzoek in de omgeving werden nog twee verdachten aangehouden.

De drie aangehouden verdachten zijn Amsterdammers van 27, 31 en 47 jaar. Ze zitten vast. Twee bleken lichtgewond te zijn geraakt en zijn op een politiebureau onderzocht door een GGD-arts.

De verdachten bleken op de Laagravenseweg een kluis aan het openbreken te zijn. De kluis was gestolen bij een inbraak bij een bedrijf in Tiel.

Cairo naar Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft Ellary Cairo tot het einde van het seizoen aangetrokken. De vleugelaanvaller komt over van NAC Breda waar hij geen nieuw contract kreeg. Sinds begin september trainde Cairo al mee met Heracles.

"Ellery heeft de afgelopen weken een eerlijke kans gekregen om zich hier te bewijzen en om te laten zien dat hij een versterking voor ons is. Die kans heeft hij gepakt," zei Heracles-directeur Nico-Jan Hoogma over de speler die eerder voor Feyenoord, Excelsior, FC Twente, SC Freiburg, Herta BSC en Coventry City uitkwam.

'Jezus redt' ook na verfbeurt ongewenst

De tekst Jezus redt op het dak van een boerderij langs de A15, blijft de gemeente Giessenlanden ook na een verfbeurt een doorn in het oog. Evangelist Joop van Ooijen schilderde de witte tekst onder druk van een dwangsom rood en oranje, maar ook daarmee kan gemeente niet leven.

"Zowel de gemeente als de heer Van Ooijen zijn verplicht zich te houden aan de uitspraak van de Raad van State. Met het overschilderen van de letters in oranje en rood is niet aan de eisen voldaan. Om die reden zal de gemeente doorgaan met het innen van dwangsommen", aldus wethouder Jan de Groot (VVD).

Het conflict tussen de gemeente en de evangelist sleept al jaren. Het college van Giessenlanden vindt dat de tekst op het dak niet in het landschap past. De kleuren zijn te contrasterend en het formaat is te groot. Daarom wil de gemeente dat de tekst wordt verwijderd. De Raad van State besloot half juli dat de gemeente de evangelist terecht een dwangsom van 15.000 euro heeft opgelegd.

"In de uitspraak is duidelijk beschreven dat het gaat om zowel de omvang als de contrasterende kleur van de tekst en dat het dak in oude staat moet worden hersteld." Door het overschilderen van de dakpannen is de situatie niet veranderd, vindt de gemeente. Ze vindt daarom dat Van Ooijen het dak in de oude staat moet herstellen.

Tekst Jezus redt ook na verfbeurt ongewenst
Tekst Jezus redt ook na verfbeurt ongewenst (Foto: ANP)

Krachtige tyfoon treft zuiden China

Overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van tyfoon Fanapi hebben in het zuiden van China aan dertien mensen het leven gekost. Zeker 33 personen worden vermist. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua woensdag gemeld. De regio heeft nog altijd te kampen met hevige regenval.

Zondag hield de tyfoon huis in Taiwan voor hij in de Chinese provincie Guangdong aan land ging. Volgens metereologen is Fanapi de krachtigste tyfoon waardoor het vasteland van China dit jaar is getroffen.

In Taiwan kwamen twee mensen om het leven. Op sommige plekken viel één meter regen.

CD: Iron Maiden - The Final Frontier

Iron Maiden is een onvermijdelijke band in het metalgenre. Weinig fanatici ontbreekt één of meerdere albums uit het imposante oeuvre van deze inmiddels legendarische Britse band. Na mindere tijden in de jaren negentig, kwam in 1999 met de terugkeer van zanger Bruce Dickinson en gitarist Adrian Smith het oude elan weer wat terug. Dertig jaar na het verschijnen van het gelijknamige debuutalbum, ligt inmiddels al weer het vijftiende studioalbum, The Final Frontier, in de winkels.

Meer atleten mijden Gemenebest Spelen

Steeds meer atleten willen de Gemenebest Spelen in India mijden. Na de Australische discuswerper Daniel Samuels heeft ook de wereldkampioen hinkstapspringen Phillips Idowu zich afgemeld voor het toernooi dat op 3 oktober van start gaat.

"Sorry mensen, maar ik heb thuis kinderen. Mijn veiligheid is belangrijker dan een medaille," zei de Brit Idowu op zijn Twitterpagina. Hij doelde hiermee op de onrusten die in het gebied heersen. Zo werd afgelopen weekend in New Delhi een toeristenbus beschoten.

Een andere reden om niet deel te nemen aan de Gemenebest Spelen, die voor Groot-Brittannië en haar voormalige koloniën is, is de gebrekkige hygiëne, terwijl ook nog niet alle gebouwen voor de atleten gereed zijn. Ook wordt het gebied getroffen door zware regenval en heerst er een griepepedimie. De Canadese ploeg wil daarom de reis naar India mogelijk uitstellen. De organisatie is het niet eens met alle kritiek. "Probeer alstublieft te begrijpen dat de atleten een bepaalde standaard van hygiëne willen, die mogelijk afwijkt van onze standaard."

Enkele atleten die in ieder geval niet zullen deelnemen zijn de Jamaicanen Asafa Powell en Usain Bolt die beiden met blessures hun seizoen voortijdig beëindigd hebben. Ook de Britse olympisch kampioene op de 400 meter Christine Ohuruogu en Lisa Dobriskey hebben zich vanwege blessureleed afgemeld.

'Allochtone patiënt anders behandelen'

Turkse en Marokkaanse patiënten willen vaak andere informatie van de arts horen dan in Nederland gebruikelijk is. Dat concludeert onderzoeksbureau NIVEL in een studie die woensdag is gepresenteerd.

Nederlandse artsen en verpleegkundig personeel hebben in Nederland de verplichting om de patiënt te informeren over de diagnose, de behandeling en de vooruitzichten. Met name als patiënten ongeneeslijk ziek zijn, willen familieleden van allochtone patiënten het slechte nieuws vaak weghouden bij de zieke.

Als hulpverleners de Nederlandse aanpak te veel doordrukken, bestaat het gevaar dat de allochtone familie zich terugtrekt en de kwaliteit van zorg door gebrek aan communicatie achteruitgaat.

De onderzoekers pleiten er dus voor om de driehoeksverhouding tussen patiënt, familie en medisch personeel goed in stand te houden.

'Allochtone patiënt anders bejegenen'
'Allochtone patiënt anders bejegenen' (Foto: ANP)

Consumptie Nederlandse huishoudens stijgt in juli

Nederlandse huishoudens hebben in juli 0,2 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar eerder, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De groei was lager dan in juni, toen er sprake was van een herziene toename met 1,5 procent, van de eerder vermelde stijging van 1,3 procent.

De toename in juli is geheel toe te schrijven aan de toegenomen bestedingen aan diensten, meldt het CBS. Nederlandse huishouden gaven 0,4 procent meer uit aan diensten dan een jaar eerder en 0,1 procent minder aan goederen.

De stijging in juli is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een stijging van de consumptie van voedings- en genotmiddelen met 1,6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De berekeningen van het statistiekbureau zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Aan duurzame goederen werd in juli echter 0,3 procent minder uitgegeven dan in juli 2009. De afname volgt op een toename van bijna 5 procent in juni, de grootste toename in ruim twee jaar. De daling is met name het resultaat van een minder forse groei van de bestedingen aan consumenten elektronica personenauto's.

Naast de daling van bestedingen aan duurzame goederen gaven de consumenten in juli tevens minder uit aan motorbrandstoffen en energie.

AGOVV lijkt gered

Voetbalclub AGOVV Apeldoorn lijkt van de ondergang gered te zijn. De lincentiecommissie van de KNVB is akkoord gegaan met een financiële injectie in de club door een vastgoedgroep. Deze krijgt in ruil voor het geld 51% van de aandelen in de club, terwijl oud-FC Den Bosch-directeur Ad van Allebeek financieel directeur wordt.

Door de 700.000 euro kan het spelersfonds bij AGOVV betaald worden. Dit fonds heeft vanwege de transfer van Nacer Chadli naar FC Twente nog 240.000 euro van de club tegoed. Hierover dient vandaag een rechtszaak in Zutphen tussen het fonds en AGOVV.

Ecclestone: "Twintig races is de limiet"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft in een interview met The Times of India benadrukt dat twintig races het maximum op de F1-kalender is. Dat aantal wordt volgend seizoen bereikt als de Grand Prix van India toegevoegd wordt aan de kalender.

"Eerlijk gezegd zouden we 16 races moeten hebben. Twintig is veel, en dat is de limiet. Niet meer. Ik ben er in geslaagd twintig races in te plannen, maar ik wil er niet meer. Anders wordt het chaos," zo meldde Ecclestone.

Veel grienden aangespoeld in Nieuw-Zeeland

Zeker 74 grienden zijn op een afgelegen strand in het noorden van Nieuw-Zeeland aangespoeld. Het is de tweede keer in een maand tijd dat in deze regio tientallen grienden stranden, zeiden natuurbeschermers woensdag.

Toen hulpverleners arriveerden waren al 25 dieren bezweken. De overige 49 dieren zijn nog in leven. Voor de kust in zee werd nog een vijftigtal grienden waargenomen.

Halverwege augustus spoelden 58 grienden aan op een nabijgelegen strand. Ondanks de hulp van honderden mensen konden uiteindelijk slechts negen dieren levend terug naar zee worden gebracht.

In Nieuw-Zeeland spoelen geregeld walvissen aan, vaak in de periode rond september, wanneer de dieren van en naar de Antarctische wateren migreren. Voor wetenschappers is het nog altijd een mysterie waarom de dieren stranden.

Veldhuis en Kromowidjojo mogelijk niet naar WK

Zwemsters Marleen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo overwegen het WK kortebaan in Dubai dat van 15 tot en met 19 december gehouden wordt, te mijden. Ze willen alleen naar het emiraat afreizen als ze vermoeden een redelijke kans op succes te hebben.

Veldhuis is eerder dit jaar bevallen van een dochter en heeft pas anderhalve week geleden de training hervat. Kromowidjojo werd in de aanloop naar het EK langebaan in Budapest getroffen door hersenvliesontsteking. Hierdoor moest ze noodgedwongen rust nemen. Ook zij is inmiddels weer in training, maar richt zich net als Veldhuis voornamelijk op het WK langebaan volgend jaar in Shanghai.

"We starten alleen op de WK wanneer er zicht is op het behalen van ten minste één medaille," zei coach Jacco Verhaeren. Hij benadrukte dat het WK langebaan volgend jaar het hoofddoel is, omdat daar startbewijzen voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen worden vergeven. "Alle andere toernooien zijn ondergeschikt aan dat ene doel," zei de coach die benadrukte dat in ieder geval Veldhuis wel mee gaat doen aan het EK kortebaan in Eindhoven eind november.

Asbest vrij bij brand in Sevenum

Bij een grote brand in een bedrijfsverzamelgebouw in het buitengebied van Sevenum is asbest vrijgekomen. Tot grote problemen leidt dat volgens de Limburgse brandweer niet omdat het gebouw wordt omringd door weilanden.

De brand in het gebouw aan de Helenaveenseweg werd rond 05.00 uur ontdekt. In het gebouw zijn 22 bedrijven gevestigd, waaronder een parketopslag en een cd-handel. Zeven mensen die tegen het gebouw aan wonen zijn opgevangen door kennissen en familie.

De brand is voorlopig nog niet onder controle. "Het gaat zeker nog uren duren voordat het vuur is geblust", zegt een woordvoerder. Er zijn geen andere gebouwen in de buurt, dus er is geen gevaar dat het vuur overslaat.

Dreigende taal China aan adres van Japan

De Chinese premier Wen Jiabao heeft Japan met 'verdere acties' gedreigd als het niet onmiddellijk een gearresteerde kapitein van een Chinese vissersboot vrijlaat. Het is de eerste keer dat Wen zich uitlaat over de kwestie, die inmiddels is uitgemond in een fikse diplomatieke rel tussen beide landen.

China is woedend dat Japan een Chinese vissersboot heeft opgebracht - en de kapitein heeft gearresteerd- die twee weken geleden bij eilandjes in de Oost-Chinese Zee op patrouilleboten van de Japanse marine botste. De eilandjes worden door beide landen geclaimd; beide landen willen naar gas boren in de wateren rond de eilandjes.

Beijing verbrak zondag uit protest tegen de gang van zaken alle contacten op hoog ambtelijk niveau met Tokyo.

Kiplagat niet naar WK Halve Marathon

Topatlete Lornah Kiplagat moet noodgedwongen af zien van deelname aan de WK Halve Marathon, die op zaterdag 16 oktober 2010 in het Chinese Nanning wordt gehouden. Afgelopen zondag kreeg Kiplagat tijdens de Dam tot Damloop na 11 kilometer (van de in totaal 16,1 km) last van haar linkerkuit.

Onderzoek bij topsportarts Peter Vergouwen wees uit dat er sprake is van een scheurtje in de spier. Kiplagat dient twee weken rust te nemen, waarna zij weer kan gaan opbouwen. De WK Halve Marathon komt daarom te vroeg. Kiplagat won in 2006, 2007 en 2008 eerdere edities van de WK Halve Marathon.

Pieter Langerhorst, manager en echtgenoot van Lornah Kiplagat reageerde vanochtend als volgt: "Natuurlijk is dit het jammer dat Lornah nu niet kan laten zien in China dat ze weer terug is, maar zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Lornah kennende stapt ze hier gauw overheen en kijkt ze alweer verder vooruit."

Diba moet debuut voor FC Twente weken uitstellen

Anouar Diba tekende reeds een eenjarig contract bij FC Twente, maar zijn oude club Al-Nasr ligt nu dwars waardoor Diba niet kan spelen. De aanvaller is namelijk niet speelgerechtigd omdat de club uit Dubai hem niet wil vrijgeven. Hierdoor zal de speler enkele weken moeten wachten voordat hij zijn debuut kan maken voor de Tukkers.

"Alles wijst erop dat Al-Nasr de speler niet wil vrijgeven", zegt Jan Kabalt, advocaat van Diba tegenover De Telegraaf. "Diba heeft zijn nog twee jaar doorlopende contract opgezegd, omdat Al-Nasr twee maanden achter liep met de salarisbetaling. Al-Nasr is het hier niet mee eens, maar voor dit soort gevallen is er een spoedprocedure bij de FIFA om alsnog vrijgave te krijgen."

Hierdoor kan het nog lang duren voordat Diba in actie komt. "Deze procedure vergt echter wel enige tijd, mogelijk twee tot drie weken. Hierna zal nog een procedure moeten volgen voor de achterstallige betalingen, maar daar zal veel meer tijd mee zijn gemoeid. Dat kan oplopen tot een jaar."

Hooggerechtshof VS: executie vrouw mag doorgaan

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag een verzoek om uitstel van executie van een vrouw uit de staat Virginia afgewezen. Het is bijna een eeuw geleden dat in Virginia voor het laatst aan een vrouw een doodvonnis werd voltrokken. De executie van de 41-jarige Teresa Lewis staat voor donderdag gepland en vindt plaats door middel van een dodelijke injectie.

Twee van de drie vrouwelijke rechters van het hof wilden wel ingaan op het verzoek tot uitstel van executie. De meerderheid van het panel van rechters was daar echter tegen. Vrijdag werd het verzoek tot uitstel al afgewezen door de gouverneur van Virginia, Bob McDonnell.

Lewis is ter dood veroordeeld voor haar aandeel in twee moorden. Zij heeft bekend in oktober 2002 twee mannen met geld en seks te hebben betaald om haar man en stiefzoon om te brengen, zodat ze 250 duizend dollar aan levensverzekering zou kunnen opstrijken. De twee mannen die de moorden hebben gepleegd kregen daarvoor levenslang opgelegd. Een van hen pleegde in de gevangenis zelfmoord.

In Virginia werd in 1912 voor het laatst de doodstraf aan een vrouw voltrokken. De laatste executie van een vrouw in de Verenigde Staten was vijf jaar geleden, in Texas.

Jans: "Voetballend was het inderdaad niet genoeg"

Sc Heerenveen bereikte dinsdagavond de volgende ronde van de KNVB Beker. De Eredivisionist nam pas na rust afstand van FC Emmen.Trainer Ron Jans kon dan ook moeilijk tevreden zijn met het spel van zijn ploeg.

"Voetballend was het inderdaad niet genoeg", zo zie Jans na de wedstrijd tegenover Eredivisie Live. "We hebben het onszelf moeilijk gemaakt door lange tijd niet te scoren en ze na de 0-2 weer terug te laten komen. Het was duidelijk, maar niet overtuigend."

Zonder zijn eigen ploeg tekort te doen, had Jans een compliment over voor FC Emmen. "Emmen heeft er heel veel energie ingestopt. In de eerste twintig minuten waren ze gelijkwaardig, maar ik denk dat het hoge tempo hen vervolgens ook opbrak. Daarna hebben we genoeg kansen gehad om met een voorsprong de rust in te gaan."

Luciano Narsingh was volgens Jans een van de weinige lichtpunten in de wedstrijd. Hij heeft door zijn goede spel mogelijk een basisplaats veroverd. "Luciano heeft zichzelf heel goed getoond. Het kan goed zijn dat hij er zaterdag tegen Roda JC weer bij is en dat hij dan gaat starten. Hij heeft nu in ieder geval ook op dit niveau laten zien dat hij een talent is."

Contractverlenging Sneijder voorlopig van de baan

Wesley Sneijder is er met Inter nog niet uitgekomen over een nieuw contract. Speler en club zijn er over de financiën niet uitgekomen. Sneijder heeft momenteel een contract tot medio 2013 en de speler en club willen het contract verlengen tot 2015.

"Maar we komen er financieel niet uit", aldus Søren Lerby, zaakwaarnemer van Sneijder. "De onderhandelingen zijn afgebroken en die worden alleen hervat als Inter een opening biedt."

"Wesley was na de verloren WK-finale erg gewild in heel Europa", zo gaat Lerby verder. "Maar hij had het naar zijn zin in Italië en bij Inter, vond dat hij de club niet na één jaar de rug kon toekeren en was gevleid door de uitspraken van eigenaar Massimo Moratti, die hem de leider vond voor de komende jaren."

Inter komt de gemaakte afspraken vooralsnog niet na. "Er werd Wesley een supersalaris in het vooruitzicht gesteld, waarbij hij een torenhoge gelimiteerde afkoopsom voor lief zou nemen. Helaas komt Inter die eerdere woorden nu niet na."

Een vertrek is volgens Lerby niet uitgesloten. Een terugkeer naar Real Madrid en daarbij de hereniging met José Mourinho is een optie. "De houding van de club geeft hem een onrustig gevoel. En dat wordt nog eens versterkt door de interesse van Real Madrid. Iedereen weet dat José Mourinho en Wesley een heel bijzondere relatie hebben. En via de mobiele telefoon en sms wordt steeds vaker gevraagd hoe hij tegenover een terugkeer naar Madrid staat. Real wil daar serieus werk van maken."

In 2009 mocht Sneijder vertrekken uit Madrid. Er was daar geen toekomst voor hem weggelegd. "Maar door de komst van Mourinho is alles nu anders. Bovendien komt Wesley - na het winnen van drie prijzen met Inter en het bereiken van de WK-finale met Oranje - daar nu ook anders binnen. Real Madrid wordt een steeds serieuzere optie."

Verrassing: Pokémon Black & White verkopen goed

Hier kijkt niemand van op: Pokémon is nog steeds groot in Japan. De verkoopcijfers van de eerste 48 uur liegen er niet om, daar het spel meer dan 2.6 miljoen keer verkocht is in het land van de rijzende zon.

Daarvoor was al bekend dat het spel het record van Diamond, Pearl en Platinum had verbroken door de meeste pre-orders op zijn naam te hebben staan.

Het spel is op 19 september in Japan uitgekomen en in de lente van 2011 kunnen de Europeanen wederom meer van dezelfde beestjes vangen, in een nieuwe wereld, met nieuwe steden en nieuwe uitdagingen.

Nolan geïnteresseerd in Inception-game

In Italië is deze week de film Inception in première gegaan en journalisten hebben daar de kans gegrepen om Christopher Nolan eens te vragen over een eventueel spel over Inception.

De regisseur heeft gezegd dat hij op dit moment nog aan het kijken is naar de mogelijkheden van zo een spel, maar dat hij zeer geïnteresseerd is. De potentiële titel zal dan wel ideeën en stukken bevatten die niet in de film pasten.

“One thing we are looking at doing is developing a videogame based on the world of the film, which has all kinds of ideas that you can’t fit into a feature film”, zegt Nolan. “That’s something we’ve been talking about and are looking at doing long-term, in a couple of years.”

Meer heeft het geniale brein achter de film niet gezegd, maar een game over de wereld van Inception heeft de potentie om net zo groots te worden als de film.

VS vraagt Nederland hulp in Afghanistan

De Amerikaanse regering vraagt de Nederlandse regering om een bijdrage aan de oorlog in Afghanistan zodra een nieuw kabinet is gevormd. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, in een interview met de NOS gezegd.

De Amerikaanse bevelhebber van de buitenlandse troepen in Afghanistan heeft Nederland al gevraagd opnieuw troepen te leveren. Dat zei demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vorige week in NRC Handelsblad. De NAVO heeft tweeduizend trainers nodig om Afghaanse militairen en politieagenten op te leiden.

Twee weken geleden zou de Amerikaanse generaal David Petraeus in Kabul aan Van Middelkoop hebben gevraagd een 'substantieel deel' van die trainers te leveren. Van Middelkoop laat het besluit over aan het nieuwe kabinet, maar hij voegde er wel aan toe dat 'Nederland een loyale NAVO-bondgenoot dient te blijven'.

Ambassadeur Daalder wacht volgens de NOS de formatie van een kabinet af voordat hij met de regering over een missie in Afghanistan gaat praten.

Eén Halo per drie jaar niet genoeg

In de eerste jaren van de eerste Xbox keken gamers nog reikhalzend uit naar een nieuw Halo-spel. Als we kijken naar de afgelopen drie Halo-games, Wars, ODST en Reach, dan zat er nog geen twaalf maanden tussen elk spel. Deze trend gaat zich voortzetten.

De vice-president van Microsoft Game Studios Phil Spencer heeft gezegd dat alhoewel er geen plannen zijn voor een jaarlijks Halo-spel, er drie jaar tussen laten zitten het niet meer doet voor gamers. "There's no explicit strategy that says we're to ship a Halo game every year. I will say I think one Halo game every three years -- which was kind of our old cadence – is probably not frequent enough." 

De lange tussenpauzes die voorheen aanwezig waren zorgden er voor dat spelers zich minder verbonden voelden met de serie, zo denkt Spencer.

"We're coming up on, what, next year is the 10th anniversary. You watch the change in gamers in 10 years. The percentage of players who are playing Reach that were I'll say not old enough to play Halo 1 at the time, 10 years is a long time between launches. We definitely think about a more persistent Halo engagement for customers and not going dark for two years, and Live helps obviously with multiplayer to keep people engaged." 

"343 Industries is thinking a lot about how to take this franchise and turn it into something that people feel like they have an ongoing relationship with and they can entertain themselves more often. But it's not, hey every November 6 or whatever we have to ship a game and build a production plan around that. We want to do things that make sense as a first party." 

De vice-president werd ook gevraagd of ze hebben opgelet en hebben geleerd van Activisions keuze van Call of Duty een jaarlijks terugkerend product te maken. Daar had hij lovende woorden over.

"I'll just, again, be honest as a gamer. I used to look at annual releases of non-sports games as people just trying to milk me. I figured nobody had enough time to do a good job, and all of the negatives that we would associate with those kinds of scenarios. Kudos to Activision because they've done a good job building a good game, continuing to release each year and I think the fans feel like it's a good thing that they do that. I think there are some things to learn, some positives and some opportunities, in what they do with that. Obviously they've kept the quality extremely high, which I think is important."

Maar er zit wel één groot verschil tussen beide franchises, aldus Spencer. "We have some unique challenges and opportunities with Halo because it is a story based game built around a certain set of characters, which is a bit different than what they do with Call of Duty. Not better or worse, it's just different. But watching them and seeing what they do -- we take inspiration from a lot of places -- but obviously they're a big success."

CD: Black Mountain - Wilderness Heart

"Nu Wolfmother niet meer is, neemt Black Mountain het vaandel van Led Zep-a-likes over. Snedige bluesrock in epische proporties die je meenemen naar de jaren zeventig!" Met die woorden stopte ik Black Mountain in mijn muzikale jaarlijstje van 2008. Het album In The Future was een prachtplaat die je meteen een paar decennia terug in de tijd slingerde.

Na In The Future nam zanger Stephen McBean even de tijd voor zijn andere band Pink Mountaintops en zangeres Amber Webber leende haar capaciteiten voor een album van Lightning Dust. Na dit intermezzo van de vocale sectie van de band was er weer tijd voor een nieuwe plaat van Black Mountain. Hun derde langspeelschijf, onder de noemer Wilderness Heart, ligt nu in de winkels en bouwt verder op de fundering die het Canadese vijftal met hun eerdere werk heeft opgezet.

Senaat VS blokkeert homoplan voor leger

Een poging om openlijke homoseksualiteit in het Amerikaanse leger toe te staan, is dinsdag geblokkeerd door de Senaat. Bij een stemming bleken onvoldoende senaatsleden bereid tot een debat over de verandering.

Om het onderwerp te bespreken waren zestig stemmen nodig, maar slechts 56 senatoren stemden voor en 43 tegen. De leiders van de Democratische fractie in de Senaat proberen het voorstel eind dit jaar opnieuw op de agenda te zetten.

De Democraten willen een einde maken aan het legerbeleid 'don't ask, don't tell' (vraag niets, zeg niets) over homoseksualiteit. De partij van president Barack Obama wil een wetsvoorstel daartoe graag aannemen voor verkiezingen in november. Bij die verkiezingen winnen de Republikeinen mogelijk enkele zetels in de Senaat.

Een woordvoerder van president Obama zei teleurgesteld te zijn dat de Democraten niet meer stemmen konden verzamelen voor het voorstel. "We blijven proberen", zei hij.

De Verenigde Staten zijn al een tijd in de ban van het voorstel over openlijke seksualiteit onder militairen. Zangeres Lady Gaga sprak dinsdag een betoging toe in Portland voor opheffing van het verbod. Critici menen dat het verbod op homo-uitingen strijdig is met de mensenrechten. Het zou ook de Amerikaanse veiligheid in gevaar brengen, omdat zo'n 14.000 militairen erdoor ontslag hebben genomen.

Daarentegen pleit oud-presidentskandidaat en senator John McCain tegen opheffing van het verbod nu. Hij wil eerst een studie naar de gevolgen voor het leger. Topgeneraal James Amos zei senaatsleden dinsdag dat de meeste militairen bij de marine het verbod in stand willen houden. Amos, die de leiding van de US Marines binnenkort overneemt, stelde dat hij zelf ook tegen is: "Ik vrees dat een verandering nu de mariniers afleidt van de strijd in Afghanistan".

Senaat VS blokkeert homoplan voor leger
Senaat VS blokkeert homoplan voor leger (Foto: ANP)

Al-Qaida eist ontvoering Fransen in Niger op

De Noord-Afrikaanse tak van het terreurnetwerk Al-Qaida heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontvoering van vijf Fransen in Niger. De vijf werden donderdag ontvoerd toen ze aan het werk waren in een uraniummijn van het Franse staatsbedrijf Areva in het noorden van Niger. Samen met de Fransen werden ook een man uit Togo en een uit Madagascar door de gewapende overvallers meegevoerd.

In een boodschap die de zender Al-Jazeera dinsdag uitzond zegt een woordvoerder van Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) dat strijders van de organisatie 'vijf Franse atoomexperts' hebben ontvoerd en dat de Franse regering binnenkort eisen kan verwachten. Ook werd de regering in Parijs gewaarschuwd om 'geen domme dingen te doen'. Er zijn berichten dat Frankrijk troepen heeft ingezet om de gijzelaars te lokaliseren en mogelijk te bevrijden.

'Ziekenhuis schrijft vaak onnodig antibiotica voor'

Ziekenhuizen schrijven nog regelmatig onnodig antibiotica voor. Dat concludeert Ina Willemsen in een promotieonderzoek aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Door antibiotica te vaak of onjuist te gebruiken, kunnen bacteriën resistent worden. Dat houdt in dat ze (bijna) niet meer met antibiotica zijn te doden. Willemsen onderzocht hoe kan worden voorkomen dat antibiotica te vaak worden gebruikt.

Het ontstaan van resistente bacteriën is volgens de onderzoeker te voorkomen door medisch personeel te scholen, duidelijke protocollen op te stellen en een terughoudend beleid te voeren bij het verstrekken van antibiotica.

Dagelijks wordt ruim dertig procent van de patiënten in Nederlandse ziekenhuizen behandeld met antibiotica. Hoe complexer de zorg is die het ziekenhuis verleent, hoe vaker resistentie voorkomt.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een knoeiend OM.

Het Openbaar Ministerie trekt het Hoger Beroep in in een drugszaak waarin het niet-ontvankelijk werd verklaard. Daardoor kwamen (en blijven) zestien verdachten op vrije voeten. Het OM liet weten, dat er veel onderzoek moet worden overgedaan om de rechters alsnog tevreden te stellen, en dat dat te arbeidsintensief is. Dus het OM levert eerst slordig werk, en is in tweede instantie te besodemieterd om zijn huiswerk wél goed te doen, met als gevolg dat criminelen vrij blijven rondlopen. De vraag is bijna een schot voor open doel:

Utrecht in teken Nederlandse film

De komende tien dagen staat Utrecht in het teken van de Nederlandse film. Tijdens de dertigste editie van het Nederlands Film Festival (NFF) staan naast een groot aantal premières en filmvertoningen ook debatten en prijsuitreikingen op het programma in de Domstad. Het NFF opent woensdagavond met de première van de speelfilm Tirza, naar het gelijknamige boek van Arnon Grunberg.

Tijdens de jubileumeditie van het NFF worden op tientallen locaties in Utrecht in totaal 232 speelfilms, korte films en documentaires vertoond. Daarvan dingen 83 producties mee naar een Gouden Kalf. Komende maandag en dinsdag wordt bekend welke films genomineerd zijn voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen. De zeventien Gouden Kalveren worden op de slotdag van het festival, vrijdag 1 oktober, tijdens het Gala van de Nederlandse film in de Stadsschouwburg in Utrecht uitgereikt.

Anneke Blok (Het paard van Sinterklaas, Alles is liefde, Oorlogswinter) is dit jaar de eregast in Utrecht. Het filmfestival brengt met een uitgebreid programma een eerbetoon aan de film-, toneel- en tv-actrice.

Utrecht in teken Nederlandse film
Utrecht in teken Nederlandse film (Foto: ANP)

Regeerakkoord op Sint Maarten

Op Sint Maarten hebben de leiders van de Democratic Party (DP) en de United People's Party (UP) maandagavond een regeerakkoord ondertekend. De ministersposten zijn al verdeeld, de details worden volgens het Antilliaans Dagblad de komende weken verder uitgewerkt.

Door het akkoord wordt DP-leider Sarah Wescot-Williams de eerste premier van het land Sint Maarten. Sint Maarten en Curaçao krijgen vanaf 10 oktober een zelfstandige status, zoals Aruba al langer heeft.

De DP krijgt verder de ministersposten van de gevolmachtigde minister in Den Haag en die van Volksgezondheid. De UP krijgt de posten van VROM, Toerisme/Economie, Justitie, Onderwijs/Sport/Cultuur en Financiën.

Evacuaties om brand in school Huizen

Door een grote brand in een school in Huizen zijn dinsdagnacht meerdere omliggende woningen ontruimd. Dat meldt de politie. De school ligt aan de Koers.

In totaal moesten 22 mensen hun huis volgens de Gooi- en Eemlander verlaten vanwege de hevige rookontwikkeling. De brand werd rond 02.45 uur ontdekt. Aanvankelijk was volgens de krant alleen sprake van een buitenbrand, maar later moest de brandweer toch groot alarm staan omdat het vuur ook binnen de school woedde. Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend.

Belastingleed door enorme schnitzels

Een Duitse restaurantuitbater heeft het aan de stok gekregen met de belastingdienst, omdat hij zijn klanten extra grote schnitzels voorzet. Steen des aanstoots is de hoeveelheid voedingswaren die de man inkoopt om de enorme schnitzels te produceren.

De Duitse fiscus becijferde dat de man genoeg benodigdheden inslaat om tweehonderd schnitzels per dag te serveren. De restaurantuitbater uit Hammerbrücke houdt echter vol dat hij dagelijks slechts zeventig van de vleesgerechten verkoopt en voelt er niets voor om meer belasting te betalen.

Volgens de uitbater wordt het restaurant vooral bezocht door arbeiders, die geen genoegen nemen met de gebruikelijke, kleinere porties. Zijn verzet tegen de fiscus heeft hem in Duitsland tot een bescheiden volksheld gemaakt. Zo hielden sympathisanten maandag een protestbijeenkomst om hun steun te betuigen.

Voorzitter Schalke: "Geen sprake van crisis"

De dramatische start van Schalke 04 in zowel de competitie als in de Champions League blijft niet onopgemerkt. Op het moment dat Clemens Tönnies, de voorzitter van de club uit Gelsenkirchen, in de Duitse media wordt geconfronteerd met de huidige prestaties van Schalke, reageert hij gelaten. "Het is een serieuze zaak, maar geen crisis."

Tönnies vervolgt: "We kennen een valse start en die zullen we rechtzetten. Ik twijfel niet aan de kwaliteiten van onze coach." Bij Schalke staat Felix Magath als coach aan het roer. Onder zijn bewind werd dit seizoen nog niet gewonnen in de Bundesliga.

Onder meer Klaas Jan Huntelaar staat op de loonlijst van Die Königsblauen. Daarnaast trok Schalke deze zomer ook Real Madrid-icoon Raúl aan.

N.E.C.'er Secerovic heeft werkvergunning binnen

N.E.C. heeft Adnan Secerovic definitief binnen. De speler heeft een werkvergunning gekregen. De 18-jarige Bosniër zal op huurbasis gaan uitkomen voor de Nijmegenaren, die hem van Roda JC huren. Alleen de KNVB moet nog zijn fiat verlenen aan deze overgang. De overschrijving van Secerovic is namelijk nog niet rondgemaakt.

Als we De Gelderlander mogen geloven zal Secerovic aanstaande maandag zijn eerste minuten in het shirt van N.E.C. gaan maken. Hij zal mee mogen spelen in een duel van Jong N.E.C., dat tegen Jong Helmond Sport speelt.

Eerder mocht de middenvelder al een helft meedoen in de oefenwedstrijd van N.E.C. tegen Alemannia Aachen. Vervolgens was het wachten geblazen op de toekenning van een werkvergunning.

'Aflopende verbintenis Van Gaal met jaar verlengd'

Het ziet er naar uit dat Louis van Gaal aanblijft als trainer van Bayern München. Hij tekent waarschijnlijk bij.

De Duitse krant Bild meldde gisteren dat de regerend kampioen van Duitsland en Van Gaal mogelijk al deze week een nieuw, eenjarig contract signeren. Het huidige contract van de coach loopt aankomende zomer af.

Van Gaal begon dit seizoen aan zijn tweede voetbaljaargang bij de Beierse topploeg, die vorig seizoen in Europa ook hoge ogen gooide. De formatie van Van Gaal werd echter afgetroefd in de Champions League-finale tegen Internazionale.

Inmiddels zou de Raad van Toezicht van Bayern hebben ingestemd met de nieuwe verbintenis voor de 59-jarige oefenmeester.

Merkel: hulp arme landen niet oneindig

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat ontwikkelingshulp niet voor onbepaalde tijd kan worden gegeven. Op een top in New York over de Milleniumdoelen die de wereld zich heeft gesteld, zei Merkel dinsdag dat ontwikkelingslanden zelf de verantwoordelijkheden moeten nemen om uit de armoede te komen.

Merkel stelde dat arme landen hun beperkte bronnen zo effectief mogelijk moeten gebruiken. Volgens de bondskanselier is economische en sociale vooruitgang "ondenkbaar" zonder goed bestuur en respect voor de mensenrechten. Merkel zei dat het stimuleren van de markteconomie en het helpen van kleine bedrijven belangrijk is voor het bereiken van economische groei in ontwikkelingslanden.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gaf de westerse wereld de schuld van de armoede in een groot deel van de wereld. "Het veeleisende liberale kapitalisme en de veeleisende internationale ondernemingen hebben het lijden veroorzaakt van talloze vrouwen, mannen en kinderen in heel veel landen", aldus Ahmadinejad. Hij riep op tot de hervorming van "de ondemocratische en onrechtvaardige wereldorde".

In het hoofdkantoor van de Verenigde Naties (VN) in New York evalueren wereldleiders deze week de Millenniumdoelen. Die zijn in 2000 afgesproken. De doelen zijn onder meer om het aantal hongerigen te halveren en de sterfte van kleine kinderen met twee derde te verminderen.

Merkel: hulp aan arme landen niet oneindig
Merkel: hulp aan arme landen niet oneindig (Foto: ANP)

Wyclef Jean geen presidentskandidaat meer

Voormalig voorman van de Fugees Wyclef Jean heeft zijn inspanningen om president van Haïti te worden gestaakt. Hij werd al afgewezen door de kandidatencommissie, maar kondigde aan tegen die afwijzing in beroep te gaan.

Een van de eisen die gesteld worden, is dat een kandidaat de laatste vijf jaar in Haïti gewoond moet hebben. Jean verhuisde op zijn negende naar New York en werd om die reden afgewezen. Toen een beroep niet mogelijk bleek, heeft hij besloten om zijn presidentscampagne te stoppen.

Na weken van stille maar pijnlijke overdenkingen met mijn vrouw en dochter, heb ik ervoor gekozen mijn gooi naar het presidentschap stop te zetten”, verklaarde hij dinsdag. De zanger gaat zich weer bezig houden met muziek en heeft een protestsong uitgebracht waarin hij ageert tegen zijn uitsluiting.

 

'Prison for the CEP'

Zelfmoordpoging is uitstel van executie

In Amerika is de executie van de 31-jarige Brandon Rhode een paar dagen uitgesteld, omdat hij vergeefs een poging heeft gedaan om zelfmoord te plegen. De executie stond gepland voor dinsdag en zou uitgevoerd worden door middel van een dodelijk injectie met gif.

Het uitstel heeft te maken met de mogelijkheid voor de veroordeelde om 'een herbeoordeling aan te vragen van zijn geestelijke geschiktheid om te worden geëxecuteerd', aldus een verklaring van de Hoge Raad van de Amerikaanse staat Georgia. De terechtstelling staat nu voor vrijdag op de agenda.

Rhodes werd, samen met zijn maatje Daniel Lucas, in 1998 ter dood veroordeeld voor een drievoudige moord die ze tijdens een inbraak gepleegd hebben. Lucas zit ook nog in de dodencel, voor hem is nog geen executiedatum gepland. Rhodes zal de 38-ste persoon zijn die dit jaar in de Verenigde Staten ter dood gebracht wordt.

Franse premier wil plan EU voor Roma

De Franse premier François Fillon heeft dinsdag gepleit voor een Europees plan van aanpak voor het probleem van de illegale Romakampen en jonge bedelaars. Hij noemde de zigeunerkampen en de bedelaars plagen uit de negentiende eeuw.

Tegelijkertijd zei Europees commissaris voor justitie Viviane Reding nog steeds bezorgd te zijn over de uitzetting van de meer dan duizend Roma. Ze kondigde tevens aan dat haar medewerkers rond 29 oktober het onderzoek naar mogelijke schending van Europese wetten door Frankrijk hebben afgerond.

Fillon waarschuwde de Europese Commissie voor het nemen van 'overhaaste' beslissingen. Hij verdedigde de ontruiming van de Romakampen, die hij vergeleek met bidonvilles.

"We hebben een Europees beleid nodig voor de situatie van de Roma", aldus de premier. "Dit beleid moet gebaseerd zijn op integratie van de kwetsbaarste groepen in hun land van herkomst, gebruikmakend van de miljarden euro's die deze landen vanuit Europa krijgen."

Fillon noemde geen specifieke landen, maar leek te verwijzen naar Roemenië en Bulgarije, de jongste leden van de Europese Unie en de twee landen waar de meeste zigeuners vandaan komen.

Ook sprak hij zich uit over de jonge bedelaars. "Dit gedwongen bedelen, door hele jonge kinderen in de straten van onze steden, wie kan dat tolereren? Wie wil dat Europa wordt teruggeworpen in de zwartste dagen van de negentiende eeuw?" zo vroeg hij zich in een toespraak af.

Vorige week kreeg Eurocommissaris Reding veel kritiek nadat ze gesuggereerd zou hebben dat de uitzetting van de Roma door Frankrijk leek op de deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Reding zei dinsdag dat haar opmerkingen 'verdraaid' waren en gebruikt werden om de aandacht af te leiden van de Roma-kwestie.

De Eurocommissaris zei dat ze nooit enige 'etnische, religieuze of wat voor groep dan ook' genoemd heeft. Reding bedoelde naar eigen zeggen dat de EU er voor moet zorgen dat 'niet hele families gedeporteerd worden omdat een van de familieleden, in de ogen van de regering, iets verkeerds heeft gedaan'.

"Ik zei dat we dit Europa op bepaalde waarden hebben gebouwd, zodat dit soort dingen nooit meer gebeuren", aldus Reding. "Ik hoop dat de opschudding van de afgelopen dagen slechts één doel dient: dat iedereen in de toekomst de oplossing voor het probleem waardoor tien miljoen mensen worden getroffen serieus neemt."

'Chronisch zieke 65-plusser hardst getroffen'

Chronisch zieke 65-plussers met een klein tot gemiddeld aanvullend pensioen worden het hardst getroffen door de geplande bezuinigingen voor volgend jaar. Dat meldt de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) dinsdag, dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hiernaar onderzoek heeft laten uitvoeren.

Gemiddeld gaan Nederlanders er een half procent op achteruit. Enkele honderdduizenden chronisch zieken en gehandicapten zouden er volgend jaar tussen de 0,4 tot 3,2 procent op achteruit gaan in koopkracht. De belangrijkste oorzaak is volgens de CG-Raad de hogere eigen bijdrage die ze voor zorg en voorzieningen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de AWBZ moeten betalen.

Het koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten is volgens de CG-Raad voor het derde jaar op rij hoger dan het gemiddelde koopkrachtverlies. De CG-Raad vindt dat het kabinet Balkenende daarmee een 'volkomen verkeerd spoor' heeft gekozen.

De organisatie vreest daarbij dat het hier niet bij blijft. "Ook het komende kabinet zal met nieuwe bezuinigingen op het gebied van zorg en sociale zekerheid komen. Die kunnen juist chronisch zieken en gehandicapten opnieuw onevenredig hard treffen."

De CG-Raad noemt dit 'onverantwoord'. "Veel chronisch zieken en gehandicapten hebben al een lager inkomen dan gemiddeld." De organisatie roept daarom een komend kabinet op deze groep te ontzien bij de komende bezuinigingen.

The 3rd Birthday

Tijdens grote game-events zijn er zowel speelbare games als teasers en trailers te bezichtigen. Maar niet alle speelbare games zijn toegankelijk voor iedereen. Op de persdag werden er in speciaal afgesloten booths, speelbare games getoond. The 3rd Birthday was zo'n titel op de GamesCom in Keulen. Ik mocht deze game, met een handjevol andere journalisten, komen testen "Behind Closed Doors". De legendarische Game-ontwikkelaar Yoshinori Kitase, bekend als de producer van onder andere Final Fantasy VII en Chrono Trigger, zou zijn nieuwste game introduceren.

Interview: Yoshinori Kitase

Toen ik twee weken voor de GamesCom te horen kreeg dat ik Yoshinori Kitase mocht interviewen, heb ik twee weken lang met een smile van oor tot oor gelopen die met geen mogelijkheid van mijn gezicht te krijgen was. Hoe vaak krijg je de kans om de man die je favoriete game aller tijden heeft gemaakt te interviewen? Yoshinori Kitase is de maker van Final Fantasy VII. Daarnaast had hij onder andere een grote vinger in de pap bij Chrono Trigger, Kingdom Hearts en Ehrgeiz. Momenteel werkt Kitase aan The 3rd Birthday. Tijdens een hands-on sessie kreeg ik de kans om deze legendarische game-ontwikkelaar een aantal vragen te stellen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.