Bewoners Museumplein tegen feest

De bewoners van de buurten rond het Museumplein willen niet dat het Staatsloterij Oud en Nieuwfeest dit jaar weer op die plek wordt gehouden.

Dat meldt Het Parool. Bewoners van onder andere de Concertgebouwbuurt hebben al bezwaar ingediend. Ze vinden de beslissing om het feest ook dit jaar op het Museumplein te houden 'onbegrijpelijk en onrechtvaardig'.

Eerdere edities van het feest werden op de Dam gehouden, maar vorig jaar werd er op het laatste moment naar het Museumplein uitgeweken. Op de Dam zouden te weinig vluchtroutes aanwezig zijn. Vorig jaar konden omwonenden alleen achteraf bezwaar maken, omdat de beslissing via een noodverordening was gemaakt.

Het afgelopen jaar zijn er al een aantal grote feesten gehouden op het Museumplein. Zo was er bijvoorbeeld het bevrijdingsfestival en werden verschillende wk-wedstrijden er op grote schermen getoond. Volgens het bewonersoverleg Concertgebouwbuurt staat er in het stadsdeelbeleid dat er maar zes grote feesten per jaar mogen worden gegeven op het Museumplein, en dat aantal zou al bereikt zijn.

Daarnaast vindt het bewonersoverleg dat het feest en het daarbij horende 'volkse feestgedruis' niet past bij het plein. De bewoners denken dat vooral zij last zullen krijgen van overlast, omdat het gebruik van drank of vuurwerk op het plein niet is toegestaan. Ze verwachten 'ongebruikelijk hard geweld en onbereikbaarheid voor en van hulpdiensten'. Dit zou bevestigd worden door politieagenten die vorig jaar aanwezig waren.