Fed bereid te pompen, maar nu nog niet

De Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed) neemt voorlopig geen nieuwe maatregelen om de Amerikaanse economie verder te stimuleren. Wel staat de Fed klaar om in te grijpen als het economisch herstel verder vertraagt.

Dit maakte de centrale bank dinsdagavond bekend na een vergadering. "Het herstel van de productie en de werkgelegenheid is de laatste maanden vertraagd", zo luidt een van de conclusies van de Fed. Ook zegt de centrale bank van voorzitter Ben Bernanke dat het economisch groeitempo de komende tijd bescheiden zal zijn.

De Fed zal verder het belangrijkste rentetarief handhaven op 0 tot 0,25 procent. Deze staan nog steeds op historisch lage standen in een poging het economisch herstel aan te jagen. De centrale bank handhaaft het monetaire beleid, hoewel er iets meer zorgen zijn over de economische groei en de lage inflatie dan tijdens de vorige vergadering in augustus.

In reactie op de uitlatingen van de Fed steeg de goudprijs wederom tot een nieuw record van 1.291 dollar per ounce (31,1 gram). Ook zwakte de dollar tegen andere wereldvaluta af, nu krijgt men 1,32 dollar voor elke euro.


Fed bereid verder te pompen bij verzwakking economie