Zelfmoordaanslag in Parijs voorkomen

Een vrouwelijke zelfmoordterroriste was van plan zichzelf op te blazen in het drukke centrum van Parijs. Dit hebben Franse veiligheidsdiensten bekend gemaakt. De aanslag die afgelopen donderdag had moeten plaatsvinden was gericht op een 'druk deel van Parijs', maar kon gelukkig voorkomen worden door de veiligheidsdiensten.

De Franse binnenlandse veiligheidsdirecteur Bernard Squarcini waarschuwde dit weekend al dat het Franse boerkaverbod de terreurdreiging 'aanzienlijk verhoogd had'. Islamitische extremisten zouden aanslagen kunnen plegen in meerdere Franse steden. Ook zei hij dat er gemiddeld twee aanslagen per jaar voorkomen worden, en het slechts een kwestie van tijd is dat er één niet voorkomen wordt.

De Noord Afrikaanse tak van Al-Qaeda heeft naar aanleiding van het Franse boerkaverbod op internet aangekondigd op alle mogelijke manieren wraak te zullen nemen, 'voor de eer van onze dochters en zusters'. De informatie over de naderende aanslag kwam van agenten in Afrika en is onmiddelijk doorgespeeld aan de Franse president en premier. Afgelopen donderdagochtend is daarom onder andere het gebied rond de Eiffeltoren afgesloten en is er gezocht naar de zelfmoordterroriste.

De dreiging was even hoog als in 1995, toen een aanslag van een Algerijnse terreurgroep het leven kostte aan acht mensen en meer dan 80 personen verwondde op het Saint-Michel metrostation.