Strengere controle schoonmaakbranche Noord-Holland

Redactie

De schoonmaakbranche in Noord-Holland wordt de komende tijd strenger gecontroleerd. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werken bijna drie van de tien werknemers van schoonmaakbedrijven in de provincie zwart. In andere provincies is dat ruim twee van de tien.

De concurrentie tussen schoonmaakbedrijven is groot. Om de prijs zo laag mogelijk te houden, proberen sommige bedrijven de kosten volgens het ministerie te drukken door belasting te ontduiken en personeel zwart te betalen.

Andere schoonmaakbedrijven zien hun klanten vervolgens naar deze illegaal werkende bedrijven vertrekken omdat die goedkoper zijn. Meerdere bedrijven hebben daarom al bij instanties zoals de Belastingdienst en de Arbeidsinspectie aan de bel getrokken.

Teams met controleurs van de Belastingdienst, Arbeidsinspectie, politie en uitkeringsinstantie UWV gaan de bedrijven daarom tot volgend jaar november bezoeken. Ze gaan dan na of er werknemers illegaal in dienst zijn. Ook gaan de teams op bezoek bij klanten van de schoonmaakbedrijven. Het kan dan gaan om bedrijfsgebouwen, kantoorpanden waarvan de glazen worden gewassen of bijvoorbeeld treinen.

In Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, de Gooi en Vechtstreek, West-Brabant en Zeeland zijn dit soort teams al actief.