Griekse truckers demonstreren bij parlement

Ongeveer 2500 vrachtwagenchauffeurs hebben dinsdag bij het parlementsgebouw in de Griekse hoofdstad Athene geprotesteerd tegen een voorgenomen hervorming van de arbeidsmarkt. Zij droegen Griekse vlaggen met zich mee en schreeuwden 'schande' en 'dieven'. Het is al de negende dag op rij dat de truckers demonstreren.

Er braken kleine relletjes uit toen sommige demonstranten flesjes water en bekers koffie naar de oproerpolitie gooiden. De agenten schoten schrikgranaten af. Er vielen geen gewonden en er werd niemand gearresteerd.

Sinds 13 september hebben chauffeurs hun vrachtwagens langs snelwegen en drukke doorgaande wegen in Athene gezet uit protest tegen plannen van de Griekse regering om de strikte regelgeving voor vrachtwagenchauffeurs te versoepelen. De regering wil hiertoe overgaan om meer concurrentie mogelijk te maken.

Volgens de chauffeurs zijn de veranderingen te abrupt en betekenen de nieuwe regels voor sommige truckers een bankroet, omdat ze geld hebben geleend om een vrachtwagen te kopen.

Griekenland heeft beloofd de arbeidsmarkt te hervormen. De plannen zijn onderdeel van de bezuinigingen die de Griekse regering moet doorvoeren in ruil voor een lening van de EU-lidstaten en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Submitter:  Bron: Novum/AP