Den Haag wacht fletse Prinsjesdag

Redactie

Politiek Den Haag beleeft dinsdag een fletse Prinsjesdag. Het kabinet komt niet met nieuwe plannen, alleen met een serie bezuinigingsmaatregelen. Die zijn al grotendeels uitgelekt.

Prinsjesdag is normaal gesproken het moment waarop het kabinet de begroting voor het komende jaar bekendmaakt. Alle nieuwe plannen worden gepresenteerd via de troonrede van koningin Beatrix en het beroemde koffertje van de minister van Financiën.

Sinds de val van het kabinet in februari mag de regering echter alleen nog lopende zaken afhandelen. Nieuw beleid wordt dinsdag dus niet aangekondigd.

Wel wordt er bezuinigd, maar dat is omdat bij sommige ministeries anders een financieel tekort zou ontstaan. Het huidige kabinet wil het volgende niet met deze tekorten opzadelen. Daarnaast wordt er 3,2 miljard euro bezuinigd, zoals al in 2009 is afgesproken.

Normaal gesproken houdt de Tweede Kamer kort na Prinsjesdag een groot debat met de minister-president over de begrotingen. Dat debat gaat dit jaar niet door. De partijen in de Tweede Kamer willen hun kruit drooghouden totdat het nieuwe kabinet er is.

Omdat het debat niet doorgaat, kan premier Jan Peter Balkenende (CDA) dinsdagmiddag na de troonrede in het vliegtuig naar New York stappen, waar de jaarlijkse vergadering van de Verenigde Naties wordt gehouden.

Niettemin zijn Mark Rutte (VVD) en Maxime Verhagen (CDA), die met PVV-leider Geert Wilders onderhandelen over het nieuwe kabinet, van plan het beste van Prinsjesdag te maken, lieten zij maandag weten. Het wordt een 'mooie' en 'bijzondere' dag, luidde hun beider commentaar.